Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PERSONÁL

OBSAH

Porodní plán z „Obilňáku“

Personál porodnice na Obilním trhu je zvyklý zacházet s porodními plány a pro personál je považuje za závazné. Personál porodnice je rovněž zvyklý spolupracovat s dulou. Podrobné informace o porodu v „Obilňáku“ naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi UMÍTE NAKUPOVAT LÉKY NA INTERNETU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Co je tohle za nesmysl? Vseho moc skodi a fanatizmus k uzivani zelenych potravin take. Nejsou to leky a to bychom si meli uvedomit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Mám dobré zkušenosti s online lékárnou www.sos-lekarna.cz. Velice ochotný a milý personál.

Zdroj: diskuze Re: Umíte nakupovat léky na internetu?

Porodní plán u Apolináře

Personál porodnice U Apolináře je zvyklý zacházet s porodními plány. Personál má maximální snahu vyhovět představě rodičky o způsobu vedení porodu, kterou vyjádřila v porodním plánu nebo verbálně, je-li to v souladu s postupy pro vedení porodu na jejich pracovišti, a umožňuje-li to momentální provoz na porodních sálech. Dojde-li ke komplikaci, rozhoduje o způsobu vedení porodu zásadně porodník, často po konzultaci s neonatologem. Podrobné informace o porodu u Apolináře naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE A OČKOVÁNÍ NA COVID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Je vhodné očkování proti covidu 19 když beru léky na ředění krve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti nemoci COVID-19 je možné podstoupit i v případě, kdy užíváte léky na ředění krve. Musíte o této skutečnosti informovat zdravotnický personál očkovacího centra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve a očkování na COVID

Test na menopauzu Dr.Max

V lékárně Dr.Max seženete tyto testy.

Test na menopauzu si v této lékárně můžete individuálně objednat. Ochotný personál vám sdělí i cenu vybraného produktu.

Zdroj: Test na menopauzu

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT A LÉČIT BULKY NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horakova ivana.

Dobrý den,Syn má 16 let ,Na přirození a varlatech má tukové bulky.leží v nemocnici,personál mi říkal že neví proč to má.Je mito divné .Syn je na plícní ventilaci.byla bych ráda kdyby jste mi mohli poradit co mám udělat.Děkuji Spozdravem Horáková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Hodnoty nemocnice

Thomayerova nemocnice staví svou činnost a práci na těchto hodnotách:

  • spokojený pacient;
  • erudovaný, spokojený a přívětivý personál;
  • dobré jméno nemocnice;
  • profitabilita a proaktivita nemocnice;
  • modernizace nemocnice v oblasti léčby a hi-tech;
  • výchova a vzdělávání;
  • věda.

Zdroj: Nemocnice Krč

Diskuze

V diskuzi OHEN-NA TVAŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobry Den,chci se zeptat jestli by jste me mohli doporucit,nejaky dobry lejzr,zkusila jsem uz asi 3 a vysledek neni takovy jaky by mel byt..A navic me zustali jizvi,,predem moc dekuji..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michala.

Nejlepší odborník na lejzrovou (laserovou) péči je Asklepion. Vlastní několik prvotřídních certifikátů, což znamená, že jejich personál dokáže správně nastavit vlnovou délku a intenzitu, takže taková aplikace laseru je pak nejvíce efektivní, jak to jen jde. Jejich technické vybavení je také na špičkové úrovni. Takže pokud lejzr na tělo, tak jedině v Asklepionu. www.asklepion.cz/ota… medicína

Zdroj: diskuze Ohen-Na tvaři

Porodní plán v Podolí

Personál porodnice Podolí je zvyklý zacházet s porodními plány. Podrobné informace o porodu v Podolí naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Poradna

V naší poradně s názvem OTTITIDA LET LETADLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadvyk.

Mám akutní ottitidu, ucho již nebolí ale přetrvává již 4. den vodnatá sekrece. Za 3 dny odlétám z dovolené domů. Mám očekávat v letadle nějakou nepříjemnost, bolest či komplikaci......?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V letadle je nejvíce namáhána eustachova trubice. Ta je při zánětu zalita tekutinou a proto budete pociťovat jiné pocity, než obvykle. Může se objevit i mírná bolest při uvolňování uší při klesání. V případě bolestí můžete požádat palubní personál o prášek na bolest. Pokud máte správná antibiotika a pravidelně je do uší kapete, tak za tři dny bude stav mnohem lepší a let zvládnete bez problémů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ottitida let letadlem

Porodní plán v Motole

Personál porodnice Motol je zvyklý zacházet s porodními plány. Nepovažuje je však za závazné. Podrobné informace o porodu v Motole naleznete zde.

Pokud hledáte jiné porodnice z jiných regionů, tak informace o nich naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi MÁTE NĚKDO ZKUŠENOST S LÁZNĚMI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rosnicka.

Už jsme byli v několika lázních a nejvíce se nám líbilo kousek od nás, tedy kousek od Prahy, jsou to menší lázně, jmenují se Lázně Mšené, ale nám se tam moc líbí. Jezdíme s mamkou a protože toho máme za celý rok v práci až nad hlavu tak potřebujeme trochu vypnout. Vůbec nám nevadí, že tam není rušno jako v jiných velkých lázních, ale za to si myslím, že ten jejich personál je skutečně supr. Asi to bude i tím, že tam jezdíme roky a oni nás znají, ale i tak si myslím, že je to tam bezva. Letos jsme tam ještě nebyly, ale snad nám to do konce roku vyjde.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Máte někdo zkušenost s lázněmi

Kontakt na Protonové centrum

Protonové centrum je umístěno v areálu Fakultní nemocnice Na Bulovce za současným Ústavem radiační onkologie. Jedná se o samostatný celek s vlastním parkovištěm pro pacienty a personál. Centrum těsně sousedí s hlavní komunikací V Holešovičkách. Pro navigaci jsou zde souřadnice GPS: 50.1171363, 14.4646944

Poštovní adresa

Proton Therapy Center Czech s.r.o.

Budínova 2437/1a

Praha 8, 180 00

Kontakty

Tel: +420 222 999 000

Obecné dotazy: info@ptc.cz

Zdroj: Protonové centrum Praha

Diskuze

V diskuzi RADA HŘEBÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna.

Dobrý den, koupila jsem si hřebíčkový olej, protože mám podezření, že jsem se nakazila svrabem. Svědění se vyskytuje pouze v oblasti dekoltu, a v loketních jamkách s drobnými pupínky někdy až k zápěstí, ale intenzivní noční svědění se téměř nevyskytuje, tudíž se možná jedná pouze o planý poplach, ale bohužel v nejbližších dnech se kvůli zahraniční cestě nedostanu k lékaři, který by mi tu tuto skutečnost případně potvrdil nebo vyvrátil. Ráda bych alespoň prvotně předešla dalším komplikacím právě použitím hřebíčku. Prosím o zodpovězení několika otázek než začnu s aplikací ... V jakém cca poměru naředit hřebíčkem s rostlinným olejem, aby směs příliš nepodráždila pokožku? V oblasti genitálií nepociťuji žádné svědění, je přesto vhodné lehce nanést olej i do těchto míst? Mohu se tímto olejem namazat i na čele a spáncích? Je lepší ošetření provádět několik dnů po sobě? Děkuji za cenné rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Jelínková.

Dobrý den,

všude se dočítám, že se svrab neobjevuje ve vlasech, ale opak je pravdou, pracovala jsem v domově se zvláštním režimem pro Alzheimera u seniorů, kde je svrab nekonečný příběh, neboť opatření, která tam provádějí způsobí pouze utlumení manifestace a do 1/4 - 1/2 roku se situace opakuje = poštípaný je veškerý personál, který to tak roznáší po dosud nezasažených pacientech, ale i domů atd...
Sama jsem ho chytla 4x za sebou a vždy se ho s úspěchem zbavila sirnou mastí, neboť infektoscab je zjevně málo účinný. Chodily k nám kadeřnice, které objevily u svých zákaznic z řad nakažených klientů celé krusty po celé hlavě, ale i na obličeji, ušních boltcích atd...¨
Dotaz: čím se to likviduje na hlavě a s jakou úspěšností
děkuji za odpověď
s pozdravem Jelínková

PS: zkoušeli jsme tee-tree olejíček i hřebíčkový a jediné co to fakt likviduje je sirná mast, která je bohužel jen na předpis

Zdroj: diskuze Rada hřebíček

Boraxglycerin v lékárně

V lékárně ALFA Vám připraví léčivé přípravky na recept i pro volný prodej. Kromě očních kapek připraví masti, pasty, tekuté pudry, čípky, dělené prášky, nosní a ušní kapky nebo roztoky pro zevní i vnitřní užití. Připravované léčivé přípravky lze koupit bez lékařského předpisu. Lékárna není jen „obchod s léky“, ale také zdravotnické zařízení, ve kterém je vždy přítomný odborník na léky. V lékárně pracuje vysoce kvalifikovaný personál.

Zde můžete vidět sortiment lékárny.

Zdroj: Boraxglycerin

Důležité informace

  1. před odběrem krve dbejte pokynů lékaře – některé odběry vyžadují provedení nalačno nebo dodržení určité diety;
  2. dbejte na dostatečné zavodnění organismu (minerálky, neslazené čaje, apod.);
  3. pokud užíváte léky na ředění krve, informujte zdravotnický personál;
  4. po odběru krve je nezbytně nutné stlačit místo vpichu po dobu nejméně 2 až 5 minut, zabráníte vzniku hematomu (modřiny) v místě vpichu;
  5. v den odběru nenoste těžké věci v ruce, ze které byl odběr proveden, necvičte.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Kdo je majitel a vlastník Protonového centra

Vlastníkem Protonového centra je společnost IMMORENT PTC, s.r.o., ze skupiny Erste Group Immorent, provozovatelem je společnost Proton Therapy Center Czech, s.r.o., vlastněná bratry Pavlem a Václavem Laštovkovými. Firmu založili v roce 2002 přejmenováním firmy Detra, s.r.o., založené o rok dříve. Projekt za 4,2 miliardy Kč financovala Erste Group Immorent, která do něj vstoupila poté, co se bratrům Laštovkovým v roce 2006 podařilo získat smlouvu o smlouvě budoucí s nuceným správcem VZP. Protonové centrum je umístěno v areálu Fakultní nemocnice Na Bulovce za současným Ústavem radiační onkologie. Jedná se o samostatný celek s vlastním parkovištěm pro pacienty a personál. Centrum těsně sousedí s hlavní komunikací V Holešovičkách. Protonové centrum bylo financováno zčásti soukromou investicí vlastníků, většinu peněz poskytla jako úvěr developerská společnost skupiny Erste. Ani jediná koruna nebyla z dotací nebo jiných veřejných zdrojů.

Zdroj: Protonové centrum Praha

Vertikutátor z půjčovny

V půjčovnách jsou k dostání různé typy, je však důležité obsluze sdělit co nejvíce informací o vašem trávníku, aby vám kvalifikovaný personál mohl zapůjčit ten správný model.

Výhodou půjčovny je to, že nemusíte vynakládat finanční prostředky na pořízení přístroje, který používáte jen zhruba dvakrát do roka.

Nevýhoda spočívá v tom, že vertikutátor nemáte kdykoli při ruce a tím práci musíte plánovat dopředu a také si ho včas zamluvit v půjčovně.

Při přebírání se vždy přesvědčte, zda je vše plně funkční, v případě zjištění sebemenšího poškození to okamžitě nahlaste obsluze.

Některé vertikutátory mají již zabudované počítadlo motohodin, takže platíte pouze dobu provozu, což je velká výhoda. U takto vybaveného vertikutátoru se cena půjčovného pohybuje kolem 250 korun za motohodinu, plus 150 korun jako paušální poplatek. V půjčovnách se vždy skládá nějaká vratná záloha, která se liší podle modelu. Některé půjčovny mají cenu stanovenou za půjčovné na den, přičemž se půjčovné pohybuje obvykle kolem 1 000 korun za 1 den.

Zdroj: Vertikutace

Co se děje po přenosu svrabu

Přenos infekce se děje kontaktem s nemocným, ale také kontaktem s kontaminovanými předměty (ložní prádlo, oděv), protože zákožka přežije i více než 2 dny na textiliích. Svrab patří mezi sexuálně přenosné choroby! Rizikovými skupinami jsou jak pacienti, tak personál zdravotnických zařízení.

Svrab charakterizuje silné svědění celého těla, které vynechává hlavu a krk. Je intenzivní v noci a působí nespavost. Na kůži můžeme pozorovat chodbičky, které mají barvu kůže nebo jsou bělavé, měří 0,5–1 cm, na koncích chodbičky je drobný puchýřek nebo pupínek. Svrab postihuje kůži meziprstí rukou, zápěstí, penis, oblast pasu, kůži kolem pupku, podpaží, dvorce prsních bradavek. U dospělých nebývá postižení dlaní, plosek, obličeje a krku. U kojenců jsou projevy i na těchto místech. Někdy jsou na kůži přítomny uzlíky. Následkem škrábání vznikají oděrky, zhrubění kůže, změny pigmentace. Komplikace v podobě bakteriální infekce doprovázené zduřením mízních uzlin mohou nastat z důvodu škrábání.

Zdroj: Zákožka svrabová první příznaky

Hepatitida typu A

Hepatitida je vysoce nakažlivá jaterní infekce, která je způsobená virem hepatitidy typu A. Nepatří sice mezi vážné typy virové hepatitidy, ale způsobuje zánět, který postihuje schopnost jaterní funkce. Hepatitidu typu A můžete dostat z kontaminované potravy, vody nebo kontaktem s infikovanou osobou. Infikovaná osoba však obvykle nejeví známky nemoci, protože u většiny lidí se neprojevují žádné příznaky. Naopak u jiných pacientů se může objevit těžká chřipka. Mírné případy hepatitidy typu A nevyžadují léčbu, většina infikovaných se uzdraví bez trvalého poškození jater, na rozdíl od hepatitidy typu B a C, které mohou vést až k cirhóze jater. Správná hygiena, mytí rukou, je asi tím nejdůležitějším krokem, jak se chránit proti hepatitidě typu A. Pro ty, kdo jsou nejvíce ohroženi hepatitidou typu A (lékařský personál), jsou k dispozici účinné vakcíny.

Příznaky hepatitidy mohou být obvykle zaměněny za chřipku. Symptomy se většinou objeví po 2 až 6 týdnech od infikování. Příznaky se mohou vrátit v průběhu následujících 6–9 měsíců a zahrnují:

  • únavu;
  • horečku;
  • bolesti břicha;
  • nevolnost;
  • průjem;
  • ztrátu chuti k jídlu;
  • deprese;
  • žloutnutí kůže nebo žluté zbarvení bělma očí;
  • bolesti v pravém horním kvadrantu břicha;
  • úbytek hmotnosti.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Prodlužování řas kapkami do očí

Prodlužování řas kapkami do očí není žádná věda. Díky štětečku si kapky hravě nanesete na řasy sama v pohodlí domova. Než se ale vrhnete do akce, budete si muset zajít na některou z očních klinik, kde řasy prodlužují. A před tím by vás měl prohlédnout oční lékař. Přestože jsou kapky zdravotně nezávadné, může se stát, že někomu takzvaně nesednou. Z tohoto důvodu nejsou volně prodávány v lékárnách. Dobré také je, že vás zdravotnický personál zároveň zaškolí v tom, jak kapky aplikovat. A kdo by je neměl vůbec používat? Protože se jedná o prostaglandin (tedy látky podobné hormonům vznikající prakticky ve všech orgánech těla), neměly by si kapky aplikovat těhotné a kojící ženy. Dále pak pacientky se zánětlivými procesy očí.

Díky působení 0,03% bimatoprostu, který se nachází v kapkách, dochází ke stimulaci folikulu řasy a zvýšenému hromadění pigmentu. Za několik týdnů tak začnou řasy tmavnout, prodlužovat se a v některých případech i houstnout. Délka prodloužení je u jednotlivých pacientek individuální. Stejně jako doba, než začnou růst delší řasy. Doba trvání tohoto stavu je taktéž individuální, většinou 5–10 měsíců. Nanášení kapek je snadné a zvládne ho každá žena. Důležitá je ale pravidelnost. Kapky tak umístěte na místo, kde si jich vždy všimnete. Kapičky (nebo spíš jednu kapičku) aplikujte štětečkem co nejblíže ke kořínkům řas. Pozor, vždy je musíte nanášet jen na čistá a odlíčená víčka.

Ceny se na různých klinikách mohou lišit, pohybují se v rozmezí od 2 500 do 3 000 Kč. V této ceně by mělo být odborné ošetření očí, nácvik aplikace a dvě lahvičky kapek (2 500 Kč).

Zdroj: Cyklus růstu očních řas

Zkušenosti s koňským šamponem

Americká modelka a hvězdička Alexis Ren udržuje své krásné a zdravé blond vlasy během svého pobytu na řeckém ostrově Mykonos pomocí originálního koňského šamponu.

Mladá americká zpěvačka Madison Beer, které si nedávno všiml i zpěvák Justin Bieber, také pečuje o své krásné vlasy originálním koňským šamponem.

Známá americká herečka Kelli Berglund se netají svou oblibou k originálnímu koňskému šamponu.

Držitelka BRIT Awards Kate Nash se vůbec netají svou oblibou k originálním koňským šamponům.

Šéfredaktorka úspěšného časopisu Western & Rodeo Lifestyle má krásné dlouhé, lesklé a bohaté vlasy. Často se při svých reportážích pohybuje v prašném prostředí a sama navíc jezdí na koni. Po 5 měsících užívání originálního koňského šamponu se na těchto stránkách podělila o svou zkušenost: https://www.facebook.com/konskysampon; přičemž doporučuje tento bezkonkurenční přípravek na péči o vlasy. Spousta pozitivních ohlasů dokazuje, že opravdu nejde o marketingové tahy. Já sama jsem ho dala na hlavu a už nic jiného nechci. Vlasy po něm nejen sílí, ale také rostou.

Šampony pro koně tedy opravdu nemusí být jenom pro koně. A pokud máte stále ještě obavy, že vám po aplikaci vypadají vlasy, nebo něco podobného, podívejte se na Sarah Jessicu Parker. Ta totiž prozradila, že si svoje bohaté vlasy ošetřuje právě koňským šamponem.

Také na veletrhu Beauty Düsseldorf 2015 se objevil stánek amerického výrobce Mane'n Tail Personal Care, který vyrábí populární Koňský šampon. Expozice se nacházela v hale 12/C3, kde byli i zástupci z České republiky.

Cena Koňského šamponu.

Zdroj: Koňský šampon

Informace k provedení odběru oGTT

oGTT je orální glukozový toleranční test – glykemická křivka

Kdy se dělá toto vyšetření

  • Při podezření na poruchu glukózové tolerance či onemocnění diabetes mellitus – zvýšená glykémie nalačno (opakovaně mezi 5,60 – 6.99 mmol/l) diferenciální diagnostika hypoglykémií, glykosurie.
  • U těhotných žen při podezření na gestační diabetes mellitus, anamnéza porodu dítěte o hmotnosti nad 4 kg.

Příprava před vyšetřením

Strava osoby připravované k testu má být nejméně 3 dny před testem bohatá na sacharidy.

Pacient má konzumovat obvyklou potravu a dodržovat obvyklou fyzickou námahu.

Hladovění před testem má trvat nejméně 8 hodin. Pokud je to možné, lékař doporučí vynechání některých léků.

Provedení testu

Test se provádí ráno mezi 7. a 8. hodinou ranní. Pacient se přihlásí v recepci Odběrového centra. Následuje odběr krve ze žíly a po vyhodnocení hladiny glukózy nalačno podání nápoje s 75 g glukózy v 250 ml vody.

Glukóza se nepodává (test se dále neprovádí) pokud glykémie nalačno přesáhne hodnotu 7.0 mmol/l, u těhotných žen 5,0 mmol/l. Během testu pacient dodržuje tělesný a duševní klid, nejí, nepije, nekouří.

Po 1 hodině (jen u těhotných) a po 2 hodinách (u všech pacientů) od podání nápoje následuje další odběr krve ze žíly.

Ve stanovenou dobu se pacient hlásí na odběry k sestře, která prováděla 1. odběr.

Celková doba trvání testu je nejméně 2,5 hodiny.

Pacient je po celou dobu sledován, neopouští pracoviště Odběrového centra. Personál ověřuje, zda pacient vypil celou dávku nápoje, sleduje dodržování režimu a případné obtíže (nevolnost, zvracení, průjem apod.). V případě výskytu obtíží musí pacient oznámit tyto skutečnosti personálu.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP