Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PLYNATOST PO JÍDLE

OBSAH

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den,
Málem se mi stal pěkný trapas, kdy jsem se zaraženými větry málem skončila na pohotovosti. Dostala jsem večer šílené křeče do břicha a nic nepomáhalo. Kamarádka mne viděla a řekla že mne vezme do nemocnice. Do auta jsem se belhala v předklonu. Jenže během cesty se mi vzduch nějak chtěl uvolnit, řekla jsem kamarádce ať zastaví a hned v křoví jsem si sedla na "bobek" a několikrát za sebou si pěkně nahlas ulevila.* Příhoda břišní rázem skončila a my jeli zase domu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Ahoj Radko,
Buď ráda že to z tebe takto včas vyšlo. Nás když bolelo břicho, mne a sestřenice, babička říkala, sedni si na záchod jako na "velkou" a zmáčkni si břicho, nebo si udělej než si sedneš deset dřepů. A vždy to zabralo.

Zdroj: diskuze Nadýmání a plynatost

Léky na plynatost

K léčbě plynatosti a pocitu plnosti se nejčastěji používá lék Espumisan ve formě drobných tobolek, které se velmi snadno polykají, nebo tobolky Motilium.

Tipy, jak se zbavit nadýmání po jídle:

  • dopřejte si dostatek pohybu – zlepšíte peristaltiku střev a zrychlíte metabolismus, vyzkoušejte také masáž břicha či nahřívání;
  • vyzkoušejte bylinky – doporučujeme osvědčený fenyklový nebo heřmánkový čaj, bylinné čaje však rozhodně neslouží jako náhražka léků;
  • omezte nadýmavé potraviny – pozor na čerstvé pečivo, těstoviny a luštěniny, omezte sladké limonády s bublinkami.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete zkusit Espumisan, který volně koupíte v lékárně. Nejlepší ale bude vyšetřit váš zdravotní stav a zjistit pravou příčinu nadýmání a tu pak odstranit. Stavte se v ordinaci gastroenterologa (gastroenterologie) a zeptejte se ho co máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Další názvy pro plynatost

Lidové názvy pro plynatost jsou větry, prdy, pšouky, řachy, usránci, úserky, prďánky.

Zdroj: Plynatost

Může hemoroid způsobit plynatost?

Hemoroidy samy o sobě nemohou způsobit plynatost. Ale plynatost společně s hemoroidy je nepříjemnou záležitostí. Dochází k dyskomfortu a bolestivosti v okolí řitního otvoru. Aby se odstranila plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhou stranu vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Plynatost a hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Košutová.

Většinou do 10-20minut po jídle -průjmová stolice (většinou voda) žluté barvy. Někdy tato stolice je i v klidu.(mimo stavu po jídle)
Žlučník mám od 40 let ex. Zůstal mi chronický zánět slinivky.
Je mi 79let.
užívám tyto léky: Betahistin, tezeo, Tenaxum, Digoxin, Betalog, Siofor 2tabl 500ml)Apo Allopurinol, Warfarin, Tootvacard, Verospiron

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste užívat jeden měsíc probiotika. Vyzkoušené jsou Biopron s trávicími enzymy. Do několika dnů by se to mělo zlepšit, ale léčbu po zlepšení neukončujte, ale pokračujte v ní, až do využívání celého balení. Tady můžete vidět jak probiotika vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Diskuze

V diskuzi VELKÁ PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpánek Petr.

Dobrý den mněl bych k vám dotaz.Trpím velkou plynatostí a chtěl bych vědět jestli může mit vliv na krevní tlak.Stává se mi že po ránu mám velký tlak v žaludku mám vyšší tlak.Když si párkrát říhnu tak se mi uleví a tlak jde dolů Děkuji za odpověd. děkuji Štěpánek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Velká plynatost

Předcházení nadýmání

Abychom odstranili plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhé straně vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva proto, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi TINKTURA ČESNEK-CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Siffer.

dobry den. ma se uzivat po jidle nebo pred, v kazdem navodu se pse jinak

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tinktura česnek-citron

Průjem po operaci žlučníku

Většina operovaných se po odstranění žlučníku nesetká s trávicími obtížemi – případný lehký průjem obvykle časem přejde. Vrátit se může po přejedení či tučném jídle. Sami brzy vypozorujete, jak můžete či nemůžete svůj zažívací trakt zatěžovat. Také plynatost je dalším nepříjemným projevem po operaci. Dbejte na zdravou stravu, užívejte vlákninu, zakysané mléčné výrobky, probiotika eventuálně existují preparáty, které někdy mohou přinést výraznou úlevu od plynatosti (jako je Espumisan). Samozřejmě pokud by se stav nějak výrazně změnil (bolesti byly horší, začala teplota, průjem a jiné), vyhledejte lékaře. Útěchou je, že většina těchto obtíží po operaci po pár měsících mizí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renats.

Jak tabulky přesně užívat,s jídlem nebo bez jídla .Beru 2 tobolky večer po jídle může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tobolky obsahují tuk a ten je kalorický, proto je lepší užívat Omega Marine ráno nebo kolem oběda před jídlem. Při užívání večer by se mohla zvyšovat tělesná hmotnost ukládáním tuku v podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Co je to nadýmání a plynatost

Plynatost a nadýmání jsou výsledkem špatného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchou, jakou je například syndrom dráždivého tračníku. U některých lidí se objevují jako příznaky bolesti v oblasti břicha, kdy jsou střeva naplněna plynem. Nadměrné plyny mohou být velmi znepokojující a nepříjemné. Pokud se chceme plynatosti a nadýmání zbavit, je potřeba jíst velmi pomalu a jídlo řádně rozžvýkat. Nedoporučuje se přejídat se a je vždy lepší jíst jednoduchá jídla. Základem zlepšení a odstranění tohoto stavu je pročištění střev, aby se odstranily staré nánosy, případně parazité. Nezbytné je zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem FURON LÉK NA ODVODNĚNÍ . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dašena Moakkadehova .

lek furon 40mq uživám ráno.Mam užívat po jídle nebo před jídlem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ráno je dobré a jestli po nebo před jídlem není důležité.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furon lék na odvodnění .

Varovné příznaky hemoroidů

  • Krev ve stolici,
  • Dlouhodobý průjem, zácpa,
  • Zvýšená plynatost,
  • Bolesti břicha,
  • Dlouhodobé nevysvětlené bolesti zad.

Zdroj: Jak zatočit s hemoroidy

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LUcie.

Furolin jsem zrovna dnes dobrala ,uzivala jsem ho 7 dni 3xkrat denne po jidle a musi rict ze mi zabral a zadny z vasich uvedenych problemu se mi neprojevil ,urcite je dulezite jak nekdo psal vyse ,tento lek uzivat hned po jidle.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Neustálé nadýmání – příčiny

Převážná část plynů se vstřebává, zbytek pak odchází konečníkem z těla ven. V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Potravou pro tyto bakterie jsou prebiotika (nestravitelné jídlo). Konzumace některých potravin prospívá určitým bakteriím, které následně vytvářejí plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořen z 80 až 90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se tyto bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Takže, pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, produkce rektálního plynu je snížena.

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin, která se projeví jako bolest v podbřišku nebo jako nadýmání po jídle. Jak již bylo napsáno, vše je individuální, dvě osoby sní stejné množství sacharidů, ovšem jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné. Ve společnosti je plynatost velmi nepříjemná a obtěžuje nás zejména psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost než její opak. Zástava odchodu plynů je varujícím příznakem, že je něco v nepořádku.

Kde se plyny berou:

  • ze spolykaného vzduchu (dusík) ;
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou;
  • z plynů vznikajících při trávení;
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů;
  • z plynů vznikajících hnitím bílkovin a sekretů.
Z čeho se plyny skládají:
  • dusík;
  • kyslík;
  • oxid uhličitý;
  • vodík;
  • metan.

K odstranění plynu z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale i říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Neždoucí účinky,zkušenosti s cipralexem
Beru cipralex 10 mg. jeden denně. Mám nadměrnou plynatost,nadměrné nadýmání,zácpu,bolest břicha, bolest nohou, rozmazané vidění Nevim si rady co bych měla dělat,aby bolesti se zmenšily.K lékaři jsem objednána 12. října.

Děkuji, s pozdravem
Zdenka Olivová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Cipralexu

Babské rady proti (i při) nadýmání

V případě nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na břišní stěnu. Pokud se bolesti opakují nebo jsou silné vyhledat lékařskou pomoc.

U nadýmání dospělých: pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně), nahřívání, například ve vaně, detoxikace střev, masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev, užití léků snižujících plynatost, napětí střev a další (například Colonic).

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Babské rady, jak se zbavit plynatosti

Smíchejte čajovou lžičku kmínu, fenyklu, máty peprné a heřmánku. Dvě čajové lžičky směsi zalijte 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte a pijte několikrát denně teplé. Čaj nemusí být vhodný pro děti.

Pokud trpíte plynatostí dlouhodobě, měli byste vynechat z jídelníčku luštěniny, některé druhy zeleniny, sycené nápoje nebo kávu. Krátkodobější terapie spočívá v konzumaci čajů před nebo po jídle. Používá se zázvorový nebo mátový čaj, připravovaný z čerstvých surovin (ne sáčkový). Pomáhá také pravidelné žvýkání zázvoru před jídlem.

Pokud máte malé děti, které trápí nadýmání, připravte jim čaj z fenyklu. Do hrnku vroucí vody přidejte lžičku rozdrcených semen fenyklu. Nechte louhovat a po pěti minutách můžete dětem podávat po malých lžičkách.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Léky proti nadýmání

Nejčastěji vám v lékárně doporučí:

  • Flatulin gel;
  • Gen Meteo tablety;
  • Espumisan tablety;
  • výživové doplňky s obsahem Lactobacillus acidophilus.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Bylinky proti nadýmání

Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Normální a diabetická hladina cukru v krvi

U většiny zdravých jedinců jsou normální hladiny cukru v krvi následující:

  • Mezi 4,0 až 5,4 mmol/l nalačno;
  • Až 7,8 mmol/l 2 hodiny po jídle.

Pro lidi s cukrovkou jsou cílové hladiny cukru v krvi následující:

  • Před jídlem: 4 až 7 mmol/l pro osoby s diabetem 1. nebo 2. typu;
  • Po jídle: méně než 9 mmol/l pro osoby s diabetem 1. typu a méně než 8,5 mmol/l pro osoby s diabetem 2. typu.

Zdroj: Glykémie 1h po jídle

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP