Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PERIFERNÍ OBĚH KRVE

OBSAH

Snížené periferní vidění

Konzumace alkoholu snižuje schopnost periferního vidění. To může vést k pocitům nebo přímo efektu tunelového vidění.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem MĚSÍČKOVÁ MAST A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J.Markovicova@seznam.cz.

Dobrý den,měla jsem zlomený kotník a v pondělí mi sundali sádru,ale stále nesmím chodit.Dělám si masáže s měsíčkovou mastí,ale nevím zda tato mast nemá vliv na účinek Warfarinu.|Ten mi nasadili,když jsem dostala plicní embolii na základě zlomené nohy.Děkuji Jana Suržinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Měsíčková mast se může v klidu používat na masáže zlomené nohy, i když se současně užívá Warfarin na ředění krve. Masáže vždy provádějte ve směru od prstů nohy, přes kotník ke kolenům. Tím podpoříte správný krevní oběh i oběh lymfatického systému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Měsíčková mast a warfarin

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VĚRA POSPÍŠILOVÁ.

nerozumím slovu POLY-NEUROPATIE, t.zn. že se týká rukou i nohou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pojem polyneuropatie vychází z pojmenování dvou druhů periferní neuropatie.
Když periferní neuropatie postihne více nervů, hovoříme o polyneuropatii. Když periferní neuropatie zasahuje pouze jednu nervovou skupinu, hovoříme o mononeuropatii. Většina lidí trpí právě polyneuropatií, což je společný termín pro poškození zahrnující mnoho nervů současně. Polyneuropatie se může týkat rukou i nohou současně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem HLOH, BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Kamenská.

Dobrý den,

užívám warfarin a chtěla bych se zeptat, jestli můžu pít tinkturu případně čaj z hlohu. Taky nevím jak funguje brusinková šťáva, protože někde jsem se dočetla, že účinky warfarinu tlumí a někde že zase zvyšuje. Jak to tedy je?

Moc Vám děkuji za odpověď
Julie Kamenská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hloh obecný přímo neovlivňuje účinky Warfarinu. Hloh ale ovlivňuje krevní oběh tím, že zrychluje průtok krve. Bude tedy třeba zjistit srážlivost krve po započetí společného užívání. Na harmonogramu začátku léčby hlohem se domluvte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
Brusinková šťáva vypitá při léčbě Warfarinem zvyšuje INR, to znamená, že krev se stane příliž řídkou a může docházet ke krvácení. Nebezpečné je, že krvácení nemusí být vůbec vidět, například při krvácení do zažívacího traktu, a díky tomu si nemůžete včas zavolat pomoc.
Takže hloh a Warfarin ano, ale s kontrolou srážlivosti u lékaře, a brusinková šťáva s Warfarinem rozhodně ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Saček.

Dobrý den, chci se Vás zeptat na jednu zajímavou otázku spíše z oblasti chemie, ale související s ředěnou krví warfarinem v těle. Jsem trvale na tomto léku a musím mít hladinu quicka nad 2. Tím pádem tímto lékem dochází k ředění krve. Ale snažím se přijít na to, kde se ta ředěná krev v cévách a žilách ukládá, protože logicky když se zředí tekutina, tak nabyde na objemu, takže té krve musí být více a tím pádem by mě zajímalo, jak funguje tělní potažmo krevní oběh s takovou ředěnou krví. Je to amatérské myšlení, tak by mě to zajímalo z vědeckého hlediska, jestli taková ředěná krev je v organizmu více co se týče objemu a hlavně kde je, protože žíly a cévy se zřejmě nebudou rozšiřovat díky ředěné krve. Děkuji za profesionální odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčbě Warfarinem se lidově říká "ředění krve" a z toho pramení vaše milná představa, že po Warfarinu je krev řidší. Není. Ve skutečnosti Warfarin ovlivňuje schopnost krve tvořit sráženiny a nijak neovlivňuje její hustotu. Srážlivost krve je biochemická kaskáda, která za pomoci vitamínu K vede ke shlukování krevních destiček a tvorbě trombů - sraženin. Warfarin toto shlukování zpomaluje tím, že deaktivuje vitamín K. Warfarin tedy nepůsobí přímo na krev, ale jen na vitamín K. Úbytek vitamínu K snižuje schopnost krve tvořit sraženiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék warfarin

Důležité informace

  1. před odběrem krve dbejte pokynů lékaře – některé odběry vyžadují provedení nalačno nebo dodržení určité diety;
  2. dbejte na dostatečné zavodnění organismu (minerálky, neslazené čaje, apod.);
  3. pokud užíváte léky na ředění krve, informujte zdravotnický personál;
  4. po odběru krve je nezbytně nutné stlačit místo vpichu po dobu nejméně 2 až 5 minut, zabráníte vzniku hematomu (modřiny) v místě vpichu;
  5. v den odběru nenoste těžké věci v ruce, ze které byl odběr proveden, necvičte.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sestavte s maminkou vyvážený týdenní jídelníček z toho co ji chutná a ten pak několik týdnů neměňte. Po prvním týdnu tohoto jídelníčku nechte mamince odebrat krev na zjištění její krevní srážlivosti u lékaře, který ji předepisuje Warfarin. Lékař podle výsledků upraví dávkování Warfarinu. Až se jí jídelníček přejí, tak sestavte nový a celý proces s odběrem krve zopakujte. V jídelníčku zcela vynechte grapefruity a kadeřávek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Použití antikoagulantů

Antikoagulanty se předepisují na prevenci krevních sraženin nebo jejich léčbu, aby se tak zabránilo větším krevním sraženinám.

Prevence antikoagulantů:

  • fibrilace komor;
  • srdeční chlopně;
  • endokarditida (infekce vně srdce);
  • mitrální stenóza;
  • poruchy krve;
  • endoprotézy.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ KOTNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janan Kloučková.

Dobrý den mama oteklé kotníky už delší dobu mi to trápí piju Linfa čaj a pani doktorce jsem to říkala žílní a cevní oběh je v pořádku tak už si nevim rady prosím o radu a předem děkuji Kloučková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Doporučuji přístroj rikta.
Vřele doporučuji, je výborný.
Karel

Zdroj: diskuze Oteklé kotníky

Alternativní možnosti

Problém husté krve se obvykle řeší hematologickým vyšetřením a poté tradiční antikoagulační terapií, jež se často spoléhá pouze na využití léků navržených tak, že inhibují shlukování krevních destiček, které jsou zodpovědné za vznik krevních sraženin. Antikoagulační terapie tedy zajišťuje „ředění krve“. Tento druh léčby velmi efektivně zabraňuje vzniku dalších krevních sraženin u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici. Při léčbě se používají léky Coumadin, Plavix a podobně. Lze řešit houstnutí krve jiným způsobem? V život ohrožujících situacích určitě ne. Nicméně v určitých případech se mohou při ředění krve využít bylinné léky.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ TVÁŘE ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Alkohol rozšiřuje cévy a zrychluje krevní oběh, tím způsobuje červené tváře a červené boltce uší. Proti červeným tvářím po alkoholu pomáhá schlazení zčervenalých míst ledem nebo studeným mokrým ručníkem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené tváře alkohol

Alkohol a ředění krve

Není nápoj jako nápoj. Užívání alkoholu, kávy a dalších tekutin, které jsou močopudné a zároveň zahušťují krev, způsobuje únavu. Paradoxně to lidé často řeší další kávou. Správné je napít se čisté nebo minerální vody.

Zdroj: Ředění krve

Diskuze

V diskuzi NAROK NA LAZNE PRI NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pražák Petr.

Již několik let se lečím na neuropatii dolních končetin před rokem jsem byl vlázních na k l l kdy mohu dostat opětovně k l l. Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Šín.

Mám 3 roky periferní neuropatii nohou, brní prsty levé nohy a nestabilně chodím, hlavně za šera.
Neurologové mi dali tabletky na epilepsii a pálení už není, ale kolísavá nestabilní chůze zůstává. Cukrovku nemám.
Děláte ve Vašich lázních rehabilitaci i na tuto chorobu a jaké procedury předepisujete ? Jaká je úspěšnost léčení dle vašich zkušeností,t.j. zda se daří postup choroby zastavit nebo dokonce vyléčit?

Děkuji.

Zdroj: diskuze Narok na lazne pri neuropatii

Léky na ředění krve a alkohol

Nepravidelná větší konzumace alkoholu může způsobovat kolísání hodnot INR. Po požití nadměrného množství alkoholu může dojít ke změnám hodnot INR, proto je tento fakt důležité nahlásit ošetřujícímu lékaři, který vám ihned stav INR zkontroluje.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šindelářová.

Prosím o sdělení, zda je možnost bezrizikové operace sklivce. Vidím jakoby tmavou skvrnku a při přechodu ze světla do tmy, periferní záblesky. Jedná se o pravé oko. Je mi 63 let a tato vada mi byla diagnostikována v červnu tohoto roku dvěma různými lékaři s tím, že se s tím nedá nic dělat, že je to způsobeno věkem. U mne ale došlo těsně před tím, než mi problém začal, ke šťouchnutí vatovým tamponem právě do tohoto oka.
Dále mám silný astigmatsmus. Brýle na blízkost a na dálku: 1,5. Brýle však nosím jen večer na čtení, jinak je nepotřebuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádná operace není bez rizika. Ablace sklivce je poměrně časté onemocnění a existuje několik vyzkoušených postupů, jak omezit nepříjemné projevy. Nápravou těchto očních vad se zabývá například Evropská oční klinika Lexum: www.lexum.cz/kontakt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP