Téma: 

oříšky

Treska tmavá – recepty

Jak připravuje tresku Pohlreich

Ingredience: čerstvé filety z tresky, limetová šťáva, olivový olej, sůl, pepř, cherry rajčata

Ingredience na pesto: parmazán, bazalka, petrželka, česnek (1 stroužek), piniové oříšky, ocet, olivový olej

Postup: Tresku naporcujte, osolte, opepřete a pokapejte limetovou šťávou. Potřete olivovým olejem a vložte na gril.

Připravte si pesto: V hmoždíři smíchejte bazalku, petrželku, nakrájený česnek, oříšky, olivový olej a kapku octa a rozmělněte. Pak přimíchejte nastrouhaný parmazán a promíchejte. Pečenou tresku nandejte na talíř a podávejte s pestem a nakrájenými cherry rajčátky, které jste osolili a opepřili.

Zdroj: Treska tmavá – recepty
Zveřejněno dne: 11.10.2016

Diskuze: jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování

Prosím o sdělení, jestli mohu nějak využít semena-malé oříšky, které jsou uvnitř velmi zapáchajících žlutých plodů. Děkuji.

Zdroj: diskuze Jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování
Odesláno dne: 31.12.2013 uživatelem Irena Studeníková
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Recepty na buchtu s pudinkem

Rychlá buchta s pudinkem

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 libovolný pudinkový prášek, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1 čokoládová poleva, kokos nebo oříšky na posypání

Postup: Mouku s práškem do pečiva smícháme s cukrem a pudinkovým práškem. V jiné misce smícháme mléko, olej a vidličkou rozšlehané vejce. Vše přilijeme k sobě a promícháme. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Ve vyhřáté troubě upečeme. Možno polít čokoládovou polevou a posypat kokosem, mletými oříšky či jakýmkoli koupeným cukrářským zdobením.

Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem
Zveřejněno dne: 13.8.2015

Diskuze: Re: warfarin a para ořechy

Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy
Odesláno dne: 15.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Život s alergií na ořechy

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy
Zveřejněno dne: 30.6.2013

Diskuze: Pokračování mého dotazu k využití plodů-semen jinanu.

Děkuji za vyčerpávající odpověď na můj dotaz. Konečně vím, jak využít oříšky jinanu dvoulaločného. Díky a mějte se moc hezky.
Irena Studeníková

Zdroj: diskuze Pokračování mého dotazu k využití plodů-semen jinanu.
Odesláno dne: 10.2.2014 uživatelem Irena Studeníková
Počet odpovědí: 0

Vánočka

Jak se dělá vánočka do formy

Vánočka do formy je úplně jednoduchá.

Suroviny:

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg tuku (například Hera, Perla)
  • 3–4 žloutky + sníh z bílků
  • 2 dkg droždí
  • 1/3 l mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • oříšky, sekané mandle, rozinky

Postup:

V míse zpracujeme tuk s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Poté přidáme připravený kvásek z mléka a droždí, polohrubou mouku, špetku soli, oříšky, mandle, rozinky a vypracujeme v těsto. Nakonec přidáme sníh z bílků a dopracujeme. Po vypracování dáme do vymaštěné formy vysypané moukou a necháme ještě asi 30 minut vykynout. Nakonec pečeme ve středně teplé troubě asi hodinu. Ještě teplou cukrujeme.

Zdroj: Vánočka
Zveřejněno dne: 23.10.2014

Diskuze: neprůchodnost střeva

dobrý den,
můj syn byl loni v dubnu hospitalizován s urputnými bolestmi břicha. Diagnóza -divertikulóza sigmatu. Byl převeden do gastroenterologické poradny, kde mu dělali kolonoskopii, vyšetření žaludku- bez nálezu.V listopadu byl přeléčen antibiotiky a po požití většího množství burských oříšků-znovu velké bolesti břicha-břicho nafouklé, neodcházely větry, nemohl se vyprázdnit.Obvodní lékařka ho odeslala na chirurgii- tam mu lékař doporučil bezlepkovou dietu s tím, že divertikly nemá.( po třech týdnech z něj vycházely oříšky). Následovalo vyšetření na alergii na lepek a jiné potraviny- vše v pořádku. Bolestmi od prosince trpí doposud, má řetízkující stolici, větry odcházejí málo, neustále se cítí nafouklý, plný. Jelikož byl i na vyšetření s ledvinami( v jiné nemocnici) a současně s nimi mu udělali CT břicha, znovu mu diagnostikovali teď už těžkou divertikulózu sigmatu, s tím, že to má ihned konzultovat s gastroenterologem.Ten mu řekl, že je zdráv, že divertikly nemá. Tak už nevíme , co dělat. Syn se cítí velice špatně, jeho stav ho omezuje v pracovním i osobním životě. Děkuji Novoseljuková

zkoušel espumisan, probiotika,vlákninu,kompoty, algiphenové kapky,a různé léky na zánět střev....

Zdroj: diskuze Neprůchodnost střeva
Odesláno dne: 17.2.2016 uživatelem Ivana Novoseljuková
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

Pistácie

Pistácie a zdraví

Nejznámější formou pistácií jsou pražené solené oříšky, které lze přímo sníst. Z pistácií ovšem můžete mimo jiné připravit mnoho lahodných pokrmů, a to z nesolené formy, přičemž si jádra zachovávají všechny své výživné látky, které v nich jsou přirozeně obsaženy.

Pistácie jsou dobře stravitelné oříšky s jemnou konzistencí. Mají svou typickou chuť, která skvěle doplní téměř každé jídlo. Jsou vhodné také při redukčních dietách, protože zasytí již v malém množství. Obsahují mnoho látek důležitých pro lidský organismus. Z těch nejvýznamnějších jsou to železo a měď, které se dobře vstřebávají spolu s vitamínem C, takže je dobré jíst pistácie společně s ovocem. Pistácie mají v průměru 55 % olejů, 20 % bílkovin a 15 % cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.

Zdroj: Pistácie
Zveřejněno dne: 30.1.2017

Diskuze: lupy ve vlasech

Jistá si tím nejsem, ale intuitivně se mi to zdá nejpravděpodobnější.. Většinou se mi vždy osvědčuje za vším hledat tu nejjednodušší příčinu a v tomhle případě by to jenom mělo svoji logiku, protože tomu vše nasvědčuje. Já jsem prapůvodně vyhledala kožního lékaře čistě kvůli padání vlasů. Že trpím nějakými nepříjemnými pocity jsem sice zmínila, ale nepřikládala jsem tomu velký význam, protože nešlo o nic neobvyklého, sétkávám se s nimi nárazově již delší dobu, vždy přijdou a zase odezní. Nevím, čím je to způsobeno. Snad stresem. Nicméně paní doktorka mi automaticky předepsala slabý kortikoid Alpicort, který měl tyto pocity odstranit a padání vlasů zastavit. No po několika použitích jsem jej odložila a vrátila se k jeho silnější variantě F, na základě nálezu seboroické dermatitidy u další kožní lékařky, kterou jsem zmiňovala. K tomu, že trpím touto formou dermatitidy dospěla na základě toho, že se mi podívala takovým kukátkem do hlavy, sejmula několik mých vlasů ze zad, shledala, že ty jsou u kořínků obalené takovou malou šupinkou a tak to začalo. Byla jsem nadšená, že mám diagnozu, s nadějí jsem začala používat Alpicort F, na střídačku s poměrně silným kortikoidem Triamcinolon, a zinkovo salycilový šampon z lékarny. Zhruba po měsíci každodenního používání dle rady se dostavilo pálení kůže, zarudnutí a kolem čela také drobné bolavé pupínky. Hlava se vesele olupovala. Na kontrole mi okamžitě paní doktorka řekla, ať kortikoidy vysadím,.. Do příští návštěvy jsem tuhle paseku jakž takž spravila přírodním konopným šamponem a tea tree olejem. Hlava mě nesvědí nepálí, ale stále se olupuje, tak jak jsem popisovala. Od té doby uplynuly dobré čtyři měsíce, během kterých jsem doufala, že se tělo dokáže zregenerovat samo. Jen Revalid a klid asi nestačí. Možná dělám chybu, že si myji vlasy pouze 2x týdně. Protože mi tolik padají a téměř vůbec se mi nemastí, snažím se je mytím příliš nezatěžovat. Teď si říkám, že by mi asi více pomohla alespoň obden výživná maska podle Vaši rady, a umytí častější. Co se týče stravy, tam už nemám moc co dohánět. Snažím se sníst každý den něco tučného - rybu, avokádo, nebo oříšky, prostě něco. Sem tam slupnu tobolku s omega kyselinou, když na to příde Specielně mrkev uplně miluju, a často si dělám mrkvový salát s kousky ananasu. Dnes jsem si koupila Vitamin E s pupalkou...No výsledek je zatím takový, že jsem nepatrně přibrala ale na vlasech se to nijak neprojevilo :-) Panthenol s avokádovým olejem ve spreji mám už zabalený v kufru. Koupila jsem ho už minulý týden na spáleniny, tak ho budu moci použíti i na hlavu. Taky jsem si nechala objednat velkou lahev s neředěnou vodou z Mrtvého moře, kterou si hlavu poliji vždycky než vlezu do sprchy, snad nemůže uškodit. Mám docela dobrou výbavu, se kterou se pustit do boje, ale asi to ještě bude nějakou dobu trvat. Jen doufám, že je moje domněnka správná, a beru to za správný konec. Přeci jen si říkám, že lékař odborník, musí mít nějaký důvod pro to nasadit tu kterou léčbu, a pokud jsem na vyšetření přišla a odešla z něj se seboroickou dermatitidou, asi to nebude to tak jednoduché, jak si představuji. Ale to ukáže čas.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech
Odesláno dne: 9.2.2011 uživatelem rayleen
Počet odpovědí: 0

Akné z nedostatku železa

Vliv nedostatku železa na akné

Železo dodává pleti svěží vzhled, a tím vlastně předchází jejímu stárnutí. Nezdravý a nápadně bledý vzhled bude zřejmě důsledkem nedostatku železa. Velkým zdrojem železa jsou sušené meruňky, semínka, oříšky, luštěniny, listová zelenina a vepřová játra.

Zdroj: Akné z nedostatku železa
Zveřejněno dne: 25.7.2015

Diskuze: lupy ve vlasech

Dobrý večer! Nemám problém s tím popravdě Vám odpovědět na jakoukoli z Vašich otázek, pokud Vás moje odpovědi zajímají a dokážete z nich něco usoudit! Asi se nejprve přiznám ke svému věku. Je mi 23 let, resp. vrzy mi bude 24, každopádně prozatím není oslovení "paní" ještě na místě :-) Posledních pár let mého každodenního života se víceméně ve školně/pracovním sterotypu. Studuji posledním rokem právnickou fakultu UK, a vedle toho cca 8-10x dnů v měsíci pracuji v advokátní kanceláři jako asistentka. Škola mě relativně baví a zvládám ji dá se říci výborně. Nicméně studium je především časově náročné, a v kombinaci s 10hod směnami často vysilující. Musím přiznat, že za posledních pár měsíců mi zbývalo minimum skutečně volného času. Nevnímám to ale nijak úkorně, těším se z každého kroku, kterým jsem blíž zdárnému konci školy a práce, ač se pro mě po 2 letech stala nezáživnou rutinou, je pro mě většinou taky příjemná a utíká mi. Trávím hodně času pochůzkami na čerstvém vzduchu, spolupracuji de facto s kolegyněmi, kamarádkami a mám za to, že jsem v kolektivu poměrně oblíbená. Tím bych uzavřela kapitolu pracovního života. Co se týče mého života osobního, ten v podstatě celý stojí a padá s mým přítelem, se kterým jsem již 5 let a máme spolu neuvěřitelně pevný vztah. Za tu dobu, co jsme spolu se stal nejdůležitějším člověkem v mém životě, tím víc, že nemám mnoho skutečně blízkých přátel, a ani s rodinou abych byla upřímná, nevycházím podle svých představ. Respektive vztahy s rodinou mohu označit za velmi dobré, ale řekněme, že názorově, hodnotově a vůbec se necítím být s rodinou příliš spojená. Přesto se vracím domů často, užívám si tam přírodu, která mi v Praze, kde žiju, chybí, a také tam mám větší míru soukromí, které už léta postrádám absolutně, s ohledem na to, že s přítelem žijeme u jeho rodičů. To byla dlouhou dobu velká ekonomická úspora, ale trvale už to začíná být neúnosné, ač jsou to úžasní lidé, navzájem spolu velmi dobře vycházíme a snažíme si pomáhat. A konečně, co bych mohla říct ke své celkové fyzické kondici,.. z té nejsem nijak nadšená! Ačkoli jsem veskrze sportovně založený člověk, pokud mi to čas dovolí chodím pravidelně do fitness, hraju squash, běhám, občas provětrám kolo nebo v zimě snowboard, dvakrát dobře se necítím. Často mě bolí záda, trpím na bolesti hlavy a celkově se cítím neustále strašně unavená. Přikládám vinu povinnostem a nedostatku rozptýlení, které když se ale náhodou naskytne, nemám vůbec na nic náladu a raději volím odpočinek. Strava za tím snad být nemůže. Ne vždy tomu tak bylo, ale stravuji se myslím poměrně kvalitně. Nejsem velký jedlík a někdy se stane, že vynechám teplý oběd, ale o to víc si pak vybírám, co s ním k večeři nebo během dne, a nestojí mě to velké úsilí, protože mám sama od sebe vcelku zdravé chutě. Nikdy nevynechám minimum živočišných bílkovin a zbytek tvoří ovoce, zelenina, oříšky, mléčné výrobky. Setkala jsem se s různými názory, které sice nejspíš jsou podloženy fakty, jako že lepek škodí, mléko škodí, stejně jako sladké a kyselé. Nikdy jsem ale žádnou dietu nedržela. Mám za to, že bych si tím mohla spíš uškodit, než přilepšit. Nevím, co víc bych dodala. Je snadné popisovat věci tak jak jsou, ale velice těžké je hodnotit, natož hodnotit sám sebe, proto bych se nerada pouštěla do závěrů o svém štěstí či spokojenosti. Myslím si o sobě, že jsem silný člověk, se velkým sklonem k flegmatismu. Tak jak mě nic skutečně netrápí, tak mě málo co dokáže skutečně nadchnout nebo mi udělat radost. Vstávám a usínám stejně naložená, aniž by mě dokázalo co významně vyvést z míry. Tohle je mi vlastní. Jestli je to dobře nebo špatně, to nedovedu říct. Neuvědomuji si, že by mě něco trápilo, nebo tu byl nějaký jasně pojmenovatelný problém, který bych měla řešit. Snažím se ho teď hledat, protože je nasnadě, že to co se projevuje padáním vlasů a nějakou "blbou" vyrážkou musí mít někde svůj původ. Nikdy jsem ničím takovým netrpěla! Nikdy! Ba naopak. Nemám k tomu dispozice ani v rodině. Po medicínské stránce jsem naprosto v pořádku, ale nereaguji na standarní metody léčby.. tak co je tedy špatně ?! Nevím! Nerada bych hledala problémy kde nejsou. Dost možná se teď nacházím v životní etapě, která je pro mě vysilující psychicky i fyzicky, možná jsem vůči tomu citlivější než miliarda ostatních lidí, možná, že až dokončím školu, najdu si lepší zaměstnání, vytvořím si vlastní domov, a budu mít víc času,.. tak všechno odezní, tak jak to přišlo..! Ale nechci na takový okamžik čekat. Je pro mě důležité jak vypadám, pro to abych se cítila sama sebou, a čím více se snažím dělat, že se nic neděje, nevšímat si toho, jak se sama sobě měním před očima, tím je to hoší. Omlouvám se, pokud jsem Vás zahltila. Pokud to i po přečtení budete mít chuť odepsat mi, budu ráda, když se ozvete. Jsem s pozdravem!

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech
Odesláno dne: 8.2.2011 uživatelem rayleen
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Angioneurotický edém

Angioedém příčiny

Příčinou angioedému je ve většině případů alergická reakce na pyl nebo potraviny, jakou jsou vajíčka, oříšky, čokoláda, mléko, mořské plody, ovoce, zelenina, dále na léky, štípnutí hmyzem, na hadí jed, různé chemikálie, barvy, laky, na chlad, na sluneční záření, ale i na emocionální stres. Nezanedbatelné jsou rovněž genetické příčiny.

Angioedém je kožní onemocnění s otokem v podkoží. Příčinou otoku je vazodilatace a zvýšená permeabilita cév.

Zdroj: Angioneurotický edém
Zveřejněno dne: 17.9.2014

Jak se neopít

Bohaté jídlo před pitím

Klasickou radou je, že na „mejdan“ musíte přijít dostatečně najezení, ovšem není zdravé se přejídat. Každopádně je dokázané, že 20 % požitého alkoholu se váže na bílkoviny z potravy. Proto je vhodné sníst jídlo bohaté na bílkoviny. Slané oříšky či brambůrky vám moc nepomohou. Dejte si před akcí pořádnou klobásu. Tuk vytvoří na stěnách žaludku povlak, který zpomalí vstřebávání alkoholu do krve. Jsou tedy vhodná tučná jídla (například maso, sýry, zákusky).

Zdroj: Jak se neopít
Zveřejněno dne: 15.11.2014

Rychlý moučník

Rychlý moučník s jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 jablek, tuk a strouhanka na vymazání plechu

Postup: Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech nalijeme těsto a rovnoměrně ho stěrkou rozetřeme. Těsto posypeme vymačkanými strouhanými jablky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč kontrolujeme podle špejle – až se těsto nebude na špejli lepit, koláč je upečený. Do koláče z jablek můžeme přidat rozinky, mletou skořici či nasekané oříšky. Výborný je i s drobenkou nebo s jiným sezónním ovocem.

Zdroj: Rychlý moučník
Zveřejněno dne: 31.8.2016

Rychlý moučník

Rychlý moučník na plech

Ingredience na těsto: 250 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, ¼ l mléka, 100 g rozpuštěného másla, 2 lžíce oleje, 1 vejce

Ingredience na polevu: 100 g rozpuštěného másla, 100 g cukru moučka, 2–3 lžíce studené vody, 2 lžíce rumu (nemusí být), 3 lžíce kakaa

Postup: Ingredience na těsto smícháme dohromady, nalijeme na větší plech s pečicím papírem a pečeme 10–15 minut na 200 C v předehřáté troubě. Ingredience na polevu smícháme dohromady a natřeme na vychladlou buchtu, můžeme posypat kokosem, oříšky, prostě tím, kdo co má rád. Tento moučník pro návštěvu je opravdu rychlovka, je lahodný a krásně nadýchaný. Moučník vám i s pečením a úklidem zabere maximálně 30 minut.

Zdroj: Rychlý moučník
Zveřejněno dne: 31.8.2016

Co jíst pro zdravé oči

Antioxidanty – vitamín E

Vitamín E je dalším antioxidantem, který umí vše. Konzumace potravin bohatých na vitamín E pomáhá předcházet nebo snižovat rizika Alzheimerovy choroby, ischemické choroby srdeční a pomáhá chránit proti různým typům rakoviny. Pokud jde o zdravé oči, je vitamín E spojen s prevencí šedého zákalu a oddálením růstu kataraktu. Nejlepším zdrojem vitamínu E jsou ořechy, zelená listová zelenina a některé obiloviny.

Vybrané potravy s obsahem vitamínu E:

  • olej z pšeničných klíčků;
  • suché pražené mandle;
  • slunečnicový olej;
  • kukuřičný olej;
  • sojový olej;
  • zmrazené nebo vařené listy tuřínu;
  • syrové mango;
  • suché pražené arašídy;
  • směs ořechů a arašídů;
  • majonéza;
  • zmrazená, sekaná nebo vařená brokolice;
  • vařená zelená pampeliška;
  • suché pražené pistáciové oříšky;
  • zmrazený nebo vařený špenát;
  • kiwi.

Zdroj: Co jíst pro zdravé oči
Zveřejněno dne: 14.2.2013

Život s alergií na ořechy

Jakým ořechům je třeba se vyhnout?

Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergie na ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:

  • mandle
  • para ořechy
  • kešu
  • kaštan jedlý
  • lískové ořechy
  • makadamové ořechy
  • pekanové ořechy
  • piniové oříšky
  • pistácie
  • vlašské ořechy

Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:

  • pečivo
  • čokoládové bonbony
  • sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
  • obiloviny (müsli)
  • celozrnné pečivo
  • energetické tyčinky
  • med
  • omáčky
  • saláty a zálivky

Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.

Zdroj: Život s alergií na ořechy
Zveřejněno dne: 30.6.2013

Písek v moči

Prevence

Prevence vzniku písku v moči je založená na dostatečné konzumaci tekutin, a to hlavně čisté vody. Když má tělo nedostatek tekutin, musí vodou šetřit, a tak jí do moči profiltruje míň. Moč je pak více koncentrovaná a obsahuje relativně víc látek schopných krystalizovat a utvořit kameny. Denně by se měly vypít alespoň dva litry vody. Doporučuje se také vypít jeden pohár domácí ovocné, nejlépe citronové šťávy. Jedinci s poruchou metabolismu glyoxalátu by se měli vyhýbat potravě s vysokým obsahem oxalátů. Neměli by jíst špenát, oříšky, mandle, rebarboru, sóju, sezamová semínka. Měli by omezit pití kávy a čajů. U hyperkalcurie, což je zvýšené vylučování vápníku močí, se doporučuje snížit přísun soli. Sůl totiž táhne také vápník k vyloučení ledvinami. Spotřeba soli by měla být přibližně 6 g na den. Nemocní s hyperurikosurií (zvýšené vylučování močové kyseliny) by měli redukovat spotřebu masa.

Zdroj: Písek v moči
Zveřejněno dne: 26.9.2015

Veverka

Veverka obecná chov

Chovat veverku obecnou není nic složitého. Přesto je nutné podotknout, že to není zdaleka vhodný domácí mazlíček. V první řadě je nutné opatřit si velikou voliéru, minimálně o rozměrech 2 x 2 x 1 m, ve které budou k dispozici alespoň dvě budky vystlané senem a zapřené velké větve na prolézání. Na chov přímo v bytě není veverka vhodná. Veverky jsou totiž hodně agresivní a nesnášenlivá zvířata, i když na to nevypadají. Je ideální je chovat v páru, protože kdyby jich bylo více, mohlo by docházet k šarvátkám. Veverku je možné si ochočit, ale musíte si ji pořídit jako mládě, aby si na vás zvykla. Dospělou veverku už neochočíte, je hodně plachá a nedůvěřivá k člověku. Veverka není moc čistotná, neodkládá moč ani trus na jedno místo, proto je nutné pravidelné čištění voliéry.

Krmivo

Veverka je hlavně býložravec. Doma ji můžete krmit například vlašskými ořechy, jedlými kaštany, pšenicí, slunečnicí, kukuřicí, ovocem (jablky, broskvemi, hruškami) a zeleninou (mrkví). „Zdravou stravu“ jí můžete zpestřit třeba piškotem nebo vařeným vejcem. Veverka potřebuje co nejpestřejší stravu. Pro dobrý vývin je dobré podávat rovněž nějaký z vitamínů pro savce, například Roboran. V přírodě se tento druh živí převážně semeny šišek – smrkových, borových a modřínových. Spotřebuje jich až 170 ks. Dále si pochutnává na žaludech, bukvicích, šípcích, stromové kůře, nepohrdne ani houbami a na jaře pupeny stromů. Veverky si s přehledem poradí i s lískovými oříšky, které jim velice chutnají. K rozlousknutí oříšků používají spodní hlodavé zuby, kterými si vykoušou otvor. Oříšky si i doma rády schovávají a dělají si zásoby na zimní období, na což jsou zvyklé z přírody.

Rozmnožování

Rozmnožování veverek probíhá od jarních měsíců do podzimu. Po 38 dnech březosti se narodí mláďátka, obvykle jich bývá 3 až 7, jsou holá a slepá, velká asi 8 cm. Začínají vidět nejdříve po třech týdnech a to jsou již zcela osrstěná. Zhruba po dvou měsících jsou samostatná. Samice dokáže během jednoho roku odchovat 2 až 3 pokolení. Kříženci veverek bývají zřídka.

Zdroj: Veverka
Zveřejněno dne: 12.10.2014

Chemoterapie a její následky

Čím zmírnit projevy

Při nádorovém onemocnění a chemoterapii hraje velmi důležitou roli psychika nemocného. Je proto opravdu vhodné praktikovat různé relaxační techniky. Nejbližší okolí postiženého by se k němu mělo chovat normálně a nepřipomínat mu nezvyklým jednáním jeho nemoc. Někdy může pomoci návštěva psychologa. Pokud důvěřujete bylinné léčbě, tak během chemoterapie a po ní vám mohou pomáhat různé bylinné čaje.

Doporučení při chemoterapii: nekouřit a nepít alkohol, hodně spát a odpočívat, nerozčilovat se a vyhýbat se stresu, jíst a pít v menších dávkách, ale častěji, vyhýbat se tučným, mastným, smaženým, ostrým a přesoleným jídlům, nenosit upnuté oblečení (aby netlačilo jak na břicho – zažívání, tak na hrudník – dýchání), nejezte několik hodin před chemoterapií (předejdete nevolnosti).

Co jíst: mléčné tekuté přípravky (acidofilní mléko či podmáslí), čerstvé jogurty, netučný tvaroh, sýr Cottage, ovesné a obilné kaše, kuskus, luštěniny, libové maso, drůbeží, telecí či jehněčí, ryby (losos, tuňák), rýži, vařená vejce, oříšky (loupané mandle, lískové oříšky, vlašské, kešu). Z ovoce jahody, borůvky, maliny, hroznové víno, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, brusinky, jablka, broskve, meruňky. Ze zeleniny brokolici, zelí, artyčok, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek. Důležité jsou především kvalitní bílkoviny a dostatek všech vitamínů a minerálů. Je lepší jíst víckrát denně po malých porcích. Stravu mějte pestrou a vyváženou.

Jak jíst: vyhněte se jídlům s extrémní teplotou, suchým a silně kořeněným pokrmům, jezte raději studená jídla. Není nutné dodržovat pravidelné časy pro stravování, jezte podle své chuti. Intenzivní vůně ve stravě mohou vyvolávat nevolnost. Tekutiny pijte až 30 minut po jídle. Stravu dobře rozkousejte. Po jídle odpočívejte nejlépe vsedě. Při nevolnosti dýchejte zhluboka a pomalu.

Pokud už má pacient se snášením chemoterapie negativní zkušenost, může se u něj vyvinout takzvané reflexní zvracení, kterým pak trpí už při přípravě na další cyklus chemoterapie. Pak může přicházet na další léčbu s určitým odporem, špatně ji snáší, čímž se dopředu snižuje její celková účinnost.

Zdroj: Chemoterapie a její následky
Zveřejněno dne: 18.7.2016


SiteMAP