Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠPATNÁ FUNKCE MOČ SVERAČE

OBSAH

Jícen v cizím jazyce

  • latinsky se jícen nazývá oesophagus;
  • slovensky se jícnu říká pažerák;
  • anglicky je jícen esophagus.

Zdroj: Funkce jícnu

Diskuze

V diskuzi CO ZPŮSOBUJE ŠPATNÁ FUNKCE ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Janusová.

Dodrý den. Chci se zeptat jestli může mít podíl špatná funkce štítné žlázy na depresých. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Moje vysledky FT4 12,09 pmol hTSH 7,019 mU/l.Dg.autoim .Dg.autoim thyreoltida shypolhyreososu steatoheaptilida. Mam nedočinnost štitné žlazy. A jak je možno lečit alternativní medicinou. Jsem alergik na léky, penicilin, dumox,ketazon Faktu Proctoglivenol,Biseptol,Corsin eutrylox cordaron Sotahexal Walfarin Tetanus. Béru letrox rano 100.Děkuji za odpověd spozdravem Irena . Je mi 77 let.

Zdroj: diskuze Co způsobuje špatná funkce štítné žlázy

Polyurie a polydipsie

Polyurie a polydipsie je spojena s nadměrnou žízní a nadměrným močením. Tento stav může být vyvolán onemocněním jater, ale i jinými onemocněními.

Zdroj: Projevy špatné funkce jater

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPATNÁ FUNKCE JATER PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat na Pomalé domácí čištění organismu olejem.
Píšete zde že je třeba každé ráno na lačno užívat 1,5 lžíce olivového oleje, 1 lžíci medu a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy a to jednou do roka.
Otázka _ to čištění se provádí každé ráno na lačno jak dlouho?

Děkuji Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pomalé čištění se dělá každý den ráno po dobu půl roku. Pak půl roku pauza a potom znovu.

Zdroj: diskuze Špatná funkce jater příznaky

Vhodné pupeny a účinky tinktur z pupenů stromů

Pupeny pro správnou léčbu gematerapií je třeba sbírat v době, kdy na jejich povrchu začne viditelně prýštit čirá lepkavá kapalina - míza. Každý strom je třeba několik dní pozorovat a pak zvolit nejvhodnější dobu sběru jeho pupenů. Každý druh stromu má na lidské zdraví jiné účinky a tedy i tinktury budou účinkovat každá na něco jiného.

  • Tinktura z pupenů z olše a vinné révy pomáhá na vnitřní zánětlivé stavy.
  • Tinktura z pupenů z břízy, habru a lísky stimuluje funkci jater a pomáhá tak například na akné, o to více, že habr ještě také stahuje póry a zklidňuje pokožku. Akné a špatná funkce jater spolu souvisí, akné totiž patří mezi hlavní příznaky tam, kde jsou nemocná játra. Další příznaky nemocných jater jsou hnědé kruhy pod očima, těmi je také signalizována špatná funkce jater.
  • Tinktura z pupenů břízy sama o sobě stimuluje ledviny.
  • Tinktura z obrovských pupenů kaštanu zvyšuje obranyschopnosti organismu.
  • Tinktura z lísky a ostružiníku pomáhá proti skleróze.
  • Tinktura z pupenů hlohu obecného zklidňuje srdeční arytmie a sráží vysoký krevní tlak.
  • Pupeny buku rozpouští ledvinové kamínky.
  • Tinktura z pupenů topolu tlumí svalové spasmy.
  • Tinktura z pupenů lípy má zase sedativní účinky, takže navozuje klidný spánek.
  • Tinktura z růže šípkové má antialergenní účinky, chová se jako přírodní antihistaminikum a tím prospívá při léčbě astma bronchiale.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Nadledvinky – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět nadledvinky.

Zdroj: Správná funkce nadledvinek

Diskuze

V diskuzi NEMOC JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radim.

Chtěl bych se optat byl jsem u lékaře ten mi vzal krev a zní zjistil že mám vysoké jaterní testy tak mě poslal na interní ambulanci . Pan doktor mi okamžitě nechal odebrat krev moč a tak dále a výsledky jsou špatná funkce jater zatím mi žádnou léčbu nenasadil chodím jenom po doktorech jako je fibroskopie a kolonoskopie jsem oběd nán ale čekací doby jsou dlouhé a mě je huř a huř proto to píšu .Mé problémy jsou ohromné such v ustech pocit na zvracení vlasně dost často zvracím jsem malátný dost jsem zhubnul zduvodu nechud k jídlu prujem už mám dost dlouho tak že už jsem se stim naučil žít že chodím tak deset krát za den . Předem děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Co se týče podpory funkce jater, nemáte zkušenosti s užíváním ostropestřce? Našla jsem ostropestřec v tabletkách od Naturevia, máte někdo zkušenost?

Zdroj: diskuze Nemoc jater

Nadýmání

Nafouklé břicho může být způsobeno ascitem nebo hepatomegalií. Pokud je distenze závažná, způsobuje namáhavé dýchání, které je zapříčiněno bolestí nebo tlakem na bránici.

Zdroj: Projevy špatné funkce jater

Diskuze

V diskuzi PROC JSOU ŠPATNA JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

muze to byt antikoncepci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Na podporu funkce jater mi byl doporučený ostropestřec. Moje babička, kdysi užívala jako bylinku ale já bych raději něco pravidelného v tabletkách. Nemáte někdo zkušenost?

Zdroj: diskuze Proc jsou špatna játra

Nejčastější nález na ledvinách

Nejčastějším nálezem na ledvinách je zánět, písek, kameny, snížená funkce, úraz, odražení, zvětšení, cysta, bloudivá ledvina, selhání ledvin, rakovina, Alportův syndrom.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Špatná koncentrace a potíže se spánkem

Anémie zabraňuje okysličení mozku, což vede k nespavosti, potížím se soustředěním a závratím.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem REHABILITACE PO RADIKÁLNÍ OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Oldřich MACH.

Vážení, přečetl jsem si Vaše webové stránky a zajímá mně terapie po operaci prostaty , kterou jsem absolvoval před 21 dni. Mám stále problém inkontinencí, což mně značně vadí. Nebyl jsem na to zvyklí. Proto, když jsem se dozvěděl, že se dá tento problém odstranit, tak se o to stále zajímám. Mohli byste mě poskytnout alespoň informaci? Děkuji předem. Ing. Oldřich Mach Husova 74 57201 Polička , rodné číslo, 520209/452. mobil. 724205302, email. mach.oldrich@worldonline.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodně zde záleží, jak moc byl při operaci poškozen svěrač u močového měchýře. Jediným pomocníkem je nyní čas v délce měsíců, než se funkce svěrače uspokojivě obnoví. Do té doby normálně používejte absorpční kalhotky. Dnes se vyrábějí v tenkém provedení, takže nejsou nijak vidět přes obvyklý oděv. Při jejich používání se nemusíte nijak stydět, protože například vrcholoví vytrvalostní sportovci je používají také. Důležité je, že vám operace pomohla zbavit se nádoru a umožnila vám zůstat mezi námi. Rychle se mentálně přizpůsobte novým podmínkám se svou inkontinencí, ať si můžete znovu užívat radosti běžného života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rehabilitace po radikální operaci prostaty

Funkce Crisp na mikrovlnné troubě

Jedinečná patentovaná funkce Crisp slouží k tomu, aby jídla, jako například pizza, pečené kuře, hranolky, chléb nebo koláče, byly dokonale upečené.

Základní technologií umožňující tuto funkci je dvojitý emisní systém, respektive 3D systém, gril a pánev na pečení Crisp. Kdybychom chtěli použít pánev Crisp ve výrobku bez dvojité emise, výsledek by se nedostavil.

Funkce Crisp je kombinací tří systémů tepelné úpravy jídel stisknutím jednoho tlačítka:

  • mikrovlny z horního vstupního bodu jídlo vaří;
  • Quartz gril peče a zapéká jídlo sálavým teplem shora;
  • ohřev zespodu na pánvi Crisp – mikrovlny z dolního vstupního bodu zahřívají pánev Crisp prostřednictvím aktivní vrstvy na dně pánve.
Pánev Crisp dosáhne teploty 210 °C asi za 2 minuty a tuto teplotu si dále udržuje. Dle provedených výzkumů je teplota 210 °C ideální teplotou pro pečení potravin.

Troubu tedy není nutné předehřívat. Jak již bylo řečeno, pomocí funkce Crisp dosáhne trouba za 2 minuty 210 °C a tato teplota zůstane stálá po celou dobu pečení jídla, aby se jídlo mohlo rychle a dokonale opéct i zespoda.

Zdroj: Crisp

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÁ FUNKCE ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuše.

Je pro mě prospěšné užívání OmegaMarine Forte+, když trpím chronickým onemocněním hypoteryozou? V jaké míře?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Prospěšné to je při užívání dávek doporučených od výrobce. Zvýšenou pozornost mějte pokud užíváte léky na ředění krve, například warfarin. Hrozí zde riziko častějšího krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížená funkce štítné žlázy

Co je to funkce Crisp

Každý si přeje, aby jeho jídlo bylo ze všech stran křupavé a propečené a aby mu to umožnila právě mikrovlnka. Moderní mikrovlnné trouby uvedené požadavky splňují. Jedinečná patentovaná funkce Crisp slouží k tomu, aby pokrmy, jako je například pizza, pečené kuře, hranolky, chléb nebo koláče, byly dokonale upečené (pečení na crispu, recepty s crispem). Díky funkci Crisp z vás bude kuchařka, která pomocí mikrovlnky vykouzlí báječné pochoutky. Základní technologií umožňující tuto funkci je dvojitý emisní systém, respektive 3D systém, gril a pánev na pečení Crisp. Kdybychom chtěli použít pánev Crisp ve výrobku bez dvojité emise, výsledek by se nedostavil.

Funkce Crisp je kombinací tří systémů tepelné úpravy jídel stisknutím jednoho tlačítka:

  • Mikrovlny z horního vstupního bodu jídlo vaří.
  • Quartz gril peče a zapéká jídlo sálavým teplem shora.
  • Mikrovlny z dolního vstupního bodu zahřívají pánev Crisp prostřednictvím aktivní vrstvy na dně pánve.

Rozšířením funkce Crisp v rámci regulačního systému Electronic je Auto Weight Crisp. Tato funkce nabízí 4 přednastavené programy pečení ze zmrazeného stavu pro bramborové hranolky, pizzu, koláče a drůbež. Před přípravou některého z těchto jídel stačí zvolit potravinovou třídu a mikroprocesor trouby zařídí vše ostatní.

Zdroj: Crisp recepty

Diskuze

V diskuzi KREATININ SNÍŽENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

exzistuje něco na snížení kreatininu a zlepšení funkce ledvin

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kreatinin snížení

Špatná funkce jícnu

Špatná funkce jícnu znamená proniknutí obsahu žaludku, a to části natrávené potravy a žaludečních šťáv do jícnu. Žaludeční šťáva obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, která nepříznivě působí na sliznici jícnu. Její buňky jsou tak odlupovány a vzniká zde zánět, který sliznici dále poškozuje. Buňky sliznice se sice obnovují, ale pokud je růst nových buněk pomalejší než ztráta dosavadních buněk a jejich funkce k ochraně jícnu je nedostatečná, dochází k refluxní ezofagitidě – tedy zánětu jícnu na podkladě dráždění kyselou žaludeční šťávou. Toto onemocnění, pokud je dobře léčeno, nemusí spět až k zánětlivým změnám. Zároveň ne každý reflux musí být hned považován za nemoc. Krátkodobě se vyskytuje docela často i u zdravých jedinců. Může být způsoben určitou stravou, například kořeněnými jídly, sladkými pokrmy či alkoholem. Pokud příznaky přicházejí zřídka, nejsou důvodem návštěvy u lékaře, stačí jen upravit jídelníček.

Jícen má ve své stěně jícnové svěrače, přičemž dolní svěrač má nejvýznamnější roli ze všech protirefluxních činitelů. Jeho správnou funkci pozitivně ovlivňuje potrava bohatá na bílkoviny, alkalizace žaludečního obsahu (tu zajišťují jednak sliny a jednak o něco níž slinivka břišní) a tzv. prokinetika, což jsou léky užívané při léčbě refluxu. Naopak svěrač uvolňují a tím nahrávají zpětnému chodu žaludečního obsahu tučná a kořeněná jídla, peprmint, čokoláda, kofein, nikotin a alkohol. U gravidních žen dochází k refluxu častěji vlivem hormonálních změn (působení progesteronu). V tomto případě není reflux nebezpečný, po porodu se stav většinou sám upraví.

Je známá i celá řada léků, které způsobují reflux, např. theophyllin (Afonilum, Euphyllin, Spophyllin, Theoplus) používaný k léčbě astmatu, dále nitráty k léčbě akutního srdečního selhávání, některá antiarytmika (Verapamil, Isoptin, Lekoptin, Blocalcin, Diacordin) a nesteroidní antirevmatika, což je například Ibuprofen (Brufen) a Acylpyrin. Při nadměrném užívání uvedených léků se mohou tedy vyskytnout potíže spojené s reflexem a je dobré poradit se o další a vhodnější léčbě s vaším lékařem.

Hlavním příznakem je pálení žáhy, které se odborně nazývá pyróza. Jde o bolestivý pocit pálení za hrudní kostí (může být podobný jako u anginy pectoris), který sahá od žaludku až do krku a může být spojený s hořkokyselým pocitem v ústech. Někdy se totiž kyselý obsah vrací až do úst. To se v lékařské terminologii nazývá regurgitace (návrat). Pálení žáhy se objevuje zpočátku jen po některých jídlech (sladká, pečená jídla, smažené pokrmy, alkohol, černá káva), v pokročilých případech trpí nemocný pyrózou po každém jídle, někdy dokonce i nalačno a v noci. Tomu přispívá poloha vleže, kdy mizí vliv gravitace. To může mít potom mnohem horší důsledky, neboť například regurgitace vzniklá v noci ohrožuje pacienta vdechnutím navrácené potravy. A rovněž má za následek zánět hrtanu a průdušek provázený chronickým chrapotem a nočním spastickým kašlem až astmatickým záchvatem, dále nemocný trpí častějšími záněty středouší a má zvýšenou kazivost zubů. Vcelku jsou tedy noční obtíže závažnější, ale jejich výskyt není tak častý, obzvláště u nemocných s mírnou formou nemoci, kteří mají potíže především ve dne. Malá část nemocných si stěžuje na váznutí sousta při polykání spojené někdy s bolestivým polknutím. To je způsobeno zúžením jícnu zánětem a městnáním spolknuté potravy před místem zúžení.

Jako prevenci opakujícího se refluxu se doporučuje jíst během dne častěji, ale v menších dávkách, udělat si na jídlo čas a klid, protože i psychický stres může mít negativní vliv, a to nejen na reflux, ale i na další nemoci trávicího traktu (například na žaludeční vředy). Vhodné je vyvarovat se ostře kořeněným jídlům, častému požívání alkoholu (obzvláště destilátů a bílého vína) a pití kávy a koncentrovaných džusů.

Zdroj: Funkce jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉK NA LÉČBU LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Existuje nějaký zaručeně přírodní lék na zlepšení funkce
Jater?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jasně, že existuje, je to jablečný ocet a brusinková šťáva. Směs se připraví ze 4 lžic jablečného octa, 250 ml neslazené brusinkové šťávy, jedné lžíce sirupu z agáve a 100 ml vody. Celé se to vypije hned ráno po probuzení najednou. Během dne se pak pije neslazená brusinková šťáva rozmíchaná s vodou. Takto se to provádí 10 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní lék na léčbu ledvin

Další příznaky

Mezi další příznaky a symptomy onemocnění jater patří:

  • bolesti hlavy;
  • kožní problémy a poruchy;
  • alergie;
  • závratě;
  • tinnitus;
  • třes a křeče;
  • záchvaty;
  • zarudlé a svědivé oči;
  • podrážděnost;
  • bolesti;
  • nepružnost, ztuhlost šlach a vazů;
  • deprese a výkyvy nálad.

Zdroj: Projevy špatné funkce jater

Kde jsou ledviny

Ledviny jsou párový orgán ve tvaru fazole. Jsou vzájemně spojené a zahnuté, přimykají se z obou stran k páteři v místě čtrnáctého obratle. Zvenku mají žlutý tukový obal, zevnitř jsou bílé a zvenčí červené. Ke každé z nich vedou dva přívody. Jejich hlavní funkcí je udržovat rovnováhu elektrolytů v krvi spolu s udržením správného pH. Kromě toho také odstraňují odpady, udržují rovnováhu tekutin, produkují aktivní vitamín D, kontrolují červené krvinky, regulují krevní tlak a udržují i acidobazickou rovnováhu.

Lidé si chybně myslí, že rolí ledvin je pouze odvádět moč z těla ven. Ledviny to přitom nemají vůbec jednoduché, mají důležitou roli a ještě jimi prochází neuvěřitelné množství jedů. Je jen otázkou času, kdy se tato skutečnost na ledvinách projeví. Bohužel ledviny dlouho mlčí a vědět o sobě dají, až se z toho stane velký problém, navíc často již nezvratný. Špatná funkce ledvin se odráží i na jiných částech těla. Objevují se otoky, slábne imunita a postižený člověk trpí neduživostí, častými záněty, včetně těch týkajících se horních dýchacích cest, bolestmi zubů i kožními problémy. To vše se samozřejmě odráží i na psychice, podrážděnosti, stresu, úzkosti a únavě.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Barrettův jícen

Barrettův jícen je stav, při němž dochází ve sliznici jícnu k intestinální metaplazii z důvodu refluxní ezofagitidy. Normální sliznice jícnu (dlaždicobuněčný epitel) není odolná vůči kyselým šťávám žaludku, vzniká zde zánět a při dlouhodobém dráždění (kvůli nedostatečné funkci dolního jícnového svěrače či jiné anomálii) dochází k přestavbě v cylindrický epitel s pohárkovými buňkami (podobný střevnímu), který je vůči agresivnímu prostředí odolnější. Obvykle bývá v dolní části jícnu na přechodu do žaludku. Tato intestinální metaplazie patří mezi prekancerózy a zvyšuje tedy riziko vzniku adenokarcinomu jícnu. Barrettův jícen se kromě potíží spojených s refluxní chorobou, jako je pálení žáhy, nemusí nijak projevovat. Diagnostikuje se při endoskopii − je patrný jako výrazně červený úsek sliznice, definitivně však až po histologickém vyšetření sliznice. Pacienti s Barretovým jícnem by měli být pravidelně sledováni.

Barrettův jícen vzniká drážděním sliznice jícnu při návratu žaludečních šťáv do jícnu. Tento stav je subjektivně popisován jako pálení za hrudní kostí neboli pálení žáhy (odborně pyróza, viz výše). Vedle toho se reflux žaludku může projevit i zápachem z úst. Barrettův jícen však často probíhá zcela bezpříznakově a odhalí jej proto až náhodné gastroskopické vyšetření.

Základem terapie Barrettova jícnu je takzvaná antirefluxní léčba, tedy podávání léků tlumících tvorbu žaludeční kyseliny a tím snížení kyselosti vracejícího se obsahu. Avšak je třeba zdůraznit, že jakékoli již proběhlé změny na sliznici jícnu jsou nevratné, a proto by měl každý pacient s Barrettovým jícnem pravidelně docházet na kontrolní gastroskopická vyšetření. V případě enormního nálezu (velké dysplazie) je totiž indikován operační zásah na sliznici jícnu.

Prevence Barrettova jícnu spočívá ve snaze zamezit žaludečním refluxům zpět do prostoru jícnu. Trpíme-li na pálení žáhy, měli bychom se vyvarovat tučným a příliš kořeněným jídlům a dále potravinám obsahujícím čokoládu, peprmint, kofein, nikotin a také alkoholu. Jedná se totiž o látky, které snižují napětí dolního jícnového svěrače a tím zvyšují riziko zpětného návratu žaludečního obsahu. Dále je třeba uvědomit si, že i některé léky způsobují reflux (viz výše v článku). Proto pokud se objeví jakékoli příznaky refluxní choroby jícnu, je nutné se informovat o tom, zda léky, které jsou užívány, nemohou mít právě tyto nežádoucí účinky. Důležité je také upravit stravovací režim – pacientům se doporučuje jíst během dne častěji, ale po menších dávkách.

Zdroj: Funkce jícnu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP