Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTEKLÉ HORNÍ VÍČKO

OBSAH

Co může způsobit otok očního víčka

Otoky z únavy, na ty obyčejně platí neflámovat a pořádně se vyspat. Vážnější problém signalizují trvalejší otoky. V takovém případě vždy navštivte lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá otok očního víčka.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ HORNI VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, nějakou dobu mám vždy ráno oteklé jedno víčko neni to nějak zarudlé jen otok. Včera večer sem si všimla maleho pupínků který se mi na víčku udělal. Nevím proč oko otéká. Děkuji za odpověď J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé horni víčko

Ječné zrno

V případě ječného zrna jde o bakteriální infekci a zánět mazové žlázky na samém okraji horního či spodního víčka. Malý vřídek způsobuje otoky, které jsou obvykle bolestivé.

Léčba

Pomůže teplý obklad, na deset minut přiložte na víčko teplou žínku; opakujte 4krát denně. Anebo zkuste masáže, postiženou oblast jemně prsty masírujte. Infekci vyléčí oční kapky a antibiotické masti. Předepíše vám je oční lékař.

Zde můžete vidět, jak vypadá ječné zrno.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ HORNÍ PRAVÉ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květuše Rottová.

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikol.

Dobrý den, dělá se mi to samé, co vám, už druhý týden se budím s oteklým víčkem na pravém oku, během dne otok zmizí a ráno se to zas opakuje. Pomohlo vám na to prosím něco?

Zdroj: diskuze Oteklé horní pravé víčko

Štítná žláza

Otoky v oblasti očí se mohou projevit při nedostatečné funkci štítné žlázy (hypotyreóza). Naopak při zvýšené funkci štítné žlázy (hypertyreóza) může dojít k vyboulení očí čili Basedowově chorobě.

Léčba

Pokud je příčinou vašich potíží štítná žláza, otoky máte trvale. Zajděte za svým praktickým lékařem a ten vás pošle na endokrinologické vyšetření, které spočívá v odběru krve a ultrazvuku.

Zde můžete vidět, jak vypadá otok víčka při onemocnění štítné žlázy.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den potřeboval bych poradit je mi 17 a prez noc mě začalo bolet vedle oka směrem k uchu když se toho dotknu tak to začne bolet včera to aspon trochu vypadalo k světu ale dneska mám dost nateklé víčko jenom levé pravé je v pohode
Tak kdyby někdo věděl co a tím tak bych byl rád

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady pomůže jedině vyšetření v ambulanci dorostového lékaře a popřípadě snímek hlavy z rentgenu. Může to být infekce oka, zubu a nebo alergická reakce, přičemž každá z těchto příčin vyžaduje odlišnou léčbu. Než se dostaneš k lékaři, tak si na postižené místo přikládej ledový obklad. Ledový obklad se udělá z mokrého kapesníku umístěného do igelitového sáčku, který se dá zmrznout do mrazáku. Po zmrznutí se i s igelitem zabalí do čisté suché utěrky a přiloží se na postižené místo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní víčko

Oční poranění

Oteklá víčka mohou být také následkem poranění očního okolí (zhmoždění víčka nebo neopatrný zásah kosmetickým nástrojem, třeba pinzetou). V tomto případě to může končit mnohem hůře než jen opuchlým víčkem.

Léčba

U samoléčitelství k oční oblasti přistupujte vždy s respektem. Nepoužívejte žádné abrazivní přípravky a víčka nedřete na sucho ani nemněte. Při používání kosmetických nástrojů buďte hodně opatrní. V případě již vzniklého úrazu okamžitě navštivte očního lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá oční poranění.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Zánět spojivek

Zánět spojivek je zánět spojivkového vaku způsobený alergeny, bakteriemi nebo viry. Projevuje se pálením očí, svěděním, slzením, ale i hnisavým výtokem, zarudlým bělmem i pocitem cizího předmětu v oku.

Léčba

Jestliže je příčinou zánětu alergie, měly by vám pomoci volně prodejné kapky, například Ophtalmo-Septonex, Allergodil, Ophtalmo-Evercil. Pokud vám do dvou dnů nezaberou, jde zřejmě o infekci, a tak je nutné navštívit lékaře, který vám předepíše antivirotika nebo antibiotika, spolu se zklidňujícími očními kapkami.

Zde můžete vidět, jak vypadá zánět spojivek.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ PRAVÉ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květuše Rottová.

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

No otoky kolem očí pomůže, když mírně odvodníte svůj organismus. Například je na to dobrá sauna. Sauna vás odvodní a zároveň rozproudí oběh lymfy, která se nyní zadržuje kolem oka a vytváří tam otok. Střídání tepla a chladu jsou opravdu účinné pomůcky na otoky.
Další pomocníci jsou bylinné obklady na oči a v neposlední řadě také snížení příjmu soli. Solení a slané jídlo podporují zadržování vody v těle, což zase způsobuje otoky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní pravé víčko

Kontaktní čočky

Nesprávnou volbou kontaktních čoček, ale i nehygienickou manipulací s nimi si můžete přivodit rovněž otok víček. Ať už je příčina očních otoků jakákoli, pokud nosíte kontaktní čočky, neměli byste je používat, dokud otok nezmizí.

Léčba

Pokud v dodržování hygienických zásad nechybujete, může být problém otoků spojen s nevhodným typem čoček nebo roztoku, případně může jít o alergii či plísně. Návštěva očního lékaře je pro vás nezbytná.

Zde můžete vidět, jak vypadá otok víček při nošení očních čoček.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ OČNÍ VÍČKO PO KOUSNUTÍ HMYZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,už asi třetí den mám problém s horním víčkem levého oka.
Oko bylo nejdříve oteklé,pomalu jsem neviděla,otok pozvolna ustál,ale oko se vybarvuje.
Vypadám,jako bych měla monokla.
Do oka si kapu Ophthalmo-septonex a mažu mastičkou.
Také jsem dávala obklad z heřmánku.
Lékaře jsem nenavštívila.
Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé oční víčko po kousnutí hmyzem

Alergie

Alergie jsou nejčastější příčinou otoků víček, přičemž může být na vině mnoho faktorů: pyly, prach, zvířecí srst, některé oční kapky, ale i make-up a jiné zkrášlovací přípravky, třeba řasenka, oční linky nebo stíny. Oči navíc ještě pálí, svědí a slzí.

Léčba

Pokud máte otoky způsobené alergií, lékař vám doporučí antihistaminika ve formě očních kapek, mastí nebo tabletek. Abyste předešli alergické reakci na make-up nebo jiné kosmetické přípravky, kupujte si jen ty s nápisem „hypoalergenní“. Předtím než začnete produkt používat, vždy si nejdřív proveďte kožní test.

Zde můžete vidět, jak vypadá alergie očních víček.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Oteklé horní patro

Otok na horním patře může souviset s virovým nebo bakteriálním onemocněním. Pokud je otok na horním patře spojen se zvětšenými uzlinami na krku, zvětšenou štítnou žlázou či otokem tkání, je dobré provést ultrazvuk, který tyto patologie odhalí.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘÍŠKO POD PRSTY LEVÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Už víc jak půl roku mám oteklé a trochu i zdeformované prsty na levé noze.Často mi do nich chytají křeče a pod prstama mám i oteklé podbříško,kde mi i bodá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé bříško pod prsty levé nohy

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sochová.

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Mám asi 10 dní oteklé klouby na rukou, občas jsou horké, ale strašně bolestivé. Oteklé mám i obě zápěstí. Potom se mi přidala bolest celé ruky, nemohla jsem s ní pohnout na žádnou stranu ani 1 cm. Největší bolest je v horní části pod ramenem. Bolest přes den trochu ustoupí. Lékař mi nabral krev a moč do laborky. Byla jsem na rtg prstů- rukou. Čekám na vyhodnocení o jakou diagnozu se jedná. Dostala jsem Movalis, mám jich po jednom užít asi 10 kusů. Dále Heparoid mast a Framykoin mast. Já jsem si koupila ještě Olfen gel. Dočetla jsem se, že je potřeba ještě vitamín D, vápník a Můžete mi poradit, co je ještě dobré a o jakou diagnozu se asi jedná?

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Oteklé kotníky u dítěte

Ve většině případů mohou být otoky kotníku u dítěte způsobené nevhodnou obuví nebo příliš těsnými ponožkami. Po odstranění nevhodné obuvi a ponožek se vše vrátí do původního stavu.

Zdroj: Oteklé kotníky

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.

Poradíte mi někdo něco na oteklé oči po včerejším tahu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Patriku, na oteklé oči je nejlepší pytlík s použitým černým čajem, který se přiloží na zavřené oko. Když se vaří čaj z porcovaného černého čaje, tak po vyluhování se pytlíček s čajem jemně vymačká, aby zůstal dále vlhký a chladný se pak přiloží na zavřené oko a nechá se v leže působit asi 10 - 20 minut. Tím otoky na oku splasknou. Někdy je snížení otoku oka tak markantní, že na krátko vzniknou i vrásky kolem očí, tím jak je zredukována podkožní výstelka se kůže na několik minut jakoby zkrabatí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Dlouhodobě oteklé nohy

Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným kardiovaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat tlačit krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lýtkové oblasti a v oblasti chodidla a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku, po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také potřeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení jako běžné silonky, takže nejsou nápadné.

Zdroj: Oteklé nohy

Co na oteklé nohy od srdce

K otokům – zejména kolem kotníků – může docházet v důsledku srdečního onemocnění. V tomto případě vzniká měkký otok, který se tvoří na obou končetinách a zhoršuje se během dne, nejvíce obvykle k večeru. Přes noc vleže naopak otoky ustupují.

Pokud se jedná o srdeční onemocnění, pravděpodobně budete muset změnit svůj režim a také nějakou dobu brát léky, které podporují žilní oběh a zmírňují vysoký tlak v žilách.

Zdroj: Co na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP