Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ETERICKÉ OLEJE NA UVOLNĚNÍ NOSNÍCH DUTIN

OBSAH

Jak zvládnout punkci dutin u dětí

Punkce u dětí se provádí nejdříve ve třech letech v celkové anestezii. Pokud je zákrok proveden správně, je nebolestivý. Pokud je nález hnisu potvrzen, většinou se punkce opakuje po dvou dnech a dále se až do zlepšení lokálního nálezu u dětí minimalizuje.

Video s punkcí nosních dutin.

Zdroj: Punkce dutin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN...UZIVÁNÍ DOPLŇKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav S.

Dobrý den,užívám warfarin2 a mohu brát při zánětu vedlejších dutin nosnich...SINUPRET FORTE..děkuji..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sinupret forte je léčivý přípravek z rostlinných drog s obsahem hořčin, saponinů, flavonoidů, hydroxyfenylkarbonových kyselin, esterů a steroidních triterpenů. V přívalové informaci je uvedeno, že Sinupret forte neovlivňuje žádná léčiva podávaná společně. Nejde ale s jistotou říci, že u tak rozmanitého složení nebude docházet k ovlivnění účinků Warfarinu. Jediná směrodatná možnost je kontrola srážlivosti třetí den po začátku této společné léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin...uzivání doplňků

Zkušenosti s punkcí dutin

Zánět vedlejších nosních dutin neboli sinusitida je vlastně zanícení sliznice výběžků z dutiny nosní – vedlejších dutin nosních. Může jít o dutiny čelistní, čichové, čelní či klínové, přičemž potíže se mohou vyvinout jak na jedné straně, tak na obou. Tento zánět může být indikací k punkci dutin.

Nejprve lékař do nosu nastříká či vloží na vatových tamponcích roztok, který nos znecitliví. Poté pronikne nástrojem, který připomíná tlustou jehlu, přes tenkou kostěnou stěnu mezi dutinou nosní a čelistní dutinou. Čelistní dutinu vypláchne. Vy na vlastní oči uvidíte, co je možné si v dutinách nastřádat. Do dutiny někdy vstříkne rovnou i roztok antibiotik.

Zdroj: Punkce dutin

Poradna

V naší poradně s názvem ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, co by jste mi doporučil od firmy JUST na zahlenění, pořád mě to nutí ke kašli a nemůžu odkašlat. Kašel nemám. JUST 31 bylin používám k potírání na hrudníku a krku, ale nepomáhá.
Děkuji Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zahlenění pomáhá výplach nosních dutin slanou vodou, inhalace páry z Vincentky a užívání šumivých tablet ACC Long. Hodně pijte a nebraňte se kašli. Kašel pomáhá posouvat hlen ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zahlenění

Infralampa na dutiny

Zánět vedlejších nosních dutin vzniká jako komplikace běžné rýmy. Dutiny v oblasti čela a pod očima jsou za normálních okolností naplněny vzduchem. V tuto chvíli však do nich vnikly bakterie či viry a za podpory přítomného hlenu, který produkuje rýma, si zde lebedí, množí se a tyto naše průduchy úspěšně ucpávají. Nahřívání dutin má své místo v domácí léčbě. Nejprve si infralampu vyzkoušejte, jestli vám po aplikaci bude lépe. Použití infralampy na zánět dutin se doporučuje 2x denně po dobu cca 10 minut ráno a večer. Tato léčba je vhodná i pro děti.

Zdroj: Infralampa

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Kepáková.

Dobrý den, už téměř rok trpím zahleněním, všechny klasické metody - napařování, proplachování a inhalace Vincentky jsem absolvovala, ale nic nezabírá. Slyšela jsem, že existuje "zadní rýma", nevím, zda by se v mém případě mohlo jednat o můj problém a jak se tohoto úporného pokašlávání a zahleňování zbavit. Děkuji za odpověď Blažena Kepáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nada.

Nejlépe koupit si v lékárně konvičku na proplach ování nosních dutin.Všechno je v návodu nebo na ORL Vami poradit. Nalít do konvičky vincentku nechat odstát bublinky co vždycky jen spotřebujete na výplach nosu...Dělám výplach nosu každý den a nezahlenuji se.Můžete dle situace,alespoň vždycky tři dny po sobe určíte. Už to dělám dva roky.Zvyknete si,jako čištění zubů. Tak to zkuste.Po par dnech hlavně nevzdávat! !

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Masážní prostředky

Mezi masážní prostředky patří masážní oleje, krémy, emulze, mléka, masážní gely, lihové přípravky, éterické oleje, čokoláda, med.

Zde můžete vidět různé masážní prostředky.

Zdroj: Masážní pomůcky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SINUSITIDY PUNKCE DUTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Sokolová.

Nevybavuji si, jestli se nějak říká punkční jehle na punkci dutin. Potřebuji do křížovky -
na 5 písmen.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Běžně se k označení punkční jehly používá název trokar. Potřebujete-li název na pět, pak zkuste název chiba. Chiba jehla je nově používaný nástroj délky 15 až 20 cm, vnitřního průměru od 0,5 mm. Chiba jehla je jemná a ohebná a při provádění punkce minimalizuje riziko poranění okolních struktur.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba sinusitidy punkce dutin

Příčiny ucpaného nosu

Hlavní příčinou ucpaného nosu je velké nahromadění hlenu v nose. Nahromadění vzniká kvůli otoku sliznice, která se nachází v nose. K ucpání nosu může dojít v důsledku virové nebo bakteriální infekce nebo také v důsledku zánětu vedlejších nosních dutin. Dalšími příčinami ucpaného nosu jsou alergie na prach nebo pyl.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Diskuze

V diskuzi NEROVNOST LEVÉ LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUDMILA KOHUTOVÁ.

JAK BYCH SE VYLEČILA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jk za redakci krasojizda.

Dobrý den,
ledviny jsou citlivým orgánem, ve kterém je podle čínské medicíny uložena životní energie. Pokud jsou přetížené, v nerovnováze anebo nemocné, dochází k vyčerpání organizmu. Ve Vašem případě je rozhodně nevyhnutná péče u lékaře, kterou však můžete propojit s volně dostupnými preparáty. Vhodným přípravkem pro podporu ledvin je Energy Renol na bázi bylin, obsahuje extrakty z rostlin a éterické oleje. Má silné detoxikační a antioxidační účinky. Také harmonizuje funkce ledvin, působí proti ledvinovým kamenům (to mimo jiné i šťáva z aloe vera - ACTIValoe).
Hodně štěstí, JK

Zdroj: diskuze Nerovnost levé ledviny

Inhalace Alpy

K inhalacím se hojně užívají éterické oleje, mezi které se řadí i Alpa. Má řadu účinků, mezi něž patří:

  • Ulehčení při rýmě a problémech dýchacích cest například při chřipce a nachlazení.
  • Má uvolňovací a relaxační účinky.

Pozor:

  • Inhalace Alpy může dráždit dýchací cesty malých dětí nebo vyvolat astmatický záchvat u astmatiků.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi ZKUŠENOSTI S PUNKCÍ ČELISTNÍCH DUTIN 2018 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Klej.

ZÍTRA 7.8 2018 mě čeká punkce čelistních dutin,oddalovala jsem to ale z nosu mi stále nic neteče a RTG ukazoval plné dutiny...nepomohly ani antibiotika...snad to zvládnu...strach mám ale pořádný...:o( nejsem schopná nic doma udělat..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Kejšmídová.

dnes mě byla udělána punkce čelistních dutin,chci jen říci , aby ten, koho tento zákrok čeká se nebál,paní doktorka mi nosní dírku vytříkala sprejem,který během chvilky zabral a pak jsem jen slyšela křupnuti...čekala jsem pořád na tu strašnoou bolest o které jsem slyšela..ale ta se nedostavila..četla jsem , že pokud lékař na ORL je zkušený , že punkce nebolí a já měla štěstí na opravdu dobrou a zkušenou paní doktorku od které punkce opravdu nebolela....:o)

Zdroj: diskuze Zkušenosti s punkcí čelistních dutin 2018

Inhalace při zánětu dutin

Inhalování vodních par napomáhá správnému fungování dýchacích cest a vede k uvolnění dutin při zánětu. Konkrétně díky němu dochází k dostatečnému zvlhčení sliznic a podpoře jejich samočisticích schopností. Snáze se rozpouštějí hleny a odplavují bakterie nebo jiné nečistoty. V moderní době se vodní páry nejčastěji vytvářejí pomocí inhalátorů, což jsou jednoduché zdravotnické přístroje, které dokážou tekutinu přeměnit na dýchatelný aerosol, tedy mikrokapičky, které jsou schopné se dostat do nejzazších zákoutí dýchacích cest. Inhalaci je vhodné přidat k ostatním léčebným opatřením, která při respiračních infekcích provádíte. Vzájemně se totiž podporují.

Základním léčivem, které se do inhalátoru v domácnostech lije, je léčebná minerální voda. Nejlepší zkušenosti jsou s Vincentkou, ale podobné složení má i Bílinská kyselka. Obě jsou osvědčené v léčbě dýchacích cest. Přírodní soli rozpuštěné v lázeňských minerálkách mají svůj podíl na odhleňovacím a protizánětlivém účinku.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koplikova.

Dobrý den,nás pes už cca 3 týdny kycha a z jedné nosní dírky mu občas vyletí žlutý gelovy sekret,vždy jen z pravé.mám ještě vyčkat,nebo zajít k veterináři,jinak je pes aktivní,žere,prostě v pohodě,
Děkuji koplikova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Veterinář je v tomto případě prospěšný, protože váš pejsek má nejspíše bakteriální zánět dutin a bude potřebovat antibiotika.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Jak tedy olej správně používat?

Éterické oleje se ve vodě nerozpouští, ale potřebují tuk. Výborně se proto bude hodit například parafín (z lékárny) a z domácích surovin například mléko, med nebo krém.

  • Příprava koupele: Do mléka nebo medu nakapeme cca 5-8 kapek Oleje 31 bylin, směs pak vylijeme do vody. U malých dětí stačí 1-2 kapky.
  • Výplachy dutiny ústní a kloktání: Do 2 dcl vody dáme 2-4 kapky, případně nejdříve rozředit s trochou mléka.
  • Masáže a mazání: Olej 31 bylin nakapejte (3 – 5 kapek) do masážního oleje nebo krému (čistý bez dalších bylinných přísad). Chcete-li použít Olej 31 bylin přímo na kůži neředěný, vyzkoušejte pouze 1 kapku na menší plochu kůže.
  • Aromalampa: Do vody nakapat 3-5 kapek. V případě inhalace použít do vody 1-3 kapky.
  • Použití éterických olejů vnitřně: Olej rozpustíte v medu nebo nakapejte na kostku cukru. Aplikované množství je 1-2 kapky. Je však nutné připomenout, že aplikace éterických olejů vnitřně se obvykle nedoporučuje.

Aplikace oleje podle potíží:

  • Pohybová soustava, svaly, klouby:
    • Záněty a bolesti kloubů, páteře, šíje, šlach (ve formě masáží a potírání)
    • Artritida, artróza, revmatizmus (teplé koupele, potírání)
    • Námaha, sport, únava a regenerace (koupele)
  • Oběhová soustava
    • K prokrvení, povzbuzení (koupele)
  • Dýchací cesty (horní, dolní)
    • Pravidelné teplé koupele pomáhají působit preventivně vůči sezónním onemocněním
    • Nachlazení, chřipky, astma, bronchitidách (inhalace, koupele, potírání)
    • Záněty dutin (potírání čela, koupele nohou)
    • Zánět středního ucha (potírání okolo)
    • Preventivně proti pylovým alergiím (koupele, aromalampa)
    • Kašel (inhalace)
  • Ústní dutina
    • Bolest v krku, hlasivky (kloktání, kapka na kostku cukru)
    • Bolest zubů (kapka na vatu a přiložit)
    • Bělení zubů (kapka na zubní kartáček)
    • Krvácející dásně, paradontóza (masáže prstem, kartáček, vata, výplachy)
    • Afty, opary (kloktání, potření)
  • Nervová soustava
    • K uvolnění zklidnění, spánek, stres (chladnější koupele)
    • Bolest hlavy, cestovní nevolnosti (potření čela a zátylku)
    • Proti únavě, koncentrace (potření čela, zátylku, aromalampa, teplá koupel)
  • Zažívací a vylučovací ústroje, močové cesty
    • Nechutenství, nadýmání (potření břišních partií)
    • Zácpa (1-2 kapky požít ½ hodiny před jídlem v teplé vodě)
    • Infekce a záněty močových cest (koupele, požití 1-2 kapky v čaji)
  • Jiné možnosti použití
    • Po štípnutí hmyzem (chladné obklady, potření)
    • Do šamponu proti padání vlasů ( 1-2 kapky)
    • Na bradavice (potírání)

Just Olej 31 bylin seženete nejlépe přes prodejce nebo v e-shopu. Prodejce by Vám však měl být schopen poskytnout podrobní informace k jeho použití.

Zdroj: Olej z 31 léčivých bylin - informace a využití

Diskuze

V diskuzi RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartošová.

Dobrý den,mám pejska,kterému je 18 rokú a od včerejška kýchá a teče mu řídký hlen z obou nosních dírek.Prosím o radu,děkuji Bartošová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Nežádoucí účinky

Přípravek může ve výjimečných případech ovlivnit činnost vyžadující zvýšenou pozornost (řízení vozidla, ovládání strojů).

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem VANILKOVÝ LUSK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Zmeškalová.

Dobrý den,nedávno jsem se dozvěděla něco o složení vanilkových cůkrů,koupila jsem si tedy vanilkový lusk,protože peču občas a jsem slabá cukrovkářka,sladím medem,javorovým sirupem,někdy třtinovým cukrem,chtěla jsem se zeptat,jestli mohu vanilkový lusk vložit do javorového sirupu,tím ho ucovat a získat vanilkovou příchut ?,děkuji za odpověd. Zmeškalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Cukr je obecně dobrý konzervant, takže i javorový sirup bude dobrý na uchování vanilky. Éterické silice z vanilky můžete přenést do javorového sirupu za pomoci zvýšené teploty kolem 60°C na dvě hodky. Je dobré vanilkový lusk před zahříváním co nejvíce rozmnělnit.

Zdroj: diskuze Vanilkový lusk

Přehled oblibených rostlinných silic a jejich použití

Levandule - trpíte-li častými bolestmi hlavy a migrény, pomůže vám přímá aplikace tohoto oleje na čelo a spánky. Pokud olej přidáte do aromalampy napomáhá uvolnění a relaxaci.

Eukalypt a boroviceoleje s nimiž dosáhnete uvolnění při nachlazení, uvolňují horní cesty dýchací a ulehčují dýchání. Meduňka – má výrazné zklidňující účinky a pomáhá při nespavosti

Hřebíček – má mírné znecitlivující účinky při bolestech např. svalů a kloubů.

Rozmarýn a skořice – povzbuzují organismus a odstraňují pocit únavy a vyčerpání. Skořice má i jisté afrodiziakální účinky.

Kaštanová koupel – je výborná po fyzické námaze, únavě a při bolestech končetin. Působí protizánětlivě, tlumí a odstraňuje otoky a napomáhá prokrvení končetin.

TeaTree olej – je získáván z australského čajovníku a má výrazné antiseptické a protizánětlivé účinky, tím zlepšuje stav pokožky a sliznic.

Vanilka – je od pradávna známá jako výborné afrodiziakum.

Zdroj: Aromaterapie na pohodu

Poradna

V naší poradně s názvem OLEJ S CITRONEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Něco takového se prodává v Tunisku a nemá to chybu.Faktor to žádný nemá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Oleje, které se používají v kuchyni, jako například olivový olej, rýžový olej, slunečnicový olej, mají přirozený ochranný UV faktor 2 až 4, podle druhu oleje. Navíc tyto oleje mají i přírodní vitamín E, který předávají pokožce a tím ji omlazují. Přidáme-li k oleji ještě několik kapek citronové šťávy (maximálně 1/2 lžičky na 1 deci oleje), tak z takového oleje získáme bezvadnou přírodní hydratující směs - emulzi.

Zdroj: diskuze Olej s citronem

Jak správně inhalovat nad hrncem

Do hrnce nalijete Vincentku do výšky dva až tři centimetry. Pomalu ji zahřívejte tak dlouho, než se začne uvolňovat pára.

POZOR: nesmí dojít k varu minerální vody. Pokud nemáte po ruce minerální vodu, můžete k inhalaci použít slanou vodu: v převařené kohoutkové vodě rozpusťte kuchyňskou sůl v poměru devět gramů soli na jeden litr vody.

Inhalace nad hrncem nebo jinou nádobou patří k tradičnímu léčitelství. Její největší výhodou je pochopitelně cena.

Postup

Budete potřebovat: hrnec, případně jinou nádobu, horkou vodu, bylinky (například heřmánek, tymián, šalvěj, máta nebo rozmarýn), sůl nebo například Vincentku, tea tree a éterické oleje, ručník nebo jinou přikrývku

Postup je jednoduchý. Do nádoby nalijte horkou vodu se solí nebo éterickými oleji, případně byliny, a krátce (cca dvě minuty) povařte. Nakloňte se nad nádobu a přes hlavu si dejte ručník tak, aby vám co nejméně páry unikalo okolo.

Výhody:

  • Největší výhodou je nízká cena.
  • Do horké vody lze přidat i éterické oleje vhodné pro inhalování.
Nevýhody:
  • Možné riziko zranění, a to zejména u dětí.
  • Méně účinné než inhalace s inhalátorem.
Pravidla inhalace:
  • Inhalujte okolo deseti minut.
  • V případě nemoci inhalaci opakujte alespoň dvakrát až třikrát denně.
  • Zejména v zimním období můžete inhalovat preventivně jednou denně.
  • Inhalovat byste neměli hned po jídle. Mohlo by se vám udělat nevolno.
Kdy není vhodné inhalovat:
  • Při vysokých teplotách.
  • Pokud máte nemocné srdce, konzultujte inhalování s lékařem.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Sinusitida - zánět dutin

Sinusitida může být klasifikována jako:

  • akutní: zcela vyléčena za < 30 dnů;
  • subakutní: zcela vyléčena za 30 až 90 dnů;
  • rekurentní: ≥ 4 samostatné akutní epizody za rok, každá zcela odezní za < 30 dnů, ale recidivuje v cyklech, s alespoň 10 dny mezi úplným vymizením příznaků a začátkem nové epizody;
  • chronická: trvající > 90 dní.

Akutní sinusitida

Akutní sinusitida je téměř vždy virová (např. rhinovirus, chřipka, parachřipka). U malého procenta se vyvine sekundární bakteriální infekce streptokoky, pneumokoky, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis nebo stafylokoky.

Občas se do vedlejších nosních dutin rozšíří zánět zubu, tak zvaný periapikální zubní absces maxilárního zubu.

Akutní infekce dutin vzniklé v nemocničním prostření často mají původ bakteriální, typickými mikroorganismy jsou Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis a Enterobacter.

Imunokompromitovaní pacienti mohou mít akutní invazivní plísňovou sinusitidu (viz tabulka Invazivní sinusitida u imunokompromitovaných pacientů).

Chronická sinusitida

Chronická sinusitida neboli chronický zánět dutin zahrnuje mnoho faktorů, které se kombinují a vytvářejí chronický zánět. Chronické alergie, strukturální abnormality (např. nosní polypy), dráždivé látky z prostředí (např. znečištění ovzduší, tabákový kouř), mukociliární dysfunkce a další faktory interagují s infekčními organismy a způsobují chronickou sinusitidu. Mikroorganismy jsou obvykle bakterie (možná jako součást biofilmu na povrchu sliznice), ale mohou to být i houby. Při léčbě chronického zánětu dutin bylo identifikováno mnoho bakterií, včetně gramnegativních tyčinek a orofaryngeálních anaerobů; polymikrobiální infekce je také běžná. V malém počtu případů je chronická maxilární sinusitida způsobena zubními infekcemi. Plísňové infekce (Aspergillus, Sporothrix, Pseudallescheria) mohou být chronické a jsou častější u starších a imunokompromitovaných pacientů.

Alergická mykotická sinusitida

Alergická mykotická sinusitida je forma chronické sinusitidy charakterizovaná difúzním ucpaným nosem, výrazně viskózním nosním sekretem a často nosními polypy. Jde o alergickou reakci na přítomnost lokálně nalezených plísní, často Aspergillus, a není způsobena invazivní infekcí.

Invazivní mykotická sinusitida

Invazivní mykotická sinusitida je agresivní, někdy smrtelná infekce u imunokompromitovaných pacientů, obvykle způsobená druhy Aspergillus nebo Mucor.

Rizikové faktory

Mezi běžné rizikové faktory pro sinusitidu patří:

  • faktory, které brání normálnímu odtoku sekretu (např. alergická rýma, nosní polypy, nazogastrické nebo nasotracheální intubace);
  • snížená imunita např. vlivem diabetes nebo neléčené infekce HIV;
  • dlouhodobé pobyty na jednotce intenzivní péče;
  • těžké popáleniny;
  • cystická fibróza;
  • ciliární dyskineze.

Zdroj: Zánět dutin - moderní léčba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP