Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTEVŘENÁ RÁNA V KŮŽI

OBSAH

Definice rány

Rána je porušení kůže, které může být jednak úmyslné, jednak neúmyslné. K úmyslnému porušení kůže dochází během léčby, sem patří například operační rána. Neúmyslné porušení vzniká náhodnými poraněními, tedy úrazy.

Porušení kůže lze rozdělit do mnoha skupin. Základní dělení:

  • Povrchové rány: V těchto případech je poškozena jen kůže/sliznice nebo podkožní/podslizniční vazivo. Většinou se jedná o traumatické rány jako odřeniny, pořezání, tržné rány, lehčí popáleniny a podobně. Tyto rány nezasahují do podkožního vaziva a hlubších struktur uložených pod kůží (svaly, facie, šlachy a další). Jejich hojení je většinou nekomplikované a rychlé – léčí se primárním hojením.
  • Hluboké rány: O hlubokých ránách hovoříme tehdy, pokud jsou zasaženy hlubší struktury jako nervově-cévní svazky, šlachy a podobně. Léčba hlubokých a podminovaných ran je ztížena špatnou dostupností poraněných ploch. V těch se navíc často setkáváme s přítomností devitalizované tkáně a s povlaky. Tyto rány jsou velice náchylné k sekundární infekci.

Podle vzniku rozlišujeme rány řezné, bodné, sečné, tržné, nebo penetrující, které představují poškození pronikající až do tělních dutin a orgánů.

Podle stupně kontaminace dělíme rány na čisté – neinfikované a kontaminované, kam řadíme čerstvé otevřené rány, jak náhodné, tak chirurgické, u nichž došlo k porušení sterility, a dále rány infikované, které jsou spíše staré a je v nich klinicky průkazná infekce, například hnisavý výtok.

Mezi mechanicky způsobené rány řadíme odřeniny, poranění, řezné rány, bodné rány, kousnutí a chirurgické rány.

K ranám vzniklým v důsledku termického nebo chemického poškození řadíme veškeré popáleniny a poleptání – termické, chemické, vzniklé ozářením nebo elektrické.

Kromě toho existují určité druhy ran – obtížně se hojící vředy – vznikající v důsledku jiných procesů, které mají chorobný charakter.

Léčba rány podle fáze, ve které se rána nachází:

  • Čistící fáze: V této fázi může být v ráně odumřelá tkáň (takzvaná nekróza), může být infikovaná anebo překrytá hustým povlakem. V první fázi hojení může dojít k rozvoji zánětu, zarudnutí místa rány a zvýšení teploty v oblasti rány. V případě čistící fáze je třeba ránu zbavit odumřelé tkáně, infekce či vzniklého povlaku a zpřístupnit tak její spodinu pro účinnou léčbu. Proces hojení rány je možné nastartovat v okamžiku, kdy je rána zbavena všech nežádoucích složek, tedy v okamžiku, kdy je vyčištěna. Lékař volí buď cestu chirurgického vyčištění, anebo autolytického čištění za pomoci produktů vlhké terapie.
  • Granulace (výstavba nového tkaniva): V další fázi hojení dochází k tvorbě nových cév a rána se vyplňuje nově vznikající (granulační) tkání. Po vyplnění rány přichází proces epitelizace, při němž nově vznikající kožní kryt ránu postupně uzavírá. V této fázi je třeba zvýšená pozornost při ošetřování, aby nebyla granulační tkáň porušena. Velmi důležité je zabránit infekci rány a udržovat její stále vlhké prostředí tak, aby nedošlo k vyschnutí. Při léčbě je proto vhodné používat vlhké krytí, určené pro rány s menší sekrecí.
  • Epitelizace (tvorba nového epitelu – kůže): Konečná fáze hojení rány začíná obvykle od okrajů anebo se vytvářejí ostrůvky nové pokožky, které se spojují s okraji. Celý proces obnovy pokožky (epitelizace) je velmi důležitý pro konečné zhojení rány. Epitelizace bezprostředně navazuje na proces granulace, když je vytvořena nosná plocha pro tvorbu nové pojivové tkáně a pokožky. Proto je třeba ránu nadále udržovat vlhkou a zabránit jejímu vyschnutí.

Jednotlivé fáze se vzájemně překrývají.

Zdroj: Rána na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem 2-3 MM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Zhruba před rokem měl muj tatínek diabetickou nohu , kdy se mu na patě udělala otevřená rána, noha mu hnisala a umřel letos v lednu. Pa k dubnu mně kámen rozedral kuži pod palcem, kdy vznikla 2 cm dírka, a chodil jsem na převaz 2x týdně po dobu 3 měsícu.. a ted si až moc hlídam nohy, a včera jsem zjistil, že se mně na obou nohách dělají pod každým palcem také malé ránky a kuže praská jen tak 2 - 3mm ránky ( jen jako by se kuže spíše přetrhla ) nebolí to, muže to být tím, že trávím až 4 hodiny v bazénu denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Prasklinky kůže v ohbí prstů na nohou nebudou asi přímo kvůli pobytu v bazénu, ale mohou vznikat díky zapářce, která vznikne, když si na rozmočené nohy nasadíte obuv. Zkuste to mazat mastí Clotrimazol. Pozor, i tyto ranky můžou přejít v diabetickou nohu, pokud tedy jako Váš otec máte cukrovku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 2-3 mm

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi RANNÍ DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Krůčková.

Co je příčinou ranní deprese?Nechce se mi vstávat,žádný elán,žádná radost ,nechuť cokoliv dělat.Užívám antidepresiva Venlafaxin Mylan 15O mg,1 ráno.Během dopoledne se pochmurná nálada posupně lepší.,ale ta rána jsou HROZNÁ!!!
Můžete mi poradit?Možná jsem nevypsala dosti potřebných informaci? Mohu upřesnit dle potřeby.
Za odpověď mnohokráte děkuji. Alena K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

I pro mně jsou rána přímo zničující, ráno beru 1 prášek Cipralex , vůbec nepomáhá. .doktorka mi přidala ještě půlku, ale to se mi začala točit hlava. .zajímavé, jak píšete, během dopoledne se to zlepší a večer jsem celkem v pohodě. . ale ta rána nedávám. .

Zdroj: diskuze Ranní deprese

Tržná rána u psa

Tržné rány u psa vznikají velmi často a mohou být i z pokousání od jiných psů. Vlastní ošetření rány provádíme až po zastavení krvácení. Povrchové ranky a odřeniny ošetříme roztokem Betadine. Rány, které se mohou snadno znečistit (na končetinách a podobně), ošetříme a kryjeme obvazem. Při vážnějším poranění je nutné neprodleně zajistit ošetření u veterinárního lékaře.

Zdroj: Betadine pro psa

Diskuze

V diskuzi ENERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Já na energii používám žvýkací tablety sky dog. Když potřebuji plno energie, tak sním dvě a můžu se učit do rána :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Energie

Hlavní příčiny tvorby šupinek na kůži

Šupinky na kůži může způsobovat celá řada onemocnění, přičemž šupinky samotné nemusí být nemocí. Tvorbou šupinek se velmi často vyznačuje například lupénka, jež může mít mnoho forem a lokalizací. Jestliže se u vás šupinky na kůži objeví, je dobré navštívit lékaře.

Zdroj: Šupinky na kůži

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Černá.

Dobrý den,zajímalo by mne jestli je možné začít s ozařováním pokud není zahojená pooperační rána po operaci střev.,rána prosakuje, neboť není zahojen tračník.......také má sestra udělaný vývod.Sestra je mladá a potřebovala by velmi rychle zahájit chemoterapie kuli metastázím v dutině břišní.Velice děkuji.K.Cerná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Gabriel Ing..

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: dne 8.11. 2023 jsem byl operován na metastázu dlaždicobuněčného karcinomu do krčních uzlin vlevo - yp T0N3M0 st. IVA, metastáza (40x30mm) s extradonálním šířením. Stanovena další léčba radioterapií v oblasti hlavy. Dotaz : je nutné pro tuto léčbu extrahovat všechny zuby v celé ústní dutině ? Stomatologem zjištěno - chrup stálý , kariézní zuby 22,45 po endodontickém ošetření různé kvality. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Pityriáza – diagnostika

Ve většině případů lékař stanoví diagnózu na základě typického kožního nálezu. V případě pochybností lze provést mikroskopické vyšetření z odebraných šupinek na postižené kůži.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ DLANĚ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Černá.

Červené dlaně od malíčku doku. A take to trochu páli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dominik.

Mám řeznou ránu Kosek na dlani a je to zaschlé a okolo to s červenalo . Co to znamená ?

Zdroj: diskuze Červené dlaně rukou

Červené fleky na nohou

Červené fleky na nohou mohou být zapříčiněny onemocněním bércovým vředem. Bércový vřed je chronickým a dlouhodobým onemocněním, které se často opakovaně navrací. Jeho léčba vyžaduje aktivní přístup a spolupráci nemocného, stejně jako jeho obrovskou ukázněnost a trpělivost. Bércový vřed lze definovat jako chronický defekt kůže charakterizovaný rozkladem tkáně a jejím odumřením. Bércové vředy mohou být žilního, tepenného či smíšeného původu.

Podmínky pro vznik vředu se většinou vytvářejí pomalu. Příznaky začínají zhoršením kvality kůže. Kůže se ztenčuje, papírovatí a zčervená. Na kůži pozorujeme zarudlou skvrnku. Skvrnka se zvětšuje a ze středu osychá. Postupem času se na ní může utvořit stroupek. Stroupek praskne a otvírá se rána, která zasahuje do podkoží. Pokud se do rány dostane infekce, začne silně zapáchat.

Zde se můžete podívat na fotografie, jak vypadá bércový vřed.

Cílem léčby je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, nebo alespoň trochu kompenzovat přidružené choroby. V dnešní době se v této oblasti nabízí několik druhů léčby, vesměs jsou založeny na stejném způsobu, jde o tzv. vlhké ošetřování ran. Použitím vhodných materiálů je na ráně vytvořeno prostředí – vlhké mikroklima – v němž dochází k urychlení zhojení rány. Moderní krytí určená pro vlhké ošetřování ran se k ráně nepřichytí, a při převazu tak nedochází k poškození nově vytvořené tkáně. Díky odlišným fyzikálním vlastnostem a účinkům je možné vybrat materiál, který nejlépe odpovídá probíhající fázi hojení. Vhodně zvolené krytí podporuje čištění vředu „odsáváním“ choroboplodných zárodků, slouží také jako ochrana rány před novými choroboplodnými zárodky a umožňuje odstranění odumřelé tkáně bez poškození tkáně nově vznikající. Krytí podporuje novotvorbu tkáně tím, že vyrovnává hladinu vlhkosti, a chrání tak ránu před vysycháním. Obvaz urychluje dělení buněk díky tomu, že udržuje ránu vlhkou, a zabraňuje tak předčasné tvorbě strupu.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem FONTANELA U ČIVAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám 6 měsíční fenecku a má otevřenou funtanelu. Ráda bych aby v dospělosti měla štěňata jen jednou, myslíte si že to může být rodové?
Děkuji za odpověď Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otevřená fontanela je u všech čivav častá, takže se samozřejmě může objevit u některého ze štěňat v plánovaném vrhu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fontanela u čivavy

Domácí recept na pityriázu

Velmi účinná je jedlá soda. Jedlá soda se rozpustí v horké vodě a do této směsi se namočí bavlněný hadřík, který se na 15 minut přiloží na poškozenou kůži.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Diskuze

V diskuzi OBSAH PURINŮ V ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Často používám česnek jako přírodní lék i jako koření do jídel. Zároveň trpím dnou a ráda bych se dozvěděla jestli česnek snižuje kyselinu močovou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukáš.

Jak se říkalo vždycky: kdo jí cibuli, k tomu nechodí lékař, kdo jí česnek, k tomu nechodí nikdo. Nejen že česnek není vlastně až tak léčivý, ale budete smrdět jak dobytek od rána do večera.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku

Depigmentace

Depigmentace je problém, který je způsoben nedostatkem kožního pigmentu (melaninu) v kůži a projevuje se jako různě velká bílá ložiska na pokožce. Příčinou depigmentace může být například poranění (jizvy), zánětlivá onemocnění kůže nebo aplikace léků a chemikálií na kůži. Nehezké depigmentace se zbavujeme pomocí moderního přístroje Candela GentleLase, který přispívá k tonizaci postižených míst tak, aby po několika ošetřeních splynula s okolní pokožkou.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi PES SI VYKOUSAVA SRST NA KLOUBU PŘEDNÍHO BĚHU : ( se k tomuto tématu vyjádřil uživatel R.Damkova.

Máme 6l psa začal si vykousávat srst na kloubu předního běhu,dostává vitamíny i pestrou stravu,přidávám vajíčko i los.olej.
Přátelé kynologové co s tím,prosím poradte ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Hrubý.

Moje fenka Něm ovčák stáří 6let si vykousala na hřbetu srst až na kůži asi 10x10cm. Zvolil jsem následující úspěšnou léčbu. Prvních 5 dnů vždy ráno:
1 tab. ANALERGIN 10mg, nemocné místo natřít čajovníkovým olejem, od rána do večera dát hafanovi náhubek, aby si to nelízal.
Dalších 5 dnů: ráno a večer pouze natřít toto místo kašičkou z ALOE (rozmixovaná rostlinka) Pesan už si to přestal lízat a můžeme náhubek sundat. Obnovila se pigmentace kůže a holá kůže začala zarůstat srstí. Už ho to nesvědí!

Zdroj: diskuze Pes si vykousava srst na kloubu předního běhu : (

Příčiny červených fleků na kůži

Červené fleky na kůži připomínají angiomy, ale nepředstavují žádnou hrozbu pro celkové zdraví a trvalý tón pleti. Tyto skvrny jsou obvykle spojeny s pobytem na slunci, častěji se vyskytují na částech těla, které jsou náchylnější ke spálení. Fleky, které jsou asymetrického vzhledu nebo se stále zvětšují, se mohou objevit po dosažení věku padesáti let a musí být zkontrolovány kožním lékařem, aby byl vyloučen vznik rakoviny kůže. Zde jsou časté příčiny červených skvrn na kůži:

  • Červené fleky jsou spojeny s nadměrným sluněním a objevují se v místech, která jsou náchylná ke spálení.
  • Červené fleky mohou být genetického původu. Některé skvrny jsou přítomné od narození, zatímco jiné mohou být patrné až v průběhu let (puberta).
  • Červené fleky na kůži mohou být výsledkem infekce kůže.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ LIPOMU V PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana urygová.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jak náročný je to zákrok a jak dlouhá je rekonvalescence. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odstranění lipomu není náročné. Nařízne se kůže a tuková bulka se vytlačí. Rána se pak zašije. Zhojení je do deseti dnů, úplné pak do měsíce. .

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění lipomu v prsu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP