Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OŠETŘENÍ LUPŮ

OBSAH

Jaké jsou možné komplikace lupů?

Rizika můžete minimalizovat dodržováním léčebného plánu, který vytvoří dermatolog přímo pro vás. Mezi komplikace lupů lze zařadit například sekundární bakteriální infekce.

Zdroj: Lupy

Diskuze

V diskuzi OŠETŘENÍ LUPŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,
přišel mi mejlík s různými babskými radami a jedna mne zaujala, píše o ní zde i "Láďa". Jedná se o léčbu lupů Acylpyrinem. Lupy mne trápí již od puberty, nakoupila jsem již během této doby hromadu "léčebných" prostředků, které kdybych přepočítala na finance, mám asi velmi pěkný zájezd v zahraničí. Vyzkoušela jsem tedy "babskou radu" a musím říct, že je to prostě zázrak. Jsem nadšená!! Lupy z mých tmavých kostýmků zmizely. 2 acylpyriny rozdrtím ve hmoždíři a smíchám je s jakýmkoliv dostupným šamponem, natřu na hlavu a nechám 2-3 minuty působit a pak smyji. Prostě zázrak za pár korun. Zatím jsem aplikovala pouze 1x a mám již 14 dní "pokoj". Všem rozhodně doporučuji!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ošetření lupů

Rizikové faktory

Někteří lidé jsou více náchylní k tvorbě lupů, což může být ještě podpořeno některým z uvedených rizikových faktorů:

  • akné či jiné kožní poruchy;
  • konzumace alkoholu;
  • rodinná anamnéza (výskyt lupů v rodině);
  • únava;
  • nepravidelné mytí;
  • obezita;
  • mastná pokožka;
  • stres;
  • změna počasí.

Zdroj: Lupy

Diskuze

V diskuzi JAK SE RYCHLE NADOBRO ZBAVIT LUPŮ VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mmirek.

Měl jsem dlouhou dobu občasný výskyt lupů ve vlasech. Vždy se to opakovalo několikrát do roka. Byla vidět mírně začervenalá a olupující se pokožka ve vlasech, ze které pak vznikaly lupy. Koupil jsem si na to šampon Nizoral a normálně jsem si s ním myl vlasy do jeho vypotřebování (asi jeden měsíc). Nyní mám pokožku bez zarudnutí a bez olupujících se strupů. Takže odpověď na otázku, jak se rychle nadobro zbavit lupů ve vlasech, může být pomocí Nizoralu. Všem Nizoral na lupy asi nepomůže, ale u některých by mohl pomoci. Tady je vidět nejlevnější cena Nizoralu: www.zbozi.cz/hledani…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se rychle nadobro zbavit lupů ve vlasech

Léčba lupů

K dispozici není žádný konkrétní lék na lupy, většinou však stačí správně pečovat o pokožku hlavy, dbát na hygienu a svou dobrou kondici, díky čemuž se lze vyhnout spouštěcímu mechanismu vzniku lupů. Můžete používat speciální šampony proti lupům, v závažných případech se předepisují šampony nebo krémy s obsahem kortikosteroidů, které zmírňují zánět a svědění. Antibiotika se používají pouze v případě, že se objeví sekundární bakteriální infekce. Při léčbě lupů je důležité, ostatně jako u každé jiné dlouhodobé léčby, abyste se řídili určitým režimem, který by se měl stát součástí vaší každodenní rutiny (i když zvolíte třeba jen domácí léčbu).

Zdroj: Lupy

Poradna

V naší poradně s názvem PŘENOSNÉ SVĚDĚNI HLAVY VZDUCHEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanda.

dobry den už asi 2 měsice mě svědi hlava,jako by mi po ni něco lezlo,už jsem snad vyzkoušela všechno,v poslednich dnech mi připada že když jsem vedle někoho,tak se začne škrabat na hlavě,co mam dělat,muže to byt něco važneho?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Můžou to být vši. Ty sice nejsou vážné, ale za to pěkně otravné. Nechte si od někoho prohlédnout hlavu, jestli tam náhodou fakt nejsou. Klidně použijte i lupu - zvětšovací sklo.

Zdroj: diskuze Přenosné svěděni hlavy vzduchem

Snížení rizika tvorby lupů

Pokud zcela nezabráníte rozvoji lupů, můžete při dodržování níže uvedených rad jejich tvorbu alespoň minimalizovat:

  • Vyhněte se vlasovým prostředkům s obsahem alkoholu.
  • Čistěte si často pokožku a uši.
  • Pečlivě čistěte mastnou pokožku.
  • Jezte zdravou stravu s nízkým obsahem tuku (dostatek vlákniny, ovoce, zeleniny).
  • Dostatečně odpočívejte.
  • Udržujte si přiměřenou hmotnost.
  • Chraňte pokožku hlavy před nepříznivým počasím (noste čepice).
  • Včas a důkladně si nechte ošetřit jiná kožní onemocnění.
  • Pravidelně si myjte vlasy.
  • Zbavte se stresu.

Zdroj: Lupy

Diskuze

V diskuzi MUJ OSVEDCENY PRIPRAVEK PROTI LUPUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MicheleG.

mam vyzkouseny opravdu jedinecny pripravek proti lupum,nejen že pokožku hlavy krásně vyčistí jak od suchých tak od vlhkých lupů ale pokožku navíc příjemně osvěžuje,revitalizuje a regeneruje
doporučuji !!! www.selectiveprofess…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muj osvedceny pripravek proti lupum

Rada našich babiček - domácí recepty proti lupům

Citrónová šťáva zabraňuje šupinatění kůže a snižuje tvorbu lupů. Šťávu z jednoho citrónu přecedíme přes nekovové sítko a vlijeme do jednoho litru vlažné převařené vody. Po umytí vlasy opláchneme, jemně osušíme a necháme volně uschnout. Dalším receptem je nálev z rozmarýnu, kterým si ženy v minulosti oplachovaly vlasy. Dobře poslouží ale i borová voda před umytím vlasů. Než si umyjeme vlasy šamponem, mírně je navlhčíme, masírujeme kůži skalpu a opláchneme teplou vodou.

Zdroj informací: JK, www.vlasy.cz

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ OLEJ LÉČÍ POKOŽKU PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Sedláková.

Máme labradora, který má alergické problémy s kůží. Momentálně je vše na ústupu, dostal dvě injekce proti svědění, kůže už není zarudlá, suché stroupky vyčesáváme, ale má pořád dodně lupů. Poradte mi prosím jaký olej mu nejlépe přidávat do krmení.
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O tom, které krmení bude pro vašeho pejska nejlepší, se musíte pobavit s lékařem, kterému se podařilo omezit příznaky alergie. Tento veterinář patrně zjistil na co je pejsek alergický a mohl by tak nejlépe odpovědět na vaši otázku čím dále krmit. Zároveň vám doporučí i doplňky stravy, které nebudou pejskovi ubližovat prostřednictvím nežádoucích alergenů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký olej léčí pokožku psa

Běžné příznaky lupů

Mezi běžné příznaky patří:

  • suchá, bílá, šupinatá pokožka;
  • svědivost pokožky;
  • mastná, žlutá a loupající se pokožka;
  • široké a vyvýšené strupy na pokožce;
  • zarudnutí, teplota nebo otok;
  • kožní léze.

Zdroj: Lupy

Diskuze

V diskuzi ASPIRIN PROTI LUPŮM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Láďa.

Já používám v boji proti lupům Aspirin. Dělám to tak, že rozpustím 3 Aspiriny ve svém oblíbeném šamponu a umyji si s ním své vlasy s lupy. Pomocí Acylpirinu se tak dá lupů zázračně zbavit, aniž bych si musel kupovat speciální drahé kúry proti lupům.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aspirin proti lupům

Jaké jsou příznaky lupů?

Člověk trpící lupy projevy tohoto onemocnění jen těžko skrývá. Lupy se projevují tvorbou žlutých či bílých šupinek, a to zejména na mastné části pokožky hlavy. Někdy může dojít k zarudnutí postižené oblasti kůže.

Zdroj: Lupy

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Začaly se nám kroutit listy živého plotu z habru. Nejdříve se začne list kroutit od špičky
a pomalu se kroutí a roluje do středu. Objevili jsme na spodní straně listu malinkatého
bílého broučka. Museli jsme použít lupu abychom ho viděli. Nikde se nemohu dočíst
o jakou nemoc habru jde. Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Použijte na celý živý plot postřik přípravkem Actara. Ten se vstřebá do rostliny a zůstane v ní po dobu dvou měsíců. Když se pak pokusí jakýkoliv škůdce přisát na cévní systém této rostliny nasaje i tento přípravek a ihned hyne. V době růstu postřik opkujte po dvou měsících každý rok.

Zdroj: diskuze Škůdci

Řešení

Tvorba lupů je proces, který nemůžeme zcela eliminovat. Mírné šupinatění kůže, které není způsobeno žádnou kožní nemocí, lze ohlídat správným mytím a používáním kvalitních přípravků. Při dlouhodobém problému můžeme použít šampony s přídavkem látek s účinkem pro snížení tvorby lupů (selen, zinek). Tyto látky snižují intenzitu dělení buněk v povrchové vrstvě pokožky vlasů. Výborným přírodním prostředkem je extrakt z aloe vera anebo tea tree oleje, které mají protiplísňové účinky. Z přípravků z lékárny můžete sáhnout po výrobcích, které obsahují účinné látky klimbazol (Climbazole), pirocton olamin (Piroctone Olamine) a dosud i ketokonazol (Ketoconazole).

Doporučené přípravky z lékárny:

  • DUCRAY šampony a séra (nejširší nabídka na trhu i pro velmi vážny stav lupů)
  • Skin CAP šampon a spray (speciální roztoky)
  • Šampony (účinné látky ketokonazol 1%, octopirox 1%)

Doporučené profesionální přípravky pro lehký stav lupů

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Diskuze

V diskuzi LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den!

Děkuji za celou řadu rad. Rozhodně se jimi budu snažit řídit. Asi to ale nebude hned zpočátku stoprocentní. Čeká mě teď nějaký čas úsporné období z důvodu rekonstrukce nově pronajatého bytu. Vzhledem k tomu, že budu mít, jak se říká hluboko do kapsy, i takových dalších 1.500,- utracených v lékarně si úplně nemohu dovolit. Pupalkový olej, zinek a aloe vera gel už jsem nějakou dobu užívala. Postupně se k nim pokusím vrátit a být důslednější i ve stravě a přidat i další doplňky. Dříve se mi vnitřní původ mých problémů nejevil tak evidentní, dnes se ale začínám potýkat i se zhoršující se přecitlivělostí pleti obličeje, kt. je neustále lehce zarudlý a se sklonem k podráždění při pocení, na sluníčku, po konzumaci kyselého, atd. Nic takového se mi dříve nestávalo, nebo pouze velice zřídka. Teď z toho začín být každodenní jev, proto změna životosprávy bude nutností. Nebude to pro mě těžké. Vím, které potraviny bych měla konzumovat, a který se naopak vyhýbat. Na druhou stranu je ale i spousta takových, u kterých si nejsem jistá.. např.mléčné výrobky, nakolik mi škodí, a nakolik si je můžu dopřát.. Přírodní cukry jako banán, hroznové víno, vodní melouny.. necelozrnná rýže a těstoviny,.. nebo kyselejší citrusy a octové zálivky.. Myslíte, že i tyto potraviny jsou rizikové ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenda.

No tak to jsme na tom docela podobně, taky jsme si s přítelkyní našli podnájem přes www.eurobydleni.cz/b… A taky jsem řešil problém s lupy, vždy když jsem měl delší vlasy, dělaly se mi skoro až takový strupy na hlavě a když jsem se je snažil vyčesat tak to akorát svědilo. Pak mi kadeřnice poradila Milvu, je to taková vlasová kosmetika, ale taky není nejlevnější, ale dost to pomáhá :)

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech co pomuze

Co na lupy nabízí lékárna?

V lékárnách existuje celá škála výrobků určených k boji proti lupům. Jsou zde produkty, jako šampony, kondicionéry a další možné prostředky, které jsou určeny k zastavení tvorby lupů. Dalo by se říci, že škála výběru je velká. Takže se není třeba obávat.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi RE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HanaBy.

tak už si kolegyně vybrala, půjde na ošetření vrásek laserem. Už se také objednala, tak jsme všechny zvědavé jak bude vypadat po ošetření, reps. jak moc jí to vyhladí vrásky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re

Příčiny vzniku

  • nevhodná a příliš dráždivá vlasová kosmetika
  • nedostatečné opláchnutí šampónu či kondicionéru z vlasů
  • stres, úzkost a psychické vypětí
  • studené počasí a suché vnitřní vytápění
  • špatná výživa, chybějící množství vitamínů a minerálů v organismu
  • pomnožení kvasinek a plísní v organismu včetně pokožy hlavy
  • kožní onemocnění - např. (seborrhoická dermatitida, lupénka)

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM STOMATOLOGICKÝCH ÚKONŮ HRAZENÝCH ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedláková.

Ráda bych se dozvěděla, zda musím hradit " Endodontické ošetření 1. KK Protaper "
( laicky řečeno - ošetření zubního kanálku )?? Platila jsem 500,- Kč.
Už mi byl takto ošetřen druhý zubní kanálek a nadále hrozí, že těchto ošetření prý budu potřebovat více, neboť předešlý zubní lékař mi prý tyto kanálky ošetřil špatně.
Jsem důchodkyně a takováto mimořádná vydání jsou pro mne problém. Děkuji za odpověď.
Sedláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nástroje KK Protaper jsou opravdovou revolucí ve strojové preparaci kořenových kanálků. Jsou velmi aktivní, preparace je s nimi rychlá, ale jsou drahé. Bohužel, jako u všech novinek déle trvá, než je pojišťovna začne plně hradit. Ve vašem případě pojišťovna lékaři zaplatila, jako by čistil kanálky nejlevnějším způsobem a vy jste pak doplatila zbytek. Teď co s tím do budoucna? Můžete si jít vybrečet úhradu u své zdravotní pojišťovny. Nejlépe osobní návštěvou, ať můžete přesvědčovat celou svojí osobou. V druhém případě se můžete dohodnout se zubním lékařem, aby vám odpustil doplatek, jinými slovy, aby vám daroval 500 Kč. A nebo ve třetím případě můžete vyhledat jiného zubaře, který čistí kanálky po staru, a kterému úhrada od pojišťovny stačí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam stomatologických úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou

Babské rady na lupy ve vlasech

Při objevení lupů můžete nejprve vyzkoušet volně prodejné přípravky proti lupům.

  • Babskou radou je nanesení citronové šťávy či březové vody na pokožku hlavy. Při podezření na plísňovou příčinu lze aplikovat například extrakt z grepových semen či místa potírat přípravkem Tee Tree Oil.
  • Je také potřeba odolat drbání při svědění hlavové pokožky, neboť pokožka se drbáním ještě více podráždí a tvorba lupů se jen zvýší. Vhodná je masáž hlavy – tu provádíme jemně konečky prstů. Důkladnější masáž provádíme zejména u mastných vlasů, a to před mytím hlavy. Masáží stimulujeme mazové žlázy, které tak uvolní svůj obsah.
  • Pro zvýšení vitamínu B v těle je vhodné užívání pivovarských kvasnic (Pangamin). které jsou známé svými pozitivními účinky na vlasy i pleť.
  • Pro získání zinku a selenu se doporučuje konzumace paraořechů či hlívy ústřičné.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Co způsobuje lupy?

Přesná příčina tvorby lupů není známa. S největší pravděpodobností jsou lupy způsobeny kombinací nadprodukce kožního mazu a Malassezia, což je typ kvasinek, které se objevují na hlavě. Jako další příčina se uvádí příliš časté mytí nebo šamponování pokožky či vlasů. Spouštěčem může být i stres, únava, akné, nezřídka může být toto onemocnění zapříčiněno alkoholem nebo změnami počasí (střídání tepla a zimy).

Zdroj: Lupy

TIP:

U kožních chorob ve vlasaté části hlavy se doporučuje také užívat i některý z produktů pro vnitřní užívání. Nejčastěji se doporučují Regalen kapky, Cytosan kapsle, Drags Imun kapky. Pouze jejich dávkování je potřeba konzultovat.

Cytosan šampon složení (200 ml)

Aqua, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Cocoamphodiacetate, Xylitol, Hydroxyethyl Urea, Ammonium Lactate, Xantan Gum, Hydroxyethylcellulose, Citric Acid, Humic Acids, Potassium Salts, Caprylyl Glycol, Glyceryl Caprylate, Glycerin, Phenylpropanol

Zdroj: Humáty v léčbě lupů, ekzémů a dalších nemocí vlasové pokožky

Přírodní šampony na lupy

  • Sharinse – Bylinný vlasový kondicionér – Vzácná kombinace arniky, máty, Brahmi a dalších rostlinných extraktů. Čistí pokožku hlavy do hloubky. Zachovává přirozený kyselý plášť kůže. Efektivně působí proti tvorbě lupů a kožním onemocněním. Je prevencí vypadávání vlasů. Pokud je používán společně s šamponem Shahenna či Shamla, je dosahováno zázračných výsledků. Kontroluje též předčasné šedivění.
  • Shatone – Bylinné vlasové tonikum – Zázračná receptura obsahující bylinné extrakty. Působí proti padání vlasů, tvorbě lupů a předčasnému šedivění. Podporuje růst vlasů a jejich hustotu. Speciální přípravek pro znovuoživení vlasů. Poskytuje vlasům přirozený lesk. Vynikající pro zpevnění jemných vlasů s roztřepenými konečky. Dodává vlasům výživu.
  • Shalisma – Účinná receptura pomáhající proti tvorbě lupů. Podporuje růst zdravých vlasů. Je prevencí lámání vlasů. Působí jako kondicionér. Dodává vlasům lesk.
  • Čínský ibišek – Vlasové tonikum proti lupům – Vynikající nemastné tonikum. Působí do hloubky a chrání pokožku hlavy. Podporuje zdravý růst vlasů a dodává sílu nedostatečně vyživeným vlasovým kořínkům. Pomáhá oddálit předčasné šedivění.
  • Shalocks – Bylinný vlasový olej – Účinná kombinace arniky, heny, Shikakai, dalších rostlinných výtažků a mandlového oleje. Pomáhá předcházet vypadávání vlasů a podporuje růst vlasů. Zabraňuje předčasnému šedivění.
  • Shahair – Herbal Henna: Posilující výživa pro vlasy – Lístky heny s vzácnými bylinnými složkami obsaženými v tomto přípravku dodávají vlasům lesk a hedvábný vzhled.

Všechny uvedené přípravky jsou též velmi účinné při různých problémech pokožky na hlavě. Propůjčují vlasům barvu a jas.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Jak se zbavit váčku u zubu

Jak odstranit váček u zubu? Jde to pouze endodontickým ošetřením, které znamená odstranění bakterií, vyčištění a uzavření vnitřního prostoru zubu tak, aby se do kořenového kanálku další bakterie nedostaly. Váček pod zubem tedy není důvodem k vytržení zubu. Kvalitní endodontické ošetření představuje náročný výkon. Kořenové kanálky mají velmi malé rozměry v desetinách milimetrů. I když je ošetření kořenových kanálků provedeno s největší pečlivostí, ale „konvenčně“ (bez použití operačního mikroskopu), je úspěšnost takového ošetření od 30 do 50 %. Naopak při použití operačního mikroskopu, tedy „mikrochirurgicky“ se dosahuje úspěšnosti 96–98 %. Opakované otvírání a zavírání zubu, vkládání dezinfekčních vložek a ošetřování v mnoha návštěvách nevede obvykle k úspěšnému ošetření.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Léčivá síla z hlubin země

Humáty, jinými slovy rašelina, mají vynikající detoxikační vlastnosti. Pro lázně a jiné léčebné procedury se používá tzv. slatinná rašelina, která je bohatá na minerály a bývá neutrální nebo mírně kyselá. Vzniká převážně z rákosu, ostřic, přesliček při pH = 5–6 s vysokým obsahem popelovin. Rašelina byla odpradávna využívaná k léčebním účelům a již věhlasný alchymista, astrolog a lékař Paracelsus (1493 -1541) popsal léčivé účinky rašelinné koupele proti některým chorobám. Později to byli Napoleonovi vojáci, kteří rozšířili poznatky o egyptských slatinných koupelích do Evropy. Později, v 19. století, byly rašelinné lázně založeny v mnoha evropských zdravotních zařízeních, včetně Karlových Varů (1836).

Zdroj: Humáty v léčbě lupů, ekzémů a dalších nemocí vlasové pokožky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP