Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PERORÁLNÍ KONTRACEPTIVA

OBSAH

Perorální kontraceptiva

Antikoncepční pilulky obsahují dvě klíčové složky, které zabraňují růstu ochlupení. Jedná se o estrogen a progestin. Tyto ženské hormony zabraňují růstu chloupků, jelikož dochází k inhibování produkce androgenu (mužský hormon). Právě androgen je zodpovědný za nadměrný růst chloupků u žen. Perorální antikoncepční přípravky jsou ideálním způsobem pro odstranění ochlupení. Hirsutismus představuje pro ženu kosmetický problém, ale málokdy značí vážnější chorobu. Varovným signálem by měly být především jiné projevy maskulinizace objevující se  pubertě, protože by mohly znamenat vážnější onemocnění vaječníků či nadledvin.

Zdroj: Léky proti růstu chloupků u žen

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Folikulitida léčba

Na začátku výskytu onemocnění je vždy dobré odborné vyšetření u lékaře. K léčbě se často využívají lokální antibiotika či antibiotický líh, zejména Eryfluid či Skinoren. Pomáhá také promazávání. Mimo vlasatou část se využívá Sudocrem - višněvského balzám.

Stafylokoková folikulitida – lékař vám může předepsat antibiotikum, které lze použít na kůži (aktuální), nebo v perorální formě, případně kombinaci lokální a perorální formy. Může rovněž doporučit, abyste se vyhnuli holení postižené oblasti, dokud není infekce vyléčená. Pokud se musíte holit, použijte buď elektrický holicí strojek, nebo žiletky, ovšem vždy čisté.

Pseudomonas folliculitis – tento druh folikulitidy zřídka vyžaduje specifickou léčbu. Lékař může předepsat ústní nebo jiné léky, jimiž se zmírní svědění. Ve vážnějších případech jsou nasazována perorální antibiotika.

Pityrosporum folikulitida – lokální nebo perorální antimykotika jsou nejúčinnější léčbou, z důvodu častějšího výskytu onemocnění se mnohdy vrací.

Sykóza barbae – při tomto onemocnění vám může lékař doporučit teplé solné obklady a lokální antibiotikum, nebo pokud je infekce závažnější, perorální antibiotika.

Gram-negativní folikulitida – tento typ folikulitidy je obvykle léčen pomocí některých lokálních nebo ústních antibiotik.

Eozinofilní folikulitida – lékem volby jsou lokální kortikosteroidy v kombinaci s perorálními antihistaminiky.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem ROUPY U DOSPĚLÝCH LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel If.

Dobrý den dostala jsem roupy asi od psa a nemůžu se jich zbavit ale kojím co můžu užít abych tím neohrozíla dítě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řešením by bylo použít Vermox. Vermox je léčivo na lékařský předpis a obsahuje mebendazol, který spolehlivě zničí všechny roupy a jejich zárodky. U mebendazolu je výhoda, že může být použit i v průběhu kojení, protože se do mateřského mléka absorbuje pouze asi 2% až 10% perorální dávky a díky tomu je množství léčiva vylučovaného do mléka pod úrovní detekce a zdá se, že je klinicky nevýznamné. Dohodněte se se svým gynekologem, jak nejlépe tuto situaci řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roupy u dospělých lidí

Chondroitin sulfát dávkování

Obvyklá perorální dávka je 800 mg až 1500 mg chondroitin sulfátu, bud v jedné dávce, nebo je rozdělená do 2 až 3 dávek. Chondroitin sulfát se doporučuje se podávat při jídle, protože tento lék je dobře vstřebán, jen když je rozpuštěn.
 

Zdroj: Chondroitin sulfát na bolavé klouby

Diskuze

V diskuzi PERORÁLNÍ DERMATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Já jsem s tím také bojovala několik měsíců.krém od kožní to jen zhoršil. Nakonec zabrala nulová léčba- omývat kupovanou vodou, ŽÁDNÉ krémy, make up ani balzám na rty, dětska Zubní pasta s minimem fluoru. Pít zelený čaj. Po dvou dnech znatelne zlepšení, kůže kolem pusy byla tak suchá ze bych dala cokoliv za jakýkoliv krém ale vydržela jsem, a za 4 dny už mi bylo mnohem líp. na zahraničních diskuzích jsem nasla informace o krému 'Elidel 1%krém '. S tímto kremem jsem úspěšně zakončila léčbu. přeju všem hodně sil a zdraví!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Perorální dermatitida

Jak zastavit probíhající menstruaci

Stále více a více žen řeší potlačení menstruačního cyklu z různých důvodů. Některé potlačují menses kvůli příjemnější dovolené nebo z důvodů speciálních příležitostí, jako je svatba nebo výročí. Jiné ženy potlačují menstruaci ze zdravotních potíží, které jsou pro ně nepříjemné. Jednou z možností na oddálení či zastavení menstruace je například injekce Depo Provera.

V podstatě každá perorální hormonální antikoncepce schválená FDA může být užívaná prodlouženým nebo kontinuálním způsobem (i když v takovém případě jde o mimolicenční použití). Ve většině studií byly hodnoceny monofázické pilulky. Do dnešní doby schválil FDA pět nestandardních dávkovacích režimů perorální antikoncepce (jde o přípravky Loestrin 24 Fe, Lybrel, Seasonale, Seasonique a Yaz; v ČR existují tři přípravky s odlišným režimem podávání). Kontinuální užívání perorální antikoncepce vyžaduje každoročně o čtyři balení navíc (17 místo 13), pokud se ovšem nepředepisuje některý z typů antikoncepce se změněným režimem podávání.

Zdroj: Léky na zastavení menstruačního krvácení

Poradna

V naší poradně s názvem BRONCHITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Siváková.

Dobry den , prosim chtela jsem se zeptat jake leky jsou na bronchitide .. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chronická bronchitida by se neměla léčit jinak, než pod dohledem lékaře. Akutní zánět průdušek se může léčit pomocí jednoduchých opatření, jako je dostatek odpočinku, pít hodně tekutin, omezit kouření a vdechování výparů. U lékaře můžete dostat recept na bronchodilatační inhalace a / nebo sirup proti kašli. V některých případech chronické bronchitidy můžou být nezbytné perorální steroidy pro snížení zánětu a / nebo může být podán doplňkový kyslík. Proti horečce a bolestem se v těchto případech používá acylpyrin v doporučeném dávkování. Pokud si nejste jistá v léčbě své nemoci, tak se obraťte na svého praktického lékaře, kde získáte bezpečnou pomoc a rady vhodné pro váš případ.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bronchitida

Erdomed dávkování

Pokud lékař neurčí jinak, užívejte přípravek podle dále uvedeného doporučení.

Dospělí:

Tvrdé tobolky – obvykle se užívá 1 tobolka (300 mg) 2–3x denně.

Granule pro přípravu perorální suspenze – tato léková forma je určena především k podávání dětem. Dávka pro dospělé činí 8,5 ml (300 mg) 2x denně.

Granule pro přípravu perorálního roztoku – obvykle se užívá 1 sáček (225 mg) 2–3x denně. Obsah sáčku se rozpustí ve sklenici tekutiny (voda, čaj) a vypije.

Děti:

Granule pro přípravu perorální suspenze – obvykle podáváme dětem s tělesnou hmotností:

  1. 15–20 kg (3–6 let): 2,5 ml 2x denně
  2. 21–30 kg (7–12 let): 5 ml 2x denně
  3. nad 30 kg (nad 12 let): 5 ml 3x denně

K odměření dávky je přiložena odměrka se třemi ryskami označenými 2,5 ml, 5 ml a 10 ml.

Způsob přípravy:

Granule pro přípravu perorální suspenze – doplňte do lahvičky se suchým granulátem vodu až do úrovně značky. Pečlivě protřepávejte, dokud nevznikne úplně hladká suspenze. Znovu zkontrolujte výši hladiny v lahvičce a je-li třeba, přidejte vodu až ke značce a protřepejte. Hotová suspenze se může používat maximálně 10 dnů, je-li uchovávána v ledničce při teplotě 2–8 °C. Před každým užíváním je nutno vždy znovu suspenzi protřepat.

Zdroj: Erdomed na odkašlávání

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA KORONAVIRUS DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

ivermectin dokáže zneškodnit koronavirus (zpevňuje buněčné stěny a virus se tak nedokáže obalit buněčnou membránou, tzn, že se nedokáže množit). Jak je to s obsahem v této masti nevím, v každém případě jsem si ji objednal přes E-buy a už ji mám jako prevenci doma. Normálně se koupit nedá, je jen na předpis (stejně jako všechno, co nějak efektivně pomáhá).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Tady je jak se má davkovat ivermektin.

Forma: perorální tableta
Síla: 3 mg

Dávkování při infekci parazity ve střevním traktu

Dávkování pro dospělé (ve věku 18–64 let)

Typické dávkování: 200 mcg / kg tělesné hmotnosti užívané jako jedna dávka. Většina lidí nebude potřebovat více než jednu dávku.

Dávkování pro děti (ve věku 0–17 let)

Pro děti, které váží 33 kg (15 kg) nebo více

Typické dávkování: 200 mcg / kg tělesné hmotnosti užívané jako jedna dávka. Většina dětí nebude potřebovat více než jednu dávku.

Pro děti s hmotností menší než 15 kg

Nebylo potvrzeno, že tento lék je bezpečný a účinný pro použití u těchto dětí.

Dávkování pro seniory (ve věku 65 let a starší)

Játra seniorů nemusí fungovat tak dobře, jako dříve. To může způsobit, že tělo zpracuje léky pomaleji. Výsledkem je, že více tohoto léku může zůstat v těle déle. To zvyšuje riziko nežádoucích účinků.

Opakování dávky je možné nejdříve za 3 měsíce.

Zdroj: diskuze Soolantra koronavirus diskuze

Příznaky

Průběh infekce močových cest se liší podle toho, zda jde o akutní cystitidu, nebo pyelonefritidu, a to jak u mužů, tak i u žen. U mužů výskyt onemocnění stoupá po 40. roce věku v souvislosti s hyperplazií prostaty a urolitiázou. U žen jsou pro infekce močových cest typické recidivy.

Akutní cystitida – zvyšující se bolest při domočování (terminální dysurie); palpační citlivost v podbřišku.

Akutní pyelonefritida – tupá bolest v bederních krajinách s horečkou a třesavkou; bolestivost při hluboké palpaci ledvin a při poklepu na bederní krajinu.

U dětí pyelonefritidu provázejí nespecifické symptomy, které ukazují spíš na nemoci trávicího traktu či jater (nechutenství, neprospívání, zvracení, průjem), horečka, alterace celkového stavu, může se objevit mírná žloutenka nebo i sepse. Je třeba sledovat specifické příznaky, jako je neobvyklý zápach moči a skvrny na plenách.

U větších dětí je často přítomna dysurie (řezavé močení), polakisurie (časté nucení na močení), strangurie, bolesti břicha nebo zad, enuréza.

Infekci močových cest nejčastěji vyvolávají gramnegativní bakterie, hlavně E. coli, méně často Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter, Pseudomonas; G+ bakterie – rod Enterococcus a Staphylococcus saprophyticus. Některé sérotypy E. coli mají tendenci adherovat fimbriemi na epiteliální buňky, a proto vyvolávají infekci častěji.

Infekce vzniká nejčastěji ascendentně (u žen hlavně kvůli krátké močové trubici/uretry) – z tlustého střeva přes perineum do uretry. IMC začíná u žen kolonizací vaginálního vestibula, u mužů předkožkového vaku, a následně se infikuje močová trubice, močový měchýř a vzácně i horní močové cesty.

Hematogenní infekce jsou vzácné, mohou se však vyskytovat u novorozenců, u chronicky nemocných a u imunosuprimovaných pacientů. Perorální a bariérová lokální kontraceptiva zvyšují riziko infekce močových cest. Rekurentní infekce močových cest u adolescentů mohou svědčit pro sexuálně přenosné choroby.

Mezi rizikové faktory pro vznik močové infekce patří: glykosurie (například při diabetu), poruchy vyprazdňování měchýře (zúžení uretry, vezikoureterální reflux, postmikční reziduum v močovém měchýři a hypertrofie prostaty), dále konkrementy a těhotenství. Velmi častou příčinou infekce močových cest je instrumentální vyšetření a močová cévka.

Zdroj: Močová infekce

Poradna

V naší poradně s názvem TERFIMED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobry den. Mohu uzivat Terfimed a Atraven na cholesterol .Dekuji za odpoved . B

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Terfimed i Atraven jsou léky na lékařský předpis, takže jste určitě předepisujícího lékaře informovala o všech lécích, které užíváte. Odpověď na otázku, jestli je bezpečné užívat tyto dva léky společně vám může dát jen ošetřující lékař. Aby jeho odpověď byla přesná, tak mu musíte říci o všem, co užíváte, ať už to jsou léky nebo potravinové doplňky, či bylinky. Oba léky mají širokou nesnášenlivost s jinými léky, ale kombinace Terfimedu a Atravenu není označena jako škodlivá ani u jednoho z nich.
Předpokládám, že Atraven užíváte dlouhodobě a nyní jste dostala Terfimed od kožního lékaře. Během léčby Terfimedem si dejte pozor, abyste neužila tyto léky:
- antidepresiva – včetně tricyklických antidepresiv, jako je desipramin, SSRI (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu), nebo IMAO (inhibitory monoaminooxidázy)
- perorální antikoncepce (z důvodu možného výskytu nepravidelností cyklu nebo krvácení z průniku u některých žen)
- antifungicida – používají se k léčbě plísňových infekcí, např. flukonazol nebo ketokonazol
- beta-blokátory nebo antiarytmika – používané k léčbě srdečních problémů, např. metoprolol, propafenon nebo amiodaron
- dextromethorfan – v některých lécích proti kašli
- kofein – v některých lécích proti bolesti nebo nachlazení, v kávě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mobivenal micro

Ničí antikoncepce zuby?

Perorální antikoncepce může ovlivnit zdraví dásní, ale dobrou zprávou je, že existují způsoby, jak je možno dásně chránit. Pří užívání antikoncepce si tělo myslí, že je žena těhotná, takže tyto hormonální změny mohou mít vliv na zdraví dásní. Antikoncepční pilulky mohou rovněž zvýšit zánětlivou odezvu ženy, podobně jako v těhotenství, což způsobuje, že jsou dásně zarudlé, oteklé a krvácejí mnohem snadněji. Také může docházet k poklesu produkce slin, které chrání zuby před nepříznivými vlivy. Dostatečné množství slin vyrovnává pH dutiny ústní na neutrální a tvoří se perikula, což je ochranná vrstva zubu, která jej chrání před kyselinami a možnou erozí. U žen, které užívají antikoncepci, je vyšší pravděpodobnost, že se u nich po extrakci zubů moudrosti objeví takzvané suché lůžko.

Při užívání perorální antikoncepce nepodceňujte návštěvy zubního lékaře. Ten vás může upozornit na případné změny v dutině ústní v souvislosti s užíváním perorální antikoncepce. Změny na dásních mohou mít trvalý vliv na tvorbu jizev na dásních a nevratně tak ovlivnit elasticitu dásní. Pravidelně si čistěte zuby a dodržujte ústní hygienu.

Perorální antikoncepce může ovlivnit zdraví dásní, ale dobrou zprávou je, že existují způsoby, jak je možno dásně chránit:

  • Zvolte si perorální antikoncepci, která je pro vás vhodná a nejméně ovlivňuje zdraví dásní.
  • Nedopusťte, aby došlo k nezvratným změnám na dásních.
  • Pokud již trpíte onemocněním dásní a užíváte antikoncepci, můžete si přivodit složitý zdravotní stav v dutině ústní. Na trhu ale existuje více antikoncepčních metod, které můžete využít.

Zdroj: Vliv antikoncepce na zuby

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ K PRÁŠKU ROSUMOP 20. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pelesny.

Prosím o radu zda mohu prášek Rosumop 20 užívat vždy ráno každý den s ostatními léky? Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rosumop se používá na snížení vysokého cholesterolu. Při používání léku Rosumop je nutné vždy informovat předepisujícího lékaře o všech lécích, které užíváte, protože může mít závažné interakce s některými léky.
Jedná se o tyto léčivé látky:
- cyklosporin (užívaný např. po transplantaci orgánů);
- warfarin nebo klopidogrel (TROMBEX, ZYLLT) nebo jiná léčiva používaná ke snížení srážlivosti krve;
- fibráty nebo jiné léky ke snížení hladiny lipidů v krvi (např. gemfibrozil, fenofibrát);
- jiné léky ke snížení hladiny cholesterolu v krvi (např. ezetimib);
- léky k léčbě poruch trávení (antacida k neutralizaci kyselin v žaludku);
- erytromycin (antibiotikum);
- kyselina fusidová (antibiotikum);
- perorální antikoncepce nebo hormonální substituční léčby;
- regorafenib (užívá se k léčbě nádorů);
- kterýkoli z následujících léčivých přípravků k léčbě virových infekcí, včetně HIV infekce nebo infekčního zánětu jater typu C, samotný nebo v kombinaci: ritonavir, lopinavir, atazanavir, simeprevir, ombitasvir, paritaprevir, dasabuvir, velpatasvir, grazoprevir, elbasvir, glekaprevir, pibrentasvir.
Ve vašem dotazu neuvádíte léky, které užíváte, ale píšete, že máte nejasnosti v tom, kdy užívat lék Rosumop. Proto bude nejlepší, když si sepíšete seznam všech léků a doplňků stravy a bylin, které užíváte a obrátíte se na svého lékaře, který vede léčbu lékem Rosumop. Lékař vám pak jasně sdělí postup v užívání vašich léků, aby pro vás byla léčba bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék xarelto 20

Druhy hormonální antikoncepce

Kombinovaná perorální antikoncepce

Jedná se o nejčastější typ, u kterého antikoncepční tabletky obsahují oba ženské hormony, jak estrogen, tak i gestagen, který je důležitý po celou dobu užívání.

Kombinovaná perorální antikoncepce se ještě dále rozděluje podle množství hormonů v jednotlivých tabletkách a to na:

  • Jednofázovou, kde ve všech tabletkách je obsažena stejná dávka hormonů.
  • Dvoufázovou, kde tabletky jsou složeny z dvou druhů s různými dávkami hormonů.
  • Třífázovou, kde jsou obsaženy tři druhy tabletek různých barev s různými dávkami hormonů. Tato léčba se snaží o napodobení přirozeného kolísání hladin hormonů v normálním menstruačním cyklu.

Gestagenní (progestinová) hormonální antikoncepce

Tato antikoncepce působí především změnou v charakteru děložní sliznice, dále zahuštěním hlenu v děložním hrdle a zpomalením transportu vajíčka vejcovodem. Gestagenní antikoncepce až u poloviny žen neovlivňuje zrání a uvolňování vajíčka.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Poradna

V naší poradně s názvem ODBĚR KRVE NA QUICK 3 4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Bažant.

Při léčbě PRADAXOU je stupnice Qika stejná jako při léčbě VARFARINEM,neboje rozdílná ???

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, což je přímý inhibitor trombinu. Dabigatran patří mezi nová perorální přímá antikoagulancia jejichž hlavní výhodou je, že pokud se používají ve schválených indikacích a v doporučené dávce, nemusí se na rozdíl od Warfarinu jejich účinek během léčby kontrolovat laboratorními testy. Přesto je však za určitých okolností možné použít některé koagulačními testy. Test Quick se při léčbě Pradaxou nepoužívá. Může se použít test aPTT, což je takový lepší Quickův test (Aktivovaný Parciální Tromboplastinový časT). Test aPTT však ukazuje jen přibližný údaj o intenzitě antikoagulačního účinku dabigatranu. Test aPTT je snadno dostupný a je užitečný zejména k detekci předávkování dabigatranem. Je-li výsledek testu aPTT vyšší než 80 sekund znamená to zvýšené riziko
krvácení.
V případě potřeby by měly být provedeny citlivější kvantitativní testy, jako je kalibrovaný dilutovaný trombinový čas. Je-li u tohoto testu nalezena koncentrace dabigatranu v plazmě > 200 ng/ml (přibližně > 65 sekund) za 10–16 hodin od podání předchozí dávky 150 mg osobám s prevencí ischemického iktu při nevalvulární fibrilaci síní, nebo > 67 ng/ml za 24 hodin po jednodenní dávce 220 mg dabigatranu u nemocných, jimž je dabigatran podáván jako prevence tromboembolické nemoci po totální náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu, je to opět spojeno se zvýšeným rizikem krvácení.
Posledním používaným testem je tzv. trombinový čas (TT), který je jinak používán k hodnocení účinku heparinu. Tento test se nehodí k informaci o míře účinku dabigatranu, ale sděluje pouze, zda pacient lék pravidelně užívá. V takovém případěje je hodnota TT zvýšena na více než 150 sekund. Pokud je dávka vynechána, tak hodnota TT dosahuje normy, což je 13 až 16 sekund. U Pradaxy je to tedy jen laboratorní test vhodný pouze pro kontrolu pacientovy pečlivosti s léčbou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odběr krve na quick 3 4

Interakce při náhradě hormonů štítné žlázy

Několik desetiletí je známo, že zvýšení aktivity štítné žlázy, ať už zvýšením produktivity štítné žlázy, nebo podáváním hormonů štítné žlázy, zvyšuje antikoagulační odpověď na warfarin a jiná perorální antikoagulancia. Mechanismus tohoto účinku není dosud zcela znám, ale zdá se, že katabolismus koagulačních faktorů se zvyšuje spolu s tím, jak se zvyšuje aktivita štítné žlázy. To znamená, že když se změní stav štítné žlázy člověka, změní se také odpověď na užívání warfarinu.

Zdroj: Warfarin a hormony

Poradna

V naší poradně s názvem FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel kotasek.

zdravim prosim vas proplaci VZP pripravek na trombózu FRAXIPARINE dekuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Fraxiparin je částečně hrazený ze zdravotního pojištění a jen za určitých podmínek. Například za dvě injekce po 0,6 ml se doplácí asi 78 Kč. Zde jsou případy, kdy pojišťovna uzná částečnou úhradu:
1. v indikaci zahájení léčby hluboké žilní trombózy potvrzené dopplerovským vyšetřením nebo při silném klinickém podezření na hlubokou žilní trombózu před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů, a to v monoterapii nebo spolu s warfarinem do dosažení jeho terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
2. při nutnosti dočasného ambulantního převedení nemocného, který je indikován k dlouhodobé perorální antikoagulační léčbě (např. pro fibrilaci síní nebo při implantované srdeční chlopenní protéze aj.) z perorálního antikoagulancia na nízkomolekulární heparin před plánovanou operací (tzv. překlenovací léčba),
3. v prevenci srážení krve v mimotělním oběhu, zejména při hemodialýze a hemofiltraci,
4. pro léčbu stavů vyžadujících antikoagulační léčbu v průběhu gravidity a šestinedělí či před plánovanou transplantací srdce,
5. v prevenci žilního tromboembolismu v perioperačním období v délce 10 dnů, po vysoce rizikových operacích (totální náhrada kyčelního kloubu, endoprotéza kolenního kloubu, stav po operaci zlomeniny horního konce stehenní kosti, rozsáhlé operace pro zhoubný nádor) se doba profylaxe prodlužuje na 28 dnů,
6. v prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy u nemocných s prokázaným vrozeným či získaným hyperkoagulačním stavem, u nichž nelze stabilizovat požadované snížení koagulačních faktorů perorálními antikoagulancii či při nemožnosti nebo dokumentované kontraindikaci tato antikoagulancia podat - výše uvedené podmínky úhrady se vztahují v plném rozsahu i na úhradu u nemocných s poraněním dolní končetiny vyžadujícím sádrovou nebo jinou fixaci, u kterých je přípravek hrazen po celou dobu fixace,
7. u nemocných se zvýšeným rizikem tromboembolické nemoci indikovaných k zahájení léčby warfarinem z jiných indikací, např. při fibrilaci síní, k potlačení prvotního prokoagulačního působení warfarinu, a to po dobu 2 až 3 dnů či nejdéle do dosažení terapeutického účinku (INR je větší nebo rovno 2,0),
8. v léčbě akutní symptomatické tromboflebitidy dolních končetin bez současné flebotrombózy, pokud je tromboflebitida delší než 5 cm a současně ve vzdálenosti menší než 10 cm od safenofemorální či safenopopliteální junkce při dopplerovském vyšetření, a to nejdéle po dobu 45 dnů. Při silném klinickém podezření na splnění těchto podmínek může být aplikována první léčebná dávka před tím, než jsou známy výsledky diagnostických testů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fraxiparine

6. DALŠÍ INFORMACE

Co přípravek Aulin obsahuje

Léčivou látkou je nimesulidum. Pomocnými látkami jsou:

Aulin, tablety: sodná sůl dokusátu, hyprolosa, monohydrát laktosy, sodná sůl karboxymethylškrobu, mikrokrystalická celulosa, hydrogenovaný rostlinný olej, magnesium-stearát.

Aulin, granule pro perorální suspenzi: sacharosa, kukuřičný škrob, tekutá glukosa usušená rozprášením, cetomakrogol 1000, bezvodá kyselina citronová, pomerančové aroma.

Jak přípravek Aulin vypadá a co obsahuje toto balení

Aulin, tablety: bílé či světle žluté kulaté tablety v PVC blistrech tepelně uzavřených hliníkovou fólií. Krabičky obsahují 6, 9, 10, 15, 20 nebo 30 tablet. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Aulin, granule pro perorální suspenzi: žlutý granulovaný prášek v sáčcích po 2 g. Vrstvy sáčku jsou papír/Al/PE nebo papír/PE/Al/Surlyn. Krabičky obsahují 6, 9, 14, 15, 18 nebo 30 sáčků. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Držitel rozhodnutí o registraci a výrobce

Pro jakékoliv informace o přípravku kontaktujte místního zástupce držitele rozhodnutí o registraci.

Držitel rozhodnutí o registraci

Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Brno, Česká republika

Výrobce

Aulin, 100 mg, tablety:

Helsinn Birex Pharmaceuticals Ltd., Damastown, Mulhuddart, Dublin 15, Irsko Boehringer Ingelheim Ellas A.E., 5th km Paiania - Markopoulo, Koropi, Attiki 19400, Řecko Mipharm S.p.A., Via Bernardo Quaranta, 12, 20141 - Miláno, Itálie Patheon Italia S.p.A., Viale G.B. Stucchi 110, 20900 Monza (MB), Itálie Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Páteřní 7, 635 00 Brno, Česká republika Pharmasearch Ltd., Dublin Road, Loughrea, Co, Galway, Irsko

Aulin, 100 mg, granule pro perorální suspenzi:

Helsinn Birex Pharmaceuticals Ltd., Damastown, Mulhuddart, Dublin 15, Irsko Mipharm S.p.A., Via Bernardo Quaranta, 12, 20141 - Miláno, Itálie Patheon Italia S.p.A., Viale G.B. Stucchi 110, 20900 Monza (MB), Itálie Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Páteřní 7, 635 00 Brno, Česká republika

Zdroj: Aulin v prášku

Kombinované antikoncepční pilulky

Monofázické antikoncepční pilulky

Jejich podstata spočívá v tom, že dodávají tělu stejnou, neměnnou dávku estrogenu a progestinu v průběhu celého cyklu. Tabletky se obvykle začínají užívat od 5. dne cyklu (první den menstruace se pokládá za první den cyklu) denně po jedné tabletě po dobu 21 dní. Dva až čtyři dny po užití poslední tabletky nastává krvácení z vynechání či takzvané anovulační krvácení. Některé preparáty obsahují 28 tablet, přičemž v posledních sedmi je jen placebo (tableta neobsahující hormony). V době jejich užívání se objevuje již zmíněné krvácení.

Dvoufázové antikoncepční pilulky

Tyto přípravky imitují (napodobují) přirozený hormonální cyklus, čímž se snižuje celkové množství určitých hormonů. Při dvoufázových přípravcích zůstává dávka estrogenu během 21 dní neměnná. Pro zvýšení antikoncepční spolehlivosti obsahují tablety pro prvních 10 až 11 dní poměrně nízkou dávku progesteronu, která ale ještě stačí k zabránění ovulace. V druhé části cyklu je obsah gestagenu v tabletách dvojnásobný.

Třífázové antikoncepční pilulky

Tak jako dvoufázové tabletky i tyto imitují přirozený hormonální cyklus a současně by měly zajistit lepší pravidelnost cyklu. 21 tabletek jednoho balení je rozděleno na 6 - 6 - 9 (nebo 6 - 5 - 10). Obsahují různé koncentrace hormonů, přičemž v některých přípravcích je hladina estrogenu neměnná, v jiných se může měnit.

Jak se užívají perorální antikoncepční pilulky

Kombinované antikoncepční pilulky musí předepisovat lékař. Obsahují dva druhy hormonů podobných těm, které se přirozeně produkují ve vaječnících – estrogen a progestagen. Užívají se perorálně a obsahují velmi nízké dávky hormonů. Obvykle existují dva typy balení antikoncepčních pilulek. Častěji balení obsahuje 21 tabletek, to znamená, že 21 dní žena užívá pilulky každý den, pak následuje 7denní pauza, kdy se tabletky neužívají. Vzácněji se vyskytuje balení, které může obsahovat i 28 pilulek, přičemž 21 z nich obsahuje účinné hormony, zbývajících 7 tabletek je obvykle jiné barvy a neobsahuje hormony.

Účinek se ztrácí, pokud se tabletka použije o 12 hodin později nebo při zvracení či průjmovém onemocnění. Rovněž některé léky mohou snížit účinnost tohoto druhu antikoncepce, v tom případě je nutné poradit se se svým lékařem. Kuřačky nemají užívat kombinovanou hormonální antikoncepci.

V současnosti veškeré kombinované hormonální antikoncepce obsahují dávku estrogenů nižší než 50 mg, jedná se tedy o nízko dávkovaná kontraceptiva. Ve snaze snižovat některé nežádoucí vedlejší účinky, jako je napětí v prsou, nucení na zvracení, případné bolesti hlavy, uvádějí výrobci na trh preparáty se stále nižší dávkou estrogenů. Velmi nízká dávka estrogenů obsažená v jedné tabletě je 15 mg a je určena zejména pro mladé, astenické ženy, nebo naopak pro ženy v období blízkém klimakteriu, kde je nízká dávka dostatečná a bezpečná pro udržení pravidelného cyklu. Na druhé straně u žen s nepravidelnostmi cyklu je žádoucí podávat tablety s vyšší dávkou estrogenů.

Výhody hormonálních tabletek

Při správném užívání jsou účinné. Každá žena musí být před zahájením užívání hormonální antikoncepce gynekologicky vyšetřena. Mohou se užívat od dospívání až po menopauzu. S jejich užíváním lze přestat v podstatě kdykoliv. Užívání tabletek neovlivňuje zdraví budoucího dítěte ani nevyvolává potrat.

Nevýhody hormonálních tabletek

Ženy mohou mít při užívání pilulek pocit na zvracení (nejčastěji první 3 měsíce, zejména při tabletkách s vyšším obsahem estrogenů), krvácení nebo špinění mezi menstruacemi (zejména pokud žena zapomene užít antikoncepční pilulky), mírné bolesti hlavy, citlivost prsů, případně náladovost. Antikoncepční pilulky nejsou prevencí proti pohlavně přenosným chorobám, včetně HIV a AIDS.

Zdroj: Hormonální kombinovaná antikoncepce

Jiné druhy antikoncepce

Existuje celá řada antikoncepčních metod. Mezi ně patří:

  • tabletky
  • náplasti
  • injekce
  • nitroděložní tělísko
  • vaginální kroužek
  • implantáty
  • tabletky podávané po styku

U pacientek s výskytem zdravotních problémů, jako jsou potíže s dásněmi u perorální antikoncepce, je vhodná například antikoncepční náplast. Tento druh hormonální antikoncepce v současnosti získává na popularitě. Aplikace se provádí jednoduchým nalepením náplasti na určité místo na těle (nejčastěji břicho, hýždě nebo nadloktí). Protože obvykle vydrží týden, obsahuje balení vždy 3 náplasti na jeden cyklus. Mezi cykly je stejně jako u pilulek týdenní pauza. Cena nejpoužívanějšího přípravku Evra se pohybuje kolem 1 000 Kč u balení na 3 měsíce, jedná se tedy o něco dražší druh hormonální antikoncepce, než jsou klasické pilulky, a účinnost je srovnatelná s eliminací nežádoucích účinků.

Zdroj: Vliv antikoncepce na zuby

Jedlá soda při kojení

Je obsažena v přípravcích používaných k léčbě nadměrné žaludeční acidózy, perorálních rehydratačních roztocích a tekutinách pro nitrožilní použití, které mají za cíl úpravu akutní metabolické acidózy. Používá se také k dlouhodobé léčbě chronické metabolické acidózy způsobené poruchou funkce ledvin.

Perorální roztoky bikarbonátu neutralizují žaludeční kyselost tvorbou oxidu uhličitého. Zbytek absorbuje střevo. V plazmě je hydrogenuhličitan udržován v normálním fyziologickém rozmezí, přičemž přebytek je eliminován ledvinami.

Epiteliální buňky mléčné žlázy regulují vstup sodíku a bikarbonátu do mateřského mléka s malým vlivem na složení mléka.

Bikarbonát snižuje sekreci prolaktinu v případech sekundární hyperprolaktinémie v důsledku metabolické acidózy, ale neovlivňuje tvorbu mléka.

Přestože je známo, že hydrogenuhličitan sodný je vylučován do mateřského mléka, nebyly nalezeny žádné zprávy popisující jeho použití během kojení u lidí. Užívání jedlé sody jako antacida se však během kojení nedoporučuje.

Zdroj: Jedlá soda při kojení

Jaterní testy GGT

Gama-glutamyltransferáza je enzym, bílkovina, která usnadňuje průběh chemických reakcí v podmínkách, které panují v lidském těle. Nachází se hlavně v buňkách, pro které je typická buď sekreční, nebo zásobní činnost. To znamená u buněk, které si vyměňují velké množství látek se svým okolím. Takovými buňkami jsou játra a výstelka žlučových cest, buňky kanálků ledvin, střevní buňky a buňky slinivky. Spojnice mezi krví a jaterními buňkami jsou velmi frekventovanými cestami, na nichž dochází k výměnám živin, minerálů, hormonů, toxinů a tělu cizích látek, neboť játra jsou hlavním centrem pro jejich zpracování a vyloučení. Ve žlučových cestách, zvláště pak ve žlučníku, dochází ke zpětnému vstřebání mnohých látek a hlavně vody, ve střevních buňkách je to pochopitelně vstřebávání živin potravy a v ledvinách je to zpětné vstřebávání pro tělo potřebných látek. Při podezření na poškození těchto orgánů zjišťuje lékař koncentraci GGT v krvi, kam se z buněk uvolňuje.

Gama-glutamyltransferáza je důležitý enzym, který zajišťuje transport aminokyselin, tedy základních stavebních kamenů bílkovin, přes membránu buněk. Ta je totiž pro samotné aminokyseliny nepropustná a ty potřebují někoho, kdo je přepraví. GGT je tedy především velice citlivým ukazatelem jaterního onemocnění a onemocnění žlučových cest. Většinou ale nelze přesně určit příčinu poškození a musí se přihlédnout k jiným testům.

Vyšetření GGT je většinou s dalšími vyšetřeními požadováno u osob, které mají příznaky jaterního onemocnění. Tyto příznaky zahrnují žloutenku, nucení ke zvracení, zvracení, nadýmání, svědění kůže, únavu. Hodnoty GGT jsou zvýšené u mnohých chorob, které způsobují akutní poškození jater nebo žlučových cest, ale většinou vyšetření a nález enzymu GGT neumožňuje zjistit různé příčiny jaterního poškození. U léčených alkoholiků se vyšetření GGT může použít ke sledování, zda pacient dodržuje léčebný režim (abstinenci).

Zvýšené hodnoty GGT upozorňují, že se něco děje s vašimi játry, ale blíže nespecifikují co. Obecně, čím vyšší hodnoty, tím je vyšší pravděpodobnost poškození jater. Zvýšené hodnoty mohou být způsobeny jaterními chorobami, ale také při srdečním selháním, konzumací alkoholu, užíváním některých léků, jako jsou nesteroidní protizánětlivé léky, léky snižující lipidy, antibiotika, histaminové blokátory (používané na odstranění nadměrné žaludeční kyselosti), léky proti plísním, antidepresiva a hormony, jako například testosteron. Orální kontraceptiva (pilulky proti otěhotnění) a clofibrát mohou hladiny GGT snižovat.

K vyšetření je nutný pouze vzorek krve, který je odebírán nejčastěji z pažní žíly drobným vpichem. Protože se hladina GGT snižuje po jídle, je nutné dělat odběr nalačno.

Gamma-glutamyltransferáza GGT je často nesprávně označována jako GMT!

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Cefalosporiny

Cefalexin patří do skupiny cefalosporinů, které tvoří třídu beta-laktamových antibiotik spolu s rodinou penicilinů. Je jedním z první generace cefalosporinů a byl vyvinut v 70. letech minulého století pro použití v humánní medicíně. Cefalexin je polosyntetické antibiotikum derivované z přírodního antibiotika izolovaného v roce 1948 a produkovaného plísní Cephalosporinum acremonium, která byla objevena v roce 1945.

Ve srovnání s prvními používanými antibiotiky (peniciliny) má cefalexin širší spektrum účinnosti, má velmi vysoký efekt proti G+ bakteriím (mnohem vyšší než nové generace cefalosporinů) a je rezistentní vůči penicilináze produkované bakteriemi. Baktericidní účinek cefalexinu spočívá v inhibici syntézy bakteriální stěny.

Toto antibiotikum, účinné vůči celé řadě bakterií, se začalo ve veterinární medicíně používat před více než dvaceti lety. Navzdory tak dlouhé době používání a paradoxně oproti tomu, co se stalo s jinými antimikrobiálními agens, cefalexin o mnoho méně podlehl vzrůstu bakteriální rezistence. Dnešní in vitro účinnost cefalexinu je stále stejně vysoká, jako tomu bylo v začátcích jeho používání. Všechny zmíněné vlastnosti dělají z tohoto antibiotika tu nejlepší první volbu při mnoha onemocněních v praxi malých zvířat.

Většina cefalosporinů není absorbována nebo jen velmi málo v gastrointestinálním traktu díky malé liposolubilitě, proto mají velmi malou účinnost po perorálním podání. Pouze dva cefalosporiny byly vyvinuty pro veterinární praxi k perorálnímu podání – cefalexin a cefadroxil. Cefalosporiny druhé a třetí generace jsou k perorální užití vyvinuty, ale pouze pro humánní praxi.

Studie v humánní medicíně ukázaly, že cefalexin je po perorálním užití velmi dobře absorbován a že jeho hladina v krvi dosahovala MIC. První studie u psů tato data potvrzují. Bylo dokázáno, že se cefalexin u psů nejvíce absorboval v duodenu a jeho koncentrace v plazmě stoupala velmi rychle (dvě hodiny). Výše uvedené činí z cefalexinu antibiotikum první volby pro systémovou perorální ATB léčbu.

Studie na různých živočišných druzích neprokázaly toxicitu na reprodukci – absence teratogenního efektu. Cefalexin může být použit v případě gravidity a rovněž pro mladá zvířata ve veterinární medicíně.

Zdroj: Cefalexin v ČR

Pustuly – léčba

Pustuly mohou odeznít samy od sebe. Pokud se tak nestane, existuje několik přípravků k jejich léčbě. Tyto přípravky jsou volně prodejné ve formě léků na akné, mýdel, krémů, pleťové vody. Tyto léky by neměly být použity na pustuly vyskytující se u přirození. Nejlepšími lokálními léky pro léčbu puchýřků jsou ty s obsahem peroxidu, kyseliny salicylové a síry. Nedoporučuje se používat přípravky s obsahem síry pro pacienty, kteří jsou na ni alergičtí.

Mnohé volně prodejné produkty jsou dostatečně účinné, protože vysušují vrchní vrstvu pokožky a absorbují přebytečný maz z pokožky. Některé produkty však mohou být příliš silné a způsobit tak extrémní vysušení pokožky. Pokud máte citlivou pokožku, je důležité, abyste kupovali produkty určené právě pro vás, aby nedošlo ke zhoršení vašeho zdravotního stavu (akné, puchýřků).

Puchýřky by se nikdy neměly mačkat, dloubat nebo odstraňovat – to by mohlo způsobit poškození pokožky nebo zhoršit infekci.

Vyhněte se používání olejů na bázi krémů nebo vazelíny. Tyto produkty mohou zhoršit stav pustul nebo zablokovat prodyšnost pórů a způsobit tak větší tvorbu puchýřků.

Velmi vhodné jsou i léky na předpis. Léky, které jsou často předepisovány k léčbě akné a puchýřků jsou:

  • perorální antibiotika;
  • lokální antibiotika;
  • léky s obsahem kyseliny salicylové.

Zdroj: Pustuly


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP