Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYPLACHOVAT BOROVOU VODOU OCI

OBSAH

Borová voda na kvasinkové infekce pochvy

Rychlé a účinné řešení by mohl být výplach pochvy borovou vodou, kde borová voda je vodný roztok boritanu. Borová voda je kyselina boritá (H3BO3) v nízké 2% koncentraci. Mnohdy pravidelný výplach pochvy borovou vodou dokáže vyléčit kvasinkové infekce, které do teď léčbě odolávaly. Výplach pochvy borovou vodou se provádí dvakrát týdně až do vymizení příznaků vaginální mykózy. Borová voda se dá nahradit čípky s 600mg kyseliny borité. Cena a místa, kde se dá borová voda koupit, jsou zde: borová voda cena. Podobným lékem je i Jarišova voda (Jarischův roztok), což je obohacená borová voda o glycerin. Zde jsou podorbnosti i s návodem na přípravu Jarišovy vody: Jarišova voda návod k přípravě a použití.

Zdroj: Domácí léčba vaginální kvasinkové infekce

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialová.

Trpím na "Zadní rýmu" snad odjakživa od podzimu do jara. Pravidelně chodím na prohlídky na ORL, beru Zulbex, Desloratadine Actavis a sprej Mometason furoát Cipla.
Přečetla jsem si o "Zadní rýmě" už toho dost, ale nedočetla jsem se nikde, že by v důsledku toho bylo i to, že postižený rýmu, kterou nevysmrká, tak ji rovnou polyká. Přes den to ještě jde, ale když večer ulehnu, tak je to jeden nekonečný proud, který přeruším akorát sprejem. Sice se potom vyspím, ale ráno mám v puse všechno suché jako na Sahaře (jazyk, patro, uvnitř krku), že nemohu ani polknout. Beru ho jen v nouzi (nevyspaná - unavená). Z napolikaného hlenu mne potom bolí žaludek a někdy ráno se musím vyzvracet (sám hlen). Hlava nebo v krku mne nebolí a ani jinak se necítím nemocná. Akorát mám nutkání pořád něco jist alespoň trochu, že mne méně bolí žaludek. Vcelku dobře a rychle zabírá uvařené teplé brambory jen tak bez ničeho.
Rýma se mi sama spustí akorát když brečím, krájím cibuli nebo v zimě když se slunce odráží v čerstvě napadaném sněhu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Pani Aleno,

vyzkoušejte na zadní rýmu, výplach nosu konvičkou, kterou naplníte slanou vodou, vyplachovat se může každý den. Zakoupíte v lékárně a jistě Vám tam i poradí jak s konvičkou pracovat. Synovi velmi se zadní rýmou výplach nosu pomáhá.

Zdravím Jarmila

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Léčba

Léčba je individuální. Pokud nemáte žádné další obtíže, může povlak vymizet sám od sebe nebo může pomoci dostatečně pít vodu, čaje, ovocné šťávy a vyplachovat ústa po konzumaci potravin. Pokud máte jakékoli další obtíže, doporučuje se vyhledat lékaře, aby vás prohlédl a určil příčinu tohoto problému.

Zdroj: Žlutý povlak na jazyku

Diskuze

V diskuzi NEMOCI UŠÍ U KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerhard Tesař.

Dobrý den, máme kočku ragdoll 9let a má zánět uší. Uší jsou zarudle citlivé na dotek a vevnitř ucha jsou černé kousky.Na veterině jsme dostali tenazym susp 10 krát 10 ml opakovaně ale nezabírá. Rád bych znal i jiný názor a možnosti jak postupovat dál.Děkuji Tesař

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Mám 3 kastrované kočičky - dvě jsou evropské mourovaté a a Máša je britka . Jen u jedné u té nejstarší 14 leté evropské se v uších oběvilo to co popisujete…. Je to ušní roztoč,viděla jsem to pod mikroskopem na veterině , je to živé proto je citlivá na uši…ale nepomohlo vůbec nic a bylo vidět jak kvůli tomu není ve své kůži Takže jsem přestala investovat do drahých zaručených záležitostí a koupila si dětské vatové tyčinky,borovou vodu,kojenecký bepanthen a trpělivě i za cenu poškrábání jsem Gandží uši nejdříve vytřela borovou vodou a po uschnutí jsem jí tam vetřela taky na tyčince krém - byl to několika týdenní souboj ale stalo to zato dnes si nechá uši v pohodě mazlit . Tak hodně trpělivosti

Zdroj: diskuze Nemoci uší u kočky

Bezpečnost

  • Při kontaktu s očima – otevřené oko vyplachovat po dobu několika minut.
  • Po spolknutí – vypláchnout ústa a vypít dostatečné množství vody.
  • Po vdechnutí – zajistit přívod čerstvého vzduchu.
  • Při kontaktu s kůží – omýt vodou a mýdlem.

Neužívat vnitřně. Při práci s výrobkem se zakazuje jíst, pít a kouřit, a je nutné dodržovat základní hygienické požadavky a předpisy.

Zdroj: Extrakt z dubové kůry

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB DISKUSIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Mám ještě dotaz,co se týká nových pupínků po léčbě infectoscabem,jak asi dlouho se ještě mohou tvořit a zda je možné že by svěděly tak intenzivně skoro jako při svrabu před léčbou a jestli se tvoří i na místech kde jsem před léčbou svrab nepozorovala.Mám příznaky jakokdyby se mi to vrátilo.Předem děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nové pupínky způsobují ty rozkládající se mrtvolky zákožky a pokožka, tím jak je odbourává, tak zčervená a svědí úplně stejně jako když odbourávala jen hovínka zákožky. Zkuste na ta svědivá místa použít kalciovou mast a jednou nebo dvakrát denně to omyjte borovou vodou. To by mělo urychlit hojení a zbavit vás i toho svědění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab diskusia

Přenos – prevence

Způsoby, jak zabránit kandidóze v ústech a krku:

  • udržovat zdravý stav ústní sliznice pomocí pravidelné ústní hygieny;
  • po použití inhalačních kortikosteroidů vyplachovat ústa nebo si vyčistit zuby.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Poradna

V naší poradně s názvem BOROVA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mozem umyt ocka aj jeden a pol rocnemu synovi touto vodou? dakujem Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Borovou vodu můžete bez obav použít.

Zdroj: diskuze Borova voda

Borová voda

Borová voda je vodný roztok boritanu a je to ve skutečnosti kyselina boritá (H3BO3) v nízké 2% koncentraci. Borovou vodu považujeme výlučně jen za desinfekci, nikoli za běžné očistné medium. Především se používá k výplachu očí. Starší borová voda po prošlé expiraci nebo borová voda, která není uskladněna v patřičných podmínkách, není vhodná k použití zejména do očí. Stářím a nevhodným skladováním ztrácí svou účinnost a nebo boritan v ní obsažený kristalizuje na velmi ostré mikrokrystalky, které oko dráždí a porušují jeho povrch. Nehledě na to, že jednotlivé kristalky jsou ve skutečnosti koncentrovaný boritan, který může to místečko, kde se usadil - zapíchl, hodně poškodit. Borovou vodu je třeba používat střídmě a respektovat ji jako velmi účinou desinfekci. Borovou vodu NIKDY nepolykejte! Aktuální seznam, kde je také uvedena nejlevnější cena borové vody, je zde: borová voda cena.

Zdroj informací: www.ultimate-cosmetics.com/homemade-beauty-products.htm

Zdroj: Které bylinky použít jako přírodní antiseptikum?

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Petrakovičová.

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit.Je to víc jak rok,co si nechávám prodlužovat řasy,teď se mi stalo,že mi pravé horní víčko nateklo,svědí,a je červené,je to dost nepříjemné a bolestivé..neustále ho pak šudlím prstem ať tolik nesvědí,ale je to pak ještě horší,moc děkuji za radu co s tím dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na oteklé a svědivé víčko použijte výplachy borovou vodou a přestaňte na 1 měsíc používat umělé řasy. Kdyby to nezabíralo do 3 dnů, tak jděte na oční, protože to bude vyžadovat léčbu, která je jen na předpis. Tyhle problémy spojené s častým používáním umělých řas při jejich neustálém prodlužování jsou časté. Musíte nechat víčka také odpočívat. To co se vám stalo je jasný signál, že je potřeba zařadit pauzičku. Tak se mějte hezky.

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Co dělat po vytržení zubu

Pacient by měl vědět, že první den po zákroku má jen minimálně vyplachovat ústa, následně dodržovat zvýšenou hygienu ústní dutiny. Velmi vhodné je instruovat pacienta nejen verbálně, ale také formou psané informace, kterou si může následně v klidu domova pročíst.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK LECIT JECNE ZRNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li má někdo stejný potíže s ječným zrnem.V dubnu se mi udělal 3 krát do měsíce v pravém oku . A už ho mam opět v pravém oku. Něco jsem si o tom přečetla,,hygienu mám dostatečnou,každý den se odličuji,na obličej si nedává žádné krémy ani make-up.Ječné zrno je bolestivé,tečou mi slzy,v oku cítím strašné štípaní a občasné píchaní občas vidím mlhavě a nevím co s tím.Jestli někdo máte stejné potíže nebo podobné uvítám každou radu.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste vyměnit ve svých šminkách vše, co přichází do kontaktu s očima. To znamená oční stíny, štětečky, řasenky, konturovací tužky, atd. Je pravděpodobné, že něco z toho bude infikované a při každém použití si zanášíte do oka opakovaně infekci. Od akutních problémů vám pomůže výplach oka borovou vodou, kterou běžně koupíte v lékárně. Kdyby problémy neustaly, tak budete zřejmě potřebovat antibiotika, které vám může předepsat jen oční lékař, takže zvažte už teď jeho návštěvu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak lecit jecne zrno

Jak zvládnout hnis v očích při rýmě

Lehčí výskyt hnisu v očích při rýmě můžete léčit sami, nevyhojí-li se do tří nebo čtyř dnů, vyhledejte lékaře.

Například k výplachu použijte chlazenou borovou vodou. Pokud to nepostačí, aplikujte do očí Opthalmoseptonex kapky (běžné vybavení lékárničky). Lehce odklopte dolní víčko a otevřenýma očima se podívejte směrem k nosu. Pak do zevního koutku vkápněte kapku přípravku. Každé oko ošetřujte zvlášť. Je-li postiženo jen jedno oko, začněte tím zdravým. Oči po aplikaci kapek na chvilku zlehka zavřete. Při výrazných obtížích kapejte každé 1–2 hodiny, po ústupu dvakrát až třikrát denně. Nepoužívejte kontaktní čočky a vynechejte líčení. Na oči si při zánětu nikdy nesahejte. Mnutím očí si přenesete infekci z jednoho oka do druhého. Rozhodně nezatěžujte oči sledováním televize a prací na PC. Chraňte oči před nadměrným osvícením.

Zdroj: Hnis v oku

Poradna

V naší poradně s názvem JE MOŽNÉ TENTO ROZTOK POUŽÍVAT DLOUHODOBĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Baboubart.

Je možné při vysoce citlivé pleti tento roztok používat dlouhodobě jako čistící pleťovou vodu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jaryšův roztok obsahuje borovou vodu, která má skvělé léčivé účinky na pleť. Jaryšova voda pleť regeneruje a léčí, například když je na ní ekzém. Pro dlouhodobé (několikaleté) používání není Jaryš příliš vhodný, neboť borová voda má i své nežádoucí účinky, které by mohly při dlouhodobém používání zbytečně škodit. Rovněž jaryšovou vodou se nedá dobře odlíčit. Jaryšův roztok je lék a jako k léku by k němu mělo být přistupováno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je možné tento roztok používat dlouhodobě?

Hřebíček na bolavé zuby

10 g hřebíčku a asi polovinu větší tyčinky skořice naložte do 0,5 litru lihu (alespoň 60%) a nechte nejméně 14 dní uzavřené na teplém místě louhovat. Potom tekutinu přeceďte a uschovejte v tmavé uzavřené láhvi. Tinkturou si pravidelně 2x denně vyplachujte a masírujte dásně. Při bolestech zubů se doporučuje vyplachovat ústní dutinu tinkturou. Případně lze tinkturou pokapat například kousek vaty a přiložit na postižené bolavé místo.

Zdroj: Jak se dá použít hřebíček

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobry den udelal se mi vaček na dasni a mam nateklou pusu jak nejrichleji se toho zbavit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váček na dásni, kdy je již viditelně nateklá celá pusa, je nejlepší řešit v ordinaci zubního lékaře. Pro případ opakování je důležité důsledně provádět čištění mezizubních prostor a vyplachovat ústa ústní vodou po každém jídle. Když se i přes tato opatření váček začne vytvářet, tak existuje roztok s názvem Herbadent, který se nanáší štětičkou na postižené místo 3 krát denně. Herbadent je volně prodejný a mají ho běžně v každé lékárně. Všechny tyto postupy nijak neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Domácí léčba váčku na dásni

Po antibiotikách se může narušit přirozená rovnováha mikroorganismů na sliznicích. Corsodyl je dezinfekce, tím nic nepokazíte.

Také pomáhá alternativní léčba pomocí bylinek. Zkuste často (několikrát za den) vyplachovat pusu silným teplým odvarem ze šalvěje a řepíku (uvařit vždycky čerstvý). Jestli se stav sliznice nezačne zlepšovat do 2–3 dnů, je nutná návštěva lékaře.

Na váček na dásni přiložte rozpůlený česnek, česnek je přírodní antiseptikum.

Je nutná zvýšená ústní hygiena.

U dětí se doporučuje genciánový roztok.

Tak jako tak, pokud váček na dásni neodezní do 3 dnů, je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Váček na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Děkuji za odpověď, pane Cempírku. Tak se už nebudu obávat cucat pár hřebíčků, když mě zlobí zuby nebo si vyplachovat ústa hřebíčkovým výluhem.

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Jak se zbavit váčku na dásni

Mechanická traumatizace měkkých tkání dásně by mohla podnítit vznik lokálního zánětu a vznik váčku na dásni. Doporučuje se zvýšení ústní hygieny, jíst měkké tekuté potraviny, lokálně je možné aplikovat Mundisal či Herbadent, vyplachovat přechodně Corsodylem, pokud nedojde ke zlepšení, vyhledejte zubního lékaře.

Pokud se jedná o váček na zubu, ať děláte cokoliv, ať se cpete léky proti bolesti nebo ne, bolest se sice zmírní, ale nezastaví se, naopak, čím déle čekáte, tím horší a horší to bude.

Zdroj: Váček na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda, 12.dubna 2017.

Od konce ledna se léčím s zánětem očí. Po delší době, když jsem podle nateklých očních víček, která svědí a pálí a hlavně ráno jsou nateklá a červená tak jako oči pod nimi usoudila, že mám blefaritidu, čili zánět očních víček. Začínám mít syndrom suchého oka ale oční lékaři u kterých jsem dosud byla mi nechtějí dát žádná vhodná antibiotika a radši mě odbývají kortikoidy a borovou vodou s adrenalinem. Protože bohužel výtěr ukázal, že tam není řádný stafylokok ani nic podobného nechtějí připustit, že blefaritidy jsou dva typy a žádný nález tam být nemusí. Už jsem zralá na sebevraždu a nevím jak dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde může jít o chronickou blefaritidu a tu zatím nedokážeme zcela vyléčit, jen potlačit nepříjemné projevy. Chronická blefaritida vyžaduje hygienu očních víček, která se musí zpočátku provádět dvakrát denně přípravkem Blefagel. Blefagel je volně prodejný v lékárně. Antibiotika nebo kortikoidy se při chronické blefaritidě uplatní jen v některých případech. Výplachy borovou vodou by rovněž mohly být na chronickou blefaritidu účinné. Důvěřujte svému lékaři a zkuste dodržovat jeho doporučení. Ne vše se dá vyléčit rychle, jak bychom si přáli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Alternativní léčba

Alternativní léčba se většinou omezuje na pooperační stavy a prevenci. Jsou aplikovány protizánětlivé bylinné čaje, obklady a máčení v darkovské nebo karlovarské vřídelní soli, masti s esencemi povzbuzujícími látkovou výměnu (například mast s borovou esencí, tygří nebo opičí balzám). Jsou doporučovány koupele v silně minerální, například vřídelní vodě (a jiné možnosti balneoterapie) nebo mořské vodě, léčba minerálním mořským bahnem (a jiné možnosti talasoterapie). Někdy pomáhá pasivní zahřívání místa, například nošení pružných úpletových návleků („potítka“).

Zdroj: Ganglion

Borová voda na oční infekci

Podráždění oka je také známo jako zánět spojivek. Tento zánět je považován za druh oční infekce, která se vyskytuje poměrně často. Zánět vyvolává rozšíření krevních cév na povrchu oka, díky čemuž dochází k zarudnutí. Zarudnutí oka má své příznaky, které zahrnují pálení nebo pocit písku. Dalšími příznaky jsou sucho, svědění a citlivost na světlo. Kvůli zánětu spojivek není třeba navštěvovat lékaře, stačí pouze použít borovou vodu – smíchejte šálek vroucí vody s jednou lžičkou kyseliny borité. Směs by se měla použít až za studeného stavu. Po aplikaci se musí nechat tato směs zaschnout a pak opláchnout vlažnou vodou. Borová voda se nanáší pomocí kapátka nebo vatového tamponu. Aplikování této směsi by se mělo opakovat alespoň třikrát denně.

Kyselina boritá je při léčbě očí výhodná v tom, že se jedná o výborný prostředek kvůli svým protiplísňovým a antibakteriálním vlastnostem. Zároveň kyselina boritá zbavuje oko nečistot, prachu, ale také zmírňuje příznaky, jako je svědění nebo podráždění. Lidé alergičtí na kyselinu boritou by ji neměli používat. Pacienti používající kontaktní čočky, by si je měly před použitím odložit.

Zdroj: Borová voda jako domácí lék

Péče po aplikaci botoxu

Klientkám a klientům po aplikaci botoxu se doporučuje neužívat v den aplikace tablety snižující srážlivost krve – Acylpyrin, Aspirin a podobně. Dále se 4 hodiny po aplikaci nedotýkat ošetřených oblastí, prudce se nepředklánět a nelehat si. Do 48 hodin po zákroku se nedoporučuje prudké slunění, cestování letadlem, kosmetické ošetření pleti a masáže. Případná modřinka v místě vpichu se ošetřuje přípravkem na vstřebávání modřin (nesteroidní antiflogistika – Hirudoid, Heparoid, Lioton, Fastum a další). Možné otoky víček se zlepší při aplikaci obkladů s borovou vodou (3x denně 5 minut vlažný roztok). Pokud se objeví projevy infekce, mokvání nebo edémy (otoky), případně jiné komplikace, nebo máte-li pochybnosti, zda hojení probíhá bez problémů, doporučuje se ihned kontaktovat lékaře. Pokožka je bezprostředně po zákroku lehce zarudlá a oteklá, ale asi po hodině tyto nežádoucí projevy zcela vymizí. Účinky injekční aplikace botulotoxinu jsou patrné po 1–3 dnech. Intervaly mezi jednotlivými aplikacemi se s množstvím podstoupených ošetření prodlužují. Efekt zákroku vydrží po první aplikaci asi 3 až 6 měsíců, po druhé aplikaci asi půl roku a po třetí 9–12 měsíců. Poté se stávají svaly opět aktivní a vrásky se opět začínají tvořit. Například aplikace Dysportu by se měla opakovat 2x ročně. Vrásky se postupem času změlčují a s opakovanými aplikacemi botulotoxinu časem zcela vymizí.

Zdroj: Botox a slunce

Kdy poprvé ostříhat jorkšíra

Současný jorkšír/yorkshire je ryze společenské plemeno vyžadující průběžnou a pečlivou úpravu srsti, pokud má být zachován jeho výjimečný, osobitý vzhled. Údržba srsti je však poměrně náročná. Krásná lesklá srst sahající až k zemi, jakou vídáme u výstavních psů, je výsledkem dlouhých hodin péče a vyžaduje mnoho trpělivosti jak od psa, tak od jeho majitele. Základem péče o srst je pravidelné pročesávání a kartáčování. K dosažení co největší délky je třeba srst psa „balíčkovat“. Se zastřižením ve smyslu vystříhání či oholení srsti tlapek, oholení oušek, vyholení čumáčku, ostříhání srsti okolo očí, zastřižení linií tělíčka a podobně lze začít již ve věku několika týdnů štěněte.

Vybavení pro běžnou péči o srst:

  • hřeben a kartáč z nerezové oceli s hroty opatřenými antistatickou úpravou, aby srst neelektrizovala (ostny v kvalitních, drahých a značkových kartáčích bývají konstruovány jako otočné, aby srst nevytrhávaly a nepoškozovaly);
  • speciální šampon pro jorkšírské teriéry;
  • kondicionér;
  • speciální olejový sprej, který je určený na péči mezi jednotlivými koupelemi.
Základní péče o srst u nevýstavního psa:
  • česat minimálně dvakrát týdně;
  • při přečesávání používat sprej s norkovým olejem;
  • koupat každé tři až čtyři týdny s použitím osvědčeného šamponu a kondicionéru;
  • denně je nutno ošetřovat krajinu okolo očí – někteří chovatelé k tomu doporučují vybělující gel, jiní raději jen převařenou čistou vodu;
  • oči se ošetřují Ophtalem anebo borovou vodou.

Zdroj: Jorkšírský teriér - střihy

Lze aplikovat Clotrimazol do úst?

Mykóza v ústech se léčí antimykotiky, konkrétně léčivy jako nystatin, ketokonazol nebo fluknazol. Ústní dutina se může vyplachovat zředěným roztokem peroxidu vodíku, genciánovou violetí a roztokem chlorhexidinu. Na mykózy kůže se používají obvykle lokální antimykotika ve formě roztoků nebo zásypů (například Lamisil nebo Canesten). Při rozsáhlejších mykózách se užívají perorální antimykotika.

CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1%

Clotrimazol AL spray 1% je širokospektré antimykotikum (přípravek určený k léčbě mykotických, plísňových či kvasinkových, infekcí) u dospělých. Na doporučení lékaře lze přípravek použít i u dětí od 2 let. [1]

Clotrimazol AL spray 1% se používá k léčbě kožních a slizničních infekcí (mykóza v puse), které jsou způsobeny kvasinkami, plísněmi a některými bakteriemi. Mykózu v ústech lze po konzultaci s lékařem řešit i tímto prostředkem, a to pomocí vatových tyčinek nastříkaných tímto roztokem 2krát až 3krát denně. Maximální délka léčby je 3–4 týdny. Pokud se obtíže nezlepší do 14 dnů nebo se zhorší, poraďte se s lékařem.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Léčba blefaritidy

Léčba chronických blefaritid je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje soustavnost a trpělivost ze strany pacienta. Úspěch závisí na dlouhodobé péči a je nutné pacientům vysvětlit, že potíže nelze zcela vyléčit, ale je možné je výrazně potlačit. Při léčbě se vychází z typu blefaritidy, kterou je potřeba léčit. Základem léčby všech chronických blefaritid je hygiena víček. Zpočátku je třeba ji provádět 1–2krát denně, později, když akutní problémy odezní, musí se víčka čistit několikrát týdně, jinak se obtíže s velkou pravděpodobností znovu objeví.

Hygiena víček je náročná procedura, která začíná přiložením teplých obkladů na víčka. Obklady mají za úkol zkapalnit zaschlý sekret Meibomových žláz, jejichž vývody jsou na okraji očních víček. Přežehlený nebo převařený čistý látkový kapesník (minimálně 39 °C, určený pouze k tomuto účelu) přiložíme na víčka na 3 až 5 minut. Následují masáže víček, které pomohou vytlačit zkapalněný sekret Meibomových žláz. Ukazovákem se masíruje nejprve dolní víčko zdola nahoru a potom horní víčko shora dolů (směrem k okraji víčka).

Potom je třeba naředit dětský šampon ve sklenici s vodou v koncentraci jedna ku deseti, stáhnout dolní víčko prsty a vyčistit hranu víčka vatovou štětičkou smočenou v naředěném šamponu. Pak se vytáhne okraj horního víčka (nejlépe chytit za řasy) a čistí se hrana víčka opět čistou štětičkou smočenou v naředěném šamponu. Tímto způsobem se odstraní sekret z okrajů víček. Místo naředěného šamponu lze také použít kosmetický přípravek Lid-care, který je možné koupit bez receptu v lékárnách.

Po čištění okrajů víček je možné vypláchnout oči borovou vodou, aby se odstranily z očí zbytky vytlačeného sekretu Meibomových žláz. Pokud se blefaritida vyskytuje spolu se syndromem suchého oka, je nutná aplikace umělých slz (nejlépe bez konzervačních látek, 4–8krát denně v kapkách nebo v gelu). U závažnějších stavů je třeba zvážit okluzi slzných kanálků. Při středně těžkém až těžkém nálezu se lokálně podává antibiotická mast (tobramycin, tetracyklin, ofloxacin, bacitracin, neomycin), a to 1–3krát denně na víčka.

Kortikoidům se snažíme vzhledem k jejich vedlejším účinkům a chronicitě onemocnění vyhnout, ale v některých případech lze bez jejich aplikace zánět těžko kontrolovat. Při těžké meibomitidě podáváme perorálně tetracyklinová antibiotika na 1 až 3 měsíce, u zvláště těžkých případů i déle. Tetracyklin 250 mg 4krát denně týden, 2krát denně týden a poté 1krát denně, nebo doxycyklin 100 mg 2krát denně po dobu 1–2 týdnů a poté 1krát denně.

Tato léčba je kontraindikována u dětí do 12 let, u těhotných a kojících matek a při selhání jater nebo ledvin. Pacienty je nutné poučit o vedlejších účincích při léčbě tetracyklinovými antibiotiky. V případě kontraindikace tetracyklinových antibiotik se podává erytromycin 30–50 mg/kg/d. Léčba kožních projevů rosacey je v rukou dermatologa.

Zdroj: Blefaritida


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP