Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PÁLENÍ PLOSEK NOHOU

OBSAH

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi BOLESTI A PÁLENÍ CHODIDEL - BŘÍŠKA POD PRSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Burýšková.

Již od loňského roku, od září pociťuji bolest a páleníi nohou (chodidla, hlavně bříška pod prsty) tyto bolesti se stupňují, nejen že při došlapu to bolí ale hlavně pocituji velké pálení. Byla jsem před měsícem u ortopeda a doporučuje operaci. Asi před 15 lety jsem měla operované haluxy a kladívkové prsty. Ted jsem dost unavena a chůze mě dělá problémy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Horova.

Dobry den. Moje maminka i moje sestra maji problem s nocnim palenim nohou. V noci je to vzbudi a musi si je treba o stenu chladit. Nejradsi by si je pry strcily do kbeliku se studenou vodou. Je to pry hodne neprijemne. Nevite prosim, co by pomohlo odstranit tyto problemy? Dekuji za odpoved Horova Jitka Louny

Zdroj: diskuze Bolesti a pálení chodidel - bříška pod prsty

Pálení chodidel večer

Při projevech pálení chodidel ve večerních hodinách vám lékař končetiny řádně vyšetří, zajímat ho bude stav kůže, plosek nohou, stav kloubů, hybnost kloubů nohy, citlivost. Především zhodnotí cévní zásobení nohy, tepenné a žilní. Nezbytné bude rovněž neurologické vyšetření, které zhodnotí stav periferního nervstva, bude-li podezření na možnou neuropatii končetin, provede se i vyšetření vodivosti periferního nervstva nohy – EMG. Podle všech výsledků pak lékař stanoví medikaci. Vhodná je fyzikální a pohybová terapie, tedy rehabilitace. Doma jsou vhodné střídavé koupele nohou, 30 vteřin v teplé vodě a 15 vteřin ve vodě chladné. Jde o vynikající tepelnou gymnastiku cév dolních končetin, která je prospěšná vždy.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ PLOSEK NOHOU A RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sebicka.

Dobrý den vážení,
mám velký problém s pálením plosek (v noci se budím, špatně spím, to se nedá spát, když se mi to přihodí a to je skoro každou noc). Dávali mi injekce milgana,jezdím do lázní s nemocí Bechtěrev, tam mi každý rok dávají na ty plosky různé masážní terapie (studená teplá voda), na pár dní mi to pomůže a pak je to pořád dokola-jsem z toho dost unavená. Je mi už 67 let (mám to asi tak 3 roky) a také zkouším různé babské rady jako koupel nohou v kopřivě, mám chladící gel atd. nic nepomáhá.
Játra mám v pořádku, mám zvýšený cholesterol (beru prášky) byla jsem na vyšetření s cévami, taky v pořádku, jsem astmatik-beru prášky, tak já už si nevím rady čím by to mohlo být způsobené.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení plosek nohou a rukou

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohoupálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi NEMOCI KUZE NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nat.

na chodidflech se mi objevili bile dirky, jsou to takove tecky odlupujici kuze s dirkou uprostred,nohy si pravidelne oskrabuji ale tecky zustavaji.-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Nevím, zda jste již zaléčená, ale dle popisu se jedná o toto - Keratoma sulcatum neboli pitted keratosis, což je povrchová korynebakteriální infekce vyskytující se především u mladých mužů. Objevuje se zvláště v teplých období a v teplých oblastech, při zvýšeném pocení nohou v uzavřené obuvi. Často jsou postiženi sportovci. Vlivem pocení a přemnožení korynebakterií dochází k tvorbě macerované rohoviny na nohou s maximem v místech tlaku. Rohovina je bělavá a vznikají v ní drobné dírkovité defekty. Subjektivně postižení pociťují pálení plosek až bolest při chůzi a zápach nohou. Terapeuticky volíme erytromycinové roztoky (Eryfluid, Aknemycin, lze i Zineryt), nutná je zvýšená hygiena a vzdušná obuv. Výbornou prevencí je chůze naboso.

Zdroj: diskuze Nemoci kuze na chodidlech

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Dobrý den, užívám na npc zolpiden mylan a k tomu jsem začala užívat na noc
Trittico 75 mg. Zdravotní potíže se zhoršily,mám pálení nohou a pálení v břiše.
Může to být způsobeno užíváním trittica?

Děkuji s pozdtavem Z. Olivová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zolpidem i Trittico mají své nežádoucí účinky, ale ani u jednoho léku se netýkají pocitu pálení v nohou a v břiše. Můžete ale vyzkoušet, zda-li po krátké pauze bez Trittica tyto nepříjemné pocity ustanou. Zkuste Trittico vysadit na jeden týden a zhodnoťte výskedek. Poté kontaktujte lékaře a seznamte ho s výsledky svého testu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Příčiny pálení nohou

Pálení chodidel může například souviset s takzvaným syndromem neklidných nohou. Jde o stav, kdy především v noci při spánku nebo usínání pociťujeme trhání a škubání v nohou. To může být doprovázeno svěděním a pálením chodidel. Ačkoli není syndrom neklidných nohou životu nebezpečný, jde o nepříjemnou zdravotní komplikaci, která často vede k tomu, že je pacient velmi unavený, protože trpí nedostatkem spánku. Syndrom neklidných nohou je zčásti podmíněn dědičností, může se ale objevit i v souvislosti s dalšími chorobami (cukrovka, Parkinsonova choroba, hyperlipidémie a podobně). Problém může souviset také s nedostatkem vitamínu B, proto je součástí léčby neklidných nohou i podávání tohoto vitamínu.

Pálení chodidel bychom neměli rozhodně podceňovat. Společně s pocitem mravenčení může totiž poukazovat na syndrom diabetické nohy. Ten někdy provází onemocnění cukrovkou. Pokud tedy diabetem trpíte a pociťujete pálení na chodidlech, zajděte k lékaři, který provede vyšetření. Neléčená diabetická noha může způsobit různé zdravotní komplikace a vyústit až v amputaci. Jako prevenci diabetické nohy je možné doporučit aktivní pohyb (procházky, jízda na kole a podobně). Vhodné je pravidelně o chodidla pečovat, dopřát si pedikúru a každý den je omývat vlažnou vodou, například s kapkou borové vody.

Zdroj: Pálení chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý večer.mám soustavné pálení nohou včetně chodidla.Je to celý den,ale i v noci.Prosím o doporučení léků.nebo vyšetření

Existuje specializované pracoviště?

Děkuji Z. Olivová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neuropatie nohou se může projevit jako pálení chodidel a nohou. Neuropatie bývá doprovodným efektem několika různých onemocnění, jako například diabetes, cévní problémy a nebo také může být neuropatie idiopatická, to znamená bez jiné příčiny. Pokud je neuropatie projevem systémového onemocnění, dá se mírnit kompenzací primárního zdravotního stavu. S tím vám pomůže lékař diabetolog nebo internista cévař. Pokud jde o neuropatii idiopatickou, tak pomůže neurolog nebo praktický lékař.

Zdraví Cempírek.

Zdroj: diskuze Bolesti a pálení chodidel - bříška pod prsty

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem PALENÍ NOHOU PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

5 let mám cukrovku 2.typu beru prášky Metformin 3x denně. Už asi měsíc trpím pocity horka v levém lýtku. Trvá to pár minut ale vrací se to po celý den. Na lýtku nejsou vidět žádné povrchvé změny a ani mě nebolí nohy. Přesto jsou tyto pocity docela nepříjemné. Nejsem si jist, co to způsobuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude diabetická neuropatie dolní končetiny. Zajděte za svým diabetologem a řekněte mu o svých nových nepříjemných pocitech v nohou. Diabetolog bude nejlépe vědět, jak tuto situaci ve vašem případě řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Palení nohou při cukrovce

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojta.

Dobrý den chtěl sem se zeptat cca 3× za týden me při hygieně(mytí) pálí chodidla projevuje se to už asi 2 měsíce. Je to dosti nepříjemné. Napadlo mě že by to mohlo být ponožkama.Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Ano mě taky pálí chodidla ve dne i v noci prostě stále

Zdroj: diskuze Pálení nohou

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svobodová Eva.

Děkuji Vám za krásný článek, také jsem si koupila od LR aloe Vera Siveru ale
jsem po operaci srdce /výměna 2 chlopní a nevím zda ji mohu užívat. Poraďte mi
prosím. Děkuji Vám. Svobodová
Mám problém brnění plošek na nohou. Vyloučila lékařka boreliózu a nyní čekám
na neurologické vyšetření.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Skulinová.

Dobrý den. Pokud se léčíte s jakýmkoliv onemocněním, měla byste vždy konzumaci potravinových doplňků a bylin konzultovat s lékařem. V tomto případě s firemním lékařem LR, který je proškolen účinky aloe vera sivera. Na stránkách společnosti LR je kontakt na lékaře, kteří provádějí online konzultace nebo Vám odpoví mailem. Zavolejte na centrálu a poradí Vám, jak postupovat. Hodně zdraví přeje Miluše Skulinová

Zdroj: diskuze Mravenčení končetin.

Další příčiny pálení rukou a nohou

Jen vzácně se objevují polyneuropatie po lécích (chemoterapeutika, cytostatika) nebo po otravách (thalium v jedu proti potkanům, olovo, arsen), nebo také při nedostatku vitamínu B, nebo v rámci nádorových onemocnění.

Dědičné polyneuropatie, to znamená vrozená onemocnění, jsou vzácné a budou proto vyjmenovány jen krátce.

Familiární amyloidová neuropatie se dědí autozomálně dominantní dědičností a dochází při ní k usazení amyloidu do nejrozličnějších tkání. Vedle ledvin, plic a srdce mohou být postiženy i nervy. Symptomy jsou: syndrom karpálního tunelu, poruchy senzibility a ochrnutí svalstva. Terapie onemocnění dosud neexistuje.

V dědičné motoricko-senzibilní neuropatii se rozlišuje sedm typů.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Pálení na hrudi při kašli

Pokud kašel trvá téměř měsíc a v posledních dnech se navíc objeví bolest a pálení pravé poloviny hrudníku závislé na dýchání, měli byste co nejdříve navštívit plicního lékaře, který vám kromě fyzikálního vyšetření nechá udělat i RTG plic. Existuje totiž celá řada stavů s podobnou bolestí různé závažnosti.

Zdroj: Pálení na hrudi

Příznaky periferní neuropatie

Periferní neuropatii charakterizují pálivé, řezavé a palčivé bolesti nohou. Tato neuropatie se projevuje pocitem neklidu v nohou, někdy mravenčením prstů. Bolesti jsou většinou v klidovém stavu a při zátěži se mírní. Často vyžadují léčbu analgetiky a hypnotiky a výrazně snižují kvalitu života. Přidává se svalová slabost a zhoršená kloubní pohyblivost nohou, ale i dalších tělesných partií.

Dalším projevem neuropatie je ztráta citlivosti v nohou. Diabetik necítí tlakovou bolest ani bolest při vznikajícím zánětu. Je ohrožen rozvojem hlubokých akutních zánětů až odumíráním tkání. V závažných případech může lékař přikročit i k amputaci končetiny.

Periferní neuropatie:

  • Postihuje hlavně dolní končetiny, méně často ruce.
  • Projevuje se mravenčením a sníženou citlivostí prstů či celých končetin, k večeru a v noci se může objevovat pocit pálení a bolest.
  • Hlavní hrozbou jsou poranění, ta se totiž kvůli současné přítomnosti diabetické angiopatie často špatně hojí, komplikují se infekcemi a mohou vést až k amputacím končetiny.

Je důležité pravidelně si prohlížet nohy, nosit pohodlné boty a dávat pozor při pedikúře.

Zdroj: Neuropatie nohou

Pocit pálení jazyka

Pálení jazyka (Glossodynia, Burning mouth Syndrome - BMS) je stav, který způsobuje pocit pálení v ústech. Lidé s těmito příznaky přirovnávají pocity v ústech ke konzumaci horkého nápoje. Současné vědecké poznatky ukazují na několik možných příčin. Proč přesně k tomuto nepříjemnému onemocnění dochází, zatím není jasné.

V případě pálení jazyka byste měli vyhledat lékařskou pomoc, abyste zjistili přesnou příčinu. Může za to i kouření. Dali jsme pro vás dohromady přehled možných příčin a poradíme, co můžete s pálením jazyka dělat.

Pálení jazyka může postihnout následující části úst:

  • jazyk,
  • patro,
  • vnitřní strana tváří,
  • dásně,
  • rty.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Příznaky pálení žáhy

Pálení žáhy, které je způsobeno návratem, tedy zpětným tokem kyselého obsahu žaludku do jícnu, může každý vnímat nebo pociťovat jinak. Pálení žáhy je nejběžnějším příznakem překyselení žaludku, nebo návratu kyselého obsahu žaludku do jícnu způsobeného nedovřeným svěračem (svalem) mezi jícnem a žaludkem.

K pálení žáhy může dojít ihned po jídle, ale ani to není vždy pravidlem. Postihuje více než 1/3 dospělé populace a tento podíl neustále roste. Příčinou je například hektický životní styl, nevhodné stravovací návyky, stres, kouření a dietní chyby.

Pálení žáhy je individuální a může trvat několik minut nebo několik hodin.

Zdroj: Jak na pálení žáhy

Změňte produkty a návyky dentální hygieny

Produkty pro zdraví ústní dutiny, včetně zubní pasty a ústní vody, mohou dráždit sliznici úst a být také důvodem k pálení jazyka.

Je vhodné používat zubní pastu bez chuti, která je vhodná pro citlivé zuby a omezit používání ústní vody.

Zastavení nevědomých návyků, jako je kousání do špičky jazyka, může často také způsobit nepříjemné pálení.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP