Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBLAST

OBSAH

Postup sedací koupele

  1. Naplňte sedací kout nebo vanu teplou vodou. Sedací kout nebo vana musí být naplněny natolik, aby postižená část těla byla ponořena ve vodě, když sedíte.
  2. Smíchejte 4 – 5 lžic jedlé sody s vodou. Důkladně zamíchejte vodu, aby se rozpustila všechna jedlá soda.
  3. Namočte postiženou oblast v sedací koupeli. Postižená oblast by měla být ve vodě po dobu 10 až 20 minut. Následně postiženou oblast osušte jemným čistým, měkkým ručníkem, aby se zabránilo dalšímu podráždění.
  4. Sedací koupel by se měla opakovat několikrát za den, nebo jak vám řekne lékař, protože sedací koupel zmírňuje symptomy.

Zdroj: Sedací koupel z jedlé sody

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNI VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomaš.

můžete mi prosim napsat na muj email. jak jste stim problémem nakonec dopadnul? mam ten samy problém téměř už rok.začalo to po lečbě plisnove infekce na tříslech-tose vylečilo pomoci tablet PROKANAZOL. ale svěděni na třislecha va pytliku zustalo a nemužu se toho zbavit. děkuji tomaš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě nejrychlejší způsob, jak se svědění zbavit, je vyšetření u kožního lékaře a zvolení účinné léčby. Sám můžete vyzkoušet rady, které u některých lidí tyto problémy pomohly vyřešit. Vyzkoušejte jednou denně natřít celou oblast isopropylalkoholem (volně prodejný v lékárně) a na noc zaprášit dětským zásypem. Taktéž nechte celou oblast opalovat sluníčkem. Experimentujte se spodním prádlem, zkuste slipy, které oddělují šourek od třísel (vidět jsou například zde: andrew-christian.heu… ) Alternativně můžete zkusit natřít oblast třísel a šourku mastí Flucinar nebo Kalciovou mastí (vše volně prodejné v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůží v šourku

Aplikace dětského oleje

Aplikujte dostatečné množství dětského oleje na všechny vlasy, se zvláštním důrazem na oblast, kde je silikon. Jakmile jste dostali dětský olej do celých vlasů, tak jste připraveni na další krok.
 

Zdroj: Jak zbavit vlasy silikonu

Diskuze

V diskuzi OTOKY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Vyzkoušej kompresní punčochy na oblast kotníku. Spi na zádech s nohama výš než tělo. Častá masáž od kotníků ke kolenům také pomůže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka.

To jsem také zkoušela a žádná změna Mobivenal jsem našla ještě na internetu tak jestli o tom něco víte díky za info nebo doporučte nějaký přípravek klidně i na recept.

Zdroj: diskuze Otoky kolem kotníků

Použití

Vezměte kus alobalu a zabalte jím postiženou bolestivou oblast. Takto přiložený alobal zafixujte obinadlem a nechte působit 8–12 hodin v závislosti na intenzitě bolesti. Tuto proceduru je vhodné provádět na noc.

Terapie hliníkovou fólií se doporučuje po dobu 10–12 dnů. Každý den umístěte kus alobalu na postiženou oblast a zajistěte obvazem, a to buď po celou noc, nebo celý den. Po této kůře by měla následovat jednotýdenní přestávka. Ošetření je možné v případě potřeby opakovat.

Vzhledem k tomu, že má alobal dvě strany – jednu matnou a druhou lesklou –, dochází mezi odborníky k rozepřím, kterou stranu otáčet směrem k tělu. Někteří vědci a lékaři obhajují tezi, že by si měl pacient dávat na postiženou oblast přímo lesklou stranu alobalu, zatímco druzí tvrdí, že na vnitřní straně by měla být strana matná. Doposud se bohužel k žádnému jednotnému závěru nedošlo, takže můžete použít libovolnou stranu. Nebojte se, obě jsou stejně účinné.

Zdroj: Alobal na bolest

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ SKVRNY NAD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zavadilova.

Prosím o radu,mám tmavé skvrny nad očními víčky-jako bych měla namalované tmavé hnědé stíny..co to může znamenat?diky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Oblast očí spadá pod ledviny, takže zvýšit pitný režim a brát čaj (kapky) na podporu čištění krve/ledvin.

Zdroj: diskuze Tmavé skvrny nad očima

Metody bělení

Existuje několik způsobů, jak provádět bělení řitního otvoru. Nejběžnější, bezpečný a spolehlivý způsob je pomocí osvětlovacího krému, který se nanese na oblast řitního otvoru. Existují však i jiné metody, které se používají pro zesvětlení pokožky.

Zdroj: Bělení řitního otvoru

Poradna

V naší poradně s názvem VYRAŽKA KOLEM KONEČNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVEL FEJTEK.

dobry den přeji mam už dlouhodobé problemy s vyraškou kolem konečniku pořad mě to neustale svědi a při utřeni po stolici mě to boli nevim co s tím použivam mast imazol ale nepoma ha můžete mi poradit děkuji FEJTEK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Požádejte svého praktického lékaře o předpis na mast Belogent a s ní pak celou oblast dvakrát denně mazejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyražka kolem konečniku

Vitamíny a minerály

Vitamíny jsou užitečným domácím lékem na kopřivku. Vitamín C snižuje hladinu histaminu a příznaky kopřivky. Doporučená dávka je 2–4 gramy denně. Vitamín E a zinek také napomáhají při léčbě kopřivky, protože hojí pokožku. Vitamín E a zinek se obvykle aplikují lokálně, přímo na zasaženou oblast.

Zdroj: Domácí léky na kopřivku

Diskuze

V diskuzi ZNECITLIVELE HORNI KONCETINY- OD LOKTU DOLU(PO ALKOHOLU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, můj kamarád pil alkohol a přehnal to a ztratil vědomí, musel jsem se o něj starat, blil a byl jak mrtvý. Už 3 dny po té, co se ráno zotavil, necítí horní končetiny od loktu dolů. Myslíte, že je to vážné? Popř. Pokud ano, co je za potíž.
Děkuji, Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Oprava- konkrétně oblast triceps.

Zdroj: diskuze Znecitlivele horni koncetiny- od loktu dolu(po alkoholu)

Účinky octového zábalu

Má skvělý protizánětlivý účinek a dramaticky snižuje zarudnutí a otok. Cílem je odvodnit nateklou oblast, ale nepřesušit pokožku - takže to nepřehánějte s dobou působení.

Obvykle do 3 dnů pokožku odvodníte a zmírníte zarudnutí.

Pokud zaznamenáte pálení nebo podráždění – pak stačí použít vodu z vodovodu bez octa a máte také dobré výsledky.

Zdroj: Jak dlouho mít octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem LARVY VYŽRALY PSOVI KUS HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Máme doma staršího bobtaila a zjistil jsem u něho nějaké larvy v kůži na hlavě, kde se mu vytvořila lysina a vypadá to, jako by mu ty larvy vyžraly kus hlavy. Co s tím mám dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Larvy obvykle pocházejí od much a na psa se nejčastěji přenesou z nějaké mršiny, ve které se vyválí. Někdy se ale také stává, že pes může mít pod srstí skryté kožní onemocnění, které vylučuje látky jenž vábí mouchy a ty pak kladou vajíčka přímo na tuto oblast. Nejlepší pomoc je ostříhat celou oblast na krátko, aby se odkryla postižená kůže a pomocí rozprašovače aplikovat roztok Neostomozanu podle přiloženého návodu (pozor na oči a čenich). Pokud je kůže hodně porušena a je vidět živá tkáň, tak bude nejspíše nutné použít speciální krytí a zahájit vhodnou léčbu. S tím vám již bude muset pomoci veterinář.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Larvy vyžraly psovi kus hlavy

Rizika bělení řitního otvoru

Chemické zesvětlování pokožky v oblasti rozkroku a řitního otvoru s sebou zákonitě přináší zdravotní rizika, jako je podráždění, puchýře, či dokonce popálení citlivé pokožky. Pokud už se rozhodnete pro bělení svých intimních partií, pořiďte si bělicí krémy speciálně vyrobené pro intimní oblast.

Zdroj: Bělení řitního otvoru

Diskuze

V diskuzi DETRALEX 120 TABLET CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pitronová.

Mám 70 roků a za Detralex 120 tab. jsem v lékarně dr. Max v květnu 2018 doplácela 385,- Kč. V r. 2017 to bylo 322,- Kč, takže stále zdražují ať jste členy jejich klubu nebo ne. Je to hrůza. Vzhledem k tomu, že VZP údajně bude proplácet všechny doplatky, které zaplatíme nad limit 1.500,- Kč, vznesla jsem na VZP dotaz, kdy mi přeplatek vrátí. Dostalo se mi informace, že pokud mi lék nezabere do půl roku, VZP přeplatky nevrací. Tak nevím, k lékaři chodím pravidelně, žádnou alternativu léčby žil mi nenavrhli, tak co má pacient dělat? Přes všechny proklamace, se bude důchodcům pomáhat, je to výsměch nám všem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veselhana.

Buďte rádi, že nejste z Uničova - tam byste doplatili za 120ks. balení Detralexu po slevě 398,98 Kč přesto, že mám už 83 let. Je to zřejmě pro tuto oblast zvláštní nabídka léku za opravdu výhodnou cenu. Krásné dny - Veselá

Zdroj: diskuze Detralex cena lékárna dr max

Vaječný bílek proti vráskám

Všimli jste si, že po vyklepnutí vajíčka zůstává na dnu skořápky hustý zbytek bílku? Naneste jej na partie kolem očí, kde je typická oblast tvorby vrásek známá jako vrásky kolem očí.

Ricínový olej na vrásky

Aplikujte čistý ricínový olej na řečiště vrásek (vrásky okolo očí anebo vrásky pod očima) anebo na vrásky na krku a na dekolt.

Zdroj: Přírodní receptury proti vráskám

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNI VYSETRENI POD CELKOVOU NARKOZOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Kapková.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat kolik by me stálo vyšetření zubů v celkové narkóze. Potřebují vytrvat zbytky dvou zubů a vyvrtat pět nebo kazů. A po vyšetření bych uvažovala o rovnátkach na pevno.Jsem z Chebu.Děkuji za odpověď Kapková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze vyšetřit a pak vyvrtat zuby v celkové anestezii. Jde aplikovat injekci s anestetikem do dásně a tím znecitlivět ošetřovanou oblast. Taková injekce stojí do 500 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubni vysetreni pod celkovou narkozou

Odstranění tmavé pleti kolem úst

Mnoho lidí může mít problémy s pokožkou kolem úst, zvláště v případech, kdy užívají takové produkty na péči o pleť, jako jsou hydratační nebo bělicí krémy na pokožku. Tyto produkty mohou vést k nerovnoměrnému zbarvení pleti. Pokud chcete tento problém vyřešit, ujistěte se, že kůži kolem úst ošetřujete naprosto stejným způsobem jako zbytek obličeje. Jestliže máte tmavou kůži v této oblasti, přestože nanášíte pleťové produkty rovnoměrně, zkuste následující tipy.

  • Umíchejte si směs z ovesných vloček, rajčatové šťávy a šálku tvarohu. Tuto směs naneste na postiženou oblast a nechte ji působit po dobu 15 minut. Poté vše opláchněte vodou.
  • Použijte plátky syrových brambor – nechte je na kůži působit po dobu 20 minut.
  • Připravte si směs z limetkové šťávy a kurkumy v prášku. Tuto směs naneste na postiženou oblast a nechte ji působit po dobu 20 minut. Následně vše opláchněte vodou.

Zdroj: Příčiny tmavé kůže kolem úst

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ KONEČÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EMkeee.

Dobrý den, doufám, že svým dotazem nikoho nepohorším. Již dlouho plánuji ambulantní vybělení konečníku. Tento zákrok ale provádí pouze jedna klinika v české republice a tu mám poměrně z ruky. Speciální bělící prostředky pro tento účel nemohu na českém trhu najít.. Myslíte tedy, že nebude zdravotně závadné zkusit aplikovat přípravek Medik8 White Balance na citlivou anální oblast?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Ahoj,chtela jsem se jenom zeptat,jestli sis objednala Medik8 White Balance na citlivou anální oblast,a jestli ti pomohl,budu rada kdyz mi napises at vim jestli si ho mam koupit a nebo ne diky moc :)

Zdroj: diskuze Bělení konečíku

Účinky cibule na vodu v koleni

Cibule uvolňuje ucpání mnoha druhů tekutin pod kůží, včetně krve, která způsobuje modřiny, a ucpané lymfy, která způsobuje otoky a bolest. Cibuli použijte jako obklad, jemně nasekanou, rozmixovanou nebo namletou a aplikujte přímo na čerstvou nebo starou modřinu, nebo ji použijte jako preventivní opatření na oblast, kde by se mohla vytvořit modřina. Je-li zapotřebí větší tažná síla, přimíchejte 1/3 až 1 stejný díl kuchyňské soli.

Zdroj: Voda v koleni a lék z cibule

Poradna

V naší poradně s názvem INTUBACE PŘI ANESTEZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Děkuji.
A je celková anestezie jediná možnost při tomto zákroku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není, ještě je možná svodná anestezie, kdy se znecitlivující látka aplikuje do mišního kanálu. Říká se jí epidurální a pacient je při ní při vědomí, sám dýchá, komunikuje s operujícím a necítí oblast od břicha k nohám. O vhodné anestezii se domluvte s chirurgem nebo anesteziologem před výkonem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intubace při anestezii

Typ pleti

Typ pleti Charakteristika
normální pleť bez viditelných rozšířených pórů, svěží, růžová, vypnutá, vypadá velmi hezky, sametová, jemné póry, T-zóna může být mírně mastná, pokožka bez skvrn
mastná pleť nečistá pleť, má rozšířené póry, rychle se mastící, leskne se, typická je tvorba komedonů (uhrů)
aknózní pleť typická v období dospívání ale trápí i dospělé, mastná, zarudlá, vyrážky a komedony jsou viditelné
suchá pleť jemné póry, nemastná, chybí ji potřebná hydtratace, často se dostavuje pocit napětí, červené flíčky, pleť bledá
citlivá pleť zarudlá, skvrnitá, reaguje na jakoukoli změnu pleťové kosmetiky, někdy stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), pocit svědění, šupinatá
smíšená pleť kombinovaná: nečistá T-zóna, velkopórovitá, rychle se mastící, ale partie v oblasti tváří jsou mírně suché
zralá pleť povadlá, snížená elasticita pleti, viditelné vrásky, tendence vysušování, případně stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), objevují se pigmentové skvrny

Zdroj: Diagnostika pokožky

Recept na obklad z cibule

V některých situacích může být vhodnější použít obyčejný cibulový obklad bez přimíchané soli. I bez soli to může fungovat velmi dobře. Sůl je zde hlavně pro extra čerpací sílu, kterou se vytáhne voda v koleni. Zde je návod, jak vyrobit lék z cibule na vodu v koleni. Namelte nebo nakrájejte najemno tolik cibule, aby pokryla oblast, které chcete pomoci. Do cibulové kaše přidejte sůl v poměru 2:1, to znamená, že na 1 šálek nakrájené cibule byste přidali asi 1/2 šálku soli. Nejlepší je mořská sůl a v každém případě je nejlepší použít sůl, která není jodizovaná.

Zdroj: Voda v koleni a lék z cibule

V malé misce smíchejte jeden díl čistého bílého octa se 3 nebo 4 díly vody. Použijte malý ručník nebo mycí hadřík a namočte jej do roztoku octa a vody.

Cílem je, aby byl hadřík vlhký a ne aby z něho kapala tekutina s octem.

Vlhký hadřík přiložte na postižené místo a nechte ho tam.

Jak dlouho mít octový zábal?

Octový zábal nechte na pokožce působit 10 nebo 15 minut. Poté nechte oblast uschnout na vzduchu (nebo použijte fén na chladné nastavení pro rychlejší vysušení oblasti).

Toto opakujte 3x nebo 4x denně.

Zdroj: Jak dlouho mít octový zábal

Zkušenosti

Při léčbě otoků zabalte postiženou oblast 4 až 8 vrstvami alobalu a mezi každou vrstvu vložte hadřík nebo kus papíru. Udržujte bolestivou oblast zabalenou po dobu nejméně jedné hodiny a pak ji odkryjte. Po dvou až třech hodinách postup opakujte, a to po dobu 3 – 7 dnů, v závislosti na intenzitě otoku.

Lékaři v USA používají alobal i při léčení dny. Nemocné palce se zabalí hliníkovou fólií a nechají takto po dobu 12 hodin. Tento postup by se měl opakovat cca 12 dnů.

Tato metoda může být použita i při nachlazení a kašli. Je nutné zabalit nohy 5 až 7 vrstvami alobalu a mezi každou vrstvu vložit kus papíru nebo bavlněné tkaniny. Nechte působit asi 1 hodinu, alobal vyjměte, po 2 hodinách postup opakujte. Opět alobal sundejte, udělejte si 2 hodinovou pauzu a postup opakujte po třetí. Tuto metodu byste měli praktikovat asi 1 týden.

Alobal je také velmi dobrý pomocník při popáleninách. Nejprve je třeba vyčistit spálenou oblast studenou tekoucí vodou a vysušit. Je-li kůže poškozena více, lze použít sterilní gázu a absorbovat z rány tekutinu. Když je rána dokonale suchá, nanese se tenká vrstva masti používané běžně na popáleniny a na ni se položí alobal. Poté se zakryje rána obvazem a nechá v klidu, dokud bolest neodezní.

Chcete-li projasnit svou kůži a oči po probdělé noci, je třeba hliníkovou fólii roztrhat na malé kousky a dát je na několik hodin do mrazáku. Takto namražené kousky alobalu přiložte na obličej a na oční víčka a nechte působit 15–30 minut. Budete překvapeni, jak stopy únavy, nespavosti a stresu zmizí z vaší pokožky.

Zdroj: Alobal na bolest

Domácí prostředky působící proti tmavé pleti kolem úst

Když se při pobytu venku vystavujete slunečnímu záření, je samozřejmé, že svou pokožku chráníte před škodlivým UV zářením, používejte tedy krémy s nejnižším faktorem 30, zejména v případě, kdy je teplota venku velmi vysoká. Chcete-li blokovat UVA a UVB paprsky, používejte na ochranu pleti především opalovací krém, který obsahuje titan, avobenzon a zinek.

Pokud je kůže kolem úst o něco tmavší než zbytek obličeje, jsou zapotřebí domácí opravné prostředky, které mohou pomoci vrátit pokožce zpět její původní zbarvení. Níže uvádíme některé prospěšné domácí prostředky.

  • Lokální aplikace gelu Aloe vera nebo nanesení čerstvého extraktu z rostliny přímo na postiženou oblast.
  • Připravte si směs z nastrouhané okurky a limetkové šťávy. Naneste ji kolem úst a nechte působit po dobu 20 minut. Následně ústa opláchněte vlažnou vodou.
  • Použijte plátek citronu, který vymáčknete na postižené místo, opláchněte po 10 minutách.
  • Nachystejte si směs z 1 gramu mouky, lžičky kurkumy v prášku a z půlky šálku tvarohu. Aplikujte na postiženou oblast a nechte působit po dobu 20 minut. Opláchněte vlažnou vodou.

Zdroj: Příčiny tmavé kůže kolem úst

Recept na koupel

  1. Při přípravě koupele použijte jednorázové rukavice.
  2. Dle postižené oblasti zvolte vhodné množství vody i nádobu pro koupel. Nádobu pak naplňte teplou vodou. Nepoužívejte vroucí vodu, abyste se vyhnuli opařením.
  3. Podle množství vody přidejte hypermangan. 1 gram na 10 litrů vody. Roztok má správně vypadat jako světle růžová nebo světle fialová barva.
  4. Jak dlouho koupat: postiženou oblast ponořte do lázně po dobu přibližně 5 až 10 minut nebo než teplá voda vychladne.
  5. Pokožku vysušte čistou utěrkou. Po koupeli v roztoku hypermanganu není potřeba pokožku znovu oplachovat v čisté vodě.

Zdroj: Koupel v hypermanganu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP