Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PACIENT

OBSAH

Otorinolaryngologie, zkráceně ORL, je chirurgický lékařský obor, který se specializuje na diagnózu a léčbu chorob ušních, nosních a krčních. Kromě toho se zabývá také onemocněními hlavy a krku. Stejně jako praktický lékař nebo dětský lékař jsou také specialisté na ORL připraveni poskytnout péči na špičkové úrovni.

Zdroj: Jak se vyšetřuje na ušním

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ NÁHRADY HRAZENÉ VZP - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Chrpa.

V diskusi ani v komentářích a odpovědích jsem se nedověděl co hradí VZP a co pacient. To si každý zubař určuje kolik zaplatí pojišťovna a kolik pacient sám? Je mi 84 let, mám arytmii s implantovaným defibrilátorem. Jaké mám nároky od VZP

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
dělala jsem si zubní implantáty u mého doktora a polovinu mi hradila VZP. Musím dodát že za rok se mi implantáty zničili.. Musela jsem čekat na pořádí ke své doktorce, které trvalo měsíc.
Pak mi dcera doporučila www.dsmile.cz. Nemají smlouvu s vzp a platili jsem vše z kapsy. Musím říct že to stalo za to, už to jsou 2 roky a moje zuby mě netrápí.

Zdroj: diskuze Zubní náhrady hrazené VZP -

Protonové centrum – cena léčby

V Protonovém centru v Praze stojí léčebná procedura prostaty cca 260 000 Kč. Cena léčby stejného onemocnění v Mnichově by českého pacienta vyšla cca na 850 000 Kč, z čehož léčba v Mnichově by stála zdravotní pojišťovnu 550 000 Kč (dalších 70 tisíc by dal pacient za pobyt v Mnichově).

Zdroj: Protonové centrum Praha

Diskuze

V diskuzi LÉK FOSAVANCE - DOPLATEK PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Fliegerová.

Prosím o radu na lék jsem doplácela 38O Kč. Bylo to v pořádku ? Děkuje Jarmila Flegerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Dobrý mám dotaz. Od lékaře jsem dostala předepsaný Detralex, ne na vlastní žádost, když se u něj léčím s hemoroidy. V lékárně mi řekli, že na receptu je poznámka, že lék si hradí pacient sám. Na uvedený lék přitom ZP přispívají. Nevíte někdo, z jakého je to důvodu? Děkuji.

Zdroj: diskuze Lék fosavance - doplatek pacienta

Co musí udělat pacient

Léčbu antikoagulancii má v režii lékař, který zhodnotí možnosti podání léku dle aktuálního stavu pacienta. Pokud pacient Pradaxu užívá, měl by dodržovat níže uvedená doporučení.

Aktualizovaná doporučení pro pacienty:

  • Pacienti by kvůli zvýšenému riziku krvácení měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud v průběhu léčby upadnou nebo se zraní, zejména pokud se uhodí do hlavy.
  • Pacienti užívající jiná antikoagulancia (léky užívané k prevenci vzniku krevních sraženin) nesmí užívat Pradaxu, kromě doby, kdy jsou převáděni z jiného antikoagulancia na Pradaxu nebo naopak.
  • Pokud mají pacienti nějaké otázky, měli by se zeptat svého lékaře nebo lékárníka.

Zdroj: Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Poradna

V naší poradně s názvem DORETA 37.5 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

zajímá mě zda tento lék proplácí VZP a nebo kolik si připlácí pacient, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Doreta 37,5 mg je speciální lék na tlumení silnějších bolestí obsahující paracetamol posílený tramadolem. Na lék Doreta 37,5 mg zdravotní pojišťovna přispívá, ale velkou část léku si platí pacient sám. Jedna tableta vyjde na 4,20 Kč. Ale když si necháte napsat maxi balení s devadesáti tabletami, tak cena doplatku na jednu tabletu se sníží přibližně na 2,16 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doreta 37.5 mg

Kolísavý tlak

Mezi hlavní příčiny kolísavého krevního tlaku patří:

  • Stres: Je-li člověk ve stresu, projevuje se to vyšším krevním tlakem. Pokud stres odezní, tlak klesá. Pacient by měl v tomto případě intenzivněji pracovat na psychohygieně.
  • Netrénovanost: Pacient se často dostává do (pro něj) fyzicky náročných situací, na které organismus reaguje vylučováním noradrenalinu. Ten způsobuje zúžení drobných cév a tím se také zvýší krevní tlak.
  • Klimakterium: U žen v přechodu rovněž není kolísavý krevní tlak žádnou výjimkou. Hormonální změny v organismu jsou navíc provázeny i dalšími příznaky.
  • Onemocnění: Kolísavý tlak může poukazovat na některá kardiovaskulární i jiná onemocnění. V tom případě má pacienta zpravidla vedle kolísavého krevního tlaku i další příznaky nemoci.

Zdroj: Kolísavý krevní tlak

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šubrtová.

Dobrý den,
za jak dlouho může být pacient znova ozařován. Můj manžel je onkologický pacient, rakovina hrtanu. Nyní nám lékař sdēlil, že operace není možná, ozařování také ne, prý je to krátká doba. Byl na 33 ozař. a ozařování bylo ukončeno 4.9.
Po ozařování byl lékařem prohlášen za vyléčený. Bolela ho hlava, vynutili jsme si CT. Po té nám bylo sdēleno, že manžel má mēsíc života.
Můžu znát Váš názor?

Jana Šubrtová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ozařování

Co je zakázáno při ozařování

Podávání vysokých dávek antioxidantů může vést ke snížení pozitivních účinků radioterapie. Při ozařování v oblasti krku je zakázáno kouření, pacient nesmí jíst kořeněná či tuhá jídla, nesmí konzumovat alkohol. Zcela nevhodné je úplně měnit jídelníček, například vynechat maso, držet hladovku.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Diskuze

V diskuzi HYPNOX FORTE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den, můžu tento přípravek užívat když jsem onkologický pacient?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypnox forte diskuze


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP