Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ONKOLOGIE

OBSAH

Oddělení nemocnice Kolín

  • Anesteziologicko-resuscitační oddělení a víceoborová JIP
  • Angiocentrum
  • Centrální laboratoře
  • Centrum prenatální péče
  • Dětská chirurgie
  • Dětské oddělení
  • Diacentrum
  • Endoskopické centrum
  • Geriatrické oddělení
  • Gynekologicko-porodnické oddělení
  • Hemodialyzační oddělení
  • Chirurgie
  • Interní oddělení
  • Klinická onkologie
  • Kožní oddělení
  • Mammocentrum
  • Magnetická rezonance
  • Neurologie
  • Nukleární medicína
  • Oční oddělení
  • Ortopedie
  • Plicní oddělení – TRN
  • Radiodiagnostické oddělení
  • Rehabilitační oddělení
  • Sociální oddělení
  • Tělovýchovné lékařství
  • Urologie
  • Ušní, nosní, krční – ORL
  • Závodní lékař

Zdroj: Nemocnice Kolín

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNOSOLV CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maja.

prosím vás který lékař specialista předepíše magnosolv bez doplatku..
mívám křeče v nohou.....moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Magnosolv je doplatek vždy. Nejnižší doplatek činí 55 Kč za předpokladu, že přípravek předepisuje lékař s touto specializací: psychiatrie, dětská a dorostová psychiatrie, gerontopsychiatrie, klinická onkologie, dětská onkologie a hematologie, radiační onkologie a onkogynekologie, neurologie, dětská neurologie, vnitřní lékařství, gynekologie a porodnictví, dětská gynekologie, geriatrie.
Když lék předepíše lékař s jinou specializací, tak pak je doplatek přibližně 162 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnosolv cena

Doplatek a cena

Magnosolv se vydává v balení s obsahem 30 sáčků. Každý sáček obsahuje granule, ze kterých se připraví roztok, jenž se vypije.

Na Magnosolv výrazně přispívá zdravotní pojišťovna, zaplatí až 60 % z ceny a zbytek doplácí pacient při vydání. Ale jen v některých případech! Magnosolv je hrazen v terapii onemocnění s prokázaným nedostatkem hořčíku v těle, tak zvanou hypomagnezémii. Ta bývá nejčastěji způsobena nízkým příjmem hořčíku ve stravě a malabsorpční stavy, kam se řadí průjem, steatorea, celiakie, regionální enteritidy a syndrom krátkého střeva.

Magnosolv není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění při podávání v podpůrné a doplňkové léčbě jiných onemocnění, jejichž souvislost s hypomagnezémií není jasně prokázána.

Pro získání příspěvku od pojišťovny je nutné, aby předpis na Magnosolv vystavil lékař s touto specializací: endokrinologie, geriatrie, gynekologie a porodnictví, dětská gynekologie, vnitřní lékařství, neurologie, dětská neurologie, klinická onkologie, dětská onkologie a hematologie, radiační onkologie a onkogynekologie, psychiatrie, dětská a dorostová psychiatrie a gerontopsychiatrie.

Magnosolv je přípravek s preskripčním omezením. K úhradě zdravotní pojišťovnou ho může předepsat pouze lékař se specializovanou způsobilostí s označením odbornosti uvedené výše, a který má pro tuto specializovanou způsobilost uzavřenu se zdravotní pojišťovnou smlouvu o poskytování předmětné zdravotní služby, nebo jím písemně pověřený jiný lékař.

Máte-li předpis od lékaře podle zde uvedených podmínke, tak po předložení předpisu v lékárně za výdej léku Magnosolv doplatíte 40 Kč. Aktuální cenu doplatku můžete zjistit zde: SÚKL Magnosolv cena.

Máte-li předpis od lékaře, který nevyhovuje zde uvedeným podmínkám, tak cena léku Magnosolv se může vyšplhat až na 167 Kč za 30 sáčků.

Zdroj: Na co se používá Magnosolv?

Poradna

V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Petr.

nevíte co pomůže snížit PSA ? dík za zprávu, a proč to neřeší onkologie ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

PSA indikuje nádor prostaty. PSA v malé míře produkuje i zdravá tkáň prostaty, takže je-li PSA zvýšen jen málo, tak ne vždy to znamená, že jde o rakovinu prostaty. PSA jde snížit určitými potravinami a režimovými opatřeními.
1. Rajčata - obsahují lykopen. Vědecký výzkum prokázal, že konzumace lykopenu snižuje riziko rozvoje rakoviny prostaty u mužů s rodinnou anamnézou nemoci. V poslední době vědci našli důkaz, že konzumace většího množství lykopenu může také snížit hladiny PSA. Vařená rajčata dodají více lykopenu než ta syrová.
2. Vitamín D snižuje hladinu PSA.
3. Sója - obsahuje isoflavony, které zpomalují průběh rakoviny. Pití sójového mléka je optimální.
4. Zelený čaj - výzkum zjistil že živiny v zeleném čaji byly schopny chránit před rakovinou prostaty a snížit hladiny PSA.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Kontakt na Protonové centrum

Protonové centrum je umístěno v areálu Fakultní nemocnice Na Bulovce za současným Ústavem radiační onkologie. Jedná se o samostatný celek s vlastním parkovištěm pro pacienty a personál. Centrum těsně sousedí s hlavní komunikací V Holešovičkách. Pro navigaci jsou zde souřadnice GPS: 50.1171363, 14.4646944

Poštovní adresa

Proton Therapy Center Czech s.r.o.

Budínova 2437/1a

Praha 8, 180 00

Kontakty

Tel: +420 222 999 000

Obecné dotazy: info@ptc.cz

Zdroj: Protonové centrum Praha

Poradna

V naší poradně s názvem TAMOXIFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mnoho žen po menopause užívá hormonální terapii – buď inhibitor aromatázy (Letmylan), nebo Tamoxifen – po operaci rakoviny prsu a jiné léčbě rakoviny prsu v časném stadiu s pozitivními hormonálními receptory. Hormonální terapie může snížit riziko návratu rakoviny.

Studie ukázaly, že Letmylan byl lepší než Tamoxifen v léčbě žen po menopauze s diagnostikovaným lobulárním karcinomem prsu s pozitivním estrogenovým receptorem a Letmylan byl také lepší při léčbě luminální B rakoviny prsu.

Vědci zjistili, že ženy, které dostávaly 5 let Letmylan, měly:
lepší přežití bez onemocnění a lepší celkové přežití ve srovnání se ženami, které užívaly 5 let Tamoxifen.

Výzkum ukazuje, že inhibitor aromatázy, jako je Letmylan, je nejlepším lékem na hormonální terapii po operaci rakoviny prsu u postmenopauzálních žen s diagnózou rakoviny prsu v časném stadiu s pozitivními hormonálními receptory.

Co se týče vypadávání vlasů, tak v klinických studiích s přípravkem Letmylan hlásilo pouze 5 % žen vypadávání vlasů různého stupně, přičemž většina řídnutí nebo vypadávání vlasů nebyla hodnocena jako závažný vedlejší účinek.

Změnou léčby z Tamoxifenu na Letmylan získáte lepší ochranu proti vzniku nádoru prsu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Dobrý den moc děkuji za pěkné podání ohledně tamoxifen a letmylan beru to 7 roku a před tím mě zlousely anastrozol mylan, jenže ten mě neseděl, tak byl vrácen tamoxifen a teď je tam jiný onkologie a ten mě právě doporučila Letmylan moc Vám děkuji za krásné informace S pozdravem Jitka

Zdroj: diskuze Tamoxifen

Kdo je majitel a vlastník Protonového centra

Vlastníkem Protonového centra je společnost IMMORENT PTC, s.r.o., ze skupiny Erste Group Immorent, provozovatelem je společnost Proton Therapy Center Czech, s.r.o., vlastněná bratry Pavlem a Václavem Laštovkovými. Firmu založili v roce 2002 přejmenováním firmy Detra, s.r.o., založené o rok dříve. Projekt za 4,2 miliardy Kč financovala Erste Group Immorent, která do něj vstoupila poté, co se bratrům Laštovkovým v roce 2006 podařilo získat smlouvu o smlouvě budoucí s nuceným správcem VZP. Protonové centrum je umístěno v areálu Fakultní nemocnice Na Bulovce za současným Ústavem radiační onkologie. Jedná se o samostatný celek s vlastním parkovištěm pro pacienty a personál. Centrum těsně sousedí s hlavní komunikací V Holešovičkách. Protonové centrum bylo financováno zčásti soukromou investicí vlastníků, většinu peněz poskytla jako úvěr developerská společnost skupiny Erste. Ani jediná koruna nebyla z dotací nebo jiných veřejných zdrojů.

Zdroj: Protonové centrum Praha

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNOSOLV SÁČKY CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Santariusová.

Tomu nerozumím. Mi lékařka dala recept na Magnosolv a v lékárně jsem musela platit plnou cenu 275,-Kč. A tady se píše o podstatně menším doplatku. Tak, jak to je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Magnosolv je hrazen ze zdravotního pojištění jen pro malou skupinu pacientů. Jde o pacienty s onemocnením hypomagnezémie - chronický nedostatek hořčíku v organismu. Navíc je třeba, aby recept vystavil lékař specialista v oboru: psychiatrie, dětská a dorostová psychiatrie, gerontopsychiatrie, klinická onkologie, dětská onkologie a hematologie, radiační onkologie a onkogynekologie, neurologie, dětská neurologie, vnitřní lékařství, gynekologie a porodnictví, dětská gynekologie, geriatrie, endokrinologie. A to není všechno. Pro získání příspěvku od pojišťovny je oprávněn Magnosolv předepsat pouze lékař, který má pro svou specializovanou způsobilost uzavřenu se zdravotní pojišťovnou smlouvu o poskytování předmětné zdravotní služby, nebo jím písemně pověřený jiný lékař. V takovém případě pak cena za 30 sáčků Magnosolvu činí pouhých 40 Kč. Pro ostatní pacienty je cena za 30 sáčků Magnosolvu ve výši 160 Kč. Pokud jste platila více, tak se obraťte na Ombudsmana pro zdraví, který vám pomůže.
Adresa:
Kancelář Ombudsmana pro zdraví, z.s.
Národní 9 (5. patro)
110 00 Praha 1
telefon: 222 075 103
e-mail: ochrance@ombudsmanprozdravi.cz
Úřední hodiny
středa: 9.00 – 11.30, 13.00 – 17.00

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnosolv sáčky cena

Veterina Praha 8

Veterinární ordinace Svobodník v Kobylisích poskytuje veterinární ošetření a pohotovost. Tato ordinace je moderně vybavena a ke zvířatům zde přistupují s maximální péčí.

Zdravotní tým se skládá ze dvou lékařů: MVDr. Kustra a MVDr. Mladý.

Ordinace je vybavena dvěma operačními sály, digitálním RTG, SONO, EKG, dialyzačním přístrojem, zubním ultrazvukem, biochemickým analyzátorem, hematologickým analyzátorem, inhalační anestézií s isofluranem + monitoringem průběhu anestezie, kyslíkovým koncentrátorem, endoskopem, mikroskopem, maxi driverem, mini driverem, infuzní pumpou, lineárním dávkovačem centrifugou, refraktometrem, tonopenem, otoskopem, oftalmoskopem.

Ordinace se specializuje na psy, kočky, ptáky, drobné savce, plazy a exotická zvířata. Nabízena je zde dermatologie, endokrinologie, gastroenterologie, gynekologie, chirurgie, kardiologie, laboratoř, neurologie, onkologie, oftalmologie, ortopedie, léčba respiračních chorob, sonografie, stomatologie a urologie.

Veterinární ordinace Svobodník, Náhorní 2, 180 00 Praha 8 – Kobylisy, tel.: 284 687 850, e-mail: info@veterina-svobodnik.cz, webová adresa.

Ordinační doba

• pondělí až pátek od 9:00 do 20:00 hodin

• sobota od 9:00 do 12:00 hodin

• neděle od 17:00 do 20:00 hodin

Zdroj: Veterina Praha

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS 5 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hyklova.

Dobrý den, chci se zeptat , kdo muže výše uvedeny lék napsat , popřípadě na koho se obrátit .Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis 5mg je hrazen z veřejného zdravotního pojištění v případě, že jej předepíše lékař se specializací v oboru chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, kardiochirurgie, orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie, geriatrie, hematologie a transfuzní lékařství, dětská onkologie a hematologie, vnitřní lékařství, kardiologie, dětská kardiologie, angiologie, neurologie, dětská neurologie, klinická onkologie, dětská onkologie a hematologie, radiační onkologie a onkogynekologie, ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie, pneumologie a ftizeologie, dětská pneumologie.
Rovněž platí, že Eliquis 5mg je hrazen z veřejného zdravotního pojištění na základě preskripce internisty, neurologa, kardiologa, angiologa, hematologa, ortopeda, chirurga, geriatra, pneumologa a onkologa v indikacích:
1. prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě, a to:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.
2. léčba a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců, pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců, pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).
V ostatních případech lze tento lék předepsat také, ale pacient při výdeji hradí celou jeho cenu, která dnes činí 5500 Kč za 168 tablet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg

Výhody protonové léčby

V onkologii se již po desetiletí usiluje o co nejvyšší účinnost léčby při zachování kvality života, tedy při minimalizaci vedlejších účinků protinádorové léčby. V rámci tohoto cíle směřuje vývoj současné radioterapie k aplikaci co nejvyšší dávky záření do oblasti nádoru s maximálním šetřením zdravých tkání. Tento cíl plně splňuje protonová terapie, která má oproti metodám konvenční fotonové terapie nespornou výhodu specifické dávkové distribuce. Protonové ozařování je velmi přesné, energie urychleného protonu je maximálně předána právě v oblasti nádoru a ve srovnání s dosavadními ozařovacími postupy nepoškozuje zdravé tkáně za nádorem a mnohem méně poškozuje zdravé tkáně před nádorem. Díky tomu je protonová terapie spojena s nízkým rizikem vedlejších účinků a současně přináší vysokou šanci na léčbu rakoviny. Obrovský přínos lze v neposlední řadě nalézt rovněž v nejsmutnější kapitole onkologie vůbec, a tou jsou bezesporu zhoubné nádory dětského věku. Rostoucí organismus dítěte je velmi citlivý na ozáření, a protože je protonová terapie šetrná ke zdravým tkáním, je možnost jejího použití důležitá především v dětské onkologii.

Zdroj: Protonové centrum Praha

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S lékem Eliquis to není jednoduché. Krátkodobá léčba po náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu je pojišťovnou hrazena jen částečně a po omezenou dobu. Maximální celková doba podávání hrazená ze zdravotního pojištění po elektivní náhradě kolenního kloubu činí 14 dní a po elektivní náhradě kyčelního kloubu činí 28-35 dní. V těchto případech jsou aktuální doplatky následující:
ELIQUIS 2,5 20 tablet - doplatek pacienta 230 Kč.
ELIQUIS 2,5 60 tablet - doplatek pacienta 540 Kč.

Pro dlouhodobou léčbu je Eliquis používán u pacientů, kteří byli dříve na Warfarinu, ale ten u nich vyvolával závažné nežádoucí účinky a nedařila se udržet správná srážlivost krve. Eliquis se u těchto pacientů používá pro prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie nebo u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací indikovaných k antikoagulační léčbě. Pro tyto případy je k dispozici balení 160 tablet, na které pojišťovna přispívá jen částečně.
ELIQUIS 2,5 160 tablet - doplatek pacienta 3 442 Kč.
Dlouhodobá léčba může být předepsána pouze lékařem v těchto oborech: ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie, neurologie, dětská neurologie, kardiologie, dětská kardiologie, angiologie, vnitřní lékařství
hematologie a transfúzní lékařství, dětská onkologie a hematologie, chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, kardiochirurgie, orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Co potřebuje kočka po rakovině

O vzniku nádorového bujení existuje mnoho teorií. Jednou z nich je, že se jedná o proces podmíněný genetickými změnami, které jsou vyvolány vnějšími podmínkami (například cigaretovým kouřem, některými chemikáliemi či viry). Nádory jsou typickým projevem stárnoucího organismu, ale lze se s nimi setkat i u mladých jedinců.

Onkologie malých zvířat nezůstává jak v oblasti diagnostiky, tak terapie za medicínou humánní pozadu. Kromě rentgenového a ultrasonografického přístroje mají dnes mnozí veterinární lékaři přístup i k magnetické rezonanci či počítačové tomografii. Pro určení definitivní diagnózy je však třeba odebrat vzorek novotvaru (biopsie) či celý útvar a ten podrobit histologickému vyšetření. V České republice je v současné době několik laboratoří, které toto vyšetření provádějí. Majitel zvířete zná díky nim většinou do 14 dní přesnou diagnózu. Po zjištění nádorového onemocnění je potřeba okamžité opatření a následná prevence, a to především v úpravě stravy.

Důležitou součástí medikamentózní a chirurgické terapie onkologických pacientů by měla být i nutriční podpora zvířete. U pacientů s nádorovým onemocněním dochází k výrazným změnám v metabolismu bílkovin, sacharidů a tuků, které lze ovlivnit použitím kvalitní, vyvážené a lehce stravitelné krmné dávky se specifickým zastoupením jednotlivých energetických živin. Používání dietoterapie by mělo být rutinním úkonem, tak jako je podávání medikamentů při různých onemocněních.

Zdroj: Výživa kočky po nádorovém onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem KERÝ LÉKAŘ MI NAPÍŠE LÉK PRADAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Moje lékař mi říkala že tento lék Pradaxa 150 mg mi nemůže napsat na recept.Tak kde mi ten recept napíšou.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý lékař může normálně Pradaxu předepsat, ale problém je s úhradou od pojišťovny. Abyste nemusel lék platit za plnou cenu (aktuálně 2 105 Kč za 60 tablet), tak je nutné dodržet tyto podmínky:
1. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog a angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci Warfarinu, tj.:
- nemožnost pravidelných kontrol INR
- nežádoucí účinky při léčbě Warfarinem
- nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí
- rezistence na Warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolii),
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog, ortoped, chirurg v indikaci léčby a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Specializace předepisujícího lékaře:
-ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie
- neurologie, dětská neurologie
- kardiologie, dětská kardiologie, angiologie
- vnitřní lékařství
- hematologie a transfúzní lékařství, dětská onkologie a hematologie
- chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, kardiochirurgie, orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie.

Když jsou dodrženy tyto podmínky, tak doplatek je jen 214 Kč, což je zhruba 10% z prodejní ceny léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kerý lékař mi napíše lék pradax

Chodov

Veterinární klinika Regia Vet

Veterinární klinika Regia Vet, dříve známá jako Veterinární ordinace Průčelí, zahájila od 1. 1. 2009 svůj rozšířený provoz v nových prostorách budovy Poliklinika Litochleby na adrese Hviezdoslavova 1600/6 Praha – Jižní Město.

Klinika je koncipována jako smíšené pracoviště a zaměstnává tým kvalitních lékařů a zkušených sester, který zajišťuje ambulantní, léčebnou i preventivní péči. Celý tým Veterinární kliniky Regia Vet spojují nejen odborné zkušenosti se zájmem o neustálé zvyšování kvality poskytované veterinární péče a profesionální přístup ke klientům, ale i láska ke zvířecím pacientům. Klinika má také specializovaný provoz především v oblasti chirurgie, ortopedie a onkologie, s možností hospitalizace pacientů po komplikovaných výkonech.

Veterinární klinika Donovalská

Veterinární klinika Donovalská (Donovalská 1659/32 Praha 4 – Chodov) nabízí profesionální a zároveň citlivý a vlídný přístup za příznivé ceny. Můžete zde koupit krmiva a potravinové doplňky za výhodné ceny, a to i od špičkových výrobců Royal Canin, Hills, Calibra, Fortify.

Klinika navázala na zavedenou veterinární ordinaci MVDr. Karla Haisla. Po odchodu pana doktora do důchodu převzala provoz v roce 2012 MVDr. Anna Podratzká.

Ordinace prošla modernizací: přibyl RTG stacionární přístroj s nepřímou digitalizací, diagnostický ultrazvuk, přístroje k bezpečné anestezii – inhalační anestezie s monitoringem životních funkcí, EKG, pulzní oxymetr, odstředivka, magnetoterapeutické přístroje a rozšířila se laboratorní diagnostika. Nové přístrojové vybavení umožňuje stále zlepšovat léčbu vašich zvířátek.

Na klinice je možné platit platební kartou.

Zdroj: Veterina Praha 4

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ÚHRADA POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koutnyjiri.

Prosím o sdělení jaké máte zkušenosti s uhradou pojištovny léku Eliques.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Zkušenosti s pojišťovnou při úhradě pojišťovnou? Špatné. Pojišťovny ho nechtějí platit jako náhradu za Warfarin. Ověřují, proč nebyla léčba Warfarinem úspěšná, a popotahují lékaře, který ho z tohoto důvodu naordinoval. Eliquis je oproti Warfarinu drahý drahý lék a k jeho nároku na úhradu musí být splněny přísné podmínky.
1. Eliquis předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci Warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR, - nežádoucí účinky při léčbě Warfarinem, - nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí, - rezistence na warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog, ortoped, chirurg v indikaci léčby a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Specializace předepisujícího lékaře: ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie neurologie, dětská neurologie
kardiologie, dětská kardiologie, angiologie, vnitřní lékařství, hematologie a transfúzní lékařství, dětská onkologie a hematologie, chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, kardiochirurgie,orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie.

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Zdravotní přínosy šiškového džemu

V lidovém léčitelství se po staletí používá šiškový džem, nazývaný také borový med, protože obsahuje mnoho užitečných látek:

  • chrom,
  • železo,
  • hořčík,
  • selen,
  • kyselinu olejovou a linolovou,
  • vitamíny skupiny B a také C, E, P, K, fytoncidy a bioflavonoidy, taniny, lipidy, karoten a éterické oleje.
Toto složení činí z produktu účinný terapeutický prostředek, který příznivě působí na nervový systém a imunitu, syntézu bílkovin, srážlivost krve, činnost srdce a cév.

V procesu výroby džemu si plody jehličnatých stromů zachovávají své antiseptické a baktericidní vlastnosti. Energetická hodnota výrobku závisí na množství cukru přidaného během vaření. V průměru je to 180 kcal na 100 gramů - to tento produkt činí nejméně kalorický ze všech známých džemů.

Složení džemu ze šišek (na 100 g):

  • obsah kalorií - 180 kcal;
  • bílkoviny - 0 g;
  • tuk - 0 g;
  • sacharidy - 45 g.

Adstringentní oleje, které jsou součástí šišek, potažmo džemu, pomáhají při léčbě a prevenci onemocnění dýchacích cest, mají antibakteriální a expektorační účinky. Dezert je velmi užitečný při astmatu.

Přípravek obsahuje také velké množství antioxidantů. Pomáhá v boji proti chřipce, virům a nachlazení, zvyšuje imunitní odolnost. Podílí se na normalizaci střev, pročištění organismu, podporuje zdraví slinivky břišní, zklidňuje nervový systém a pomáhá zvládat stres. Má choleretický a diuretický účinek, díky čemuž zmírňuje otoky.

Kromě toho je mírný příjem džemu z šišek prevencí anémie, onemocnění ústní dutiny a kardiovaskulárního systému a onkologie.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana noskova.

cena pradaxu 150 v lekarne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa je k dispozici ve třech různých sílách, a to 75 mg, 110 mg a 150 mg.

30 kapslí Pradaxa 75 mg v lékárně stojí cca 950 Kč a nebo 340 Kč s příspěvkem od zdravotní pojišťovny.

30 kapslí Pradaxa 110 mg v lékárně stojí 900 Kč a nebo 120 Kč s příspěvkem od zdravotní pojišťovny. Tyto ceny jsou reálné jen, když je předepsán lék v balení po 60-ti kapslích. Pokud lékař předepíše balení po 30-ti kapslích, tak se prodejní cena zvýší na 960 Kč nebo 190 s příspěvkem od zdravotní pojišťovny. Dejte si na tuto situaci pozor.

30 kapslí Pradaxa 150 mg v lékárně stojí 900 Kč a nebo 5 Kč s příspěvkem od pojišťovny. Pradaxa 150 mg má ovšem přísnější požadavky pro získání příspěvku od zdravotní pojišťovny, než předchozí dvě zmíněné síly (75 a 110 mg).

Podmínky pro příspěvek od zdravotní pojišťovny pro síly 75 a 110 mg:
Pradaxa 75 nebo 110 mg je v ambulantní péči hrazena v primární prevenci žilních tromboembolií u dospělých pacientů, kteří podstoupili elektivní operativní totální náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu. Maximální celková doba podávání hrazená ze zdravotního pojištění po elektivní náhradě kolenního kloubu je 14 dní, po elektivní náhradě kyčelního kloubu 28-35 dní.

Podmínky pro příspěvek od zdravotní pojišťovny pro síly 150 mg:
Pradaxa 150 mg je hrazena pouze na základě receptu od internisty, neurologa, kardiologa, angiologa, hematologa, ortopeda, chirurga a geriatra a jen v těchto indikacích:
1. prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.:
- nemožnost pravidelných kontrol INR, - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem,
- nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí, - rezistence na warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. léčba a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Specializace předepisujícího lékaře pro Pradaxu 150 mg s nárokem na příspěvek od zdravotní pojišťovny:
ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie neurologie, dětská neurologie kardiologie, dětská kardiologie, angiologie vnitřní lékařství
hematologie a transfúzní lékařství, dětská onkologie a hematologie geriatrie
chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, ardiochirurgie, orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Držitel registrace v ČR

Společnost STADA PHARMA CZ s.r.o. byla založena v roce 2002. K významným datům v historii patří rok 2005, kdy došlo ke sloučení se zastoupením společnosti Aliud Pharma. Z více než 350 farmaceutických společností působících na českém trhu zaujímá STADA PHARMA CZ s.r.o. v současnosti 33. pozici, v oblasti prodeje generických přípravků 11. pozici. Portfolio společnosti zahrnuje celkem 202 léčivých přípravků a 57 brandů. Společnost se orientuje především na oblast primární péče, kardiologie, gastroenterologie, psychiatrie, neurologie, diabetologie, urologie, onkologie, revmatologie. Společnost rovněž nabízí široké veřejnosti v České republice doplňky stravy a kosmetiku vysoké kvality. Obchodní politikou společnosti STADA PHARMA CZ s.r.o. je poskytování vysoce kvalitních léčiv dostupných pro široké spektrum pacientů za přijatelné ceny a přiměřené náklady pro zdravotní systém. Základní filozofií a misí společnosti je podpora lidského zdraví.

Společnost STADA s.r.o., člen skupiny STADA, vznikla přejmenováním společnosti Grünenthal Czech s.r.o. v roce 2012. Společnost Grunenthal Czech s.r.o. vznikla v polovině roku 2003 jako servisní společnost mateřské společnosti Grunenthal GmbH, Spolková republika Německo, a její činností je propagace a marketing léčivých přípravků mateřské společnosti na českém trhu. Grünenthal je nezávislá farmaceutická společnost s vlastním výzkumem a vývojem, s mezinárodní působností. Od založení v roce 1946 je v rodinném vlastnictví. Produkty společnosti Grünenthal jsou distribuovány ve více než 100 zemích světa a počet poboček trvale roste. V současné době má společnost Grünenthal po celém světě přibližně 5 300 zaměstnanců. V průběhu roku 2011 došlo k dohodě mateřské společnosti Grünenthal GmbH se společností Stada AG o odkoupení obchodního podílu Grunenthal Czech s.r.o. společně s dalšími zeměmi regionu střední a východní Evropy a Blízkého východu.

Zdroj: Indapamid, lék na vysoký krevní tlak

Komplexnost

Onkologie je nesmírně náročný obor, protože ke každému pacientovi přistupuje komplexně. Nelze léčit jenom jeho onemocnění, nelze léčit jenom rakovinu tlustého střeva nebo prsu. Je nutné pochopit člověka jako celek a pomoci mu i po jiných stránkách, protože například psychický stav pacienta je nesmírně důležitý. Lidé mají svůj vlastní psychický svět, ve kterém žijí. Každý ho máme. A když je potřeba, aby byl pacient v psychické pohodě, musí jej specialista důkladně znát. Toto se nedá odbourat za jedno dvě sezení. Bohužel na to není tolik času, proto pomáhají odborníci. Pacienti, kteří přistupují k onemocnění pozitivně, mají lepší prognózu než ti, kteří k nemoci přistupují negativně, skepticky, pesimisticky.

Aby byla léčba vhodná, cílená právě u konkrétního pacienta, provádí se celá řada vyšetření. Léčba je účinná, pokud je cílená a efektivní. V této cílené léčbě je i přípravek, který je kurabilní a který kompletně pacienta dokáže vyléčit. Takže význam je v efektivitě. Cena je bohužel vysoká, a pokud takovýto lék chceme používat a chceme, aby byl dostupný každému, kdo ho má dostat, tak ať ho dostanou ti, kteří ho mají dostat z hlediska toho, že jejich onemocnění na léčbu odpoví.

V současné době je na rakovinu prsu známých a používaných několik protilátek, další se testují, jsou velmi nadějné, takže pokroky v oblasti karcinomu prsu jsou řekněme za posledních deset, patnáct let obrovské. U karcinomu tlustého střeva je několik monoklonálních protilátek, které jsou k dispozici v současné době a zásadním způsobem prodlužují život. Určité pokroky jsou u karcinomu slinivky a u maligního melanomu, to je také velmi časté onemocnění, které je těžko ovlivnitelné a jinak než specifickou léčbou proti němu nelze bojovat. U karcinomu ledviny jsou účinné monoklonální protilátky a několik malých molekul, které jsou efektivní a významně prodlužují život. U pokročilého onemocnění je to drahé, ale prostě to stojí za to.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Úhrada protonové léčby

Zdravotní pojišťovny protonovou léčbu hradí v případě, pokud je doporučena lékaři z Protonového centra, kteří určí, zda je pro danou diagnózu vhodná. Nezbytné je také doporučení odborníků z Komplexního onkologického centra. V souvislosti s protonovou léčbou je tedy nutná vcelku rozsáhlá administrativa a formality, které je potřeba zařídit.

Protonová léčba rakoviny je hrazena ze zákona pojišťovnami. Je léčbou hrazenou z veřejného zdravotního pojištění a je uvedena i ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví ČR. Protonové centrum má uzavřeny smlouvy s následujícími zdravotními pojišťovnami:

  • Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP ČR)
  • Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP)
  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ)
  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP)
  • Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)
  • Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZPMV)

Proces schvalování:

Doporučení

Protonovou léčbu rakoviny doporučují lékaři Protonového centra podle diagnózy.

Posouzení

Doporučení léčby rakoviny posoudí a schválí Komplexní onkologické centrum.

Odsouhlasení

Na závěr vstupního procesu do léčby je potřeba souhlas s úhradou od zdravotní pojišťovny.

Co dělat, když vám léčba nebyla schválena:

  • V případě, že došlo k zamítnutí žádosti buď ze strany Komplexního onkologického centra, nebo zdravotní pojišťovny, obraťte se na Protonové centrum. Žádejte od konkrétní koordinátorky léčby podrobné informace, proč k zamítnutí léčby došlo a jaké kroky budou následovat. Protonové centrum navrhne další postup, jak se k protonové léčbě rakoviny dostat.
  • Konzultace je bezplatná, dá se na ni objednat telefonicky a zrealizuje se do několika dní.

Protonové centrum v Praze funguje od roku 2012. Za tu dobu se v něm léčilo už téměř 4 000 pacientů ze 45 zemí světa. Na ozařování pacientů jsou využívány čtyři ozařovny, které mohou být v provozu souběžně každý pracovní den od rána až do večera.

Soukromé Protonové centrum v Praze nabízí v Česku jako jediné protonovou léčbu. Protonová radioterapie je díky svým charakteristikám nejvíce vhodná pro nádory v blízkosti životně důležitých struktur – dětské nádory, nádory plic, prostaty, hlavy a krku, mozku nebo slinivky břišní.

V současné době je z důvodu nedostatku pracovišť nukleární medicíny s hybridním zobrazením (CT/PET) průměrná čekací doba na vyšetření až 3 měsíce. U mnohých pacientů to znamená prodlevu v zahájení adekvátní léčebné modality. Za současného stavu je dostupnost české radiační onkologie 20 % pod evropským standardem. Výsledkem je, že pacient buď nedostane potřebnou léčbu včas, nebo je léčen jiným, ne zcela optimálním způsobem.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Léčba rakoviny kostí

Při objevení se podezření na rakovinu kostí je nezbytné co nejdříve navštívit lékaře – čím časnější je diagnostika, tím větší jsou vyhlídky na vyléčení nádoru. Kostní nádory se nejčastěji diagnostikují zhotovením rentgenového snímku postižené kosti, kde zkušený lékař-radiolog dovede poznat jeho přítomnost. Dále se odeberou vzorky krve, ve které se sledují hladiny takzvaných nádorových markerů (což jsou specifické látky, jejichž hladiny bývají zvýšené při některých nádorech).

Nejjistějším postupem při získání diagnózy je odebrání vzorku kosti (biopsie) a jeho následné odeslání na oddělení patologie, kde si ho lékař-patolog speciálně obarví a vloží pod mikroskop. Podle stupně a charakteru odlišnosti buněk nacházejících se ve vzorku od normálních kostních buněk může pak zjistit, o jaký typ nádoru se jedná. Na dalším postupu pak spolupracuje celý tým lékařů, specialistů v různých oborech medicíny (onkologie, ortopedie, chirurgie), kteří podle výsledků z patologie zhodnotí, jaký typ terapie bude v daném případě nejvhodnější. Ve většině případů se musí nádor operovat, přičemž je důležité během operace vybrat ven celý nádor. Vzniklý defekt kosti se pak nahrazuje titanovou vnitřní protézou nebo kostním štěpem. Někdy je ale bohužel nutné (hlavně z důvodu rozsáhlosti nádoru) postiženou část končetiny amputovat.

Nejčastěji však léčba rakoviny kostí spočívá v kombinaci více léčebných postupů, tedy operace, ozařování a chemoterapie. Protože vysoké dávky záření i chemoterapie mají mnoho nežádoucích účinků (nejčastěji jde o únavu, nevolnost, zvracení, zánět kůže a sliznic), je možné při užití kombinace těchto způsobů použít nižší dávky každé z nich, a tak snížit výskyt vedlejších příznaků léčby na minimum. V některých případech jako terapie postačí pouze ozařování. Bývá tak většinou u Ewingova sarkomu, který je na tento způsob léčby velmi citlivý a většinou zareaguje velmi příznivě (může dojít až k jeho vyhojení). Po vyléčení nádoru je nutné pravidelně docházet na kontroly k onkologovi, kde se zhotovuje rentgenový snímek operované kosti i plic (možné objevení se metastázy, kterou při léčbě nebylo ještě poznat). Při objevení se jakýchkoliv dalších potíží (bolesti, hubnutí, slabost, problémy s dýcháním, dlouhotrvající kašel, zápal plic nereagující na léčbu) je nutné kontaktovat lékaře okamžitě.

Zdroj: Rakovina kostí

Nádorové onemocnění

Nádorová onemocnění patří mezi nejvážnější onemocnění kůže psa. Dle některých pramenů kolem 50 % psů starších 10 let zemře přímo či nepřímo na následky nádorového procesu. Ve srovnání s člověkem onemocní psi rakovinou dokonce dvakrát tolik. Nejčastěji se u psů i koček objevují novotvary kůže a mléčné žlázy.

Nádor (tumor, novotvar) je patologický útvar tvořený tkání, jejíž růst se vymkl kontrole organismu a roste na něm nezávisle.

Maligní (zhoubný) nádor při svém růstu ničí okolní tkáně a zakládá dceřiná ložiska (metastázy). Typickým příkladem je karcinom mléčné žlázy, který je reprezentován útvarem na mléčné liště a případnými metastatickými ložisky nejčastěji na plicích či v mízních uzlinách.

Benigní (nezhoubný) nádor roste ohraničeně a metastázy nezakládá. Může však utlačovat okolní struktury či jinak mechanicky překážet. Příkladem je v tomto případě adenom mléčné žlázy, který tvoří útvar na mléčné liště bez dalších ložisek. I ten však může znepříjemňovat život zvířete tím, že mu brání v pohybu, zvíře si ho může zraňovat, rána se může následně zanítit, bolet a podobně.

Vznik nádorového bujení je proces podmíněný genetickými změnami, které jsou vyvolány vnějšími podmínkami (cigaretovým kouřem, některými chemikáliemi či viry). Nádory jsou typickým projevem stárnoucího organismu, ale lze se s nimi setkat i u mladých jedinců.

Onkologie malých zvířat nezůstává pozadu jak v oblasti diagnostiky, tak terapie za medicínou humánní. Kromě rentgenového a ultrasonografického přístroje mají dnes mnozí veterinární lékaři přístup i k magnetické rezonanci či počítačové tomografii. Pro určení definitivní diagnózy je však třeba odebrat vzorek novotvaru (biopsie) či celý útvar a ten podrobit histologickému vyšetření. V České republice je v současné době několik laboratoří, které toto vyšetření provádějí. Majitel zvířete zná díky nim většinou do 14 dní přesnou diagnózu.

K odstranění či omezení nádorového bujení slouží u zvířat nejen chirurgie, ale i chemoterapie a ozařování.

K výraznému pokroku došlo v posledních letech v oblasti podpůrné terapie onkologického veterinárního pacienta. Kromě speciálních komerčních diet (ve formě konzerv či granulí) lze u těchto pacientů doporučit i doplňky krmiva (tablety Vetinmune), které napomáhají organismu v boji s nádorovým bujením či v rekonvalescenci po jeho odstranění. Tyto preparáty stimulují imunitní systém, zlepšují hojení ran a působí protizánětlivě. Pes či kočka se tak s jejich pomocí lépe vyrovnávají se stresem spojeným s léčbou, organismus má větší šanci svým imunitním systémem odhalit a zlikvidovat případné nádorové buňky a tkáně po terapii snadněji regenerují.

Majitelé si obvykle všimnou nádorů, které se více či méně projevují na povrchu těla. Ať už se jedná o nádorové masy rostoucí pod kůží a svou velikostí prominující na povrch, nebo o nádorové změny přímo na kůži (změna barvy, struktury, výrůstky, ...). Rostoucí nádor ale může způsobovat řadu dalších problémů, aniž by byl primárně vidět. K projevům nádorového růstu patří například hubnutí, nechutenství, apatie, zvracení a další trávicí poruchy, problémy s dýcháním, kulhání, nervové příznaky a další. Projevy závisí na lokalizaci a typu nádoru a jsou velice variabilní.

Prognóza se odvíjí zejména od typu nádoru a jeho stadia. Nelze paušálně říct, že je nepříznivá. Rozhoduje především to, zda je nádor zhoubný, či nezhoubný, v případě zhoubnosti potom také jednotlivá kritéria malignity. Vždy ale platí, že čím dříve je nádor diagnostikován a je zahájena terapie, tím vyšší je šance na vyléčení, případně delší přežití. Proto pokud pozorujete na svém zvířátku jakékoliv příznaky, jež by mohly signalizovat nádorový růst, neváhejte navštívit veterinární ordinaci.

Druhy rakoviny (nejčastěji zasažená místa):

  • Rakovina kůže – objevuje se nejčastěji na hlavě, zádech, na kořenu ohonu, na váčku s varlaty, na nohou. Je to tvrdá, hrbolkovitá vyvýšenina kůže, která se na všechny strany šíří a mění se záhy v bolák kotoučovitého tvaru s propadnutým středem, který se dále rozežírá. Odstranit se dá jen operativně.
  • Rakovina prsní – objevuje se na mléčné žláze; jde o tvrdý otok, který se zvolna šíří a je z ostatních rakovin poměrně nejmírnější. S oblibou se objevuje na prsu, napřed jako tvrdý uzlík, který při dotknutí nebolí a také se nezapaluje. Uzlík se pomalu zvětšuje, kolem něho naskakují nové uzlíky, které s hlavním uzlíkem srůstají, až celý novotvar dosahuje velikosti vlašského ořechu, ale také až velikosti pěsti. Někdy se na mléčných žlázách objeví takových novotvarů několik. Rovněž tato rakovina se dá odstranit jen operací.
  • Rakovina řiti – jeví se jako hrbolovitý, houbovitý novotvar související uvnitř s kůží. Když dosáhne větších rozměrů, působí obtíže při odcházení výmětů. Odstraní se jen operativně. Kromě rakoviny se mohou na řiti objevovat různé otoky a zápaly žláz, které však snadno rozeznáme od rakoviny skutečné, protože při zmáčknutí vyměšují hnis.

Zdroj: Rakovina kůže u psů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP