Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MODRE SKVRNY NA TVARI

OBSAH

3. Kryoterapie na pigmentové skvrny

Promluvte si se svým lékařem o kryoterapii. Kryoterapie je postup zchlazení kůže, který umožňuje zlepšit vzhled stařeckých skvrn. Při kryoterapii se aplikuje na pigmentové skvrny tekutý dusík, který zde může účinně zničit melanin, který způsobuje hnědé skvrny na kůži.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobry den mne dneska rekli se iz to vypada lip se se ji tie tecky stracaju ale stale mi rikaj. Se muze umret je to mozne kdyz se ji to straca a jidlo prima. normalne ze uz aj papka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednotka intenzivní péče je určena pro pacienty v přímém ohrožení života. Lékař vám sdělil skutečnou situaci a vám nyní nezbývá nic jiného než mu důvěřovat a doufat, že učiní vše, aby tomu nejhoršímu zabránil. Buďte proto s ním v kontaktu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Červené žilky na tváři

Jedná se o pavoučí nebo také pavučinkové či metličkové žilky. Jde vlastně o nejmírnější projevy žilní nedostatečnosti neboli oslabení cév, které mají podobu křečových žil, ale jsou mnohem menší. Tyto malé, často propletené skupiny drobných cév těsně pod povrchem kůže bývají červené, modré či fialové a jasně viditelné. Popraskané cévy v obličeji odborníci označují názvem kuperóza, ale mohou se vyskytovat i na stehnech, nohou či jiných částech těla s citlivější pokožkou.

Červené žilky se častěji objevují hlavně u suché a namáhané pleti, kde dochází k překrvení a k tvorbě mikrosraženin jakoby modřinek. Toto onemocnění je vrozené, ale rovněž bývá podpořeno životním stylem, působením UV záření a častým opalováním nebo vlivem silných teplotních změn.

Červené žilky na tváři – foto

Zde je několik fotografií, na nichž můžete vidět červené žilky na tváři.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobry den mne bylo řečeno že moja mala dvoj mesičny dcerka je uz mimo ohroženi života a se přej musia vylečit este zanet a tak do dvoch tednu bude doma mislite že se ji to můze vratit dekuju sa komunikaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, zda-li se onemocnění může vrátit, záleží na konkrétní nemoci, kterou vaše dcera onemocněla. Tyto otázky musíte položit ošetřujícímu lékaři, on vám určitě vše vysvětlí. Rozhodně ale není dobré se nervovat z něčeho co ještě nenastalo. Těšte se z toho, že je vaší dceři lépe, a že se vám vrátí brzy domů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Skvrny na zubech od čaje

Taktéž konzumace čaje může na zubech vytvářet hnědý až černý potah. Jedná se o zubní kámen, do něhož se ukládají pigmenty z čaje.

Zde můžete vidět skvrny na zubech od čaje.

Tyto skvrny, respektive zabarvený zubní kámen vlastními silami neodstraníte, proto je potřeba navštívit dentální hygienistku či zubního lékaře, kteří vám skvrny odstraní.

Zdroj: Skvrny na zubech

Pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny nás nejčastěji trápí na tváři. Vznikají z mnoha různých důvodů, většinou při odstranění vrchní vrstvy kůže. K tvorbě nevyžádaných skvrn tak má především sklon pokožka vysušená, zjizvená a také pokožka, na kterou je často aplikován parfém nebo jemu podobný přípravek. Tvorba skvrn může být ovšem také zapříčiněna hormonálním faktorem, špatnou funkcí jater nebo nedostatkem vitamínů. Důvodem výskytu může být i hormonální léčba a užívání některých léků. Pokud se již pigmentové skvrny na vaší pleti vyskytly, je na čase začít přemýšlet o způsobu jejich odstranění. Velkým pomocníkem při tom může být speciálně vyvinutá kosmetika, především pak krémy a gely k tomuto účelu určené. Krémy odstraňují již existující hnědé skvrny a zabraňují tvorbě nových. Mnohdy také obsahují vitamín C, který posiluje pokožku, a jsou obohaceny o UV ochranu, která pleť chrání před nevhodným slunečním zářením. Důležitá je v tomto případě i důkladná péče o pokožku a důsledná ochrana před slunečním zářením. Mimo tuto speciálně vyvinutou kosmetiku je velmi vhodné organismu pomoci dostatečným přísunem důležitých látek, konkrétně se jedná o vitamín C, zinek a beta-karoten.

Zdroj: Rady na odstranění tmavých skvrn na tváři

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Mam malu holcicku a ma fialovy tecky a krvacani pod kuzi. Chtela by som jse zeptat ci je to smrdelne ji je dve mesice a je v nemocnici na jip ke prosim poradte mi jsem zufala a mam oni strach dekuju .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podkožní krvácení u takto malých dětí může mít různé příčiny. Pokud je vaše dcera na jednotce intenzivní péče, tak určitě ošetřující lékař zná bližší informace o příčinách jejího onemocnění, takže se musíte zeptat tam co je příčinou a jaká je prognóza.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Co odstraněním pigmentových skvrn získáte?

  • krásnou pleť bez známek nežádoucích pigmentových skvrn;
  • vyřešíte tak své psychické problémy a získáte znovu sebevědomí;
  • nebudete již muset pigmentové skvrny maskovat make-upem;
  • odstraníte i zdravotní problémy;
  • většina ošetření trvá jen několik minut;
  • při žádné z metod odstranění pigmentových skvrn není nutná hospitalizace.

Zdroj: Rady na odstranění tmavých skvrn na tváři

Poradna

V naší poradně s názvem JABLEČNÝ OCET NA PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

objevijly se mi na tvaři pigmentové skvrny po dovolené u moře jak se jich mám zbavit,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete počkat dokud nevyblednou a nebo zkusit některý z bělících krémů s obsahem hydrochinonu nebo kyseliny kojové. Tyto krémy jsou k vidění tady: www.krasa.cz/pigment…
Pokud byste chtěla rychlé a trvalé řešení, tak se tyto pigmentové skvrny ze sluníčka dají odstranit lejzrem. Je to nejdražší způsob, ale s nejlepšími výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jablečný ocet na pigmentové skvrny

Stařecké a pigmentové skvrny fotografie

Fotky, na kterých jsou vidět stařecké skvrny, jsou zde.

Fotky, na kterých jsou vidět pigmentové skvrny, jsou zde.

Zdroj: Čím vybělit kůži

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

je my 30 a porat trpip skvramy chtela dy vedet co sti sem stoho nestastna tak vas prosim o pomoc
mam je us 4 roky us to mam i na tvari ruce a nohy dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny fleky

Jak zakrýt světlé skvrny

Světlé skvrny lze překrýt make-upem, díky kterému se zjemní kontrast mezi zdravou a postiženou pokožkou. Vhodné výrobky najdete v lékárně, jsou hustší, voděodolné, se speciálním korekčním systémem a dlouhotrvajícím efektem. Na závěr je můžete jemně přepudrovat, čímž se make-up zafixuje.

Sáhnout můžete i po samoopalovacích krémech, které pokožku obarví.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Jablečný ocet a cibule

  • Rozkrájejte cibuli a zabalte ji tak, abyste z ní mohli vymačkat šťávu. Smíchejte jeden díl šťávy z cibule a jeden díl jablečného octa. Tuto směs naneste tamponem přímo na hnědé skvrny a nechte působit po dobu 30 minut. Ošetření by se mělo opakovat denně po dobu asi 6 týdnů nebo do té doby, dokud skvrny nezačnou mizet.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

To, zda-li se onemocnění může vrátit, záleží na konkrétní nemoci, kterou vaše dcera onemocněla. Tyto otázky musíte položit ošetřujícímu lékaři, on vám určitě vše vysvětlí. Rozhodně ale není dobré se nervovat z něčeho co ještě nenastalo. Těšte se z toho, že je vaší dceři lépe, a že se vám vrátí brzy domů.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dekuji pekne vam za to že ste semnu komunikovali a davaline radi :-) mnela som o svou dceru velky strach že ji stratim je to moje prvni dite a mam ju velmi rada moju amalku dekuji ešte jednou

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Skvrny na zubech způsobené antibiotiky či metabolickými poruchami

Skvrny se mohou na zubech vytvořit rovněž v důsledku užívání antibiotik (tetracyklinových) nebo metabolických poruch organismu. Při diagnostice, jež bývá někdy obtížná, rozhoduje především tvar křídové skvrny a její umístění na zubu.

U demineralizace se většinou jedná o půlměsícovité skvrny v oblasti krčků zubů, kde ulpívá delší dobu povlak. Působením kyselin plaku se sklovina oslabuje a dochází ke vzniku prvního stadia zubního kazu – křídové skvrny.

U „tetracyklinových zubů‟ se jedná o proužky různě zbarvené zubní tkáně (od bílých skvrn až po hnědé). Bílé skvrny mohou vzniknout i při chronickém zvracení (ranní nevolnosti v těhotenství, bulimie a jiné), kdy povrch zubu naleptávají kyseliny žaludečních šťáv a ze skloviny se vyplavují minerály.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po antibiotikách.

Zdroj: Skvrny na zubech

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Diskuze

V diskuzi TVARI PODKOZNI TUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

poradte mam,na,tvari zvetšeni tuk bouli co,mam, delat

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tvari podkozni tuk

Skvrny na zubech po bělení

Jestliže se rozhodnete pro bělení zubů, je vhodné tento proces konzultovat se stomatologem. Ten jednak stanoví diagnózu a zhodnotí riziko vedlejších reakcí, jednak určí, který způsob bělení je pro vás nejvhodnější (ordinační bělení chemické či za pomoci laseru, domácí bělení pomocí nosiče vyrobeného na míru a podobně). Tím se minimalizuje pravděpodobnost vzniku barevné disharmonie chrupu po ukončení bělení, což u volně prodejných bělicích prostředků není možné.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po bělení.

Zdroj: Skvrny na zubech

Pigmentové skvrny na holeních

Hnědé skvrny nebo fleky v těchto místech mohou být neškodnými projevy anebo mohou signalizovat počínající onemocnění kůže. Nejčastěji se jedná o dermopatii. Dermopatie se projevuje jako světle hnědé, šupinaté skvrny. Tyto skvrny mohou mít oválný nebo kruhový tvar. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o takzvané stařecké skvrny. Porucha se vyskytuje nejčastěji v přední části obou nohou. Skvrny nebolí, „neotvírají se“ ani nesvědí.

Příčiny

Hnědé skvrny na holeních nebo fleky na holeních mohou být způsobeny změnami malých krevních cév. Následkem jsou projevy na kůži zvané dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné fleky. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu. Ovšem pokud dojde k podráždění a narušení kožní bariéry, tak je nutná lékařská kontrola, jelikož zde hrozí riziko infekce. A samozřejmě pokud hnědé skvrny na holeních začnou měnit barvu, je také důležité s tímto problémem obeznámit lékaře.

Obrázky

Na těchto obrázcích můžete vidět pigmentové skvrny objevující se na holeních.

Odstranění

Dermopatie je neškodná a není třeba ji léčit a nějakým způsobem odstraňovat.

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách

Druhy pigmentací

Pigmentové skvrny a znaménka procházejí různými vývojovými stadii:

  • stadium junkční névus – pigmentová znaménka a skvrny jsou ploché, mají tmavě hnědé zabarvení, nacházejí se v horních vrstvách kůže
  • stadium intradermální – nitrokožní névus – znaménko či skvrna se uprostřed vyklenuje a névové buňky začínají pronikat do hlubších vrstev kůže

Podle toho, v jaké vrstvě se melanocyty nacházejí a jak jsou uspořádány, členíme pigmentové skvrny a znaménka do následujících skupin.

Pihy

  • pihy se objevují od dětství kdekoliv na těle i v obličeji
  • jsou jednotlivě zabarvené
  • vyskytují se ve větším počtu
  • jsou to pouze drobné pigmentové plošky
  • jejich pigmentace se zvyšuje vlivem UV záření
  • sklon ke vzniku pih ovlivňují také dědičné dispozice
  • podkladem pro jejich vznik je množství pigmentu v těle, nikoliv množství melanocytů
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět pihy: pihy foto.

Sluneční skvrny

  • vyskytují se většinou na místech, kde nenosíme oděv a kde vystavujeme kůži slunečnímu záření – nejvíce na obličeji a rukou
  • jsou ostře ohraničené
  • mají nepravidelnou pigmentaci
  • vyskytují se především u lidí vyššího věku, ale samozřejmě není ojedinělý výskyt i u mladších jedinců
  • ze slunečních skvrn se nevyvíjí maligní melanomy
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět sluneční skvrny: sluneční skvrny foto.

Seberoická keratóza

  • vyskytuje se na místech, která nejsou kryta před sluncem
  • jedná se o ostře ohraničené skvrny nebo plošky
  • tato znaménka mají světle až tmavě hnědou barvu s drobnými jemnými šupinkami
  • zabarvení skvrny nebo znaménka se nemění vlivem slunečního záření
  • tato pigmentová skvrna nebo znaménko se nevyvíjí jako maligní melanom
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět seboroická keratóza: seboroidská keratóza foto.

Modrý névus

  • pigmentové skvrny v této podobě vznikají již v dětství nebo dospívání
  • nacházejí se v hlubších vrstvách kůže
  • jsou tmavě modré až šedé
  • mají podobu pupínku, hrbolku nebo uzlíku
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět modrý névus: modrý névus foto.

Stařecké skvrny

  • tyto skvrny vznikají až ve stáří v důsledku slunečního záření
  • vyskytují se zejména na hřbetech rukou, předloktí, obličeji, krku a dekoltu
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět stařecké skvrny: stařecké skvrny foto.

Chloasma

  • tyto pigmentové skvrny se nejčastěji vyskytují v obličeji
  • vznikají v důsledku hormonální nerovnováhy
  • vyskytují se nejčastěji u žen s tmavší pletí
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět chloasma: chloasma foto.

Melasma

  • tyto pigmentové skvrny jsou vyvolány nejen UVA a UVB zářením, ale také zářením v soláriích
  • vyskytují se převážně na obličeji, spáncích, čele a krku
  • mohou samy vymizet
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět melasma: melasma foto.

Zdroj: Laser na pigmentové skvrny

Krém na pigmentové skvrny

Pokud se pigment uloží v povrchových vrstvách kůže, mohou pomoci krémy na bělení pokožky. Krém byste měli aplikovat 3–6 měsíců, dokud pigmentové skvrny nezblednou. Pokud se však objevujete často na slunci, riskujete, že se skvrny rychle objeví opět. V případě aplikací krému během léta se efekt nemusí dostavit vůbec. Ideální je začít s léčbou během podzimu nebo v zimě. Aby byl kosmetický přípravek v odstraňování pigmentových skvrn skutečně účinný, musí obsahovat nejen správné aktivní látky, jako je vitamín E a C, AHA kyseliny nebo retinol, ale látky musí být koncentrovanější.

Zdroj: Pigmentové skvrny ze slunce

Bílé skvrny na rtu

Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny.

Bílé skvrny na rtech mohou predikovat zažívací potíže. V tomto případě je dobré provést očistu těla, a to konzumací salátů, čerstvé zeleniny a pitím zeleného čaje.

Dále mohou bílé skvrny vznikat jako virové onemocnění nebo z nachlazení. Takové pupínky by se neměly mačkat. Zde by měla následovat léčba pomocí D-panthenolu. Je nutné zvolit zdravý životní styl, přehodnotit svůj jídelníček, odstranit z jídelníčku alergeny, solené a uzené potraviny.

Někdy se bílé skvrny objeví v důsledku chloazmatu během těhotenství či po narození dítěte a obvykle odezní samy od sebe. Objeví-li se jindy než v těchto obdobích, pak je třeba dávat pozor na stav jater, vaječníků a nadledvinek. A lékař by vás měl také otestovat na přítomnost červů.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Vznik pigmentových skvrn

Pigmentové skvrny můžete mít již od dětství, nebo se mohou vytvořit náhle v průběhu života, a to většinou po intenzivním slunění nebo spálení kůže, u někoho se mohou objevit až ve stáří.

Dalšími příčinami vzniku pigmentových skvrn bývají:

  • hormonální změny v organismu u žen kolem 30–40 let
  • hormonální změny v těhotenství
  • hormonální poruchy
  • hyperpigmentace – zvýšená tvorba kožního barviva – většinou se objevuje nad horním rtem
  • depigmentace – snížená tvorba kožního barviva – nejčastěji kolem očních partií
  • genetické dispozice
  • přesušená, poškozená nebo zjizvená kůže
  • návštěvy solárií
  • používání kosmetiky s obsahem látek s fotosenzibilním účinkem
  • zánět na pokožce
  • nedostatek vitamínů
  • příjem některých léků (antibiotika, léky na vysoký tlak, psychofarmaka)
  • nedostatečná funkce jater

Pigmentové skvrny trápí více ženy než muže. První příznaky se mohou kromě dětství objevit v těhotenství nebo při užívání hormonální antikoncepce nebo například v menopauze. Další výrazné pigmentační změny na pokožce mohou vznikat u lidí s narušenou funkcí kůže nebo u osob s vnitřními problémy organismu. U mužů vznikají pigmentové skvrny kromě UV záření i díky genetickým faktorům.

Zdroj: Rady na odstranění tmavých skvrn na tváři


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP