Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PANADOL

OBSAH

Panadol Extra

Panadol Extra obsahuje kombinaci dvou léčivých látek, která je účinná proti bolesti a horečce – paracetamol a kofein. Paracetamol zajišťuje úlevu při bolesti a snižuje zvýšenou tělesnou teplotu. Kofein zvyšuje analgetický účinek paracetamolu, zmírňuje únavu, mírně podporuje dýchání a krevní oběh u horečnatých onemocnění. Panadol Extra nedráždí žaludek.

Léčivými látkami jsou paracetamolum (500 mg) a coffeinum (65 mg) v 1 potahované tabletě.

Zde můžete vidět cenu produktu Panadol Extra.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Bendova.

Může si vzít při warfarin psnadol nebo paralen 500

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Panadol i Paralen je možné užívat i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Nejprodávanější léky při prořezávání a bolesti zoubků

  • Paralen čípky 5 x 100 mg
  • Paralen Pro Infantibus tbl. 20 x 125 mg
  • Calgel ústní gel 10 g
  • Paralen suspenze 100 ml
  • Panadol Junior čípky 10 x 250 mg

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBÓZA DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Popiková.

Dobrý den ,manžela chytla velká bolest dolní končetiny .jedná se o oteklý kotník
plus nártu a část lýtka . V květnu u něho byla provedena operace zanoření tenkého střeva .Na nohu nemúže šlápnout. Bere Eligius .mohu mu dávat teplý nebo studený obklad a proti bolesti panadol ? Děkuji Popíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud chcete manželovi opravdu pomoci, tak ho dopravte k praktickému lékaři, aby mu otok na noze vyšetřil a určil jeho příčinu. Poté postupujte podle jeho doporučení. Jakékoliv léčitelské pokusy na manželovi mu mohou ublížit na zdraví a to může vyústit až v trestně právní následky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin

Warfarin a Paralen

Bezpečně můžete užít na bolest léky, které srážlivost krve neovlivňují, například ty s účinnou látkou paracetamol (Panadol Novum, Paralen). To znamená, že k Warfarinu si Paralen v doporučeném dávkování vzít smíte.

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý večer, jaké léky od bolesti (páteř) mohu užívat při léčbě warfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky proti bolesti, které můžete užívat společně s Warfarinem jsou Tramal, Panadol, Paralen, Novalgin a Tralgit.

Při Warfarinu nesmíte užívat Ibalgin, Ibuprofen, Brufen a další nesteroidní antirevmatika. Stejně tak ani Anopirin, Acilpirin, Dextrometorfan, Acylcoffin, Superpyrin, Aspirin, Nurofen, Voltaren, Veral, Dicloreum a Diclofenac.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Warfarin a Paralen

K samoléčbě běžných potíží (například bolesti, horečky) lze bez porady s lékařem či lékárníkem užít paracetamol (například Paralen®, Paramegal®, Panadol®) v dávce 500–1 000 mg (1–2 tablety), a je-li nutné, lze dávku opakovat po 4–6 hodinách, a to maximálně do celkové denní dávky 2 000 mg.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Diskuze

V diskuzi HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bereneiter.

Po oslabení imunity po nemoci akutního zánětu slinivky se mi vytvořil šíleně bolestivý pásový opar . Postižený levý bok až do půlky zad. Puchýře odezněly po 2 měsících a v současné době mám fialové skvrny na postiženém místě a stále to moc bolí . Zřejmě mám stále vnitřní zánět. Kdo poradí co s tím a jak dlouho ještě budu trpět ? Děkuje penzista 1938 .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanča.

Dobrý den, vnitřní pásový opar je opravdu velmi bolestivý. Mě pomohly injekce Milgama, vitamin C long efekt, Hlíva forte s rakytníkem a echinaceou na zvýšení imunity a hlavně proti bolesti Panadol extra tbl.Téměř po měsíci trvání jsou bolesti únosné, ale jak potrvají ještě dlouho, než odezní - to nikdo s jistotou neřekne.
důchodkyně Hanča

Zdroj: diskuze Hojení pásového oparu

Vhodné léky proti bolesti při léčbě Warfarinem

Na snížení horečky a ztišení bolesti lze užívat Panadol (1–2 tablety po 4–6 hodinách), na kašel jsou vhodné tablety Bronchipret (3x denně 1 tabletu před jídlem) a pro rychlejší léčbu a lepší funkci imunitního systému Preventan Akut (1 pastilku ráno, druhou večer).

Bezpečně lze na bolest užít léky, které srážlivost krve neovlivňují, a to paracetamol (například Panadol Novum, Paralen).

Bez vědomí lékaře nesmíte brát na bolest žádné jiné léky než ty, které obsahují čistý paracetamol.

Mydocalm lze k Warfarinu užít, pakliže o této kombinaci ví lékař.

Při léčbě Warfarinem můžete na bolavá místa aplikovat konopnou mast za předpokladu, že mast není s hřejivým účinkem, nebudete ji nanášet častěji, než je doporučené, a léčba nepřesáhne délku 7–10 dnů.

Na bolest kotníku lze použít při užívání Warfarinu například Veral gel, a to za předpokladu, že ho budete nanášet v doporučeném množství, 2x denně a ne déle než 10 dní.

Na bolestivá místa smíte používat Dolgit krém v doporučeném množství, ale neměli byste ho nanášet častěji než 2x denně a používat déle než 1 týden.

Zdroj: Stacyl a Warfarin

Diskuze

V diskuzi CHRIPKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juliana.

Když už to na člověka vleze, tak je opravdu nejlepší zalézt do postele, vzít si Panadol, plnou konev čaje s citrónem a s medem a potit, potit, potit. K tomu ještě přidávám Wobenzym, který je na podpoření imunitního systému a díky enzymům, které obsahuje, se nemoc vyvíjí k lepšímu daleko rychleji. Mám slabší imunitu a často na mě v období chřipek něco vleze. Na doporučení lékaře, si dělám jednou za rok 2 měsíční Wobenzymovou kůru a jsem na tom podstatně lépe.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: chripka

Zaléhání uší při rýmě

Zaléhání uší při rýmě bývá způsobeno zánětem horních cest dýchacích spolu s otokem Eustachovy trubice (spojuje nosohltan a střední ucho, je to trubice vyrovnávající tlak ve středouší).

Při tomto příznaku je dobré užívat nosní kapky na splasknutí sliznice, hlavní je zvládnout rýmu. Pomoci mohou i protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, případně i paracetamol (Panadol, Paralen). Pomáhají také léky proti alergii (antihistaminika, například Zodac, Zyrtec, léčivá látka je cetirizin). Pokud by vás ucho opět bolelo nebo pokud by rýma byla hnisavá či se vám zhoršoval sluch, je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Zaléhání v uších

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA A JEHO CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Hanzalová.

Dobrý den, mám dotaz. Užívala jsem lék Warfarin a nyní budu brát Pradaxu. A prosila bych od vás odpověď, čeho se mám vyvarovat při užívání Pradaxy. Zatím vím, že se mám vyhnout bylinkám třezalce a šalvěji. Ostatní bylinkové čaje můžu? Také kustovnice čínská a chia semínka nejsou vhodné? A co kolagen Q10 Omega3 mastné kyseliny?
Můžu multivitamíny s minerály? Na kosti potřebuji vitamín D3, který mi předepisovala doktorka. Neměla jsem ho skoro rok. Léky vhodné jsou typu Paralen, Panadol a Paracetamol?
A jak je to se stravováním? Můžu špenát,brokolici,salát,česnek a ostatní zeleninu, která se musí "hlídat" při užívání Warfarinu??
Děkuji za vaši odpověď, na co je třeba dávat pozor při užívání Pradaxy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa je místo Warfarinu za odměnu a to zejména proto, že při něm nemusíte sledovat téměř žádná omezení v tom, co zkonzumujete. Oproti Warfarinu můžete jíst zeleninu bez omezení. Jen si dejte pozor v případě bolesti a jejího tišení. Z volně prodejných léků proti bolesti můžete použít pouze Paracetamol (Paralen). Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a při příští návštěvě poproste o vhodné léky na bolest, které jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Léčba výtoku z ucha

Při nekomplikovaném virovém zánětu stačí obvykle místní léčba. Při ní lékař vkládá do ucha vatové tampónky napuštěné léčivou látkou. Bolest v uchu lze zmírnit i aplikací tepla: na postiženou stranu přiložte ohřívací láhev naplněnou teplou vodou a zabalenou do ručníku. Teplotu sníží paracetamol (Paralen, Panadol a podobně), ucpaný nos uvolní nosní kapky. Při přetrvávajících horečkách a známkách bakteriální infekce se musí nasadit antibiotika, jež se užívají obvykle 10 dnů.

Při nahromadění většího množství tekutiny za bubínkem a jeho vyklenutí se může lékař rozhodnout pro již zmíněnou paracentézu. Jedná se o propíchnutí bubínku, díky kterému odteče hnis ze středoušní dutiny.

Zdroj: Výtok z uší

Diskuze

V diskuzi AKTIVOVANÁ KOXARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VB.Svoboda.

Dobrý den, u mě se objevily účinky koxartrozy ze dne na den ,19.6. vše dobé ráno 20.6. jsem nemohl chodit. Byl to pro mě šok. Udělali mi snímky pravé kyčle stanovili koxartrozu 2,5 až 3 stupně. Bolí mě tríselná šlacha na pravé noze ale taky achilovka na levé noze.Asi je to tím spojené. Nejhořší když mám vstát ze židle nebo z auta. Bolí mě i pravé koleno a oblast holeně z pravé strany asi je to vše spojené.Předtím jsem ušel přes den 5 až 6 km. Dnes ujdu 1,5 km. Je mi 83 let. Nevím jaké mám vyhlídky.Nic na to neberu pouze někdy kvůli bolesti PANADOL ale tj. pomoc na 1/2 dne. Nevím jaké mám vyhlídky,jestli mi dají náhradu v mých letech,nevím . Ale aby to nebylo ještě horší, toho se nejvíc obávám.Mám sedavé zaměstnání jako projektant.Nevím jak to mohlo vzniknout.
Nevím příčinu jestli z jídla,skutečnost je taková ,že jsem bral letos čtvery antiobitika dost silná ,na chlamidie a na boreliozu + kortikoidy na moje astma,z toho mám největší podezření, že zde je příčina mého současného akutního zdravotního stavu.
Jsou všelijaké přípravky chodra ,nevím nemám to vyzkoušené a obávám se abych si nepřitížil.
Děkuji za zprávu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aktivovaná koxartroza

Pradaxa a léky proti bolesti

Bylo prokázáno, že podávání nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků ke krátkodobé analgezii není spojeno se zvýšeným rizikem krvácení při společném podávání s dabigatran-etexilátem. Při chronickém podávání však nesteroidní protizánětlivé léčivé přípravky zvýšily riziko krvácení přibližně o 50 % u dabigatran-etexilátu i warfarinu.

Na bolest se při současném užívání léku Pradaxa nedoporučuje užívat nesteroidní antiflogistika, mezi něž patří Surgam nebo například Ibuprofen, protože ty obecně při dlouhodobé léčbě zvyšují riziko krvácení. Je ale možné užívat například Paralen, Novalgin, Tramal, Zaldiar.

Bez doporučení lékaře neužívejte jiné léky na bolest než ty, které obsahují pouze paracetamol (například Panadol Novum, Paralen). Léky na bolest, které obsahují diclofenac, ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou a podobně, zvyšují riziko vnitřního krvácení a poškození trávicího traktu.

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Diskuze

V diskuzi VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanča.

S politováním musím konstatovat, že vnitřní pásový opar, který mě postihl, nepoznal nikdo na pohotovosti, kterou jsem navštívila v bolestech tři dny po sobě. Ačkoliv jsem si "stěžovala" na velké bolesti od oblasti levého bedra směrem do pupku, citlivost kůže v celé šířce s pocitem pálivé až řezavé bolesti....prostě na kůži není nic viditelného! Až potřech dnech diagnostikoval obvodní lékař pásový opar vnitřní. Na kůži se mi vytvořil po třech dnech pouze flíček velikosti koruny, červený, ale za to velmi bolestivý a z něho bolest vyzařovala po celé délce výše popsané oblasti.Lékař nasadil Herpesin tbl a hlavně léky proti urputné bolesti Novalgin, Panadol extra a Milgama injekce. Nemoc trvá téměř měsíc a stále přetrvávají bolesti / již při analgetické léčbě/ jsou únosnější. Kbyby nemoc byla objevena včasněji, možná bych tolik netrpěla.Hlavně jsem byla vyšetřena na úplně něco jiného a odlišného.
Jak asi tato zrádná nemoc s bolestmi bude trvat dlouho?Lze již nyní chodit do sauny, vířivky nebo bazénu?Nebo je nutné více odpočívat?
Hanča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanča.

Když více s tou rukou pracuji tak večer mám větší bolesti,asi to chce klid.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Léky proti bolesti

Než začnete sáhnete po přípravcích s velmi silným účinkem, vyzkoušejte nejprve tříprocentní roztok peroxidu vodíku, který je určený přímo k aplikaci do úst. V této koncentraci dezinfikuje a je aseptický. Také tiší bolest, ale je potřeba si po něm vypláchnout ústa vodou a nikdy jej nepolykat.

Z léků na tišení bolesti od zubů je dobrý paracetamol, který mohou užívat i lidé s vředovou chorobou žaludku nebo dvanácterníku nebo jedinci, kteří berou léky na ředění krve. Dokonce by neměl být škodlivý ani v těhotenství. V lékárně najdete tento preparát v přípravcích Paralen, Panadol, Medipyrin nebo Efferalgan. Paracetamol bývá ale také kombinován s dalšími účinnými látkami, jako třeba s kofeinem.

Vysoce účinné jsou rovněž přípravky s ibuprofenem jako Ibalgin nebo Nurofen, nebo jeho kombinace s kofeinem.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem AULIN V PRÁŠKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel He KREJCOVA.

pri uzivani Xarelto 15,mg. mohu uzit AULIN obcas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto je skvělý lék na zpomalení srážlivosti krve, protože se při něm nemusí držet žádná dieta, jako třeba u Warfarinu. Ovšem tyto výhody jsou vyváženy zase tím, že u Xalerta nemůžete běžně používat většinu volně prodejných tabletek proti bolesti. Mezi tyto rizikové léčivé látky patří i nimesulid, který je obsažen právě v prášku Aulin. Souběžné podávání Xarelta a Aulinu neznamená významnou kontraindikaci, nicméně může vést ke zvýšenému riziku krvácení.

Pokud tedy nemáte jinou možnost a vezme si jednorázově tablety Aulinu, i když se léčíte Xalertem, tak se nic moc nestane, ale při dlouhodobějším užívání s více než třemi dávkami, již musíte hlídat krvácení z nosu, úst a hlavně skrytá krvácení do trávicího traktu, která poznáte podle výrazně tmavé stolice. Pokud se krvácení vyskytne a nabývá na intenzitě i frekvenci, pak musíte snížit dávkování Aulinu nebo od jeho užívání zcela upustit.

Pokud se léčíte Xareltem a užijete tabletu Aulinu, tak užijte co nejnižší účinné dávky po co nejkratší dobu, čímž výskyt krvácivých komplikací minimalizujete.

Které volně prodejné léky proti bolesti můžete užívat bez obav, i když užíváte Xarelto?
K tlumení bolesti u pacientů na Xareltu se bezpečně používá paracetamol v dávce 500 až 1000 mg každých 8 hodin. Paracetamol najdete pod názvy léčivých přípravků jako Paraceta, Parapyrex, Panadol, Coldrex. Všechny jsou k dostání bez předpisu a stojí pár korun.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto a Aulin

Maximální bezpečná dávka

Paracetamol se prodává ve formě nepotahovaných bílých tablet nebo v podobě čípků a suspenze. Na předpis je dostupný také jako infuze pod obchodním názvem Perfalgan. V Česku je lék schválen a běžně používán, zakoupit se dá i bez lékařského předpisu v lékárně pod obchodním názvem Paralen, výrobcem je společnost Zentiva. Dalšími léky obsahujícími paracetamol jsou například Panadol, Febrisan, Medipyrin a Coldrex.

Obvyklé dávkování je 500–1000 mg paracetamolu v jedné dávce (tedy 1–2 tablety Paralenu), lze opakovat po 4–6 hodinách, maximálně však 4 g (8 tablet Paralenu) za den. Děti obvykle užívají 10–15 mg/kg své váhy, maximálně pak 50 mg/kg za den. V těhotenství smí být paracetamol užíván ve všech trimestrech. Existuje i Paracetamol ve formě šumivých tablet a injekčního roztoku.

Paracetamol nesmí být užíván spolu s jinými inhibitory COX-2, například nimesulidem (přípravky Aulin, Nimesil a další), a s jinými léky, o kterých je známo, že ovlivňují játra, nebo pokud je přítomno jiné vážné onemocnění jater nebo akutní zánět jater. Dále pak nesmí být užíván při hemolytické anémii (typ chudokrevnosti).

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Doporučená dávka paracetamolu

Doporučená dávka by nikdy neměla překročit 4 gramy denně, tedy 8 tablet. Paracetamol se nachází v Panadolu, Paralenu, Paramegalu, Paramaxu a v kombinovaných přípravcích, jako je třeba Coldrex, Ataralgin, Valetol, Panadol Extra, Saridon nebo Migralgin. Při běžném použití jedné tablety s paracetamolem po šesti hodinách se nebezpečný vliv této látky neprojeví.

Pokud zaháníte chřipku a nachlazení paracetamolem a k tomu si pro zahřátí občas přidáte grog nebo svařené víno, vážně si poškozujete játra, nebo si můžete způsobit vznik mozkových problémů. Lehké předávkování se však těžko rozpozná a při těžkém předávkování může dojít k život ohrožujícím stavům.

Jestliže vám paracetamol nezabírá, neberte si další prášek, ale kontaktujte svého lékaře nebo lékárníka a domluvte se na adekvátní léčbě. Nepodceňujte riziko předávkování paracetamolem. Možná právě teď leží na operačním sále mladý člověk, kterému se tým lékařů snaží za každou cenu zachránit život pomocí transplantace jater. K závažným problémům dochází již po požití 3 g paracetamolu u dětí, 7 g paracetamolu u dospělých, u alkoholiků stačí dokonce 4–6 g paracetamolu!

Nehazardujte se svým zdravím z nevědomosti!

Zdroj: Otrava paracetamolem

Warfarin a léky na bolest

Warfarin v kombinaci s Ibalginem zvyšuje riziko krvácení, proto je Ibalgin k Warfarinu kontraindikovaný. Také lék Tramadol zvyšuje účinek Warfarinu. Léky jako je Ibalgin a jemu podobné totiž výrazně zvyšují riziko vnitřního krvácení. Movalis si můžete k Warfarinu vzít pouze v opodstatněných indikacích na doporučení lékaře. Je zde nutná opatrnost při užívání obou léků současně, protože tato kombinace zvyšuje riziko poškození trávicího traktu a vnitřního krvácení. Indobene gel k Warfarinu smíte použít 1–2x denně na bolestivá zánětlivá místa v tenké vrstvě a pouze na menší plochy těla. Na bolestivá místa smíte používat i Dolgit krém v doporučeném množství, ale neměli byste ho nanášet častěji než 2x denně a používat déle než 1 týden. Gel byste neměli bez porady s lékařem používat déle než 5–7 dní v kuse. Aulin také může účinek Warfarinu nepříznivě ovlivnit. Doreta sice může ovlivnit účinek Warfarinu, nicméně ji lékař může k Warfarinu předepsat, a je-li třeba, upravit dávkování léků. Gel Lioton 100 000 není pro pacienty užívající Warfarin vhodný, jelikož může prodloužit dobu, za kterou dojde ke srážení krve (protrombinový čas).

Bezpečně se mohou užít léky na bolest, které srážlivost krve neovlivňují, například paracetamol (Panadol Novum, Paralen). Bez vědomí lékaře nesmíte brát na bolest žádné jiné léky než ty, které obsahují čistý paracetamol.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Volně prodejné léky na bolest hlavy:

Analgetika:

Jsou to léky tlumící náhlou bolest a mnoho z nich je možné zakoupit v lékárnách bez lékařského předpisu. Jejich užívání se doporučuje také u prvních varovných příznaků signalizujících migrénu – včasné podání dokáže migrénu zastavit. Analgetika však nejsou vhodné k dlouhodobému užívání, protože se jejich účinek snižuje a dávky je potřeba neustále zvyšovat. Navíc při určité dávce těchto látek se jejich účinek pak už nezvyšuje.

Další účinné látky:

Mezi hojně rozšířené patří preparáty na bázi látek jako je ibuprofen (Brufen, Ibalgin, Nurofen) a naproxen (Nalgesin). Účinkem jsou velmi podobné kyselině acetylsalicylové, uvádí se však, že jsou méně dráždivé na žaludek. Naopak kyselina acetylsalicylová je účinná látka proti bolesti obsažena v různých lécích, avšak obvykle působí dráždivě na žaludek. Patří sem např. Acylpyrin, Anopyrin 400, Aspirin atd. Další skupina léků obsahuje paracetamol, který nepůsobí dráždivě na žaludek, avšak při předávkovaní poškozuje játra. Patří sem např. Medipyrin, Panadol, Paralen, Ataralgin, Valetol a další. Některé z uvedených léků obsahují i jinou přidanou účinnou složku, jejíž úkolem je zajistit rychlejší účinek. Mnoho z preparátů obsahuje také kofein, ten však brání spánku. Obecně se právě spánek považuje za výborný prostředek proti bolesti.

Přírodní alternativa přípravků proti bolesti:

Existují dokonce přípravky ulevující od bolesti založené na bázi účinných složek, které jsou organismu zcela přirozené.

  1. Za zmínku stojí např. HERBAACTIVE - gel na bolest hlavy a migrénu je čistý přírodní produkt s kombinovaným účinkem léčivých bylin, mentolu a eukalyptu je určen k tlumení bolestí hlavy při migréně, únavě, stresu.nebo neurotických potížích (Cena: 41 Kč)

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Domácí léčba bez antibiotik

Pokud současně s bolestí v krku stoupne tělesná teplota nad 38 °C, je lepší, když pacienta vyšetří praktický lékař. Pokud by byl nemocný alergický např. na včelí bodnutí, nebude možné mu podat léky s obsahem včelích produktů (např. propolisu).

Podpůrná léčba a opatření:

  • klid na lůžku,
  • dostatek spánku,
  • zvlhčování vzduchu, ionizátor, časté větrání,
  • omezte příjem mléka a mléčných výrobků (přivodily by větší zahlenění),
  • polotekutá strava (kvůli polykacím problémům), lehká, výživná strava: teplé polévky, ovoce, zelenina, libové bílé maso; zdvojnásobit příjem teplých tekutin – čaje, polévky, atd.
  • případný chrapot můžeme léčit kloktadly, spreji, pastilkami, k uvolnění hlenů napomohou slané roztoky – Vincentka roztok, kloktat teplou slanou vodu, šalvěj, zelený čaj, teplou vodu s citronem a medem,
  • suché zábaly – šátek na krk, anebo Priessnitzovy obklady: mokrý ručník nebo kapesník překryjte suchým ručníkem nebo šálou a nechte působit 30 minut,
  • při silné bolesti v krku lze podávat přípravky s obsahem lokálních anestetik (lidokain, benzokain, tetrakain), mohou je však užívat jen pacienti bez alergie na dané látky a bez poruch srdečního rytmu,
  • volně prodejným antibiotikem je lokálně účinný Bioparox, který mohou užívat i těhotné a kojící ženy, pro které jsou mnohé jiné přípravky kontraindikované,
  • lze podat i analgetika a antipyretika (proti bolestem a zvýšené teplotě) obsahující ibuprofen či paracetamol (např. Paralen, Panadol); nicméně zvýšená teplota je přirozenou obrannou reakcí organismu a netřeba ji snižovat hned (řekněme do 38 °C ji lze „tolerovat“ resp. nechat pracovat ve prospěch léčby),
  • samozřejmě nekuřte, vyhněte se i pasivnímu kouření, a nepijte alkohol.

Zdroj: Angína

Nesteroidní protizánětlivé léky

Jak již bylo zmíněno výše, mezi léky na dnu bez předpisu patří nesteroidní protizánětlivé léky. Jsou to jedny z nejpředepisovanějších a nejužívanějších léčiv. Nenajde se snad člověk, který by je za rok vícekrát neužil, takže se jejich spotřeba celoročně jen v ČR počítá na tuny. Kromě nesporného přínosu však mají tyto léky řadu vedlejších účinků, v některých případech smrtelných. Většina těchto léků se užívá k úlevě při akutní bolesti, jedná se o účinná analgetika.

Nejpředepisovanější léky:

  • kyselina acetylsalicylová – léky Aspirin, Aggrenox, Godasal, Acylpyrin a další
  • diclofenac – léky Almiral, Diclofenac, Dolmina, Monoflam, Veral, Voltaren a další
  • ibuprofen – léky Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen a další
  • indometacin – lék Indometacin a jiné
  • ketoprofen – lék Fastum gel a jiné
  • meloxikam – léky Recoxa, Apo-Meloxicam, Meloxicam a další
  • metamizol – lék Novalgin a jiné
  • nimesulid – léky Nimesil, Aulin, Coxtral a další
  • piroxicam – lék Flamexin a jiné
  • kyselina thiaprofenová – lék Surgam a jiné
  • dexketoprofen – lék Dexoket a Ketesse

Tyto léky mají velké množství nežádoucích účinků, které se objevují při jejich nadměrném užívání. Typické jsou nejrůznější trávicí obtíže včetně zvýšení rizika krvácení do trávicí trubice, žaludečních zánětů a žaludečních vředů. Léky mohou narušit funkci ledvin, vyvolat zvýšení jaterních testů, způsobit bolesti hlavy a alergické reakce. Některé mohou způsobit onemocnění jater a poškození sluchu, jiné výrazně zvyšují riziko krvácivých stavů v kombinaci s jinými léky na ředění krve.

Proto je nutné si uvědomit, že tato léčiva by měla být využívána v co nejmenší míře a ideálně dle doporučení lékaře (jsou-li na předpis).

Mějte na paměti, že účinná látka paracetamol (léky Paralen, Paracetamol, Panadol a podobně) sice vykazuje vlastnosti obdobné nesteroidním protizánětlivým lékům, ale do této skupiny se neřadí, protože je zde téměř nulový protizánětlivý efekt. Efekt tohoto léčiva spočívá především ve snížení horečky a částečně i bolesti.

Zdroj: Dna – léky bez předpisu

Zánět dutin

Zánět dutin, odborně sinusitida, je zánět vedlejších nosních dutin, které se nacházejí v kostech lebky. Při akutním zánětu dochází k otoku sliznice těchto dutin. Řasinky, kterými je sliznice pokryta, nedokážou odstraňovat hlen a ten se v dutinách hromadí. To je živnou půdou pro bakterie, které se zde pomnoží. Mezi příznaky patří hnisavý výtok z nosu zelenožluté barvy, horečka, otok tváří, bolesti hlavy, pocit tíhy a bolesti nad dutinami, bolesti zubů, uší, očí, tlak v lebce, potíže s dýcháním, ztráta čichu, celková únava a nevolnost. Chronické záněty dutin jsou takové, které trvají déle než 12 týdnů. Vznikají především z důvodu špatně vyléčeného či neléčeného akutního zánětu dutin. Projevují se trvalou sekrecí z nosu, horší průchodností nosních průduchů, což může vést ke chrápání a vleklým a častým zánětům horních cest dýchacích.

Při léčbě se provádí nejprve rentgen dutin a provede se výtěr pro mikrobiologické vyšetření, kdy se pomocí kultivace odhalí původce onemocnění. V domácím prostředí se používají kapky do nosu, které zprůchodní dýchací cesty, je nutný dostatečný příjem tekutin a zvýšený příjem vitaminu C. V případě zvýšené teploty se doporučuje například Panadol, který účinkuje i proti bolesti. Je-li u pacienta diagnostikována virová infekce, bude muset nemoc vyležet, tedy klid na lůžku, přikládání teplých obkladů a proplachování dutin slanou vodou. Lékař může předepsat inhalační kortikoidy na potlačení zánětu a nosní kapky na snížení otoku sliznice. Při bakteriální infekci budou nasazena antibiotika. Průměrná doba léčby je kolem sedmi dnů. Pokud by léčba nezabrala, je na místě antibiotika změnit nebo přistoupit k výplachu dutiny takzvanou punkcí. Ačkoliv je tato metoda širokou veřejností špatně přijímána, není se čeho bát. Při správném provedení je zákrok nepříjemný, ale nebolestivý. Punkce dutin spočívá v otevření vedlejší dutiny jejím propíchnutím v místním znecitlivění. Dutina se propláchne, vyčistí a vypustí se hnis. Někdy je potřeba zákrok zopakovat.

Zdroj: Zánět


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Vladimíra Krejčíková

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP