Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OHEŇ

OBSAH

Dotaz: Já jsem se chtěla zeptat na způsoby léčení chronické růže u 80tileté pacientky s tím, že ta růže, má ji na obou nohách, velice to mokvá, je to pravděpodobně i bolestivé, ale léčí to pouze modrou Indulonou, protože ostatní masti prý bolí, že to pálí. Je to normální, nebo je nějaký jiný způsob léčby?

Zdroj: Indulona na růži

Diskuze

V diskuzi JATERNÍ OHEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kociánová.

Pane doktore,prosím,jak postupovat při stravování při jaterním ohni.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaterní oheň

Buřty na pivu s lečem

Ingredience: 600 g zeleninového leča, 300 g žampionů, 400 g čertovských špekáčků, 300 g maďarského točeného salámu, 2 dl kečupu, 2 dl polotmavého piva

Technologický postup: Do remosky vylijeme ze sklenice lečo. Na něj naskládáme nakrájené žampiony. Pak navrstvíme uzeninu, točený salám rozkrojený na poloviny a špekáčky nařezané jako na oheň. Vše postříkáme kečupem a nakonec zalijeme pivem. Pečeme v remosce. Občas kontrolujeme a obracíme vrstvy, aby se špekáčky nepřipalovaly. Podáváme s chlebem.

Zdroj: Buřty na pivu

Diskuze

V diskuzi LÉČBA NAEVUS FLAMMEUS ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva z..

Dobrý den,
od narození mám na obličeji oheň, asi 3krát 3 cm.
Na laseru jsem byla asi 25 krát. Různé typy, VERSA PULSE, V beam candela perfekta. Zcela bez efektu. Barva je stejně tmavá, jako před zahájením léčby. Investoval jsem mnoho peněz a výsledek žádný. Jestli to bude číst někdo, kdo se s tímto problémem setkal a má zkušenost s laserem, budu ráda za odpověď. jen by mě zajímalo, jestli je ještě někdo, komu lasery po tolika zákrocích vůbec nepomohly. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba naevus flammeus zkušenosti

Buřty na pivu od Ládi Hrušky

Ingredience: 4 špekáčky, 3 cibule, 1 malá lahev kečupu (300 ml), 1 černé pivo

Technologický postup: Špekáčky rozdělte na půl a nařežte je jako na oheň. Do pekáče nalijte kečup a pivo v poměru 1 : 1 (například 1 hrnek kečupu a 1 hrnek piva) a promíchejte. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky a část přidejte do pekáčku. Do omáčky vložte nakrájené špekáčky a zasypte zbytkem cibule. Pečte v troubě na 200 °C asi 50 minut, každých 15 minut špekáčky otočte a promíchejte.

Zdroj: Buřty na pivu

Diskuze

V diskuzi OHEN-NA TVAŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobry Den,chci se zeptat jestli by jste me mohli doporucit,nejaky dobry lejzr,zkusila jsem uz asi 3 a vysledek neni takovy jaky by mel byt..A navic me zustali jizvi,,predem moc dekuji..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michala.

Nejlepší odborník na lejzrovou (laserovou) péči je Asklepion. Vlastní několik prvotřídních certifikátů, což znamená, že jejich personál dokáže správně nastavit vlnovou délku a intenzitu, takže taková aplikace laseru je pak nejvíce efektivní, jak to jen jde. Jejich technické vybavení je také na špičkové úrovni. Takže pokud lejzr na tělo, tak jedině v Asklepionu. www.asklepion.cz/ota… medicína

Zdroj: diskuze Ohen-Na tvaři

Zavařování boloňské omáčky bez masa

Jak jsem již zmínil, hotové omáčky mohou být různého druhu, vyberte si tu, která se vám nejvíce líbí. Pro větší pohodlí volím rajčatovou omáčku s protlakem, ale můžete si udělat omáčku z čerstvých rajčat.

Když je omáčka hotová, nalijte ji ještě horkou do dokonale umytých a vysušených sklenic. Přidejte lístek bazalky (také omytý a osušený).

Sklenice uzavřete víčkem. Umístěte sklenice do hrnce a mezi sklenice dejte bavlněné utěrky, abyste zabránili jejich narážení do sebe. Naplňte hrnec horkou vodou, aby zakryla sklenice.

Hrnec umístěte na oheň, přiveďte k varu a odpočítejte 20 minut. Po uplynutí této doby vypněte oheň a nechte sklenice vychladnout uvnitř vodní lázně.

Jakmile sklenice vychladnou, osušte je a umístěte je do spíže, kde vydrží přibližně 6 měsíců.

Při jejich použití stačí obsah nalít do pánve, zahřát a smíchat s těstovinami a restovaným mletým masem!

Zdroj: Boloňská omáčka zavařování bez masa

Vysavač na popel od Mountfieldu

Výkonný vysavač Cenerix slouží k vysávání vychladlého popela a usnadní údržbu krbu a krbových kamen. Má dvě funkce: umí vysát nečistoty a také rozdmýchat oheň (zpětný chod, kdy fouká opačným směrem). Nádoba o objemu 18 l má pohodlné madlo na přenos a vysavač je vybaven účinným výměnným HEPA filtrem. Výkon motoru je 800 W. Cena vysavače se pohybuje kolem 1 500 korun. Nevýhodou tohoto vysavače je nízký sací výkon, krátký elektrický přívodní kabel, hlučnost a náročné čištění.

Výkonný vysavač Ceneplus slouží k vysávání vychladlého popela a usnadní údržbu krbu a krbových kamen. Tento výkonný model, který je vybaven kolečky a nerezovou nádobou, má dvě funkce: umí vysát nečistoty a také rozdmýchat oheň. Výkon motoru je 950 W, objem nádrže je 18 l a vysavač je vybaven účinným výměnným HEPA filtrem. Cena vysavače se pohybuje kolem 2 300 korun. Nevýhodou tohoto vysavače je široká hadice, jinak je velmi chválen.

Zdroj: Jaký vysavač na popel si vybrat

Poradna

V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: www.prozdravi.cz/pch…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvětšená slezina dieta

Co způsobuje červené fleky v obličeji

Poruchy barvy kůže s projevem nachové nebo červené barvy jsou nejčastěji Névus flammeus nebo angiom. Někdy nazývané jako oheň v tváři, červerné fleky v obličeji nebo červené tváře.

  • Névus flammeus je cévní malformace patologicky charakterizována rozšířením povrchové dermální kapiláry.
  • Angioma arteriale racemosum (cirsoideum) cévní nezhoubný nádor tvořený konvolutem tepének, který připomíná klubko červů.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA, POPRASKANÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Klečková.

Dobrý den.
Před 3 lety u mně začaly záněty - středního ucha, 2 x průdušek, vaginální mykoza, zánět moč.měchýře, u všech jsem užívala ATB s tím, aby se následná TEP kolene nemusela posouvat. Dva měsíce před operací vznikly u mně alergie. Nemohla jsem nic jíst, lepek, kakao, kyselé, rajčata, ostré koření. Dle vyjádření alergologa se mi z braní ATB spálila sliznice v puse. Alergologové jen slibují,ale drží se svého postupu, v podstastě mi za 2 roky nikdo nepomohl, Zodac mi nezabírá. Večer když lehnu a ten den něco málo z toho si vezmu, mám pálení jazyka, popraskaný, oteklý, červený jak hovězí maso, štípání mi jde až do nosu.Dnes jsem přišla od alergologa jiného, který mi sliboval zátěžový test a vyšetření, zda mám alergii na lepek nebo celeakii. Výsledky z krve byly negativní, tudíž se nic nekonalo, KO za půl roku. Proč? K čemu? Aby zjistil, jestli beru léky Monkasta,po kterém budu mít alergie ještě větší, já jako astmatik budu mít infekci horních cest, vyrážky a to vše při nejlepším a při nejhorším propady v náladách a sebevražedné sklony? Tak teď si můžu vybrat. Buď nebudu baštit nic z toho, co mi vadí a vynechám doktory nebo konečně budu jíst všechno, nevyspím se, pusa jak oheň a na doktory se taky vykašlu. Myslíte, že existuje ještě 3 varianta, kde by mi někdo mohl udělat vyšetření takové,aby zjistil přesnou příčinu a napsal vhodná antihistaminika nebo nemám šanci už žádnou???Už mně unavuje lítat po doktorech, dost na tom, že mám 4 odborné doktory na jiné nemoci. Od Rožnova pod Radhoštěm až po Ostravu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dvořák karel.

Jazyk je sytě červený, při polykání bolí vzadu na patře a špička jazyka někdy pali

Zdroj: diskuze Pálení jazyka, popraskaný jazyk

Recept na teplou pepřovou omáčku ke steakům

Ingredience: 30 g másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 40 g čerstvého zeleného pepře, 125 ml hovězího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, 150 ml 12% smetany

Technologický postup: 30 g másla rozpustíme na pánvi na středním plameni. Vsypeme jednu najemno nasekanou malou cibuli. Smažíme za stálého míchání cca 5 minut doměkka. Přidáme 1 prolisovaný stroužek česneku a 40 g čerstvého či slitého nakládaného zeleného pepře. Minutu mícháme. Vlijeme 125 l hovězího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání a 150 ml 12% smetany a znovu zamícháme. Přivedeme k varu. Stáhneme oheň a necháme 10 minut bublat, aby se objem zredukoval na půlku. Takto připravenou teplou omáčku podáváme ke steakům.

Zdroj: Pepřová omáčka - recepty

Vepřová krkovice na pivu

Ingredience

  • 800 g vepřové krkovice;
  • 1 lžíce hořčice;
  • 120 ml piva;
  • alobal na pečení.

Kořenící směs

  • 100 g soli;
  • 2 lžičky červené papriky;
  • 2 lžičky sušené cibule;
  • 2 lžičky sušeného česneku;
  • 1 lžíce čerstvě mletého pepře.

Postup

Vepřovou krkovici potřete hořčicí a obalte v kořenící směsi. Maso položte na gril nad přímé žároviště se středním ohněm a opečte z každé strany 3 minuty. Poté maso zabalte do alobalu, a než alobal uzavřete, přilijte k masu pivo. Balíček s masem vraťte na gril a dejte nad nepřímé žároviště na mírný oheň a při 150 °C ho grilujte pod poklopem dvě a půl hodiny. Poté maso vybalte z alobalu, nechte chvíli odpočinout, nakrájejte na plátky a podávejte s pikantním kapustovým salátem s praženými arašídy.

Zdroj: Grilovaná krkovice podle Pohlreicha

Postup

Připravte si zeleninu. Oloupejte rajčata a nakrájejte je spolu s oběma druhy paprik na větší kusy. Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme na oleji nebo rozpuštěném sádle dosklovata. Když je měkká, stáhněte ji z ohně a smíchejte s červenou paprikou. Přidejte všechnu papriku i rajčata a přidejte i pálivou feferonku podle chuti, dochuťte solí a pepřem a vraťte na oheň.

Začněte vařit na nízké teplotě. Rajčata rychle pustí šťávu, takže se nepřipálí. V polovině vaření přidejte oloupanou uzenou klobásu nakrájenou na kroužky. Vaření trvá asi hodinu. Nakonec přidejte vejce a promíchejte. Jakmile vajíčko trochu ztuhne, je to hotové.

Toto výtečné vaječné lečo podávejte s čerstvým pečivem.

Zdroj: Lečo s klobásou podle Pohlreicha

Příznaky

Hemangiom se projevuje malou nafialovělou nebo červenou skvrnkou, která se může zvětšovat. Faktory způsobující vznik hemangiomu většinou neznáme, ale někdy lze vysledovat určitý podíl dědičnosti.

Tento kožní novotvar má několik různých forem. Kapilární vypadá jako vypuklé červené ložisko. Může být také lokalizován v podkoží a projevuje se jako modravě prosvítající zduření – tomuto typu se říká kavernózní (existuje i smíšená forma těchto dvou). Hemangiomy mohou být lokalizovány i ve vnitřních orgánech, například v játrech nebo mozku. Tomuto typu onemocnění se říká hemangiomatóza, a aby se podezření na ni vyvrátilo, je nutné absolvovat vyšetření ultrazvukem. Trochu zvláštní jednotkou hemangiomu je pak naeuvus flammeus – lidově oheň. V tomto případě je cévní pleteň omezena jen na kůži a hemangiom je přítomen už při narození.

Zdroj: Hemangiom u psa

Pachira aquatica a feng shui

Co je vlastně feng shui? Je to staré čínské umění, věda nebo filozofie, jak chcete, která nás učí, jak na nás působí vnější prostředí. Cílem je dosažení harmonie a přirozenosti v lidském životě působením sil a energií, jakými na nás působí hlavně příroda, ale i okolí. Název Pachira aguatica feng shui dostala rostlina, které se přezdívá také penízový strom, a to díky tomu, že se její list skládá z pěti listů, které představují pět prvků feng shui: dřevo, voda, země, oheň a kov. Její umístění v místnosti představuje život, ale také pomáhá udržovat rovnováhu a harmonii v daném prostoru. Penízový strom se umísťuje většinou na ta místa, kde chceme, aby se držely peníze. Pomáhá přilákat bohatství, proto je i vhodným dárkem pro naše blízké. Je to totiž nenáročná rostlina, o kterou se zvládne starat snad každý. V roce 1980 se v Asii stala součástí většiny domácností.

Zdroj: Pokojová rostlina Pachira aquatica

Postup výroby

Sodu a ocet smícháme. Do hrnce přidáme máslo, med, cukr a vymícháme. Poté přidáme ocet a sodu a opět vše dohromady smícháme. Směs dáme na oheň a za stálého míchání vaříme, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Poté hlídáme, aby se směs zbarvila do hněda. Jakmile dojde ke zhnědnutí, odstavíme. Po částečném zchladnutí zapracujeme mouku. Těsto přikryjeme a necháme hodinu vykynout v teple. Z těsta vytvoříme 7 až 8 kuliček. Každou kuličku vyválíme na slabou placku a dáme péci. Placky by měly mít tvar dortové formy.

Salko na krém se musí vařit po dobu 3 hodin, přičemž by mělo být ponořené po celou dobu ve vodě. Salko se vaří přímo v plechovce!

Jakmile je vše hotovo, musíte upečené placky navršit na sebe. Každou placku potřete krémem, nevyjímaje boky medovníku. Celý dezert posypte moučkovým cukrem. Medovník nechte v chladu přes noc uležet. Dezert můžete místo cukru posypat i mletými vlašskými ořechy.

Zdroj: Medovník

Zavařování polévek

Polévku dáme do sklenic, zavíčkujeme a zavařujeme při teplotě 100 °C zhruba 1 hodinu, další den proces zavařování zopakujeme ještě 45 minut. Zde je jeden receptík na zavařenou kuřecí polévku.

Suroviny:

  • 3 kuřecí skelety
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 8 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 1 petrželová nať
  • sůl

Postup:

Kuřecí skelety vložíme do hrnce, přidáme 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, cibuli a koření, zalijeme studenou vodou a osolíme. Začneme vařit, potom zmírníme oheň a necháme vařit na mírném ohni zhruba 2 hodiny. Vývar přecedíme, obereme a nakrájíme maso, které vložíme zpět do čistého vývaru. Zbylou neuvařenou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru) nakrájíme na větší kousky a necháme provařit jen 5 minut ve vývaru (dovaří se při zavařování). Takto připravený vývar nalijeme do čistých sklenic do ¾ a zavíčkujeme. Zavařujeme při 100 °C zhruba 1 hodinu. Další den zavaříme ještě asi 45 minut. Nudle nebo jinou zavářku do polévky přidáme až před podáváním.

Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic

Jak odstranit červené fleky v obličeji

K odstranění červených fleků na obličeji se nejčastěji používá laser. Laser dokáže odstranit nejen červené fleky v obličeji, ale také jizvy po akné. Nejmodernější laserové systémy dnes dokáží tyto poruchy odstranit, aniž by zanechaly po sobě jizvy. U některých lidí se laserem dá oheň na kůži odstranit zcela, u některých jen z části. Léčba laserem spočívá v úzkém zaměření laserového paprsku, který reaguje na hemoglobin - červené barvivo a jeho působením se zataví cévní kapiláry, které se pak přirozeně po zákroku zahojí - tělo je vstřebá a nejsou pak tolik vidět. Trvání laserové léčby a počet ošetření závisí na typu a rozsahu vady kůže a může se u každého lišit. Často je nutné absolvovat více sezení k dosažení optimálních výsledků. Tyto zákroky jsou prováděny v rámci estetické mediciny a nejsou tedy hrazeny zdravotními pojišťovnami. Z finančního hlediska je třeba u tohoto zákroku počítat s jistými náklady, které pro odstranění těchto vad bude nezbytné obětovat. Bližší informace získáte v některém z laserových center, například zde http://www.asklepion.cz/problemy/metlicky-modre-zilky-cevni-zil.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Vlastnosti včelího vosku

Včelí vosk je plastická hmota, jejíž konzistence a viskozita se mění s teplotou. Vosk lze tvarovat již při pokojové teplotě (bod tání 65 °C), při teplotách kolem 0 °C se pak vosk stává velmi křehkým. Ve vodě se nerozpouští. Včelí vosk je mimo jiné vynikající izolant díky vysoké dielektrické konstantě (2,9). Vosk včely medonosné obsahuje až 284 různých látek, které určují jeho fyzikální a chemické vlastnosti.

Včelí vosk by se nikdy neměl rozehřívat na přímém ohni, aby se nevznítil. Jestliže vosk vzplane, nesmí se oheň hasit vodou, ale práškovým hasicím přístrojem nebo pískem. Nemáte-li tyto věci po ruce, vypněte vařič a nádobu opatrně přikryjte pokličkou (odpovídající velikosti) minimálně na 5 minut, dokud se vosk dostatečně neochladí.

Včelí vosk není závadný, a to ani z hlediska konzumace či jako přímá součást výživy člověka. Jeho využití je mnohostranné, využívá se například: v potravinářském průmyslu při balení a konzervaci potravin; v kosmetickém průmyslu při výrobě různých mastí a krémů; v dřevozpracujícím průmyslu při impregnaci a leštění dřeva; v elektrotechnice; v rytectví; ve zlatnictví; při práci s uměleckými předměty.

Zdroj: Depilace včelím voskem


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP