Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NOČNÍ POCENÍ

OBSAH

Noční pocení jako příznak rakoviny

Noční pocení bývá také příznakem některých druhů rakoviny. Rakovina se kromě pocení projevuje i pocity únavy, hubnutí a zvětšení lymfatických uzlin, je načase navštívit lékaře.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Poradna

V naší poradně s názvem POCENÍ VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Noční pocení

Lidé se můžou potit jak přes den, tak v noci. Noční pocení trápí mnoho lidí. Je velmi nepříjemné probudit se uprostřed spánku zcela propocený.

Příčinou nočního pocení nebo pocení ve spánku bývá nejčastěji u žen menstruace, klimakterium neboli přechod a někdy těhotenství. Další příčiny nočního pocení mohou být některé typy rakoviny. HIV infekce vede také k pocení ve spánku. Dále různé infekční onemocnění, například záněty močových cest, kapavka nebo i hormonální příčiny způsobené poruchou žláz s vnitřní sekrecí, nejčastěji štítné žlázy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení ve spánku

Noční pocení a alkohol

Pocení ovlivňuje také požití alkoholu nebo acylpyrinu. Stejně tak provází i horečku, v takovém případě je pocení léčebným procesem, který dokáže omezit množení patogenu a ukazuje, jak je silný imunitní systém.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.

Potím se převážně v noci, a nebo při náročných úkonech

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Noční pocení

Noční pocení při stresu

Noční pocení může být také způsobené stresem. Noční pocení mohou vyvolat stresové situace, které jsme již prožili, ale i ty, které nás teprve čekají. Při stresu pot vylučují hlavně apokrinní žlázy, které se nacházejí v oblastech, kde je více vlasových folikul (podpaží, genitálie). Zajímavé je, že pot vyloučený z těla kvůli stresu je více cítit.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÉ NOČNÍ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Šklíbová.

Máím k vám ještě dotaz. Hodně toho vim, i to,že musím být ráda za každý den který se vzbudím. Pracuji 4 roky s reiky.Hodně jsem se naučila. Myslím,že bych to ani jinak nezvládla. Ze dne na den se stal ze mě narkoman beru 15 léků denně.Žiju život s bolestí zad,které se mi po imonusupr. lécích rozpadají./kosti/. To, že pocení je záležitost čištění vim,aleje to pro mě zatím další problém,v noci se stále převlékám a to nemluvím o dece a matraci. Kdybych se málo přikryla jak píšete zase mě bude zima .Mám anémii. Už 30 let bych měla být mrtvá. Pan dr. kerý mě udržuje přes 30 let při životě naposledy prohlásil např. nějaká transplan. je pro vás brnkačka a nebo á přichází reklama na zdraví. Většinou se snažím ze všeho dostat sama. Možná pana profesora Hulka Petra, nebo pana doc. Navrátila. z HK. nem. znáte.Tak jen jsem chtěla vědět kdo mi odpovídá. S pozdravem hezký den Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte přímou vazbu na profesora Hůlka, tak bych doporučoval s jeho pomocí zkusit nějaké pokusy o zmírnění urputnosti vašeho nočního pocení. Třeba by na začátku mohla stačit jen jiná kombinace léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silné noční pocení

Pocení

Zvýšené pocení při stresu, během zvýšené tělesné aktivity či při pobytu na slunci je naprosto běžné. Stejně tak může některé jedince trápit i noční pocení, které často narušuje jejich spánek. Důvody mohou být různě vážné. Noční pocení například způsobuje to, že místnost, v níž spíme, není dostatečně větraná. V takovém případě je snadná pomoct: větrat, větrat, větrat. Noční pocení ale může být také příznakem některého vážnějšího onemocnění, a tak by se rozhodně nemělo podceňovat.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

V období menopauzy jsem začala užívat Arginmax pro ženy a jsem moc spokojená. Nejen že zmizely nepříjemné návaly horka a noční pocení, ale navíc se zvíšila moje chuť na milování a celkově si to mnohem víc užiju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Souhlasím. Díky arginmaxu jsem překonala nepříjemné období menopauzy a celkově se cítím mnohem lépe. Doporučuji všem ženám.

Zdroj: diskuze Menopauza

Karcinoidní syndrom

Podobné obtíže se někdy objevují i u další závažné choroby – rakoviny. Především u hematologických malignit (lymfomů) je noční pocení specifickým příznakem. Rovněž určitý typ nádoru ve střevě vede k nadměrnému pocení bez teplot. Teplota bez zjevných příčin se objevuje například u maligních nádorů, jako je feochromocytom, karcinoid, lymfom, Hodgkinova nemoc.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi POCENÍ A ZÁPACH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Pocení a zápach nohou odešel spolu s používáním iontoforézy Antipe. Jsem z ní nadšený a můžu ji jen doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Vyzkousel jdem kde jaky deodorant na nohy a nejvice mi vyhovuje antiperspirant sweatstop forte max 100ml lahvickai vydrzela cely rok. Navic zabranuje i plisnim.

Zdroj: diskuze Pocení a zápach nohou

Noční pocení u žen

U žen může být důvodem nočního pocení menopauza a perimenopauza, těhotenství i menstruace. Stejně tak mohou i noční pocení způsobovat hormonální změny v dospívání.

U žen je příčinou tohoto pocení i klimakterium (= přechod, menopauza). Návaly pocení jsou nejčastějším příznakem, obvykle žena pociťuje horko ve vlnách ve směru zespodu nahoru. Pocení je tak nadměrné, že není výjimkou, že žena celá splavená, dokonce mívá od potu zmáčené vlasy. Obvykle po vlně horka pak nastane pocit úlevy.

U žen provází noční pocení i hormonální nerovnováhu způsobenou menstruací, těhotenstvím a antikoncepcí. Například před menstruací bývá během pocení splavené celé tělo.

Při hormonálních změnách u ženy se mění hladina estrogenu v těle. To způsobuje právě ono nadměrné pocení a zároveň to zvětšuje tlak na nadledvinky, kde jsou stresové žlázy, to pak způsobuje pocity únavy a deprese.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi POCENÍ DLANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karoli.

Také jsem řešila pocení dlaní. A vyřešila ho díky používání Antipe. Je to výborný přístroj a báječně pomáhá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katy.

Mam vyzkouseny antiperspirant sweatstop instant. Konecne jsem se prestala stydet za sve mokre ruce protoze tento krem vyresi tento problem staci namazat a je hotovo. Viz na www.stop-potu.cz

Zdroj: diskuze Pocení je pryč

Nemoc štítné žlázy

Důležité je nezapomínat na to, že nadměrné pocení je často způsobeno poruchou funkce štítné žlázy. Její snížená funkce, především ale funkce zvýšená vedou k nadměrnému pocení ve dne i v noci.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi VITAMIN B PROTI POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch.

Pocení je záludná věc, tak prostá a přesto tak strašná. Kdo tím netrpí jen pokrčí rameny a když mi řeknete ať zobu vitamíny a přestanu se potit tak mám chuť se smát a brečet. Každopádně, pocení jsem se již zbavil díky electro antiperspirantu, za mě doporučuji jej zkusit: www.electroantipersp…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vitamin b proti pocení

Léky

Nespavost a pocení bez zjevných příčin bývají vedlejším účinkem užívání léků, a to především antidepresiv. Pocení vyvolávají též hypoglykemické látky či hormonální terapie, přičemž se obvykle projevují i další vedlejší účinky v závislosti na konkrétním léku.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Na pocení nohou jsem vyzkoušela různé věci, ale nejvíce mi pomohla Iontoforéza. Mám ji doma něco málo přes rok a pocení nohou je pryč. Nejdřív jsem ji používala 3x týdně, pak jsem intervaly prodlužovala a teď to stačí jednou za měsíc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Dávám Alici za pravdu. Manžel i syn měli velké problémy s pocením nohou. Vyzkoušely spoustu přípravků. Pak se někde dověděli o Intoforéze. Vážně jim to pomohlo.

Zdroj: diskuze Pocení nohou

Co znamená noční pocení kolem krku

Pocení na krku může být příznakem nějakého tělesného problému, například kolísání hladiny cukru v krvi způsobuje pocení v zadní části krku. Pokud si ale ohlídáme stravování, tak by mělo pocení přestat. Jestliže se ale pocení na krku projevuje čím dál častěji, nebo ho provází třeba i třes, zrychlený srdeční tep, je lepší vyhledat lékaře.

Další možnou příčinou tohoto pocení za krkem může být, že zde tělo primární ohniskové focení. Nazývá se to hyperhidróza, a projevuje se tím, že se člověk velmi potí, i když jeho tělo není vystavené žádné fyzické aktivitě a ani nekompenzuje vysoké teploty okolního prostředí.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alka.

Pocení nohou mě trápilo dlouho. Koupele, bylinky, spreje ani mastičky nikdy na dlouho nepomohly. Antipe byla pro mě malý zázrak. od doby, co ji používám, je pocení pryč.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení nohou

Noční pocení na hrudi

Nadměrným pocením hrudníku trpí mnoho lidí. Spouštěčem pocení není ani tak samotná okolní teplota, jako rychlý přechod ze studeného do vytopeného prostředí nebo jakákoli stresová situace. V létě typicky z klimatizovaného auta ven a v zimě naopak příchod ze studeného venkovního prostředí do vytopené budovy nebo dopravního prostředku. Noční pocení na hrudi může mít mnoho příčin. Vždy je dobré vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Pocení

Poradna

V naší poradně s názvem NADMERNE POCENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vasek.

Dobry den chtel jsem se zeptat na nadmerne poceni ktere me provazi.pri jake koliv praci prochazce ci jake koliv cinosti se hodne potim v trislech na zadech a hrudniku.nevite o nakych lekach ci rade.doma se oblecu a nez dojedu vytahem dolu jsem spocenej nechapu to.diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud je pocení celoživotní, již od mládí (hyperhydróza), tak na to žádné léky nejsou a je potřeba se s tím naučit žít. To znamená nosit několik vrstev, které můžete rychle a flexibilně svlékat, nebo oblékat. Kouření marihuany může u některých lidí zmírnit pocení. Také je důležité přestat pít kávu a čaje.
Pokud je pocení vyvoláno nějakou nemocí, tak stačí obvykle její vyléčení a pocení se upraví, jako bylo dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadmerne poceni

Co dělat proti nočnímu pocení než vyhledáme lékaře?

Pokud člověka začne trápit noční pocení, doporučuje se nejprve vyměnit ložní prádlo za kvalitní bavlněné a zajistit větrání v místnosti, kde se spí (neměl by být ale průvan). Místnost by také neměla být přetopená. Je potřeba také hlídat, jaké potraviny na noc jíme a vyhýbat se alkoholu. Pokud tyto opatření nepomůžou, je načase navštívit lékaře, který zjistí, jestli to není signálem některého vážnějšího onemocnění.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Mrtvice

Nepříjemné pocení může doprovázet jako jeden z mnoha příznaků rovněž některá neurologická onemocnění. Jde například o poškození hypotalamu, mozkovou ischemii (mrtvice a infarkty), poruchy autonomního nervového systému, epilepsii.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Pocení v noci u mužů

Jednou z příčin nočního pocení u mladších mužů je nadměrné požívání alkoholu. Noční pocení bývá také časté při odvykání na alkohol, pocení je jedním z abstinenčních příznaků. Noční pocení u mužů nad 50 let by mohlo vyplývat z nízké hladiny testosteronu, která se postupem věku u každého muže snižuje. Hormonální změny u této skupiny mužů mohou být doprovázeny taky návaly horka. Noční pocení u mužů nad 40 let by mohlo být způsobeno dlouhodobým stresem, úzkostí nebo depresemi. K nadměrnému pocení se mohou přidat také bolesti hlavy, nespavost a celková únava. Časté noční pocení u mužů mohou zapříčinit i různé nemocemi, například osteomyelitida, hypertyreóza, Feochromocytom, hypoglykémie, tuberkulóza. Další příčinou nočního pocení bývá příjem některých druhů potravin, jako je cibule, nebo příliš kořeněných jídel. To platí hlavně pro muže, kteří mají problémy s trávením (syndrom dráždivého tračníku apod). Noční pocení může být zapříčiněno rovněž vedlejšími účinky některých léků. Obecně platí, že léky pro diabetiky na snížení hladiny cukru, mohou vést k nadměrnému nočnímu pocení, a to u diabetiků, kteří tato léčiva užívají. Nadměrným nočním pocením trpí i lidé s neurologickým onemocněním: epilepsie, autonomní dysreflexie nebo posttraumatické stresové poruchy.

Zdroj: Pocení

Diagnostika nočního pocení

Noční pocení je velmi obtížné vyšetřovat. V první řadě je vhodné udělat krevní náběry včetně zjištění CRP, což nám podá informaci o celkovém stavu organismu a výše CRP o přítomnosti zánětu v těle. Tato vyšetření je vhodné doplnit běžnými zobrazovacími metodami – rentgen plic či ultrazvuk břicha. Další vyšetření jsou doporučena až na základě zjištěných informací.

Zdroj: Příčiny nočního pocení

Co znamená noční pocení na hrudi

Noční pocení na hrudi může mít řadu příčin. Tou nejčastější je, že se tělo prostě vypořádává s přehříváním organismu, a takhle se snaží udržet v optimální teplotě. V takovém případě se kromě hrudi pocení projevuje i v podpaží nebo třeba i na ploskách nohou. V jiném případě ale může být pocení na hrudi i signálem nějakého problému autonomního nervového systému. To může vyvolat třeba kolísavá hladina cukru v krvi, infekce, revmatická horečka či jiná chronická onemocnění. Pokud je tedy pocení dlouhodobé a nelepší se (naopak může i sílit), je lepší vyhledat lékaře, který provede vyšetření, aby zjistil příčinu tohoto zdravotního problému. Mezitím je možné vyzkoušet různé přípravky proti pocení, jestli danou situaci nezlepší. Pokud noční pocení nezpůsobuje vážný zdravotní problém, obvykle pak stačí kombinace přípravků proti pocení s úpravou spánkového režimu (teplota místnosti, oblečení, ve kterém spíme, typ peřiny, neklid během spánku, léky, životní styl). Také je potřeba sledovat, jestli pocení na hrudi provází i bušení srdce, v takovém případě ho způsobují psychické problémy jako úzkostné poruchy a panické ataky.

Při nočním pocení na hrudi je důležité kromě četnosti pocení sledovat i dobu, kdy k nočnímu pocení na hrudi dochází.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Tuberkulóza

Tuberkulóza je infekční nemoc, která se přenáší stykem s nakaženým člověkem. Je to onemocnění zasahující nejčastěji plíce, ledviny nebo také mozkové obaly, a dokonce i kosti. V podstatě ale může napadnout kteroukoliv část lidského těla. Průvodním znakem v počátečním stavu je pocení ve zvýšené míře bez zjevné příčiny, které se projevuje obzvláště v noci.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP