Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PREDNISON 5MG PRO PSY

OBSAH

Prednison a alkohol

Není vhodné během léčby přípravkem Prednison Léčiva pít alkoholické nápoje, protože zde hrozí riziko vzniku vředů a krvácení v žaludku a ve střevech.

Zdroj: Lék Prednison

Poradna

V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.

Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.

- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.

- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.

- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.

- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.

- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prednison a slabá kůže

Prednison pro psa

Prednison, ač je humánním lékem, se také používá ve veterinární praxi. Steroidy by se měly brát, až když je to nezbytně nutné. Mějte na paměti, že tento lék zatěžuje při dlouhodobém užívání játra. Prednison je silné imonosupresivum, které reguluje v organismu obranné pochody. Prednison je v ČR ve veterinární praxi užívaný a někdy je jeho užívání opravdu nezbytné.

Zdroj: Lék Prednison

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PREDNISON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dobrý večer
prosím o radu,chtěla bych vědět jestli lék prednison pomůže mému pejskovi,nedovírá tlamičku,nemůže pořádně pít,jíst.


Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli máte svého pejska ráda, tak mu uštědřete chvilku a zajděte s ním k veterináři. Experimentování s léky jako je Prednison je velmi riskantní a mohlo by to pejskovi způsobit větší utrpení než má teď. Veterinář zmůže víc a budete to mít bez rizika.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Prednison

Je lepší Medrol nebo Prednison

Léky Prednison a Medrol se podávají systémově, a to buď jako tablety, nebo v injekční formě. Prednison (například lék Prednison) a metylprednisolon (například lék Medrol, Metypred, Methylprednisolon a Solu-Medrol).

Metylprednisolon je silnější než prednison a platí, že 4 miligramy metylprednisolonu se vyrovnají účinku 5 miligramů prednisonu.

Zdroj: Lék Medrol

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PREDNISON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

To mi dal veterinář,takže jsem u lékaře byla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Původně jsem si myslel, že chcete použít vlastní Prednison, ale když ho máte od veterináře, tak je vše v pořádku. Dávkujte ho podle pokynů veterináře. Lék Prednison tlumí reakce imunitního systému a tím by mohl pejskovi ulevit. Bohužel jeho onemocnění nevyléčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Prednison

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Prednison 20 mg.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Cena kortikoidů

Prednison, ač je humánním lékem, se používá i ve veterinární praxi. Steroidy by se však měly brát, až když je to nezbytně nutné. Mějte na paměti, že tento lék zatěžuje při dlouhodobém užívání játra. Prednison je silné imonosupresivum, které reguluje v organismu obranné pochody. Prednison je v ČR ve veterinární praxi užívaný a někdy je jeho užívání opravdu nezbytné.

Cena přípravku Prednison 5 Léčiva:

  • průměrná aktuální cena v lékárně: 68,09 Kč

Cena přípravku Prednison 20 Léčiva:

  • průměrná aktuální cena v lékárně: 163,21 Kč

Zdroj: Prednison pro psa

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich Paulík.

Pes 4 roky dostal Prednison 20 mg 2krát denně po 1apůl tableta na týden.

Dlouhodobě kulhá na zadní nohu. Dle veterináře hrozí přetržení křážového kolrního vazu Je to dobře,¨. Tato léčba??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prednison pro psa

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Prednison.

Zdroj: Lék Prednison

Cena přípravku Prednison 20 Léčiva

  • maximální úhrada pojišťovny: 87,67 Kč
  • nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 163,84 Kč
  • nejvyšší možný doplatek pacienta: 76,17 Kč
  • průměrná aktuální cena v lékárně: 154,74 Kč
  • výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 59,79 Kč

Zdroj: Lék Prednison

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA PŘI OCHRNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Dudyova.

Dobrý den,opravdu může pomoct prednison,když nám pes ochrnul na zadní packy?Podle veterináře je to buď skriply nerv v páteři nebo vyhřezla plotýnka.Uz je to paty den,co nechodí a ty nohy tahá za sebou jak kus hadru.Prasky bere zatím druhý den,ale když ji vidím,tak se mi nechce věřit,že to rozchodi.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Prednison jsme ji dávali 14dni,výsledek žádný. Nakonec se zjistilo,že je to rakovina..bohužel..☹️ 13.12. jsme ji museli nechat uspat.Bylo ji 10,5..Často na ni myslím,byla s námi od stenete.Clovek se s tím ale musí srovnat,tak to prostě chodí..

Zdroj: diskuze Prednison pro psa při ochrnuti

Cena přípravku Prednison 5 Léčiva

  • maximální úhrada pojišťovny: 21,92 Kč
  • nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept: 68,45 Kč
  • nejvyšší možný doplatek pacienta: 43,53 Kč
  • průměrná aktuální cena v lékárně: 66,64 Kč
  • výše doplatku započitatelného do ročního limitu: 14,95 Kč

Zdroj: Lék Prednison

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ada.

Mne tak macka prestala chodit nazadne nohy.. Vraj od chrbtice.. Poslali ma na MR kde som nechala 560 eur a nic nezistili. Vsetko ok. Bud rakovina alebo nezistitelna choroba.. Navrh bol dat prednison a vraj to zviera dokaze postavit na nohy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

A jak to s tou kočičkou dopadlo?

Zdroj: diskuze Prednison pro psa při ochrnuti

Prednison a slunce

Při užívání Prednisonu nesmím na slunce?

Oficiální odpověď: Ne, během užívání Prednisonu se nemusíte vyhýbat pobytu na slunci, protože nemá zvýšenou citlivost na slunce jako uvedený vedlejší účinek. Měli byste se však řídit každodenními technikami bezpečnými při pobytu na slunci, jako je používání opalovacích krémů a zahalování, abyste snížili poškození pokožky sluncem, ať už užíváte Prednison nebo ne.

Zdroj: Lék Prednison

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

Zdroj: Lék Prednison

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PREDNISON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Jestli mohu poprosit a co to zapříčinilo.IPan doktor neví moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To takhle bez vyšetření nelze zjistit. Veterinář nyní spoléhá na to, že se z toho pejsek, jak se říká, vylíže sám a Prednison mu to ulehčí. Buďte trpělivá a zůstaňte v kontaktu se svým veterinářem. Určitě se během deseti dnů projeví nějaké změny. Když to bude k lepšímu, tak dobře, a když k horšímu, tak budete muset pokračovat v ordinaci zvěrolékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Prednison

Interakce s jinými léky

Prednison tlumí účinky léků snižujících srážení krve, léků snižujících hladinu krevního cukru, snižujících krevní tlak a hladinu vitamínu D, zvyšuje nežádoucí účinky digoxinu, fenytoinu, protizánětlivých léků a močopudných látek vyplavujících draslík z organismu. Účinnost Prednisonu zvyšují hormonální antikoncepční přípravky a sulfonamidy. Bez porady s lékařem tedy neužívejte současně s Prednisonem žádné volně prodejné léky.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Prednison a alergie

Prednison je v současné době nejúčinnějším protizánětlivým lékem v terapii alergických onemocnění. V léčbě alergií se používá již více než 50 let. Působení Prednisonu je velmi komplexní a uplatňuje se na několika úrovních při potlačování alergického zánětu. Prednison interferuje s metabolismem kyseliny arachidonové při syntéze leukotrienů a prostaglandinů, ovlivňuje propustnost malých cév, čímž působí proti místnímu otoku, zabraňuje prostupu zánětových buněk do místa zánětu a jejich aktivaci, tlumí tvorbu a uvolňování prozánětlivých cytokinů. Zvyšuje vnímavost β-adrenergních receptorů na podání β-2-sympatomimetik. Prednison působí prostřednictvím svých nitrobuněčných receptorů, které se nacházejí v cytoplazmě cílových buněk a jsou identické ve všech buňkách lidského organismu. Pouze po vazbě na receptor dochází k aktivaci tohoto receptoru a k prostupu léku do struktur buněčného jádra. Popsaným způsobem se uplatňuje Prednison na mnoha buňkách, které se účastní zánětlivé reakce. Jedná se hlavně o makrofágy, eozinofily, T-lymfocyty, ale i dendritické buňky, buňky epitelu a endotelu, částečně i žírné buňky a další.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Kortikoidy a slunce

U dlouhodobého podávání je nutné hlídat játra, žaludek. Preventivně podávat například ostropestřec. Obecně se uvádí, že při užívání kortikoidů se nedoporučuje slunění.

Zdroj: Prednison pro psa

Použití u dětí a dospívajících

Dávkování u dětí a dospívajících je individuální, závislé na druhu a závažnosti onemocnění a na tělesné hmotnosti dítěte nebo dospívajícího.

Jestliže jste užili více přípravku Prednison Léčiva, než jste měli

Pokud náhodně užijete více tablet přípravku Prednison Léčiva anebo pokud někdo jiný užije váš lék, kontaktujte ihned svého lékaře.

Jestliže jste zapomněli užít přípravek Prednison Léčiva

Pokud si zapomenete vzít dávku, vezměte si ji co nejdříve, pouze pokud již není téměř čas na další dávku. Nezdvojnásobujte následující dávku, abyste nahradili vynechanou dávku.

Jestliže jste přestali užívat přípravek Prednison Léčiva

Léčba přípravkem Prednison Léčiva je obvykle dlouhodobá. Nepřerušujte užívání tablet bez porady s lékařem. Je důležité, aby se dávka snižovala postupně. Váš lékař vám doporučí, jak dávku postupně snižovat.

Uchovávejte tento přípravek mimo dohled a dosah dětí. Uchovávejte při teplotě do 25 °C v původním obalu, aby byl přípravek chráněn před světlem. Nepoužívejte tento přípravek po uplynutí doby použitelnosti uvedené na obalu za EXP. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Nevyhazujte žádné léky do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte.

Zdroj: Lék Prednison

Dávkování

Prednison se vyrábí ve formě tablet o síle 5 a 20 miligramů. Dávka je individuální a většinou se pohybuje okolo 5–60 miligramů denně. Ideální doba podání je ráno. Nedoporučuje se náhlé vysazení léku, ale postupné snižování dávky. Lék by nikdy neměl být užíván bez vědomí předepisujícího lékaře! Dávkování u dětí je individuální, závislé na druhu a závažnosti onemocnění a na tělesné hmotnosti dítěte. Obecně se dávkování v průběhu léčby může měnit, případně se přípravek užívá obden.

Při dlouhodobém užívání Prednisonu (tedy době delší než 7 dní) dojde k přirozenému snížení produkce glukokortikoidů v nadledvinkách, proto se lék nesmí najednou vysadit, ale měl by se vysazovat pozvolna. Doba odstavení může trvat několik dní, ale i několik měsíců. Na Prednison totiž vzniká postupem času závislost. Kdybyste Prednison vysadili náhle, můžete si způsobit Addisonovu chorobu. Dávkování léku je striktní a dvojnásob to platí u dětí. Kdy zabere? Nástup účinku léku je individuální, záleží na stavu a rozvoji onemocnění.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Zkušenosti s Prednisonem

Přípravek Prednison Léčiva obsahuje léčivou látku prednison, která patří mezi syntetické kortikosteroidy. Kortikosteroidy jsou látky, které mají protizánětlivé účinky. Prednison se používá samostatně nebo v kombinaci s jinými léky k léčbě příznaků nízkých hladin kortikosteroidů. Přípravek se také používá při léčení některých stavů u pacientů s normální hladinou kortikosteroidů. Tyto stavy zahrnují určité typy artritidy, závažné alergické reakce, lupus (onemocnění imunitního systému, při kterém tělo napadá vlastní orgány) a některé stavy, které mají vliv na plíce, kůži, oči, ledviny, krev, štítnou žlázu, žaludek a střeva. Přípravek Prednison Léčiva se také někdy využívá při léčbě určitých typů rakoviny. Lék je určen pro dospělé i děti.

Dlouhodobé užívání kortikoidů s sebou bohužel přináší i některé nepříjemnosti. Hlavně pak riziko osteoporózy a problémů se zažívacím ústrojím. Jsou ale případy, kdy kortikoidy vysadit nebo nahradit nelze. Možné je například vyměnit Prednison za jiný lék ze skupiny kortikoidů, například za Medrol, který je účinnější, takže se užívají menší dávky. Při léčbě kortikoidy je nutné užívat ještě nějaký „lék na žaludek“ (Helicid) a doplňovat vápník (Calcichew).

Zdroj: Lék Prednison


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP