Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODBORNÍK

OBSAH

Co vytahuje hnis ze zubu

V případě jakýchkoliv problémů se zuby je nejrychlejší a nejúčinnější pomocí kontrola u zubaře. Návštěvu neodkládejte, infekce v ústní dutině není žádná zanedbatelná věc a může se rozšířit mrknutím oka, proto je vždy lepší, aby se na ni podíval odborník. Pokud nechcete mít brzy zubní protézu, pravidelné kontroly u zubaře a péči o zuby nic nenahradí.

Na záněty v ústní dutině je nejlepším lékem kloktadlo vyrobené z odvaru ze šalvěje nebo řepíku a do něj přidané šťávy z netřesku. Používá se vychlazené a kloktá několikrát denně, dokud potíže neustanou. Dobrou službu při zánětech v ústní dutině vám prokáže i heřmánek. Kloktadlo vyrobíte tak, že 50 g heřmánkových květů povaříte přibližně 15 minut v 1 litru vody. Poté jen scedíte a vychladíte. Používejte na kloktání několikrát denně.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,několik let mám pocit,že mám něco v krku,spíše na konci jazyka. Vzdy mi řekli, že tam nic nemám a tak jsem se s tim naučila žít. Připadala jsem si,že si asi vymýšlím. Minulý týden mi jazyk zhnědl a v krku cítím jako bych tam měla přilepený rohlik. Změnil se mi hlas, chraptim. Může to být rakovina kořene jazyka? Posílám foto. Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markan.

Dobrý den, nejsem sice odborník,ale vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Biofeedback

Biofeedback je terapeutický postup, který zahrnuje měření osobních fyziologických veličin jako krevní tlak, tep, teplotu, pocení, svalové napětí (EMG) v reálném čase a prezentuje je ve vhodné formě pacientovi. Tyto funkce se měří pomocí elektrod, stavy se zobrazují na monitoru. Odborník popisuje pacientovi různé stresové situace a učí ho různé relaxační techniky. Pacient vidí na monitoru rozdíly mezi stresovou a klidovou situací. Díky relaxačním technikám se cítí uvolněně a dokáže kontrolovat své tělesné funkce. U biofeedbacku bylo prokázáno, že pomáhá lidem s vysokým krevním tlakem, migrénou a bolestí. Také pro jedince trpící záchvaty úzkosti nebo stresem může být tato terapie přínosná.

Zdroj: Alternativní léčba epilepsie

Diskuze

V diskuzi AVOKÁDO Z PECKY ZALOŽENÍ KORUNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čálková.

vypěstovala jsem úspěšně sazenici avokáda z pecky , stonek je asi 1 m vysoký. Ráda bych ji zapěstovala jako stromek s korunkou a darovala vnukovi na terasu jeho nového bytu. Zastřihla jsem tady vršek sazenice, ale další výhon je zase jen jeden vedle mého řezu a roste šikmo vzhůru. Mám obavy, že jsem zničila celou rostlinu. Kde jsem udělala chybu ? Děkuji předem za radu pro další pěstování. M.Čálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Chytrak.

Vy jste mi nějaký náramky odborník. Nerozporuji teze o avokadu, ale svítit kvalitně dnes můžete již od 200W.

Zdroj: diskuze Avokádo z pecky založení korunky

Oční test barvosleposti

Test na barvoslepost se nazývá Ischiharův test. Tento test má odhalit druh a rozsah poruchy barvocitu. Pro diagnostiku se používají obrazy složené z teček různých barevných odstínů. Běžný Ishiharův test je složen až z 38 různých obrazců. Na internetu si můžete vyzkoušet orientační testy. Ovšem tyto jsou pouze ukázkového typu. Přesné testy musí provádět odborník.

Zdroj: Testy očí

Diskuze

V diskuzi SILGARD : CERVARIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Len.

Myslím, že diskuze tady je trochu mimo. ...není tu žádný odborník- myslím to v dobrém. Po konizaci my byly doporučeny stránky www.onkogyn.cz provozuje je Onkogynekologie u Apolináře, takže žádné firmy :) Po přečtení jdu do Cervarixu, není pravda, že je pro starší a měl by účinkovat mnohem delší dobu. :-P

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Silgard : Cervarix

Průhledná bulka na oční bulvě

Výrůstek na oku, nebo také průhledná bulka na oční bulvě, signalizuje, že by mohlo jít o tukovou tkáň. Tento stav se vyskytuje u mnoha lidí, ale většinou až ve starším věku. A vůbec ničemu to nevadí. Takže pokud by se jednalo o tento problém, nic se neděje. Každopádně vás ošetřující lékař pošle na oční, aby se na to pro jistotu ještě pořádně podíval odborník a zhodnotil nález.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Diskuze

V diskuzi KUKBUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

dobry den muzete mi prosim poradit nebo aspon rici duvod proc mi krupe vsude na mim tele?? a nebo jak by to mohlo prestat??? a neopotrebava se tim nahodou krupavka?? dekuji za odpoved nashledanou

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dz.

Dobry den, pricinu muzete hledat v kloubech nebo v mekkych tkanich, tj. ve slachach a svalech. Blizsi informace Vam rekne odbornik, ktery Vas vysetri a naordinuje vhodnou lecbu.

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Boraxglycerin v lékárně

V lékárně ALFA Vám připraví léčivé přípravky na recept i pro volný prodej. Kromě očních kapek připraví masti, pasty, tekuté pudry, čípky, dělené prášky, nosní a ušní kapky nebo roztoky pro zevní i vnitřní užití. Připravované léčivé přípravky lze koupit bez lékařského předpisu. Lékárna není jen „obchod s léky“, ale také zdravotnické zařízení, ve kterém je vždy přítomný odborník na léky. V lékárně pracuje vysoce kvalifikovaný personál.

Zde můžete vidět sortiment lékárny.

Zdroj: Boraxglycerin

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Urbanová.

Dobrý den,
může mi, prosím, nějaký odborník podat spolehlivou informaci, jak je to de facto se sérem obsahujícím kyselinu hyaluronovou? Je, nebo není její aplikace na pleť účinná a efektivní?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová dodávaná pokožce pstřednictvím krému je efektivní jen na ty nejsvrchnější vrstvy kůže. Sérum s kyselinou hyaluronovou dokáže vizuálně oživit pleť bezprostředně po použití, ale dlouhodobý účinek nemá, protože pokožka se neustále rychle odlupuje a to i s doplněnou kyselinou hyaluronovou.
Pokud tedy řešíte problém s výrazným přibýváním vrásek, nebo popraskanou pleť, tak je v tomto případě nejefektivnější doplnit kyselinu hyaluronovou vnitřně vhodnou stravou. Potraviny přímo kyselinu hyaluronovou neobsahují, ale jsou potraviny, ze kterých si tělo kyselinu hyaluronovou dokáže vyrobit, například živočišné bílkoviny a nebo hydrolizovaný syrovátkový protein. K rychlému a efektivnímu doplnění kyseliny hyaluronové lze také použít potravní doplňky stravy, nejčastěji kolagen společně s kyselinou hyaluronovou. Zde je uvedena cena doplňků stravy, kde je přítomna i kyselina hyaluronová: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina hyaluronová

Popruhy

  • Jejich použití je snadné, konec popruhu je kompatibilní se zámkem bezpečnostního pásu, jeho druhý konec připnete na postroj na zvířeti. Nebo je tu varianta přímo kompletního setu i s postrojem.
  • U malých plemen, je zde možnost přepravního boxu na zadních sedačkách, přidělaného tříbodovým pásem. Zde je důležité vybírat kvalitní přepravky, které v případě autonehody udrží vašeho mazlíčka.
  • “Pokud jsme majiteli větších plemen, je vhodné přemýšlet nad přepravou v zavazadlovém prostoru automobilu,” upozorňuje specialistka PetCenter Březinová.

Zdroj: Odborník radí: Jak na dovolenou autem s domácím mazlíčkem?

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ CCA OPERACE ANEURYZMA MOZKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
na Vaši otázku by měl odpovědět odborník. Já osobně jsem po operaci aneuryzmatu mozku a operace trvala cca4hod. Skutečně záleží na velikosti a hlavně na umístění a dále na způsobu operace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Gajdziok,JUDr..

Děkuji za odpověď, operace se týkala mé manželky, velikost výdutě činila 8 x 12 mm, operace trvala skutečně 4 h, proběhla 7.6.2017 v pořádku, bez komplikací, propuštěna dne 16.6. 2017 domů. Děkuji lékařům za profesionální zákrok, jako i za příkladnou následnou péči celému personálu neurochirugie FN Ostrava.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Cena depilace IPL

Běžně zaplatíte za celé nohy od 8 000 do 10 000 Kč, za lýtka 4 000 Kč, za brazilskou depilaci (intimní partie s třísly) 3 200 až 4 500 Kč za první ošetření. Některé kosmetické salóny snížily ceny na polovinu. Ale je zde otázka, s jak kvalitní lampou pracují.

Na konečný výsledek IPL epilace má vliv mnoho faktorů jako barva pleti, věk osoby, hormonální rovnováha, výška použitého záření, barva chloupku a podobně. Proto vám ani vyškolený odborník nezaručí 100% úspěšnost odstranění chloupků a nedokáže přesně určit, kolik sezení budete potřebovat a zda bude epilace trvalá.

Zdroj: Metoda IPL na depilaci

Diskuze

V diskuzi JAK PESTOVAT ANTURII NECHCE MI KVEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážková.

Dobrý den,mám dotaz,manžel mi koupil loni krásnou Anturii ,kvetla nádherně a dlouho.Má stálé umístění přes metr od okna,zalévám jednou týdně,hnojím rosím a nic.Nemáte někdo nějakou vychytávku jak ji přinutit ke květu?Ještě jsem zapoměla že se jí dělají na listech na okrajích hnědé suché mapy.Děkuji za radu Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Kavalová.

Zalévat jednou týdně jedině v létě. Nejsem odborník, rostlina mi odešla po devíti letech, a byla nádherná. Hnědnutí listů je plíseň. Už si pořídím novou. Dokonce jsem ji ani nehnojila. Občas rosila ředěným pivem. A světlušky, ty také škodí.

Zdroj: diskuze Jak pestovat anturii nechce mi kvest

Jak zvládnout vysoké teploty?

Pokud vyrazíme na cestu v teplé dny, je vhodné ji podnikat v ranních hodinách nebo naopak večer. Kdy teploty nejsou tak extrémní. “ V nejteplejších dnech můžeme nabídnout pejskům chladící podložku, kterou necháváme pouze na části plochy kam si zvíře může lehnout, tím mu zajistíme možnost volby. Případně existují i hračky, které lze naplnit vodou, kterou necháme posléze zmrznout. Pejsek, který si s touto hračkou hraje, se tím nejen zabaví ale zároveň si tím snižuje tělesnou teplotu,” radí Březinová.

Zdroj: Odborník radí: Jak na dovolenou autem s domácím mazlíčkem?

Poradna

V naší poradně s názvem POMOC (VÁŽNĚ)KOŽNÍ ODDĚLENÍ KARLOVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Jenickova .

Dobry den ,marne hledam tel. spjeni na kozni ordinaci. Mam pritele .ktereho trapi bercove vredy, k lekari chodime, ale rada bych ,aby se na nej podival odbornik. Je mozne se u Vas objednat. Dekuji Vam za odpoved. Jenickova- Kasik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na kožní na Karlově náměstí v Praze se bohužel objednat nedá a musí se chvíli čekat v čekárně. Obvykle slouží několik lékařů, takže to jde docela rychle. Obvyklá doba čekání je kolem jedné hodiny.

Zdroj: diskuze Pomoc (vážně)kožní oddělení karlovo

Opatrnost v použití Arniky

Vnitřní užití se obvykle nedoporučuje, vyjma homeopatie, kdy terapii řídí zkušený odborník. Vnější použití arniky však má rovněž své limity. Příliš častá aplikace může vyvolat silnou alergickou reakci, puchýře a vřídky. Arnika se rovněž nesmí dávat na otevřené rány, u kterých hrozí vstřebání účinných látek do krevního oběhu a hlubších vrstev. Arnika není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy.

Zdroj foto: Weleda.cz

Zdroj informací:

http://www.drugs.com/npc/arnica.html

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/arnica

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Diskuze

V diskuzi OHEN-NA TVAŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobry Den,chci se zeptat jestli by jste me mohli doporucit,nejaky dobry lejzr,zkusila jsem uz asi 3 a vysledek neni takovy jaky by mel byt..A navic me zustali jizvi,,predem moc dekuji..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michala.

Nejlepší odborník na lejzrovou (laserovou) péči je Asklepion. Vlastní několik prvotřídních certifikátů, což znamená, že jejich personál dokáže správně nastavit vlnovou délku a intenzitu, takže taková aplikace laseru je pak nejvíce efektivní, jak to jen jde. Jejich technické vybavení je také na špičkové úrovni. Takže pokud lejzr na tělo, tak jedině v Asklepionu. www.asklepion.cz/ota… medicína

Zdroj: diskuze Ohen-Na tvaři

Přepravky

  • Typy přepravek – klec, autobox/plastová přepravka, látková přepravka (tzv.: kennelka)
  • Velikost přepravního boxu vybíráme takovou, aby se v ní zvíře mohlo pohodlně otočit a postavit. Šířka by měla být dvojnásobkem šířky psa, výška by měla odpovídat celkové výšce psa. Samozřejmě musíme myslet na to, aby se přepravka zároveň vešla do kufru auta.
  • Ať už je zvíře v kleci nebo v přepravce, je vždy vhodné myslet na podložku, která bude snadno omyvatelná, ale zároveň pohodlná. Vhodný může být třeba pelíšek z nepropustného materiálu.
  • Přeprava v přepravním boxu nebo kleci má tu výhodu, že zvíře má svůj prostor, kde si může odpočinout. Zároveň pokud přepravujeme více zvířat, je to možnost, jak zamezit případnému konfliktu.

Zdroj: Odborník radí: Jak na dovolenou autem s domácím mazlíčkem?

Poradna

V naší poradně s názvem ODBORNÍK NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Štiaková.

Děkuji za odpověď, ale tohle jsme zkoušeli, ale vzhledem k tomu, že víno mám roztaženo ve svahu a prostor, který bych takhle měla ochránit je velký (to by musela být snad nějaká konstrukce). Nikde na vinici jsem nic podobného neviděla.
Je nějaká jiná cesta k ochraně?

s pozdravem
Ivana Štiaková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když nechcete stavět kolem révy konstrukci, tak můžete ještě vyzkoušet přírodní repelenty ve formě rostlin. Létající hmyz výrazně odpuzují muškáty - pelargonie a nebo také afrikány. Zkuste jimi osázet okolí rostliny. Můžete je také ještě doplnit o levanduli, bazalku, meduňku, mátu a šalvěj. Všechny tyto rostliny odpuzují létající hmyz.
Nedoporučuji aplikovat na plody révy nějaké pesticidy nebo repelenty, protože to všechno později sníte.
Pokud nic nepomůže, tak přesaďte révu na jiné místo.

Zdroj: diskuze Odborník na vinnou révu

Přeprava mazlíčků

Do kempu, hotelu, penzionu, nebo na vlastní chalupu. Domácí mazlíčci mohou na dovolenou nejen v tuzemsku, ale i za hranice. Jak si poradit s jejich převozem, na co nezapomenout a na co si dát pozor v parných dnech? Poradí specialistka sítě PetCenter Patrika Březinová.

Při přepravě zvířat je důležité dbát na dodržování pravidel silničního provozu, ale také na jejich pohodlí. Rozhodně není ideální nechat zvíře v autě zcela na volno. Z hlediska bezpečnost a také co se týče případné pokuty. Jak tedy při převozu zvířat v autě neohrozit sebe ani čtyřnohé společníky? “Abychom dojeli všichni bezpečně máme pro mazlíčky k dispozici celou řadu produktů. Lze využít přepravku, klec, nebo také popruhy,” vyjmenovává odbornice PetCenter Patrika Březinová.

Zdroj: Odborník radí: Jak na dovolenou autem s domácím mazlíčkem?

Jak na zesvětlení tmavých vlasů

Je velmi obtížné získat z tmavých vlasů skutečný blond nebo platinový odstín. V tomto případě se musí tmavý pigment nejdříve „stáhnout“ a až poté je možné aplikovat světlejší barvu. Proces zesvětlování je potřeba opakovat i několikrát za sebou, než se dosáhne kýženého efektu. Výsledný efekt však závisí na kvalitě vlasů. Pro zmírnění odrostů je vhodné aplikovat melír. Melír se postupně vymývá a rozdíly nejsou tak vidět. Přesto platí pravidlo, že chemicky ošetřené vlasy musí odrůst. Na zesvětlení tmavých vlasů se dá použít odbarvovací lázeň. Namíchá se melírovací prášek s 6% peroxidem, do kterého se dá stejné množství vody a šamponu. Z této směsi vznikne řídká hmota a ta se nanáší nejprve na barvené části vlasů a pak na zbylé přírodní tmavé vlasy a k hlavě. Tuto lázeň by měl provádět odborník. Odbarvovací lázeň je šetrnější metoda než stahovat barvu melírem.

Zdroj: Zesvětlení vlasů

Postup kineziologa

Typický lékař kineziolog si zaznamená klientovu relevantní historii (důvěrně). Kineziologické sezení pak pokračuje s klientem, který je zcela oblečený a leží pohodlně na zádech na masážním stole. Každé sezení se může lišit v závislosti na řadě testů nebo výzev provedených v různých dobách.

Fyzická výzva

Při ní lékař testuje neuromuskulární integrity (biologickou zpětnou vazbu) tím, že žádá pacienta, aby dal do určité polohy nohu nebo ruku v určitém způsobu, a pak se rozhodne, jestli bude působit jemným tlakem proti končetině.

Chemická výzva

Ta zahrnuje testování pacienta na reakce některých potravin nebo alergenů, když malé množství podezřelé položky umístí na tělo. Odborník měří reakci sledováním energetických vztahů mezi svalem a jeho odpovídajícím orgánem.

Duševní výzva

Při ní pacient myslí na některé věci, nebo se zaměří na pocity z těchto věcí, zatímco terapeut provádí konkrétní svalový test. Test může ukázat na energetickou nerovnováhu nebo stres, který vyžaduje pozornost.
Pacient vidí a prožívá všechny změny, které byly provedeny, a to zejména po potvrzení prostřednictvím monitorovacího procesu svalů.

Zdroj: Kineziologie

Kdy použít Endiaron u psa

O použití Endiaronu u zvířat se vyjádřil odborník z Komory veterinárních lékařů Jiří Bureš a uvedl následující: "Endiaron (léčivá látka cloroxin) patří mezi halogenované hydroxychinoliny a je v humánní medicíně používán pro svůj účinek na některé střevní parazity a řadu bakteriálních střevních patogenů. K jeho vlastnostem patří, že se ze zažívacího ústrojí téměř nevstřebává. Nicméně existuje i malý podíl, který se může resorbovat nebo vést u pacientů k případům nevolnosti a lékového exantému.

Vzhledem k tomu, že přípravek není ve veterinární medicíně registrován, jsou o něm dostupné pouze velmi omezené údaje. Dále je potřeba mít na paměti, že ze zdánlivě banálních střevních obtíží se mohou vyvinout velmi těžké stavy, které mohou ohrozit zdraví, či dokonce život zvířete. S ohledem na charakter látky a omezený způsob jejího vstřebávání ze zažívacího ústrojí lze předpokládat nízkou toxicitu této látky u psa, nicméně vzhledem k nedostupnosti ověřených údajů nelze jednoznačně doporučit bezpečnou a účinnou dávku u psa". Je možné, že pozorované zlepšení po empirickém podání Endiaronu by se dostavilo samo, popřípadě například pouze po zavedení diety.

Endiaron by se dal použít při střevních potížích (průjmu a zácpě), ale veterinární využití Endiaronu se nedoporučuje, a to z výše popsaných důvodů.

Zdroj: Pes a endiaron

Prevence

Pokud se u vás v rodině paradontóza objevila, sázejte skutečně na prevenci. Kromě vhodné zubní pasty si pořiďte také speciální kloktadla nebo ústní vody. Pravidelně choďte na preventivní prohlídky a nepodceňujte dentální hygienu u profesionálů.

Dentální hygiena není zkrášlovací procedura, ale léčebný zákrok. Tímto procesem se odstraňují příčiny zánětu dásní (gingivitigy) a parodontitidy. Dentální hygienu může provádět specialista na dentální hygienu nebo sám zubař. Prvně je nutné zhodnotit úroveň ústní hygieny, k jejíž objektivizaci se nejčastěji používají indexy krvácivosti dásní. Dále je vhodné se podívat po kazech; dentální hygienista zuby velmi dobře prohlíží, a tak najde kdejakou drobnost. Pak už nastává samotné čistění zubů. Je nutné odstranit veškerý naddásňový zubní kámen, který se nejčastěji nachází na zadní straně dolních předních zubů. Tento kámen má skoro každý. Dalším krokem je pískování (air flow) – pomocí velmi jemného písku odstraňuje odborník zbytky kamene a především pak pigmentace na zubech, které jsou způsobeny potravou či kouřením. V případě pokročilé parodontitidy se stav musí předem konzultovat s ošetřujícím zubařem, který stanovil léčebný proces. Součástí dentální hygieny je pak i odstranění poddásňového kamene, což je základní součást léčby parodontitidy. Součástí dentální hygieny je i podrobná instruktáž správné techniky čištění zubů. Důkladná domácí péče je jedním ze základních předpokladů pro zdravé zuby a dásně. Někdy se stává, že mají se zuby či dásněmi problém lidé, kteří si zuby pravidelně čistí. V takovém případě je s největší pravděpodobností na vině jejich špatná technika čištění zubů. Posledním krokem je kontrolní návštěva v individuálně stanoveném čase. Zde se odborník přesvědčí, zda klient zvládne chrup vyčistit, nebo zda je nutná nová instruktáž ke správné péči o zuby a dásně.

Již po první návštěvě dentální hygieny jsou viditelné výsledky. Nejenže jsou zuby hladší, bělejší, ale i mezizubní prostory jsou průchodnější. Hygienista či lékař vám také poradí, jaký zubní kartáček máte používat a co je hlavní, doporučí vám, které mezizubní kartáčky jsou pro vás vhodné. A nedivte se, když budete odcházet s několika velikostmi kartáčků na čistění mezizubí. Jen málokdo je takový šťastlivec, že má všechny mezizubní prostory stejně velké.

Zdroj: Paradontóza

Proč mám suchý dráždivý kašel

Suchý kašel je velkým nepřítelem jak nás dospělých, tak především dětí. Jeho záchvaty jsou neskutečně nepříjemné a je třeba začít je nějakým efektivním způsobem co možná nejrychleji řešit. I proto, že tyto záchvaty provázejí další příznaky, jako je pálení žáhy, hrudníku anebo horečka či jiné infekcí podložené stavy. Kašel je fakticky pouze jakýmsi obranným reflexem lidského těla.

Problémem mohou být i u suchého dráždivého kašle hleny, které se dostávají do míst, kde dokážou velmi nepříjemně potrápit. Dráždění může být velmi silné. Často dochází k tomu, že se hleny usazují přímo v krku a pak způsobují zmiňované obtíže. Eliminace tohoto stavu není jednoduchá.

U dlouhého dráždivého kašle je zapotřebí zcela eliminovat riziko případného bronchiálního astmatu. Toto riziko ale vyloučí pouze odborník, a tak se vyplatí navštívit buď alergologa, anebo pneumologa. Jestliže o tomto nebezpečí nevíte a stále podáváte pouze kapky na tlumení kašle, s největší pravděpodobností vaše léčba k ničemu nepovede.

Léčba je různorodá a často se odvíjí od příčin nemoci, které kašel vyvolávají. U infekcí se volí antibiotika. Ta postupně eliminují zánětlivá ložiska. Jinak ale může dráždivý kašel provázet i alergické reakce. Ty se často řeší kortikoidy. Některý kašel lze eliminovat za pomocí antitusik, z nichž se často prosazuje především kodein. Podpořit léčbu je možné také bromhexinem. Někdy může být kašel projevem mnohem závažnějšího onemocnění, které může být i fatální. Na myslí máme rakovinu, popřípadě plicní fibrózy a jiné problémy.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP