Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MALO ŽELEZA

OBSAH

Příznaky nedostatku železa

Pokud tělu chybí železo, může to vést k anémii, může být oslabena duševní nebo fyzická výkonnost. Také je ovlivněn imunitní systém. Vnějšími příznaky pak bývají suchá kůže a vlasy, bledé a rozpraskané rty. Nejčastěji postiženy bývají ženy. Ale k nedostatku může dojít dokonce i u sportovců, kteří mají zvýšenou potřebu železa. K posílení deficitu dochází vzhledem k nedostatečné a málo vyvážené stravě. Lidé, kteří jsou vegetariány a nejedí maso, mají rovněž potíže při dodržení každodenních zásob železa. Nedostatek tohoto stopového prvku může být snadno neutralizován doplňky stravy.

Zdroj: Stopový prvek železo

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ NEDOZRÁLÝCH MERUNĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Fuchs.

Dobrý den,
obracím se s prosbou na všechny, kdo by mi mohli poradit,jak
zabránit padání zelených nedozrálých meruněk. Mám na zahradě asi 8-letý strom - odr, velkopavlovická.Určitě netrpí suchem a také ji nezalévám do přemokření. Listy jsou normální, zelené. Rozbor půdy jsem ještě nedělal.Strom každý rok bohatě odkvete a než stačí dobře vyvinuté plody dozrát,
tak jich většina odpadne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír kolej.

málo železa v půdě doplnit železo hnojením a nebo jako já zarytím pilin železa bez oleje a příměsí

Zdroj: diskuze Padání nedozrálých meruněk

Toxicita železa

Železo je potenciálně nebezpečný prvek. Je schopno katalyzovat vznik volných radikálů (Fentonova reakce), které poškozují buňky a jejich struktury. Nadbytek železa v organismu či jeho špatná místní distribuce (přítomnost volného dvojmocného železa) je tedy nežádoucí; i proto musí být metabolismus železa efektivně regulován na úrovni buněk i organismu.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJICI PURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IREN.

Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zvýšené kyselině močové použijte zde www.ceskenemoci.cz/n… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.

Zdroj: diskuze Potraviny obsahujici purin

Hodnoty železa v krvi

Ke vstřebávání železa dochází ve dvanáctníku (počáteční části tenkého střeva). Na rozdíl od ostatních minerálů je však železo velmi špatně vstřebatelné, do těla přechází pouze 10 % nebo méně z celkového příjmu železa.

Doporučená denní dávka železa je mnohem vyšší, než je jeho denní ztráta. Ztráty železa jsou u mužů zhruba 1 mg denně, u žen je to až 2 mg denně, důvodem vyšších ztrát u žen je menstruační krvácení.

Doporučené denní dávky železa podle věku (mg/den):

  • 0–6 měsíců – chlapci: 0,27 mg/den; dívky: 0,27 mg/den
  • 7–12 měsíců – chlapci: 11 mg/den; dívky: 11 mg/den
  • 1–3 roky – chlapci: 7 mg/den; dívky: 7 mg/den
  • 4–8 let – chlapci: 10 mg/den; dívky: 10 mg/den
  • 9–13 let – chlapci: 8 mg/den; dívky: 8 mg/den
  • 14–18 let – chlapci: 11 mg/den; dívky: 15 mg/den
  • 19–30 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
  • 31–50 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
  • 51–70 let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
  • 71 a více let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
Jiná doporučení:
  • v těhotenství: 27 mg/den
  • při kojení: 9 mg/den
  • v ČR dospělí: muži: 14 mg/den; ženy: 14 mg/den

Hodnoty železa jsou definovány vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin.

Ztráty železa u matky jsou při kojení nižší než při menstruaci, proto je doporučená denní dávka při kojení nižší než u žen v produktivním věku, které nejsou těhotné, ani nekojí.

Příčiny nedostatku železa:

  • zvýšené ztráty železa krvácením (při poranění, porodu, případně menstruaci);
  • nedostatečný příjem železa z potravy (strava obsahuje málo potravin s vyšším obsahem železa nebo naopak mnoho potravin, které brání vstřebávání železa v těle);
  • poškození sliznice tenkého střeva, které ztěžuje vstřebávání železa (například při celiakii, Crohnově chorobě, po operacích trávicího ústrojí).

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny s obsahem železa

Vliv nedostatku železa na akné

Železo dodává pleti svěží vzhled, a tím vlastně předchází jejímu stárnutí. Nezdravý a nápadně bledý vzhled bude zřejmě důsledkem nedostatku železa. Velkým zdrojem železa jsou sušené meruňky, semínka, oříšky, luštěniny, listová zelenina a vepřová játra.

Zdroj: Akné z nedostatku železa

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den už 3,dny mám ž žlutý průjem křeče v břiše, mám hypertext druhého stupně, málo železa v těle, stříbrnou žlázu, astma,alergie na ovoce cirkusové,seno,prach,peří, srst zvířat můžete mě poradit příčinu prujmu děkuji za odpovědi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Příčiny nedostatku železa

Hlavním důvodem nedostatku železa v organismu je jeho nedostatečný přísun v potravě, což souvisí s nevhodným stravováním. Dalším, a to extrémně důležitým faktorem, je ztráta krve. Nejběžnějším důvodem je pak pravidelné menstruační krvácení žen. Pokud se výše uvedené faktory zkombinují, je riziko vzniku anémie velké. Podobně může docházet ke ztrátám železa při dlouhodobých výskytech krve ve stolici nebo v moči. Další možností může být porucha vstřebávání železa ve střevě, nemoci spojené s průjmy, jako je neléčená celiakie či Crohnova choroba.

Naše tělo obsahuje cca jen 6 gramů železa, což je hmotnost asi tak jednoho hřebíku. Je to málo, a proto má náš organismus obrovskou snahu železem šetřit. Nedostatkem železa trpí především ženy. Neexistuje jednotná dávka železa, kterou by měly ženy tělu dodat. V rozmezí 19–50 let jim stačí 18 mg denně, v období těhotenství by však potřebná dávka měla činit až 27 mg. V období kojení by naopak měl být přísun železa jen 9 mg denně. U železa rozhodně neplatí „čím více, tím lépe”. Při přehlcení organismu totiž může dojít k poškození vnitřních orgánů, existuje zvýšené riziko vzniku cukrovky, infarktu nebo některých druhů rakoviny, a to především u starších lidí. Asi 8 mg železa za den lze přijmout díky čočce, špenátu, konzumaci hovězího či kuřecího masa, ořechů nebo cizrny. To vše dodá alespoň nějakou část potřebného denního množství.

Zdroj: Jak doplnit železo

Poradna

V naší poradně s názvem NIZKA HLADINA BILIRUBINU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DANIELA.

mám nizku hladinu bilirubinu t.j. 3,48 ked som bola na krvnom obraze čo to znamená.Začala som pit štavu z cvikle jablka a mrkvy každy den cca nepretržite 3 mesiace
neni to s tým spojené. Som anemicka mám malo železa. Ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nárazově nízká hladina bilirubinu v krvi není nic vážného a u většiny lidí není třeba žádných lékařských zásahů k jejímu zvýšení. Hladinu bilirubinu v krvi snižuje vitamín C podávaný ve vysokých dávkách. Váš pokles bilirubinu tedy může způsobit nepřetržité pití šťávy z červené řepy, jablka a mrkve, o kterém píšete. Z lékařského hlediska by bylo vhodné hladinu sledovat jednou za půl roku a pak teprve učinit nějaká opatření k jejímu zvýšení, jako například: snížení příjmu kofeinu a udržování příjmu vitaminu C na doporučených denních dávkách 60 mg za den. Dlouhodobě nízký bilirubin může signalizovat selhání ledvin a nebo přispět k rozvoji ischemické choroby srdeční.
Při anémii je vhodné doplňovat železo pomocí doplňků stravy. Je to efektivnější a lépe se odhadne potřebné množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nizka hladina bilirubinu v krvi

Nedostatek železa v těhotenství

Dostatečný přísun železa je pro normální průběh těhotenství nezbytný. Proto je nutné dbát na jeho dostatečný příjem v přirozené potravě již od začátku těhotenství, ve druhé a třetí třetině gravidity je nutno příjem železa ve stravě zvýšit až na dvojnásobek.

Nedostatek železa v těhotenství způsobuje únavu, slabost, hučení v uších, dušnost, malátnost, zácpu, nadýmání, bolesti hlavy, podrážděnost, nekoncentrovanost, bledost a zvýšený sklon k infekcím. V těhotenství navíc zvyšuje frekvenci spontánních potratů a předčasných porodů, přispívá ke zpomalení růstu plodu, k odlučování placenty a vzniku preeklampsie, způsobuje horší hojení porodních poranění a slabší kontrakce a ještě další, méně časté komplikace.

Málo pestrá strava složená především z bílé mouky, sladkostí a mléčných výrobků téměř žádné železo neobsahuje. (Jen pro zajímavost, bílá mouka obsahuje o 60 % železa méně než mouka celozrnná.) Místo sladkých zákusků raději mlsejte sušené ovoce – zejména sušené broskve a meruňky, fíky a švestky, které jsou bohatým zdrojem železa. Můžete si je dát jako součást müsli, jehož základem jsou ovesné vločky. Sušené ovoce před konzumací opláchněte pod proudem tekoucí vody.

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Diskuze

V diskuzi MÁLO VYLUČOVÁNÍ MOČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mornstejnova .

Vypijí 2 tekutiny a málo mocim

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Málo vylučování moče

Příčiny nedostatku železa

Červené krvinky obsahují protein nazývaný hemoglobin, který přenáší kyslík z plic do ostatních tělesných tkání. Hemoglobin je vyroben převážně ze železa. Když je vaše hladina železa nízká, vaše tělo produkuje méně červených krvinek, nebo je v červených krvinkách méně hemoglobinu, a tyto buňky nemohou nést tolik kyslíku. Nízká hladina železa může vyplývat z jídelníčku, ve kterém chybí železo, z neschopnosti absorbovat dostatek železa, nebo ze ztráty krve. Kromě toho, těhotenství může mít za následek anémii z nedostatku železa v důsledku potřeby železa rostoucího plodu. Pozor na kravské mléko. Mléko neobsahuje žádné železo, ale navíc ho úplně likviduje. Při bohaté mléčné stravě je nedostatek železa úplně jistý.

Zdroj: Akné z nedostatku železa

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den ,
prosím o radu zjistili mi nadbytek železa v krvi a nevím jakým potravinám se mám vyhnout.Můžete mi prosím poradit, jak a čím snížit přebytek železa.
Děkuji za radu přeji krásný den
s pozdravem Katka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi se léčí jednoduše odběrem několika decilitrů krve, při tak zvaném pouštění žilou. Provádí se to jednorázově v ambulanci lékaře a účinek vydrží několik týdnů. Co se týče dietních opatření, tak omezení potravin s obsahem železa bohužel nevede k úplnému vyřešení tohoto problému, ale může trochu pomoct. Omezte konzumaci červeného masa a snižte příjem vitamínu C, který podporuje ukládání železa z potravy. Rovněž vysoká spotřeba cukru může zvýšit absorpci železa. Naopak posilněte potraviny bohaté na vápník, vejce a čaj, ty mohou inhibovat absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Charakteristika železa

Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:

  • 300 až 400 g masa
  • 400 g žitného chleba
  • 350 g špenátu
  • 100 g dýňových semen

Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.

Zdroj: Stopový prvek železo

Diskuze

V diskuzi CLEMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartková ludmila.

dobrý den,
potřebuji poradit,na clematisu se objevují rezavé listy málo kvete,ošetřuji talentem,stanoviště je snad v pořádku na sluníčku kořeny zastíněné,málo výhonů ,jak stříhat ,děkuji bartková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor.

Clematis neboli plamének není náročný na půdu, prakticky v každé zahrádce roste dobře. Pokud je substrát kyselý, tak se doporučuje párkrát do roka půdu povápnit (zalít vápennou vodou). Důležité u klemátisu je zachování kořenů ve stínu a hlavně v chladu a naopak zelenou část vystavit na plné slunce. Z tohoto důvodu není vhodné jeho pěstování v nádobách. Nesnáší totiž přemokření a přehřívání kořenů. Úplně stačí, když ho zasadíte volné půdy a kolem něj vysadíte asi 50 cm vysoké letničky, které vytvoří potřebný stín a chládek. Stříhání se provádí jednoduše. Před tím, než začne clematis rašit se část zdravých výhonů seřízne na délku zhruba jednoho metru od země a zbylá část se seřízne na délku 40 cm od země. Takto vám znovu pěkně a hustě obrazí do velkých délek.

K hnědnutí listů a malému počtu květů: buď máte nevhodný kultivar a nebo máte v blízkosti rostlinu, která roznáší plísňové choroby. Často to bývají například jalovce, túje, nebo hrušně a to v okruhu až stovek metrů. Máte na výběr několik možností jak to řešit. Buď clematis vykopejte a nahraďte ho jinou odrůdou, například od souseda, kterému roste dobře. A nebo zkuste změnit fungicid a na místo Talentu použijte například Dithane DG NeoTec, Delan 750 SC a nebo Topas C 50 WP.

Zdroj: diskuze Clematis

Nežádoucí účinky nadbytku železa

Příjem většího množství než 200 mg železa za den může mít za následek otravu železem, konkrétně u dětí. Nadměrné užívání doplňků stravy s obsahem železa je považováno za primární faktor, který je zodpovědný právě za otravu u dětí. Některými z častých nežádoucích účinků nadbytku železa jsou:

  • Hustá a tmavá stolice, která je často spojena se zácpou.
  • Vzniká zde zvýšené riziko vážných zdravotních poruch, jako je diabetes, Huntingtonova choroba a rakovina.
  • Dochází ke zvýšenému riziku poškození jater, které je zapříčiněno právě nadbytkem železa v krvi.
  • Nadbytek železa způsobuje retenci tekutiny v plicích, což má za následek problematiku s dýcháním a nadměrný kašel.
  • Nadbytek železa ovlivňuje funkce srážlivosti, což vede k srdečním poruchám. Také může dojít k poklesu krevního tlaku a dehydrataci.

Zvýšená hladina železa v krvi je velmi vzácné a ojedinělé onemocnění, které může mít za následek velmi vážné komplikace.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem NÍZKÝ HEMOGLOBIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Dobry den , mohu se Vás zeptat na vysvětlení mých krevních výsledku ?? Posílám foto v příloze
Dekuji mnohokrát

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte hemolýzu. Nedostatek železa v těle. To může být způsobeno krvácením, například když odběr krve byl proveden během menstruace nebo krátce po ní. Nedostatek železa může vzniknout špatnou stravou. Na rychlé doplnění železa jsou k dispozici volně prodejné tablety. Zároveň je třeba nalézt příčinu nedostatku železa a odstranit ji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Zdroje železa

Nejbohatším zdrojem železa je maso a masné výrobky. Tělo přijímá železo z těchto potravin bez další konverze. Velké množství je také ve vaječných žloutcích, ale bohužel i hodně cholesterolu. Obilí, ořechy a semena obsahují větší množství tohoto stopového prvku. Pro cílené dodávky železa jsou užitečné pšeničné otruby, dýňová a sezamová semínka. Zelenina a ovoce mají nízký obsah tohoto stopového prvku. To platí i pro špenát, kterému je přisuzován – pouze kvůli nedorozumění – vysoký obsah železa. Absorpce železa je silně ovlivněna různými potravinami. Vitamín C má například pozitivní vliv na vstřebávání železa. Taniny obsažené v čaji, vínu, kávě, sójových výrobcích, fosfátu a některých analgetikách naopak brání ukládání železa.

Zdroj: Stopový prvek železo

Ovoce a zelenina s nízkým obsahem železa

Je nemožné vyhýbat se všem potravinám s obsahem železa a žít jen ze stravy složené z potravin bez železa, jako je smetana a olej. Pro zdravý život je důležité konzumovat zdravé množství ovoce a zeleniny. I když tmavá listová zelenina, jako je mangold, špenát nebo brokolice, obsahuje velké množství železa, je důležité je pravidelně konzumovat pro jejich zdravotní přínosy.

Je velmi těžké najít dostatečné množství ovoce a zeleniny bez obsahu železa. Některé druhy ovoce, jako je grapefruit, obsahují nízké hodnoty železa, ale mají vysoký obsah vitamínu C, který může zlepšit vstřebávání železa, například když se grapefruit konzumuje s potravinami s vysokým obsahem železa.

Jednoduše se vyhněte potravinám, které obsahují hodně vitamínu C, nebo je nekonzumujte v kombinaci s potravinami s vysokým obsahem železa. Zatímco mnoho druhů ovoce obsahuje vitamín C, můžete se rozhodnout je jíst odděleně od jídel bohatých na železo, abyste se vyhnuli zvýšení vstřebávání železa.

Mezi ovoce a zeleninu bez železa patří meloun, houby a rajčata.

Kromě tmavě listové zelené zeleniny bude obsah železa ve většině druhů ovoce a zeleniny pravděpodobně nižší, než jaký byste našli v červeném mase a mořských plodech.

Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa

Léčba

Léčba se zaměřuje především na korekci chudokrevnosti z nedostatku železa. Pacienti s Plummer-Vinson syndromem by měli mít dostatečný přísun železa v přijímané stravě, což může zlepšit dysfagii a bolest. Také je možná dilatace jícnu pomocí endoskopie, která umožní běžné spolknutí a průchod potravy. Obecně se podávají vitamíny skupiny B, preparáty železa u anemií, kyselina solná a pepsin u achlorhydrie. Při zjištění poloměsíčitých řas se podávají spasmolytika a provádí se dilatace.

Zdroj: Syndrom Plummer-Vinson

Léčba poruch metabolismu železa

Nadbytek železa se léčí dvěma způsoby. U hemochromatózy to jsou většinou pravidelné odběry krve (venepunkce). Účelem je snížit množství hemoglobinu a postupně i zásob železa v těle, které se využívají pro tvorbu nových krvinek. Je to léčba účinná, ačkoliv „pouštění žilou“ může znít strašidelně či obskurně, je to léčba zcela přiměřená a vlastně i bezpečná. V případě, že ji není možné použít (například u případů, kdy je nadbytek železa způsoben podáváním transfuzí, takže by bylo nesmyslné krev opět odebírat), se používají speciální léky, které z těla železo vyvazují a to je potom vylučováno (močí, respektive žlučí, a stolicí). Tyto léky se nazývají chelátory železa. Podávání některých těchto léků je poměrně svízelné a pro pacienta částečně nepříjemné, nové léky se však stále vyvíjejí. V každém případě snížení nadměrného množství železa může předejít těžkým komplikacím, z nichž některé vedou až k úmrtí.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Potraviny

Železo v potravinách má dvě formy – hem a non-hem. Železo označované jako hem se vyskytuje v živočišné potravě, která původně obsahovala hemoglobin, tedy v červeném mase, vnitřnostech, drůbežím mase nebo rybách.

Non-hem železo se vyskytuje především v rostlinné potravě, a to zejména v luštěninách, listové zelenině nebo sušeném ovoci. Určité množství non-hem železa se vyskytuje také v živočišné potravě.

Hem železo je v těle člověka vstřebáváno mnohem lépe než non-hem železo. Vstřebávání hem železa není příliš závislé na zásobách železa v těle a na potravinách, které jsou konzumovány spolu s hem železem. Naproti tomu vstřebávání non-hem železa je silně závislé na zásobách železa v těle (osoby s nedostatkem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek) a je také více než u hem železa ovlivněno složením konzumovaného pokrmu.

Zdroje non-hem železa:

  • čočka velkozrnná – 7,54 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • kešu – 6,68 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • tofu – 5,36 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • fazole hnědé – 5,02 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • lískový ořech – 4,70 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • hrách – 4,43 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • mandle – 3,72 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • špenát – 2,71 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • sušené meruňky – 2,66 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • rozinky – 1,88 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
Zdroje hem železa:
  • kuřecí játra – 8,99 mg/100 g syrového masa
  • hovězí játra – 4,90 mg/100 g syrového masa
  • králičí maso (stehno) – 1,57 mg/100 g syrového masa
  • hovězí maso (zadní) – 1,54 mg/100 g syrového masa
  • krůtí maso (prsa) – 1,20 mg/100 g syrového masa
  • treska – 1,05 mg/100 g syrového masa
  • tuňák – 1,02 mg/100 g syrového masa
  • vepřové maso (kýta) – 0,77 mg/100 g syrového masa
  • kuřecí maso (prsa) – 0,74 mg/100 g syrového masa
  • losos (umělý chov) – 0,34 mg/100 g syrového masa

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Jak doplnit železo

Nejbohatším zdrojem železa je třtinová melasa, šťáva ze švestek, sušené meruňky, ořechy, semena dýní, pšeničné klíčky a otruby. Dále jej obsahují luštěniny, zelená listová zelenina, mořské řasy, datle, fíky, hovězí játra, korýši. Železo likviduje vitamin E v těle, proto je důležité, aby mezi jejich užíváním byl alespoň desetihodinový interval. Všechny chemické potravinové doplňky obsahující železo udržujte mimo dosah dětí. Již pět tablet s obsahem velké dávky železa či několik hltů kapek může malé dítě i zabít!

Denní dávka železa:

  • nemluvňata – 6 mg,
  • děti 1–3 roky – 7 mg,
  • děti 4–6 let – 8 mg,
  • děti 7–9 let – 10 mg,
  • děti 10–12 let – 12 mg,
  • od 13 let do stáří – 15 mg.

Zdroj: Akné z nedostatku železa

Jak se projevuje nedostatek železa

Železo je jedním z velmi důležitých prvků, ale bohužel většině populace chybí. V lidském těle se nachází 3 až 5 gramů železa. Denní úbytky jsou 0,03–0,08 mg denně močí, dále při menstruaci okolo 40 až 80 mg denně, a další, mnohem větší ztráty mohou být se ztrátou krve při úrazech a operacích. Železo potřebují všechny tělesné orgány. Je nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek přenášející kyslík k buňkám. Také je částí myoglobinu, který zásobuje kyslíkem svaly, je součástí celé řady enzymů a zaujímá důležité místo v imunitním systému. Tím, že železo pomáhá distribuovat kyslík (jako součást hemoglobinu a myoglobinu), zásobuje také celé tělo energií. Zvýšené nároky na železo mívají děti v období růstu, těhotné a kojící ženy. Ženy, které mají jen mírný nedostatek železa, bývají zimomřivější než ženy s přiměřenou hladinou železa. Nedostatek železa v organismu způsobuje chudokrevnost neboli anémii.

Zdroj: Akné z nedostatku železa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP