Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPUCHLÉ OČI

OBSAH

Kdy navštívit lékaře?

Jak ale poznat, kdy můžete otoky očí s klidem přejít a kdy byste měli zamířit do ordinace? Zpozorněte, jestliže jste v poslední době utrpěli nějaký úraz očí a kromě opuchnutí vás trápí i sekrece z očí, bolest nebo svědění. K lékaři běžte i tehdy, když na sobě zpozorujete dýchací obtíže či otoky končetin. A co když nic jiného kromě problémů s oteklýma očima nemáte? K očnímu lékaři vyrazte, pokud vás budou opuchlé oči trápit déle než týden.

Zdroj: Babské rady na oteklé oči

Diskuze

V diskuzi OPUCHLE KOTNIKY A BOLESTIVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Derynk.

už delší dobu trpím bolestí kotníku a jsou oteklé , léčím se s kyselinou močovou v krvi.Paní doktorka mi napsala Milurit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opuchle kotniky a bolestivé

Proč vznikají oteklé oči?

Za opuchlé oči může několik faktorů. Nejhorším scénářem jsou skryté zdravotní problémy –oslabená funkce ledvin, štítné žlázy, záněty očí či uší nebo alergie. Otékat ale můžete i následkem nějakého úrazu, rýmy, hormonálních změn nebo po užívání některých léků. Na vině je zpravidla také vliv prostředí – klimatizace nebo zakouřené prostředí, dále používání nevhodné kosmetiky nebo nezdravý životní styl. Škodí nám zejména málo spánku, nepřetržitá práce u počítače a nadměrné užívání alkoholu či soli.

Zdroj: Babské rady na oteklé oči

Poradna

V naší poradně s názvem OPUCHLE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika Slowikova .

Dobrý den je mi 18 a trápí mně krečove žíly už asi měsíc mám natekle nohy pod kotníkem se mi udělali boule na obou nohách poradite mi prosim jak se toho zbavit děkují vám moc za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém bude vyžadovat lékařské vyšetření, aby se zjistilo jaké povahy je boulička pod kotníkem a podle toho se zvolí vhodná léčba. Obraťte se na ortopeda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opuchle nohy

Afty na penisu

Afty na penisu mohou být předzvěstí genitálního oparu nebo kvasinkové infekce. Tato vyrážka má bílou barvu, okolí není opuchlé a nevystupuje nad povrch, výtok také není. Při močení se neprojevuje pálení ani bolest. Při doteku se objevuje bolest, která je velmi podobná bolesti při aftách v ústech.

Vřídky nebo puchýřky na genitáliích mohou být příznakem pohlavně přenosného onemocnění. Vymizení vředu neznamená vyléčení choroby. Afty na genitálu by měly být důvodem k návštěvě lékaře. Léčba pohlavních přenosných nemocí patří do rukou dermatovenerologa.

Zde můžete vidět, jak vypadají afty na penisu.

Zdroj: Vše o penisu

Diskuze

V diskuzi AKNÉ V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

dobry den je mi 15 let sem v pubertě a nečekaně se mi udělalo akné vedle spojivek puvodně jsem si myslel že mám zanět spojivej ale postupně se mi vytvořil v dolním vičku vaček...=/ poradte mi prosím vas co stím už si nevím rady a mám to už asi 4 den je to opuchlé a palí to =(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabča.

To asi nebude akné ale ječné zrno,to je zánět řasových žláz. Bohužel se toho zbavíš jen zákrokem,který je bolestivý,sama mám zrno taky často.Ale zákroku se bojím

Zdroj: diskuze Akné v očích

Otoky kolem očí – příčiny

Opuchlé oči mohou mít více příčin, patří mezi ně nevyspání, večer strávený v zakouřeném klubu nebo pláč u romantického filmu. Oči byly nadměrně zatíženy, což se na druhý den ráno projevilo otokem víček s jasně viditelnými slznými váčky. V takovém případě je nutné potlačit akutní příznaky.

Lidé, kteří trpí chronickými otoky očí, často však příčinu neznají. Oči mohou být namáhány prací na monitoru nebo častým pobytem v klimatizovaných místnostech. V těchto případech, kdy se obvykle objevují i další typické příznaky syndromu suchého oka, se doporučuje podstoupit dlouhodobou intenzivní terapii.

Oteklé oko může být i příznakem nemoci, jako je nachlazení, zánět oka nebo alergie. V takových případech je nutné navštívit očního lékaře, který zjistí příčinu a zahájí konkrétní léčbu.

Zdroj: Babské rady na oteklé oči

Poradna

V naší poradně s názvem ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Vašková.

Mám patní ostruhu,místo.nad.patou je.cervené i opuchlé.a hodně boliMam i artrozu,léčenou,ale moc mně bolí,hlavně po ránu, nebo.když sedím, záda v křižích..prosím,alobal.se dává na kůži jakou stranou? Matnou,nebo.lesklou?.Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obě strany alobalu jsou rovnocenné. To, že jedna strana je lesklá a druhá matná, souvisí pouze s technologií výroby a na účinky proti bolesti to nemá žádný vliv. Proto alobal můžete přikládat z kterékoliv strany.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Pomocníci

  • Žínka – dáseň se v místě rostoucího zubu může lehce zanítit, místo tedy můžete omývat žínkou.
  • Gelová kousátka s výstupky – gelová kousátka jsou přímo určena pro naběhlé dásně. Můžete je dát vychladit do ledničky (ne do mrazničky, to by mohla v ústech přimrznout). Místo kousátka lze použít i kůrku od chleba (pozor na vdechnutí části kůrky), suchar nebo kousek tvrdé zeleniny/ovoce.
  • Obklady – kapesník namočený do studené vody příjemně uleví dásním i opuchlé tváři.
  • Balzám na dásně – dá se zakoupit v lékárně, má zklidňující efekt.
  • Masáže dásně tzv. prsťáčkem, který se používá na čištění zoubků a masáži dásní, dá se zakoupit v lékárně.

Toto NE:

  • Nenamáčet kousátko do medu nebo sirupů, hrozí předčasný vznik zubního kazu!
  • Nedávat léky proti bolesti!
  • Neignorovat potřeby miminka, klidně ho i trochu rozmazlujte!

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Poradna

V naší poradně s názvem HORKE RUDE RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobre rano,
mam opetovnou potiz se rty. Jsou pocitove horke, uplne vysusene,rude,opuchle.Mazani na moment ulevi,ale nepomaha. Stava se ni to hlavne v praci,kdy chodim ven a dovnitr- obsluha zahradky,spis beham.
Mit rude rty je hezke :-) ale tohle az boli,brni,pali.
Zajimal by mi hlubsi vyznam...( nez jen vitr) ;-)
Dekuji za nazory
JV

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Někdy tyto problémy může způsobit tyčinka na rty a nebo alergie na benzoád sodný, který se používá jako stabilizátor s označením E211. Někdy to může zavinit zánět nervu, který inervuje tuto oblast. Možných příčin je mnoho a proto bude lepší obrátit se na kožního lékaře. Sama si můžete zkusit pomoci balzámem na rty s lékořicí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Horke rude rty

Přírodní antihistaminika

Heřmánkový čaj: Je dobře známý tím, že poskytuje úlevu od symptomů senné rýmy. Obsahuje flavonoidy (vitamín P má silné antioxidační účinky) a působí protizánětlivě. Dále se doporučuje namazat směs heřmánku a citronového oleje na postiženou tkáň, inhalovat heřmánek jako prevenci příznaků nebo jej můžete použít ve formě obkladu na opuchlé, zarudlé a podrážděné oči.

Zelený čaj: Blokuje produkci histaminu a patří mezi nejlepší domácí přípravky pro posilování imunitního systému.

Zázvorový čaj a med: Ulevují při pocitu těžkého hrudníku a uvolňují hlen. Posilují imunitní systém a působí jako přírodní antihistaminikum (zabraňují nadměrnému a nežádoucímu uvolňování histaminu při alergických reakcích).

Devětsil: Působí protizánětlivě, blokuje uvolňování histaminu a leukotrienů. Je účinný pro zmírnění kýchání, svědění očí, ucpaných dutin a bolestí hlavy. Měli by se mu však vyhnout lidé alergičtí na ambrózie a chryzantémy.

Zdroj: Antihistaminika

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den,
mám dotaz, vnouček, kterému je 6 let má problém... jakmile je nachlazený, nebo nemocný vyhází se mu po celém těle červené fleky - skvrny a ještě k tomu mu začnou opuchat šlapky nohou. Podáváme klasické léky pro děti.
Prošli jsme všemi vyšetřeními od alergologie, kožní - dokonce v Brně na imunologii nic nenašli.
Tento týden opět byl spavý, že ho bolí v krku a hned hrůzostrašné fleky, opuchlé nohy.
Setkal se s tímto problémem prosím někdo, uvítáme každou radu.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky

Domácí léčba

Polévková lžíce

Dejte dvě polévkové lžíce přes noc do chladničky. Odpoledne, až přijdete z práce nebo ze školy, budou připravené k použití. Jednoduše si je přiložte na oči a nechte je tam tak dlouho, dokud vás budou chladit. Tímto jednoduchým trikem se očím uleví a zmizí viditelné otoky.

Okurka

Z pěkně vychlazené okurky odkrojte 2 větší plátky a přiložte je na víčka. Položte se a přibližně 4–5 minut v klidu odpočívejte. Je to velmi příjemné a uklidňující, takže si klidně těch plátků můžete připravit i víc a několikrát postup zopakovat. Jakmile s okurkovou péčí skončíte, opláchněte si oči studenou vodou. Pokud vás trápí akné nebo vrásky, přiložte si plátky nejen na oči, ale i na celý obličej, okurka je, jak známo, vynikající antioxidant vhodný k léčbě i těchto neduhů.

Mléko

Tajná zbraň na opuchlé oči. Ráno po probuzení si nalijte trochu vychlazeného mléka do misky a namočte v něm kosmetické tampony. Položte je na víčka a nechte působit 5–6 minut. Mléko má přirozený uklidňující účinek a pleť po něm bude hedvábná i po vyčerpávající noci. Nakonec oči i pleť opláchněte vlažnou vodou.

Zdroj: Červené oči nebo pupínky kolem očí

Co na opuchlé oči

Nejdůležitější je dostatek spánku – ideální doba spánku je sedm hodin denně. Dbejte na to, abyste chodili spát vždy ve stejnou dobu, a snižte pokojovou teplotu v ložnici. Tak se vy i vaše oči lépe zotavíte. Vyvyšte si během spánku hlavu.

Není neobvyklé mít po probuzení opuchlé oči. Možným vysvětlením pro to může být, že když několik hodin ležíte v horizontální poloze a potom vstanete, tekutina, která byla pod očima, je najednou stlačena gravitací. Abyste toto omezili, můžete zkusit používat během spánku polštář navíc, takže tekutina není tak drasticky stlačena, když vstanete. Pokud spáváte na břiše, zkuste místo toho spát na zádech. Lidé, kteří spí na břiše, mívají více oteklé oči, poněvadž tato poloha dovoluje hromadění zmiňované tekutiny. Pokud spíte na boku, můžete zjistit, že jedno oko natéká víc než to druhé. Zkuste tedy střídat strany nebo místo toho spát na zádech.

Pokud často pracujete na monitoru, je dobré dopřát očím sem tam přestávku. Například během telefonického rozhovoru zavřete oči nebo se občas podívejte z okna do dálky.

Omezte solení, horní limit pro denní příjem soli pro dospělou osobu je 10 gramů. Nadměrná konzumace soli nejen obecně poškozuje zdraví, ale také způsobuje zadržování vody v tkáních a tím i v očích.

Doplňujte tekutiny. Ovšem nepijte na noc! Nemusí to vůbec být alkohol, stačí větší hrnek čaje nebo vody a ráno budete mít napuchlé oči. Otok přejde to tak do dvou hodin od probuzení.

Pijte méně alkoholu. Alkohol vede k zadržování tekutin v obličeji, stejně jako způsobuje dehydrataci. Omezte příjem alkoholu na 1 nebo 2 drinky najednou, 1 nebo 2krát týdně. Pití více než tohoto množství časem způsobí, že se kůže kolem vašich očí uvolní.

Jako první pomoc pomohou kávové lžičky, které si obráceně přiložíte na opuchlé oči.

Vhodné jsou i použité sáčky od čaje. Nevyhazujte je tedy, dejte do lednice a ráno použijte jako obklad na oči.

Chlazené plátky okurek mají perfektní velikost a tvar pro vaše oči a na dočasné snížení otoku dobře fungují. Lehněte si na záda a položte plátky okurek na zavřená oční víčka cca na 15 minut, nebo dokud se neohřejí na teplotu kůže.

Můžete si koupit adstringentní krémy a tonika, která pomáhají zmírňovat opuchnutí stažením kůže okolo očí. Namočte dvě vatová kolečka v adstringentním krému nebo toniku, lehněte si na záda, zavřete oči a položte vatová kolečka na oči. Nechte adstringent zhruba 10 minut vsakovat, potom kolečka odstraňte a opláchněte si obličej.

Brambory mají přirozené adstringentní vlastnosti. Oloupejte syrovou bramboru, rozkrojte ji na půl a položte si ony půlky na oči, přibližně na 10 minut. Brambory oči zchladí a otok zmizí. Zkuste i strouhanou bramboru. Jednoduše nastrouhejte čerstvou bramboru a naneste ji na oči cca na 15 minut. Potom opláchněte.

Zacvičte si. Zlepšuje to krevní oběh, což pomůže rozproudit tekutiny ve vašem těle, takže se zbytečně nikde nehromadí. Pokud máte čas, jděte si zaběhat, zacvičte si jógu nebo si jednoduše dejte ráznou procházku.

Vhodné jsou i odvodňovací čaje z bylinek, které pomohou...

Zdroj: Babské rady na oteklé oči

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Předmluva: další sled událostí mám velmi dobře zachycen v deníku, který jsem si psal, období do další komplikace je velmi podrobně zachyceno

17.9.2017
Hospitalizace ve FN Plzeň Bory nástup v 08:00 na urologickém oddělení , 3. Patro pokoj č.7. V průběhu dne pohovor s lékařkou, zavedení kanyly do levé ruky pro případnou transfuzi při operaci. Rovněž pohovor s anesteziologem. V noci přetržitý spánek, ráno druhého dne oholení operačního pole a umytí antibakteriálním mýdlem. Poté čekám již nahý na operaci na pokoji.

18.9.2017
07:30 injekce, příprava na operaci – převoz do 4. patra na operační sál, aplikována anestezie, vše vnímám jen se zavřenýma očima a jen po sluchu.
08:00 operace prostaty ve FN Plzeň Bory u prof. Hory,
11:00 probuzení z narkózy na pooperačním pokoji, cítím se jako rozbitý džbánek na zápraží a slabý jako moucha v únoru. Celkem nic nebolí, spíš je to všechno necitlivé a jakoby cizí.
15:30 Návštěva Jani, jen pár slov, jsem stale v polospánku, v polobdění

19.9.2017
10:00 převezen z pooperačního pokoje na normální pokoj 3. Patro č 7. Bolesti nemám, jen cítím jakoby přiskřípnuté vnitřnosti ale takovou bolístku ani neřeším. Jsem pořád trošku unavený, mám otlačená záda a v krku sucho a hleny a nemohu pořádně mluvit, jak jsem později zvěděl, byl to důsledek intubace. Kapačkami dostávám výživu a antibiotika spolu s další kapačkou ACC na odhlenění.
15:30 návštěva Jani I Monik, v noci mi pomáhá přežít notebook s filmy a mobil s hudbou z You Tube. Pacienti na pokoji neskutečně chrápou, takže hudby do sluchátek si skutečně užívám.


20.9.2017
Sedím na posteli
15:30 Návštěva Jani i Monik

21.9.2017
Stojím u postele
15:30 Návštěva Jani

22.9.2017
Mohu již chodit, vytažení stehů z drenu a jeho odstranění, u stehů to maličko zatahalo, dren jsem vůbec necítil, takové bolístky neřeším. Údajně jsem indián. Procházím se po chodbě s pytlíčkem na hadičce

23.9.2017
Návštěva Jani , návštěva Monik a Miloše, s jani jsme odpoledne venku, je nádherně, svítí sluníčko a svítí I naše duše. Monik a Miloš pak tu byli k večeru.

24.9.2017
08:00 propuštěn do domácího ošetřování s pytlíčkem u pasu a hadičkou v penisu. Kupodivu mi neschází chození na WC s močením, pouze se občas vypustím. Katetr v penisu mi nevadí, spíš naopak přináší mi příjemné pocity někdy až erotické. Podstatné je to, že se s tím učím žít. Občas pocítím i něco co připomíná probouzející se erekci, je to jen pocit v penisu, nikoliv ztopoření. Pomalu začínám cvičit cviky na posílení pánevního dna, snažím se přecvaknout hadičku, pochopitelně marně.


25.9.2017
Objevila se bolest ve varlatech, šourek se poněkud zvětšil.

26.9.2017
Otok šourku a penisu se dále zvětšil, varlátka vyrostla a ztěžkla, jakoby místo nich byla pštrosí vejce, navíc bolestivá jako kdyby se z nich klubala pštrosáčata.

27.9.2017
Návštěva ambulance FN Plzeň Bory, MUDr Mrkos – vyndání stehů z ran, hojím se jako kočka, nicméně v břiše bouchla bomba a hojení tam bude delší, cituji pana doktora: „Nenechte se zmýlit malými rankami na břiše, ale uvnitř jsme řádili“. Otok genitálií je dle pana doktora normální reakce na zvýšený pohyb a chůzi po operaci, nechme tomu pár dní. S únikem moči si nadále starosti dělat nemusím, občas cítím, jak tekutina proudí skrze hadičku do zásobníku a je to docela erotika. Kdybych s tím mohl chodit po zahradě, šlo by současně hnojit porosty. Nadále zkouším a vlastně i cvičím Kegelovy cviky, lze je cvičit i s tou hadičkou zavedenou v údu, pokud vyloženě nevadí (ta hadička). Posiluji i pánevní svaly. Je to nový, nepoznaný svět pooperační rekonvalescence, mám cíl a to je důležité. Věřím ve zlepšování a stálý „tah na branku“.

29.9.2017
Pocity ohledně erekce nemohu a nechci podceňovat, ještě si ji budeme užívat. Občas pocítím vzruch v penisu v místech, kde jsou topořivá tělíska, jakoby chtěla počínat ranní erekce, ruční dráždění je zatím neúčinné, erotogenní zóny (např. bradavky, vnitřní strany stehen), těla jsou však mnohem citlivější a vnímavější dráždění a toto vrcholí skoro jako dřív do „orgasmu“, tento je ale rozlitý do celého těla, není tak prudký jako při ejakulaci, ale mírnější, déle prožívaný a procítěný až do konečků prstů. Přirozeně dráždění musí být logicky delší, něžné a podepřené vzájemnou láskou a porozuměním mezi partnery. Zatím musíme dávat pozor na bříško, je zatím na pohmat trochu citlivé a při protahování trošku tahají jizvičky.

30.9.2017


1.10.2017

Na fotografii toho dne je vidět otok genitálií, který byl součástí hojení, respektive vyšší intenzity pohybu. Bolestivost celkem není, mám jen pocit, jako bych měl balon mezi stehny. Patrnou se rovněž stává plíživě nastupující obezita, věřím, že až budu zdráv (no relativně myšleno), veškerý tuk zase odbourám a vrátím se k obvyklým aktivitám,

3.10.2017
Otok genitálií, penisu i šourku trvá, začínám chladit ledem. Otok je poměrně nebolestivý, jen vadí ta tíha mezi nohama a překáží velikost, nelze normálně chodit. Zdržuji se spíše doma, ev. zajedu na zahradnickou základnu, ale smysluplnou práci zatím provádět nemohu.

4.10.2017
Otok genitálií chladím ledem, dostavují se výsledky, otok pomaličku začíná ustupovat, břicho stále opuchlé.

5.10.2017
Stále chlazení ledem otok je veliký, i když se zdá, že šourek už je měkčí.

6.10.2017
Stav neměněn, chlazení ledem.

7.10.2017
Konečně začíná otok viditelně ustupovat, šourek se zmenšil, je měkčí a hlavně už i lehčí. Bylo to jako tahat kouli na penisu. Otok břicha zatím trvá, ale je nebolestivý, jen je to jakási vada na kráse. Registruji při vykonávání stolice, že cévka začíná podtékat a mírně svědí. Dodržuji pečlivě čistotu a používáním mýdla pro intimní hygienu snižuji pocit svědění.

8.10.2017
Cévka mi několikrát během dne samovolně podtekla, cítím, že je v penisu již volná a pohybuje se, ne že by to byl nepříjemný pocit, spíš naopak, při pohybu mám erotické pocity v celém údu a cítím i balonek v měchýři.

9.10.2017
Kontrola ve FN Plzeň Bory, u MUDr. Kočovské, s MUDr. Mrkosem jen krátký rozhovor v čekárně. Cévka odstraněna, popravdě, bylo to velmi příjemné, krásně to polechtalo asi tak jako náběh na ejakulaci. Sebou mám plenku, od teď začíná problematické období inkontinence. Myslím, že to zvládnu, jsem přípraven se s tím porvat.
Pocity vzhledem k erekci jsou znatelné, občas při lehu na zádech nebo na boku pociťuji lehké jakoby stahy na bocích penisu, je to podobný pocit jako když mi začínala ranní erekce ještě před operací.
• 10:00 hod při cestě z FN s Jani jdeme na kafíčko, je to úžasný pocit nemít cévku a pytlíček u nohy, nicméně cítím, jak mi nezadržitelně prýští moč do plenky. Trošku si nemohu přivyknout pocitu, že jdu po Plzni, s Jani se držíme za ruku, kolem spoustu lidí a já si v pohodě čurám, aniž by to někdo věděl. Unik je není udržitelný mojí vůlí. Plenka toho pojme opravdu hodně.
• 11:00 Loučíme se s Jani, ona jde do práce, já do auta a pojedu domů. Cestou do auta, asi tak 500m to bylo, ctím, jak se mi plenka začíná prosakovat a tak se hned v dodávce musím přebalit.

17.10.2017
Užívám si pěkného počasí na zahradě v Senci 84, a protože svítí Sluníčko a zahrada je navržena tak, aby odolala zvědavým pohledům z okolí, chodím nahý a nechám teplé paprsky Slunce laskat mé, pobytem v nemocnici vybělené tělo. Je to velmi příjemné, vnímám teplo až do morku kostí a cítím se šťastně.

7.11.2017
Při kontrole u pana doktora Mrkose vyšlo najevo, že výsledky cytologie, nejsou vůbec uspokojivé. Cytologie znamená to, že vyoperovaná tkáň je předána do péče biologů, kteří stanoví, jaká vlastně je: zdali benigní, nebo maligní. Maligní je to zhoubný. Takže se potvrdil ten druhý případ.
Proto budu muset prodělat další terapii, a to je ozařování lůžka a posléze i hormonální léčbu.
V tu chvíli jsem byl opět vržen zpět do víru diagnóz, predikcí a léčení. Ptám se pana doktora: „jaká bude ta hormonální léčba? A jaké ozařování?“ O to právě běží. V nejbližším termínu navštívím onkologické centrum v nemocnici Plzeň-Lochotín, pana doktora Matejička, který stanoví po určitých vyšetřeních postup ozařování, protože jak říkal: „Nádor se nám už vydal do těla“. Jako bych dostal palicí po hlavě. A jsem zase zpátky v temnu. Zase zpátky v nejistotě, zase zpátky v červených číslech. Nebyly mě ani cizí myšlenky na sebevraždu. To je konec. Metastáze jsou vrahem.
Nechtělo se mi žít, svou nádhernou rodinu jsem najednou nevnímal, byl jsem jen sobec, který si nárokuje právo na život, které mu začíná být odpíráno. Nikdo nemá zajištěno právo na život, když příroda zavolá. Máme jen právo bojovat. Máme jen právo držet se usilovně té tenké niti žití a bít se o své místo na Slunci. Máme jen povinnost vytrvat.

V textu jsou i některá dokumentační fota, Kdybyste chtěla, najdete mně na faceboku pod jménem Ing. Zdeněk Trojan, Zruč-Senec, požádejte o přátelství. Rád vyhovím a bude dokument kompletní.
S veškerou úctou Ing. Zdeněk Trojan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Prosím o trochu strpení ss dalším vyprávěním, byl jsem mimo bydliště a teď si připravuji příběh o radioterapii
Zdeněk

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Možné nežádoucí účinky

Podobně jako jiné léčivé přípravky může mít i přípravek NuvaRing nežádoucí účinky, které se nemusí objevit u každého. Závažné nežádoucí účinky související s používáním přípravku NuvaRing, stejně tak jako příslušné příznaky, jsou krevní sraženiny, trombóza (hlavní příznaky krevní sraženiny zahrnují neobvyklou bolest nebo otok nohy, bolest na hrudi nebo problémy s dýcháním). Pokud se domníváte, že máte příznaky krevní sraženiny, odstraňte NuvaRing a okamžitě kontaktujte svého lékaře.

Pokud jste alergická na jednu ze složek přípravku NuvaRing (přecitlivělost), mohou se u vás objevit následující příznaky: angioedém (otok tváře, jazyka nebo hrdla, obtížné polykání) nebo kopřivka spolu s obtížným dýcháním. Pokud se toto objeví, odstraňte NuvaRing a okamžitě kontaktujte svého lékaře.

Uživatelky přípravku NuvaRing hlásily následující nežádoucí účinky

Časté nežádoucí účinky (objevující se u více než 1 ze 100, ale méně než 1 z 10 žen):

  • bolest břicha, nevolnost (nauzea);
  • kvasinková infekce vaginy (jako je „moučnivka“);
  • vaginální diskomfort způsobený kroužkem; svědění genitálu; výtok z vagíny;
  • bolest hlavy nebo migréna; depresivní nálady; snížená sexuální touha;
  • bolest prsů; bolestivá menstruace;
  • akné;
  • zvýšení hmotnosti;
  • vypuzení kroužku.
Méně časté nežádoucí účinky (objevující se u více než 1 z 1 000, ale méně než 1 ze 100 žen):
  • porucha vidění; závrať;
  • opuchlé břicho; zvracení, průjem nebo zácpa;
  • pocit únavy, pocit, kdy se člověk necítí dobře nebo se cítí podrážděně; změny nálad; kolísání nálad;
  • hromadění tekutin v těle (otok);
  • infekce močových cest nebo močového měchýře;
  • obtížné nebo bolestivé močení; nutkavá touha nebo potřeba močit; častější močení;
  • problémy během pohlavního styku, včetně bolesti, krvácení nebo pociťování kroužku partnerem;
  • zvýšení krevního tlaku;
  • zvýšení chuti k jídlu;
  • bolest zad; svalové křeče; bolest horních nebo dolních končetin;
  • snížená citlivost pokožky;
  • bolestivé nebo zvětšené prsy, fibrózně-cystická mastopatie (cysty v prsou, které se mohou stát zduřelými a bolestivými);
  • zánět čípku; cervikální polypy (výrůstky na čípku); sliznice děložního hrdla lokalizovaná na zevním povrchu čípku (ektropium);
  • změny menstruace (například je menstruace silná, dlouhá, nepravidelná nebo se nedostavila); pánevní diskomfort; premenstruační syndrom; stahy dělohy;
  • vaginální infekce (plísňová a bakteriální); pocit pálení, zápachu, bolesti, diskomfortu nebo suchosti vaginy nebo vulvy;
  • ztráta vlasů, ekzém, svědění, vyrážka nebo návaly;
  • zlomení kroužku.
Následující vzácné nežádoucí účinky, které byly hlášeny během používání přípravku NuvaRing:
  • kopřivka;
  • diskomfort penisu partnera, jako je podráždění, vyrážka, svědění.

Jestliže se u vás objeví některé závažné nežádoucí účinky nebo zaznamenáte některé nežádoucí účinky, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, informujte svého lékaře nebo lékárníka.

Zdroj: Nuvaring


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP