Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PODPORA TVORBY SPERMATU

OBSAH

Co říká analýza spermatu?

Analýza spermatu je test, který může pomoci poskytovatelům zdravotní péče stanovit příčinu neplodnosti. Zkouška poskytuje informace o spermiích a spermatu. Zde jsou některé z věcí, které lékař zjišťuje:

  • hustota a množství spermatu
  • koncentrace spermií
  • životnost spermií
  • morfologie (velikost, tvar, vzhled) spermií

Analýza spermatu se používá i ke kontrole na přítomnost spermií po vasektomii.

Zdroj: Mužské sperma

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VPLYV NA SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Spišiaková.

Dobrý deň,prosím Vás manžel užíva Warfarin 5 mg 2 tabl.denne, chceli by sme mať ešte dieťa. Aký má Warfarin vplyv na kvalitu sperma? Má radšej pri pokusoch o dieťa Warfarin vysadiť a nahradiť ho napr. injekciami Fraxiparin ?
Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin nemá žádný vliv na kvalitu ani na množství spermatu. Rozhodně ho kvůli početí nevysazujte ani nenahrazujte. Na podporu tvorby spermatu použijte zinek. Zinek je nejvíce obsažen v dýňových semínkách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a vplyv na sperma

Maska ze spermatu

Díky obsahu stavebních kamenů kmenových buněk, kterých je ve spermatu 80%, se dá říci, že sperma je přímo omlazujícím elixírem. Při aplikaci spermatu na pokožku dochází k doplnění důležitých aminokyselin do svrchní části pokožky. Nezanedbatelný efekt spermatu je také čistící. Sperma se na pokožku aplikuje rozetřením a nechá se působit 20 minut. Pak se jemně smyje čistou vodou. Sperma se nesmí dostat do očí, takže se těmto partiím vždy bezpečně vyhněte!

Zdroj: Mužské sperma

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ DNA SPERMATU A MOŽNÉ TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Plurová.

jak může sperma skláře ovlivnit neplodnost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivo.

Zde prikladam pomerne uzitecny clanek pro muze, kteri by radi zvetsili objem ejakulatu. Samotny objem sice plodnost neovlivnuje, ale zarazenim tech zdravych navyku lze prispet i lepsi produkci spermii. Urcite se proto inspirujte www.proerecta.cz/jak…

Zdroj: diskuze Špatné dna spermatu a možné těhotenství

Jezte sperma!

Převážnou část spermatu tvoří chromozomy, což jsou látky sloužící ke stavbě nové DNA, ze kterých pak po spojení se ženskými chromozomy vznikne nový život. Pokud tělo přijme lidské chromozomy prostřednictvím zažívacího traktu, tak je netráví, ale rovnou je používá ke své opravě nebo výstavbě vlastní DNA. Tím dochází k opravám genetického kódu různých buněk v těle a může díky tomu dojít k nápravě genetických onemocnění, ale především ke zpomalení stárnutí. Sperma je nositelem nebezpečných virů žloutenky typu C a viru HIV, takže před konzumací spermatu vždy nechte ověřit nezávadnost zdroje!

Zdroj: Mužské sperma

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Květy anturie můžete stříhat prakticky kdy chcete. Když už se vám nelíbí, tak květ ustřihněte 2 cm od kmene rostliny. Včasným odstraňováním květů zabráníte, aby rostlina investovala sílu do tvorby semen a soustředila ji do tvorby nových květů.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Nedostatek zinku, k čemu to pak vede?

Dostatečné množství přijímaného zinku je důležitá nejen v době růstu organizmu, kdy jeho nedostatek vede k opožďování tělesného i duševního dospívání, ale i v dospělosti je nutné dbát na dostatečnou hladinu zinku v potravě. Nedostatečné množství zinku v potravě totiž způsobuje nechtěný úbytek na váze a zároveň pomalé hojení ran, zhoršování paměti a způsobuje smyslové poruchy – především zrakové, čichové. U mužů je doplňování zinku na místě, když žijí aktivním sexuálním životem, protože jejich tělo se zinku zbavuje při ejakulaci. Zinek je totiž v poměrně značném množství přítomen ve spermatu a jeho dostatek v potravě je podmínkou pro správný pohlavní vývoj i dokonalou funkci pohlavních orgánů mužů. Dostatečná hladina zinku v mužském těle ovlivňuje i množství a kvalitu ejakulovaného spermatu. Muž, který má hodně zinku, má díky tomu i velké množství spermatu.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Diskuze

V diskuzi ŽIVOT SPERMATU MIMO TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho přežije sparma v kondomu? Dá se pak ještě použít k otěhotnení?
Děkuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Moravec.

jak dlouho přežije sperma v kondomu.je možné otěhotnět bez zasunutí penisu do pochvy ? děkuji

Zdroj: diskuze Život spermatu mimo tělo

Psychická vyrovnanost

Stresové situace se podepíší na lidském organismu i v podobě řídnutí vlasů. Vše souvisí se vším, proto se vyvarujte stresové zátěži a relaxujte v přírodě na čerstvém vzduchu. Dojde k celkovému prokrvení organismu, což bude mít blahodárné účinky na vaši psychiku, potažmo na vaše vlasy.

Zdroj: Podpora růstu vlasů pro ženy

Poradna

V naší poradně s názvem TVORBA SPERMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobry de mam dotaz muj pritel je temer neplodny a me zajima kdybichom chteli jit na umele.oplodneni jesli bi ta spermie mohla bit pritele kdyz je neplodny
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Píšete, že přítel je TÉMĚŘ neplodný, takže v jeho spermatu se dají najít nějaké plodné spermie? Nebo jak to myslíte s tím téměř? K umělému oplodnění stačí jedna spermie. Pokud ji váš přítel má, tak to možné je. Jako náhradní variantu byste mohla ještě použít sperma jeho bratra, abyste dosáhla na podobné vlastnosti svého přítele.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tvorba spermatu

Je něco, co můžete udělat pro zlepšení kvality svého spermatu?

  • Vyhnout se cigaretám a drogám a zejména anabolickým steroidům.
  • Vyhnout se expozici toxinů, jako jsou pesticidy a těžké kovy.
  • Omezit příjem alkoholu.
  • Jíst zdravou výživu a udržovat si zdravou hmotnost.

Důležitá je také péče o pohlavní orgány. Vyhýbejte se příliš horké koupeli a vířivce, těsné slipy raději nahraďte vhodnějším spodním prádlem, nenoste kalhoty, které jsou těsné a omezující. Teplo zpomaluje produkci spermií.

Zdroj: Mužské sperma

Diskuze

V diskuzi HOMEOPATIKA PODPORA SRDCE,VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štíbrová.

Prosím jaká homeopatika mi pomohou též na cukrovku a neuropatii,děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Homeopatika podpora srdce,vysoký krevní tlak

Rychlost tvorby ejakulátu

Rychlost tvorby ejakulátu bylo popsáno výše. Spermatogeneze je vývoj spermie. Spermie vznikají v semenotvorných kanálcích varlete za podpory Sertoliho buněk, které tvoří stěny semenotvorných kanálků. Spermie nevznikají v celém varleti naráz, spíše v určitých vlnách podél semenotvorných kanálků (to znamená, že v různých částech semenného kanálku probíhají jiné části spermatogeneze). Celý proces spermatogeneze u člověka trvá přibližně 72 dní (± 2 dny), dalších cca 12 dní dochází ke zrání (maturaci) v nadvarleti.

Zdroj: Životnost spermií

Poradna

V naší poradně s názvem SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Co jíst na tužší sperma

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sperma zahustit stravou moc dobře nejde, ale existuje několik pomocníků, které zvyšují množství a kvalitu spermií a tím by mohli učinit sperma hustějším. Mezi ně patří především zinek s dávkou 50 mg za den, pak vitamin E a C. Z potravin to jsou pšeničné klíčky a olej z pšeničných klíčků, pak také lilek, ústřice a žloutky. Dále podporují tvorbu spermatu tyto amynokyseliny: L-arginin, L-lysin a L-karnitin. Hustotu spermatu výrazně ovlivňuje četnost ejakulací. Po dvou až třídenní odstávce ejakulace bude sperma o poznání hustší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sperma

Jak dlouho spermie žijí?

Odpověď závisí na řadě faktorů. Nejdůležitější podmínkou pro jejich životnost je asi prostředí, ve kterém se nacházejí. Na suchém povrchu (ložní prádlo nebo oblečení) spermie žijí pouze do okamžiku vyschnutí spermatu. Ve vodě (teplá koupel) budou spermie žít déle, protože se jim daří v teplém, vlhkém prostředí. Avšak šance, že žena otěhotní při koupeli, je extrémně nízká.

Uvnitř ženského těla může spermie žít až pět dní v závislosti na podmínkách. Pokud máte nechráněný pohlavní styk před ovulací partnerky, pak je zde velká šance, aby otěhotněla.

Zdroj: Mužské sperma

Diskuze

V diskuzi DERIVAČNÍ KOUPEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lily.

Jsem na tom stejne, pokud budes mit zajem, napis mne na email, mozna nam vzajemna podpora pomuze.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martinka Svobodná.

Ahojky , dovoluji si zeptat se , jak se vám daří ohledně derivačky zda jste vytrvala a jaké máte vysledky
moc děkuju za odpověd
zdraví Martina

Zdroj: diskuze Derivační koupel

Podpora trávení

Šťáva z Aloe vera slouží jako účinná léčba zánětlivých střevních onemocnění. Aloe vera může jednak pomoci s detoxikací střev, jednak snížit střevní mikroorganismy (kvasinky). Šťáva z Aloe vera může podpořit vaše celkové zdraví, pomůže vám s mnoha zdravotními problémy, od pálení žáhy až k zácpě.

Zdroj: Jaké jsou výhody pití šťávy z Aloe vera?

Poradna

V naší poradně s názvem OD KDY SE TVOŘÍ SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřiny.

od kolika let se tvoří ejakulát nebo kdy ho muž má v kolika letech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tvorba spermatu začíná již v dětském věku. Přesný věk je individuální a bývá v rozmezí 13 až 15 let. Obvykle zdravý chlapec ve věku 14 let má již plně funkční semenné váčky a je schopen oplodnit ženu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Od kdy se tvoří sperma

Jak zrychlit tvorbu spermií a zvýšit jejich množství?

Spermie se tvoří ve varlatech, která jsou uložena mimo tělo (spermiogeneze). Toto místo není náhodné, jelikož spermie nesnáší vysoké teploty – muži by se tedy měli vyvarovat věcí, které teplotu varlat mohou nějakým způsobem zvyšovat: nošení těsného prádla a kalhot, spodní prádlo z polyesteru, horké koupele, saunování, přílišné cvičení, cyklistika, sedavé zaměstnání.

Na počet a kvalitu spermií mají negativní vliv pesticidy, organická rozpouštědla, stres, kouření, alkohol, káva, drogy, některé léky, práce s těžkými kovy, vliv radioaktivity nebo elektromagnetické pole. Pohyblivost spermií snižují kořeněná jídla a lidská slina (nepoužívat sliny jako lubrikant)!

Z nemocí mají negativní vliv na spermie příušnice v postpubertálním věku, které vedou k poškození tkáně varlete virem a následně k těžké poruše tvorby spermatu. Dále horečnaté onemocnění, kdy je snížená plodnost pouze několik týdnů, nebo cukrovka, spalničky, mononukleóza či zánět jater.

Vědci zjistili, že ve spermiích s postupujícím věkem dochází k trvalému poškozování DNA. I děti, které se narodí bez zjevného poškození, mohou být podle nich nositeli špatné genetické informace.

Spermiím prospívá:

  • zinek – podporuje správnou funkci pohlavních orgánů, zvyšuje tvorbu testosteronu a tím i počet spermií;
  • selen – nedostatek vede ke snížení počtu spermií, doporučená dávka je100 g organického selenu denně;
  • vitamín C – podporuje pohyblivost spermií;
  • vitamín E – transportuje kyslík k pohlavním orgánům, denní dávka by měla být 400 mg denně; podporuje činnost hypofýzy, která podněcuje varlata k produkci semenné tekutiny, spermie jsou schopnější navázat se na ženské vajíčko;
  • omega 3 mastné kyseliny – výrazné zlepšení spermatu potvrdily mnohé studie; například rybí tuk pomáhá udržovat zdravé spermie i reprodukční tkáň;
  • vitamín B12 – je nezbytný pro proces buněčného dělení, zvyšování počtu spermií a jejich pohyblivosti;
  • ženšen stimuluje tvorbu testosteronu a spermií;
  • mateří kašička (sarapis) – zvyšuje pohyblivost spermií.

Další vhodné přípravky: karnitin, koenzym Q10 (denní dávka by měla být 50 mg), vitamín B6, kyselina listová, zázvor, celer, česnek

Zdroj: Životnost spermií

Diskuze

V diskuzi OBNOVA TVORBY PIGMENTACE KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jílková.

Má někdo zkušenost s obnovou pigmentu po poranění kůže na pleti?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obnova tvorby pigmentace kůže

Podpora trávení

Citrony zmírňují příznaky poruch trávení, jako je pálení žáhy, nadýmání, plynatost a křeče. Pravidelné pití citronové vody čistí střeva, což vede k eliminaci zácpy a průjmu. Čajová lžička citronové šťávy do sklenice s vodou pomáhá zmírnit pálení žáhy. Šťáva ze tří až čtyř citronů vede ke zmírnění bolesti a snižuje krvácení při silné menstruaci. Je dobré mixovat citronovou šťávu se studenou nebo teplou vodou. Vyhněte se však extrémně horkým nápojům, mohly by poškodit žaludeční sliznici.

Zdroj: Výhody citronové vody

Kolik spermií je zapotřebí k dosažení těhotenství?

Jen jedna spermie může oplodnit vajíčko a způsobit tak těhotenství, ale v každé „dávce“, která dojde k vajíčku, jich je asi milion. Průměrná ejakulace obsahuje téměř 100 milionů spermií. Muži, kteří mají méně než 20 milionů spermií v mililitru spermatu, mohou mít problém s neplodností.

Proč je uvolněno tolik spermií, když stačí jen jedna, aby bylo počato dítě? Aby se spermie dostaly k vajíčku, musí projít z pochvy do vejcovodu, což je dlouhá a namáhavá cesta, při které jich přežije jen málo. Ty, které přežijí, pronikají do vajíčka. Vajíčko je však pokryto silnou vrstvou, která oplodnění velmi znesnadňuje. Odborníci se domnívají, že je tento proces přirozeným způsobem, jak umožnit jen té nejzdravější spermii, aby oplodnila vajíčko, čímž poskytuje nejlepší šanci počít zdravé dítě.

Zdroj: Mužské sperma

Koenzym Q10

Také je výjimečná kombinace L-Carnitinu, chromu a Koenzimu Q10, která je určena primárně k rychlé redukci tukové tkáně a podpoře sportovního a fyzického výkonu. Koenzym Q10 posiluje srdeční sval a zabraňuje vzniku rychlé únavy a také zrychluje regeneraci po namáhavém fyzickém výkonu. Koenzym Q10 je pro člověka nepostradatelný a jeho doplňování je vhodné zejména u starších osob, psychicky a fyzicky zatížených jedinců nebo sportovců. Hlavní výhody Koenzimu Q10 jsou rychlé odbourávání tuků a podpora srdeční činnosti a imunity.

Zdroj: Karnitin a chróm na zrychlení metabolizmu

Rady, jak zvýšit kvalitu a počet spermií a spermatu

Spermie se tvoří ve varlatech, která jsou uložena mimo tělo. Toto místo není náhodné, jelikož spermie nesnášejí vysoké teploty. Muži by se tedy měli vyvarovat věcí, které teplotu varlat mohou nějakým způsobem zvyšovat – nošení těsného prádla a kalhot, spodní prádlo z polyesteru, horké koupele, saunování, přílišné cvičení, cyklistika, sedavé zaměstnání.

  • Na počet a kvalitu spermií mají negativní vliv pesticidy, organická rozpouštědla, stres, kouření, alkohol, káva, drogy, některé léky, práce s těžkými kovy, radioaktivita nebo elektromagnetické pole. Pohyblivost snižují také kořeněná jídla a lidská slina (nepoužívat sliny jako lubrikant).
  • Z nemocí mají negativní vliv na spermie příušnice ve vyšším věku (vedou k poškození tkáně varlete virem a následně k těžké poruše tvorby spermatu), horečnatá onemocnění (snížená plodnost pouze několik týdnů), cukrovka, spalničky, mononukleóza, zánět jater.
  • Sprchování studenou vodou před stykem naopak zvyšuje pohyblivost spermií.
  • Pohyblivost spermií rovněž příznivě ovlivňuje malá koncentrace kávy, čaje, čokolády a kakaa (vypijte šálek před stykem), naopak nadměrné pití kávy snižuje kvalitu spermií, a to drasticky, pokud se konzumují víc než tři šálky. Ve větším množství může káva zavinit poškození DNA, důsledkem pak mohou být spontánní potraty, předčasné porody, smrt nebo postižení embrya vrozenými vadami, nemluvě o zvýšeném riziku onemocnění.
  • Kouření – kuřáci se vystavují nejen riziku impotence kvůli špatné elastičnosti cév, ale navíc ohrožují i svou schopnost zplodit potomka. Nikotin ovlivňuje a snižuje schopnosti mužského semene proniknout do vaječné buňky a oplodnit ji. Silní konzumenti cigaret mají o 75 % nižší pravděpodobnost, že se někdy stanou otci než nekuřáci. K tomu existuje ještě riziko, že nikotin poškodí i genetický kód.
  • Alkohol snižuje hladinu testosteronu a množství spermií. Muž, který denně vypije 2 piva, se vystavuje riziku, že bude mít nižší četnost spermií a až polovina může být abnormálních. Alkoholici mívají velmi nízkou hladinu testosteronu, takže spermie se mohou přestat vytvářet úplně. Krátkodobý vliv alkoholu může oslabit schopnost spermií dostat se k vajíčku. Přestaňte pít alkohol ideálně 3 měsíce před početím!
  • Běhání na dlouhé tratě potlačuje hladinu testosteronu a snižuje četnost spermií. Muži by se měli vyhýbat přehřívání organismu při cvičení nošením přiléhavého oblečení a po cvičení by se měli zchladit, například studenou sprchou.
  • Dlouhodobé sezení v autě způsobuje zahřívání varlat, což může vést ke snížení počtu spermií.
  • Také obezita může snižovat produkci testosteronu, a tím i spermatu, velká ztráta hmotnosti, například při nemoci, však může vést ke stejnému výsledku.
  • Olovo může poškodit sperma, takže mnoho mužů pracujících s tímto materiálem (instalatéři, malíři, lakýrníci a tiskaři) může mít problém s počtem spermií a jejich kvalitou. Vysoká hladina olova je také v krvi lidí, kteří kouří, pijí alkohol nebo se vyhýbají cvičení.

Zdroj: Babské rady na zvýšení množství zdravých spermií

Podpora růstu

Chcete-li podpořit růst a zdraví osoby, která roste, měli byste obohatit její jídelníček. Jídelníček by měl obsahovat v dostatečném množství následující plodiny a rostliny.

Čerstvé potraviny vhodné pro růst jsou:

  • mandle;
  • mrkev;
  • třešně;
  • jablka;
  • hrušky;
  • fíky;
  • datle;
  • lískové ořechy;
  • vlašské ořechy;
  • pomeranče;
  • mandarinky.

Hlavní jídlo by mělo často zahrnovat:

  • vařený mangold;
  • vařenou mrkev;
  • vařený špenát;
  • ovesné vločky;
  • celozrnné pšeničné klíčky;
  • ječmen;
  • pohanku.

Velmi vhodná je i petržel, která se přidává do salátů čerstvě nasekaná.

Zdroj: Doplňky pro správný růst

Co prospívá tvorbě a dozrávání spermií?

  • zinek – podporuje správnou funkci pohlavních orgánů, zvyšuje tvorbu testosteronu a tím i počet spermií;
  • selen – nedostatek vede ke snížení počtu spermií, doporučená dávka je 100 μg organického selenu denně;
  • vitamín C – podporuje pohyblivost spermií;
  • vitamín E – transportuje kyslík k pohlavním orgánům, podporuje činnost hypofýzy, která podněcuje varlata k produkci semenné tekutiny, spermie jsou schopnější navázat se na ženské vajíčko (výrazné zlepšení spermatu po užívání vitamínu E potvrdily mnohé studie);
  • omega-3 mastné kyseliny (rybí tuk) – pomáhají udržovat zdravé spermie a reprodukční tkáň;
  • vitamín B12 – je nezbytný pro proces buněčného dělení, zvyšování počtu spermií a jejich pohyblivost;
  • ženšen mateří kašička (sarapis) – zvyšuje pohyblivost spermií;
  • další vhodné přípravky: karnitin, koenzym Q10, vitamín B6, kyselina listová, zázvor, celer, česnek (stimuluje tvorbu testosteronu).

Zdroj: Babské rady na zvýšení množství zdravých spermií


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP