Téma: 

oříšky

Pistácie

Pistácie a zdraví

Nejznámější formou pistácií jsou pražené solené oříšky, které lze přímo sníst. Z pistácií ovšem můžete mimo jiné připravit mnoho lahodných pokrmů, a to z nesolené formy, přičemž si jádra zachovávají všechny své výživné látky, které v nich jsou přirozeně obsaženy.

Pistácie jsou dobře stravitelné oříšky s jemnou konzistencí. Mají svou typickou chuť, která skvěle doplní téměř každé jídlo. Jsou vhodné také při redukčních dietách, protože zasytí již v malém množství. Obsahují mnoho látek důležitých pro lidský organismus. Z těch nejvýznamnějších jsou to železo a měď, které se dobře vstřebávají spolu s vitamínem C, takže je dobré jíst pistácie společně s ovocem. Pistácie mají v průměru 55 % olejů, 20 % bílkovin a 15 % cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.

Zdroj: Pistácie
Zveřejněno dne: 30.1.2017

Diskuze: Pokračování mého dotazu k využití plodů-semen jinanu.

Děkuji za vyčerpávající odpověď na můj dotaz. Konečně vím, jak využít oříšky jinanu dvoulaločného. Díky a mějte se moc hezky.
Irena Studeníková

Zdroj: diskuze Pokračování mého dotazu k využití plodů-semen jinanu.
Odesláno dne: 10.2.2014 uživatelem Irena Studeníková

Pistácie

Co o nich říká Wikipedie

Řečík pistáciový (Pistacia vera), také zvaný pistácie pravá, je strom z čeledi ledvinovníkovité, jehož původní oblast rozšíření je ve Střední Asii a na Blízkém východě. Pěstuje se pro oříšky, které známe pod názvem pistácie. Pistácie lze konzumovat čerstvé, pražené anebo jako součást různých potravin, například pistáciová zmrzlina, lokum nebo salám Mortadella. Mezi tři největší producenty pistácií patří Írán, Spojené státy (Centrální údolí) a Turecko. Dále se pěstuje například v Číně, Sýrii a Řecku. Jak je z oblastí pěstování zřejmé, pistácii nejlépe vyhovuje suché až polopouštní subtropické klima. Vrcholu produkce dosahují stromy asi ve 20 letech a jsou zastřihovány kvůli snadnější sklizni. Nejrozšířenějším kultivarem je „Kerman“.

Při nevhodném zpracování nebo uskladnění mohou pistácie obsahovat jedovaté aflatoxiny, produkované především plísněmi rodu Aspergillus, které jsou známé jako silné karcinogeny. Kvůli vysokému obsahu tuků a nízkému obsahu vody jsou pistácie při přepravě ve velkých objemech náchylné k samovznícení, proto je třeba při přepravě pistácií v lodní dopravě dodržovat zvláštní pravidla.

Zdroj: Pistácie
Zveřejněno dne: 30.1.2017

Život s alergií na ořechy

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy
Zveřejněno dne: 30.6.2013

Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu

Zvýšit příjem zinku

Studie ukazují, že ke snížení hladiny testosteronu vede nedostatek zinku. Dostatečný příjem zinku je tedy rozhodující pro zajištění normální produkce testosteronu. Potravinami bohatými na zinek jsou například: rostbíf, jehněčí, hnědá rýže, arašídy, ústřice, humři, suché pražené kešu oříšky.

Zdroj: Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu
Zveřejněno dne: 20.8.2013

Alergie na alkohol

Víno a alergie

Také ve víně jsou obsaženy látky, které mohou u senzitivních lidí vyvolat alergickou reakci. Konkrétně se jedná o histamin, jehož obsah se liší v závislosti na druhu vína. Celková reakce pak ještě může být podpořena dalšími alergeny obsaženými v nápoji samotném nebo potravinách, které bývají s alkoholem obvykle požívány, například oříšky.

Zdroj: Alergie na alkohol
Zveřejněno dne: 3.7.2013

Strava při chronickém onemocnění ledvin

Správné druhy bílkovin

Jezte malé porce bílkovin. Protein se nachází v potravinách z rostlin a živočichů. Promluvte si se svým dietologem o tom, jakou správnou kombinaci bílkovin pro vás zvolit. Mezi živočišné bílkoviny patří: vejce, maso, ryby, mléko a mléčné výrobky. Mezi rostlinné bílkoviny patří: luštěniny, sója, oříšky a obiloviny.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin
Zveřejněno dne: 20.6.2016

Nejúčinější přírodní antioxidanty

Antioxidanty a jejich přírodní zdroje

Mezi nejúčinější zdroje přírodních antioxidantů patří zejména:

  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu A je hlavně rybí tuk, játra, mrkev, pak to jsou zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, dýně, máslo a vaječný žloutek.
  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu C je především šípek, pak také černý rybíz, růžičková kapusta, kiwi, brokolice a červený ribíz.
  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu E je olej z pšeničných klíčků, máslo, mléko, burské oříšky (arašídy), pak je také hojně v sóji, salátu a v mase savců.

Zdroj: Nejúčinější přírodní antioxidanty
Zveřejněno dne: 28.12.2011

Co jíst pro zdravé oči

Antioxidanty – vitamín E

Vitamín E je dalším antioxidantem, který umí vše. Konzumace potravin bohatých na vitamín E pomáhá předcházet nebo snižovat rizika Alzheimerovy choroby, ischemické choroby srdeční a pomáhá chránit proti různým typům rakoviny. Pokud jde o zdravé oči, je vitamín E spojen s prevencí šedého zákalu a oddálením růstu kataraktu. Nejlepším zdrojem vitamínu E jsou ořechy, zelená listová zelenina a některé obiloviny.

Vybrané potravy s obsahem vitamínu E:

  • olej z pšeničných klíčků;
  • suché pražené mandle;
  • slunečnicový olej;
  • kukuřičný olej;
  • sojový olej;
  • zmrazené nebo vařené listy tuřínu;
  • syrové mango;
  • suché pražené arašídy;
  • směs ořechů a arašídů;
  • majonéza;
  • zmrazená, sekaná nebo vařená brokolice;
  • vařená zelená pampeliška;
  • suché pražené pistáciové oříšky;
  • zmrazený nebo vařený špenát;
  • kiwi.

Zdroj: Co jíst pro zdravé oči
Zveřejněno dne: 14.2.2013

Život s alergií na ořechy

Jakým ořechům je třeba se vyhnout?

Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergie na ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:

  • mandle
  • para ořechy
  • kešu
  • kaštan jedlý
  • lískové ořechy
  • makadamové ořechy
  • pekanové ořechy
  • piniové oříšky
  • pistácie
  • vlašské ořechy

Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:

  • pečivo
  • čokoládové bonbony
  • sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
  • obiloviny (müsli)
  • celozrnné pečivo
  • energetické tyčinky
  • med
  • omáčky
  • saláty a zálivky

Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.

Zdroj: Život s alergií na ořechy
Zveřejněno dne: 30.6.2013

Co ovlivňuje naší psychiku

Podrážděnost

Osobní strážcové: Čokoláda, oříšky. Ne nadarmo je považována za afrodisiakum. Možná jste ani netušili, jak je rčení „jezte čokoládu a budete šťastni!“ pravdivé. Čokoláda totiž obsahuje látku, která je odpovědna za pocity štěstí a blaha a je lidskému tělu dobře známá – je to právě fenyletylamin. Přestože se tvoří v malém množství, způsobuje příjemné pocity, a proto se k ní s radostí obracíme v případě smutku a depresí. Čokoláda také obsahuje i užitečné minerály jako železo, fosfor, magnesium a polyfenoly, které mají antioxidační účinky. Avšak má to háček. Již 100g mléčné čokolády může obsahovat až 2000 kj, o něco méně kalorická je hořká čokoláda. Pokud již nemůžete odolat, snažte se vychutnat pouze 2 kostičky namísto celé čokolády denně.

Nepřátelé: Přestože na chvíli dokáže ukonejšit, patří mezi silné depresory – alkohol. V průběhu několika hodin dokáže náladu zhoršit až dvojnásobně.

Zdroj: Co ovlivňuje naší psychiku
Zveřejněno dne: 13.3.2015

Písek v moči

Prevence

Prevence vzniku písku v moči je založená na dostatečné konzumaci tekutin, a to hlavně čisté vody. Když má tělo nedostatek tekutin, musí vodou šetřit, a tak jí do moči profiltruje míň. Moč je pak více koncentrovaná a obsahuje relativně víc látek schopných krystalizovat a utvořit kameny. Denně by se měly vypít alespoň dva litry vody. Doporučuje se také vypít jeden pohár domácí ovocné, nejlépe citronové šťávy. Jedinci s poruchou metabolismu glyoxalátu by se měli vyhýbat potravě s vysokým obsahem oxalátů. Neměli by jíst špenát, oříšky, mandle, rebarboru, sóju, sezamová semínka. Měli by omezit pití kávy a čajů. U hyperkalcurie, což je zvýšené vylučování vápníku močí, se doporučuje snížit přísun soli. Sůl totiž táhne také vápník k vyloučení ledvinami. Spotřeba soli by měla být přibližně 6 g na den. Nemocní s hyperurikosurií (zvýšené vylučování močové kyseliny) by měli redukovat spotřebu masa.

Zdroj: Písek v moči
Zveřejněno dne: 26.9.2015

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223311

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu ČeskáOrdinace.cz.


SiteMAP