Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEJVĚTŠÍ OBSAH ŽELEZE

OBSAH

Rizikových faktorů číhajících na vaše vlasy je všude spousta. Vlasy jsou pak suché, křehké, poškozené, s roztřepenými konečky. Potřebují intenzivní péči a výživu, aby posílily, byly pružné a pevné a nelámaly se. Speciálně pro ně jsou určeny šampony pro intenzivní péči.

Zdroj: Nejlepší šampony pro intenzivní péči

Poradna

V naší poradně s názvem KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Obsah purinů v koření není důležitý, protože koření je použito k dochucení pokrmu jen v malém množství. Proto jeho obsah purinů nijak neovlivní celkový denní příjem.

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů

Obsah purinů v paprice

Obsah purinů v paprice je 55–78 mg kyseliny močové na 100 gramů.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena G..

Mám na zahradě 2 dtromy jinanu dvoulaločného )gingo biloba) a zajímalo by mě, jak a kdy se suší jeho listy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sklizeň listů ginkgo biloba probíhá v době, kdy listy zežloutnou. To se děje v pozdních letních dnech. V této době mají listy jinanu největší obsah účinných flavonoidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gingo biloba

Mléčné výrobky

Výzkum zjistil, že mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku mohou zlepšit vylučování kyseliny močové z těla. V dřívější studii měli lidé, kteří denně konzumovali mléko nebo jogurt s nízkým obsahem tuku, v krvi méně kyseliny močové než ti, kteří nekonzumovali žádné mléčné výrobky. Vysoký obsah bílkovin a nízký obsah purinů v mléce tedy může mít ochranný účinek.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem DNA PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sládková Soňa.

Prosím, mám dotaz, vadí při dně luštěniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna příznaky onemocnění

Obsah purinů v dýni

Dýně má velmi nízký obsah purinů. 100 gramů dýně obsahuje pouhých 3 mg purinů. Přidáním dýně do pokrmu získáte spoustu sytící hmoty, bez vysokých purinů. Mléčné výrobky mají také velmi nízký obsah purinů s hodnotami nižšími než 5 % a proto se vyplatí tyto ingredience spolu kombinovat.

Pro nemocné dnou je dobré vědět, že dýně je potravina s nízkým obsahem purinů, která obsahuje vysoké hladiny draslíku, což může pomoci snížit hladinu kyseliny močové v těle. Draslík působí tak, že pomáhá ledvinám vylučovat kyselinu močovou z těla, čímž snižuje riziko dnavých záchvatů.

Zdroj: Dýně a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V NATI A SLUPKÁCH POHANKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Obsah purinů

Cizrna obsahuje ve 100 g výrobku 46 purinů. Na trhu se můžete setkat s cizrnou sušenou nebo s cizrnou v plechovce. Z hlediska výživových parametrů vychází obě varianty stejně. Sušená cizrna je levnější, ovšem náročnější na přípravu. Je důležité ji naložit do vody a nechat ji bobtnat minimálně 8 hodin. Ve vodě může být klidně den či dva. Aktivuje se tím klíčení, které zlepšuje její stravitelnost.

Zdroj: Cizrna obsah purinů

Diskuze

V diskuzi ČIŠTĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Klimeš.

Zajímalo by mne tedy, jaký obsah - kolik vody na svazek petržele a pak jaký obsah pohárku.

jeli možnost a má někdo s tím zkušenosti, prosil bych odpověď na e-mail: klimesrudolf@volny.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čištění ledvin

Může se cizrna při dně?

Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety se tedy doporučuje omezit spotřebu na jeden šálek denně.

Zdroj: Cizrna obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Česnek je mocný nástroj pro přírodní léčbu na místo antibiotik. V případě onemocnění dnou bohužel tak moc prospěšný není, protože obsahuje vyšší množství purinů, které dnu zhoršují. Proto je lepší při zvýšené kyselině močové česnek konzumovat jen zřídka.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pospíšil Jaroslav.

Nikde jsem nenarazil na obsah purinů v medvědím česneku. Patrně je nižší, než u česneku tzv. normálního. Ale kolik ? Ví někdo ?

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku

Kolik purinů obsahuje vepřové sádlo

Vepřové sádlo patří mezi potraviny se středně vysokým obsahem purinů.

Zdroj: Vepřové sádlo - obsah purinů

Dělení

Celkový obsah purinů (mg na 100 gramů krmiva) Kategorie

  • > 300  Velmi vysoký
  • 200–300  Vysoký
  • 100 až 200  Mírný
  • 50–100  Nízký
  • < 50  Velmi nízký

Zdroj: Puriny tabulka

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: www.ceskenemoci.cz/h…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

tento doplněk stravy jsem již vyzkoušela. Opravdu pokožka se stává hebčí díky přísunu kolagenu. I zdravá strava kolagen postrádá a proto mi pomohl k hebčí pokožce tento doplněk stravy.Kolagen FORTE se vstřebává snadněji.Osvědčil se mi kolagen FORTE od rosenpharmy, je běžně dostupný v lékárnách

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Meruňky

Meruňka (Prunus armeniaca) je peckovina. Meruňky jsou kulaté a žluté barvy. Vypadají jako menší verze broskve. Ovoce je intenzivně výživné a má spoustu zdravotních výhod, jako je vliv na zdraví očí a vliv na lepší zdraví střev. V sušené formě jsou meruňky perfektní svačinou pro lidi s diabetem. Ovoce má středně vysoký obsah přírodních cukrů a je velmi zdravou potravinou. Čerstvé meruňky dietu obohatí velmi krásnou sladkou chutí. Sladká a jemná chuť meruněk, stejně jako jejich působivý obsah živin, z nich činí cenný doplněk vašeho jídelníčku. Jsou nabité prospěšným vitamínem A a také poskytují značné množství vitamínu C, draslíku, mědi a manganu. Kromě toho mohou meruňky pomoci uspokojit vaši chuť na sladké, aniž by způsobily problémy s hladinou cukru v krvi, na rozdíl od sladkostí, které obsahují cukr a zpracované sacharidy. Nízký glykemický index meruněk a obsah živin pomáhají lépe regulovat hladinu cukru v krvi po jejich konzumaci.

Zdroj: Meruňky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Šubert.

Dobrý den, jak je na tom s obsahem vitaminu K1 přírodní tofu?

Děkuji. S pozdravem J. Šubert

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedna porce tofu (85 g) má přibližně 12 mcg vitamínu K. Tofu má výhodu, že obsahuje oba typy vitamínu K a to K1 y K2.
Pokud užíváte Warfarin, tak tofu je skvělá volba ve vašem jídelníčku. Nejen proto že má nízký obsah vitamínu K, ale také proto, že má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Díky tomu je také skvělým doplňkem jídel jako náhražka masa. Výhodou je, že tofu nemá výraznou chuť, takže přebírá chuť vašeho oblíbeného koření nebo omáčky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP