Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PÁLENÍ ŽÁHY U DĚTÍ

OBSAH

Příznaky pálení žáhy

Pálení žáhy, které je způsobeno návratem, tedy zpětným tokem kyselého obsahu žaludku do jícnu, může každý vnímat nebo pociťovat jinak. Pálení žáhy je nejběžnějším příznakem překyselení žaludku, nebo návratu kyselého obsahu žaludku do jícnu způsobeného nedovřeným svěračem (svalem) mezi jícnem a žaludkem.

K pálení žáhy může dojít ihned po jídle, ale ani to není vždy pravidlem. Postihuje více než 1/3 dospělé populace a tento podíl neustále roste. Příčinou je například hektický životní styl, nevhodné stravovací návyky, stres, kouření a dietní chyby.

Pálení žáhy je individuální a může trvat několik minut nebo několik hodin.

Zdroj: Jak na pálení žáhy

Poradna

V naší poradně s názvem CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka matouskova.

CO užívám caltrate tak mě pálí žáha je to možné ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Caltrate pálení žáhy nezpůsobuje, protože obsahuje jen zásadotvorné látky. Příčinou pálení žáhy bude nejspíše strava, jako například moukou zahuštěné omáčky a polévky, kečup, fast food, knedlíky, atd. Na pálení žáhy je dobrý Anacid a nebo Gaviscon, oboje volně prodejné v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Caltrate vedlejší účinky

Pálení žáhy

Osobní strážcové: Výborně poslouží zázvor. Toto aromatické koření je schopno posílit spodní svěrač jícnu. Ten totiž rozhoduje, zda vpustit žaludeční šťávy, které způsobují pálení, zpátky do jícnu. K tomuto účelu poslouží zázvorový čaj, který zakoupíte již naporcovaný, nebo si ho snadno připravíte.

Nepřátelé: Kořeněná a tučná jídla, máslo, červené maso ale i rajčata

Na silné pálení žáhy je dobrý Gaviscon nebo Anacit, oboje k dostání v lékárně. Z domácích pomocníků je to jedlá soda, která také účinně zklidní pálení žáhy.

Zdroj: Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ ŽÁHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Manžel na pálení žáhy užíval celý život vždy lžičku sody ,zapil vodou a plení přestalo. Já jsem mu dávala na vyzkoušení novinky z lékarny, ale soda byla nejúčinnější. Žádné problémy mu soda po těch letech nezpůsobila, tak jí občas přidám do těsta místo PRDČ.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení žáhy

Pálení žáhy

S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká až 40 % dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem. Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi. Slovo „reflux“ naznačuje, že se část žaludečního obsahu vrátí do jícnu a pak samovolně zpět do žaludku. Tento jev nastává v důsledku nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem – česla. Pálení žáhy bohužel často provází další nepříjemné projevy jako zápach z úst nebo bolesti žaludku.

Zdroj: Reflux u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Můžu užívat na pálení žáhy a na pálení v žaludku jedlou sodu, když trvale užívám Lexaurin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda, by neměla společně s Lexaurinem dělat problémy. Ale i přesto je třeba sledovat zažívací pocity při tomto užívání. Překyselený žaludek nebo pálení žáhy může být způsobeno stresem, který může být důsledkem deprese nebo úzkosti či strachu, které dobře znáte. Zkuste společně s užíváním sody také zmírnit tyto faktory, které negativně ovlivňují překyselení žaladku. Pro zmírnění pálení žáhy a žaludku taktéž omezte konzumaci kynutého těsta, knedlíků a moukou zadělávaných omáček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jedlá soda a lexaurin

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA.

DOBRÝ DEN.OD PORODU MĚ TRAPÍ PALENÍ ŽAHY,ALE NEJDOU MI ŽADNÉ ŠTAVY ALE ŘÍHAM.CUCAM POŘAD RENÍ ALE NIC MOC.NIKDY JSEM NESKOUŠELA NIC JINÉHO Z LEKARNY .TED JSEM PO PORODU 18.MESÍCU A NEMUŽU SE TOHO ZBAVIT. MYSLÍM,ŽE K TOMU MI ANI NEDELA DOBŘE MOJE STRESOVÁ SITUACE.NECHCI NAŠTÍVIT LÉKAŘE.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Domácí recepty na pálení žáhy

Volně prodejné léky mohou být účinné, ale domácí opravné prostředky jsou často účinnější a levnější.

Velmi účinné je žvýkání, neboť vede ke snížení příznaků pálení žáhy. Žvýkačky stimulují rychlost proudění slin.

Dalším ideálním domácím lékem je jedlá soda. Jedlá soda neutralizuje žaludeční kyseliny. Doporučená dávka proti pálení žáhy je ½ až 1 lžička jedlé sody zamíchané ve sklenici s vodou.

Také lékořice zmírňuje pocity pálení žáhy. Lékořice obsahuje přirozené léčivé vlastnosti, které jsou ideální proti pálení žáhy. Ale nadměrná konzumace může mít i vážnější vedlejší účinky, jako je vysoký krevní tlak.

Rostlina aloe vera se spíše používá k uklidnění pokožky, ale je účinná i na žaludeční obtíže. Šťáva z aloe vera snižuje zánět, který již v jícnu nebo žaludku je. Doporučená dávka je ½ šálku, měla by být konzumována před jídlem. Nevýhodou šťávy z aloe vera je, že má projímavé účinky.

Zdroj: Jak na pálení žáhy

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Pálení na hrudi v těhotenství

Velmi časté bývá například pálení na hrudi v těhotenství spojené s postižením svalů nebo nervů – nazývá se muskuloskeletální. Na hrudi se projevuje i pálení související s refluxem, tedy nežádoucím vzlínáním žaludečních šťáv do jícnu, jemuž se lidově říká pálení žáhy. Další možností jsou pocity pálení způsobené různými záněty, například infekcemi dýchacích cest. Existuje také řada stavů, které se označují jako psychogenní, kdy si pacient sám vsugeruje, že jej něco trápí. Pociťované pálení na hrudi pak nemá žádnou zjistitelnou organickou příčinu.

Mnoho žen se setká s pálením na hrudi poprvé až v souvislosti s těhotenstvím. Těhotné ženy začíná trápit na začátku třetího trimestru a je spojené s pálením žáhy. Pálení žáhy způsobuje zejména růst dělohy, která stlačuje okolní orgány v dutině břišní. Také je na vině hormon progesteron, který snižuje napětí svěrače mezi jícnem a žaludkem. Toto způsobuje návrat žaludečních šťáv do jícnu a dochází k nepříjemnému pálení žáhy. S porodem je trápení spojené s pálením žáhy ukončeno.

Zdroj: Pálení na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem PALENI ZAHY A PUCHYRE V ZADU NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Moravcova.

Dobry den,v zady v krku na jazyku se mi udelali jakoby vodnate puchyrky,neboli ani nepali,jen me v poslednich dnech pali dost casto zaha.Muzete mi poradit o co se jedna?Mam jit k doktorovi?Predem dekuji za odpoved s pozdravem Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na pálení žáhy vám pomůže soda bicarbona, ale s těmi puchýřky na jazyku se stavte na ORL, ať máte jistotu, co to je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni zahy a puchyre v zadu na jazyku

Jak si poradit s pálením žáhy

Pro většinu lidí platí, že úprava stravy a chování rychle odstraní příčiny pálení žáhy. Potrava pak prochází trávicím traktem tak, jak má.

Pokud se dostaví pálení žáhy, je dobré se postavit, aby se využilo zemské přitažlivosti, jinak řečeno, co má klesat, ať zůstane dole. Není vhodné lehat si, předklánět se a napomáhat tak vracení obsahu žaludku zpět.

Někdy postačí napít se vody, jindy je třeba sáhnout po nějakém přípravku, který obsahuje antacidy, jež neutralizují kyselost. Vlastně se zde využívá chemické reakce kyseliny a zásady.

Jedním z nejznámějších antacidů je Anacid. Je balen v malých sáčcích ve formě suspenze. Pokud se pálení žáhy občas vrací, je vždy dobré mít Anacid po ruce, tedy v domácí lékárničce. Podobný účinek může přinést i jedlá soda rozpuštěná v troše vody. Toto platí především pro ty, kteří se s pálením žáhy setkávají občas nebo výjimečně.

Zdroj: Jak na pálení žáhy

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Píšete co není z mouky a celozrnný chléb je tedy z čeho?
U mojí dcerky 5 let byl zjištěn reflux jícnu. A moc to jednoduché asi nebude. Máte tady někdo dítě s reflux a co tak malému dítěti dáváte.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se svým dítětem komunikovat a zjišťovat, po čem se mu objevují pocity pálení žáhy a ta jídla pak vyloučit. U malých dětí také pomáhá, aby nechodily spát s plným žaludkem a nejedli před spaním čokoládu. Během dopoledne zkuste podávat nápoj z jablečného octa. Jednu lžíci octa rozmíchejte ve 250 ml čisté vody bez bublinek a podávejte jeden měsíc. Nenahrazujte, ani nedoplňujte ocet citronovou šťávou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuchařka reflux

Příčiny pálení žáhy

Když v těle vše funguje tak, jak má, natrávená potrava putuje z žaludku do dvanácterníku a pak dál ve směru zemské přitažlivosti. Pálení žáhy způsobuje porucha uzávěrového mechanismu ve spodní části jícnu. Obecně řečeno, když se potrava dostane z jícnu do žaludku, spodní část jícnu se uzavře a zabrání tak zpětnému chodu.

Další příčinou, proč uzávěr dostatečně nefunguje, může být takzvaná hiátová kýla. Je to porucha vazivového aparátu, při níž je žaludek zdvižen na úroveň jícnu z břišní dutiny do spodní části hrudníku. Tento problém může nastat při nadváze.

Občasné pálení žáhy může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle.

Zvláštní příčiny má pálení žáhy v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji. Vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo.

Zdroj: Jak na pálení žáhy

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fru Fru.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Vhodná strava při refluxu

  • ovesné vločky
  • soda bicarbona, jedlá soda (tři tablety při pálení žáhy)
  • zázvor
  • aloe vera
  • salát
  • banány
  • melouny
  • fenykl
  • kuřecí a krůtí maso
  • ryby a mořské plody
  • kořenová zelenina (květák, brokolice, chřest, zelené fazolky)
  • celer
  • petržel
  • kuskus a rýže

Zdroj: Reflux u dětí

Jedlá soda na pálení žáhy

Jedlá soda rozpuštěná ve vodě se dokáže postarat o okamžitou úlevu při potížích s pálením žáhy. Účinek je však pouze krátkodobý a odborníci varují před dlouhodobým užíváním jedlé sody. Rizikem častého užívání může podle jejich názoru být narušení rovnováhy vnitřního prostředí organismu.

Pyrózapálení žáhy patří mezi typické těhotenské neduhy trápící budoucí maminky nejvíce v posledním trimestru těhotenství. Zde je příčinou zvětšující se děloha, která vyvolává zvýšený tlak na okolní orgány včetně žaludku a hormonální změny. Léky na pálení žáhy bohužel nejsou pro těhotné ženy vhodné, doporučuje se proto jedlá soda, případně cucavé tablety a spánek s vysoko podloženou hlavou. Naštěstí po porodu problémy zpravidla odezní.

Doporučuje se rozmíchat jednu lžičku sody v troše vody a vzniklou směs vypít.

Zdroj: Jedlá soda jako lék

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Prosím o sdělení, jestli mohu při pálení žáhy použít jedlou sodu,
když současně beru WARFARIN.
Děkuji, pozdravuji
Pavel Jeník

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vyvrhel.

Bez obav beru warfarin 11 let neodříkám se ničeho a jsem v pohodě.

Zdroj: diskuze Jedlá soda a Warfarin

Projevy pálení žáhy

Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení za hrudní kostí, směrem od žaludku vzhůru, postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají. Pokud je pyróza krátkodobou záležitostí, většinou se s ní organismus vyrovná sám, bez léků a vnější pomoci. Dlouhodobé dráždění citlivé sliznice jícnu však může vést k přeměně vnitřní výstelky drážděného úseku jícnu, ve které může vzniknout vřed i zhoubný nádor. Jde o vážné poškození, které vyžaduje odbornou léčbu a pravidelné kontroly u lékaře.

Zdroj: Jak na pálení žáhy

1. Co je přípravek Omeprazol STADA a k čemu se používá

Omeprazol STADA obsahuje léčivou látku omeprazol. Omeprazol patří do skupiny léčiv nazývaných "inhibitory protonové pumpy". Účinkují tak, že snižují množství kyseliny, která se tvoří ve Vašem žaludku.

Omeprazol STADA se používá k léčbě následujících stavů:

U dospělých:

  • refluxní choroby jícnu. Žaludeční kyselina se v tomto případě vrací do jícnu (trubice, která spojuje ústa a žaludek) a vyvolává bolest, zánět a pálení žáhy.
  • vředů horní části tenkého střeva (dvanáctníkové vředy) nebo žaludku (žaludeční vředy).
  • vředů, které jsou infikovány bakterií nazývanou "Helicobacter pylori". Pokud máte toto onemocnění, lékař Vám může též předepsat antibiotika k léčbě infekce a hojení vředu.
  • vředů, které jsou způsobeny užíváním léčiv označovaných jako "nesteroidní protizánětlivé léky" (NSAID). Omeprazol STADA lze rovněž používat k zabránění tvorby vředů, když užíváte NSAID.
  • nadměrné tvorby žaludeční kyseliny způsobené růstem nádoru slinivky břišní (syndrom Zollinger- Ellison).

U dětí:

Děti od 1 roku věku a s hmotností ≥ 10 kg

  • refluxní choroba jícnu. Žaludeční kyselina se v tomto případě vrací do jícnu (trubice, která spojuje ústa a žaludek) a vyvolává bolest, zánět a pálení žáhy. U dětí mohou příznaky zahrnovat i návrat žaludečního obsahu do úst (regurgitace), nevolnost (zvracení) a pomalé přibývání na váze.

Děti starší 4 let a dospívající

  • vředy, které jsou infikovány bakterií nazývanou "Helicobacter pylori". Pokud má Vaše dítě tuto infekci, lékař mu může rovněž předepsat antibiotika k léčbě infekce a hojení vředu.

Zdroj: Omeprazol Stada 20 mg příbalový leták

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Břicho jako balon

Osobní strážcové: Mátový čaj a fenyklová semínka Šálek mátového čaje po každém jídle dokáže zpacifikovat křeče, které vznikají při utváření plynu uváznutém v trávícím ústrojí. Stejně tak poslouží i půl kávové lžičky fenyklových semínek užitých po každém jídle.

Nepřátelé: Perlivé minerální vody a jiné sycené nápoje, potraviny slazené sorbitolem, organismem déle stravitelná zelenina: fazole, brokolice, květák či tofu. Nadýmání u některých lidí způsobuje také mléko a výrobky z něj, například acidofilní mléko.

Na pálení břicha nebo pálení v břiše je nejlepší jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3). Jedlá soda je zásadité činidlo, které vyrovná překyselení zažívacícho traktu a zmírní tak pocity pálení břicha.

Zdroj: Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP