Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPRUZENÁ KŮŽE U KOJENCŮ

OBSAH

Projevy plenkové dermatitidy

Nemocná kůže je zarudlá, lesklá, oteklá, šupinatí, projevem dermatitidy může být i drobná kopřivková vyrážka. Vlivem druhotné kvasinkové infekce se mohou vytvářet až puchýřky, které se snadno strhávají.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem OPRUZENINA CO NA NÍ POMÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabinka .

Je mi 13 za chvíli mi bude 14 let mám cukrovku opruzeniny mám skoro každý rok nikdy jsme to neřešila ale teťkon jak jsem velká tak mi to už vadí požívám bepanthen chtěla by jsem se zeptat kolikrát denně si to mm mazat a jestli si to nemám mazat krémem na ruce??? a ještě by jsem se chtěla zeptat zmizí to tak do 3 dnů???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sabino, musíš si opruzená místa důkladně mýt vodou a mýdlem dvakrát denně a hned po umytí jemně, ale důkladně osušit a nanést tekutý pudr nebo dětský zásyp. Nic jiného na to nedávej. Teprve až když se to hojí (většinou po dvou dnech) můžeš použít kalciovou mast podle návodu. Celé by se to mělo zahojit do týdne.

Zdroj: diskuze Opruzenina co na ní pomáha

Opruzeniny u kojenců foto

Zde je několik fotek, na kterých jsou vidět nejčastější výskyty opruzenin u kojenců opruzeniny u kojenců foto.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÍ POVLAK NA JAZYKU KOJENCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den chtela bych poprosit o radu.Mému synovi 9.měsíců se na prostredku jazyka objevil byly povlak.Odmítá mi pít sunar z kojenecke láhve.Musím sním k lékaři nebo to zmizí samo.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nezmizí to samo a návštěva lékaře bude na místě. Zřejmě jde o přemnožení kvasinek v dutině ústní. Možná bude třeba změnit i stravu nebo značku umělé výživy. Více informací dostanete u dětského lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílí povlak na jazyku kojenců

Fotografie

Zde můžete vidět fotografie zobrazující opruzená třísla.

Zde můžete vidět fotografie zachycující svrab v tříslech.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Na opruzeniny rybí mast, nevoní, ale pomáhá.

Pro mnoho opruzených je nejlepším řešením na opruzeniny biologická léčba pomocí rybího tuku v tubě. Takovým je přípravkem je i mast s názvem Rybilka, která obsahuje 99% vyčištěného rybího tuku. Rybilka je speciální mast určená k ochraně a ošetření jemné pokožky kojenců a batolat. Rybí mast zklidňuje místa, kde je opruzená pokožka. Používá se jako účinná mast na opruzeniny. Dále Rybilka působí preventivně a udržuje pokožku hladkou a vláčnou. Složení rybí masti je jednoduché, čištěný rybí tuk, čištěná voda a stabilizátory. Někdy se prodává i míchaná rybí mast na objednání v lékárnách, která ale nemá tak dlouhou životnost a hůře se s ní pracuje. U některých lidí byl prokázán lepší účinek čerstvě namíchané rybí masti z lékárny, než při léčbě mastí Rybilka. Rybilka mast se dá nahradit i krémem Nivea baby nutri sensitive SOS krém, který okamžitě zklidňuje začervenalou a podrážděnou dětskou pokožku od opruzenin. Nivea SOS krém také, jako Rybilka, obsahuje rybý tuk ve formě omega 6 mastných kyselin a navíc obsahuje ještě i hydratující bambucké máslo. Nejlevnější nabídky a seznam obchodů, kde se dá rybí mast koupit, jsou zde rybí mast cena. Nejlevnější nabídky a seznam obchodů, kde se dá krém Nivea SOS koupit, jsou zde Nivea SOS cena.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.

dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.

Zdroj: diskuze Zelený jazyk

Plenková dermatitida

Plenková dermatitida je zvláštní formou opruzení u nejmenších dětí. Vzniká třením plen o citlivou kůži hýždí, třísel a genitálu v teplém, vlhkém prostředí za spolupůsobení moči a stolice a následně bakterií a plísní. Kůže nemá pod běžnou plenou zajištěn patřičný přístup vzduchu. Při nedostatečné hygieně a ponechání dítěte v plenách bez jejich výměny delší dobu dochází k porušení celistvosti kůže, především povrchové vrstvy pokožky, a tím i její ochranné funkce. Takto poškozená pokožka je pak náchylná ke kvasinkové nebo bakteriální infekci. Nepříznivě však může působit i nadměrná péče. Časté mytí mýdlem totiž rovněž poruší ochrannou vrstvu pokožky.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Diskuze

V diskuzi PUCHYRKY NA RUCICKACH U KOJENCU,OKOLO NEHTU- JE MU 7 TYDNU.DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Mame puchyrky okolo nehtiku a prstikach.synovi je 7 tydnu.Zvraceni a prujem od narozeni.U lekare kazdy tyden a vse je pry vporadku.Uz nevim co mam delat.Dnes se objevily ty puchyrky.Dekuji za nejake informace.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchyrky na rucickach u kojencu,okolo nehtu- je mu 7 tydnu.dekuji

Příčiny opruzení

Kůže malého dítěte je jemná, a tak i více vnímavá k dráždivým účinkům exkretů. Samozřejmě že v případě horšího udržování hygieny, zvláště pozdější výměny plenek při přebalení, bude tendence k rozvoji opruzení rychlejší. Nicméně u dítěte, které bude mít průjmové onemocnění, se opruzení objeví velmi rychle i přes sebelepší péči o jeho hygienu. Na rozvoji kontaktního zánětu kůže se často podílí mikroorganismy, které štěpí močovinu z exkretů a ta v kontaktu kůži intenzivně dráždí. Podrážděná kůže se dále infikuje, nejčastěji jsou to plísně (zvláště Candida). K opruzení může dojít i při změnách výživy kojence. Opruzení u staršího dítěte se může vyskytnout i v jiné lokalizaci a z jiných důvodů. Většinou je to všude tam, kde jsou záhyby kůže, které nejsou dostatečně volné pro přístup vzduchu, kde je zvýšené hromadění potu nebo mazu a podobně.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem ALPICORT NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vaše léčba je na měsíce, proto vydržte a buďte trpělivá. Ve své stravě zvyšte příjem bílkovin, to jsou stavební kameny nových vlasů.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den,v roce 2017 jsem přišla o všechny vlasy diagnoza alopecie totalis,vypadalo i všechno ochlupení včetně řas a obočí.Lékař předepsal alpicort f ,methionin,vit B a vit E.Vlasy rostou,zbytek taky, ale objevují se mi zase malé mapky ve vlasech.Lékař mi nedokázal říci proč?Je to standartní výměna vlasů jako u kojenců,nebo je zase něco spatně.Moc děkuji za odpověď a váš názor.Hanka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Alpicort na vlasy

Prevence proti opruzení

Nejlepší prevencí je při výměně plenky opláchnout kůži vlažnou vodou a otřít ji k tomu určeným textilním ubrouskem. Ubrousky jsou většinou již navlhčené, a tudíž připravené k očištění. U děvčátek bychom vždy měli dávat pozor na to, abychom zadeček utírali ve směru od genitálu. V opačném případě totiž hrozí zavlečení infekce do močových cest. K ošetření můžete po očištění použít přípravky, které jsou určeny přímo k tomuto účelu. V případě objevujícího se zarudnutí je nutné zajistit dostatečný přístup vzduchu ke kůži. Pokud je to možné, nechejte dítě rozbalené.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem HOLTOVA MAST (UNGUENTUM HOLT) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Holtova mast a její použití. Jejím základem je draselné mýdlo obohacené o dehtovou tinkturu. Vše je smícháno do podoby krému, odborně do takzvané emulze. Obsah dehtů ovlivňuje její vzhled pach i barvu. Holtova mast se používá k hojení menších vyrážek. Typicky kopřivky u kojenců a úspěšná bývá i léčba různých druhů dermatitid s menším lokálním výskytem. Vzhledem k obsahu dehtu v holtově masti není vhodné používat tuto mast dlouhodobě nebo na větších plochách, protože dehty se vztřebávají kůží, tím jednak léčí, ale také zatěžují močové cesty svým usazováním při vylučování z těla.

Zdraví vás Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Holtova mast (Unguentum Holt)

Potřebné věci

  • cukr
  • sůl
  • rýže

Zdroj: Jak zastavit průjem u kojenců

Poradna

V naší poradně s názvem ÚSTNÍ MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Někdy může vzniknout v ústech i mykóza způsobená kvasinkami Candida Albicans. Taková kandidóza dutiny ústní se označuje jako soor. Kandidóza bývá typická u kojenců a u lidí, kteří jsou celkově oslabení anebo také u lidí v dlouhodobé nemocniční péči, kteří užívají antibiotika. Kandidóza dutiny ústní někdy přechází v kandidózu jícnu, která je typická taktéž u jedinců oslabených a v dlouhodobé nemocniční péči s antibiotickou terapií. Tyto kandidózy se projeví buď bolestivostí při polykání nebo může být i bez příznaků a pak bývá obvykle objevena při gastroskopii, což je fibroskopické vyšetření žaludku pomocí kamery. Někdy se kandidóza dutiny ústní projevuje bílými splývavými povlaky na sliznici dutiny ústní, které se dají lehce setřít. Nejlepší obrana proti častým kandidám je sacharidová dieta. Jako akutní lék je možné použít Clotrimazol spray, který je volně prodejný v lékárnách. Z bylinek pak na ústní mykózu zabírá výplach dutiny ústní čajem ze šalvěje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ústní mykóza

Opruzenina fotografie

Červené projevy opruzenin na jejich typických místech, na zadku, pod prsy u dospělých, na faldách u kojenců anebo opruzeniny genitálií, jsou zde: opruzeniny fotografie.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Co značí když svědí kůže na celém těle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění kůže na celém těle může upozorňovat na dlouhodobé problémy s hladinou krevního cukru. Příznaky svědění po celém těle jsou typické pro onemocnění diabetes mellitus. Při takovém svědění doporučuji zajít za obvodním lékařem a nechat si udělat krevní odběr, kde se zjistí aktuální hladina krevního cukru. Pak je možné zahájit léčbu a svědění zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže

Péče o opruzenou kůži dítěte

  • Hlavním úkolem rodičů je v každém případě dobře očistit pokožku od zbytků moči a stolice, a to nejlépe pod tekoucí vodou, případně speciálním vlhkým čisticím dětským ubrouskem.
  • Holčičky je nutné otírat vždy od genitálií směrem ke konečníku jedním tahem, aby se do pohlaví nezanesly bakterie z konečníku. Po očištění a omytí plenkové oblasti je potřeba ji pečlivě osušit (pozor – netřít a nefénovat!).
  • Posledním, ale neméně důležitým krokem je nanesení ochranné vrstvičky, která bude pokožku chránit před vlivem kyselé moči. Krém je potřeba rovnoměrně rozetřít. Výhodné je, pokud obsahuje panthenol, který pokožku zklidňuje, a jestliže již opruzená je, urychluje proces hojení a regenerace.

Budete-li tento postup důsledně dodržovat, většině potíží předejdete.

Vhodné krémy proti opruzeninám nesmějí obsahovat následující:

  • potenciálně toxické přísady;
  • parfém;
  • konzervační látky a barviva;
  • desinfekční přísady;
  • alkohol.

Vhodné krémy proti opruzeninám by měly:

  • mít klinicky ověřený účinek;
  • udržovat optimální vlhkost pokožky;
  • obsahovat panthenol a oxid zinečnatý;
  • být hypoalergenní.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Diskuze

V diskuzi ŠUPINATĚNÍ KŮŽE - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Havlátová.

Dobrý den, mohu se zde zeptat, co je nejvhodnější pro léčbu šupinaté kůže a mírné zarudnutí na hrudníku a břicha. Co nejlépe na podporu růstu chlupů a přesrtění. Děkuji. Ing.Bc.Eva Havlátová, 602508885

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šupinatění kůže -

Vzhled opruzenin

Na počátku jde o zarudlá místa, někdy s pupínky, která se vyskytují v plenkové oblasti, nejčastěji v okolí genitálií a na zadečku. Někdy se mohou opruzeniny objevit v záhybech kůže i na jiných místech těla. V některých případech může dojít až ke vzniku prasklinek na kůži, mokvajících míst nebo tvorbě puchýřků naplněných hnisem.

Zdroj: Rady na opruzeniny u kojenců

Jak léčit opruzení

Při vzniklé opruzenině je důležité zabránit dalšímu zapařování postiženého místa, možnosti rozšiřování a většímu poškození kůže. Důležité je co nejdříve odhalit postižené místo, převléct se do pohodlnějšího oblečení, místo osprchovat, poté otřít do sucha a nechat dýchat. Popřípadě namazat speciálním krémem, mastí nebo pudrem (kalciová mast, Bepanthen, Sudocrem, zinková mast, Ondřejova mast, Imazol).

Opruzeniny často postihují kojence. Nejprve je důležité místo omýt vlažnou vodou s glycerinovým mýdlem a opatrně otřít do sucha, aby pokožka nezůstala mokrá. Dítě je vhodné častěji přebalovat, nechat delší dobu volně bez plen a koupat v bylinných koupelích pro zklidnění kůže. Použít se dají běžné krémy a masti jako u dospělých jedinců. Při opakujících se problémech je potřeba vyměnit značku plen, ubrousků, pracích prostředků a všeho, co by mohlo pokožku dráždit.

Opruzenina obvykle přetrvává 2–3 dny, pokud místo dál nezapařujeme a léčíme. U bakteriálních a kvasinkových příčin je léčba o několik dní delší.

Na běžné opruzeniny postačí kalciová mast nebo Bepanthen krémy. Použít se dá také zinková nebo Ondřejova mast. Na jakékoliv podráždění kůže a doléčení kožních nemocí je vhodný Calcium pantothenicum, Sudocrem.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Prevence a léčba plenkové dermatitidy

Základem prevence je pečlivé očištění kůže od zbytků stolice pod tekoucí vodou nebo čisticími ubrousky. Nevhodné je používání detergentních mýdel. Při přebalování necháme zadeček chvíli volně a osušenou kůži ošetříme ochrannou mastí určenou pod plenky nebo mastí proti opruzeninám. Obsahují zinkovou pastu nebo jiné složky, které zvyšují obranyschopnost kůže. Zásyp se na podrážděnou a zvláště vlhkou pokožku nehodí. Nevhodné jsou i masti, které zabraňují přístupu vzduchu k pokožce. V případě nehojících se ložisek dermatitidy lze předpokládat přítomnost kvasinky nebo bakteriální infekce. Podle rady lékaře se k léčbě používají protiplísňové či antiseptické masti nebo krémy. Pleny vyměňujeme dítěti často, alespoň 7× denně, u novorozence ještě častěji. Neméně důležitý je i výběr kvalitní pleny, která dobře absorbuje moč, takže je kůže jen krátkou dobu vlhká. Kvalitní plena je zároveň i do určité míry prodyšná a zajistí proudění vzduchu k povrchu kůže. Pleny by měly být přiměřeně velké, aby v nich dítě nebylo utaženo a omezeno v pohybu. Pohyb ale omezuje i příliš velká plena. Obojí pak může vadit mimo jiné i správnému vývoji kyčelního kloubu. Kvalitní, vysoce absorpční pleny přinášejí nejen pohodlí matkám, ale i komfort dětem. Jejich častá výměna je nutná. Určitý problém však vzniká při ekologické likvidaci použitých plen.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Co znamená zelená stolice u kojenců

Stolice u kojenců může být brčálově zelená, je jí málo a je velmi řídká. Tomuto stavu se říká hladová stolice. O této stolici se mluví tehdy, jestliže jde o špatně prospívajícího kojence s plochou váhovou křivkou. Většina kojenců se o svou dávku velmi vehementně hlásí křikem, ale jsou děti, které jsou klidné, tiché, a je třeba je každou 3. hodinu k mléčné dávce budit. Jestliže maminka, hlavně v prvních 6. týdnech věku, podlehne dojmu, že když dítě spí, tak mu asi pití stačí, a kojenec tak dostává méně mléčných dávek, než by skutečně potřeboval, mohou se tyto zelené stolice objevit. Ve skutečnosti dítě chátrá a situace může skončit tragicky. Tomuto stavu lze zamezit pravidelnými kontrolami u pediatra, který vzniklou situaci probere s maminkou dítěte.

Zdroj: Stolice u kojence

Co jsou potničky

Jde o vyrážku, která se projevuje jen mírným zarudnutím kůže s drobnými skvrnkami, z nichž se vytvoří drobné puchýřky naplněné čirou tekutinou (zvýšená činnost potních žlázek). Drobné puchýřky mohou splynout ve větší, většinou během několika dnů se protrhnou, kůže zaschne a začne se jemně olupovat. S výskytem potniček se nejčastěji můžeme setkat u kojenců a malých dětí, méně často u velkých dětí. Příčinou je přehřátí dítěte, a to buď nevhodně zvoleným oblečením, nebo pobytem v příliš horkém prostředí, ale také se můžeme setkat s výsevem potniček v průběhu horečnatých onemocnění a u větších dětí při zvýšené potivosti kůže i pod obvazy. Nejde o nic vážného, potničky lze léčit samozřejmě doma, ale je třeba dbát na pečlivou hygienu, protože se postižené místo může infikovat (puchýřky se naplní hnisem).

Zdroj: Jak vypadají potničky

Příčiny opruzenin

  • Působení moči – vlhké a teplé prostředí v plence narušuje obrannou funkci kůže. Moč navíc po delší době mění své chemické složení a sama o sobě pak dráždí pokožku.
  • Působení stolice – stolice obsahuje bakterie, které narušují pokožku.
  • Mechanické namáhání kůže plenkou – v místech tření okraje pleny o kůži může dojít ke vzniku oděrek, které jsou vstupní branou pro infekci.
  • Bakteriální a kvasinkové infekce – v plenkové oblasti snáze proniknou do pokožky.
  • Podráždění vyvolané chemickými látkami z vlhčených ubrousků, mýdel, pracích prášků nebo aviváží.
  • Opruzeniny jsou častější při průjmech, při užívání antibiotik a při změně stravy, například na začátku přikrmování.

Zdroj: Rady na opruzeniny u kojenců


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP