Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

COJSOU PETECHIE

OBSAH

Mast na petechie

Petechie jsou vždy průvodním příznakem jiného onemocnění. Zmizí-li původní onemocnění, zmizí i petechie. Jakékoliv prostředky, které by se mohly nanášet na petechie nemají žádný účinek, protože petechie jsou signálem jiného onemocnění. Z tohoto důvodu neexistuje ani žádná účinná mast na petechie.

Zdroj: Mast na petechie

Diskuze

V diskuzi LÉK NA PETECHIE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Mám petechie na obou pažích,trvale,stále se objevují ve velikosti čočky,ještě se nestačí zahojit už jsou jiné.Není to hezké,když v létě se chodí v krátkém rukávu.Užívám denně 4 askorutiny,nepomáhá to.Dostávám injekce Medrol 1x za měsích na revmatoidní artritidu.Lékař mě řekl,že je to z toho.Bez inj.mám velké bolesti.Poraďte co užívat,jíst,nebo dělat,aby se mě petechie nedělaly.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lék na petechie?

Petechie u kojenců

Petechie u kojenců nejčastěji vznikají na základě pláče, kašle nebo zvracení, a to převážně kolem hlavy a krku. Dále na základě lokálního fyzikálního tlaku, jako je například těsné oblečení. Pokud existuje sebemenší pochybnost o etiologii petechií, měly by být děti okamžitě vyšetřeny. U novorozenců se petechie vyskytují i po porodu.

Zdroj: Petechie

Diskuze

V diskuzi JAK SE LÉČÍ PETECHIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína .

Dobrý den.Už asi rok mě trápí červený tečky na kůži. Mám je všude, nejvíce na rukou.Asi Petechie. Lecim se s chudokrevnosti. Ale teď jsem 6-7 týdnů těhotná a chtěla bych se zeptat jestli to v těhotenství vadí. Docela se bojím.Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se léčí petechie

Petechie foto

Zde je několik fotografií, na nichž lze petechie vidět: petechie foto.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi PETECHIE – ČERVENÉ SKVRNY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Škochová.

Dobrý den,
tvoří se mi petechie, některé nevymizí. Dále mám úbytek hmotnosti a zažívací problémy. Paní doktorka mi řekla, že to nic není, tak si nevím rady. Je mi 76let, tak asi považuje, že patří ke stáří. Ale celkově se necítím dobře - únava, hubnutí. Nikde jinde teď pacienty neberou, takže nevím.
Děkuji za odpověď - Škochová Zd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Petechie – červené skvrny na kůži

Petechie kolem očí

Nejběžnější příčinou petechie kolem očí je zranění nebo trauma. Další příčinou může být zvracení, pláč nebo kašel, zejména záchvatovitý. Tento typ petechií se pak nazývá fasciální petechie. Někdy však mohou být petechie kolem očí výsledkem některých závažných onemocnění, například leukémie, trombocytopenie nebo meningokokový zánět. Tato onemocnění vyžadují okamžitou péči lékařů.

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět petechie kolem očí.

Zdroj: Různé projevy petechií

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE TECKY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

No mojej dcerke zistili meninkogog ale dostala se stoho a je na antibiotikach je ta choraba nakazlivz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Meningokok je nakažlivý, přenáší se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je od jednoho až do osmi dní od nákazy. Při léčbě antibiotiky bývá nakažlivost postupně omezována uzdravováním nositele. Výraznými příznaky nákazy meningokokem jsou rychlý nástup horečky, zvracení a výsev červených skvrn na kůži - petechie. Průběh je nebezpečný a musí se co nejdříve (do několika málo hodin) zahájit léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene tecky na kuzi

Petechie jako nežádoucí účinek léčby

Radiační a chemoterapie rakoviny jsou možné příčiny petechií. Kromě toho existují také určité léky běžně spojené s kožními projevy, jako jsou petechie. Mezi léky, které mohou způsobit petechie jako vedlejší účinek, patří:

  • antibiotika;
  • antidepresiva;
  • léky proti záchvatům;
  • léky na ředění krve;
  • léky na srdeční rytmus;
  • nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID);
  • léky snižující cholesterol.

Zdroj: Mast na petechie

Diskuze

V diskuzi STAŘECKÁ PURPURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Kasalová.

Mám petechie už 5.rokem, objevi se a během několika dní vstrebají, byla jsem u více lékařů, žádná léčba nepomáhá a kortikoidy nechci, viděla jsem jaké to má účinky ve vlastní rodině.Vše ukazuje, ze důvod vzniku může být neurodermatologický, cévy a krev je v normě. Prosím, k jakému specialistovi v Praze se mám objednat? Je mi 71let, celý život pevné zdraví.Děluji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stařecká purpura

Petechie u dětí

Petechie u dětí vznikají na základě virové infekce, včetně enterovirů a chřipky, příčinou mohou být i meningokoková onemocnění, bakteriální onemocnění, například Streptococcus pneumoniae a Haemophilus influenzae, a jiná onemocnění jako Henoch Schonleinova purpura, ITP a leukémie. Dále nemoci vyznačující se zvracením nebo kašlem, které mohou následně způsobit petechie kolem hlavy a krku. Další možností vzniku petechií u dětí je tlak, kašel, pláč.

Zdroj: Petechie

Diskuze

V diskuzi OPAKUJÍCÍ SE ČERVENÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Dobrý den v dětsví jsem prodělala purpuru pouze chvilkovou dostala jsem nějaké léky a vše zmizelo. Poslední 3 roky jestli se tomu tak dá říct se mi neustále objevují červené skvrny podobající se petechii. Flek zůstává zhrzba 3 týdny nejdřív tmavne a rozšiřuje se pak vybledne a zmizí, udělá se mi hned další někde jinde mám jich několik zhruba od pasu dolů na rukách jsme je zatím neměla. Když mi byli dělány testy pořádně mi nikdo nic neřekl akorát jsem si přišla že si je tam asi dělám sama nebo co. Léčba ale nebyla ukončena protože jsme otěhotněla, petechie zmizela ted je synovy 9 měsíců a já mám ty fleky zpátky. Může mi někdo poradit nebo přiblížit oč jde manželovi už nechci nic říkat asi to budu řešit bez něj, sama mám strach děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opakující se červené fleky

Místa výskytu

Petechie bývají způsobeny krvácením na povrchu kůže, typicky se nacházejí na dolních končetinách, ale mohou se rozšířit i na jiné části těla. To je zapříčiněno vsakováním krve do pokožky, což dodává petechiím načervenalý nádech. Petechie se objevují většinou u malých dětí, ale věk není žádnou překážkou.

Petechie na dolních končetinách: Obvyklou lokalizací petechií a purpury při cévních chorobách jsou dolní končetiny.

Petechie na patře: Při destičkových poruchách se petechie vyskytují v okolí trupu a páteře.

Petechie kolem očí: Petechie kolem očí nejčastěji vznikají po zranění nebo traumatu. Další příčinou může být zvracení, pláč nebo kašel, zejména záchvatovitý. Někdy však mohou být petechie kolem očí výsledkem některých závažných onemocnění, například leukémie, trombocytopenie nebo meningokokového zánětu. Tato onemocnění vyžadují okamžitou péči lékařů.

Zdroj: Petechie

Petechie

Petechie jsou výraznější kulaté skvrny, které se objevují na kůži v důsledku krvácení pod kůží. Krvácení způsobí, že se na povrchu objeví červená, hnědá nebo fialová skvrnka. Petechie se běžně objevují ve shlucích a mohou vypadat jako vyrážka. Petechie neztrácejí při doteku barvu, když na ně zatlačíme. Bývají malé, obvykle jsou menší než jedna osmina palce (asi 3 mm). Větší druhy těchto typů skvrn se pak nazývají purpura. Petechie mohou značit celou řadu problémů, od drobných poranění cév až k život ohrožujícím onemocněním.

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět petechie.

Zdroj: Různé projevy petechií

Petechie na patře a v ústech

Petechie na patře a v ústech mohou být způsobeny kouřením, pak jde o takzvanou nikotinovou stomatitidu. Pokud se tento příznak objeví, je dobré navštívit svého stomatologa, který posoudí zdravotní stav a vyloučí závažnost onemocnění.

Patrová petechie bývá pozorována u streptokokové angíny, není patologická. Tyto hemoragické skvrny se mohou vyskytnout i u infekční mononukleózy, zarděnek, roseole, virové hemoragické horečce, trombocytopenie a patrového traumatu. Petechie na měkkém patře jsou hlavně spojeny s infekcí hltanu u streptokokové infekce. Rovněž dušení může být příčinou petechie. Petechie v oblasti úst vznikají v důsledku traumatu.

Zdroj: Různé projevy petechií

Neinfekční příčiny petechií

Petechie nebo purpura mohou být také způsobeny neinfekčními příčinami, jako jsou sekundární erupce po drogách, akutní leukémie, nízký počet krevních destiček a mechanické příčiny. Silný kašel nebo zvracení mohou zvýšit nitrohrudní tlak a způsobit petechie v oblastech prokrvených horní dutou žílou, přibližně odpovídající kůži nad linií bradavky. Petechie se také mohou tvořit bez dalších nálezů a nemají klinický význam. U novorozenců se petechie mohou vyskytovat v místech tlaku, jak postupují porodními cestami, ale petechie mohou být také výsledkem získané infekce nebo mateřských protidestičkových protilátek. Starší děti s petechiemi a bez horečky by měly být vyšetřeny na krevní dyskrazii.

Zdroj: Mast na petechie

Léčba

Při léčbě petechií je důležité zjistit, proč petechie vznikají, aby se mohla léčit základní příčina onemocnění. Na zánětlivé vyrážky se doporučuje přikládat studené obklady. Léčba samotných petechií nevyžaduje žádné léky, vždy se musí léčit primární příčina.

Zdroj: Petechie u psa

Doporučení při petechii

Pokud se domníváte, že trpíte petechií, navštivte svého lékaře. Petechie může být příznakem mnoha životu nebezpečných podmínek, včetně leukémie a rakoviny krve. Meningitida může být také doprovázena petechií. Je důležité, abyste podstoupili veškeré nezbytné testy. Lékař nejčastěji provádí krevní testy a rentgenové vyšetření, aby došlo k určení petechie. Pro léčbu onemocnění většinou předepisuje léky nebo vás může odkázat ke specialistovi, který se zaměřuje na léčbu petechie. Obvykle se na léčbu užívají antibiotika. Zejména v případě, pokud je způsobena infekcí. Velmi účinná léčba petechií je pomocí studených obkladů.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Petechie a makulární purpura

Petechie jsou malé neblednoucí purpurové makuly o průměru ≤ 4 mm, které se mohou objevit na kůži, spojivce, sítnici a sliznicích. Léze makulární purpury jsou větší než petechie, ale menší než ekchymózy (skvrnkovité krvácení do kůže a sliznic vytvářející větší podkožní výron). Oba jsou výsledkem extravazace krve z kapilár.

Petechie vymizí za 2 až 3 dny, ale mohou se vyvinout v makulární purpuru, ekchymózu, hmatatelnou purpuru, vezikuly, pustuly nebo nekrotické vředy v závislosti na základní příčině a jejím klinickém průběhu. V některých případech může být obtížné odlišit petechie od telangiektáz (lokalizované rozšířené drobné kapiláry viditelné na kůži nebo sliznici v podobě červených nitek) a angiomů (benigní - nezhoubný nádor, který je tvořen nově vytvořenými malými krevními cévami nebo mízními cévami). Petechie jsou na dotek většinou ploché a na rozdíl od typické vyrážky neztrácejí barvu při stlačení. To je užitečný způsob, jak zjistit, zda jakákoli atypická kožní charakteristika je petechiální vyrážka nebo ne. (diaskopie).

Zdroj: Mast na petechie

Příznaky

Petechie se obvykle vyskytují jako skupina teček (ne jako jedna ojedinělá tečka). Mohou se objevit náhle nebo i po nepatrném zranění. U zdravého psa se petechie mohou dále vyskytnout po alergické reakci, při nedostatku vitaminu C či po zvracení. Tyto červené tečky, respektive pupínky na kůži, mívají velikost od jednoho milimetru a uvnitř obsahují krev. Petechie se tedy jeví jako výsev velice drobných prokrvácených míst v kůži (hemoragie), která pak vypadá jako rudofialově tečkovaná. Příčina jejich vzniku může být pestrá, ale v zásadě se vždy jedná o narušení celistvosti drobných podkožních krevních cév (kapilár).

Objevují se i příznaky specifické pro onemocnění, která petechie vyvolávají. Mezi nejčastější onemocnění a příznaky způsobující petechie patří lupus erythematodes (únava, bolest kloubů, padání srsti), leukémie (únava, pocení, nechutenství, chudokrevnost), zánět cév (skvrny na kůži, únava, teplota, krev v moči).

Zdroj: Petechie u psa

Pojem petechie

Pojmem petechie se označuje drobné tečkovité krvácení do kůže či sliznic. Projevuje se jako červené tečky na kůži, popřípadě sliznicích. Jedná se v podstatě o drobné krevní výrony, mnohočetné petechie se označují také jako purpura. Petechie se mohou vytvářet kdekoliv na těle, často pozorujeme tyto výronové tečky na nohou či na předloktí.

Petechie se mohou objevit u zdravého člověka při nedostatku vitamínu C, po alergické reakci, po záchvatu silného kašle, zvracení nebo pláči, kdy se objevují v obličeji, a to zejména kolem očí. Obvykle během několika dnů vymizí. Petechie mnohdy souvisejí s řadou onemocnění, jako jsou například metabolické poruchy, autoimunitní onemocnění, infekční horečnaté nemoci a nemoci cév; často bývají způsobeny poruchami krevní srážlivosti při nedostatku krevních destiček. Mohou se projevit v souvislosti s kožními nádory a jinými vážnými nemocemi. Proto je vždy důležitá konzultace s lékařem a odborné vyšetření, které určí, zda se jedná o běžnou vyrážku, nebo o projevy související s jinými zdravotními problémy, které je třeba okamžitě řešit.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Petechie u dětí

Existuje mnoho příčin vzniku petechií u dětí, patří mezi ně: virové infekce, včetně enterovirů a chřipky, meningokoková onemocnění, bakteriální onemocnění, například Streptococcus pneumoniae a Haemophilus influenzae, a jiná onemocnění jako Henoch Schonleinova purpura, ITP a leukémie. Dále nemoci vyznačující se zvracením nebo kašlem, které mohou následně způsobit petechie kolem hlavy a krku.

Všechny děti s horečkou a petechiemi by měly být vyšetřeny u lékaře.

Petechie u dětí vzniklé na základě mechanické příčiny nemusí být vyšetřeny. Petechie z mechanické příčiny mohou vzniknout na základě kašle nebo zvracení, a to převážně kolem hlavy a krku. Dále na základě lokálního fyzikálního tlaku, jako je například těsné škrtidlo nebo těsné oblečení. Pokud existuje sebemenší pochybnost o etiologii petechií, měly by být děti okamžitě vyšetřeny.

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět petechie u dětí.

Zdroj: Různé projevy petechií


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP