Téma: 

organismus

Odkyselení organismu stravou

Kyselost buněk

Metabolické procesy jsou závislé na maximálně vyváženém pH prostředí buněk, mělo by se pohybovat pouze v rozmezí 7,34 až 7,40. V případě, že kolísá na vyšší nebo nižší úrovni některé enzymatické procesy, které regulují buněčný metabolismus, selhávají. Účinek enzymu je totiž závislý na stupni kyseliny – pokud hodnoty kyseliny nejsou optimální, dojde k zastavení metabolismu, což vede k otravě buňky a jejímu odumření. Tento proces se dá částečně eliminovat správným dýcháním. S každým nádechem dodáme organismu kyslík a uvolní se kyselina uhličitá, proto je pro organismus velmi důležité správné dýchání.

Nicméně při přeměně kyseliny uhličité vstupují do hry důležité regulační mechanismy přímo v buňce. Jedná se o minerální látky, zejména draslík a sodík, které neutralizují nově vytvořenou kyselinu na neškodnou sůl, která se následně dostane do oběhu a ledvin. Jedná se o koloběh, kdy se na jedné straně tvoří kyseliny a na druhé straně stoupá spotřeba minerálních látek na jejich odstranění.

U většiny lidí je vnitřní prostředí neustále kyselé. Překyselení je začátek mnoha nemocí! Onemocnění je totiž často výrazem extrémně namáhaného řízení acidobazické rovnováhy. V podstatě všechny regulační mechanismy slouží k vyrovnávání se s kyselinami bez poškození buňky. Když organismus vyčerpá veškeré možnosti, dojde ke vzniku onemocnění, které se může stát chronickým nebo nevyléčitelným.

Zdroj: Odkyselení organismu stravou
Zveřejněno dne: 1.4.2016

Diskuze: odčervení!

Fuj fuj... je to hnusné. Proto jednou za rok si celá rodina odčervujeme organismus. Používáme na to wurm-ex. Já osobně se po něm vždycky cítím tak nějak lépe a u syna jsme spozorovali, že se mu dokonce vyhnuly určitě zdravotní problémy.

Zdroj: diskuze Odčervení!
Odesláno dne: 4.5.2015 uživatelem Karla

Odkyselení organismu stravou

Měřicí metody

Skutečná míra acidózy se pak dá poměrně snadno zjistit i v domácích podmínkách. Stačí ponořit do ranní moči lakmusový papírek, případně použít sadu pro zjišťování pH v bazénech. Hodnota pH moči se obvykle pohybuje v rozmezí 5–7 a ovlivňuje ji mimo jiné potrava: rostlinná strava moč alkalizuje, živočišná naopak acidifikuje. Hodnoty pod 5 signalizují acidózu (překyselení), nahromaděné toxiny a škodlivé látky v těle. Naměříme-li si takové hodnoty, měli bychom zbystřit, i nepatrné překyselení může velice snadno přerůst v akutní.

Měření kyselosti organismu pomocí krve se ukazuje jako poměrně nespolehlivá metoda. Tělo mobilizuje veškeré své síly, bere ze zásob, jen aby této důležité tekutině udrželo optimální pH. A tak i silně překyselený organismus může dlouho vykazovat poměrně neutrální hodnoty pH. Samozřejmě můžeme nechat stanovení acidity organismu na odbornících, kteří nám zároveň poradí, co a jak ve své životosprávě upravit, případně zcela změnit.

Zdroj: Odkyselení organismu stravou
Zveřejněno dne: 1.4.2016

Diskuze: Ginkgo biloba

Dobrý den, mám částečně zúžený oční nerv. Očním lékařem mi byla doporučena podpora lečby vytažky z ginkgo biloby. Mám na zahradě strom ginkgo biloby. V průběhu dne sním několik čerstvých listů. má toto užívání listu pro organismus nějaký význam. Děkuji za odpověď Petr.

Zdroj: diskuze Ginkgo biloba
Odesláno dne: 23.8.2015 uživatelem Petr

Cesta ke zdraví

Nemoc

Život lidského organismu je pokaždé bojem choroby a zdraví. Je dokázáno, že nemoci neexistují, existují pouze jejich symptomy: bolest, horečka, lámání v kloubech, svalech. To, co my nazýváme nemocí, je obranná reakce organismu. Abychom byli zdraví, měli bychom poslouchat svůj organismus a rozumět mu. Náš organismus je ucelený systém, na který je třeba působit komplexně. Zdravý může být pouze ten, kdo pečuje o svou duchovní a fyzickou dokonalost. Dle autora je na odstranění zdravotních problémů potřeba 2 až 3 roky. Potom je důležité až do konce života udržovat pořádek ve své hlavě a ve svém těle a těšit se z dobrého zdraví, kterým nás obdařila příroda.

Zdroj: Cesta ke zdraví
Zveřejněno dne: 27.3.2015

Diskuze: Re: domácí výroba mastí z aloe vera

Dobrý den,

s výrobou Vám zřejmě nepomohu, ale s léčbou bych nejspíše mohl...

Co je příčinou Vaší popraskané pokožky? Trpíte nějakým kožním onemocněním? Co jste doposud užívala za léky či mastí?

Mohu Vám zajistit odbornou radu od zdravotního lékaře, se kterým jsem v úzkém kontaktu a je specialistou na účinky Aloe Vera pro lidský organismus.

Můžete psát na luckylukhk@gmail.com

Pěkný den a mnoho zdraví!

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera
Odesláno dne: 9.3.2012 uživatelem Aloe Vera Veritas - forum

Cesta ke zdraví

Život

Kdysi snili lidé o nesmrtelnosti a hledali legendární elixír mládí. V současnosti se touto otázkou zabývají vědci na celém světě. Je známo, že v přírodě panuje nenarušitelný pořádek: rodíme se, rosteme, stárneme a nakonec umíráme. Přesto to příroda vytvořila troch jinak, každou sekundu vzniká v organismu člověka šest miliónů nových krvinek a šest miliónů starých odumírá. Tímto způsobem se organismus stále obnovuje. I přesto náš organismus stárne, a to proto, že my sami to podvědomě chceme. Vše závisí na naší psychice, na mozku, který programujeme k nevyhnutelnosti stárnutí a smrti.

Není důležité, kolik je nám let, ale to, že můžeme ručičky svých biologických hodin posunout. Do každého z nás vložila příroda individuální lékárnu – proces samoléčby. V knize naleznete návod, jak této mimořádné schopnosti využít v praxi.

Zdroj: Cesta ke zdraví
Zveřejněno dne: 27.3.2015

Diskuze: ...

Vápenaté látky sice nutně potřebujeme pro naše kosti a zuby - ne ovšem vápník z mléka, který náš organismus neumí zpracovat a zužitkovat (navíc při svém vylučování spotřebává vápník náš tzn čím víc mléka vypijeme a víc nevyužitého vápníku vyloučíme tím víc se naše tělo odvápní). Mimoto je dnes každý mléčný produkt několikrát tepelně zpracován, čímž se organické minerální látky z mléka stávají anorganickými.

Kromě toho schází v kravském mléce velký protihráč vápníku - hořčík. Nehodící se vápník z mléčných produktů se usazuje na tepenných stěnách a místo aby přispíval k vytvrzení kosti, vyvolává tvrdnutí tepen. Proto je mléko bohaté na vápník škodlivé, jelikož nám způsobuje předčasné zkostnatění a zestárnutí! Nemělo by se také zapomínat, že i vysoký obsah cholesterolu v mléčných výrobcích přispívá k nebezpečnému kornatění tepen. Ve spojení s vysokým obsahem bílkovin jsou naše játra soustavně přetížena a onemocní. Cholesterol je však pouze jednou z látek, která je v našich usazeninách obsažena. Hlavní látkou anorganický vápník, který náš organismus není schopen zhodnotit. Intenzivní výzkumy, které před několika lety probíhaly na klinice Mayo v Rochesteru v Minnesotě (USA), daly několik odpovědí, které mléčnou výrobnou produkcí vápníkových tablet otřásly do základů. Paní Dr. Lawrence Riggsová, která tyto výzkumy vedla, zjistila, že ženy, které pijí mléko, nebo berou vápníkové tablety, či oboje, nemají větší příjem vápníku než ženy, které mléko, výrobky z něj nebo tablety vůbec nekonzumovaly. Naopak: ještě více se měknutí kosti vyvíjelo u těch, které samy užívaly 2000mg vápníku ve formě mléka, mléčných produktů či tablet.



Nesčetné výzkumy v různých částech světa potvrdily, že chemické prostředky - anorganické tablety vápníku, jsou nejen naprosto zbytečné, ale navíc zatěžují organismus. Lidský organismus totiž anorganické minerálie nedokáže přizpůsobovat a zužitkovat!

Zdroj: diskuze ...
Odesláno dne: 30.9.2013 uživatelem Lucie

Probiotika po léčbě antibiotiky

Následky nerovnováhy vnitřní flóry

Výsledkem snížením počtu probiotických bakterií přirozeně se vyskytujících v zažívacím traktu je narušená střevní rovnováha. Tento jev se nejčastěji projevuje průjmem. Dehydratace, která je nejčastěji s průjmem spojovaná, pak představuje pro organismus oslabený nemocí vážnou komplikaci. Probiotika (laktobacily a bifidobakterie) je zapotřebí užívat minimálně s dvouhodinovým odstupem od užití antibiotik. Tedy dvě hodiny před tím nebo po tom, co pacient snědl antibiotika.

Zdroj: Probiotika po léčbě antibiotiky
Zveřejněno dne: 1.3.2016

Diskuze: CGA800

ahojky lidi,nejprve jsem byla v rozpacích jestli si mám tento přípravek zakoupit,ale jelikož jsem nemocná a přibrala jsem o 50 kilo za 5 let , tak jsem to riskla. Beru CGA800 od pátku 15.5.2015 a dnes v pondělí 18.5.2015 jsem se vážila a mám o kilo míň - takže u mě to (zatím) funguje, uvidím dál. A hlavně v těchto kapslích není nic špatného - jen byliny, Takže je mi i lip jak fyzicky tak i psychicky. Vřele doporučuji. Každý má organismus jiný,na někoho to může účinkovat - na někoho ne. Ale já si za tím stojím a věřím že budu hubnout dál.

Zdroj: diskuze CGA800
Odesláno dne: 19.5.2015 uživatelem Veronika Růžičková

Způsobuje zelená káva překyselení organismu

Kdy zelená káva překyseluje organismus

Překyselení je opravdu zásadní problém, stačí si například uvědomit, že rakovinové nádory mohou růst pouze v kyselém prostředí. Při pěstování kávy se používá velké množství pesticidů a herbicidů a tyto chemické látky se dostávají i do plodů kávovníku. Chemické látky se přidávají i při výrobě instantní kávy a při extrakci kofeinu, což není nic pozitivního pro naše tělo. Tuk obsažený v kávových zrnech navíc snadno žlukne a stává se pro lidský organismus škodlivým. Z hlediska čínské medicíny káva narušuje komunikaci mezi srdcem a ledvinami – oheň a voda v našem těle se nemohou vzájemně podporovat a spolupracovat. To s sebou přináší celou řadu zdravotních problémů, například hypertenzi, otoky dolních končetin u srdečních onemocnění a zejména u žen městnání „nahoře i dole“, což může znamenat tvorbu nádorů v prsou i v děloze.

Zelená káva je k dostání buď v tabletové formě, nebo jako bobule, které se musí namlít a pijí se jako káva. Přičemž se nejedná o kávu, jak jsme zvyklí, nýbrž o čirou tekutinu s nádechem zelené barvy, ve které plavou zbytky rozdrcených kávových zrn.

Zelená káva by se jako nápoj měla pít maximálně dvakrát denně, a to po jedné lžičce. Tobolky je nutné konzumovat podle návodu a obsahu extraktu v nich (zpravidla to jsou dvě tobolky denně). Při častější konzumaci dochází k překyselení organismu.

Zdroj: Způsobuje zelená káva překyselení organismu
Zveřejněno dne: 29.12.2016

Diskuze: Tibetská houba negativní účinky

Tahle kefírová kultura skutečně žádné negativní účinky nemá. Jenže existuje další tibetská houba s názvem Cordyceps, která negativní účinky má. Z Cordycepsu se nedělá kefír, ale konzumují se přímo houby Cordycepsu, které mají výrazný blahodárný účinek na organismus. Mimo tyto přednosti v sobě tibetská houba skrývá i nebezpečí v podobě negativních účinků. Při užívání hrozí riziko krvácení, například při říznutí nebo při operaci. Tento účinek může být dále posílen léky proti srážení krve - anticoagulanty. Tibetská houba Cordyceps totiž zpomaluje srážlivost krve. Dále hrozí rozbouření autoimunitních onemocnění jako je například lupus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. V těchto případech by se neměla tato tibetská houba užívat.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky
Odesláno dne: 17.12.2014 uživatelem Martina

Colafit – kolagen v kostičkách

Kolagen pro hladší pleť

Za to, že je naše pokožka hladká, vděčíme až 70% podílu kolagenu v její bílkovinné struktuře a 3% podílu elastinu. Kolagen je zodpovědný za pružnost, pevnost a správné navlhčení kůže. Následkem deficitu kolagenu v organismu začíná stárnutí, jehož projevem je například tvorba vrásek. Příčinou tvorby vrásek je konkrétně pokles kvality kolagenových elastenních vláken v kůži a podkoží. Když jsme mladí a zdraví, lidský organismus nemá žádné problémy s tím, aby vyráběl dostatek kolagenu. Pleť je napnutá a nevyskytují se na ní žádné stopy vrásek. Stárnutím dochází k nižší produkci kolagenu a snížení rychlosti obnovy pokožky, což je jednou z příčin tvorby vrásek a ubývání elastičnosti pleti. Nedostatek kolagenu způsobuje nižší pružnost, pevnost a hydrataci kůže. S přibývajícími léty jsme nuceni se o svoji pleť starat stále více, lépe a účinněji. Po čtyřicítce se vrásky prohlubují, kontury tváře povolují, pevnost pokožky se snižuje a tvář ztrácí jas. I úbytek hormonů způsobený menopauzou se projevuje na pleti. Ta je vysušená, bez jasu, kůže začíná klesat.

Pokud usilujeme o zlepšení stavu kolagenu v pokožce, můžeme to zkusit pomocí správné výživy. Jinou alternativou je potírání pokožky krémy obsahujícími aktivní složky a vitamíny, ale pokud nanášíme Přírodní kolagen, pak jej dodáváme právě do mezibuněčné tkáně, kde se tvoří proteinová síťka, jejíž hustota rozhoduje o pružnosti, pevnosti a stupni vrásčitosti pokožky. Přírodní kolagen doplňuje tento nedostatek a stimuluje buňky, které díky své stařečské lenivosti zpomalují produkci kolagenu. Rybí kolagen navrací fibroblasty a chondrocyty do aktivního stavu, na který „věkem zapomněly“. Nezapomínejte ani na péči o krk, dekolt a zbytek těla. I na těchto místech pokožka ztrácí postupem věku pružnost, hydrataci a vznikají vrásky.

Zdroj: Colafit – kolagen v kostičkách
Zveřejněno dne: 10.3.2016

Diskuze: skořicový nápoj

Dobrý den,

v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.

Mohu poprosit o odpověď ?

Zdroj: diskuze Skořicový nápoj
Odesláno dne: 7.1.2013 uživatelem Ing.Slavomír Růžička

Colafit – kolagen v kostičkách

Kolagen na klouby

V dnešní době trápí problémy s klouby i věkovou kategorii, u níž bychom to dříve nečekali. Pravidlo, že klouby mohou bolet až lidi nad padesát let, už dnes neplatí. V poslední době se stále častěji setkáváme s problémy u mladých lidí, a dokonce i mladistvých. Mezi nejčastější příčinu bolesti kloubů patří osteoartróza. Jedná se o degenerativní nezánětlivé onemocnění kloubů, způsobené úbytkem kloubní chrupavky, což vede ke změnám postihujícím kloub, okolní kosti, vazivo a měkké části v blízkém okolí kloubu. Toto onemocnění nejčastěji postihuje kyčelní (koxartróza) a kolenní (gonartróza) klouby, ale můžeme se s ním setkat i na kloubech rukou nebo na páteři. Artróza přímo souvisí s věkem, postihuje 70 % padesátiletých lidí a až 90 % sedmdesátiletých. Jedná se o chronické onemocnění, které neohrožuje člověka přímo na životě. Artróza způsobuje bolesti, snižuje pohyblivost, a proto snižuje kvalitu života. Kolagen se ve velké míře vyskytuje ve vazivové tkáni. Nejvíce ve šlachách, vazech a kloubních chrupavkách a je právem považován za základní stavební kámen vazivové tkáně. Ovlivňuje vysokou stabilitu a pevnost kloubní chrupavky, kostí, vaziva, kůže i zubů. Kolagen je tak nejdůležitější složkou vazivové tkáně a tím i kloubní chrupavky.

Vlastnosti hovězího kolagenu jsou obzvlášť cenné pro svou shodu s lidskými. Dalším důležitým faktorem pro maximální využití potravinového doplňku s obsahem nebo na bázi kolagenu je, aby byl štěpený. Štěpený kolagen je totiž mnohem lépe vstřebatelný, což je důležité proto, aby se jakožto stavební materiál dostal do krevního oběhu přes střevní stěnu. Štěpený kolagen je pro lidské tělo daleko více biologicky dostupný. Pokud chceme maximalizovat účinek kloubní výživy, pak je vhodné kombinovat štěpený kolagen s dalšími chondroprotektivy, které působí protizánětlivě, dále s vitamínem C a nosičem, který zajistí ještě lepší biologickou dostupnost a vstřebatelnost pro náš organismus.

Zdroj: Colafit – kolagen v kostičkách
Zveřejněno dne: 10.3.2016

Diskuze: Re: problém s erekcí

Řešní je velice prosté u muže s běžnou tělesnou kondicí. Navštivte svého lékaře a požádejte jej, aby vám předepsal některý z přípravků na bázi sildenafilu (Sildenafil Teva, Modrasil, a pod.) Přípravek je běžně v lékárnách na lékařský předpis v několika variacích účinné látky a různých cenách. Cenově nejvýhodnější jsou tablety obsahující 100 mg. balené po čtyřech kusech, k dosažení žádoucího účinku stačí půl tablety. Cena jednoho balení se pohybuje od 270 do 380 Kč Působí spolehlivě i po osmdesátce.
Všechny zázračné prostředky nabízené a doporučované v erotických prodejnách a na pornografických webech jsou jen tahačky na peníze a hlavně - pokud vám přípravek lékař předepíše, tak máte záruku, že vám neuškodí. Jedinou nevýhodou farmaka je poněkud rozplizlá doba nástupu účinku od 15. do 45 ti minut. Záleží zejména na tom co, a jak dlouho před použitím jste jedl, a jistě to bude i individuální, ale po dvou- třech použitích už spolehlivě poznáte, že organismus je připraven.

Zdroj: diskuze Problém s erekcí
Odesláno dne: 15.6.2016 uživatelem Zero Jan

H2Out

Zkušenosti s H2Out

Složení ve 2 tobolkách:

  • 200 mg zelené kávy (Green coffee, bezkofeinový extrakt, min. 50 % kyseliny chlorogenové): antioxidant;
  • 200 mg kopřivy dvoudomé (Urtica dioica, extrakt z listu): podporuje činnost cévní soustavy, vylučování vody z organismu, činnost kardiovaskulárního systému, činnost ledvin, vylučování, energii, osvěžení těla, přirozený stav kloubů, přirozená obranyschopnost, posiluje funkci prostaty, dýchací systém, stav kůže; obsahuje minerály, železo;
  • 166 mg bambusu (Bambusa bambos, 10 % křemíku): podporuje stav kostí a kloubů a funkci dýchacího systému;
  • 150 mg bezvodého kofeinu: energie;
  • 80 mg jírovce maďal (kaštan koňský, Aesculus hippocastanum, extrakt ze semene): podporuje činnost cévní soustavy, je antioxidant, podporuje pohyblivost kloubů, přirozenou obranyschopnost, stav pokožky, funkce žaludku, funkce oběhové soustavy, tlumí nepříjemné příznaky premenstruačního syndromu a menopauzy;
  • 4 mg fenyklu obecného (Foeniculum vulgare, silice): normální funkce dýchacího systému.

Nastartování správné životosprávy a cesty k vysněné postavě se neobejde bez prostředků, které znásobí naši snahu. Jedním z nich je H2Out. Jedná se o velkou revoluci v boji s kily navíc. Většina z nás má minimum pohybu, což se projevuje oteklými nohami, celulitidou, neschopností spalovat tuk, hromaděním přebytku tuku v oblasti břicha a pasu, pocity těžkosti a plnosti, porušeným lymfatickým systém. Při pravidelném užívání H2Out se budete cítit mnohem lépe, a navíc měřitelně shodíte přes stehna a zadek, což ocení především ženy.

K zadržování vody v organismu přispívá: konzumace cukrů ve stravě, hormonální antikoncepce, překyselený organismus, minimum pohybu, sedavé zaměstnání, dlouhé cesty.

Užíváním přípravku H2Out se můžete zbavit až 15 litrů přebytečné vody v těle, která se ukládá v problémových partiích. Stačí brát dvě tobolky po jídle – nejlépe ráno a odpoledne, nejpozději 4 hodiny před spaním. H2Out nemá žádné vedlejší účinky, dodržujte ale předepsané dávkování. V opačném případě by totiž mohlo dojít k nekontrolovatelnému úbytku váhy.

Účinky H2Out na odvodnění podpoříte také změnou stravovacích návyků. Omezte příjem soli a cukru, do jídelníčku naopak můžete zařadit takzvané diuretické potraviny, mezi něž patří třeba okurky, celer nebo meloun. Také nezapomínejte hodně pít, protože snadněji vyplavíte sodík z těla i s přebytečnou vodou. Někdy je zadržování vody v těle způsobeno také hormonální antikoncepcí, požádejte tedy svého lékaře o změnu léků.

Zdroj: H2Out
Zveřejněno dne: 18.3.2016

Diskuze: Zluta ridka stolice

Dobry den,
Rad bych se zeptal, jestli muze mit nejaky vliv na stolici cisteni strev soli. Nevim, kdy presne me problemy zacali ale zhruba pred tremi tydny jsem si precetl clanek, jak si procistit organismus, tak sem to zkusil. Popravde nevim o tom, ze bych se nasledne snazil dostat nejake probioticke kultury. Blbost. To si rikam dneska taky ale v te dobe mi to nedoslo. A v poslednich tydnech,dnech mam zlutou a ridkou stolici. Bolesti zadne. Mozna lehce na prave strane u slepeho streva ale sam nevim, jestli to neni spis nafouknutim. Mozna z meho prohmatavani a stresovani. Mensi nabeh na karcinofobii by tu byl :) a stresovani v posedni dobe bylo az moc. Mel jsem dovolenou poslednich 14 dni a musim priznat, ze jsem kazdy den pil alkohol. ne moc ale vetsinou min. pivo sklenicku vina atd. Pred par (dny cca 4dny) jsem prestal pit uplne, zacal jsem pouzivat makrobiotika a od vcerejska jim tmavou cokoladu. Pomalu se to zlepsuje ale protoze jsem v Anglii novy a sveho obvodniho lekare muzu navstivit az za tri tydny, tak nevim, jestli nejit radsi na pohotovost a zadat o vysetreni. Cekat, cist clanky plne strasaku o rakovine slinivky nebo byt v klidu a cekat na zlepseni a vysetreni za tri tydny? Je mi jasne, ze dotaz je asi jeden z nejdivnejsich, co tu kdy bude ale jsem uprimny. Predem moc dekuji a kdyby byla moznost Vam zavolat, tak to rad udelam. Diky.

Zdroj: diskuze Zluta ridka stolice
Odesláno dne: 29.9.2015 uživatelem Tomas

Chuť k jídlu

Neustálá chuť k jídlu

Nezvladatelnými chutěmi tělo naznačuje, že něco není v pořádku. Obvykle jde o výsledek akutního nedostatku nějaké konkrétní látky, kterou organismus potřebuje. Neustálá chuť k jídlu může být výsledkem psychického vypětí, negativních pocitů či únavy. Tento typ reakce je velmi nebezpečný. Pokud se člověk naučí reagovat na stresové situace zvýšenou konzumací, obvykle kaloricky velmi vydatného jídla, z dlouhodobého hlediska se tak vystavuje riziku obezity a všem zdravotním důsledkům, které z ní plynou.

Chuť na sladké ve většině případů způsobuje psychika, která je závislá na serotoninu. Konzumace sladkého dokáže nárazově prudce zvednout hladinu serotoninu, což je také důvod, proč se po jeho konzumaci cítíte tak dobře. Pokud jste v depresi nebo se cítíte vyčerpaní, vaše tělo reaguje tímto konkrétním typem chuti. Chutí na sladké také reaguje na nízkou hladinu krevního cukru. Sladká jídla dokážou krevní cukr pozvednout velmi rychle, i když na velmi krátkou dobu. Jinak je to s čokoládou. Ta je pro mnoho lidí spojená s pozitivními emocemi a přestavuje prostředek k úniku z každodenního tlaku. Kromě toho je dokonalým spojením cukru a tuku, takže po ní řada lidí sáhne v případě, že se cítí zcela vyčerpáni. U žen může být chuť na čokoládu spojená i s nedostatkem hořčíku, mědi a železa, často také s premenstruačním syndromem.

Chutí na výrazně slaná jídla vám tělo naznačuje, že by potřebovalo mnohem víc vody. Sůl reguluje množství vody v těle, a pokud se začíná projevovat dehydratace, sůl zadržuje vodu a tělo si tak snaží udržet alespoň ty zásoby tekutin, které už má. Až příště pocítíte nutkání dát si dvojitou porci hranolků, vypijte místo toho raději sklenici vody. Chuť na slané je také projevem deficitu minerálů. Sodík zvyšuje vylučování vápníku a tělo tak má pocit, že problém s jeho nedostatkem byl odstraněn. Při akutní chuti na slané vám pomůže kousek celeru nebo okurky, které vašemu tělu dodají sodík.

Pokud nemáte chuť na nic jiného než na maso, jde pravděpodobně o známku nedostatku vitamínu B12, tuku nebo železa.

Chuť na těstoviny či na pečivo je důsledkem příliš malého přísunu kalorií. Touhou po sacharidech tělo signalizuje nedostatek energetického paliva a nutnost jeho doplnění. Prázdné kalorie, jako jsou například sladká jídla, však problém nevyřeší. Soustřeďte se raději na kvalitní potraviny, které vám dodají energii a přitom se nepromění na tukové zásoby. Jezte víc bílkovin, jídel bohatých na vlákninu, čerstvou zeleninu a ovoce.

Zdroj: Chuť k jídlu
Zveřejněno dne: 29.11.2016


Sitemap | RSS