Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VARFARIN A MÁTOVÝ ČAJ

OBSAH

Použití mátového oleje

Mátový olej má dva účinky, uklidňující a otupující. Z tohoto důvodu, je účinný při zmírnění syndromu dráždivého tračníku, který způsobuje průjem, bolest, plynatost a nadýmání. Mátový olej také zabraňuje zácpě v souvislosti s nachlazením nebo chřipkou, snižuje křeče během gastrointestinálních lékařských postupů a při léčbě neulcerózní dyspepsie. Při lokální léčbě mátový olej zmírňuje svědění a podráždění.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer chci se zeptat jestli můžu betakaroten když jim varfarin.dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Beta-karoten může zvyšovat riziko krvácení při užívání s léky, které samy o sobě zvýšují riziko krvácení. Mezi tyto léky patří aspirin, antikoagulancia (léky na ředění krve), jako je warfarin nebo heparin, protidestičkové léky, jako je klopidogrel a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo naproxen. Beta-karoten raději doplňujte přírodními zdroji, především mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Dávkování mátového oleje

Dávky mátového oleje u dospělých jsou v rozmezí 0,2 – 0, 4 ml třikrát denně. Dětské dávky jsou v rozmezí 0,1 – 0,2 ml užívané třikrát denně. Pokud je mátový olej užíván v neobvykle velkých dávkách, může produkovat nebezpečné toxické účinky. Nežádoucí účinky spojené s normálním používáním patří alergické reakce, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, rozmazané vidění a pálení v oblasti mezi konečníkem a genitáliemi. Mátový olej by se také neměl užívat při problémech s chorobami jícnu, žlučníku a hiátové hernie.
Pokud užíváte léky na glukózu v krvi, poraďte se svým lékařem, jestli můžete používat mátový olej nebo jiné mátové produkty. To samé platí u těhotných žen.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Diskuze

V diskuzi JINÝ LÉK NEŽ VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Svobodová.

Dobrý den,

manžel je po infarktu a mozkové mrtvici. Má také rakovinu jater a tlustého střeva. Obvodní lékařka, chce aby bral Varfarin. Existuje prosím jiný lék třeba i dražší než je Varfarin? Jedná se tu o vedlejší účinek, který by působil na krvácení jater. Moc děkuji Svobodová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jiný lék než Varfarin

Účinky mátového oleje

Mátový olej zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku; pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech. Mátový olej také utišuje svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Zdroj: Mátový olej

Diskuze

V diskuzi MÁTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,můžete mi prosím poradit,kde lze koupit mátový olej v kapslích?
Děkuji,Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Brandnerová.

Dobrý den, mátový olej v kapslích má v prodeji společnost doTERRA. Jsem jejím poradcem. Můžete mne kontaktovat na iva.brandnerova@email.cz

Zdroj: diskuze Máta

Mátový olej v kapslích

Přednost mátového oleje v kapslích spočívá v tom, že pomáhá účinně regulovat tvorbu střevních plynů. Je tedy vhodný při takových potížích, jako je nadýmání, pocit tlaku a plnosti v podbřišku, zvýšený odchod střevních plynů a další. Olej v kapslích uvolňuje stahy hladkého svalstva trávicí trubice a pozitivně působí na činnost žlučníku. Přípravek je určen dospělým a dětem od 6 let, neobsahuje cukr, je proto vhodný i pro diabetiky. Mátový olej v kapslích mohou užívat těhotné i kojící ženy.

Zde můžete vidět cenu mátového oleje.

Zdroj: Mátový olej

Diskuze

V diskuzi LÉK NA SPANÍ CALMIN A VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Kariofylis.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mužů užívat lék na spaní od firmy advanced calmin když užívám varfarin užívám ho již přes 20let a nikdy žádné potíže děkuji za případnou odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lék na spaní calmin a varfarin

Mátový olej

Mezi aktivní složky mátového oleje patří mentol, cineol a jiné látky, které jsou označované jako těkavé oleje. Dostupné formy mátového oleje obsahují výtažky, které kombinují olej a extrakt z máty peprné na bázi alkoholu. Máta se dá také zakoupit ve formě kapslí, které umožňují oleji průchod žaludkem až k tenkému střevu.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Recept na domácí mátový olej

Čerstvou mátu napěchujeme do sklenice, zalijeme olejem a necháme čtyři dny stát na slunci za občasného protřepání. Přecedíme, výluhem zalijeme další várku čerstvé máty a zase necháme čtyři dny na slunci. Vše opakujeme ještě jednou. Po dvanácti dnech přecedíme, stočíme do láhve a uchováme v chladnu. Olejem potíráme spánky při bolestech hlavy, migréně, používáme na opary, kožní vyrážky, potíráme jím bolavé dásně a podobně.

Zdroj: Mátový olej

Diskuze

V diskuzi CO JIST KDYZ SE BERE VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ziakova Marta.

Dobry den,muzu na varfarin zakysane podmasli,jogurty,mlecne vyrobky ,hlavne to zakysane podmasli

Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Já užívám farfarin a taky normálně piju podmáslí já ho totiž taky mám hrozně ráda. Doktor nic nenamítá a srážlivost maam taky dobrou.

Zdroj: diskuze Co jist kdyz se bere varfarin

Žvýkejte ty správné věci

Mentolové žvýkačky a bez cukru představují rychlou volbu. Preferujete-li přírodní možnosti, pak doporučujeme žvýkat čerstvé mátové listy, které přirozeným způsobem desinfikují ústní dutinu a posilují dásně. 

Nezapomeňte na hydrataci

Také se Vám stalo, že po nějaké době, kdy jste nepromluvili, ze sebe téměř nemůžete vydat ani hlásku? Důvodem je dehydratace, a proto dbejte během celého dne na dostatek tekutin. Vhodný je mátový či peprmintový čaj s příměsí anýzu nebo skořice a na oslazení použijte mátový med. 


Zdroj: Příčiny špatného dechu

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dobroslav.

Najrýchlejšia a naj EFEKTÍVNEJŠIA cesta ako znížiť kys.močovú, a zvýšiť krvotvorbu, prečistiť krv, odstrániť prekyslenie a mnoho ďalšieho napríklad pomoc pri opuchu -vode v nohách (silné prírodné diuretikum) je KONZUMÁCIA ŽIHĽAVY A MARHULÍ. - KOPŘIVA A MERUŇKA. Jednoducho v mixéri s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Červená.

Dobrý den beru varfarin a mám kyselinu močovou v krvi jak ji mohu snížit

Zdroj: diskuze Jak snížit kyselinu močovou

Lék Warfarin

Warfarin, často nesprávně označovaný jako Varfarin, je jeden z léků, který zabraňuje krvi, aby se srážela. Podobně funguje jed na krysy, který způsobí kryse vnitřní krvácení a ta zemře. Warfarin byl zprvu vyvinut a používán právě jako jed na hlodavce. Medikament za určitých okolností působí proti vitamínu K, který je důležitý pro mnoho životních funkcí.

Účinná látka Warfarinu zpomaluje srážení krve a snižuje riziko vzniku krevní sraženiny (trombu) uvnitř srdce a cév nebo na povrchu náhrad z umělého materiálu (například umělé srdeční chlopně). Působí tak, že blokuje účinek vitamínu K, který je v těle mimo jiné nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů, tedy látek, které se podílejí na srážení krve (koagulaci). Při vyšší dávce léku tak může dojít ke krvácení. Proto je důležité užívat Warfarin přesně podle doporučení lékaře.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Fivebrová.

Užívám VARFARIN na ředění krve.ptámse zda mohu rýmovník.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník (Plectranthus argentatus) je zeleno stříbrná bylina a její lístky obsahují vitamín K. Když užíváte Warfarin, tak nesmíte nárazově zvyšovat nebo snižovat příjem vitamínu K. Takže lístky rýmovníku byste neměla jíst. Můžete však používat rýmovník k inhalaci, tinkturu z rýmovníku i mast. Čaj a sirup z rýmovníku raději vynechte. Pokud chcete mít jistotu, jak rýmovník u vás účinkuje společně s Warfarinem, tak si při pravidelném užívání rýmovníku nechte každý desátý den změřit INR (quickův test srážlivosti krve).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník

Mátový olej na diabetes

Laboratorní testy prokázaly, že máta v různých formách může způsobit snížení hladiny cukru v krvi. Jestli jste diabetik a užíváte léky určené ke snížení glukózy v krvi, tak vám může máta zvýšit jejich účinky a tím zvýšit i riziko ke vzniku hypoglykémie. Diabetici již mají významná rizika hypoglykémie, takže by neměli užívat léky, které by mohly vyvolat nežádoucí reakce v kombinaci s mátovým olejem nebo jinými formami máty. S mátovým olejem se dohromady nesmí užívat léky na krevní tlak, cyklosporin a léky určené ke snížení hladiny žaludeční kyseliny.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍ SE JÍST RAJČATA PŘI VYSOKÉM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Mašková.

Prosím o odpověď,zda se smí jíst rajčata,když se bere Varfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete Warfarin, tak je důležité udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni (90 mikrogramů na den). Rajčata v sobě obsahují vitamín K. V jednom větším rajčeti je asi 7 mikrogramů vitamínu K. Když račata nárazově zařadíte do svého menu, tak v ten den budete muset omezit jinou potravinu obsahující vitamín K, například papriky nebo směs ořechů. Když víte, že máte rajčat dostatek a budete je konzumovat delší dobu každý den, tak začněte a hned druhý nebo třetí den si nechte změřit INR (quickův test srážlivosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Mátový med recept

Budeme potřebovat květový luční med, který je typický svou světlou zlatavou barvou a řídkou konzistencí. Dále bude potřeba čerstvá máta peprná. Medu bude potřeba si tak 200 gramů a lístků máty peprnné asi tak 50 gramů. Výroba mátového medu je jednoduchá. Lístky rozdělte na menší množství, aby se vám vešly do hmoždíře. Pak je zalijte lžící medu a rozetřete je v hmoždíři na zelenohnědou kaši, kterou pak vyškrábněte do nové nádoby. Takto postupujte, až spotřebujete všechny lístky máty peprnné. Pokud jste při postupu nespotřebovali všechen med, tak zbytek vylijte do nádoby s tou zelenohnědou kaší. Pak tuto nádobu ve vodní lázní ohřejte na teplotu 40*C, tím bude tekutější a půjde dobře přefiltrovat přes plátno. Po tomto vyčiětění je pak již hotový domácí mátový med.

Zdroj: Příčiny špatného dechu

Poradna

V naší poradně s názvem VARARIN A EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL.

UŽÍVÁM PRO MOŽNOST TROMBOZY VARFARIN, MÁM PROBLÉMY S EREKCÍ. JE, NĚJAKÝ LÉKY NA ZLEPŠENÍ EREKCE , KTERÝ SE MŮŽE UŽÍVAT PŘI VARFARINU.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete použít běžně dostupné léky na podporu erekce. Například Warfarin nemá přímou interakci s přípravkem Viagra. To platí také u ostatních běžně užívaných léků k léčbě erektilní dysfunkce. Mezi ně patří tadalafil (Cialis) a vardenafil (Levitra).

Nicméně, budete muset být opatrný, pokud je u vás riziko rychlé srdeční frekvence s fibrilací síní. Někteří lidé s fibrilací síní mají nízký krevní tlak, když mají zvýšenou srdeční frekvenci. Viagra a ostatní léky uvedené výše by mohly zvýšit pokles krevního tlaku během sexu.

Při zahajování léčby lékem Viagra nebo podobného léku je nejbezpečnější začít s nízkou dávkou podle pokynů lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Máta účinky

Máta peprná zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech, tiší svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Silně aromatická máta peprná může přehlušit jinou jemnější vůni či chuť, ale dobře chutná v moučnících, třeba v čokoládové pěně. Skvěle se hodí k jehněčímu, telecímu nebo drůbežímu masu a mátový čaj výborně funguje jako digestiv.

Zdroj: Máta peprná

Co dělat, když má moje cukrovka hodnoty 9

Zajímá vás, co máte dělat, pokud jste si naměřili hladinu cukru v krvi 9? Nejprve je důležité si říct, kdy jste si tuto hodnotu naměřili. Před jídlem, nebo po jídle? Určitě je ale vhodné co nejdříve navštívit lékaře. Jedná se pravděpodobně o cukrovku a je potřeba ji léčit. Poté můžete zkusit nějakou dietu, omezit cukry, bílé pečivo. Ke sražení cukru napomáhá bazalka a ženšen, citron, borůvky, kysané zelí, skořice či mátový čaj.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Bylinka máta

Máta peprná se pěstuje na celém světě jako koření i jako léčivka. Přirozený kříženec několika druhů máty – máta peprná – má čtyřhrannou lodyhu, zašpičatělé zelené nebo purpurové listy a fialová kvítka. Jako léčivka se sklízí v létě, těsně před rozkvětem. Její nejúčinnější součástí je prchavý olej, který se skládá z více než 40 různých složek. Jeho léčivý účinek pochází hlavně z mentolu (35–55 % oleje), mentonu (15–30 %) a mentylacetátu (3–10 %). Medicinální mátový olej se připravuje parní destilací nadzemních částí rostliny.

Zdroj: Máta peprná

Tymiánový olej

Rostlinné silice jsou v oleji dobře rozpustné, proto si snadno připravíme olej i doma. Základem jsou za studena lisované oleje, tedy olivový, slunečnicový, konopný, ale také je výborný i mandlový nebo sezamový. Připravíme si ho tak, že do litru oleje přidáme velkou hrst sušených bylin, nádobu uzavřeme a umístíme na místo se slunečním svitem. Takto na slunci necháme 2-3 týdny. Poté olej scedíme a tymián prolisujeme přes jemné síto.

Pokud nám chybí suroviny nebo je doba sběru tymiánu už dávno pryč, můžeme si zakoupit rovnou kvalitní Tymiánový olej v BIO kvalitě (cca 290 Kč).

Bylinné oleje jsou vhodné pro masáže, v tomto případě raději ředěné, nebo jako přísada do koupele. Kromě tymiánu si můžeme takto připravit olej mátový, levandulový nebo rozmarýnový. Právě rozmarýnový olej je vynikající v kuchyni a lze ho vylepšit chilli papričkou. Jemně ostrá a chuť je skvělým doplňkem například salátů.

Zdroj: Vyrobte si tymiánový olej, tymiánový krém nebo koupel

Máta recepty

Domácí limonáda s mátou

Budete potřebovat: lístky z 1 stonku máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 1–2 limety nebo citrony (1 kus na plátky), 1,5 l vody

Postup: Limetu nebo citron vymačkejte do skleněného džbánu, přidejte cukr a natrhané lístky máty. Zalijte vodou a dobře promíchejte. Limonádu nechte vychladit, můžete ozdobit plátky limety nebo citronu a kostkami ledu. Tip – místo cukru se dá použít med. Pro zvýraznění chuti přidejte trochu čerstvého zázvoru.

Mátový salát

Budete potřebovat: 1 salátovou okurku, bílý jogurt, 1 stroužek česneku, malý svazek čerstvě nasekané máty, půlku červené cibulky, sůl, pepř, šťávu z 1 citronu

Postup: Okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Lístky máty nasekejte nadrobno a smíchejte s čerstvým jogurtem, přidejte prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a zakápněte citronovou šťávou. Hotovou omáčkou přelijte okurky, nechte vychladit. Na závěr můžete přidat nadrobno pokrájenou červenou cibulku. Salát se skvěle hodí k pečenému masu.

Jahodový sorbet s mátou

Budete potřebovat: 100 g krupicového cukru, svazek čerstvé máty, 500 g čerstvých nebo mražených jahod, šťávu z jednoho citronu

Postup: Cukr smíchejte se 100 ml vroucí vody a na mírném plameni ohřívejte tak dlouho, až se úplně rozpustí. Přidejte lístky máty, odstraňte z plotny a nechte asi čtvrt hodiny stát, aby sirup nasál vůni máty. Lístky máty vyjměte. Jahody rozmixujte, přidejte citronovou šťávu a mátový sirup. Směs přelijte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku. Nechte tak hodinu zmrznout, poté můžete podávat.

Mátový sirup

Budete potřebovat: čerstvou mátu (asi 50 dkg), 0,5 l vody, 1 větší citron bez jadérek na plátky, 0,5 kg cukru

Postup: V hrnci smíchejte vodu s cukrem a uveďte do varu. Až začne směs houstnout, přidejte nasekanou mátu a citron. Krátce povařte, aby se sirup krásně provoněl, přiklopte poklicí a za občasného míchání nechte 2–3 hodiny odstát. Poté směs přeceďte přes plátno a opět zahřejte téměř k bodu varu. Ještě horký sirup naplňte do sklenic, dobře uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v chladu.

Marináda na jehněčí maso

Budete potřebovat: malý svazek máty peprné, 4 stroužky česneku, 1 lžíci kremžské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 2 citrony, sůl, pepř

Postup: Prolisovaný česnek smíchejte s hořčicí, olejem, šťávou z 1 citronu a nasekanou mátou. Do směsi naložte maso se zářezy (nejlépe jehněčí, ale může být i kuřecí) a nechte přes noc marinovat. Poté pečte v troubě.

Zdroj: Máta peprná

Jak zklidnit podrážděný žlučník

Mnoho pacientů, které žlučník trápí častěji, sahá po přírodních prostředcích bez chemických příměsí. Vhodné jsou mimo jiné bylinné přípravky. Ty si můžeme buď zakoupit ve specializovaných prodejnách či lékárnách, nebo připravit přímo doma ─ není to nic složitého ani drahého. Kupte si nebo si vyrobte například extrakt z bylinek (použít můžete řepík lékařský, řebříček, artyčoky či kurkumu). Též je dobré pít žlučníkové čaje a mátový čaj, případně odvar z měsíčku. Anebo si můžete doma vyvařit listy brusinky, meduňky či šalvěje a tento nápoj pak průběžně pít. Rozbolavělý žlučník poté brzy přestanete cítit. Kromě vnitřní pomoci se rovněž doporučují masáže a pohyb. Při bolestech žlučníku totiž člověka často pobolívá i v oblasti břicha a žeber a toho se lze zbavit. Co se týče pohybu, stačí pouhá chůze či jízda na kole, oboje pomůže rozhýbat střeva. Posilujte také břišní svalstvo, přičemž se zaměřte na speciální cviky, které mají podporovat činnost střev. Pomáhá i jóga. V neposlední řadě se vydejte na masáž břicha.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP