Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPÁLENÍ BEZ SLUNCE

OBSAH

Cibulová mast

Podobné účinky na ztmavnutí pokožky má i cibule. Cibule se pro účely přírodního samoopalovacího krému používá jako cibulová mast. Cibulovou mast si připravíme jednoduše doma z pěti lžic vepřového sádla a jedné velké cibule, kterou rozkrájíme na kostičky a v sádle pěkně dozlatova usmažíme. Pak olej, ještě dokud je tekutý, přecedíme a nalijeme do kelímku s víčkem a dáme do chladna.

Zdroj: Mrkvový olej prodlouží letní opálení

Poradna

V naší poradně s názvem PATER PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Zapletalová.

Dobrý den pane Pleskači.
Mám prosím dotaz,
Měla jsem zánět trojklanného nervů. Obličej jsem mazala třezalkovým olejem na uvolnění bolesti. Bolest po týdnu povolila, ale na tváři mě zůstal 3cm červený flek.Použila jsem už spoustu mastiček a po 3 měsících flek stále nemizí. Prosím moc o radu, jak se fleku zbavit.
Dekuji za odpověď
Hezký den,
Zapletalová Blanka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Opalte se na sluníčku. Slunce zbarví vaší pokožku do hněda a tím červený flek splyne s okolní kůží a nebude vidět. Až vám opálení na konci léta vyprchá, tak stopy po flíčku zmizí a pokožka bude jako dřív.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pater pleskač

Mrkvový olej použití

Domácí mrkvový olej se používá na jakékoliv suché skvrny na kůži, zaměřte se především na drsné oblasti, jako jsou kolena a chodidla. Mrkvový olej v sobě taktéž přináší důležitý přírodní beta-karoten, který regeneruje pokožku a mírně ji tónuje do bronzova. Mrkvový olej obarvuje do bronzova úplně vše, nejen pokožku, takže pozor, při styku mrkvového oleje s jakýmkoliv porézním materiálem po něm zůstávají neodstranitelné skvrny.

Zdroj: Mrkvový olej prodlouží letní opálení

Diskuze

V diskuzi PŘED OPÁLENÍM A PO OPÁLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Na opalování mi perfektně zabírá, když od března beru beta karoten a párkrát zajdu do solárka, aby se kůže připravila. Před pobytem na sluníčku se mažu aspoň 20 minut dopředu krémem s vysokým faktorem. Na sluníčku na sebe mažu olejíček nubian a po opalování používám SWISS Panthenol - sprej nebo gel. Tento panthenol používám i po solárku. Mám světlou kůži se sklony ke spálení a tato kombinace mi vyhovuje. Navíc Swiss Panthenol vyživí kůži tak, že opálení vydrží dýl.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Před opálením a po opálení

Triky pro lepší opálení

Chcete-li tedy i po létě vypadat svěží a krásně, vsaďte na komplexní ochranu a kromě doplňku stravy si pořiďte i kvalitní kosmetiku s UV faktorem a vhodným lehkým oblečením. Neobotanics Sun Complex je skvělá volba a mezi kosmetikou rozhodně dominují značky jako např. Daylong, Bioderma, Linola, nebo kvalitní přírodní kosmetika s UV ochranou od Mastic Spa (bez obsahu parabenů).

Zdroj: Opravdu pomáhá beta karoten opálení?

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ PO OPÁLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vanková .

Dobrý den,chci se zeptat když se venku trochu opálím třeba na krku tak mě to hned svědí a musím se škrabat nikdy mě to nedělalo,nikdy jsem se nemazala!děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění po opálení

Pěna

Pěna je ideální pro ty, kteří chtějí dosáhnout rychlého výsledku! Bio organická káva, červený pomeranč, zázvor a mandarinka podporují redukci celulitidy a vytvářejí hladkou a zpevněnou pokožku. Kakaové boby a šťáva z aloe vera pečují o opálení. Pěna je tak dokonalým a oblíbeným pomocníkem pro jaro a léto.

Použití:

  • 1 hodina působení - pro lehký kávový odstín;
  • 4 hodiny působení - pro hluboké bronzové opálení;
  • pro ještě tmavší výsledek nechte i déle.

Samoopalovací pěna obsahuje kakaový bronzer. Tmavě zbarvená pěna okamžitě zbarvuje pokožku a usnadňuje aplikaci. Poté, co skočíte do sprchy, se vám může zdát, že se opálení trochu smylo, ale pozor, opálení se nadále vyvíjí až po dobu 48 hodin.

Pozor: Pěna obsahuje kakaový bronzer - nedoporučuje se bílé oblečení až do první sprchy!

Výhody:

  • 100% přírodní produkt s certifikací;
  • vyhlazuje pokožku;
  • bez konzervačních látek, syntetického barviva, vonných látek, oxidu zinečnatého, parabenů a PEG;
  • opálení se vytrácí postupně a rovnoměrně;
  • produkty se liší obvykle jen cenou.

Zdroj: Samoopalovací tabletky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZESVĚTLIT KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Nevíte někdo, jak se dají zasvětlit pigmenotvé skvrny na kůži po opálení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zesvětlení kůže je možné dosáhnout pomocí několika různých látek. Například z domácích zásob je možné použít citronovou šťávu. Jak se používá citronová šťáva na zesvětlení kůže a další látky, jako například kyselina kojic, vitamín B3 nebo medvědice lékařská se blíže píše zde: www.ceskenemoci.cz/s…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zesvětlit kůži

Lov podle východu a západu slunce

Doba zvěře je u nás dána zákonem. Lov je povolen od jedné hodiny před východem slunce do jedné hodiny po západu slunce. Netýká se to ale zvěře škodné z myslivosti a černé zvěře. U nich je lov povolen i během noci.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Východ slunce

Procházka lesem při východu slunce bývá myslivci považována za jednu z nejkrásnějších denních chvil. Bývá pro ně potěšením pozorovat probouzející se les. Přestože spousta zvěře je aktivní hlavně v noci, i při východu slunce má pro myslivce význam vydat se na lov. Kolem doby východu slunce totiž srnčí a jelení zvěř vytahuje na pastvu, což je pro myslivce vhodná příležitost, jak k jejímu pozorování, tak i případnému odstřelu. V této době je také možné lovit i pernatou zvěř.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Můžete mi doporučit nějaký dobrý krém na opalování při rozšířených žilkách na obličej? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Krém na opalování závisí na tvém fototypu a intenzitě slunce. Když jsi světlý fototyp a snadno se spálíš, tak je při jasném počasí vhodný krém 50 a výše. Když reaguješ na slunce zhnědnutím, tak stačí 16 a více. Žilky při výběru krému na opalování nehrají důležitou roli. Spíše se lépe zamaskují při opálené pleti.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Betakaroten na opalování

Opalování

Řada výrobků v tobolkách slibuje díky obsahu beta karotenu snadnější opálení a ochranu pokožky před UV zářením. Na tomto tvrzení je pouze část pravdy. I kdybychom souhlasili s krásnějším opálením, pak totéž nemůžeme udělat s ochranou pokožky před UV zářením. Proč?

Pomáhají karotenoidy zabarvení pokožky?

Je to pravda, karotenoidy napomáhají zhnědnutí pokožky. Díky užívání beta karotenu a jiných karotenoidů se pokožka skutečně zabarví - zpigmentuje, avšak změna barvy nastane i bez působení slunečního záření. Zhnědnutí pokožky tedy není způsobeno aktivnějším pigmentem, ale díky nadměrnému ukládání beta karotenu v organizmu. Je tedy mylné se domnívat, že je tím pokožka lépe chráněna.

Zdroj: Opravdu pomáhá beta karoten opálení?

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Hajek.

zdravim mam bobkovy list a zacly se mi tvorit na dospelich listech hnede fleky nevite co stim dekuji,umisten na okne v kvetinaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o úpal. Listy, které jsou teď na rostlině, narostly v době, kdy bylo mírné slunce a nyní se nedokáží bez úhony srovnat s tak silným sluncem. Buď změňte stanoviště a nebo očekávejte nové listy, které budou zvyklé na ostré slunce ale zároveň ho budou vyžadovat i v následujících obdobích.

Zdroj: diskuze Bobkový list v květináči

Aktuální čas pro západ a východ slunce

Zde uvádíme aktuální časy pro západy a východy slunce a o tom, jak dlouho bude vidět, kdy se stmívá a kdy vychází slunce. Slunce postupuje každý den svojí dráhou přes naší republiku, nejdříve ho přivítá Jablůnkov a Ostrava, pak Brno, Hradec Králové, Praha, Plzeň a nakonec přes Karlovy Vary dorazí až k Aši. Než tuto vzdálenost urazí, tak dochází k rozdílům mezi východem a západem v Ostravě a v Karlových Varech a tak přechod pásu úsvitu nebo soumraku, od východu k západu může trvat přibližně 30 minut.

Dnes 29. 3. 2024 nad územím České republiky vychází slunce v Jablůnkově v 5:26 a rozbřesk skončí v 5:51 v Aši. Vycházející slunce naší republikou prosviští tryskovou rychlostí 1236 Km/h.
Vidět dnes bude 13 hodin a 52 minut. Rozednívat se začne již od 5:06 a vidět bude do večera 18:58, kdy se setmí.
Slunce dnes začne zapadat v 18:12 na východě našeho území a zapadající slunce se postupně dostane až k Aši, kde bude naposledy možné spatřit slunce v 18:39.

Zítra započne východ slunce v Jablůnkově v 5:23 a v Aši skončí v 5:49. Zítřejší doba, po kterou bude vidět, bude trvat 13 hodin a 56 minut. Rozednívat se začne od 5:04 a vidět bude do večera 19:00. Zítra slunce začne zapadat v 18:14 na východě našeho území a západ slunce se postupně dostane až k Aši, kde bude naposledy možné spatřit slunce v 18:41.

Za deset dní bude změna časů denního světla výraznější. Východ slunce započne v Jablůnkově v 6:05 a v 6:30 skončí v Aši. Délka doby viditelnosti bude za deset dní 14 hodin a 30 minut. Rozednívat se začne od 5:44 a vidět bude do večera 20:15. Slunce v tu dobu začne zapadat v 19:28 na východě našeho území a mizející slunce se postupně dostane až k Aši, kde ho bude naposledy možné spatřit v 19:55.

Zdroj: Východy a západy slunce

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zetová Marie.

Anturie má na listech tmavé skvrny.Jakým přípravkem je odstranit?
Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tmavé skvrny na anturii dělá nejčastěji slunce.

Zdroj: diskuze Anturie škůdci

Kdy na slunce po botoxu

Asi týden po aplikaci botulotoxinu je vhodné vyhýbat se pobytu na slunci, jinak by mohlo dojít ke špatnému vstřebávání botoxové injekce. Po aplikaci je možné navrátit se ihned do práce, není nutné žádné delší zotavování.

Zdroj: Botox a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem BETA BOJOVNICE SPOLEČENSKÉ AKVÁRIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bety.

Moje Bety mají upně akvárium od řas musím jim ho čistit denně ale řasy tam stejně jsou . Co mám dělat???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Světlo dělá řasy v akváriu. Přemístěte akvárium na místo, kam nesvítí přímé slunce.

Zdroj: diskuze Beta bojovnice společenské akvárium

Za alergie na slunce mohou ozónové díry

Tato alergie na slunce není způsobena jenom čistě tím slunečním zářením. Sluneční alergii hlavně způsobují ozonové díry, které nad námi v atmosféře máme. Ozónové díry propouští škodlivé části slunečního záření, které za normálních podmínek na zemský povrch nedopadnou. Takže v obdobích, kdy je ozónová vrstva oslabena, je důležité používat ochranné opalovací krémy s ochranným faktorem SPF 40 až 50, užívat antihistaminika, trošku se šetřit a nechodit moc na sluníčko hlavně ze začátku. Na případnou sluneční dermatitidu (alergie na slunce) je dobré krátkodobě použít kortikoidní mast, nejdéle dva až tři dny. Kortikoidní mast se nesmí používat, když jdete na slunce, jedině na noc si s ní dermatitidu lehce natřete.

Zdroj: Alergie na slunce

Poradna

V naší poradně s názvem MANGO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hronovská.

příjemné odpoledne,
začala jsem z pecky pěstovat mango, vyrostla mi větvička s několika listy, ale nevím, jak postupovat dál, aby se mi nezlomila, protože je velmi slabá. Děkuji za radu. Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Mango je subtropická rostlina, takže ke svému růstu potřebuje teplo a slunce. Dejte rostlinu ven na plné slunce a nechte svému osudu. V zimě přezimujte na svétlém místě. Mango je obrovský strom, podobně velký jako naše hruška. V podmínkách mírného pásu, kde se nachází naše krásná země, nebude moci plodit. Ale můžete radovat alespoň z listů.

Zdroj: diskuze Mango pěstování

Je Furolin citlivý na slunce?

Nitrofurantoin (účinná látka Furolinu) obvykle není spojen s vysokým rizikem rozvoje fotosenzitivní reakce. Přesto existují vzácné zprávy o těchto reakcích s nitrofurantoinem, ale v současné době není známo, zda tyto reakce byly způsobeny medikací nebo zda byly na vině jiné faktory.

Zdroj: Furolin a slunce

Západ slunce

Řada zvěře je aktivní hlavně po západu slunce, i přesto že v této době myslivci většinu zvěře nesmí lovit. Mezi zvěř aktivní v noci patří například divoká prasata, lišky, jezevci, jeleni i zajíci. Pokud se myslivec vydá večer do lesa, je lepší dorazit na posed / kazatelnu, ještě před západem slunce, aby nepřišel zrovna v době, kdy zvěř vychází. Zajíci například vychází na pastvu hlavně za soumraku. Na lov se ve večerních hodinách vydává také liška, kterou právě v těchto hodinách mohou nachytat hospodáři, jak se jim „dobývá“ na jejich drobnou domácí zvěř. Je třeba si uvědomit, že to, že zvěř je aktivní v noci, neznamená, že přes den se s ní myslivec nepotká. Zvěř je samozřejmě k vidění, ale častěji jen někde odpočívá, obživu si pak obstarává právě večer a v noci.

Zdroj: Východy a západy slunce

Co když vám chybí karotenoidy?

Karotenoidy příznivě působí na stav a zdraví pokožky, vlasů, očí a zubů. Při vystavení UV záření mají ochranné účinky proti vzniku jaterních a starobních pigmentových skvrn, což je z kosmetického hlediska opravdu velmi žádoucí. V případě jejich nedostatku je pokožka suchá, drsná, vrásčitá, objevují se kožní problémy, suché a popraskané rty, nebo dokonce vypadávání vlasů, zvýšená náchylnost k infekcím a poškození zraku. Jejich pravidelná konzumace má tedy obrovský význam.

Doporučené dávkování doplňků stravy s obsahem karotenoidů:

  • Beta karoten: 5 –15 mg denně
  • Lutein: 100 mikrogramů až 5 mg denně
  • Lykopen: 50 mikrogramů až 15 mg denně
  • Zeaxanthin: 100 – 300 mikrogramů denně.

Zdroj: Opravdu pomáhá beta karoten opálení?

Kdy po botoxu na solárko

To samé jako u slunění platí i pro návštěvu solária. Asi týden po aplikaci botulotoxinu je vhodné vyhýbat se UV záření, aby nedošlo ke špatnému vstřebávání botoxové injekce.

Zdroj: Botox a slunce

Krém

Nevýhodou používání samoopalovacího krému či tělového mléka je to, že je neumíme rovnoměrně natřít na pokožku, navíc je dlaň obvykle mezi prsty flekatě hnědá. Ani trvanlivost takového "opálení" není dlouhodobá. Při koupání ztrácí ze své barvy a trvanlivosti, pokožka často zůstává skvrnitě hnědá. Tyto přípravky totiž zbarví pouze horní epitelové vrstvy pokožky. To je sice zdravotně nezávadné, protože jsou zbarvovány již odumřelé epitelové buňky, ale efekt je pak krátkodobý. Dalším podobným produktem je samoopalovací ubrousek, který je třeba aplikovat přímo na pokožku. Používáním těchto ubrousků výrobci slibují pěknou hnědou barvu pokožky beze skvrn, ale účinek těchto přípravků trvá také jen krátce.

Zdroj: Samoopalovací tabletky

Recept na domácí mrkvový olej

K výrobě budeme potřebovat 2 mrkve, škrabku, ruční struhadlo nebo robot, olej (olivový nebo mandlový), hliněný nebo nekovový hrnec, cedník a nějakou uzavíratelnou skleněnou nádobu.

Nejdříve oloupeme nebo oškrábeme mrkev a pak ji nastrouháme v ruce nebo pomocí kuchyňského robotu se struhadlem. Nastrouhanou mrkev dáme do hliněného nebo nekovového hrnce a zalijeme olejem, aby bylo vše v oleji dobře potopeno. Hrnec pak zakryjeme a dáme na plotnu, kde ho POMALU přivedeme k varu. Pak směs vaříme na nejnižší stupeň po dobu 20 minut, nebo dokud kusy mrkve nezměknou a olej se nezbarví do tmavě oranžové barvy. Pak to přecedíme do skleněné nádoby, kterou zakryjeme víčkem a uložíme ji v chladničce.

Zdroj: Mrkvový olej prodlouží letní opálení


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP