Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PARODONTÓZA PŘÍZNAKY

OBSAH

Jaké jsou příznaky onemocnění dásní?

Onemocnění dásní může být bezbolestné, ale může mít i několik zjevných příznaků, a to v pozdních stadiích onemocnění. Příznaky onemocnění parodontózou jsou často nenápadné, příčina nebývá známa. Některé symptomy poukazují i na jiné formy nemoci. Častými příznaky onemocnění dásní jsou:

  • krvácení během a po čištění zubů;
  • červené, oteklé a podrážděné dásně;
  • špatný dech nebo nepříjemná chuť v ústech;
  • ustupování dásní;
  • vznik hlubokých kapes mezi zuby a dásní;
  • uvolnění nebo posunutí zubů;
  • změny způsobu zapadání zubů do sebe.

I když nemusíte mít žádné příznaky, můžete již mít určitý stupeň onemocnění dásní. U některých lidí má parodontóza vliv jen na určité zuby, nejčastěji na stoličky. Pouze zubař dokáže rozpoznat a určit průběh onemocnění dásní.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Poradna

V naší poradně s názvem PARODONTÓZA - SKRYTÝ STRAŠÁK V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Parodontóza je označení pro chronické onemocnění parodontu - závěsného aparátu zubů. Typickým znakem parodontózy je absence zánětu v klinickém nálezu. Parodontóza, paradentóza i paradontóza jsou názvy označující jedno a to samé onemocnění. Slovo je složeno z řecké předpony para a buď z latinského "dens" (zub) nebo z řeckého "odous" ("genitiv odontus", zub). V minulosti byla běžnější řeckolatinská podoba slova paradentóza, dnes se v odborném užití upřednostňuje řecká, odvozená přímo z názvu orgánu, parodontu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Lebeda.

Myslel jsem, že v medicíně byla upřednostňována latina. Doktoři se jí vždy učili. Samozdřejmé myslet neznamená vĕdĕt. Proč to ale píší jednou parodontóza neb paradontóza neb paradentóza .........?
Přeji pĕkný den Jirka

Zdroj: diskuze Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Jak je onemocnění dásní léčeno?

Cílem léčby onemocnění dásní je podpořit zdraví dásní, snížit otok, hloubku kapes, riziko infekce a zastavit progresi nemoci. Možnosti léčby závisí na stadiu onemocnění, na reakci na předchozí léčbu a na vašem celkovém zdraví. Léčba začíná nechirurgickými terapiemi, které kontrolují výskyt bakterií, operace je nutná tehdy, pokud je potřeba obnovit podpůrné tkáně.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Příznaky parodontitidy

Parodontitida má vedle krvácení i další projevy: zápach z úst, viklání a rozestupování zubů.

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DÁSNÍ A PARODONTÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Kostopulos.

Dobrý den, dokážete prosím někdo s fotografie laicky naznačit, odhadnout jak velký mám problém? Zde je možnost vložit pouze 1 foto, tak nevím jestli je to vůbec z té jedné fotky možné.Navíc jsem si dnes ještě všiml, že mám po obou stranách modrý jazyk. Pokud bude potřeba více fotek, není problém je zaslat. Děkuji za případné reakce. Moc mě tím pomůžete.
Hezký den. Jozef

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola Lakatošová.

Dobrý večer,mám fialové dásně ale zuby mě nebolí můžu se zeptat čím to jem

Zdroj: diskuze Zánět dásní a parodontóza

Kdo trpí parodontózou

Většina Čechů, okolo 90 %, trpí chronickým zánětem dásní. U poloviny z nich potíže ve středním věku přerůstají v nepříjemnou diagnózu „parodontitidu“. Pacientů ve speciálních ambulancí za poslední léta mírně přibylo, jelikož lékaři mají dokonalejší přístroje a metody diagnostiky parodontitidy.

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem PARODONTÓZA - SKRYTÝ STRAŠÁK V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lebeda.

Jaký rozdíl je mezi "PARODONTÓZOU" a "PARADENTÓZOU"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Parodontóza je označení pro chronické onemocnění parodontu - závěsného aparátu zubů. Typickým znakem parodontózy je absence zánětu v klinickém nálezu. Parodontóza, paradentóza i paradontóza jsou názvy označující jedno a to samé onemocnění. Slovo je složeno z řecké předpony para a buď z latinského "dens" (zub) nebo z řeckého "odous" ("genitiv odontus", zub). V minulosti byla běžnější řeckolatinská podoba slova paradentóza, dnes se v odborném užití upřednostňuje řecká, odvozená přímo z názvu orgánu, parodontu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Nebezpečí paradontózy

Déle trvající parodontóza může zasáhnout čelistní kost, lékaři to zjistí rentgenem. Speciální sonda pomůže zjistit, jak hluboké jsou prostory mezi dásní a zubem, tak zvaný parodontální chobot. Mezi zubem a dásní je štěrbina, která je hluboká od 0,5 do 3 milimetrů. Vlivem zánětů a patologických procesů se pak štěrbina prohlubuje, což vede až k nezbytnému chirurgickému zákroku náhrady zubního závěsu. Jsou různé možnosti, jak nahradit závěsný aparát zubu, které mohou zachránit zub. Když přijde pacient včas, dá se 70 až 80 % pacientů ošetřit a vyléčit pomocí ústní hygieny. To znamená, že parodontální choboty se zmenší a krvácení ustoupí. To nejdůležitější zůstává i tak na pacientovi: pravidelné čištění zubů a dásní. Vyléčenému pacientovi, který péči doma znovu zanedbá, se potíže brzy vrátí.

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Diskuze

V diskuzi PARODONTOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra .

Dobry den mam takovou prozbu mam parodontozu a vypadnuli my predni zuby pani zubarka my udelala nahradni a kdyz jsem se ji ptala co mam pouzivat a abych nemela dalsi problemy tak my nic nedoprorucila a prijde my ze mam mezi zubama mezery ze ten zanet jde do dal mam strach a bych neprisla o dalsi zuby .pouzivam zubni pastu parodontax a ustni vodu parodontax a mezizubni kartacky 0,5. takovy problem mela moje maminka a delali ji novy zuby nahore a dole tak se toho bojim aby nemela takovy problemy taky budu rada jesli my paradite vy dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Nechte si u zubaře nechat stěry ze zubu a až bude výsledek nechá vám napsat antibiotika mě to zatím pomohlo a neboli mě ani dásně a za dva měsíce si nechám opět stěry ze zubu vyzkoušela jsme vše věřte mi nečekejte taky jsem přišla o jeden zub a nemohla jsem kousat jak mě boleli dásně.

Zdroj: diskuze Parodontoza

Jak zubní lékař diagnostikuje onemocnění dásní?

Během vyšetření zubů kontroluje váš zubař tyto věci:

  • krvácení dásní, otok, pevnost a hloubku kapes (prostor mezi dásní a zubem, pokud jsou větní a hlubší kapsy, tak se jedná o vážnější onemocnění);
  • pohyby zubů, citlivost a správné zarovnání zubů;
  • čelist, podle ní odhalí stav kosti kolem zubů.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Projevy

Jedním z příznaků začínající paradontózy je krvácení dásní při čištění zubů. K dalším příznakům paradontózy patří zachytávání stravy v mezizubních prostorech. U zdravého chrupu k podobné situaci nedochází a jídlo se mezi zuby zadržuje minimálně. Nejviditelnějším příznakem paradontózy pak je viklání zubů. Jde ovšem již o pokročilejší stadium paradontózy, kde je závěsný aparát chrupu natolik poškozen, že není schopen pevně držet zuby a dochází tak až k jejich vypadávání.

Zde můžete vidět, jak vypadá parodontóza.

Zdroj: Paradontóza

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Co podporuje vznik parodontózy?

Situaci parodontózy zhoršuje moderní způsob stravování. Jídlo nám změklo a zcukernatělo, což nahrává tvorbě plaku. Dalším neblahým faktorem je kouření. Ústní dutina kuřáků trpí znatelně více. U kuřáků dochází k přímému poškozování zubů zplodinami z kouření, a dále u nich dochází k zhrubnutí povrchu zubů, díky čemuž se vytváří větší množství zubního kamene na zubech. Zajímavé je, že parodontóza u kuřáků nekrvácí. Fotografie, kde jsou vidět kuřáci a jejich zuby, jsou zde.

Svou roli při vzniku parodontózy hrají také infekce v dutině ústní, přičemž některé jsou přenosné z člověka na člověka a mohou ohrožovat akutně zdraví. Dále tu jsou nemoci neinfekčního původu, například projevy celkových chorob, které mají své odrazy také v ústech. Typicky krevní nebo metabolické nemoci, jako třeba cukrovka. Ústní dutina je s trochou nadsázky obrazem celkového zdraví člověka.

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dášena.

Jak se dívám na ty příznaky, tam mám pocit, že mám taky červy. Lidi, vy tomu vážně věříte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva K.

Jak říkám, moje kamarádka má velmi dobré zkušenosti. Je to jen dopněk stravy, takže ublížit svému tělu nemůžete. Proč to nezkusit s nepodpořit trochu jeho látkovou výměnu.

Zdroj: diskuze Příznaky

Kdy paradontóza vzniká?

Boj zubního kartáčku s mikroby o zdravé dásně začíná de facto s prvním občanským průkazem. Studie totiž ukazují, že právě toto je věk, kdy začíná chronické zanícení dásní. Naštěstí tento proces postupuje docela pomalu, začíná kolem 15. nebo 16. roku života a šíří se z dásně na povrch kosti, kde zapříčiní úbytek kosti. Parodontitida je nebezpečná v tom, že sice krvácí, ale nebolí. Do zubařského křesla většinou spíše usedne pacient se zubním kamenem, nežli s parodontózou.

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Jak onemocnění dásní souvisí s dalšími zdravotními problémy?

Výzkumníci odhalili potenciální vazby mezi onemocněním dásní a dalšími závažnými zdravotními problémy. U lidí se zdravým imunitním systém jsou bakterie v ústech obvykle neškodné. Za určitých okolností jsou však tyto mikroorganismy projevem jiných zdravotních problémů, například cévní mozkové příhody nebo srdeční choroby. Rizikovým faktorem bývá cukrovka, ale také naopak platí, že onemocnění dásní může mít negativní vliv na cukrovku.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT DÁSNÍ A PARODONTÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Kostopulos.

Dobrý den, dokážete prosím někdo s fotografie laicky naznačit, odhadnout jak velký mám problém? Zde je možnost vložit pouze 1 foto, tak nevím jestli je to vůbec z té jedné fotky možné.Navíc jsem si dnes ještě všiml, že mám po obou stranách modrý jazyk. Pokud bude potřeba více fotek, není problém je zaslat. Děkuji za případné reakce. Moc mě tím pomůžete.
Hezký den. Jozef

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro nejlepší řešení vašeho problému s ústy bude zapotřebí navštívit zubní ordinaci. Do kompetence zubního lékaře spadá i péče o jazyk. Zubní lékař vás prohlédne a hned budete znát rozsah svých problémů a dostanete i adekvátní léčbu. Máte totiž velmi zanedbaný chrup, ve kterém se tvoří bakterie, které infikují jazyk a krk. Pro okamžitou pomoc můžete v lékárně koupit kloktadlo s názvem JOX a tím si dvakrát denně kloktejte po dobu 3 minut. Nepodceňujte tu prohlídku u zubaře a jděte tam co nejdříve. Potřebujete zubní náhradu a na zbylých zubech potřebujete provést zubní hygienu. Pak se váš stav zlepší a budete moci zase normálně jíst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět dásní a parodontóza

Prevence parodontitidy

Zabránit vzniku parodontitidy nebo ji v raném stádiu léčit je možné pouze pravidelnou a správnou technikou ústní hygieny. Léčba se provádí pomocí léčiv, jako jsou speciální zubní pasty, ústní vody nebo masážní roztoky. Profesionální ústní hygienu v ordinaci zubního lékaře nebo u dentální hygienistky, je vhodné podstoupit každých 6 měsíců. Po správné práci zubní hygienistky budou zuby opět krásně bílé, jako by právě narostly

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Co znamená nateklá tvář bez bolesti zubu

Nejprve zjistěte příčinu, proč je oteklá tvář, ale zub nebolí. Oteklé dásně může způsobovat mnoho věcí, ale ve většině případů jde o příznak nemoci dásní. Je důležité určit příčinu otoku, abyste mohli problém řešit – buď o své dásně pečujte doma, nebo si zajděte k zubaři.

Mezi běžné příčiny oteklých dásní patří:

  • Nesprávné čištění zubů. V mnoha případech jsou oteklé dásně důsledkem špatné ústní hygieny, protože se mezi dásněmi a zuby hromadí zubní plak. Začněte si pravidelně a správně čistit zuby, abyste se plaku zbavili. Ale nepřehánějte to s ústní nití, abyste si dásně nepodráždili.
  • Gingivitida a parodontóza. Pokud nedodržujete zásady ústní hygieny, budete brzy trpět nemocemi dásní, jako je gingivitida nebo parodontóza. Gingivitida je mírnější formou paradontózy, kterou je ještě možné řešit. Parodontóza je ovšem vážnou chorobou, která může vést až k padání zubů. Jestli máte pocit, že trpíte některou z těchto chorob, co nejdříve se objednejte k zubaři.
  • Vředy v ústech. Vředy na dásních mohou způsobovat bolest a otoky. Většinou je snadno poznáte – jsou to bílé skvrny se zarudlými okraji. V ústech se může vytvořit více vředů najednou, ale většinou je lze snadno vyléčit.
  • Chemoterapie. Jedním z vedlejších účinků chemoterapie jsou bolestivé a oteklé dásně. Mohou se začít objevovat také vředy a puchýře. Je sice možné tyto příznaky dostat částečně pod kontrolu, ale většinou zmizí až po skončení chemoterapie.
  • Kouření cigaret a dalších tabákových výrobků způsobuje bolestivé a oteklé dásně. Kuřáci mají mnohonásobně zvýšené riziko nemocí dásní. Pokud se tedy chcete zbavit oteklých dásní, přestaňte kouřit.
  • Hormony. Oteklé dásně mohou být i důsledkem nesprávné hladiny hormonů, které ovlivňují přívod krve do dásní. Jde o hormony, které tělo vylučuje zejména v pubertě, při menstruaci, v těhotenství a menopauze. Oteklé dásně mohou být i vedlejším účinkem některých druhů hormonální antikoncepce.

Zdroj: Nateklý zub

Bělení zubů

Někomu ale nestačí mít zuby zdravé a v pořádku, ale chce je mít dokonale bílé. Takovýmto pacientům může zubní hygienik nabídnout bělení zubů. Jedná se o jednoduchý chemický postup, který má stejný princip jako barvení vlasů. Na zuby se nanáší gel, který obsahuje 35 % peroxid vodíku. Jsou i jiné postupy. Zuby se dají bělit i doma, přípravkem, který se dá koupit v lékárně. Tento přípravek je daleko slabší, aby si sním, lidé nepoleptali dáseň. Když se zuby vybělí, neznamená to, že takové zůstanou napořád. Pokud si chce pacient udržet dosaženou barvu zubů, neměl by pít barevné nápoje jako je například Cola, káva a čaj. A mýlí se také ten, kdo si myslí že, po bělení zubů si je nemusí čistit.

Autor Jakub Vinš

Foto: D-institut

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Léčba parodontitidy

Nejjednodušší léčbou i prevencí parodontózy je dobrá zubní hygiena. Pokud je dodržována dlouhodobě, počáteční zánět zmizí a zamezí se tak rozvoji parodontózy.

U parodontitidy rozeznáváme tři stádia závažnosti:

  1. mírné stádium – léčba spočívá ve speciální technice čištění zubů a v odstraňování plaku a zubního kamene usazeného na povrchu korunky zubu a mírně pod úrovní dásně. Na takto ošetřeném povrchu zubů bakterie prakticky nemají šanci ulpívat.
  2. střední stádium – vyžaduje odstranění nedásňového a poddásňového zubního kamene. Lékař v případě nutnosti rozhodne o chirurgické léčbě, která zahrnuje obnovení tvaru dásně nebo se přikloní k regenerační metodě obnovení ztráty kosti.
  3. kritické stádium – komplikovaná chirurgická léčba a mnohdy i ztráta zubů je nevyhnutelná.

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Co způsobuje onemocnění dásní?

Plak je primární příčinou onemocnění dásní, ale existují i jiné faktory, které přispívají k onemocnění parodontózou, mezi ně patří:

  • Hormonální změny vyskytující se v průběhu těhotenství, dospívání, menopauzy a měsíční menstruace – dochází k citlivosti dásní, rozvoj zánětu je snadnější.
  • Některé nemoci – rakovina nebo HIV, které mají vliv na imunitní systém. Také cukrovka, která ovlivňuje schopnost těla řídit hladinu cukru v krvi u pacientů s tímto onemocněním, což vede k vyššímu riziku vzniku infekce, včetně parodontózy a výdutí.
  • Léky – ovlivňují rovněž zdraví ústní dutiny, protože některé léky snižují tok slin, které mají ochranný účinek na zuby a dásně. Některé léky mohou způsobit abnormální růst dásní.
  • Špatné návyky – kouření.
  • Špatná ústní hygiena.
  • Rodinná anamnéza onemocnění dásní.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Jaký je rozdíl mezi zánětem dásní a parodontózou?

Zánět dásní obvykle předchází parodontóze (onemocnění dásní). Ne všechny záněty dásní však vedou k parodontóze. V rané fázi zánětu se bakterie přemění v plak, který prohlubuje zánět a způsobuje časté krvácení během čištění zubů. Dásně jsou podrážděné, ale zuby prozatím stále drží pevně v důlku. V této fázi nedochází k žádnému poškození dásně ani k nevratnému poškození zubů. Pokud však zánět není léčen, přejde do další fáze, a to do parodontózy. U jedinců s parodontózou dochází ke stažení dásně ze zubu. Tyto malé mezery mezi zuby a dásní se pak plní nečistotami a mohou dáseň dále poškozovat. Imunitní systém bojuje s bakteriemi, které se přeměnily na plak a šíří se a rostou i pod dásní. Toxiny nebo jedy produkované bakteriemi plaku začnou poškozovat kosti a pojivové tkáně, které drží zuby na jejich místě. S postupem nemoci dochází k prohloubení kapes, dásně a kosti jsou poničeny. V tomto případě dochází k uvolňování zubů až k jejich ztrátě. Onemocnění dásní je nejčastější příčinou ztráty zubů u dospělých.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP