Téma: 

petržel

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Petržel a vlasy

Petržel je tradičně používána jako vlasové tonikum, které je vmasírováno přímo do pokožky vlasů, čímž stimuluje jejich růst. Toto použití petržele může také zvýraznit barvu vlasů a jejich lesk. Buďto se použije lokálně šťáva z petržele anebo ve velkém množství se konzumuje jako potravina. Růst vlasů je úzce spojen s úrovní celkové dlouhodobé výživy. Petržel je na vlasy prospěšná jen pokud se používá pravidelně a dlouhodobě. Petržel je výživná potravina, která řeší řadu nedostatků ve výživě, které mohou vést k vypadávání vlasů a slábnutí nebo nevýrazným vlasům.

Zdroj: Petržel pro zdravou kůži a vlasy
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Diskuze: ledviny a petržel

Dobrý den. Ráda bych věděla, jakým množstvím vody mám petržel zalít. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Ledviny a petržel
Odesláno dne: 18.5.2015 uživatelem Blanka

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Petržel na pokožku

Jedná se o další účinný způsob, jak používat byliny ke zlepšení vzhledu. Při pojídání petržele dochází k vyživování zdravé kůže zevnitř. Také petrželová pleťová maska může být velmi prospěšná při odstraňování tmavých skvrn, při sjednocení nestejnorodé barvy kůže a na problematickou pokožku s akné.
 

Zdroj: Petržel pro zdravou kůži a vlasy
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Diskuze: Re: ledviny a petržel

Vody má být 7 hrnečků na jeden hrneček nasekané nati.

Zdroj: diskuze Ledviny a petržel
Odesláno dne: 18.5.2015 uživatelem Kamča

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Kosmetické účinky petržele

Každý víme, že petržel má svou specifickou vůni, za kterou vděčí těkavému oleji eugenol, který obsahuje. Těkavý olej z petržele má antibakteriální a proti plísňové vlastnosti, které mohou pomoci k dezinfekci pórů, bojují s infekcí a zabraňují vzniku akné. Proto jsou oleje z česneku a petrželky vhodnými kosmetickými doplňky, které by se ale měly používat jen ředěné olivovým olejem, než budou použity přímo na obličej, protože jsou příliš silné.
 

Zdroj: Petržel pro zdravou kůži a vlasy
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Diskuze: zázvor a alergie

Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?

Zdroj: diskuze Zázvor a alergie
Odesláno dne: 22.2.2016 uživatelem Hana

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Petržel a akné 

O bylinách v jídle se často říká, že pomáhají vyrovnat se s nadměrnou tvorbou mazu a s mastnou nebo zanícenou pokožkou. Těkavé oleje v petrželi mohou mít také antibakteriální účinek na póry, což může vést k omezení výskytu ohnisek akné. Petržel obsahuje vysokou úroveň vitamínu C, který poskytuje antioxidační ochranu pro kožní buňky, což může snížit podráždění, které pak končí jako ekzematické červené pupínky. O vitaminu C je známo, že urychluje hojení kůže, takže pomůže zkrátit čas potřebný pro odstranění vad po akné.
Zinek obsažený v petrželi je minerál známý pro své blahodárné účinky na akné. Zinek se zapojuje při kontrole zánětu, při hojení ran a při obnově kožních buněk, čímž pomáhá k regeneraci pokožky. Mnoho lidí s problematikou akné přinášejí kladné výsledky, v důsledku toho, že v jejich stravě bylo přidáno více zinku.
Petržel je jedním z nejlepších potravinových zdrojů vitamínu K, který urychluje hojení kůže, redukuje zarudnutí a může pomoci zklidnit červené skvrny vzniklé po akné. Podílí se také na regulaci zánětlivých reakcí. Někteří lidé mají úspěch s lokální léčbou vitaminu K pro snížení zarudnutí kůže a bělení jizev po akné.
 

Zdroj: Petržel pro zdravou kůži a vlasy
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Stopový prvek molybden

Zdroje molybdenu

Molybden je přítomen v celé řadě potravin. Dobrým zdrojem jsou obiloviny, brambory, luštěniny, vejce, mléčné výrobky a droby. Některé bylinky, jako je petržel nebo kopr, obsahují také dostatečné množství tohoto stopového prvku.

Zdroj: Stopový prvek molybden
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Živiny v petrželi

Petržel je bohatá na vitamin C, který je důležitý pro tvorbu kolagenu, odstraňuje pigmentové skvrny a udržuje dobrou pleť. Vysoká hladina vitaminu K v petrželi může pomoci ke zlepšení elasticity pleti a obnovit její mladický vzhled. Vitamín K dále urychluje hojení ran a snižuje zarudnutí. Beta-karoten v petrželi může být přeměněn na vitamin A, který udržuje a opravuje pokožku. Například suché a šupinaté čelo nebo líce jsou častými příznaky nedostatku vitaminu A. Vitamín A je taky silný antioxidant, který chrání kožní buňky před poškozením volnými radikály. Pojídání petržele je dobrý způsob, jak získat i více zdravých minerálů, protože v petrželi je obsažen vápník, draslík, mangan a železo, ale zejména měď a zinek představují důležitou součást, která zachovává zdravou kůži a zmírňuje pigmentové skvrny. Nejlepší způsob jak efektivně získat všechno toto koncentrované množství minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek, je pomocí odšťavňování.
 

Zdroj: Petržel pro zdravou kůži a vlasy
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Mononukleóza

Tipy na některá jídla:

Rýžová polévka

Ingredience na 4 porce:

  • 30 g rýže
  • 40 g mrkve
  • 40 g petržele
  • 20 g celeru
  • Petržel
  • Sůl

Postup přípravy:

Veškerá zelenina se očistí a nakrájí se na malé kousky. Poté se dá vařit do osolené vody. Mezitím se spařená rýže propláchne a přidá do polévky. Polévka se vaří, dokud zelenina a rýže nezměknou. Nakonec se polévka ochutí trochou soli a petrželí.

Drůbeží polévka s krupicovými nočky

Ingredience na 4 porce:

  • 40 g drůbežího masa
  • 80 g kořenové zeleniny
  • 1 bílek
  • 20 g krupice
  • Petržel
  • Sůl

Postup přípravy:

Maso se nakrájí na malé kostičky a vloží se do osolené vody s nakrájenou zeleninou. Mezitím, co se vaří polévka, se vidličkou rozšlehá bílek a vmíchá se do krupice tak, aby vznikla hustá hmota. Z té se lžičkou vykrajují malé nočky, které se pak vkládají do polévky. Pokrm se pak dochutí nakrájenou petrželí.

Tvarohový knedlík

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g měkkého tvarohu
  • 80 g krupice
  • 40 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 80 g mléka
  • Sůl

Postup přípravy:

Do tvarohu se přidá vejce a mléko a utře se. Tato směs se nejprve dosolí a pak se do ní přidá krupice a strouhanka. Vše se promíchá. Z těsta se vytvaruje válec, jenž se zabalí do ubrousku, který se předtím namočí do studené vody a vyždímá se. Tento válec se převáže na koncích provázkem a vloží se do vařící osolené vody. Knedlík se vaří 10-20 minut. Po dovaření se knedlík vyndá z vody, vybalí se a nakrájí se na kolečka. Knedlík je vhodnou přílohou k ovocné omáčce.

Zdroj: Mononukleóza
Zveřejněno dne: 9.1.2016

Ledvinová očista

Čištění ledvin petrželí

Petržel je známá jako nejlepší přírodní prostředek na čištění ledvin.

Postup: Kupte jednu kytičku petržele, omyjte ji, pak ji pokrájejte na malé kousky, hoďte ji do hrnce, zalijte čistou vodou, povařte ji deset minut a nechte vychladnout, pak vývar přefiltruje, nalijte do čistých lahví a vložte do ledničky. Pijte jeden pohár denně. Výsledek uvidíte v moči. Sůl a ostatní nahromaděné nečistoty vycházejí z vašich ledvin a také sami spatříte rozdíl a budete se cítit jako nikdy předtím.

Zdroj: Ledvinová očista
Zveřejněno dne: 7.4.2015

Doplňky pro správný růst

Podpora růstu

Chcete-li podpořit růst a zdraví osoby, která roste, měli byste obohatit její jídelníček. Jídelníček by měl obsahovat v dostatečném množství následující plodiny a rostliny.

Čerstvé potraviny vhodné pro růst jsou:

  • mandle;
  • mrkev;
  • třešně;
  • jablka;
  • hrušky;
  • fíky;
  • datle;
  • lískové ořechy;
  • vlašské ořechy;
  • pomeranče;
  • mandarinky.

Hlavní jídlo by mělo často zahrnovat:

  • vařený mangold;
  • vařenou mrkev;
  • vařený špenát;
  • ovesné vločky;
  • celozrnné pšeničné klíčky;
  • ječmen;
  • pohanku.

Velmi vhodná je i petržel, která se přidává do salátů čerstvě nasekaná.

Zdroj: Doplňky pro správný růst
Zveřejněno dne: 27.5.2013

Mononukleóza

Brambory plněné masem

Ingredience na 4 porce:

  • 80 g směsy libového masa (králičí, hovězí, může být i vepřové, ale musí být opravdu libové!)
  • 600 g brambor
  • Kmín
  • Sůl
  • Petržel
  • Olej

Postup přípravy:

Maso se očistí a nakrájí na malé kousky. Maso se na pánvičce (v hrnci) podlije, osolí a podusí. Brambory se oloupou, rozkrojí na polovinu a jejich vnitřky se vydlabou. Hotové maso se rozemele a smíchá s nakrájenou petrželí. Touto masovou směsí se naplní brambory. Naplněné brambory se lehce pokapou olejem, posypou kmínem a nechají se zapéct v míse vymazané olejem. Brambory se také

Zdroj: Mononukleóza
Zveřejněno dne: 9.1.2016

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223311

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskáOrdinace.cz.


SiteMAP