Téma: 

petržel

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Petržel a vlasy

Petržel je tradičně používána jako vlasové tonikum, které je vmasírováno přímo do pokožky vlasů, čímž stimuluje jejich růst. Toto použití petržele může také zvýraznit barvu vlasů a jejich lesk. Buďto se použije lokálně šťáva z petržele anebo ve velkém množství se konzumuje jako potravina. Růst vlasů je úzce spojen s úrovní celkové dlouhodobé výživy. Petržel je na vlasy prospěšná jen pokud se používá pravidelně a dlouhodobě. Petržel je výživná potravina, která řeší řadu nedostatků ve výživě, které mohou vést k vypadávání vlasů a slábnutí nebo nevýrazným vlasům.

Zdroj: Petržel pro zdravou kůži a vlasy
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Diskuze: ledviny a petržel

Dobrý den. Ráda bych věděla, jakým množstvím vody mám petržel zalít. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Ledviny a petržel
Odesláno dne: 18.5.2015 uživatelem Blanka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Petržel na pokožku

Jedná se o další účinný způsob, jak používat byliny ke zlepšení vzhledu. Při pojídání petržele dochází k vyživování zdravé kůže zevnitř. Také petrželová pleťová maska může být velmi prospěšná při odstraňování tmavých skvrn, při sjednocení nestejnorodé barvy kůže a na problematickou pokožku s akné.
 

Zdroj: Petržel pro zdravou kůži a vlasy
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Diskuze: Re: ledviny a petržel

Vody má být 7 hrnečků na jeden hrneček nasekané nati.

Zdroj: diskuze Ledviny a petržel
Odesláno dne: 18.5.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Kosmetické účinky petržele

Každý víme, že petržel má svou specifickou vůni, za kterou vděčí těkavému oleji eugenol, který obsahuje. Těkavý olej z petržele má antibakteriální a proti plísňové vlastnosti, které mohou pomoci k dezinfekci pórů, bojují s infekcí a zabraňují vzniku akné. Proto jsou oleje z česneku a petrželky vhodnými kosmetickými doplňky, které by se ale měly používat jen ředěné olivovým olejem, než budou použity přímo na obličej, protože jsou příliš silné.
 

Zdroj: Petržel pro zdravou kůži a vlasy
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Diskuze: zázvor a alergie

Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?

Zdroj: diskuze Zázvor a alergie
Odesláno dne: 22.2.2016 uživatelem Hana
Počet odpovědí: 0

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Petržel a akné 

O bylinách v jídle se často říká, že pomáhají vyrovnat se s nadměrnou tvorbou mazu a s mastnou nebo zanícenou pokožkou. Těkavé oleje v petrželi mohou mít také antibakteriální účinek na póry, což může vést k omezení výskytu ohnisek akné. Petržel obsahuje vysokou úroveň vitamínu C, který poskytuje antioxidační ochranu pro kožní buňky, což může snížit podráždění, které pak končí jako ekzematické červené pupínky. O vitaminu C je známo, že urychluje hojení kůže, takže pomůže zkrátit čas potřebný pro odstranění vad po akné.
Zinek obsažený v petrželi je minerál známý pro své blahodárné účinky na akné. Zinek se zapojuje při kontrole zánětu, při hojení ran a při obnově kožních buněk, čímž pomáhá k regeneraci pokožky. Mnoho lidí s problematikou akné přinášejí kladné výsledky, v důsledku toho, že v jejich stravě bylo přidáno více zinku.
Petržel je jedním z nejlepších potravinových zdrojů vitamínu K, který urychluje hojení kůže, redukuje zarudnutí a může pomoci zklidnit červené skvrny vzniklé po akné. Podílí se také na regulaci zánětlivých reakcí. Někteří lidé mají úspěch s lokální léčbou vitaminu K pro snížení zarudnutí kůže a bělení jizev po akné.
 

Zdroj: Petržel pro zdravou kůži a vlasy
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Stopový prvek molybden

Zdroje molybdenu

Molybden je přítomen v celé řadě potravin. Dobrým zdrojem jsou obiloviny, brambory, luštěniny, vejce, mléčné výrobky a droby. Některé bylinky, jako je petržel nebo kopr, obsahují také dostatečné množství tohoto stopového prvku.

Zdroj: Stopový prvek molybden
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Živiny v petrželi

Petržel je bohatá na vitamin C, který je důležitý pro tvorbu kolagenu, odstraňuje pigmentové skvrny a udržuje dobrou pleť. Vysoká hladina vitaminu K v petrželi může pomoci ke zlepšení elasticity pleti a obnovit její mladický vzhled. Vitamín K dále urychluje hojení ran a snižuje zarudnutí. Beta-karoten v petrželi může být přeměněn na vitamin A, který udržuje a opravuje pokožku. Například suché a šupinaté čelo nebo líce jsou častými příznaky nedostatku vitaminu A. Vitamín A je taky silný antioxidant, který chrání kožní buňky před poškozením volnými radikály. Pojídání petržele je dobrý způsob, jak získat i více zdravých minerálů, protože v petrželi je obsažen vápník, draslík, mangan a železo, ale zejména měď a zinek představují důležitou součást, která zachovává zdravou kůži a zmírňuje pigmentové skvrny. Nejlepší způsob jak efektivně získat všechno toto koncentrované množství minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek, je pomocí odšťavňování.
 

Zdroj: Petržel pro zdravou kůži a vlasy
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Mononukleóza

Rýžová polévka

Ingredience na 4 porce:

  • 30 g rýže
  • 40 g mrkve
  • 40 g petržele
  • 20 g celeru
  • Petržel
  • Sůl

Postup přípravy:

Veškerá zelenina se očistí a nakrájí se na malé kousky. Poté se dá vařit do osolené vody. Mezitím se spařená rýže propláchne a přidá do polévky. Polévka se vaří, dokud zelenina a rýže nezměknou. Nakonec se polévka ochutí trochou soli a petrželí.

Zdroj: Mononukleóza
Zveřejněno dne: 9.1.2016

Mononukleóza

Drůbeží polévka s krupicovými nočky

Ingredience na 4 porce:

  • 40 g drůbežího masa
  • 80 g kořenové zeleniny
  • 1 bílek
  • 20 g krupice
  • Petržel
  • Sůl

Postup přípravy:

Maso se nakrájí na malé kostičky a vloží se do osolené vody s nakrájenou zeleninou. Mezitím, co se vaří polévka, se vidličkou rozšlehá bílek a vmíchá se do krupice tak, aby vznikla hustá hmota. Z té se lžičkou vykrajují malé nočky, které se pak vkládají do polévky. Pokrm se pak dochutí nakrájenou petrželí.

Zdroj: Mononukleóza
Zveřejněno dne: 9.1.2016

Doplňky pro správný růst

Podpora růstu

Chcete-li podpořit růst a zdraví osoby, která roste, měli byste obohatit její jídelníček. Jídelníček by měl obsahovat v dostatečném množství následující plodiny a rostliny.

Čerstvé potraviny vhodné pro růst jsou:

  • mandle;
  • mrkev;
  • třešně;
  • jablka;
  • hrušky;
  • fíky;
  • datle;
  • lískové ořechy;
  • vlašské ořechy;
  • pomeranče;
  • mandarinky.

Hlavní jídlo by mělo často zahrnovat:

  • vařený mangold;
  • vařenou mrkev;
  • vařený špenát;
  • ovesné vločky;
  • celozrnné pšeničné klíčky;
  • ječmen;
  • pohanku.

Velmi vhodná je i petržel, která se přidává do salátů čerstvě nasekaná.

Zdroj: Doplňky pro správný růst
Zveřejněno dne: 27.5.2013

Ledvinová očista

Čištění ledvin petrželí

Petržel je známá jako nejlepší přírodní prostředek na čištění ledvin.

Postup: Kupte jednu kytičku petržele, omyjte ji, pak ji pokrájejte na malé kousky, hoďte ji do hrnce, zalijte čistou vodou (na jeden díl petržele je potřeba 7 dílů vody), povařte ji deset minut a nechte vychladnout, pak vývar přefiltruje, nalijte do čistých lahví a vložte do ledničky. Pijte jeden pohár denně. Výsledek uvidíte v moči. Sůl a ostatní nahromaděné nečistoty vycházejí z vašich ledvin a také sami spatříte rozdíl a budete se cítit jako nikdy předtím.

Zdroj: Ledvinová očista
Zveřejněno dne: 7.4.2015

Mononukleóza

Brambory plněné masem

Ingredience na 4 porce:

  • 80 g směsy libového masa (králičí, hovězí, může být i vepřové, ale musí být opravdu libové!)
  • 600 g brambor
  • Kmín
  • Sůl
  • Petržel
  • Olej

Postup přípravy:

Maso se očistí a nakrájí na malé kousky. Maso se na pánvičce (v hrnci) podlije, osolí a podusí. Brambory se oloupou, rozkrojí na polovinu a jejich vnitřky se vydlabou. Hotové maso se rozemele a smíchá s nakrájenou petrželí. Touto masovou směsí se naplní brambory. Naplněné brambory se lehce pokapou olejem, posypou kmínem a nechají se zapéct v míse vymazané olejem. Brambory se také

Zdroj: Mononukleóza
Zveřejněno dne: 9.1.2016

Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Úprava stravy na uzdravení slinivky

  • Pro uzdravení slinivky je třeba omezit ve stravě příjem tuků, zejména živočišné.
  • Chceme-li uzdravit svou slinivku, tak zásadně nesmažíme a vyhýbáme se smaženým a mastným jídlům.
  • Pro uzdravení slinivky ze stravy vyloučíme rafinovaný bílý cukr, sladkosti a alkohol.
  • Při pojídání se snažme stravu velmi důkladně rozžvýkat a smíchat se slinami, čímž ulehčíme slinivce při trávení.
  • Pro uzdravení slinivky je třeba vždy čtvrthodinu před každým hlavním jídlem sníst trochu nějaké kořenové zeleniny, například strouhanou mrkev, červenou řepu, petržel a podobně.
  • K uzdravení slinivky břišní zvýšíme ve stravě příjem vitaminu A a také zinku prostřednictvím potravních doplňků.

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku
Zveřejněno dne: 30.10.2012

Dna nemoc kloubů

Dna – recepty pro vaření

Rizoto se zeleninou a vepřovým masem

Suroviny:

  • 100 g vepřového masa libového
  • 200 g rýže
  • 1 cibule
  • olej
  • kečup
  • sladká paprika
  • rajčata, paprika
  • špetka soli
  • strouhaný sýr

Postup:

V kastrolu zpěníme na oleji na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme. Poté přidáme červenou sladkou papriku, sůl, podlijeme vodou a dusíme skoro do měkka. Pak přidáme propláchnutou rýži, nakrájenou papriku, rajčata a trošku kečupu. Zalijeme vodou a dusíme (vody dáme jedenapůlkrát více než rýže). Servírujeme rizoto posypané strouhaným sýrem.

Přírodní krůtí plátek s kuskusem

Suroviny:

  • krůtí prsa
  • olivový olej
  • bylinky dle chuti, špetka soli
  • zelenina – mrkev, celer, petržel
  • kuskus
  • rozinky
  • kysaná smetana

Postup:

Naklepeme krůtí prsa a zprudka orestujeme na olivovém oleji. Maso okořeníme bylinkami a maličko osolíme. Připravíme si kuskus dle návodu. Na pánvi si orestujeme zeleninu (mrkev, celer, petržel), přidáme rozinky, pokud máte rádi, a promícháme s kuskusem. Na talíř servírujeme dva až tři kopečky kuskusu, které přelijeme kysanou smetanou, a samozřejmě přidáme přírodní plátek. Dobrou chuť.

Sladký jáhelník

Suroviny:

  • jáhly
  • kroupy
  • ovoce dle chuti – jablka, meruňky, švestky

Postup:

Jáhly uvaříme společně s kroupami (poměr si zvolte dle chuti). Do vymazaného pekáče dáme vrstvu jáhel s kroupami a na ni ovoce, které jsme si zvolili (meruňky, švestky nebo jablka). Vrstvy vystřídejte a pečte v troubě asi 20 minut.

Pohankové karbanátky

Suroviny:

  • 25 dkg spařených jáhel
  • cibule, česnek, sůl
  • majoránka
  • vejce
  • strouhanka
  • uvařená zelenina (například mrkev)

Postup:

Do misky dáme nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, pohanku, vajíčko a povařenou zeleninu. Okořeníme maličko solí, majoránkou a pepřem, zahustíme strouhankou a vše dobře promícháme. Ze směsi vypracujeme karbanátky, které opečeme na olivovém oleji. Můžeme podávat s bramborovou kaší a mrkvovým salátem.

Zdroj: Dna nemoc kloubů
Zveřejněno dne: 16.3.2015

Mononukleóza

Sýrový koláč

Ingredience na 4 porce:

  • 1 směs na bramborové těsto (sáček)
  • 2 vejce
  • 200 g taveného sýra
  • 200 ml mléka
  • 40 g oleje
  • Petržel
  • Bazalka
  • Majoránka
  • 400 g strouhaného sýra (klidně i různé druhy)
  • Voda

Postup přípravy:

Směs na bramborové těsto se připraví podle návodu, použije se k tomu 1 vejce a stanovené množství vody. Až bude těsto hotové, vloží se do pečící formy (vymazané olejem nebo s pečícím papírem) a rozprostře se v ní. Těsto by nemělo být silnější než 2 cm. Koláč se potom posype bazalkou, nasekanou petrželí a majoránkou. Poté se mléko zahřeje a rozmixuje se v něm tavený sýr. Část krému se nalije na těsto (je nutné, aby těsto mělo vyšší okraje, aby to z něj nevyteklo) a posype se strouhaným sýrem. Ideální je střídat krém se sýrem po vrstvách. Koláč se peče v troubě, dokud jeho okraj nezíská tu správně hnědou barvu.

Zdroj: Mononukleóza
Zveřejněno dne: 9.1.2016

Pomalá štítná žláza

Léčba pomalé štítné žlázy

Léčba je zaměřena na dosažení eutyreoidního stavu. K omezení některých příznaků mohou být použity i některé přírodní prostředky.

  • Důležitý je vitamín B, vápník a hořčík. Přírodním zdrojem těchto vitamínů a minerálních látek je mléko a mléčné výrobky.
  • Nevhodné při léčbě jsou smažená jídla, škroby, nezdravé jídlo a nealkoholické nápoje, které jsou těžko stravitelné a mohou zhoršit metabolismus.
  • Omezit konzumaci zelí, kapusty, brokolice, růžičkové kapusty a další brukvovité zeleniny, která může vést ke snížení funkce štítné žlázy, pokud není vařená nebo dušená.
  • Pokleslé hladiny hormonů štítné žlázy může zvýšit hnědá mořská řasa.
  • Ke zlepšení metabolismu a zvýšení energetické hladiny napomáhá každodenní pravidelné cvičení (asi 30 minut).
  • Ideálním lékem je jód.
  • Byliny, jako je nové koření, petržel, lékařská medvědice, a olivový olej jsou také vhodným lékem.

Zdroj: Pomalá štítná žláza
Zveřejněno dne: 30.4.2013


SiteMAP