Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBEZITA

OBSAH

Proč mám oteklé nohy kolem kotníků

Chronická žilní choroba, známá rovněž pod názvem křečové žíly, je nejčastější příčinou otoků nohou. Křečové žíly se vyskytují až u 85 % populace. Příčina jejich vzniku je ztráta napětí žilních stěn v dolních končetinách. Při sníženém napětí žilních stěn netlačí žíly dostatek krve zpět k srdci, takže následně vznikají nevzhledné křečové žíly, které způsobují nateklé nohy. Křečovým žilám nesvědčí obezita, kouření, dlouhé stání nebo sezení, zato na ně pomáhá pravidelný pohyb.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem MUZE MIT CIVAVA 8 KILO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa.

Muze mit civava 8 kilogramu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obezita je samozřejmě i u psů a tak jako člověk může vážit trojnásobek normální váhy, tak i čivava může být obézní a vážit 8 kilo. Taková obezita ale úplně zdeformuje přirozené linie a ze psa se stane hrouda tuku. Jak taková obézní čivava vypadá, se můžete podívat tady: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muze mit civava 8 kilo

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus

Diskuze

V diskuzi OBEZITA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka Krykorková.

Zdravím všechny milovníky pejsků,potřebuji poradit,jak zeštíhlit naší přerostlou čivavu !

Když jsme si jí v deseti týdnech přivezli vážila něco přes dvě kila a začala rapidně přibírat na váze.Naše veterinářka doporučila jednu PL lžíci za den.Měla hrozný hlad a stále kňučela.Tak jsme to psychicky nezvládli a dali jsme ji granule nízko kalorické asi tak lžíce 2-3 denně.Nyní ve čtyřech letech má šest a půl Kg.Nyní kupujeme Mini Brit
granule bez obilovin dodržujeme dávku /má dostávat 75g/ my dáváme 50g +malý kousíček masa libové. A NEHUBNEME !
Prosím o radu ,jak na to !
Jinak je krásná ,huňatá až moc ,krátké nožíčky a tak jí ta obezita moc nesluší !
Děkuji všem ,kdo poradí.
Zdraví babi Jarka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obezita u psa

Obezita, ztráta tělesné hmotnosti

Obezita je u starších psů velmi častým problémem. Může být způsobený řadou faktorů, nejčastější příčinou ale je, že staří psi mají pomalejší metabolismus, a tak rychleji přibírají. Majitel by měl na to myslet, a u staršího psa změnit krmivo na to, které je určené pro psy seniory. Psí obezita může být také způsobená tím, že řada majitelů svým psům dopřává jídlo, které pro mě není určené (lidské), mladší metabolismus se s ním zvládá vyrovnat, ten starší už ale ne. Obezita může být také důsledkem psí osteoporózy, protože pes, který se méně hýbe, ale dostává velké množství krmiva, rychleji přibírá. Obezita může navíc u psa vyvolat další zdravotní problémy: zhoršené dýchání, zhoršený stav kloubů a chrupavek atd.

Naopak výraznější ztráta tělesné hmotnosti je jedním ze symptomů psích zdravotních problémů. Pokud pes náhle bez příčiny hubne, obvykle ho trápí nějaké onemocnění. U starých psů může být příčinou i zhoršení chrupu, a jeho bolestivost, která způsobuje, že pes se nedokáže pořádně najíst, a proto hubne.

Zdroj: Nemoci starých psů

Poradna

V naší poradně s názvem FORSKOLIN ACTIVE DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Objednala jsem si tento priptavek tak jsem zvedava na ucinek.jen de chci zeptat na davkovani...dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Astma: Orálně 10 mg denně po dobu 2 až 6 měsíců.
Obezita: 250 mg extraktu forskolinu 10% dvakrát denně po dobu 12 týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Forskolin active dávkování

Dieta bez cvičení nepomůže

Lékař obvykle nařídí redukční režim, což zahrnuje příjem předepsaného počtu kalorií, snížení příjmu tuku, fyzickou aktivitu a vlastně vede k celkové změně životního stylu. Děti musí být po dobu diety hlídány. Dieta bez fyzické aktivity však není efektivní. Kromě toho bývá rychlý pokles hmotnosti jen zřídkakdy trvalým efektem.

Zdroj: Obezita u dětí

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bíbka.

Tak to je snad jasné. Máš-li díky Genscanu informaci, že máš zvýšenou dispozici k obezitě a ještě k tomu budeš vědět, že obezita je ve skutečnosti spouštěčem celé řady dalších nemocí, tak se budeš mnohem více hlídat, aby jsi neztloustla. A myslím, že je mnohem jednodušší si pohlídat, aby člověk neztloustl, než to později pracně shazovat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Příčiny cukrovky

Diabetes mellitus I. typu je autoimunitní onemocnění – příčina je schovaná v našem vlastním imunitním systému, který začne ničit buňky slinivky a ta pak není schopná produkovat inzulin. Příčina cukrovky I. typu je tedy ukrytá v genetice, ale ne u všech lidí se musí nutně rozvinout. Autoimunitní reakce se musí spustit nějakým vnějším spouštěčem (obezita, stres, nachlazení). Většinou je cukrovka I. typu diagnostikována okolo 15. roku života. Někdy se ale projeví už u malých dětí, nebo naopak u důchodců.

Diabetes mellitus II. typu vzniká zejména na základě špatného životního stylu. Jistou roli zde hraje i genetický předpoklad, hlavními příčinami jsou především nadváha či obezita, nedostatek pohybu a nezdravá výživa, hlavně nadměrná konzumace sacharidů. Tělo si totiž postupně zvykne na jejich přísun a po nějaké době přestane reagovat na inzulin.

Zdroj: Svědění kůže na těle

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Ahoj. Dívala jsem se na stránky Genscanu a mezi zmíněnými nemocemi, kterým se prý dá předcházet je i obezita. Jak tomu mám rozumět? Vždycky jsem si myslela, že to záleží hlavně na poměru mezi spotřebovanou energií a energií vydanou. Takže se do toho pletou i geny? Díky za vysvětlení.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Zdravý životní styl dítěte

Měli byste chodit s dítětem na čerstvý vzduch, ukázat mu výhody přírody před digitálním světem. Společné procházky budou přínosem nejen pro vaše dítě, ale i pro vás. Také se zaměřte na vyváženou stravu! Děti mají na rozdíl od dospělých dobře vyvinutý smysl pro sytost a vědí, kdy přesně mají dost. Nenuťte tedy své dítě, aby vše snědlo, ale hlídejte, aby jeho strava byla vyvážená. Snažte se vyhnout rychlému občerstvení a jedení sladkostí, které jsou nejčastější příčinou ukládání tuků v organismu.

Zdroj: Obezita u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA AKANTÓZY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

dobry den,chtela bych se zeptat jestli na tohle je nejakej krem nebo neco dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Akantózu neumíme léčit, jen dokážeme zmírnit její projevy. Používají se látky zlepšující vzhled kůže jako je retinoid, 20% urea, alfa hydroxyacid, topický vitamín D nebo kyselina salicylová. Pokud je akantóza způsobena užíváním některých léků, je důležité léky vynechat. Pokud ji způsobuje obezita, je třeba zhubnout. Doplňkově se dají použít krémy na bělení pokožky s obsahem hydrochinonu nebo kyseliny kojic.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba akantózy.

Žádné sladké limonády

Hýčkejte své dítě ovocem a ovocnými šťávami, které neobsahují žádný rafinovaný cukr, nebo jen minimum. Vyhněte se pití Coca Coly a podobným nápojům, protože ¼ l coly obsahuje asi 7 až 10 kostek cukru. Také se nedoporučuje pití light nápojů, protože obsahují aspartam, který se tělesnou teplotou mění na formaldehyd (kyselinu mravenčí). Toto sladidlo je obsažené i v mnoha jiných produktech (žvýkačky, müsli tyčinky, jogurty). Tyto produkty jsou nabízeny pod názvem „light“ nebo „bez cukru“.

Zdroj: Obezita u dětí

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bíbka.

To má vcelku jasný vysvětlení. Obezita, stejně jako většina nemocí, na které poukazuje Genscan je multifaktoriální. To znamená, že k jejímu propuknutí se toho musí sejít povícero. Takže např. u obezity to budou ony pověstné geny a taky návyky při stravování (jak si myslela Olga) a vůbec celkový styl rodiny. Podle mého i když by například dítě se sklony k obezitě adoptovali fanatičtí sportovci, tak z děcka totální hubeňour a asketa nebude nikdy, ale taky nebude obézní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Chrápání a obezita?

Pokud se zaměříme jen na odstranění chrápání, tak se především jedná o to, aby pacient upravil svou životosprávu. Pro zmírnění chrápání je to velmi důležité. Pokud se u pacientů zjistí nejen chrápání ale i ojedinělé zástavy dechu ve spánku - apnoe, které pacienta zas tak moc nelimitují, tak je mu nabídnuto určité jednoduché operační řešení. Tato jednoduchá operace chrápání znamená odstranění měkkých částí horního patra, ty pak nevibrují a zvětší se také prostor pro dýchání. Často se ale stává, že chrápání bývá průvodním jevem jiných onemocnění, například onemocnění obezitou. Tyto potíže jsou pak řešeny paralelně s chrápáním. To znamená, pokud pacienti trpí obezitou, je nutné se zabývat i těmito obtížemi, protože úspěšnost operací u pacientů, kteří jsou obézní, je výrazně menší nežli u pacientů, kteří obezitou netrpí.

Zdroj: Chrápání

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍTNÁ ŽLÁZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Bylo mi naměřeno 14.10. 2019 : FT4- 12,1 a TSH 4,82. Beru letrox 75. Od pondělí do pátku. Mám sníženou funkci štítné žlázy ?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, máte tak zvanou hypothyreózu, což je snížená funkce štítné žlázy. To, zda-li jsou naměřené hodnoty ve vašem případě v pořádku, se musíte dotázat svého endokrinologa. Protože jen on ví jaký je vývoj funkce vaší štítné žlázy a reakce na léčbu. Níže jsou uvedeny stavy, které přicházejí v souvislosti se sníženou funkcí štítné žlázy. Ty byste měla sledovat a v případě jejich zhoršení ihned informovat svého lékaře.
Únava, spavost, zimomřivost, sklon k depresím, zpomalené myšlení, suchá kůže na předloktí, otoky bérce, obličej bez výrazu, změna hlasu na hluboký hlas, nadváha (ale nikoli obezita), zácpa, anémie, poruchy menstruačního cyklu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5

Osteoartróza

Toto onemocnění se projevuje hůře spíše u větších psích plemen (ale i malá plemena tímto onemocněním trpí!), u nichž je zátěž kloubů a chrupavek mnohem vyšší. Stav psa se navíc zhoršuje, pokud pobývá hodně v zimě a ve vlhku. Majitel toto onemocnění u psa snadno pozná, ten totiž mění své návyky, náhle se nechce příliš hýbat, pohyb mu činí problém, stejně jako vstávání, skočení do auta i z něj. Problém mu dělá hlavně chůze do schodů, dlouhé stání i delší chůze. Pokud psa bolí konkrétní kloub, často si to místo olizuje. Pes trpící artritidou může být také podrážděný a agresivní, je proto nutné vyhledat lékaře, který psu může pomoci různými léky. Proti artritidě se dá bojovat tím, že pes bude mít správnou váhu (obezita onemocnění výrazně zhoršuje) a bude s ním chodit na pravidelné kontroly k veterináři.

Zdroj: Nemoci starých psů

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTA STOLICE A BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobry den chci se poradit syn má 9 let a často trpí bolesti břicha pote jde na toaletu stolice normální jde několikrát a je zbarvena do žluta až má na konec řídkou stolici stává se to k večeru. Ráno jde znova také z bolesti břicha stolice stále žluta a řídká ale to se už vyprázdní a má klid. do týdne mu to stane dvakrát ale někdy má klid i týden. U lékaře jsem sním byla a popsala jsem ji tyto problémy vzala mu moč i krev vše v pořádku , syn má nadváhu jídlo má dělené ale stále příbyra na vaze už si nevím rady lékařka říká že syn je hodně citliví na bolesti ale to přece není příčina jeho problému z břichem a stolici. Je alergicky na siry a cibuli s toho má také prujmy tak že v jídelníčku to nemá míval s toho také prujmy. Prosím o radu co navrhnout lékaři aby udělal za vyšetření aby se z jistila příčina.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste zajít za jiným dětským lékařem. Prozatím můžete přizpůsobit denní režim tak, že kalorická jídla budete zařazovat na začátek dne (snídaně, svačina, oběd) a po obědě postupně snižujte množství i kalorie. Večer pak jen libové maso s malým kouskem vařeného bramboru a zeleninový salát. Žádné sladkosti ani bramborové lupínky večer nesmí jíst, zrovna tak i sladké limonády jsou špatné. Rovněž se zamyslete nad zajímavým pohybem, který by syna bavil, třeba lezeckou stěnu, vycházky do kopců, fotbal. Obezita není zdravá a souvisí s přemírou snědeného jídla. Přemíra nevhodného jídla v druhé části dne může podněcovat tyto problémy se stolicí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žluta stolice a bolest břicha

Diabetes mellitus

Cukrovka jinak taky známá jako diabetes mellitus je chronickým onemocněním. Pro diabetes je typické, že se jedná o trvalé onemocnění, pokud jedince postihne, nelze se z ní vyléčit.

Při cukrovce dochází k poruše přeměny glukózy, což způsobuje nedostatek inzulínu. Cukrovka vede ke zvýšené hladině glykémie, ke změně metabolizování bílkovin, tuků a cukrů v lidském těle, také může způsobit neuropatii a mikroangiopatii.

Neuropatií způsobenou cukrovkou se myslí poškození některých nervů, hlavně jejich struktury a funkce. Diabetickou neuropatii doprovází poruchy srdeční frekvence a krevního tlaku, poruchy trávicího systému, poruchy vyprazdňování žaludku i močového měchýře, poruchy erekce, pocení v horní části těla, poruchy funkcí zornic i poruchy vylučování hormonů.

Mikroangiopatií se myslí poškození krevních cév, které pak komplikuje krevní průtok v těle. Může vést ke slepotě, selhávání ledvin, dokonce i k amputaci končetin.

V některých případech diabetes může provázet řada dalších onemocnění, jako je například retinopatie (změny sítnice a jejích cév, které mohou vést až k úplné slepotě), onemocnění a selhávání ledvin, poškozování nervů, makrovaskulární onemocnění, zvýšený tlak, zvýšené hladiny cholesterolu v těle, obezita.

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi CO MŮŽE ZNAMENAT BOLEST NA HRUDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVEL.

DOBRÝ DEN,MÁM DLOUHODOBÉ PROBLÉMY SE SPANKEM,NEJMENE 13-15 LET NESPÍM BEZ PROBUZENÍ DĚLE NĚŽ 3-4 HODINY ZA NOC SE PROBOUZIM CCA 3X...JE MI 45 LET,185 CM 114 KG OBEZITA,JSEM ŘIDIČ KAMIONU 14 LET,MÁM 3 TÝDNY NEKVALITNÍ STRAVU,MALO POHYBU,HODNĚ STRESU V PRÁCI I OSOBNÍM ŽIVOTE.CELÝ ŽIVOT TRPÍM PRUJMY,MÁM VYHREZNUTOU PLOTÝNKU L5S1 O 6MM S UTLAKEM DURÁLNÍHO VAKU Z ROKU 2009 A MYSLIM ŽE JE TO LEPŠÍ Z HLEDISKA BOLESTI NEŽ PRVNÍ DVA ROKY.MÁM KŘEČE V LÝTKÁCH,3 ROKY MĚ PÁLÍ ŽÁHA HLAVNĚ PO COCA COLE NEBO KÁVĚ KTEROU SI MUSÍM DÁT ABYCH MOHL PO PROBDĚNÝCH NOCÍCH ŘÍDÍT.BOLÍ MĚ ČASTO SRDCE,PÍCHAVÁ BOLEST VLEVO POD HRUDNÍ KOSTÍ.MÁM VYSOKY KREVNÍ TLAK,10 LET SPÍŠ 15 PROBLEMY S EREKCÍ.MAMA MA RAKOVINU A CUKROVKU,PÍCHÁ SI INZULIN DO BŘICHA.MÁM SLABOU IMUNITU,SPATNĚ DYCHÁM 20 LET,SÍPÁM A POSLEDNÍ ROK JSEM ZAČAL HROZNĚ CHRÁPAT A MOJE ŽENA TVRDÍ ŽE MÁM 100% SPÁNKOVOU APNOE.MYSLÍM ŽE SE HODNĚ PŘEJÍDÁM KVULI STRESU.JSEM NEKUŘÁK,ABSTINENT,V MLÁDI JSEM HODNĚ SPORTOVAL.DNES V NOCI PO VELKÉ HOSTINĚ V HOSPODĚ S PŘÁTELI JSEM NEMOHL SPÁT A MÁM NESKUTEČNOU BOLEST NA PRSOU V PRAVO,NEOBVYKLOU,NEPOMÁHÁ NIC OBYKLÉHO JAK ZMĚNA POLOHY NEBO OMEZENÍ DÝCHÁNÍ,NENÍ TO O NÁDECHU A VÝDECHU,NEJLEPŠÍ JE SI SEDNOUT A PŘEDKLONIT SE.MYSLÍM ŽE MÁM NEMOCNÉ SRDCE,MÁM URČITĚ VYSOKÝ CHOLESTEROL.DNES SE OPRAVDU BOJÍM.JO A POSLEDNÍ DOBOU MI ČASTO OTÉKAJÍ KONTNÍKY A NOHY CELKOVĚ,ŠKRTÍ MĚ PONOŽKY...VEČER JSME PO TŘECH MĚSÍCH BYLI V POSILOVNĚ,NETAHAL JSEM TĚŽKÉ VÁHY,NAOPAK JSEM JEN DĚLAL DŘEPY BEZ ZÁVAŽÍ A VÝPONY NA LÝTKA A RAMENA A RUCE JSEM CVIČIL S LEHKÝMI ČINKAMI 6KG V JEDNÉ RUCE,PAK TA OSLAVA V HOSPODĚ S PŘEJÍDÁNÍM,MĚL JSEM DVĚ PIVA IKDYŽ NEPIJU,TŘI COCA COLY (ŽÁHA MĚ NEPÁLILA) PULITR ČERNÉHO ČAJE A MATTONI.SNĚDLI JSME HODNĚ MARINOVANÝCH ŽEBER S CHLEBEM A HRANOLKY S TATARKOU A ČESNEKOVÝM DIPEM.ŽE MAM VYSOKÝ KREVNÍ TLAK MI ŘEKLI NA NEUROLOGII NA BULOVCE KDYŽ JSEM SE PŘED TŘEMI MĚSÍCI UPLNĚ PŘESTAL HÝBAT,BYL JSEM TAM AMBULATNĚ 3 DNY PO SOBĚ NA KAPAČKÁCH A DOSTÁVAL JSEM 11 INJEKCÍ PODÉL PÁTEŘE.CÍTÍM SE O 100 LET STARŠÍ.JSEM BERAN,VŽDY JSEM SE LEKAŘŮM VYHÝBAL A PŘECHODIL JSEM I ZÁPALY PLIC A VŠECHNY MOŽNÉ ANGÍNY A HOREČKY.BUDU VDĚČNY ZA JAKOUKOLIV ODPOVĚD...DĚKUJI A PŘEJI VÁM BÁJEČNÝ DEN...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co může znamenat bolest na hrudi

Příčiny

Nejčastějšími příčinami otoků jsou kouření, obezita, hormonální léčba, těsné oblečení, nevhodný pitný režim, některé jiné závažné nemoci. Tuto nemoc mohou ovlivnit rovněž vrozené dispozice. Pokud se u blízkých příbuzných objevují opakované žilní trombózy, pak jste ohroženi tvorbou trombů (krevních sraženin) ve zpomaleně protékající žilní krvi. Pomineme-li vážnější zdravotní příčiny, tak jedním z důvodů může být i špatná obuv. Pokud nosíme nevhodnou obuv, tak se spolu s ní mění i náš styl chůze. Tělo si chce pomoci k příjemné poloze nohy a výsledkem je nášlap na celou plochu chodidla místo zdravého užití pouze plochy prvního a pátého prstu. Změna v chůzi může být minimální, ale přesto začnete používat jiné svaly a tím můžete některé omezovat. Změníte tak oběhové poměry v noze, která následkem toho začne otékat. Především je nutné klást důraz na vhodnou obuv, která by měla mít plnou patu a měkčí špičku. Pokud se však nechcete vzdávat své obuvi, je možno v některých případech sáhnout po ortopedických vložkách. Nejlepším řešením je návštěva ortopeda. Ten provede vyšetření a předepíše ve většině případů ortopedické vložky na míru.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Co to jsou oční bradavice

Fibromy a bradavice patří mezi kožní výrůstky, které vznikají spontánně. Naštěstí se jedná pouze o nezhoubné nádory, které vytváří pojivová tkáň a které nejsou schopny metastazovat. Svým vzhledem se podobají malým uzlinkám, které jsou velké od 1 mm cca do 1 cm.

Kožní výstupky mívají obvykle stejnou barvu, jako má okolní kůže, ale někdy mohou být i trochu světlejší nebo tmavší. Nejčastěji je objevíte v místech, ve kterých dochází k rychlejšímu stárnutí kůže, jako je tomu obvykle na krku, očních víčkách, v podpaží, pod ňadry, na břiše nebo v podpaží. Věk přitom není podmínkou, mohou se vytvořit jak starším lidem, tak lidem ve středním věku, a jsou vnímány jako bradavice v koutku oka nebo bradavice pod okem či na víčku oka.

Příčina vzniku není doposud přesně známa. Genetika a obezita však hrají důležitou roli. Bradavice vznikají také na místech, na nichž dochází k dlouhodobému mechanickému dráždění tkáně. Kožní fibromy tak nejsou žádnou vzácností. Každý člověk za svůj život objeví alespoň jeden takový výrůstek. Jsou však i tací, kteří jich objeví několik stovek. Fibromy nejsou nijak nebezpečné, ale máte-li jich mnoho nebo jsou velké, stávají se estetickým problémem, který si každý přeje řešit.

Zdroj: Bradavice na očním víčku

Jak na otoky kotníků

Vhodná je léčba stanovená na základě příčiny, často na nateklé kotníky pomáhá pravidelný pohyb. Nemělo by se však jednat o pohyb se statickou zátěží, jako je například vzpírání. Mezi vhodné pohybové činnost patří například svižná chůze, nordic walking, plavání, jízda na kole. Také zařaďte do svého jídelníčku pohanku. Obsahuje totiž velké množství rutinu, látky, která zvyšuje pružnost a tím i napětí cévních stěn.

Oteklým nohám dělá dobře pohodlná obuv, pohodlné oblečení, střídání teplé a studené vody na nohy při sprchování a několikaminutový odpočinek se zvednutýma nohama. Otoky může zmírnit nebo naopak podpořit strava. Omezení soli v jídle zmírňuje otoky, zatímco nadbytek soli je naopak podporuje.

Otoky vám zmírní i konzumace ovoce a zeleniny s velkým množstvím vody, jako jsou například jahody, rajčata, melouny, okurky. Rovněž vám pomůže močopudný nápoj připravený z jedné polévkové lžíce nastrouhaného kořene petržele, kterou dáte do velkého hrnku, přelijete 400 ml vroucí vody a necháte přes noc odstát. Potom scedíte zbytky petržele a smícháte je se šťávou z jednoho citronu. Nápoj pijte třikrát denně, následně je dobré si udělat tři dny přestávku. Nápoj pijte tak dlouho, dokud otoky nezmizí.

Oteklým nohám naopak neprospívá obezita, sedavý způsob života, dlouhé stání na místě, sauna, horké koupele, příliš těsné ponožky a boty. Ani boty s vysokými podpatky nejsou to pravé pro oteklé nohy.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Vznik kamenů

Přesná příčina tvorby žlučových kamenů není známá, ale k jejich vzniku může přispět několik faktorů, jako je strava s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem tuků, břišní chirurgické zákroky, zánětlivá onemocnění tlustého střeva a jiné poruchy zažívacího ústrojí. Rovněž obezita výrazně ovlivňuje tvorbu žlučových kamenů, stejně jako příliš rychlý váhový úbytek. Vliv může mít i dědičnost; mezi americkými domorodci má žlučové kameny téměř 70 procent žen starších třiceti let.

Žlučové kameny se tvoří tehdy, když žluč obsahuje vysoké koncentrace žlučových kyselin, cholesterolu, pigmentů a jiných látek. Žlučové kameny mohou být drobné nebo velké jako golfový míček; nemusejí vyvolávat žádné potíže, někdy však mohou zablokovat žlučovod a vyvolat intenzivní bolesti břicha vyžadující okamžité léčení.

Vyskytují se dva běžné typy žlučových kamenů:

  1. Kameny cholesterolové – jsou nejčastější a mají žlutohnědou barvu, jsou tvořeny převážně cholesterolem. Příčinou vzniku těchto kamenů je vedle genetické predispozice, věku jedince a dalších neovlivnitelných faktorů především nesprávná životospráva spojená s konzumací potravin s vysokým obsahem cholesterolu a naopak nedostatkem vlákniny, s absencí pohybu a obezitou. Značnou roli hraje i pohlaví, protože výskyt cholesterolových kamenů je spojen s ženskými pohlavními hormony (proto na žlučové kameny trpí častěji ženy). Stejně tak užívání hormonů (estrogen, progesteron) či jiných léků (hypolipidemika) představuje zvýšené riziko pro vznik těchto kamenů. Dalšími rizikovými faktory jsou i některá přidružená onemocnění, ať už různé choroby žlučníku či jater, tak třeba i cukrovka, cirhóza jater, cystická fibróza a podobně.
  2. Kameny pigmentové – mají hnědou či černou barvu, jsou složené hlavně z bilirubinu, vápníku a jeho solí. Jsou vzácnější a vyskytují se u pacientů s chronickými onemocněními žlučníku a jater (jaterní cirhóza, infekce žlučníku ze stagnace žluči, vrozené vady žlučových cest a další).

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP