Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST LEDVIN A V PODBŘIŠKU A KRVÁCENÍ V PŘECHODU

OBSAH

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem KYRETÁŽ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Koubova.

20.12 provedena kyretáž týden slabší krvácení po 12 dnech jsem šla do práce byla jsem v pohodě pracují v kuchyni teď opět bolení v podbřišku vystřelující od zad mírný výtok až krvácení poraďte být doma nebo brát prášky na bolest kdy navštívit svého gynekologa je mi 61 let díky za každou radu..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tomto případě je nejlepší neodkládat návštěvu lékaře. Zajděte za svým gynekologem, protože jen ten může správně vyhodnotit, proč se vám stav takto zhoršil. Tímto způsobem se nejrychleji zbavíte nepříjemných projevů a budete dříve opět fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyretáž v přechodu

Bolest v podbřišku v těhotenství

Již od počátku těhotenství pociťuje těhotná ženy tlaky a pobolívání v podbřišku. Bolest bývá podobná bolestem menstruačním. Může být tupá, ale i křečovitá. Pokud tyto bolesti nedoprovází krvácení, pak by se nemělo jednat o nic vážného. Další bolest se může objevit na stranách podbřišku či v oblasti třísel. Bolest je silná při prudkém pohybu, například při rychlém vstávání a mizí vleže. Jedná se o bolest oblého děložního svalu, který fixuje po stranách dělohu v břišní dutině. Protože bolesti a tlak v podbřišku během těhotenství mohou znamenat i ohrožení vyvíjejícího se miminka, je zapotřebí všechny bolesti a tlaky oznámit lékaři.

Bolesti v podbřišku v první polovině těhotenství může vyvolat odlučování plodového vejce, přičemž nedošlo k úmrtí plodu. Hrozící potrat doprovází špinění až slabší krvácení. Návštěva lékaře a následný klidový režim je nezbytný. Bolesti v podbřišku mohou být způsobeny i kontrakcemi vedoucími k porodu (nebo předčasnému porodu) – pak se bolest v podbřišku projevuje jako křečovité stahy opakující se v přesných intervalech. Po 36. týdnu těhotenství se však spíše jedná o takzvané poslíčky, nepravé kontrakce, které mohou bolest v podbřišku také způsobit.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Čaj-bylina-Kontryhel-Alchemilka okamžitě zastavuje silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Komplikace po kyretáži

Komplikace jsou vzácné, ale obdobné jako u jakékoli jiné operace, tedy záněty, krvácení, trombózy, embolie, poranění dělohy, poranění sousedních orgánů, nervů a cév. Při eventuálních velkých poraněních dělohy a možném krvácení může dojít i k odstranění dělohy. Má-li žena později po operaci bolesti v podbřišku, krvácení, nebo pokud se dostaví horečka, je potřeba neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem ŽENA V PŘECHODU A MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Zipperova.

Je mi 57 let už rok jsem neměla měsíčky a po více než roku mi znova začly měsíčky je to možný nebo je nějaký problém? Léčila jsem se na chudokrevnost může to být železem které užívám ? děkuji za odpověď Zipperova Pavlína

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postmenopauzální krvácení je vaginální krvácení, ke kterému dochází rok nebo déle po vaší poslední menstruaci. Může to být příznak vaginální suchosti, polypů (nerakovinných výrůstků) nebo jiných změn ve vašem reprodukčním systému. Asi u 10 % žen je krvácení po menopauze známkou rakoviny dělohy.
Přesnou příčinu může určit pouze gynekolog. Neodkládejte návštěvu svého gynekologa a co nejrychleji své krvácení po přechodu řešte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Bylina Kontryhel-Alchemilka-čaj zastavuje okamžitě silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Co znamená silné krvácení v přechodu

Během přechodu se dostavují různě dlouhé menstruace, které mají různě silné krvácení. Za čas se menstruace úplně zastaví, to znamená, že dochází k menopauze. Kvůli opožďování ovulace se cyklus nejprve prodlužuje a poté zase naopak dochází k jeho zkracování. Důsledkem je obvykle častější měsíční krvácení. To ustane až ve chvíli, kdy se vyčerpá zásoba vajíček schopných k dozrání.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi VELMI SILNÉ KRVÁCENÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den chtěla jsemse zeptat zda je normální v přechodu u žen velmi silné krvácení které trvá už 14 dnů a vůbec neustupuje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Bylina-čaj -Kontryhel - Alchemilka / hlavně nalačno/ okamžitě zastavuje krvácení.

Zdroj: diskuze Velmi silné krvácení v přechodu

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Co znamená bolest v kříži a podbřišku

Bolest v kříži a podbřišku může souviset s páteří, ale u žen je nutné nejdříve vyloučit infekce, močové a gynekologické problémy, například cysty nebo srůsty, které se mohou objevit. Gynekolog i urolog provedou potřebná vyšetření a objasní příčinu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobry den, je možné že můžu přijít do přechodu v 39 letech ? mám posledni rok dosti podivné nálady, bolesti havy ,nechut k sexu a další negativa ;( ted poslednich pul roku si menstruace dělaji co chtějí , jsem úplně zoufala, 7.10 jsem začala špinit do toho bolest na leve strane vaječníku a zad, bolest ustala a od 11.10 pak silné krvácení do 15.10 a doposud slabé krvácení. Nikdy jsem problém s menses neměla až poslední půl rok, tohle je asi nejzávažnější. Předem děkuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To asi ještě nebude přechod. Za výkyvy ve vašem cyklu možná může estrogen. Třeba u vás došlo k poklesu tohoto ženského pohlavního hormonu, což by chtělo ověřit laboratorním vyšetřením krve. Prodiskutujte to se svým gynekologem, určitě vám navrhne vhodné řešení, které vás zbaví těchto nepříjemností.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace

Bolest ledvin a zvracení

Zánět ledvin se projevuje bolestmi v boku, horečkami, zvracením a většinou i potížemi s močením. Kolem pupíku nemoci močové soustavy typicky nebolí. U těchto obtíží vyhledejte lékaře, který stanoví přesnou diagnózu.

Zdroj: Bolest ledvin

Diskuze

V diskuzi SILNÉ MENSTRUAČNÍ KRVÁCENÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mlb.

Bylina Kontryhel / Alchemilka /-čaj zastavuje silné krvácení !!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Silné menstruační krvácení v přechodu

Slabá menstruace

Ani krátká menstruace nebo velmi slabá menstruace nejsou v pořádku. Mohou vám naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy či nemoc ledvin.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi ŽENA V PŘECHODU A MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandra Michalčík.

Dotaz:Je mi 51 let a zhruba 2roky mám problémy-šílené bolesti při menstruaci, silné krvácení+velké hrudky krve...Nejvíc mě trápí,že PSM který jsem měla týden před periodou,mám teď skoro celý měsíc!
Žádné výrůstky,vředy nemám.
Zajímalo by mě jestli se dá nějakou injekci,nebo zákrokem menstruace NAVŽDY ukončit?
Přechodu se nevyhnu,tak proč se ještě trápit s PSM a menstruaci...
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Častá menstruace v přechodu

Polymenorea je častá menstruace, která se dostaví dříve než za 23 dní od poslední menstruace. Krvácení v menopauze je jedním z příznaků tohoto období.

Nepravidelná menstruace v přechodu

Metrorrhagie je nepravidelné děložní krvácení, které přichází bez jakéhokoliv rytmu. V případě, že je nepravidelnost menstruace v menopauze na podkladě hormonálního systému, je ženě předepsána hormonální léčba. Ženy v menopauze jsou léčeny náhradními léky, které menstruaci upraví nebo ji úplně zastaví.

Krvácení po přechodu

Po přechodu je jakékoli krvácení příznakem nemoci a nemělo by se zanedbat. Nejčastěji krvácí po přechodu vysoká výstelka děložní sliznice (hyperplazie endometria), další velmi častou příčinou krvácení jsou nádory dělohy, a to jak zhoubné (karcinomy endometria, karcinomy čípku), tak nezhoubné (myomy a polypy děložní). Každé postmenopauzální krvácení z dělohy musí být histologicky ověřeno. Metodou volby je hysteroskopie nebo separovaná abraze.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem KYRETÁŽ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Koubova.

Kyretáž v prosinci leden mírně krvaceni únor znova krvaceni podání norethisteron.. březen opět norethisteron. Stěry ultrazvuk rentgen histo vše v pořádku od toho Prosince furt krvácení v době podávání norethisteronu ne...co doporučujete jaké vyšetření magnetickou rezonanci či jak mám dále se léčit děkuji za jakoukoliv radu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedině lékař, který vás vyšetří, může naordinovat další postup. Takže doporučení je: konzultujte svůj stav s jiným gynekologem. Ze zákona máte právo využít dvě nezávislé lékařské konzultace. Na internetu najděte gynekologa, krerý má dobré recenze a obraťte se na něj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyretáž v přechodu

Bolest v podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty (akutními či chronickými). U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Léčba je individuální, záleží na příčině onemocnění.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Co s tím

Souvisí-li silné krvácení s nově užívanou substituční léčbou, jedná se pravděpodobně o nežádoucí účinek. V případě, že krvácení přetrvává, je vhodné navštívit gynekologa a zvážit změnu léčby. Protože je krvácení příznak velmi nespecifický, způsobený celou řadou příčin, rozhodně se doporučuje v případě pochybností vyhledat gynekologa.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Jak poznat bolest ledvin

Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu. Také se může objevit bolest v bederní oblasti vystřelující podél močovodu do podbřišku, šourku či stydkých pysků. Časté jsou doprovodné příznaky jako nevolnost a zvracení, může dokonce dojít k zástavě pohybu střev. Dalším příznakem může být přítomnost krve v moči. Důvodem je drobné poranění vnitřní stěny pánvičky, močovodu či stěny močového měchýře při pohybu kamene nebo písku. Objevuje se časté močení, bolestivé močení a přítomnost hnisu v moči.

Zdroj: Ledviny

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Růžový výtok v těhotenství

Krvácení v graviditě vždy vyžaduje vyšetření! Krvácení v těhotenství se sice vyskytnout může, ale klasická menstruace, kdy se odlučuje zbytnělá sliznice a tím dochází ke krvácení, není možná. V těhotenství se pohlavní orgány ženy více prokrví – to platí i pro děložní čípek, a tak se může stát, že se při anebo po pohlavním styku objeví slabé špinění. Pokud k tomu nejsou další příznaky, jako je silná bolest v podbřišku a špinění bylo jednorázové, neopakovalo se a nezačali jste krvácet, tak není důvod panikařit. Pohlavním stykem se miminku neublíží. V těhotenství je také žena náchylnější ke kvasinkové infekci pochvy, takže se může po pohlavním styku objevit i kvasinkový výtok.

Zdroj: Narůžovělý výtok mimo menstruaci

Příčiny

Krvácení mimo menstruaci může doprovázet řadu onemocnění, jako je například zánět dělohy, nádorová onemocnění, může se objevit také při užívání hormonální substituční léčby. Pokud se objeví silnější menstruace než obvykle a s kusy krve, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Zánětlivá onemocnění

Mezi onemocnění, u kterých se může objevit krvácení mimo menstruaci, patří zánět děložní sliznice a svaloviny (endomyometritis) nebo zánět děložního čípku (cervicitis) způsobený bakteriemi, viry, houbami či parazity. Záněty bývají provázeny špiněním, hojným výtokem, který může zapáchat, tupou bolestí v kříži, zvýšenou únavností a teplotami, ovšem všechny příznaky se nemusí vyskytnout.

Nádorová onemocnění

Krvácení mimo menstruaci může doprovázet také nádorová onemocnění, jako například myomy, polypy nebo karcinomy děložní sliznice.

Nezhoubné nádory

Polyp se vyskytuje zejména u žen mezi 40.–50. rokem a jeho nejčastějším příznakem je abnormální krvácení.

Myom je nejvíce se vyskytující nezhoubný nádor a postihuje 30–40 % žen mezi 30.– 50. rokem, nejčastějším příznakem je opět krvácení a pocit tlaku v podbřišku.

Zhoubné nádory

Karcinom děložní sliznice, endometria, se vyskytuje nejčastěji okolo 66. roku, opět je hlavním příznakem špinění až velmi silné krvácení, vodnatý až krvavý výtok; bolest nebývá obvykle přítomna.

Nádor děložního hrdla bývá provázen vodnatým výtokem, bolestí a krvácením, krev může být přítomna i v moči. Nádor lze zachytit již v počátku z výsledků každoročního cytologického vyšetření, tedy stěru z čípku.

Hormonální terapie

Také nově nasazená hormonální substituční léčba po přechodu bývá zpočátku provázena krvácením.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP