Téma: 

obezita

Obezita u dětí

Dieta bez cvičení nepomůže

Lékař obvykle nařídí redukční režim, což zahrnuje příjem předepsaného počtu kalorií, snížení příjmu tuku, fyzickou aktivitu a vlastně vede k celkové změně životního stylu. Děti musí být po dobu diety hlídány. Dieta bez fyzické aktivity však není efektivní. Kromě toho bývá rychlý pokles hmotnosti jen zřídkakdy trvalým efektem.

Zdroj: Obezita u dětí
Zveřejněno dne: 24.2.2013

Diskuze: Re: forskolin active dávkování

Astma: Orálně 10 mg denně po dobu 2 až 6 měsíců.
Obezita: 250 mg extraktu forskolinu 10% dvakrát denně po dobu 12 týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Forskolin active dávkování
Odesláno dne: 19.6.2016 uživatelem Cempírek

Obezita u dětí

Žádné sladké limonády

Hýčkejte své dítě ovocem a ovocnými šťávami, které neobsahují žádný rafinovaný cukr, nebo jen minimum. Vyhněte se pití Coca Coly a podobným nápojům, protože ¼ l coly obsahuje asi 7 až 10 kostek cukru. Také se nedoporučuje pití light nápojů, protože obsahují aspartam, který se tělesnou teplotou mění na formaldehyd (kyselinu mravenčí). Toto sladidlo je obsažené i v mnoha jiných produktech (žvýkačky, müsli tyčinky, jogurty). Tyto produkty jsou nabízeny pod názvem „light“ nebo „bez cukru“.

Zdroj: Obezita u dětí
Zveřejněno dne: 24.2.2013

Lupy

Rizikové faktory

Někteří lidé jsou více náchylní k tvorbě lupů, což může být ještě podpořeno některým z uvedených rizikových faktorů:

  • akné či jiné kožní poruchy;
  • konzumace alkoholu;
  • rodinná anamnéza (výskyt lupů v rodině);
  • únava;
  • nepravidelné mytí;
  • obezita;
  • mastná pokožka;
  • stres;
  • změna počasí.

Zdroj: Lupy
Zveřejněno dne: 14.12.2012

Koxartróza

Koxartróza příznaky

Faktory, které ovlivňují vznik koxartrózy, jsou vývojové poruchy kyčle, traumata, přetěžování kloubu, obezita, některé metabolické vady a jiné. Onemocnění se projevuje bolestivostí, postupně s omezením hybnosti. Bolest je horší po zátěži, odpočinkem se zmírňuje. Druhotně vzniká i reaktivní postižení okolních tkání. Na rentgenovém snímku je patrna deformace kloubních plošek, zužování kloubní štěrbiny.

Zdroj: Koxartróza
Zveřejněno dne: 21.1.2015

Obezita u dětí

Zdravý životní styl dítěte

Měli byste chodit s dítětem na čerstvý vzduch, ukázat mu výhody přírody před digitálním světem. Společné procházky budou přínosem nejen pro vaše dítě, ale i pro vás. Také se zaměřte na vyváženou stravu! Děti mají na rozdíl od dospělých dobře vyvinutý smysl pro sytost a vědí, kdy přesně mají dost. Nenuťte tedy své dítě, aby vše snědlo, ale hlídejte, aby jeho strava byla vyvážená. Snažte se vyhnout rychlému občerstvení a jedení sladkostí, které jsou nejčastější příčinou ukládání tuků v organismu.

Zdroj: Obezita u dětí
Zveřejněno dne: 24.2.2013

Menstruační cyklus

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus
Zveřejněno dne: 28.12.2012

Nutriční medicína. Léčba stravou pod dohledem.

Proč věnovat pozornost nutriterapii?

Zdravotní problémy často nasedají na dlouhodobě špatné stravovací návyky a nelze je řešit jinak, než jejich zcela zásadní úpravou. Nutriterapie je navíc významnou součástí při léčbě mnoha onemocnění (např. cukrovka, nespavost, vysoký krevní tlak, deprese, alergie atd.)

 

Nejdříve se stanovuje bionutriční profil, k čemu slouží expertní program IoMET® vyvinutý francouzskými laboratořemi NUTERGIA®. Zodpovězením stovky otázek zaměřených na stravovací návyky získáme podklad pro stanovení tzv. bionutričního profilu, který může prokázat nerovnováhu na úrovni jednoho či několika ze sedmi metabolických terénů.
 

  • Terén C (karenční) – charakterizovaný dlouhodobým nedostatkem tzv. esenciálních („omega“) mastných kyselin v potravě s následným rozvojem odpovídajících onemocnění (oslabení imunity, recidivující gynekologické či ORL záněty, alergie, astma, chronické dermatózy, atd)
  • Terén H (hypoglykemický) – charakterizovaný dlouhodobým nadužíváním tzv. rychlých cukrů (bolesti hlavy, výkyvy nálad, emoční přecitlivělost, nadváha, závratě, astenie,...)
  • Terén A (acidní, překyselený) – charakterizovaný dlouhodobou konzumací překyselující stravy (demineralizace, osteoporóza, onemocnění kloubů a šlach, chronické záněty sliznic, atd.)
  • Terén N (neurodystonický) – charakterizovaný dlouhodobou expozicí stresorům, zpravidla u predisponovaných jedinců (chronický únavový syndrom, nervozita, deprese, psychosomatická onemocnění, poruchy spánku, spasmofilie,...)
  • Terén B (bazokolitický) – charakterizovaný špatně pracujícím tenkým a tlustým střevem (poruchy střevní peristaltiky, dyspeptické potíže, hepatopatie, recidivující infekty, alergická onemocnění (!), astma,...)
  • Terén I (intoxikovaný) – charakterizovaný dlouhodobou expozicí poluantů – těžké kovy, strava znehodnocená potravinářskými aditivy která vytvářejí cheláty se stopovými prvky a tím je vyřazují z použití v enzymatických pochodech, elektromagnetický smog, cizorodé kovy v těle, nadužívání alkoholu, tabáku či chemických léků – a s tím spojená nadměrná tvorba volných radikálů (kardiovaskulární onemocnění, zvýšení krevních tuků, nadváha a obezita, atd.)
  • Terén O (oxidovaný - denaturovaný) – charakterizovaný nadměrnou tvorbou volných radikálů a jejich nedostatečnou neutralizací se všemi medicínskými důsledky (autoimunitní a degenerativní onemocnění, projevy předčasného stárnutí, chronické záněty, atp.)

 

Zdroj: Nutriční medicína. Léčba stravou pod dohledem.
Zveřejněno dne: 31.10.2008

Chuť k jídlu

Chuť k jídlu medicínsky

Obezita se stala jedním z hlavních zdravotních problémů. Ovládnutí chuti je však velmi delikátní problém. Nejprve je třeba umět rozlišovat mezi hladem a chutí, abyste byli schopni efektivně řídit své stravovací návyky. Hlad a chuť jsou dva faktory, které ovlivňují naše chování při stravování, jsou to naprosto odlišné mechanismy s neméně různými důsledky.

Hlad: Hlad je pocit (nepodmíněná fyzická reakce organismu) vyvolaný nedostatkem potravy. Je důležitým signálem, který sděluje tělu potřebu příjmu potravy a energie z ní. Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Potřeba přijímat potravu je ovšem ovlivněna také signály z trávicí soustavy a působením některých hormonů, svou roli hraje rovněž psychické rozpoložení, stav pozornosti a podobně, takže pocit hladu se dostavuje u různých jedinců s různou rychlostí a intenzitou a je také různě snášen – někteří lidé snášejí pocitu hladu dobře, u někoho se dostavují změny nálady jako podrážděnost nebo rozmrzelost. Při delším hladovění dochází k odbourávání zábran a zásad (kanibalismus z nouze), což může být doprovázeno halucinacemi či paranoiou. Řídícím orgánem ovládajícím hlad je část mozku zvaná hypotalamus – zde je sledován obsah glukózy v krvi. Je-li správné fungování hypotalamu narušeno, mluvíme o poruchách příjmu potravy. Ty mají psychosomatický charakter – může se jednat o ignorování potřeby jíst, přejídání se nebo periodický nadměrný a nedostatečný příjem potravy, vyvolaný špatnou nebo zpožděnou indikací sytosti. Pocit hladu se u člověka dostavuje již po několika hodinách od posledního nasycení. Zdravý člověk může přežít okolo 50 dní bez jídla při dostatku tekutin. Tělo je schopno zpracovávat látky z posledního příjmu potravy zhruba tři dny, poté při upotřebení energie přechází z glukózy na proces zvaný ketóza, ve kterém játra začínají odbourávat, zpracovávat a spotřebovávat tělesný tuk. Po třech týdnech se tělo přepíná do „režimu hladovění“ – v této fázi bere energii ze svalů a vnitřních orgánů; dochází i k úbytku kostní dřeně, který začíná ohrožovat život.

Chuť k jídlu: Chuť k jídlu je pouze psychický stav, který vzniká stimulací vůní pokrmu nebo na základě obrázků zajímavých jídel. Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami, a podle nových výzkumů i „vápníkové“ a tučné. I zvířata mají různé chuťové receptory. Tyto receptory jsou nerovnoměrně rozmístěny v chuťových pohárcích, které se nacházejí především na jazyku, ale také na patře a v krku. Chuťových pohárků má člověk 500–10 000. Důsledkem tohoto poměrně velkého rozptylu je, že citlivost chuti u jednotlivých lidí může být značně rozdílná. Děti mají chuťových pohárků průměrně více než dospělí. ROZLOŽENÍ CHUTI NA JAZYKU: Chuťové chemoreceptory jsou umístěny na kuželovitých papilách s tupou špičkou. Každá papila obsahuje receptorové buňky, které mají brvy citlivé na určitou chuť vstupující do póru. Přibližně každý týden jsou staré receptorové buňky nahrazovány novými. Papily vzadu na jazyku rozlišují chuť hořkou, po stranách více vzadu je chuť kyselá, kousek více vepředu chuť slaná a úplně na špičce jazyka je chuť sladká. Když dostanete chuť na sladké, tak je dobré dát si sladké, ale netučné. A pokud možno kryté vlákninou. Pokud možno vždycky uvažujte o tom, co je to „zdravé sladké“. Pokud vlastně máte chuť na sladké, tak je vysoká pravděpodobnost, že máte nedostatek sacharidů. Výraznou chuť na sladké mají lidé, kteří omezují přílohy, omezují pečivo. Dejte tělu ovoce anebo med.

Chuť k jídlu a potřeba jíst jsou do jisté míry dané genetickými dispozicemi.

Zdroj: Chuť k jídlu
Zveřejněno dne: 29.11.2016

Zkušenosti s forskolinem

Klinické údaje

Forskolin aktivuje AC a prokázal také silné pozitivní inotropní vlastnosti, které byly synergické s isoproterenolem. Starší, malé klinické studie ukázaly, že forskolin zlepšuje koronární průtok krve a infarktu a funkci levé komory a zvyšuje průtok krve v mozku a ledvinách.

Klinické použití forskolinu je omezeno vzhledem k jeho nízké rozpustnosti ve vodě a nízké orální biologické dostupnosti. Tato skutečnost vedla k vývoji a studiu colforsinu (NKH477), což je ve vodě rozpustný derivát. Colforsin má vyšší afinitu k AC infarktu. Přípravek colforsin (Adehl) je schválen pro použití v Japonsku, kde byly provedeny omezené studie v kardiochirurgii, srdečního selhání, a mozkového vasospasmu.

Forskolin má mnoho dalších pozitivních účinků na lidské zdraví:

Astma a alergie

Mnoho léků používaných k léčbě astmatu a alergie zvyšuje hladinu cAMP. Forskolin efektivně uvolňuje hladké svalstvo, což má za následek bronchodilataci, zlepšení prostupnosti dýchacích cest a zvýšení vitální kapacity a usilovně vydechnutého objemu vzduchu. Ústní forskolin fungoval lépe, než kromoglicinová kyselina v prevenci astmatických záchvatů u dětí a dospělých s mírnou a střední formu astmatu, zatímco inhalační forskolin nebyl lepší než beklomethason při zlepšení funkce plic. V omezeném počtu studií byl forskolin také testován jako bronchodilatans - látka, která způsobuje dilataci (roztažení) průdušek a průdušinek, snižuje tak aerodynamický odpor a zlepšuje tím průchodnost dýchacích cest.

Dávkování při astma: Oralní forskolin byl zkoumán za použití 10 mg denně po dobu 2 až 6 měsíců.

Cévy a krevní tlak

Forskolin zesiluje cévní stěny a stejně tak i pomáhá srdci produkovat silnější srdeční tep. Forskolin také pomáhá rozšiřovat cévy, čímž snižuje krevní tlak.

Zvýšení hustoty kostí

Přestože to nebylo původním cílem výzkumu, zjistilo se, že Forskolin výrazně posiluje hustotu kostí, čímž se posiluje celé tělo. Vědci zjistili nárůst hustoty kostí u mužů, kteří užívali Forskolin po dobu 12 týdnů. Vlivem Forskolinu na hustotu kostí se budou zabývat další studie.

Imunitní systém

Čeleď hluchavkovitých rostlin je známá svými protizánětlivými a imunitní soustavu posilujícími vlastnostmi. Uživatelé forskolinu zaznamenali zkrácení doby rekonvalescence po nemocích a pozorovali, že příznaky onemocnění nebyly tak závažné. Forskolin tím, že aktivuje makrofágy a lymfocyty, podporuje zvýšení imunitního systému.

Energie

V několika klinických studiích vědci zjistili, že účastníci, kteří užívali Forskolin, pozorovali významné snížení únavy. Přesný mechanismus zatím nebyl zjištěn.

Nádorové metasázy

Forskolin je silný inhibitor agregace krevních destiček, stejně jako silný inhibitor rakovinného bujení u myší. Vědci navrhli, aby se forskolin stal součástí prevence proti nádorovým metastázám.

Centrální nervová soustava

Použití forskolinu ve studiích zahrnujících CNS do značné míry souvisí s problematikou depresí. Při klinických studiích na zvířatech radioaktivně označený forskolin prokázal, že se váže na membrány v krysím mozku. Forskolin prokázal silnou antidepresivní aktivitu u krys. Klinické studie k prokázání těchto vlastností u lidí chybí, nicméně případová studie využívající nitrožilní infuzi forskolinu prokázala přechodnou elevaci nálady u některých depresivních a schizofrenních pacientů.

Obezita

V současné době kvalitní klinické studie, které by dokládaly tvrzení o antiobezitních vlastnostech forskolinu chybí. Dvě starší studie naznačují, že lokálně aplikovaný forskolin cream snížil lokalizovaný tuku na stehnech obézních žen bez nutnosti diety nebo cvičení. Malá (N = 30), randomizovaná klinická studie provedená u obézních mužů, zaznamenala pokles tělesného tuku, zvýšení kostní hmoty a trend změn v aktivní tělesné hmotě po 12 týdnech forskolinu v porovnání s placebem. Také bylo prokázáno zvýšení sérového testosteronu. Nežádoucí účinky nebyly hlášeny.

Při zkušebním nasazení mezi ženami nebyly nalezeny žádné změny v rozložení jejich tělesného tuku, z toho vyplývá, že forskolin u těchto žen nepodpořil jejich hubnutí. Nebyly nalezeny žádné změny v různých metabolických markerech nebo laboratorních indexech, s výjimkou pozitivních změn v bílých krvinkách, hladiny vápníku, ALT a hladiny kyseliny močové.

Patent k prohlášení o podpoře nárůstu svalové hmoty a o antidepresivní aktivitě extraktu forskolinu byl udělen společnosti Sabinsa v roce 1998, a další patent byl udělen v roce 2006. Forskolin Active tak může být doplňkem při hubnutí a udržování normální tělesné kompozice zejména u mužů.

Dávkování při obezitě: Byla zkoumána dávka 250 mg 10% forskolin - extraktu podávaného dvakrát denně po dobu 12 týdnů.

Zdroj: Zkušenosti s forskolinem
Zveřejněno dne: 26.1.2016

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223311

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskáOrdinace.cz.


SiteMAP