Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PAMPELIŠKOVÝ ČAJ A JEHO ÚČINKY

OBSAH

Kde se dá čaj koupit

Pampeliškový čaj můžete koupit zde.

Zdroj: Pampeliškový čaj

Diskuze

V diskuzi PAMPELIŠKOVÝ KOŘEN PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Benešová.

Dobrý večer,ráda bych se zeptala jestli se dá kořen pampelišky kombinovat i s jinými bylinkami jako např soda s javorovým sirupem a nebo aloe vera jedna se o rakovinu tlustého střeva.děkuji za pomoc a moc věřím v dobré učinky Benešová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pampeliškový kořen proti rakovině

Pampeliškový čaj a jeho účinky

Čaj z listů pampelišky

Postup: 1/4 hrnku čerstvých nebo 1 vrchovatou čajovou lžičku sušených listů zalijeme horkou vodou a necháme 5 minut louhovat.

Čaj z kořene pampelišky

Postup: 1 vrchovatou čajovou lžičku sušeného rozemletého kořene krátce povaříme ve 1/4 l vody a necháme 15 minut louhovat.

Čaj pomáhá při pálení žáhy, při žaludečních, trávicích a ledvinových potížích a rovněž při rakovině.

Zdroj: Pampeliška lékařská

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Pospíšilová.

Můj manžel má za sebou dvě dávky chemoterapie a další bude za 10 dní. Je vhodně po chemoterapii pít pampeliškový čaj ? Trpí návaly a častým říháním , prosím poradte , jaká je nejvhodnější strava . Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Účinky a použití

Pampeliškový med je sladká lepkavá tekutina. Je řidší než jiný včelí med, nicméně zdravotní účinky a všechna ostatní pozitiva si zachovává. Tato tekutina působí na organismus vesměs pozitivně, pokud nemáte na med alergii. Užíváním jedné čajové lžičky za den posílíte imunitu a podpoříte správné fungování organismu.

Pampeliškový med je tedy léčivé sladidlo, které obsahuje vodu, bílkoviny, sacharidy, draslík, železo, hliník, sodík, měď, vápník, fosfor, síru, křemík, vitamíny A, B, C a antioxidanty.

Nutriční hodnoty ve 100 g:

  • kJ: 1 230
  • kcal: 292
  • bílkoviny: 0,5 g
  • sacharidy: 85 g
  • vláknina: 4,3 g
  • tuk: 0,6 g
  • voda: 82 g
Účinky, které by měl pampeliškový med mít:
  • podporuje imunitní systém, prevence proti vzniku rakoviny;
  • působí močopudně (odstraňuje nadbytečnou vodu z těla), pročišťuje ledviny a močové cesty;
  • má antiseptické účinky, detoxikuje a odkyseluje organismus;
  • podporuje krvetvorbu, pročišťuje krev a cévy, prevence vzniku anémie;
  • Je účinný při léčbě a prevenci vzniku cukrovky;
  • je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním, snižuje vysoký krevní tlak;
  • podporuje trávení, pravidelnou stolici, pročišťuje trávicí trakt;
  • podporuje zdravou pokožku, zlepšuje hojení ran a kožních onemocnění.

Zdroj: Pampeliškový med

Diskuze

V diskuzi PAMPELIŠKOVÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pampeliškový med

Pampeliškový med se zázvorem

Ingredience: 400 ks květů pampelišky, 2 kg cukru, 1 pomeranč, 1 citron, 1 limeta, hrst meduňky, 1 zázvor

Postup: Nasbíráme 400 květů pampelišky, dáme je vařit na hodinu do vody, přidáme citron, limetku, nastrouhaný zázvor, hrst meduňky, pomeranč. Po hodinovém vaření necháme louhovat do druhého dne. Slijeme, přidáme 2 kg cukru a vaříme do zhoustnutí, trvá to cca 3 hodiny, někdy déle. Nalijeme do skleniček, necháme vychladnout a zavíčkujeme.

Zdroj: Pampeliškový med

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Pampeliškový med bez vaření

Postup: Střídavě dáváme pampeliškový květ, na který položíme dva plátky citronu, zasypeme stejnou vrstvou cukru a každou vrstvu mírně stlačíme. Takto pokračujeme, dokud není sklenice plná, končí se cukrovou vrstvou. Sklenici uzavřeme a dáme do chladnější místnosti „pracovat“, cca na 2–3 týdny, ale klidně i déle. Cukr se postupně rozpouští a mísí se s výtažkem z bylin. Když je proces u konce, přecedíme vše přes plátýnko nebo plínu, pořádně vymačkáme, nalijeme do lahviček a uchováváme v chladu. Pokud dáte cukru víc, vůbec to není na škodu, naopak, cukr zde funguje jako přírodní konzervant a je třeba si uvědomit, že výsledný produkt budete užívat po lžičkách, ne po litrech, takže se není potřeba děsit množství cukru. Tento sirup připravený za studena se používá při nachlazení a kašli.

Zdroj: Pampeliškový med

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Prodej a cena

Prodej a cenu pampeliškového medu můžete vidět zde.

Zdroj: Pampeliškový med

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Ahoj,
právě jsem zasadila túje cca 50 cm vysoké v řadě po 30 cm od sebe. Máte někdo zkušenosti, zda mezi ně mohu zatím zasadit letničky ať to je trochu pestřejší, nebo jsou túje agresivní na další rostliny. Jak daleko od zeleninové zahrádky je mohu mít, aby úroda aspoň nějaká byla ?
Dík všem za odpověď.
Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Myslíte si že učinky tohoto jsou vždy pozitivní a že nemužou vyvolat vedlejší učinky

Zdroj: diskuze Dotaz

Pár řádků k zamyšlení

Odpůrci tohoto medu tvrdí, že jeho konzumace je asi stejně tak zdravá jako mlsání tureckého medu, domácích karamelek, fondánových bonbonů, sněhových pusinek či marcipánu. Prostě všech sladkostí, jejichž hlavní složkou je cukr ve velmi vysokém množství. V pampeliškovém sirupu, na rozdíl od sirupů ovocných, není žádná jiná složka než voda/výluh z pampelišek, zanedbatelné promile citronové šťávy a pak už jen cukr. Ať už třtinový, nerafinovaný, řepný, bílý rafinovaný, ale stále je to cukr.

Pampeliškový sirup se musí svařit do husta, což se děje v řádech desítek minut až několika hodin (podle množství). Co z látek, které by měly tělu prospívat, v cukerném roztoku zbude, je otázka. Asi jen varem nezničitelné minerály, protože látky organické logicky musejí vzít zasvé.

Tak je na vás, co si z těchto informací vezmete. My jen můžeme doporučit, že chcete-li si vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena.

Zdroj: Pampeliškový med

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Pampeliškový med bez cukru

Alternativou rafinovaného cukru může být cukr březový, melasa, třtinový, glukopur a další. Ovšem mějte na paměti, že všechno, co zařazujeme do jídelníčku ve velkém množství, v podstatě škodí. Je potřeba jíst hlavně pestře. Takže i cukr škodí, jestli je ho mnoho. Dávat malým dětem třtinový cukr, melasu či javorový sirup ve velkém množství znamená možná větší zátěž pro dětský organismus než obyčejný cukr v přiměřeném množství. Používejte vždy zdravý selský rozum. Vězte, že úplně obyčejný cukr nebo kousek sladké buchty po obědě napomáhá vstřebávání bílkovin, což je pro tělo stavební materiál. I naše babičky si daly k obědu třeba sladký kompot nebo po obědě nějakou tu buchtu k dobrému trávení.

Zdroj: Pampeliškový med

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM WARFARIN JAKOU ZELENINU MÁM SNÍŽOVAT NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MOHU VAŽENOU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kozák Ladislav.

myslel jsem že listová zelenina sníží negativní účinky Warfarinu. Platí to i pro vařenou v polévce ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji nexperimentovat, ale naopak stravovat se stále stejně. Warfarin má své nežádoucí účinky, které ale nejsou tolik závažné, jako když uděláte změnu v jídelníčku, která může způsobit krvácení. Základní pravidlo u Warfarinu: Jezte stejné potraviny, jako v době kdy vám byla odebrána krev (Quickův test). Při změně ve stravování je zapotřebí odebrat znovu krev a zjistit její aktuální srážlivost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Recept na přípravu čaje

Ingredience: 2 lžíce květů pampelišky, ½ l vody

Postup: Zalijeme dvě lžíce kvítků půllitrem vařící vody, nádobu přikryjeme a necháme louhovat deset minut. Čaj se podává po půl skleničce třikrát denně.

Zdroj: Pampeliškový čaj

Poradna

V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.

Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Močopudné potraviny

Cena lecitinu

Zde můžete vidět cenu přípravků s lecitinem.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Prosím o radu.Uzivam lék TRITTICO.Jake mohu používat potravinové doplňky a léky z těchto:
Aloe Vera gel na pití
Zelený ječmen a chlorella
Švédské kapky
Melatonin
Magnesolv
Ostropestřec
Salvej
Tablety na odčervení.
Živočišné uhli

Děkuji a těším se na odpověď.Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trittico obsahuje účinnou látku trazodon, který má sedativní účinky. Melatonin má také sedativní účinky a při společném užívání mohu být nepřiměřeně silné. Ostatní složky vašeho výběru jsou bez komplikací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Pampeliškový med s třtinovým cukrem

Ingredience: 400 hlaviček květů pampelišky bez stonků, 2 litry vody, 2 citrony i s kůrou v bio kvalitě, 2 kg třtinového cukru, jemné sítko nebo plátýnko čisté, vypařené, suché skleničky, větší hrnec

Postup: Nasbírané květy důkladně propláchneme vodou a zbavíme je všech nečistot. Květy necháme ideálně několik minut stát ve vodě, aby se z nich vyplavily nečistoty i hmyz. Propláchnuté květy vložíme do velkého hrnce. Přidáme na kolečka pokrájené citrony, zalijeme vodou a vaříme cca 15 minut. Poté odstavíme, hrnec přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin louhovat na stinném místě. Po vylouhování květy přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a lehce vymačkáme. Přidáme cukr a na mírném ohni vaříme přibližně 1,5 hodiny, často mícháme, dokud sirup nezačne houstnout. Jakmile je dostatečně hustý, naléváme ho ještě teplý do sklenic. Sklenice uzavřeme a uložíme do chladu. Můžeme konzumovat ihned, je ale lepší nechat med alespoň několik dní odležet.

Zdroj: Pampeliškový med

Kotvičník zemní a jeho účinky

Na první pohled se kotvičník podobá mochně husí. Plod obsahující světle hnědá semena je poltivý, bradavičnatý, se špičatými ostny po stranách. Původní domovinou kotvičníku byly pravděpodobně písečné pláže Japonska a Číny, odkud se pak rozšířil do celého světa. Kotvičníku se dobře daří i v našich klimatických podmínkách. Volně v přírodě ho ale u nás nenajdete. Pro své léčivé účinky se pěstuje cíleně na plantážích, hlavně v Číně a Indii, odkud se pak sušený v žocích dováží do Evropy. Poté se zpracovává a balí do sáčků nebo se z něho vyrábějí tablety či tinktura.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Tip na další recepty z květů pampelišky

Pampeliškový ocet

Ingredience: 20 listů pampelišky, 10 květů pampelišky, 1 vinný ocet

Postup: Květy a listy pampelišky dáme do láhve s octem, uzavřeme a necháme odstát 12 dní na slunném místě. Každý den láhev protřepeme. Po 12 dnech ocet scedíme, staré listy a květy nahradíme čerstvými a vše opakujeme. Za dalších 12 dnů ocet přefiltrujeme, slijeme do čisté lahve a vložíme pár čerstvých listů. Tento ocet se přidává do koupele jako tonikum. Čistí organismus od jedů a pomáhá na kožní problémy.

Pampeliškové víno

Ingredience: 2 l pampeliškových květů, pomerančová kůra, 1 citron, 1 kg cukru, 2 l vody, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba

Postup: Do velké nádoby vložíme květy pampelišek a zalijeme je vařící vodou. Přikryjeme plátýnkem a necháme odstát 3 dny. Občas promícháme. Vylouhovanou vodu slijeme do hrnce, přidáme nakrájenou kůru z pomeranče, pokrájený zázvor, cukr a na kolečka nakrájený omytý citron bez pecek. Tuto směs vaříme 30 minut. Pak tekutinu slijeme a necháme vychladit, přidáme kvasnice namazané na chlebu a necháme odstát 2 dny. Přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Po 2 měsících je víno hotové a můžeme ho stočit do lahví. Lahve zazátkujeme korkovou zátkou.

Pampeliškový sirup

Ingredience: 200 květů pampelišky, 2 citrony, 1,5 kg cukru krupice, 1,5 l vody

Postup: Květy vložíme do větší nádoby, zalijeme je vodou a necháme louhovat do druhého dne. Poté je přecedíme přes plátýnko nebo gázu, lehce vymačkáme, přidáme citron bez pecek nakrájený na kostičky a cukr. Vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Ještě teplý sirup plníme do malých skleniček, které uzavřeme a uložíme do temna a chladu. Sirup pomáhá při nachlazení a je dobrý na trávení.

Zdroj: Pampeliškový čaj

Účinky

Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale) je uznávaná léčivá rostlina s širokou škálou léčivých účinků. Pampeliška pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev a tělo od jedů, podporuje trávení a látkovou výměnu a má také zklidňující účinky na podrážděnou pleť. Z pampelišky se dají zužitkovat všechny její části, nejvíce účinných látek má však pampeliška v kořeni. Stonek pampelišky obsahuje hořčiny, které zlepšují metabolismus. Obzvlášť lidé trpící cukrovkou by v době květu pampelišek měli denně sníst 5 stonků pampelišky, bez květů. Pampeliška totiž obsahuje inulin, který je důležitou výživnou a kalorickou látkou pro diabetiky. Pampeliškové listy se dají použít do salátů, hrst listů denně po dobu tří týdnů vám dobře pročistí játra a ledviny. Pampeliška je cenná zejména pro vysoký obsah nestabilního vitamínu C. Mangan a draslík naštěstí varem nezničíte.

Pampeliškový čaj z květů se doporučuje při různých zánětech dutiny ústní, krku a průdušek. Květy pampelišky jsou velkým pomocníkem při nemocech jako chřipka či angína. Fungují nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, pampeliška kvete zpravidla po celé léto, v období května až října. Květy pampelišek sbírejte v plném květenství v bezprašném prostředí. Květy se bohužel nedají sušit, ani to raději nezkoušejte, protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých padáčků. Nejvhodnější způsob zpracování květů je tedy med nebo sirup. Můžeme si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.

Pampeliška se nedoporučuje lidem s žaludečními vředy, při problémech se žlučníkem a někdo na ni může být i mírně alergický. Zvláště u dětí a těhotných či kojících žen bychom měli vše nejdříve konzultovat s lékařem. Pokud kojíte, pampelišce se vyhýbejte, jinak vám zhořkne mléko.

Zdroj: Pampeliškový čaj

Vedlejší účinky methioninu

Methionin při dlouhodobém užívání zvyšuje homocystein a LDL. Vegetariáni a vegani by ho neměli brát vůbec, protože jeho výkyvy mohou mít dlouhodobé nežádoucí účinky. V zahraničí se lékaři vyjádřili dokonce o genetických změnách řetězců v případě těhotenství. Pozitivní účinky na vlasy byly zaznamenány při užívání po dobu jednoho měsíce, poté měsíční přestávka a opět měsíční kúra a dost.

Při léčbě methioninem rovněž omezte alkohol. Alkohol je prokazatelně buněčným jedem. Jedinou možností, jak se bezpečně vyhnout jeho toxickým účinkům, je trvalá absolutní abstinence.

Methionin se používá v německy mluvících zemích k okyselení moči (v rámci prevence bakteriálního přerůstání); v příbalovém letáku je výslovně uvedeno, že je třeba počítat s možností zvracení a s nevolností.

Dobrým zdrojem methioninu ve stravě jsou obilniny, ořechy (semena), ryby, vejce, jogurty a maso. Tudíž i stravou lze přispět k lepší kvalitě vlasů.

Dlouhodobě se užívat nedoporučuje.

Zdroj: Methionin na vlasy – nežádoucí účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP