Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PLYNY

OBSAH

Co znamená nadýmání a bolest v podbřišku

Bolest v podbřišku je častým příznakem nadýmání. Jde o nepříjemné pocity plnosti břicha, zvenčí se projevující nafouknutím. Někdy se mohou dostavit i kruté křeče, zvláště když plyny neodcházejí přirozenou cestou ven. Někdy se bolesti břicha prolínají a lze jen těžko rozpoznat, o jakou bolest vlastně jde. Pro určení nemoci je však důležitý co nepodrobnější popis bolesti. Pokud se dlouho zadržují střevní plyny ve střevech, dochází k velmi nepříjemným bolestem v podbřišku, které mohou mít i kolikózní charakter a mohou vést až k hospitalizaci.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem PLYNY NEODCHÁZEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wanda gurecká.

plyny neodcházejí, nejhorší je to po večerním jídle

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte volně prodejný Espumisan a omezte příjem bílkovin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plyny neodcházejí

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Espumisan kapky

Espumisan kapky 100 mg/ml léčí příznaky plynatosti (nadýmání a zvýšený odchod plynů konečníkem) a jsou vhodné pro všechny věkové skupiny pacientů. Způsobují rozpad bublinek plynu nacházejících se v potravě a na sliznici zažívacího traktu. Plyny uvolněné tímto způsobem mohou být následně vstřebány střevní stěnou nebo odstraněny z těla činností střev. Espumisan kapky 100 mg/ml se používají: k léčbě příznaků zažívacích obtíží způsobených plyny, například hromadění plynů ve střevech (meteorismus), při plynatosti nebo při zvýšené tvorbě střevních plynů po operacích. Dále se používají k přípravě na zobrazovací vyšetření v oblasti břicha (například rentgenologické a sonografické vyšetření, endoskopická vyšetření, jako doplněk suspenzí kontrastních látek).

Zdroj: Zkušenosti s Espumisanem

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.

Věřím ozónu,když mne dokázal vyléčit z ukrutných bolestí zánětu zubu s váčkem hnisu..Druhy den jsem byl již bez bolesti..Jsem vyléčen a zub mne zůstal..To by takto nikdo nedokázal ani náhodou!!!!!Začnu nyní ofukovat odhalené krčky ozonem a věřím,že nad paradentózou ve svých 70 letech zvítězím... Přesně tak jako nad cov. CDS!!!!! Škoda,že jsem tyto praktyky neznal dříve...Všem přeji hodně zdraví!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nofran.

Hezký den pane Cempírek..Děkuji Vám za upozornění..Všechno to dobře vím a taky se mne to jednou povedlo to zažít a vychutnat si to.. Jsem velice citlivý na ozon..Udělal jsem si na něho generátor..Nyní měním coronovou výbojkovou elekrodu za nerezovou,abych neměl toxické ozonové plyny díky elektrodě z jiného materiálu..Ve vodě ozon nelze přesytit v tom je ta výhoda.. Stačí počkat 20 min a odpaří se pryč.. Ozon dokáže léčit několik druhů rakoviny a pomáhat citelně v boji s cukrovkou a mnoha dalšími nemocemi..Dodělávám nový ozonový přístroj,který bude nasávat čistý kyslík skrze generátorovou křemíkovou trubici a ozonové plyny,tak budou naprosto čisté a použitelné v určitém množství i pro lidskou krev a nebo klistýrem do těla..Ozon však,ale bude dál pro přímé dýchání stále nebezpečný..Zkoušel jsem olivovou mast s ozónem a co ta dokáže je doslova neuvěřitelné!!!! Ono se není čemu divit,když má tento takřka nesilnější oxidant na světě ORP 2,07 mV..Ozon lidem jednou hodně ve zdravíčku pomůže!!!!! Zdravím všechny..

Zdroj: diskuze Rakovina dásně

Horský jalovec účinky

Extrakt z horského jalovce (20 %) má silně močopudné účinky, dezinfikuje močové cesty a uvolňuje plyny. Má příznivý účinek na žaludek a střeva. Podporuje činnost ledvin, odvodňuje organismus a prokrvuje všechny měkké sliznice. Proto se doporučuje při špatné funkci ledvin, při léčbě dny, revmatismu, kašle, bronchitidy, nachlazení a také pro vyšší potenci. Čistí krev a celkově posiluje, zlepšuje imunitní systém celého těla.

Zdroj: Just Horský jalovec 500 g

Diskuze

V diskuzi NEPRŮCHODNOST STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Novoseljuková.

dobrý den,
můj syn byl loni v dubnu hospitalizován s urputnými bolestmi břicha. Diagnóza -divertikulóza sigmatu. Byl převeden do gastroenterologické poradny, kde mu dělali kolonoskopii, vyšetření žaludku- bez nálezu.V listopadu byl přeléčen antibiotiky a po požití většího množství burských oříšků-znovu velké bolesti břicha-břicho nafouklé, neodcházely větry, nemohl se vyprázdnit.Obvodní lékařka ho odeslala na chirurgii- tam mu lékař doporučil bezlepkovou dietu s tím, že divertikly nemá.( po třech týdnech z něj vycházely oříšky). Následovalo vyšetření na alergii na lepek a jiné potraviny- vše v pořádku. Bolestmi od prosince trpí doposud, má řetízkující stolici, větry odcházejí málo, neustále se cítí nafouklý, plný. Jelikož byl i na vyšetření s ledvinami( v jiné nemocnici) a současně s nimi mu udělali CT břicha, znovu mu diagnostikovali teď už těžkou divertikulózu sigmatu, s tím, že to má ihned konzultovat s gastroenterologem.Ten mu řekl, že je zdráv, že divertikly nemá. Tak už nevíme , co dělat. Syn se cítí velice špatně, jeho stav ho omezuje v pracovním i osobním životě. Děkuji Novoseljuková

zkoušel espumisan, probiotika,vlákninu,kompoty, algiphenové kapky,a různé léky na zánět střev....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Novoseljuková.

dobrý den,
děkuji za odpověď, jen bych chtěla upřesnit,synovi je 42 roků. Z vaší odpovědi vyplývá, že se jedná oneprůchodnost tlustého střeva-zvětšené břicho, neodchází plyny, stolice- ale kam se ještě obrátit, když mu v nemocnici v Boskovicích loni v dubnu, kde byl hospitalizován, diagnostikovali divertikulózu,v Brně letos v lednu těžkou divertikulózu a gastroenterolog , který mezi oběma vyšetřeními provedl kolonoskopii ,gastroskopii, tvrdí, že je zdráv?? J á jsem přesvědčená, že při vyprázdnění a vyčištění střeva a úplném splasknutí ty divertikly mohl přehlédnout? Mám o něj strach, vždyť v prosinci to vypadalo, že ty bolesti už nevydrží a nikdo nepomohl- doporučili mu bezlepkovou dietu alergii na lepek nemá!

děkuji Novoseljuková

Zdroj: diskuze Neprůchodnost střeva

Odvzdušňovací ventil k radiátoru

Odvzdušňovací ventily najdou své uplatnění v uzavřeném topném okruhu, kde se během provozu vytvářejí plyny. Tyto plyny musí být z rozvodu odváděny, neboť v opačném případě způsobují poruchy funkčnosti (například: hlučnost, problémy s oběhem vody, koroze a další). Odvzdušňovací ventily slouží k odpuštění nahromaděného vzduchu v ohybech nebo kapsách na potrubí či v systémech rozvodů topení a dělí se na automatické a manuální.

Automatické odvzdušňovací ventily pracují samostatně na principu plováku, který je v kontaktu s kapalinou v systému. Při poklesu plováku vlivem vzduchových bublin dojde k otevření odvzdušňovacího ventilku, který spustí proces řádné funkce odvzdušňovacího ventilu. Automatické odvzdušňovací ventily lze ještě doplnit o zpětný ventil, takzvanou klapku, ta umožní demontáž odvzdušňovacího ventilu při údržbě nebo jeho výměně bez nutnosti vypuštění celého rozvodu.

Manuální odvzdušňovací ventily odstraňují přebytečný vzduch mechanicky, a to ručním zásahem.

Zdroj: Ventil k radiátoru

Neustálé nadýmání – příčiny

Převážná část plynů se vstřebává, zbytek pak odchází konečníkem z těla ven. V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Potravou pro tyto bakterie jsou prebiotika (nestravitelné jídlo). Konzumace některých potravin prospívá určitým bakteriím, které následně vytvářejí plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořen z 80 až 90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se tyto bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Takže, pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, produkce rektálního plynu je snížena.

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin, která se projeví jako bolest v podbřišku nebo jako nadýmání po jídle. Jak již bylo napsáno, vše je individuální, dvě osoby sní stejné množství sacharidů, ovšem jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné. Ve společnosti je plynatost velmi nepříjemná a obtěžuje nás zejména psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost než její opak. Zástava odchodu plynů je varujícím příznakem, že je něco v nepořádku.

Kde se plyny berou:

  • ze spolykaného vzduchu (dusík) ;
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou;
  • z plynů vznikajících při trávení;
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů;
  • z plynů vznikajících hnitím bílkovin a sekretů.
Z čeho se plyny skládají:
  • dusík;
  • kyslík;
  • oxid uhličitý;
  • vodík;
  • metan.

K odstranění plynu z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale i říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Negativa

Cholelitiáza – u osob, které ví, že trpí žlučníkovými kameny, je potřeba omezit spotřebu květáku. Ten u nich může způsobit poruchu trávení, případně jiné komplikace.

Nadýmání – květák má vysoký obsah celulózy, díky čemuž vznikají plyny ve střevě, takže osoby s tímto zatížením by měly být opatrné na množství květáku v potravě.

Květák není vhodný pro osoby trpící dnou – 100 g květáku obsahuje 24 mg kyseliny močové.

Při nedostatečném umytí hrozí nepříjemný a velmi intenzivní zápach, který téměř nelze odstranit.

Takže i zde platí pravidlo: Všeho s mírou!

Zdroj: Warfarin a květák

Co je to nadýmání a plynatost

Plynatost a nadýmání jsou výsledkem špatného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchou, jakou je například syndrom dráždivého tračníku. U některých lidí se objevují jako příznaky bolesti v oblasti břicha, kdy jsou střeva naplněna plynem. Nadměrné plyny mohou být velmi znepokojující a nepříjemné. Pokud se chceme plynatosti a nadýmání zbavit, je potřeba jíst velmi pomalu a jídlo řádně rozžvýkat. Nedoporučuje se přejídat se a je vždy lepší jíst jednoduchá jídla. Základem zlepšení a odstranění tohoto stavu je pročištění střev, aby se odstranily staré nánosy, případně parazité. Nezbytné je zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Babské rady, jak se zbavit nadýmání

Pokud před jídlem sníme některé druhy kyselejšího ovoce, jako je citron, jablko, grep, kiwi, rybíz, nebo hrozny, povzbudíme tím tvorbu žaludeční kyseliny. Současně se zvýší kyselost žaludeční šťávy a dojde ke zvýšené produkci kyseliny solné. Zkonzumovaná strava se tak lépe rozloží a ve střevech už nemá co vytvářet nežádoucí plyny.

Uvařte si odvar z kmínu. Jednu čajovou lžičku kmínu zalijte 2 dcl vroucí vody. Nechte louhovat přibližně 15 minut. Pijte po doušcích.

Zapomeňte na žvýkačky.

Dejte stop horkým jídlům a nápojům.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Nadměrná plynatost střev

Nadýmání v těhotenství je způsobeno rostoucí hladinou hormonu progesteronu v těle těhotné ženy. Tento hormon způsobuje snížené napětí střevní stěny, což vyvolává zpomalení pohybu potravy ve střevech. Pomalejší procházení potravy trávicím traktem umožňuje kvalitnější a lepší vstřebávání živin, horší stránkou této věci jsou pak problémy s tím spojené, jedná se zejména o nadýmání a zácpu.

Plyny ve střevech jsou tak vedlejším produktem činnosti střevních bakterií, které mají za úkol dokončit proces započatý příjmem potravy, tedy v žaludku a v tenkém střevě. Nadýmání se zpravidla zhoršuje úměrně s postupujícím těhotenstvím, kdy rostoucí děloha vyvíjí tlak na žaludek, čímž ho posunuje stále výš.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Neprůchodnost střev u dětí

Jako střevní neprůchodnost u dětí označujeme částečné nebo úplné zablokování tenkého nebo tlustého střeva. Tento stav brání průchodu potravy a stolice a může ohrozit i život dítěte. Patří sem pylorostenóza, atrézie střeva, stenóza střev, střevní srůsty, nádory či zauzlení střev neboli volvulus. Střevní neprůchodnost se projeví křečemi, bolestmi břicha, nevolností a zvracením, průjmy, nechutí k jídlu a horečkou. Příznaky střevní neprůchodnosti se liší podle místa neprůchodnosti a podle toho, zda jde o neprůchodnost částečnou nebo úplnou. Postižení tenkého střeva se projeví křečemi a bolestí břicha. Bolest může být ostrá a rozšířená, trvalá nebo přicházející a odcházející. Může být doprovázena žaludeční nevolností a zvracením. Zvratky často obsahují žluč (což je zelená tekutina vylučovaná játry). Mohou rovněž obsahovat krev nebo stolici.

Dítě může mít i horečku.

Bolest a zvětšení břicha ukazují na neprůchodnost tlustého střeva. Dítě se nemůže vyprázdnit, ani mu neodcházejí plyny. Průjem může být příznakem částečné neprůchodnosti. Dítě bývá rozmrzelé, neklidné, nemá chuť k jídlu, je dehydratované a ubývá na váze. Je nutné okamžitě zahájit léčbu. Dokud není neprůchodnost odstraněna, dítě není schopné normálně jíst: proto musí zůstat v nemocnici a dostávat nitrožilní výživu. Nejprve zavede lékař dítěti nosem do žaludku hadičku, kterou se mechanicky odstraní plyny a obsah žaludku a střev. K odstranění neprůchodnosti je nutná operace. Po operaci lze očekávat, že se dítě úplně uzdraví. Do týdne je zpravidla z nemocnice propuštěno.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Co je živočišné uhlí

Léčivá látka obsažená v živočišném uhlí je látka se silnými adsorpčními a ochrannými vlastnostmi. Po požití pokrývá sliznici trávicího ústrojí a chrání ji před dráždivými účinky některých složek potravy, též na sebe váže střevní plyny, hnilobné produkty, toxiny, různé toxické produkty látkové přeměny, léčiva a jiné chemické sloučeniny. Má i protiprůjmový účinek. Bez porady s lékařem mohou přípravek krátkodobě (nejdéle 2 dny) užívat dospělí, kteří trpí nadýmáním, větry nebo průjmem po dietní chybě. Na základě doporučení lékaře může být přípravek podán i dětem od 3 let věku. Pouze na doporučení lékaře smějí přípravek užívat dospělí trpící nadměrným rozkladem potravy ve střevech, současným zánětem žaludku a střeva nebo mající vředy ve střevech. Živočišné uhlí se nemá užívat současně se zmrzlinou či čokoládou, protože tyto potraviny snižují jeho účinnost.

Zdroj: Živočišné uhlí

Vlastnosti laktózy

Hlavním zástupcem sacharidů v mléce je disacharid laktóza, nazývaný též mléčný cukr. Normálně se laktóza díky enzymu beta-galaktozidáza (tedy laktáza) produkovanému v tenkém střevě rozštěpí na dvě složky – glukózu a galaktózu – a ty mohou být absorbovány střevem. Pokud se tento enzym netvoří (nebo jen nedostatečně), dostává se nerozložená nebo jen částečně rozložená laktóza do tlustého střeva, kde slouží jako potrava baktériím a způsobuje obtíže. Při menší produkci laktázy se dostane nerozštěpená laktóza do hlubších záhybů střeva, které jsou osídleny bakteriemi. Zde probíhá bakteriální rozklad na mléčnou kyselinu, octovou kyselinu, oxid uhličitý, metan a vodík. Schopností laktózy vázat vodu stoupá osmotický tlak a voda teče do střeva. Současné tvoření kyselin podporuje pohyb střeva, následkem je nadýmání a průjem. Vzniklé plyny nadýmají břišní prostor a způsobují vedle nadýmání také tlakové bolesti. Tyto plyny mohou proniknout stěnou střeva a dostat se do krve. Nadto způsobuje velké množství laktózy nárůst kolibakterií v tlustém střevě. Zatěžováním střeva se však z intolerance může vyvinout alergie. Jako následek narušené střevní flóry se mohou střevní sliznice stát propustnými a nemohou již plnit funkci bariéry. Nestrávené zbytky jídel, například molekuly bílkovin, mohou proniknout střevní stěnou a dostat se tak do krve a do orgánů. Tam působí toxicky a jsou příčinou četných obtíží a nemocí. Vysoká konzumace mléčného cukru zvyšuje možnost vzniku obezity a nadváhy. Mléčný cukr může působit projímavě, nadýmat a způsobovat křeče v žaludku.

Zdroj: Laktóza

Sanogel nebo Enterosgel

Sanogel a Enterosgel pracují na identickém principu. Sanogel je chemická sloučenina – křemičitý sorbent (pro přirovnání – jedním z přírodních sorbentů je například živočišné uhlí), který má houbovitou strukturu, díky níž na sebe dokáže navázat pouze určité látky v těle (těžké kovy, plyny a podobně). Používá se pro detoxikaci organismu a je často srovnáván se zeleným jílem. U Sanogelu se uvádí celá řada léčivých účinků, které jsou ale pouze následkem odlehčení těla po detoxikaci. Sanogel se nevstřebává do krve, proto jsou jeho účinky omezeny pouze na trávicí trakt. To samé platí i o Enterosgelu.

Detoxikační účinky v těle nejsou měřitelné, proto nelze určit, který z výrobků může mít lepší dopad. Zelený jíl je přírodní, levnější a čistí střevo i mechanicky při přirozené peristaltice. Sanogel může mít unikátní vlastnosti díky své struktuře. Zajímavou myšlenkou je zkombinovat tyto dva výrobky dohromady, mohly by se navzájem velmi dobře podporovat.

Zdroj: Sanogel na detoxikaci organismu

Léčba

Při léčbě či regulaci (eliminaci) plynatosti se ovlivňuje vyvolávající mechanismus. Pokud nadýmání není stavem trvalým či nijak výrazným a omezujícím, můžeme jej řešit sami. Co dělat? Jako pomoc se osvědčily: eliminační diety; plynopudné čaje; léky upravující střevní mikroflóru (eubiotika, například Lactobacillus acidophilus), volně prodejná deflatulencia (SAB, Espumisan, Ceolat), což jsou přípravky snižující povrchové napětí tekutin v trávicí trubici; spasmolytika; přírodní adsorbující silikáty (Smecta).

V případě vážnějších a přetrvávajících obtíží je vhodné konzultovat s gastroenterologem, zda za nadýmáním nestojí nějaké onemocnění zažívacího traktu, například chronické záněty střev nebo divertikulóza. Rovněž v případě akutních bolestí spojených s nadmutím a neodcházejícími plyny bychom měli vyhledat lékaře, protože se může jednat o akutní stav, a sice o náhlou příhodu břišní (ať už zánětlivou, či ileus, tedy střevní neprůchodnost).

Moderní medicína nabízí jako řešení problémů se střevy probiotika a prebiotika, prokinetika, deflatulencia, amara či digestiva. Ale každý člověk si je určitě vědom toho, že správnou skladbou stravy (tedy zdravou stravou) můžeme významně ovlivnit zažívací potíže. Z konkrétních potravin se pak doporučují celé obiloviny (konzumace například kukuřice) a mléčné výrobky (jogurty, jogurtové nápoje, kefíry, zákysy).

Mějte na paměti, že zdravé nadýmání je součástí života. Většinou se objeví, když do jídelníčku náhle zařadíte luštěniny a vlastně všechny zdravé potraviny. Po čase si však organismus na tyto potraviny zvykne a nadýmání poleví. „Bez prdů to nejde, prdíme všichni, dokonce i zvířata.‟

Při nadměrné plynatosti použijte Espumisan, ten opravdu po pár tobolkách střevům uleví, jelikož lehce odvádí plyny ze střev.

Zdroj: Zaražené větry

Co je Sanogel

Sanogel je prostředek, který nám pomáhá odstranit z těla jedy neboli toxiny, je to tedy přípravek určený k detoxikaci organismu. Žijeme v době znečištěného životního prostředí, chemicky upravovaných potravin, v době permanentního stresu. To vše je příčinou hromadění toxinů v našem organismu, které ho oslabují a vyvolávají řadu nemocí, jako například trávicí potíže, poruchy vyprazdňování, nespavost, únava, vyčerpanost, deprese, porušená imunita, celulitida, rakovina, různá kožní onemocnění, bolesti hlavy, revma a tak dále.

Sanogel má schopnost absorbovat toxické látky, odpadní produkty metabolismu a radionuklidy z tlustého střeva a krve.

  • Vstřebává bilirubin, cholesterol, močovinu, triglyceridy, těžké kovy, fosfáty a hnilobné plyny.
  • Zlepšuje funkci jater, slinivky břišní a ledvin.
  • Normalizuje složení krve a moči.
  • Neutralizuje pH žaludku, tenkého a tlustého střeva.
  • Odstraňuje následky potravinové, alkoholické a nikotinové intoxikace.
  • Upravuje stolici.
  • Má protialergický účinek.
  • Výrazně posiluje imunitní systém člověka.

Sanogel – složení

Sanogel se skládá z hydrogelu kyseliny metylkřemičité.

Zdroj: Sanogel na detoxikaci organismu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP