Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÍZKOKALORICKÉ JÍDLA

OBSAH

Nízkokalorické potraviny při hubnutí

Nadváha a obezita souvisejí s příjmem a výdejem energie (kalorií). V tomto článku se zaměříme nízkokalorické potraviny, tedy na možnosti zdravého omezení příjmu energie prostřednictvím stravy, ale úvodem alespoň stručně zmíníme několik dalších skutečností, které významně ovlivní to, zda se nám podaří srovnat svoji váhu na svůj „normál“...

  • Faktorem číslo jedna je psychika. Například to, jak prožíváte pocit hladu, Vaše naladění, pokud jde o snižování váhy, pohoda či stres při plnění tohoto rozhodnutí – to vše jsou velmi důležité momenty. A na druhou stranu: pracovní přetížení, nedostatek spánku, negativní životní prožitek, životní stresy – u někoho přivodí i mnohem závažnější následky, např. nemoc; u řady lidí potýkajících s nadváhou či obezitou bychom je však také našli jako více či méně uvědomovanou příčinu potíží.
  • Druhým faktorem (soupeřícím o první příčku) je životní styl, zejména nedostatek pohybu. Pokud si nehlídáme rozložení denního času mezi činnosti „sedavé“ a pohybové, nedá se v podstatě jiný výsledek očekávat: naše váha půjde nahoru, a naše BMI brzy vypovídá o úbytku svalové hmoty a nárůstu tukové složky našeho těla.
  • Pokud jde o jídlo (a pití), může problém spočívat v nějakém zcela banálním chybném stravovacím návyku, který pak vede k neblahým důsledkům. (A opět nemusí jít „jen“ o nadváhu či obezitu, může dojít i na závažnější zdravotní problémy.)
  • Je velmi pravděpodobné, že u většiny lidí, jichž se váhový nadbytek týká, existují i zdravotní příčiny jejich nadváhy či obezity. Odstranění těchto příčin se v takovém případě stává prioritou.

Jak poznat nízkokalorickou potravinu

U masa a mléčných výrobků bývají nízkotučné potraviny ty nejméně kalorické.

U jídel, jako jsou pečivo, těstoviny, rýže, je vedle kalorií důležité také množství vlákniny, kterou obsahují. Celozrnné pečivo je z tohoto důvodu pro hubnutí vhodnější než pečivo bílé (i když má uvedeno stejné množství kalorií).

Nejlépe si uděláme představu o tom, jaké potraviny vybírat, když si uvedeme příklady nízkokalorických potravin z každé skupiny.

Nízkokalorické potraviny – seznam příkladů

Maso: nízkotučná šunka, libové krůtí maso, tuňák ve vlastní šťávě.

Mléčné výrobky: odstředěné mléko, nízkotučné sýry, nízkotučný tvaroh.

Zelenina: brokolice, celer, rajčata, řeřicha, červená paprika. Dá se ovšem říci, že nízkokalorické jsou všechny druhy; zelenina proto patří obecně mezi oblíbené dietní potraviny.

Ovoce: borůvky, broskve, hrušky, jablka, jahody, maliny, nektarinky, ostružiny, rebarbora, švestky, třešně a višně, z exotických druhů ananas, grep, kiwi, lichi, mandarinka, mango, papája, pomelo, pomeranč. Většina ovoce – v syrovém stavu (kandované ovoce ani kompoty nepřichází v úvahu!) – má nízký glykemický index, což je to podstatné. Důležité je ovšem i množství, které zkonzumujeme, a zralost ovoce.

Zdroj: Nízkokalorické potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Kubičko.

Dobrý den, jsem diabetik, poprosil bych jaké řešení podniknout na odstranění mého problému. Velmi srdečně děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste žvýkačky a nebo nízkokalorické bonbóny. Dýchejte výhradně nosem. Používejte ústní vodu, která neobsahuje alkohol. Zároveň se vyhněte pití alkoholu a kávy. Přes den popíjejte ledové nápoje založené na citronové šťávě. Pokud užíváte léky na alergii (antihystaminika), tak se poraďte se svým lékařem na jiné léčbě, protože tyto léky způsobují sucho v ústech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucho v ústech

Změna jídelníčku

Myslete na to, že k cíli nevede snížení množství stávající stravy, musíte snížit kalorie, v žádném případě však množství živin, které tělo potřebuje k přežití. Zejména jednostranné radikální diety nebo hladovění nemohou zajistit plnou dodávku živin. Rychlý úbytek hmotnosti, který takovou změnou nastává, s sebou přináší pouze zdravotní rizika. Důsledky se objevují rychle, zejména se jedná o únavu, špatný imunitní systém, změny ve kvalitě vlasů a nehtů, předčasné stárnutí kůže, a dokonce mohou nastat i zdravotní problémy, které ovlivňují kvalitu života. Ti, kteří chtějí zhubnout, by proto měli upravit svůj jídelníček tak, aby byl příjem tuku co nejnižší, měl by tedy obsahovat nízkokalorické a na živiny bohaté potraviny. Cílem je vyvážená a zdravá strava, která dodává tělu základní vitamíny, minerály a stopové prvky. Za den byste měli sníst nejméně pět porcí ovoce nebo zeleniny. Potěšení při úpravě stravy by mělo být rovněž důležitým kritériem, protože jen ti, kdo mají radost z nového způsobu stravování, mu zůstanou věrni.

Zdroj: Vitamíny při hubnutí

Diskuze

V diskuzi KRÁLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gondíkovec.

A můžete tyhle červy a parazity získat třeba z jídla, z masa nebo z ryb?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Jasně, že můžete. Však právě proto se musí třeba na tatrák kupovat co nejkvalitnější maso. Podle máte tři řešení - buď nejíst syrové nebo špatně tepelně upravené maso, nebo ho jíst, ale i se zásobou wurm-exu, nebo nejíst tataráčky ;-)

Zdroj: diskuze Králíček

Co pít při cukrovce

Pokud máte cukrovku, musíte si být vědomi všeho, co jíte nebo pijete. Znát počet sacharidů, které přijmete a znát význam, jak mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi, je zásadní.

Doporučují se nulové nebo nízkokalorické nápoje. Hlavním důvodem je zabránění nárůstu hladiny cukru v krvi.

Výběr správných nápojů vám může pomoci:

  • vyhnout se nepříjemným vedlejším účinkům, jako jsou skoky cukru v krvi,
  • zvládat své příznaky,
  • udržovat zdravou váhu.

Vhodné nápoje pro diabetiky:

  • Na prvním místě je voda,
  • sodovka nebo perlivá voda,
  • neslazený čaj,
  • bylinkový čaj,
  • neslazená káva,
  • zeleninová šťáva,
  • nízkotučné mléko,
  • alternativy mléka,
  • zelené smoothies,
  • limonáda bez cukru,
  • kombucha.

Nápoje s nulovým nebo nízkým obsahem kalorií jsou obvykle nejlepší volbou při výběru něčeho, co uhasí vaši žízeň. Vymačkejte do svého nápoje čerstvou citronovou nebo limetkovou šťávu pro osvěžující nízkokalorické nakopnutí chutí.

Mějte na paměti, že i varianty s nízkým obsahem cukru, jako je zeleninová šťáva, by měly být konzumovány s mírou.

Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku obsahují přirozeně se vyskytující mléčný cukr, laktózu, takže tento nápoj musí být započítán do vašeho celkového denního příjmu sacharidů. Mléčné varianty se také nepovažují za nápoj s nízkým obsahem cukru.

Zdroj: Birell a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renats.

Jak tabulky přesně užívat,s jídlem nebo bez jídla .Beru 2 tobolky večer po jídle může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tobolky obsahují tuk a ten je kalorický, proto je lepší užívat Omega Marine ráno nebo kolem oběda před jídlem. Při užívání večer by se mohla zvyšovat tělesná hmotnost ukládáním tuku v podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Plánování jídla

Při plánování jídla pro své blízké trpící vředem mějte na paměti následující:

  • Menší, častá jídla jsou lépe tolerována u jedince s vředem, zejména když se cítí nekomfortně.
  • Poslední jídlo nebo svačinu je vhodné konzumovat dvě nebo více hodin před spaním.

Pravdou je, že neexistují žádná přesná pravidla, pokud jde o potraviny pro pacienty s vředovým onemocněním, kromě vyhýbání se těm potravinám, které způsobují nepříjemné a dráždivé pocity. Pacient by neměl mít problém s dostatečnou výživou. Pokud máte vy nebo váš blízký zájem o to, jaké jídlo jíst, nebo pokud se vám zdá, že některá jídla vředy zhoršují, poraďte se se svým lékařem nebo dietním specialistou.

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEOBSAHUJE PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

zdravím ,můzu sladit erythritolem a přidávat ho do jídla ,když mám zvýšenou hladinu kyseliny močové,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erythritol je běžně používané přírodní polyolové sladidlo s minimálními účinky na markery lidského zdraví. Vysoké dávky (vyšší než 20 g) mohou mít za následek průjem a gastrointestinální příznaky. Celkově se zdá, že erythritol je neškodné, netoxické sladidlo bez negativních účinků na lidské zdraví.
Existují určité náznaky, že chronický příjem vysokých dávek erythritolu může být spojen s vyššími hladinami kyseliny močové a triglyceridů, ale studie na lidech ukázaly, že neexistuje žádný účinek při akutní, subchronické nebo chronické expozici erythritolu.
Sladidlo normálně používejte a zůstaňte v kontaktu s lékařem a nechte si pravidelně kontrolovat kyselinu močovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co neobsahuje puriny

Zdravá strava v podobě pohanky a tip na jídelníček

Pohanky můžete denně sníst tolik, kolik chcete. Nekořeňte ji, nesolte ani nevyužívejte omáčky na dochucení (kromě omáčky sójové, ta je povolená). Během dne vypijte litr kefíru či jogurtu (1–1,6%). Nutno je také dodržovat pitný režim, minimálně 1,5 litru vody, doplnit ji můžete zeleným čajem. Povolena je i káva, maximálně však 2 šálky denně, a to bez cukru. Poslední jídlo je důležité sníst 4 hodiny před tím, než jdete spát. Během dne si můžete vzít ovoce či zeleninu (jablko, pomeranč, saláty, sušené švestky, zelenou zeleninu či lžíci medu). Rovněž si můžete připravit dušenou zelenou zeleninu (růžičková kapusta, hrášek, špenát, brokolice), to vše bez soli či jiného koření.

Pohanka je zdravá a není to „hladová potravina“, takže byste po ní neměli mít pocit hladu. Pohanka patří mezi nízkokalorické potraviny, obsahuje velké množství proteinů, aminokyselin, železa, hořčíku, draslíku, vitamínu B1, B6, P, jódu a fosforu. Jakmile dietu ukončíte, počkejte ještě 3–4 dny a teprve pak zkoumejte úbytky na váze.

Zdroj: Pohanka a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem OCET NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli vinný ocet mužů užívat a jak často když mam dnu,dekuji predem za odp.s pozdravem Metela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistují zatím žádné studie, které by potvrzovaly léčebné účinky octa na dnu. Zároveň neexistují ani ty, které by potvrzovaly negativní vliv octa na dnu. Z toho vyplývá, že i když máte dnu, tak můžete ocet normálně používat dle libosti. Pokud se rozhodnete ocet popíjet, tak před pitím musí být ocet zředěn vodou. Ocet je velmi kyselý a při nezředěném stavu může dojít k zubnímu kazu a může také spálit jícen. Pro přípravu nápoje promíchejte 1 polévkovou lžíci do plné sklenice vody. Pokud shledáte chuť příliš hořkou, zkuste přidat trochu medu nebo nízkokalorické sladidlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ocet a warfarin

Kašovitá jídla – recepty

Mnoho různých receptů na tekutou stravu najdete v našem dalším díle s názvem Kašovitá strava - recepty.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 28 DNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vodicová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, proč nemůže tuto úpravu jídla držet člověk s hypertenzí. děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 28 dní

Recepty na nízkokalorické jídlo, které zasytí

Závěrem vám zde nabídneme několik receptů, kterých jsme se pro vás na internetu poměrně snadno dopátrali. Je to dobrá inspirace. Pamatujte, že pokud si domů nakoupíte ty správné potraviny, nehrozí, že se budete večer u televize přejídat těmi méně prospěšnými.

Dobrou chuť!

Zeleninový salát s rybou, celozrnná banketka

Ingredience (1 osoba):

  • ledový salát,
  • 120 g cherry rajčátka,
  • 150 g salátová okurka,
  • 80 g tuňák ve vlastní šťávě,
  • 50 g bílý jogurt,
  • 3 g olivový olej,
  • 60 g celozrnná banketka,
  • bylinková sůl, pepř, kopr, pažitka, citrónová šťáva, česnek.

Postup přípravy: Salátovou okurku nakrájíme na kostičky, cherry rajčátka přepůlíme a ledový salát natrháme do mísy, přidáme tuňáka a promícháme. Do bílého jogurtu přidáme prolisovaný česnek, bylinky, dochutíme a jogurtovou zálivkou přelijeme připravený salát. Podáváme s celozrnnou banketkou.

(Zdroj: http://www.fitnesstv.cz/zeleninovy-salat-srybou-celozrnna-banketka)

Zapečená cuketa s mozzarellou

Potřebné suroviny: středně velká cuketa, mozzarella, pepř, sůl

Předpříprava: Cuketu i mozzarellu nakrájíme na kolečka.

Příprava: Cuketu vložíme do zapékací misky, osolíme a opepříme. Navrch poklademe kolečka mozzarelly. Dáme do trouby vyhřáté na 170°C přibližně na 10 minut.

(Zdroj: http://www.nadvaha.cz/recepty-dietni-strava/hlavn%C3%AD-chody-bez-masa/cuketa-mozzarella)

Pohankové palačinky bez lepku, mléka a vajec

Suroviny: 75 g pohankové mouky, 10 g tapiokového škrobu, ¼ lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky oleje, 140 ml vody.

Postup přípravy: Ze všech surovin umícháme řidší palačinkové těsto, které necháme 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promícháme. Kvalitní nepřilnavou pánev lehce vytřeme olejem, rozehřejeme a nalijeme na ni menší naběračku těsta. Krouživým pohybem pánve těstu pomůžeme roztéct se až ke krajům. Smažíme, až než povrch palačinky ztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně pomocí nepřilnavé obracečky obrátíme a krátce osmažíme i z druhé strany. Hotové palačinky skládáme na sebe a přikryjeme talířem, díky čímž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat.

(Zdroj: http://www.toprecepty.cz/recept/43151-pohankove-palacinky-bez-lepku-mleka-a-vajec/)

Zdroj: Nízkokalorické potraviny

Diskuze

V diskuzi CO POMÁHÁ NA ZÁCPU U MIMINKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

toto jsem našla. S tím olivovým olejem do jídla to by možná stálo za vyzkoušení

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co pomáhá na zácpu u miminka

Co se dá ještě pohodlně rozmačkat vidličkou

Existuje už jen málo málo dalších potravin, které lze pro dítě rozmačkat vidličkou. Podívejte se na tato další skvělá jídla:

  • Měkké tofu;
  • Rýže;
  • Ryby, pečlivě připravené bez kůže a malých kostí;
  • Mleté kuře nebo krůta;
  • Těstoviny;
  • Quinoa.

Mnoho z nich lze kombinovat a naplnit s nimi opakovaně použitelné sáčky na jídlo pro rychlé nakrmení kdekoliv venku. Bavte se s tím a sledujte, která kašovitá jídla má váš malý drobeček nejraději. Zde máte ještě seznam nabídek na sáčky, do kterých můžete rozmačkané jídlo vložit a použít ho třeba na výletě: kašovitá strava - sáčky.

Zdroj: Kašovitá strava pro malé děti

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kudrna.

Jaké jídla jsou zakázaná a jaké povolena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když už rakovinu slinivky máte, tak od diety neočekávejte žádné velké léčebné účinky. Spíše zde půjde o to, nezhoršovat zdravotní stav, který už tak komplikuje rakovina a její léčba.
Tady je uvedeno co je vhodné jíst při rakovině slinivky: www.ceskenemoci.cz/r…

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní

Recept na nepečený dort

Ingredience:

  • 2 nízkotučné tvarohy
  • 2 celá vejce
  • 1/8 rostlinného másla
  • umělé sladidlo dle chuti
  • uvařený vanilkový pudink – umíchat krém
  • dětské piškoty
  • ovoce (například meruňky)

Postup přípravy:

Na dno dortové formy naskládáme piškoty, které pokapeme šťávou z ovoce. Dáme vrstvu krému, ovoce a vrstvy opakujeme. Necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.

Zdroj: Kašovitá jídla - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Bouchal.

Dobrý den jsem 4 den po odstranění žlučníku měl jsem žlučníkové kameny a zánět bylo by možné poradit co mám jíst děkuju bouchal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po odstranění žlučníku můžete konzumovat běžnou stravu, ale velká jídla je třeba rozdělit na menší části a ty pak jíst postupně například s hodinovým odstupem. Po odstranění žlučníku se dál vaše žluč dostává do zažívacího traktu a tam normálně pomáhá trávit potravu, jako dříve se zlučníkem. Rozdíl je jen v tom, že žluč proudí do střeva stále nikoliv naráz, jako při přítomnosti žlučníku. To znamená, že když naráz sníte mnoho jídla, nebude v ten okamžik dostatek žluči a může to vést k zažívacím potížím. Proto je třeba velké porce rozdělit na menší jídla. Ale co se týče diety, tak se nemusíte nijak omezovat a můžete jíst vše na co máte chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Čemu se nedá tak docela věřit

Nízkotučné jogurty, sušené ovoce, light cola, müsli tyčinky... jsou opravdu tak nízkokalorické a zdraví prospěšné? Některé potraviny mají v tomto směru zcela nepodložené renomé, často však ve skutečnosti nízkokalorické vůbec nejsou, navíc našemu zdraví nijak zvlášť neprospívají, a někdy mohou dokonce škodit...

1. Müsli tyčinky

Müsli tyčinky mají vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů, ovšem nízkokalorickou potravinou nejsou. Podíváme-li se na jejich energetickou hodnotu či obsah tuku, zjistíme, že se téměř vyrovnají běžným sladkostem. Ve složení většiny těchto tyčinek nechybí cukr ani tuk a některé svou kalorickou hodnotou dokážou nahradit i běžný oběd. Mezi těmito tyčinkami je tedy potřeba pečlivě vybírat. Základ jejich složení by měly tvořit ovesné vločky, dále ovoce slazené sirupem, nejlépe javorovým. Kalorická hodnota by měla být do 1500 kJ na 100 g výrobku.

2. Nízkotučné jogurty

Nízkotučné jogurty obsahují méně tuku, a někdy dokonce vůbec žádný, ale to ještě vůbec nemusí znamenat, že jsou zdraví prospěšné. Je totiž možné, že nedostatek tuku v nich omezí tzv. přisvojitelnost vitaminů pro naše tělo: některé z nich (A, D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích (nikoli ve vodě). A to je zvláště nevhodná vlastnost při naší snaze snížit svoji váhu. Kromě toho, nízkotučné jogurty obsahují různá sladidla, dochucovadla a jiné pro tělo nepříliš prospěšné složky, jimiž je jaksi „vynahrazován“ snížený obsah tuku.

3. Cola light

Cola light obsahuje náhradní umělá sladidla. Pokud se coly nechcete vzdát, pak ji popíjejte opravdu jen příležitostně, a volte raději tu kaloricky „neponižovanou“. Nejlépe byste ovšem udělali, kdybyste obecně omezili pití ochucených a slazených limonád na minimum a zvýšili množství obyčejné čisté vody a ovocných čajů, které denně vypijete.

4. Sušené ovoce

V sušeném ovoci je vysoký obsah cukru. Několik kousků sušeného ovoce má takový obsah cukru jako například půl kila téhož čerstvého ovoce. Může se nám tedy snadno přihodit, že v „sušené verzi“ sníme na posezení několik kilogramů čerstvého ovoce, což bychom v jeho „čerstvém vydání“ nikdy nemohli zvládnout. Z mnoha důvodů jezte raději ovoce čerstvé, syrové – nejlépe to, které se právě sklízí v sadech.

5. „Celozrnné“ pečivo

Pokud se však pečivo jmenuje např. „cereální“, „fit“, „sedmizrnné“, „tmavé“, „vícezrnné“ apod., neznamená to, že je celozrnné. Podstatné je právě jedině to, zda je vyrobeno z celozrnné mouky. Ta musí být uvedena na prvním místě v popisku složení výrobku.

Celozrnné pečivo je vyváženou potravinou, protože mouka užitá na jeho výrobu byla namleta z celého zrna, čili obsahuje více vlákniny a prvků a minerálů prospěšných našemu zdraví.

Tmavé pečivo kupované kusově do sáčku je bohužel často jen bílé pečivo obarvené karamelem. U prodavače si můžete vyžádat soupis složení výrobku, který má prodejna mít povinně k dispozici, abyste zjistili, co přesně kupujete.

6. Rýžové chleby a další extrudované potraviny

Knäckebrot, rýžové chleby, burisony, snídaňové cereálie... obsahují málo vody, dodají však více energie (cca 1500 kJ na 100 g výrobku, anebo i více). Tyto potraviny jsou spíše vhodné na rychlé doplnění energie po namáhavém tréninku sportovců nebo po náročné fyzické práci. Nemusí být vždy vhodné při snaze o redukci váhy.

Zdroj: Nízkokalorické potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alca.

Dobrý den zjistily mi dnu a chtěla jsem se zeptat jestli nevadí že konzumují bezlepková jídla děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud nemáte celiakii, tak je zbytečné, abyste jedla potraviny bez lepku. V bezlepkových potravinách je omezena bílkovina z pšenice, ječmene, žita a ovsa. Pokud se rozhodnete bez porady s lékařem nebo nutričním terapeutem pro bezlepkovou dietu, vystavujete se riziku sníženého příjmu vlákniny a některých důležitých vitaminů a minerálních látek, zejména pak vitaminů skupiny B. To může vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti. Není tedy opravdu vhodné, abyste si naordinovala bezlepkovou dietu samovolně. Jezte normálně a hlídejte si jen potraviny s vyšším obsahem purinů, kterých jezte jen trošičku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Sváteční jídelníček

Tyto potraviny patří do seznamu svátečních pochoutek: tučná husa, červené zelí, knedlíky, kapr, klobásy s bramborovým salátem, pudink, koláč, smetana, sýry, červené víno a půlnoční očerstvení. Čím více návštěv uděláte, tím více jídla spořádáte. Počet jídel může přemoci metabolismus, nadmutí nebo dokonce bolesti břicha. Doporučuje se jedení s mírou, protože méně v tomto případě znamená více.

Zdroj: Rady jak nepřibrat o vánocích

Polenta

Ingredience:

  • 400 g hrubé kukuřičné krupice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kari koření
  • na špičku nože muškátového oříšku

Postup přípravy:

Vroucí vývar okořeníme a osolíme, zašleháme do něj krupici a při mírné teplotě uvaříme hustou kaši – polentu. Zakrytou kaši necháme asi 20 minut odležet. Podáváme teplou s rozmixovanou zeleninou, dochucenou sójovou omáčkou. Je ji možno podávat jako přílohu místo knedlíků.

Zdroj: Kašovitá jídla - recepty

Mrkvové kuličky

Ingredience:

  • 250 g jemně nastrouhané mrkve
  • umělé sladidlo, troška cukru krystal
  • 50 g strouhaných ořechů
  • hořká čokoláda
  • strouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu

Postup přípravy:

Jemně nastrouhanou mrkev s umělým sladidlem uvaříme na kašičku a necháme vychladnout. Pak přidáme strouhané ořechy, citronovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme kuličky, dovnitř každé dáme rozemletou čokoládu. Obalíme v trošce krystalového cukru a vložíme do papírových košíčků.

Zdroj: Kašovitá jídla - recepty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Vladimíra Krejčíková

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP