Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PLAK

OBSAH

Použití zubní nitě

Zubní nit se používá po vyčištění zubů, odstraňuje zbývající plak, který se nachází v místech, kam se kartáček nedostane. Pohybujte nití mírnými pohyby směrem dolů kolem zakřivení zubů, tím odstraníte plak.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám dotaz, může se mi znova vrátit trombóza, když užívám pravidelně 2×denne lék Pradaxa? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro přesnou odpověď na vaší otázku je třeba znát příčinu, která způsobila vaši předchozí trombózu. Například arteriální trombóza může být způsobena kornatěním tepen, nazývaným arterioskleróza. K tomu dochází, když tukové nebo vápenaté usazeniny způsobují ztluštění stěn tepen. To může vést k nahromadění tukového materiálu (nazývaného plak) ve stěnách tepny. Tento plak může náhle prasknout (prasknout) a následně vytvořit krevní sraženinu, i když užíváte léky na ředění krve. Dodržováním předepsané léčby výrazně snižujete riziko opakování trombózy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Čištění zubů

Čistěte si zuby dvakrát denně nebo po každém jídle a před spaním. Zubní kartáčky jsou navrženy tak, aby účinně uvolňovaly plak ze zubů, ale jen tehdy, když se to dělá správně. Čištění se má provádět mírným krouživým pohybem. Doporučuje se čištění od zadních zubů k předním zubům. Čištění by mělo trvat aspoň 2 minuty.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Diskuze

V diskuzi ZUBNI KRCKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika gujdova.

Dobry den potrebovala bych poradit, v posledni dobe mam divny pocit na hornich prednich zubech, odhaluji se mi dasne ale jen mirne neni to jeste tolik videt ale kdyz po nich jedu prstem narazim tam asi na zubni kamen nebo na neco hrubeho. Pak me trapi zvlastni pocit neco jako kdyz mam sucho pod hornim rtem a zaroven jako bych mela plak na prednich hornich zubech plak i kdyz jsou zuby ciste...Tento pocit mam jiz asi druhy mesic co me zubar nalepil zubni mustek od dvojky do zadu.. Myslim ze muj problem s timhle nesouvisi. Predem dekuji za odpoved..S pozdravem Monika Gujdova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zubni krcky

Co je to plak

Plak je tvrdá látka, která se tvoří a roste uvnitř tepen a způsobuje ucpání a ztvrdnutí cév. Tvorba arteriálních plaků často vede k infarktu, mrtvici a postupnému přerušení přívodu krve do životně důležitých orgánů. Krevní sraženiny tvořené „lepkavými“ destičkami a plakem, který se uvolňuje od stěn tepny, mohou blokovat průtok krve a způsobit smrt. Arterioskleróza je nemoc, která zahrnuje nahromadění plaku v tepnách. Plak je tvořen tukem, cholesterolem, vápníkem a dalšími látkami v krvi.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Diskuze

V diskuzi STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katty.

Dobrý den, a kde mám vzít kajenský pepř sůl bez jodu, všude ji prodávaj s jodem. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anett.

Ahoj, vse jsem koupila v DM a sul ve zdrave výživě. Ale myslim ze ji v DM maj taky. Idealni je očistu začít v den úplňku, protoze když měsíc couvá, snáze se zbavuje toxinu a usazenin, jsem ted v 8. dni a stále mam bily plak na jazyku, coz znamena čištění tela. Ocistu držím kvuli atopickemu exemu ktery se mi pred pul rokem poprvé objevil a nikdy předtím jsem ho neměla. Drzim vam vsem, co se pro sebe rozhodnete neco dobrého udělat palce. Kazdou nemoc kterou jsme si v sobe vytvořili umime vyléčit, jde jen o to, zda skutecne chceme a co jsme tomu schopni objetovat. Prekazka = cesta k naší duši.

Zdroj: diskuze Střeva

Způsobuje plak erozi zubní skloviny?

Plak je lepivá vrstva tvořená slinami, částmi potravin, bakteriemi a jinými látkami. Plak se může malými otvory nebo jímkami ve stoličkách dostat i mezi zuby, pronikne rovněž do dutých výplní vedle dásní, kde dochází ke spojení zubu a dásně. Když je v potravinách často obsažen škrob, může dojít k poškození zubů. Pokud v plaku převažují kyseliny, ničí se zdravé minerály v zubní sklovině a dochází k poškození zubní skloviny.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Poradna

V naší poradně s názvem ŽIVOČIŠNÉ UHLÍ NA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA ŠVANCAROVÁ.

Prosím jaký vliv má Živočišné uhlí na dásně? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Živočišné uhlí se používalo v minulém století a vyrábělo se spalováním zvířecích kostí. V dnešní době se k farmaceutickým účelům již nepoužívá a nahradilo ho uhlí aktivní. Aktivní uhlí se vyrábí z uhlí, dřeva nebo kokosových ořechů.

Jaký vliv má aktivní uhlí na dásně?
V poslední době se objevují černé zubní pasty používající aktivní uhlí. Tyto zubní pasty obvykle neobsahují fluor, což zvyšuje potenciál zubního kazu a zánětu dásní.
Aktivní uhlí může pomoci odstranit pevné částice, ale nedetoxikuje zuby ani dásně. Pomáhá tak omezovat plak, ale žádné přítomné toxiny pravděpodobně neodstraní.
Pokud nepoužijete další zubní pastu, která se osvědčila jako bezpečná a účinná, budete vystavena riziku zubních kazů a onemocnění dásní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Živočišné uhlí na dásně

Použití zubní pasty

Čistěte zuby pastou obsahující kvalitní složky.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANIT LEPIDLO PO UVOLNENI NAHRADY Z DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den ,používám na zubní náhradu lepidlo coregu ,ale problém je že při sundání zubní náhrady mi zustává lepidlo na dásní a obtížně se toho zbavuji .Stírám to kartáčkem dolů ale je to pracné ,nemáte prosím nápad jak se toho zbavovat bez komplikací ? děkuji za odpověď, Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro odstranění lepidla z úst vypláchněte ústa teplou vodou nebo ústní vodou. To pomůže rozpustit Coregu ve vašich ústech. Pak vyčistěte dásně kruhovým pohybem pomocí zubního kartáčku s měkkými štětinami a normální zubní pasty. (Tím se odstraní plak z úst a stimuluje krevní oběh.) Nedoporučujeme vybírat zbytky lepidla z dásní, protože by to mohlo způsobit podráždění. Corega se pomalu rozpustí ve slinách a část produktu se může nakonec spolknout. Studie ukázaly, že adheziva z lepidla procházejí trávicím systémem v podstatě nezměněná jako nestrávený materiál a jsou eliminována bez jakýchkoli detekovatelných následků. Zkuste experimentovat a zjistit, jaké množství produktu je pro vás nejlepší. Naneste adhezivní krém Corega na vaše protézy v malých proužcích nebo v řadě teček, přičemž se ujistěte, že jej neaplikujete příliš blízko k okrajům. Protézy pevně přitlačte na místo a krátce držte. Mnoho nositelů umělého chrupu shledává, že stačí jedno použití denně. Pokud používáte přípravek Corega více než dvakrát denně nebo pokud vám protéza špatně sedí, poraďte se se svým zubním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranit lepidlo po uvolneni nahrady z dásní

Budete potřebovat

  • Měkký zubní kartáček
  • Zubní nit
  • Ústní vodu

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Co je to zubní kámen?

Přestože dbáte na ústní hygienu, jsou v ústech různé bakterie. Tyto bakterie spolu s bílkovinami a potravinami vytvářejí lepkavý film (zubní plak). Zubní plak se usazuje na zubech, a to nejčastěji v místech, která se obtížně čistí (zadní zuby, podél dásní a kolem výplní). Plak následně napomáhá tomu, že se na zubech snadněji přichytávají zbytky jídla a bakterie, které vylučují kyseliny, jež poškozují zubní sklovinu a vedou k dalším problémům se zuby. Tyto kyseliny mohou způsobit i zánět dásní či vytvoření zubního kazu. Problém nastane, když je plak na zubech ponechán a ztvrdne, což se může stát během 26 hodin. Pokud k tomuto dojde, vznikne zubní kámen. Odstranit zubní kámen je pak složitější než očištění od zubního plaku.

Zdroj: Zubní kámen

Použití ústní vody

Po každém jídle užívejte ústní vodu, která odstraní přebytečné části potravin, které by mohly zapříčinit výskyt zubního plaku.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Doporučení

Vyhněte se rafinovaným cukrům, které výrazně přispívají k rozvoji plaku. Některé enzymy obsažené v sýru nebo žvýkačky dokážou inhibovat růst plaku.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Jedlá sůl na odstranění plaku

Pro odstranění plaku použijte peeling z jedlé sody. Namočte zubní kartáček přímo v jedlé sodě nebo ji smíchejte s vodou, čímž vytvoříte efektivní pastu.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Odstranění zubního kamene

Zubař nebo zubní hygienik dokáže odstranit zubní kámen, který se vytvořil nad a pod dásní. Používá rovněž nástroje na seškrábání a uvolnění zubního plaku a kamene z povrchu zubů. Pokud je veškerý plak a zubní kámen odstraněn, vaše zuby jsou lesklé, hladké a na povrchu čisté.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Čištění zubů

Čistěte zuby po dobu dvou minut, čištění by se mělo provádět dvakrát denně. Čištění mezizubním kartáčkem by se mělo provádět každý den. Nahromaděný plak se objevuje častěji, když kouříte, pijete kávu, čaj nebo colu, pak pro vás nejspíš bude nutná zubní pasta určená přímo na zubní kámen, obsahuje totiž pyrofosforečnan zabraňující blednutí zubů.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Jak se onemocnění diagnostikuje?

Veterinární lékař nejprve vyšetří celkový zdravotní stav pejska a následně dutinu ústní – vzhledem či pohmatem zhodnotí struktury v tlamě i mimo ni. U psů s onemocněním dásní lze pozorovat otok dásně, zarudnutí a zubní kořeny bývají odhaleny. Na zubech bývá zubní plak a kámen. U starších psů se záněty dásní zpravidla zhoršují.

Zdroj: Nemocné dásně u psa

Parodontax ústní voda

Ústní voda Parodontax k dennímu použití má speciální složení, které chrání před problémy s dásněmi. Ústní voda s obsahem antibakteriálních látek pomáhá předcházet zánětu dásní. Odstraňuje plak efektivněji než pouhé čištění kartáčkem. Tato ústní voda obsahuje chlorhexidin (antibakteriální složka) a fluorid sodný. Chlorhexidin účinně snižuje množství plaku, který je hlavní příčinou onemocnění dásní. Klinické studie prokázaly, že ústní voda Parodontax k dennímu použití odstraní až 3,5x více plaku než samotné čištění zubním kartáčkem! Fluorid sodný pomáhá posilovat a chránit zuby před zubním kazem. Pozitiva tohoto přípravku:

  • odstraňuje až 3,5x více zubního plaku než samotné čištění zubním kartáčkem;
  • účinně odstraňuje zubní plak;
  • působí až 12 hodin;
  • je každodenní ochranou proti zubnímu kazu.

Ústní vodu Parodontax používejte každý den vždy po vyčištění zubů i mezizubních prostorů.

Obsahuje chlorhexidin-diglukonát ve slabé koncentraci (0,06 %) a 250 ppm fluoridu.

Zdroj: Parodontax

Operace na uvolnění tepen

Pokud váš lékař zjistí, že jedna nebo více vašich tepen je zablokovaných, změny životního stylu nemusí stačit. Místo toho může váš lékař navrhnout invazivní léčbu k odstranění nebo obejití blokád.

Během těchto procedur vám lékař zavede do tepny malou hadičku, která odsaje plak nebo plak rozbije (aterektomie). Váš lékař pak může zanechat drobnou kovovou konstrukci (stent), která pomáhá podporovat tepnu a zvyšuje průtok krve.

Pokud tyto postupy nejsou účinné nebo pokud je blokáda závažná, může být vyžadován bypass. Během této operace lékař použije tepny z jiných částí vašeho těla a nahradí zablokovanou tepnu.

Pokud máte ucpané tepny, je důležité, abyste spolupracovali se svým lékařem na vytvoření plánu léčby. Pokud blokády zůstanou neléčené, můžete riskovat vážné zdravotní komplikace, jako je mrtvice, aneuryzma nebo srdeční infarkt.

Zdroj: Jak pročistit a zpevnit žíly

Jak můžete zabránit zubnímu plaku?

  • Chcete-li zabránit hromadění plaku, čistěte si zuby nejméně dvakrát denně jemným kartáčkem. Zvláštní pozornost věnujte prostorům, kde se setkává dáseň se zuby. Používejte zubní pastu s obsahem fluoridu.
  • Alespoň jednou denně používejte dentální nit k odstranění zbytků potravy a bakterií mezi zuby.
  • Choďte na pravidelné kontroly ke svému zubnímu lékaři nebo ústnímu hygienikovi každých šest měsíců.
  • Zeptejte se svého zubaře, jestli je pro vás vhodný zubní tmel. Zubní tmely jsou tenké plastové povlaky, které se aplikují na žvýkací plochy zubů, aby tak byly zuby lépe chráněny před tvorbou děr a před rozkladem.
  • Jezte vyváženou stravu a omezte počet konzumace v rychlých občerstveních. Pokud potřebujete svačinu, zvolte jogurty, sýry, ovoce nebo syrovou zeleninu. Celer například pomáhá k odstranění zbytků potravin a vede k neutralizaci slin, které produkují bakteriální kyseliny.

Používejte antibakteriální ústní vodu ke snížení počtu bakterií způsobujících zubní plak a onemocnění dásní.

Zdroj: Zubní plak


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP