Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PÁLENÍ PŘI MOČI U MUŽŮ

OBSAH

Krev v moči a pálení

Nejčastější příčinou krve v moči a pálení je zánět nebo putování močových kamenů. Jestliže vzniklé močové kameny procházejí močovým ústrojím, mohou je mechanicky poranit. Následkem pak je krvácení, které se projeví jako krev v moči. Pacient většinou prožívá velmi krutou bolest, což je závislé na velikosti kamene. Tomuto stavu se obecně říká kolika.

Další příčinou bývá infekční onemocnění močových cest, což je obvykle provázeno i nepříjemnými až bolestivými příznaky, jako je pálení, řezání a bolest. Při tomto onemocnění má pacient obvykle i vyšší nebo vysoké horečky.

Léčba je opět individuální a závislá na příčině onemocnění.

Zdroj: Krev v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

múže zvýšená kys.močová v moči způsobit pálení okolo moč,trubice?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Můžu užívat na pálení žáhy a na pálení v žaludku jedlou sodu, když trvale užívám Lexaurin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda, by neměla společně s Lexaurinem dělat problémy. Ale i přesto je třeba sledovat zažívací pocity při tomto užívání. Překyselený žaludek nebo pálení žáhy může být způsobeno stresem, který může být důsledkem deprese nebo úzkosti či strachu, které dobře znáte. Zkuste společně s užíváním sody také zmírnit tyto faktory, které negativně ovlivňují překyselení žaladku. Pro zmírnění pálení žáhy a žaludku taktéž omezte konzumaci kynutého těsta, knedlíků a moukou zadělávaných omáček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jedlá soda a lexaurin

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLKOVINY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Poskerová Karin.

Zdravím, chtěla bych Vás požádat o sdělení, jestli bílkovina v moči v hodnotě 70 signalizuje něco nepřiznivého. Bolesti žádné nemám ani pálení. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašeho dotazu není zcela jasné o jaké jednotky se jedná a hodnota 70 sama o sobě nic neříká. Normální vylučování bílkoviny v moči je až 150 mg za den, což je přibližně hodnota 70 mg na litr moči. Podle toho by pak vaše vylučování bílkoviny močí bylo na horní hranici normálního stavu. Zvýšené vylučování bílkoviny v moči je ukazatelem několika různých stavů, například: infekce močových cest, vysoký krevní tlak, zvýšená zátěž organizmu, cukrovka, nemoci ledvin, těhotenství. Jestli chcete mít jistotu, že nejde o příznaky některého z těchto onemocnění, tak zkuste nechat moč vyšetřit laboratorně. Žádanku do laboratoře získáte od svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílkoviny v moči

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi CO ZNAMENA KOUSKY SRAZENÉ KRVE V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Dankova.

Měla jsem malé asi 4 kousíčky krve v moči ,která čpěla. Bylo to jen jednou,ale občas mám pálení. Děkuji za odpověd. Dankova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co znamena kousky srazené krve v moči

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantisek Beranek.

Dobrý den,prosím vás výsledek vzorku moče byl- U Leukocyty 310 arb.j. B Leukocyty 17,93 B Neutrofily 11.410 Děkuji za odpovědˇ F,B,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší odpověď dostanete od svého praktického lékaře, který zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může lépe poznat problém, na který ukazují hodnoty, které jste poslal. Leukocyty v moči by normálně být vůbec neměly. Hodnota 310 je vysoká a může ukazovat na tyto stavy:
- Zánět močových cest: potíže s močením (pálení, řezání), krev v moči, bolest při močení, zvýšená teplota.
- Zánět ledvin: bolest v dolní části zad nebo břicha, krev nebo hnis v moči, nevolnost, zvracení, horečka a zimnice, časté nutkání na močení, které je bolestivé a pálí.
- Zánět prostaty: bolest hráze, problémy s ejakulací, horečka, zvětšená a citlivá prostata.
U každého z těchto onemocnění je nezbytná lékařská pomoc, proto zůstaňte v kontaktu s lékařem, který inicioval vyšetření moči a dodržujte jeho pokyny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Bílé kousky v moči

Sediment v moči obvykle poukazuje na přítomnost buněk, nečistot a jiných pevných látek v moči. Sedimenty se většinou tvoří z různých složek močového systému, z močového měchýře, ledvin a tak dále. Sediment v moči je docela běžný u většiny lidí. Jeho výskyt v malém množství je považován za normální. Nicméně je nutné diagnostikovat, jestli je přítomnost sedimentu v moči pouze normální, nebo nenormální, a následně pomocí testu moči ověřit typ a množství těchto sedimentů. Postižení jedinci nemusí mít žádné typické příznaky, to znamená bolest, pálení při močení a podobně. Ale je důležité si uvědomit, že sediment v moči může být také možným příznakem základního onemocnění, jako jsou infekce močových cest, infekce močového měchýře nebo ledvinové kameny, nebo onemocnění jater a jiných. Je nutné se poradit s lékařem vždy, když sami zaznamenáme sediment v moči.

Některé z příznaků, které mohou doprovázet sediment v moči:

  • nevysvětlitelné nutkání na močení;
  • změny v barvě moči;
  • bolest při močení.

Detekuje-li lékař sediment v moči, doporučí vám další testování moči a vyšetřování složek sedimentu na přítomnost různých anomálií. Poté, co je příčina sedimentu v moči diagnostikována, je léčba samozřejmě zaměřena na léčení základní příčiny a ochranu před vznikem zdravotních komplikací.

Zdroj: Co znamená zákal v moči

Diskuze

V diskuzi PALENÍ OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Mně na pálení očí pomohly tyto kapky www.benu.cz/hyal-dro…
Používám vždy když na mě padá únava, nebo jsem nevyspaná a unavené oči chci oživit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Marková.

V tomhle vám můžu poradit z vlastní zkušenosti :-) Když jsem koukala na telku tak běžela reklama na Ocutein Brillant od Da Vinci Academia , no koupila jsem to jelikož i známá si to chválila a chválím si to taky. Co jsem se dočetla tak má nejvíce luteinu na trhu 25mg a moje oči nejsou právě tak unavené a červené jak píšete vy.

Zdroj: diskuze Pálení očí

Únik moči u mladých mužů

Při úniku moči u mladých mužů bývá porušena schopnost řízeného vyprazdňování močového měchýře. Dochází ke ztrátě schopnosti zabránit odchodu moči, i když se ji dotyčný snaží v měchýři udržet. Jakmile pocítí postižený muž potřebu močit, tělo vysílá do močového měchýře signál k uvolnění. Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí. Množství moči, která takto uniká, se pohybuje od několika kapek až k proudu moči. Schopnost řízeného vyprazdňování může být poškozena i četnými neurologickými chorobami. Jednou z nejčastějších neurologických příčin je roztroušená skleróza, mozková obrna, úrazy páteře spojené s poraněním míchy a jiné neurologické choroby, stres. Někdy se vlastní příčinu stanovit nepodaří, ani zde však není medicína bezradná a dokáže většinou účinně pomoci.

Zdroj: Únik moči

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Pálení na hrudi při kašli

Pokud kašel trvá téměř měsíc a v posledních dnech se navíc objeví bolest a pálení pravé poloviny hrudníku závislé na dýchání, měli byste co nejdříve navštívit plicního lékaře, který vám kromě fyzikálního vyšetření nechá udělat i RTG plic. Existuje totiž celá řada stavů s podobnou bolestí různé závažnosti.

Zdroj: Pálení na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLA PĚNA V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobré dopoledne přeji mám na vás otázku ...... mám bílou pěnu v moči .... jaká má být hodnota kyseliny močové .Jakým zpusobem ji mužu stahnou na přijatelnou hodnotu .....abych ledviknu nezatěžuval... Děkuji za vaši odpověd Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proč si myslíte, že máte zvýšenou hladinu kyseliny močové? Bílá pěna při močení je zcela normální, když po chvilce opadne. Je normální, že se kyselina močová vylučuje močí. Naopak, kdyby se močí nevylučovala a zůstávala v těle, tak vznikne onemocnění zvané dna. Pokud máte pochybnosti o svém zdraví na základě náhlé změny při močení, tak doporučuji navštívit urologii, kde Vám moč komplexně vyšetří a zjistí případné onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bíla pěna v moči

Pocit pálení jazyka

Pálení jazyka (Glossodynia, Burning mouth Syndrome - BMS) je stav, který způsobuje pocit pálení v ústech. Lidé s těmito příznaky přirovnávají pocity v ústech ke konzumaci horkého nápoje. Současné vědecké poznatky ukazují na několik možných příčin. Proč přesně k tomuto nepříjemnému onemocnění dochází, zatím není jasné.

V případě pálení jazyka byste měli vyhledat lékařskou pomoc, abyste zjistili přesnou příčinu. Může za to i kouření. Dali jsme pro vás dohromady přehled možných příčin a poradíme, co můžete s pálením jazyka dělat.

Pálení jazyka může postihnout následující části úst:

  • jazyk,
  • patro,
  • vnitřní strana tváří,
  • dásně,
  • rty.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V ÚSTECH PO ANTIBIOTIKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Prosím o radu, co použít proti pálení v ústech po lécích? Už mě to trápí měsíc. A zhoršuje se to. Vitamin B nepomáhá. Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v ústech po antibiotikách

Příznaky pálení žáhy

Pálení žáhy, které je způsobeno návratem, tedy zpětným tokem kyselého obsahu žaludku do jícnu, může každý vnímat nebo pociťovat jinak. Pálení žáhy je nejběžnějším příznakem překyselení žaludku, nebo návratu kyselého obsahu žaludku do jícnu způsobeného nedovřeným svěračem (svalem) mezi jícnem a žaludkem.

K pálení žáhy může dojít ihned po jídle, ale ani to není vždy pravidlem. Postihuje více než 1/3 dospělé populace a tento podíl neustále roste. Příčinou je například hektický životní styl, nevhodné stravovací návyky, stres, kouření a dietní chyby.

Pálení žáhy je individuální a může trvat několik minut nebo několik hodin.

Zdroj: Jak na pálení žáhy

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči

Vyšetření

Zánět močové trubice je třeba řešit co nejdříve, aby se nedostal do horních částí močových cest. Je tedy nutné navštívit lékaře, který vyšetří vzorek moči na přítomnost bakterií. Pokud jsou bakterie přítomny, jsou spočítány a díky tomu je možné přesněji určit, kam až zánět postoupil – jestli je lokalizován pouze v močové trubici, nebo je například i v močovém měchýři.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Změňte produkty a návyky dentální hygieny

Produkty pro zdraví ústní dutiny, včetně zubní pasty a ústní vody, mohou dráždit sliznici úst a být také důvodem k pálení jazyka.

Je vhodné používat zubní pastu bez chuti, která je vhodná pro citlivé zuby a omezit používání ústní vody.

Zastavení nevědomých návyků, jako je kousání do špičky jazyka, může často také způsobit nepříjemné pálení.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Pálení v krku a kašel

Pálení v krku a kašel nejsou samy o sobě nemocí, většinou se jedná o příznak spojený s infekčním onemocněním dýchacích cest. Jen vzácně může jít o projev závažnějších onemocnění, jako je rakovina hltanu či jícnu. V případě lehkých obtíží lze tento problém zvládnout samoléčbou. V lékárnách je k dispozici celá řada různých pastilek, sprejů a kloktadel k léčbě těchto potíží. Pokud se pálení v krku a kašel objevují dlouhodobě či opakovaně, je vhodné navštívit lékaře, může se jednat i o alergii. Důležité je to i proto, že v extrémních případech mohou pálení v krku a kašel vést až k podstatnému omezení příjmu potravy a tekutin, což může mít pro organismus negativní důsledky.

Zdroj: Pálení v krku

Pálení v krku při běhu

Pokud vás po chvíli běhu začne pálit v krku a myslíte si, že běháte pomalu, ve skutečnosti běháte až moc rychle. Alespoň tak to vnímá vaše tělo. Průdušky nejsou připraveny udané tempo udýchat. Upravte svou sportovní aktivitu tak, že budete ze začátku jen rychle chodit, postupně budete přidávat meziběh a po čase budete schopni uběhnout opravdu volně 20 minut a pak klidně hodinku bez pocitu pálení v krku.

Zdroj: Pálení v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP