Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PODPORA SPERMIÍ

OBSAH

Co říká analýza spermatu?

Analýza spermatu je test, který může pomoci poskytovatelům zdravotní péče stanovit příčinu neplodnosti. Zkouška poskytuje informace o spermiích a spermatu. Zde jsou některé z věcí, které lékař zjišťuje:

  • hustota a množství spermatu
  • koncentrace spermií
  • životnost spermií
  • morfologie (velikost, tvar, vzhled) spermií

Analýza spermatu se používá i ke kontrole na přítomnost spermií po vasektomii.

Zdroj: Mužské sperma

Diskuze

V diskuzi SPERMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Existují nějaké dobré přípravky na zkvalitnění spermií? Budu ráda za jakékoli rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Jak píše olga je dobrý spermotrend. Já jsem ho zkoušela kupovat manželovi www.linklekarna.cz/p… a pomohl.

Zdroj: diskuze Spermie

Příčiny úbytku spermií

  • znečištění prostředí toxickými látkami;
  • kouření;
  • alkohol;
  • stres;
  • nezdravý styl života;
  • sedavé zaměstnání;
  • těsné spodní prádlo.

Zdroj: Babské rady na zvýšení množství zdravých spermií

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Život spermie v pochvě

V pochvě, kde je vhodná teplota i vlhkost, se udává životnost spermií 3–5 dní, spíše je pravděpodobná dolní hranice.

Zdroj: Životnost spermií

Diskuze

V diskuzi HOMEOPATIKA PODPORA SRDCE,VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štíbrová.

Prosím jaká homeopatika mi pomohou též na cukrovku a neuropatii,děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Homeopatika podpora srdce,vysoký krevní tlak

Život spermie na vzduchu

Ve vodě, na vzduchu a v chladnějším prostředí je životnost spermií jen několik hodin. Je to z toho důvodu, že na vzduchu ejakulát zhoustne a spermie ztrácejí pohyblivost a odumírají.

Zdroj: Životnost spermií

Diskuze

V diskuzi PRÁŠKY PROTI SPERMII PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Jmenuji se Martin Chrzaczsz a planujeme z přitelkyni dítě ale já mám špatne spermie tak chci poradit jestli byti pražky pomohli a kolik stojej děkuji Chrzaczsz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prášky proti spermii pro muže

Co prospívá tvorbě a dozrávání spermií?

  • zinek – podporuje správnou funkci pohlavních orgánů, zvyšuje tvorbu testosteronu a tím i počet spermií;
  • selen – nedostatek vede ke snížení počtu spermií, doporučená dávka je 100 μg organického selenu denně;
  • vitamín C – podporuje pohyblivost spermií;
  • vitamín E – transportuje kyslík k pohlavním orgánům, podporuje činnost hypofýzy, která podněcuje varlata k produkci semenné tekutiny, spermie jsou schopnější navázat se na ženské vajíčko (výrazné zlepšení spermatu po užívání vitamínu E potvrdily mnohé studie);
  • omega-3 mastné kyseliny (rybí tuk) – pomáhají udržovat zdravé spermie a reprodukční tkáň;
  • vitamín B12 – je nezbytný pro proces buněčného dělení, zvyšování počtu spermií a jejich pohyblivost;
  • ženšen mateří kašička (sarapis) – zvyšuje pohyblivost spermií;
  • další vhodné přípravky: karnitin, koenzym Q10, vitamín B6, kyselina listová, zázvor, celer, česnek (stimuluje tvorbu testosteronu).

Zdroj: Babské rady na zvýšení množství zdravých spermií

Diskuze

V diskuzi DERIVAČNÍ KOUPEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lily.

Jsem na tom stejne, pokud budes mit zajem, napis mne na email, mozna nam vzajemna podpora pomuze.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martinka Svobodná.

Ahojky , dovoluji si zeptat se , jak se vám daří ohledně derivačky zda jste vytrvala a jaké máte vysledky
moc děkuju za odpověd
zdraví Martina

Zdroj: diskuze Derivační koupel

Kolik spermií je zapotřebí k dosažení těhotenství?

Jen jedna spermie může oplodnit vajíčko a způsobit tak těhotenství, ale v každé „dávce“, která dojde k vajíčku, jich je asi milion. Průměrná ejakulace obsahuje téměř 100 milionů spermií. Muži, kteří mají méně než 20 milionů spermií v mililitru spermatu, mohou mít problém s neplodností.

Proč je uvolněno tolik spermií, když stačí jen jedna, aby bylo počato dítě? Aby se spermie dostaly k vajíčku, musí projít z pochvy do vejcovodu, což je dlouhá a namáhavá cesta, při které jich přežije jen málo. Ty, které přežijí, pronikají do vajíčka. Vajíčko je však pokryto silnou vrstvou, která oplodnění velmi znesnadňuje. Odborníci se domnívají, že je tento proces přirozeným způsobem, jak umožnit jen té nejzdravější spermii, aby oplodnila vajíčko, čímž poskytuje nejlepší šanci počít zdravé dítě.

Zdroj: Mužské sperma

Diskuze

V diskuzi TAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

ja cetla jeste dobre reference o pripravku jmenuje se spermotrend, take se orientuje na tyto problemy, co s etyce spermii. :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Taky

Psychická vyrovnanost

Stresové situace se podepíší na lidském organismu i v podobě řídnutí vlasů. Vše souvisí se vším, proto se vyvarujte stresové zátěži a relaxujte v přírodě na čerstvém vzduchu. Dojde k celkovému prokrvení organismu, což bude mít blahodárné účinky na vaši psychiku, potažmo na vaše vlasy.

Zdroj: Podpora růstu vlasů pro ženy

Poradna

V naší poradně s názvem MUŽSKÉ SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonym.

Do kdy můžu mít chlap děti?tedy kvalitní sperma.myslim věk.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muž může splodit potomka až do smrti. Pokud tedy starší muž může dosáhnout erekce, může ejakulovat a může produkovat ejakulát s přiměřeným počtem pohyblivých spermií, je pravděpodobné, že je plodný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Od kdy se tvoří sperma

Podpora trávení

Šťáva z Aloe vera slouží jako účinná léčba zánětlivých střevních onemocnění. Aloe vera může jednak pomoci s detoxikací střev, jednak snížit střevní mikroorganismy (kvasinky). Šťáva z Aloe vera může podpořit vaše celkové zdraví, pomůže vám s mnoha zdravotními problémy, od pálení žáhy až k zácpě.

Zdroj: Jaké jsou výhody pití šťávy z Aloe vera?

Poradna

V naší poradně s názvem GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, mám částečně zúžený oční nerv. Očním lékařem mi byla doporučena podpora lečby vytažky z ginkgo biloby. Mám na zahradě strom ginkgo biloby. V průběhu dne sním několik čerstvých listů. má toto užívání listu pro organismus nějaký význam. Děkuji za odpověď Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pojídání listů ginkgo biloba má také blahodárné účinky, ale je nepraktické, protože se do těla dostávají i škodliviny z okolního prostředí, které na listy ulpěly během vegetace. Potom také čerstvé listy nejsou k dispozici po celý rok a úspěch léčby je založen na pravidelném a dlouhodobém užívání. Proto je lepší listy nasušit, uskladnit a pak použít některý z výše uvedených receptů na použití, během celého roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ginkgo biloba

Doporučení

Osprchujte se před stykem studenou vodou, zvětšíte pohyblivost spermií.

Pohyblivost spermií příznivě ovlivňuje malá koncentrace kávy, čaje, čokolády a kakaa (vypijte šálek před stykem), naopak nadměrná konzumace kávy snižuje kvalitu spermií, a to drasticky, pokud se konzumují více než tři šálky. Ve větším množství může káva zavinit poškození DNA – důsledkem mohou být spontánní potraty, předčasné porody, smrt nebo postižení embrya a vrozené vady.

Kuřáci se vystavují nejen riziku impotence kvůli špatné elastičnosti cév, ale navíc ohrožují i svou schopnost zplodit potomka. Nikotin ovlivňuje a snižuje schopnosti mužského semene proniknout do vaječné buňky a oplodnit ji. Silní konzumenti cigaret mají o 75 % nižší pravděpodobnost, že se někdy stanou otci než nekuřáci. K tomu existuje ještě riziko, že nikotin poškodí i genetický kód.

Alkohol snižuje hladinu testosteronu a množství spermií. Muž, který denně vypije 2 piva se vystavuje riziku, že bude mít nižší četnost spermií a až polovina jich může být abnormálních. Alkoholici mohou mít velmi nízkou hladinu testosteronu, takže spermie se mohou přestat vytvářet úplně. Krátkodobý vliv alkoholu může oslabit schopnost spermií dostat se k vajíčku. Přestaňte pít alkohol ideálně 3 měsíce před plánovaným početím.

Běhy na dlouhé tratě potlačují hladinu testosteronu a snižují četnost spermií. Muži by se měli vyhýbat přehřívání organismu při cvičení nošením přiléhavého oblečení a měli by se po cvičení zchladit, například sprchou.

Dlouhodobé sezení v autě způsobuje zahřívání varlat, což může způsobit snížení počtu spermií.

Obezita může snižovat produkci testosteronu a tím i spermatu, velká ztráta hmotnosti, například při nemoci, může také snížit množství a kvalitu spermií.

Rovněž olovo může poškodit sperma. Vyšší množství olova ovlivňuje jak schopnost spermií proniknout do vajíčka, tak i schopnost ho oplodnit. Mnoho mužů, jako například instalatéři, malíři, lakýrníci a tiskaři, jsou při práci vystaveni působení olova. Vysoká úroveň olova je také v krvi lidí, kteří kouří, pijí alkohol nebo se vyhýbají cvičení.

Při spaní na vodní posteli klesá počet i efektivnost spermií o plné tři čtvrtiny, tvrdí vědci z Pensylvánské a Rochesterské univerzity.

Zdroj: Životnost spermií

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ DNA SPERMATU A MOŽNÉ TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Plurová.

jak může sperma skláře ovlivnit neplodnost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivo.

Zde prikladam pomerne uzitecny clanek pro muze, kteri by radi zvetsili objem ejakulatu. Samotny objem sice plodnost neovlivnuje, ale zarazenim tech zdravych navyku lze prispet i lepsi produkci spermii. Urcite se proto inspirujte www.proerecta.cz/jak…

Zdroj: diskuze Špatné dna spermatu a možné těhotenství

Jak na holčičku

Jestli to bude kluk, nebo holka, to rozhoduje proniklá spermie. Pokud má chromozom X, tak to bude holka. Jestli je to chromozom Y, bude to kluk. Jen velmi málo párů se plodností a jejími zákonitostmi zabývá dříve, než začne toužit po dítěti. Toto pohodlí nám zajišťují vysoce bezpečné hormonální prostředky. Z tohoto důvodu se ví jen velmi málo o různých fázích cyklu, plodných dnech a ovulaci.

Zdroj: Životnost spermií

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA MÍZNÍCH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Enyy.

Dobry den, přítel prodělal před 13 lety IV. Stadium . 11 let se snažil s manželkou o miminko , ale spermiogram byl 2 krát negativní.rozvedl se ... Já miminko nechci, tak bych se chtěla zeptat, jestli tento stav spermiogramu je neměnný, a nemusíme se chránit.moc dekuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto s určitostí říci, že váš přítel bude po zbytek života neplodný. Svojí trvalou neplodnost si musí váš přítel ověřit u svého ošetřujícího lékaře, u kterého si nechal dělat spermiogram. Není vyloučeno, že může dojít k oplodnění v době vaší ovulace jen jednou spermií, která zrovna bude schopna pohybu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina mízních uzlin

Jak zrychlit tvorbu spermií a zvýšit jejich množství?

Spermie se tvoří ve varlatech, která jsou uložena mimo tělo (spermiogeneze). Toto místo není náhodné, jelikož spermie nesnáší vysoké teploty – muži by se tedy měli vyvarovat věcí, které teplotu varlat mohou nějakým způsobem zvyšovat: nošení těsného prádla a kalhot, spodní prádlo z polyesteru, horké koupele, saunování, přílišné cvičení, cyklistika, sedavé zaměstnání.

Na počet a kvalitu spermií mají negativní vliv pesticidy, organická rozpouštědla, stres, kouření, alkohol, káva, drogy, některé léky, práce s těžkými kovy, vliv radioaktivity nebo elektromagnetické pole. Pohyblivost spermií snižují kořeněná jídla a lidská slina (nepoužívat sliny jako lubrikant)!

Z nemocí mají negativní vliv na spermie příušnice v postpubertálním věku, které vedou k poškození tkáně varlete virem a následně k těžké poruše tvorby spermatu. Dále horečnaté onemocnění, kdy je snížená plodnost pouze několik týdnů, nebo cukrovka, spalničky, mononukleóza či zánět jater.

Vědci zjistili, že ve spermiích s postupujícím věkem dochází k trvalému poškozování DNA. I děti, které se narodí bez zjevného poškození, mohou být podle nich nositeli špatné genetické informace.

Spermiím prospívá:

  • zinek – podporuje správnou funkci pohlavních orgánů, zvyšuje tvorbu testosteronu a tím i počet spermií;
  • selen – nedostatek vede ke snížení počtu spermií, doporučená dávka je100 g organického selenu denně;
  • vitamín C – podporuje pohyblivost spermií;
  • vitamín E – transportuje kyslík k pohlavním orgánům, denní dávka by měla být 400 mg denně; podporuje činnost hypofýzy, která podněcuje varlata k produkci semenné tekutiny, spermie jsou schopnější navázat se na ženské vajíčko;
  • omega 3 mastné kyseliny – výrazné zlepšení spermatu potvrdily mnohé studie; například rybí tuk pomáhá udržovat zdravé spermie i reprodukční tkáň;
  • vitamín B12 – je nezbytný pro proces buněčného dělení, zvyšování počtu spermií a jejich pohyblivosti;
  • ženšen stimuluje tvorbu testosteronu a spermií;
  • mateří kašička (sarapis) – zvyšuje pohyblivost spermií.

Další vhodné přípravky: karnitin, koenzym Q10 (denní dávka by měla být 50 mg), vitamín B6, kyselina listová, zázvor, celer, česnek

Zdroj: Životnost spermií

Rychlost tvorby ejakulátu

Rychlost tvorby ejakulátu bylo popsáno výše. Spermatogeneze je vývoj spermie. Spermie vznikají v semenotvorných kanálcích varlete za podpory Sertoliho buněk, které tvoří stěny semenotvorných kanálků. Spermie nevznikají v celém varleti naráz, spíše v určitých vlnách podél semenotvorných kanálků (to znamená, že v různých částech semenného kanálku probíhají jiné části spermatogeneze). Celý proces spermatogeneze u člověka trvá přibližně 72 dní (± 2 dny), dalších cca 12 dní dochází ke zrání (maturaci) v nadvarleti.

Zdroj: Životnost spermií

Je něco, co můžete udělat pro zlepšení kvality svého spermatu?

  • Vyhnout se cigaretám a drogám a zejména anabolickým steroidům.
  • Vyhnout se expozici toxinů, jako jsou pesticidy a těžké kovy.
  • Omezit příjem alkoholu.
  • Jíst zdravou výživu a udržovat si zdravou hmotnost.

Důležitá je také péče o pohlavní orgány. Vyhýbejte se příliš horké koupeli a vířivce, těsné slipy raději nahraďte vhodnějším spodním prádlem, nenoste kalhoty, které jsou těsné a omezující. Teplo zpomaluje produkci spermií.

Zdroj: Mužské sperma

Výhody minipilulek

Tento druh antikoncepce je účinnější u žen nad 40 let, kdy dochází k přirozenému snižování plodnosti. Podávání gestagenu v tomto období života nahrazuje jeho přirozený úbytek. Dále pravidelné užívání hormonu gestagenu (každý den ve stejnou dobu) způsobuje takové změny v hlenové zátce děložního čípku a na sliznici dělohy, které ztěžují průnik spermií nebo uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. Minipilulka se snadno používá, je vhodná nejen pro starší, ale i pro kojící ženy, protože nemá vedlejší účinky estrogenu.

Zdroj: Hormonální jednosložková antikoncepce

Podpora trávení

Citrony zmírňují příznaky poruch trávení, jako je pálení žáhy, nadýmání, plynatost a křeče. Pravidelné pití citronové vody čistí střeva, což vede k eliminaci zácpy a průjmu. Čajová lžička citronové šťávy do sklenice s vodou pomáhá zmírnit pálení žáhy. Šťáva ze tří až čtyř citronů vede ke zmírnění bolesti a snižuje krvácení při silné menstruaci. Je dobré mixovat citronovou šťávu se studenou nebo teplou vodou. Vyhněte se však extrémně horkým nápojům, mohly by poškodit žaludeční sliznici.

Zdroj: Výhody citronové vody

Koenzym Q10

Také je výjimečná kombinace L-Carnitinu, chromu a Koenzimu Q10, která je určena primárně k rychlé redukci tukové tkáně a podpoře sportovního a fyzického výkonu. Koenzym Q10 posiluje srdeční sval a zabraňuje vzniku rychlé únavy a také zrychluje regeneraci po namáhavém fyzickém výkonu. Koenzym Q10 je pro člověka nepostradatelný a jeho doplňování je vhodné zejména u starších osob, psychicky a fyzicky zatížených jedinců nebo sportovců. Hlavní výhody Koenzimu Q10 jsou rychlé odbourávání tuků a podpora srdeční činnosti a imunity.

Zdroj: Karnitin a chróm na zrychlení metabolizmu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP