Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTOK DÁSNĚ

OBSAH

Oteklé dásně

Latinský název dásně je gingiva. Dáseň je vlastně sliznice ústní dutiny, která obklopuje zuby. Dásně najdeme na horní i dolní části čelisti. Zdravé dásně mají korálově červenou barvu. Mají hladký obloukovitý nebo vroubkovaný vzhled kolem každého jednoho zubu. Nejsou citlivé na dotek a jsou pevné. Tkáň dásní, která je nezdravá, má často měkkou strukturu a je citlivá na dotek. Signálem je i páchnoucí dech nebo zvláštní pachuť, kterou postižený pociťuje. Mezi další projevy patří otok, brnění, napětí nebo krvácení dásní. Signálem, že se něco děje, je také změna barvy. Vedle zarudlosti mohou být postižené dásně namodralé, nebo dokonce zabarvené do bílé barvy.

Nateklá dáseň po vytržení zubu není nic neobvyklého. Otok by však měl během několika dní vymizet. Pokud přetrvává, nebo se dokonce zhoršuje, navštivte zubního lékaře. Může se jednat o infekci v ráně. V podobném duchu to je i s bolestí.

Rakovina se může projevovat různými boulemi a zduřeninami, které může laik zaměnit za otok dásně. Ačkoliv se říká, že rakovina nebolí, nemusí tomu tak být. I proto je v případě jakýchkoliv problémů a nejasností vhodné navštívit lékaře.

U parodontózy se může objevit otok a bolestivost dásní. Jestliže trpíte tímto onemocněním, měli byste být v péči zubního lékaře.

Infekce ve váčku může způsobit bolest dásní a okolní otok tkáně. Řešením je rozříznutí váčku, vypláchnutí dutiny a nasazení antibiotik.

Bolest a nateklá dáseň se po odstranění zubního kazu mohou vyskytnout u hlubokého zubního kazu, nebo pokud byl kaz v bezprostřední blízkosti dásně. Obojí by mělo během pár dní odeznít.

Na oteklé dásně je nejlepší šalvěj lékařská. Připravte si silný čaj a dlouho vyplachujte, tekutina musí být přiměřeně teplá. Použijte i řapík lékařský, který je vynikající nejen na oteklé dásně, ale i na afty či dásně poraněné třeba od oříšků nebo bonbonů. V lékárně se dá koupit – nejlepší je sypaný, ne v sáčcích.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Gaborovai.

Dobrý den dne 21.1.me vytrhli dva zuby a sílí mě dásně dnes je 23.1.mam natekle dásně a tváře. beru anopirin co mám nebo jak postupovat dál dekuji

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Bolestivé dásně

Někdy stačí zrníčko z housky nebo ostrý drobek, který se zabodne do dásně, a za chvíli bolestí doslova lezete po zdi. Rozjede se tak zánět, který už stejně máte, jen jste mu nevěnovali pozornost. I malý neřešený zánět ale může přerůst v parodontitidu, která pak zatíží nejen pacienta, ale i rozpočet zdravotnictví. Se záněty však nesouvisí jen parodontitida, je to často i nepříjemný zápach z úst. Zánět dásní bývá výsledkem nedostatečné domácí i profesionální dentální hygieny i zanedbávání preventivních prohlídek. Zdravé zuby a dásně jsou zrcadlem tělesného zdraví. Bolestivé dásně se také mohou projevit při opožděném prořezávání zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat po operaci dásně vám může nejlépe říci váš ošetřující lékař, protože zná váš stav a okolnosti kolem vašeho problému v ústech. Ledování je na otoky dobré. K udržení zdravého hojení se doporučují výplachy pomocí odvaru z heřmánku. Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a průběžně s ním konzultujte svůj stav na pravidelných kontrolách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem ŽIVOČIŠNÉ UHLÍ NA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA ŠVANCAROVÁ.

Prosím jaký vliv má Živočišné uhlí na dásně? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Živočišné uhlí se používalo v minulém století a vyrábělo se spalováním zvířecích kostí. V dnešní době se k farmaceutickým účelům již nepoužívá a nahradilo ho uhlí aktivní. Aktivní uhlí se vyrábí z uhlí, dřeva nebo kokosových ořechů.

Jaký vliv má aktivní uhlí na dásně?
V poslední době se objevují černé zubní pasty používající aktivní uhlí. Tyto zubní pasty obvykle neobsahují fluor, což zvyšuje potenciál zubního kazu a zánětu dásní.
Aktivní uhlí může pomoci odstranit pevné částice, ale nedetoxikuje zuby ani dásně. Pomáhá tak omezovat plak, ale žádné přítomné toxiny pravděpodobně neodstraní.
Pokud nepoužijete další zubní pastu, která se osvědčila jako bezpečná a účinná, budete vystavena riziku zubních kazů a onemocnění dásní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Živočišné uhlí na dásně

Zánět dásní – příčiny vzniku

Zánět dásní je nejběžnější onemocnění dásní. Trpí jím až 90 % dospělé populace. Můžeme ho dělit do několika skupin:

  • Zánět indukovaný plakem a zánět bez plakové složky (jednou z nejčastějších příčin je beze sporu špatná ústní hygiena)
  • Podráždění kouřem, stresové záněty, záněty u cukrovky, zánět spojený s vyšším věkem nebo genetické dispozice, hormonální změny v pubertě nebo těhotenství

Mezi rizikovou skupinu patří dívky a ženy užívající perorální antikoncepci. Dásně jsou pak citlivější a zánět dásní vzniká snáz. Nemoci všeho druhu mohou organismus oslabit a vznik zánětu dásní je pak otázkou času. Dalším faktorem jsou užívané léky snižující tvorbu slin, které mají ochrannou funkci pro zuby i dásně. Typickou skupinou léků zvyšující výskyt zánětu dásní jsou kortikosteroidy. Vyšší riziko pro vznik zánětu dásní má i pozitivní rodinná anamnéza, tedy genetická predispozice.

Otok dásně vzniká také po extrakci zubu.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi LÉČBA USTUPUJÍCÍCH DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kišová.

Dobrý den prosím o radu . Jak léčit ustupující dásně , odhalené krčky. Žádné jiné potíže se zuby jsem nikdy neměla . Nemám ani jeden kaz ,dásně nekrvácí. Děkuji Kišová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Pěničková.

na zuby a dásně se mi nejvíc osvědčily české bylinné produkty od Herbadentu, hlavně zubní pasta, ústní voda a bylinný roztok z extraktů bylin. Moc mi to pomohlo.

Zdroj: diskuze Léčba ustupujících dásní

Otok tváře

Otok obličeje může souviset s konzumací alkoholu. Pokud se otoky v obličeji objevily vždy po konzumaci alkoholu, bude to určitě způsobeno konzumací alkoholu. Otok se objevuje následující den po příjmu alkoholu, postupně sám mizí.

Příčiny: Další možnou příčinou otoku tváře může být zánět zubu, onemocnění ledvin nebo štítné žlázy.

Jak zmírnit otok obličeje: Léčba je vždy individuální dle příčiny.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Bolest dásně na dotek

Bolest dásně na dotek po extrakci zubu může být alveolitida (suché lůžko), ta se objevuje u každého pátého, který si nechal trhat dolní osmičky. Je to místo, které se hůře hojí a drží se zde zbytky jídla a podobně. Nahoře je riziko mnohem menší. To však neznamená, že byste neměli vytržení těchto osmiček řešit. Pokud se objeví výše uvedené komplikace, tak se jednoduše zaléčí. Nemějte z toho strach. Rozhodně to samo nepřestane bolet – lékař lůžko ošetří a do několika hodin to přestane bolet.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE OTOK LEDOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kreuzova.

Mám otevřený zub, ale velmi oteklou tvář. Mohu otok ledovat

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se otok ledovat

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Ihned po extrakci zubu se dává pacientům do úst tampon „do skusu“. Ten má zabránit krvácení bezprostředně po výkonu. Tampon je nutné ponechat v ústech cca 15 minut. Pro zmírnění poextrakční bolesti, která nastupuje po odeznění anestezie, si vezměte běžný lék na bolest a chlaďte tvář v místě zákroku. Případný otok se začíná vstřebávat nejčastěji už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými, volně dostupnými analgetiky. V den zákroku a následující den nevyplachujte ústa a nekloktejte, abyste nenarušili vznik „krevní zátky“ v ráně, která je velmi důležitá pro bezproblémový průběh hojení. Minimálně 24 hodin po zákroku nekuřte. Dodržujte pečlivě ústní hygienu, v okolí rány čistěte zuby velmi opatrně.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi OTOK NA TVÁŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Již přes rok mám ve spodní části tváře otok. Během jednoho až dvou měsíců se otok zvětšuje, zčervená a na dotek teplý.Po zčervenání zmizí, ale otok zůstává neustále.Byla jsem na vyšetření u zabaře, ORL, CT mozku, kožní, rentgen plic na podezření sarkoidosy - vše v pořádku.Léčím se již 15 let na vlasatobuněčnou leukémii (září 2015 kontrola - v pořádku).Kdo má nějaké zkušenosti, prosím napište.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera Anna Manek.

Dobry vecer,
Muzete mi prosim napsat zda jste s otokem na tvari na neco prisla? Mam stejne problemy uz druhy rok a posledni mesice se to zhorsuje. Dodnes na nic neprisli.
Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Otok na tváři

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT V TLAMĚ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav ladman.

Pes bigl špatně žere a má zarudlé dásně. Díky za radu. Jar Ladman

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zarudlé dásně signalizují topické podráždění (například při žvýkání nové hračky), zánět dásní a / nebo infekci. Dásně psa bolí a proto nechce přijímat potravu. Bude potřeba podrobnější vyšetření, aby se našla příčina onemocnění dásní, a mohla se stanovit účinná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět v tlamě psa

Obrázky

Takto může vypadat rakovina dutiny ústní.

Zdroj: Rakovina dásně

Diskuze

V diskuzi BULKA BOLESTIVÁ VE VNITŘNÍ TVÁŘI CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika kotlárová.

Už dlouho době mám Bulku v puse u dolním patře zubů u dásně (ve tváři) Do dnes mě to nebolelo začlo mě to bolet a natika mi tvar nemůžu moc otevřít pusu a nevím co stim mohly by ste mi pomoct

Zdroj: diskuze Bulka bolestivá ve vnitřní tváři co to je

Jak zmírnit otok tváře

Pokud je otok nebolestivý a jedná se o normální průběh hojení, není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Diskuze

V diskuzi ZUBY, DÁSNĚ, PARADENTÓZA POTÍŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlička J.

no to je pravda, Herbadent používala i moj babička, zubní pastu a jiné produkty, s dásněmi nikdy problém neměla. Je možná lepší si připlatit za bylinnou zubní pastu, či ústní vodu která pomůže

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Leona H.

Vyzkoušela jsem produkty od Herbadentu a je fakt že na dásně mi pomohly. Akorát je u nás v lékárně neměli. Paní lékarnice mi je ale objednala na druhej den. Ta zubní pasta je velmi kvalitní, je po ní velmi svěží dech po bylinkách.Děkuji za tip

Zdroj: diskuze Léčba ustupujících dásní

Jak zmírnit otok tváře

Na otok tváře při zánětu zubu se doporučuje přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin, obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil, vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě. Pokud máte zánět zubu, stejně vás návštěva stomatologa nemine, ať děláte cokoliv.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Otok po operaci

Záleží, jaký výkon byl proveden. Po 4 týdnech by otok měl ustoupit. Pokud máte otok po operaci na končetinách, tak je třeba končetinu, zvláště pokud je teplá, chladit, ale nepoužívat Priessnitzův obklad, protože ten vede k přehřátí kůže a stav by mohl zhoršit. Na končetinu je třeba pouze chlad, a to 2–3x denně po 10 minutách. Obklad musí být jen po dobu, kdy vysloveně chladí, jen tak je užitečný. Pokud otoky neustupují, je nutné se poradit se svým operatérem, ten zná váš zdravotní stav nejlépe. Další léčba pak vychází z konkrétního stavu.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Jak na otok kotníku po úrazu

K otékání kotníků, které nesouvisí se zraněním, dochází v případě, že je porušena rovnováha mezi hladinami tekutin v krvi a buňkách těla. To se stává, když vyšší tlak v drobných krevních cévách, kapilárách, vytlačuje tekutinu z krve do okolních tkání.

Pomoc: Užitečná je například masáž místa, kde se nachází otok, ale tato masáž musí být velmi opatrná, aby nedošlo k poranění postižené oblasti.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Zánět dásně kolem osmičky

Pokud je zánět kolem osmičky, je potřeba nejdříve zánět zaléčit, potom je teprve možné provádět něco dalšího, už jen kvůli případné anestezii, která nemusí účinkovat.

Zdroj: Nemoci dásní

Použijte led

Led na zánět je vynikající, ovšem jen dočasně a nesmí přijít přímo na kůži. Při dlouhodobém použití zde hrozí vznik omrzlin. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář v místě, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Otok tváře po injekci

Otok tváře po injekci může být projevem přecitlivělosti organismu (alergie), je však také jedním z projevů počínajícího zánětu. V oblasti obličeje jsou otoky velmi časté, objevují se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývají až druhý či třetí den po chirurgickém výkonu.

Pokud je otok nebolestivý, svědčí to o normálním průběhu hojení a není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se po výkonu přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Otok tváře


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP