Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POŠKOZENÍ LŮŽKA U NEHTŮ

OBSAH

Stříhání nehtů pomáhá vyléčení

Bylo prokázáno, že krátký nehet, každý týden odstřihnutý vždy těsně u nehtového lůžka má větší šanci se rychle vyléčit od plísně nehtů, než nehet, který je sice pravidelně čištěný, ale je dlouhý. Pod dlouhým nehtem se totiž vytváří po delší dobu příhodné klima pro růst plísní než u krátkého nehtu.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jenčovský zdeněk.

Dobrý den, na nehtech ruky se mi dělají podélné čáry směrem od lůžka ke konci nehtu. Následně nehet mimo lůžko praskne a musí se odstřihnout až na hranici lůžka.
Poraďte, čím nehty zpevnit. Děkuji za odpověď.
S pozdravem Jenčovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto linky na nehtech ve směru růstu souvisejí s věkem a bohužel jsou trvalé. Čím budete starší, tím více jich budete mít. Nehty se dají zpevnit posílením vhodné stravy, zejména zvýšením příjmu kvalitních aminokyselin například v mase nebo se dají použít noční koktejly pro kulturisty. Z doplňků stravy posilující nehty to jsou zejména vápník a selen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze praskání nehtů na ruce

Složení nehtu

Nehet je anatomicky složitá kožní adnexe, která se skládá z:

  • nehtového valu,
  • nehtové ploténky,
  • nehtového lůžka,
  • nehtové stěny,
  • a okolní pokožky.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Diskuze

V diskuzi UŽ MNE PALCE U NOHOU NEBOLÍ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Rád bych se dozvěděl kde a jak přesně zarůstající nehet na palci u nohy pilovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bumbes.

Stručně řečeno, nehet nekopíruje konec lůžka, ale je zastřižen rovně - tedy, uprostřed je zastřižen těsně u kraje lůžka a směrem k bokům nehtu je zastřižen tak, aby byl kraj (růžek) nehtu zároveň s kůží. Ostré hrany pak lehce obrousím.

Zdroj: diskuze Už mne palce u nohou nebolí...

Co je to modeláž nehtů

Modeláž nehtů je úprava nehtů do požadovaného tvaru, délky, barvy a hlavně i odolnosti každodenní námahy a poškození či opotřebení.

Zdroj: Modeláž nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Odlupování nehtu po úrazu

Úraz nehtu bývá podceňován a ze strachu z bolestivosti ošetření zanedbáván. Lékařské ošetření však probíhá v místním nebo i v celkovém znecitlivění. Strach proto není namístě a bezprostředně po ošetření následuje úleva. Navíc neošetřená poranění nehtu často vedou ke zbytečným doživotním deformitám.

Při úrazu nehtu se může poranit:

  • • nehtové lůžko (část prstu viditelná pod zdravým nehtem);
  • • nehtový val (ležící po stranách nehtů);
  • • nehtová ploténka (zvláštní struktura, ze které vyrůstá nehet).

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem SVISLÁ PRASKLINA NA PALCÍCH RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Drábel.

Pod kůží nehtového lůžka zhruba v polovině nehtu mám bulku cca 2 mm a od této


bulky vyrůstá prasklý nehet až ke konci palce. Tvar nehtu připomíná tvat stříšky.
Předem děkuji za radu.

A.Drábek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To může mít několik příčin od otlačení monotónní prací, předchozí úraz, až po plíseň nehtů. Někdy pomůže opilování nehtu až do živého a pak kapat Batrafen a někdy to vyřeší jen rekonstrukce nehtové ploténky. Zastavte se na kožním a požádejte o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svislá prasklina na palcích ruky

Příčiny zánětu nehtového lůžka

Nehet je produktem kůže a tvoří se v nehtovém lůžku. Má stejnou funkci jako pokožka a „trpí“ obdobnými chorobami. Příčinou zánětu nehtového lůžka je obvykle Staphylococcus aureus, nebo-li zlatý stafylokok.

Přes všechna varování, že kůžičku kolem nehtového lůžka neradno okusovat nebo hluboce stříhat, se to někdy holt stane.

V takových případech se může obnažené místo po odstranění kůžičky snadno zanítit. Při poranění totiž pronikají k nehtovému lůžku infekce a ty způsobí jeho zanícení. Bolestivý stav, který pěkně znepříjemní život s bolavým prstem.

Zánět nehtového lůžka si mohou způsobit i lidé (nejen děti), kteří trpí zlozvykem okusování nehtů. Do otevřené rány způsobené odkousnutím a zatržením kůže nebo nehtu se snadno dostanou choroboplodné zárodky způsobující zánět.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Měla jsem jako malá úraz nehtů (spadl mi na palce těžký předmět), nehty se oddělily od lůžka. Asi i díky tomu se mi udělala mykóza. Místo léčby jsem oddělené nehty vždy stříhala a nečistoty vyškrábala. Nedávno jsem si koupila Scholl, který mi s mykózou pomohl. Bohužel kvůli zastřihávání nehtů až do půlky mi zmizela nehtová rýha a když teď nehet trochu povyroste ihned zarůstá. Bojím se teď zastřihnout zbytek špatného nehtu, nevím jestli se zarůstání ještě více nezhorší. Je nějaký trik na zarůstání nehtu a bezbolestné vytvoření rýhy, aby mohl pořádně vyrůst?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém je velmi častý. Když nehet roste rovně, jako dříve, tak se dá pomoci tím, že na okrajích nehtu zastřihnou špičky. Tím se vytvoří náběžná hrana, která pomůže protlačit novou rýhu. Preventivně můžete místo zastříknout desinfekcí a také pravidelně promazávat krémem na nohy. Když nehet roste zakřiveně, tak je nutná prohlídka u kožního lékaře, který určí jak dál postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a stříhání

Plíseň nehtů příznaky

Nehty, které jsou infikovány plísní, jsou zbytnělé, křehké, třepí se, jsou drsné a nerovné, zkřivené, matné, šedé nebo nažloutlé barvy. Při neléčené mykóze nehtů dochází k oddělení nehtů od nehtového lůžka, k tak zvané onycholýze. Plíseň může způsobovat bolest v prstech nebo v konečcích prstů a plesnivé nehty mohou i mírně zapáchat. Mezi další příznaky spojené s plísní nehtů jsou kožní léze zvané dermatophytidy. Dermatophytidy mohou způsobovat vyrážku nebo svědění v oblastech těla, které nejsou zamořena plísní, podobně jako alergická reakce nebo i svědivé pupínky kolem nehtu na noze.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Diskuze

V diskuzi MÁM HRUBÝ POVRCH NEHTU CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

hrbolate nehty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel A. Králová.

Moje nehty mají rýhy od lůžka nahoru a jsou lámavé v těch rýhách, zkouším všechno možné a nedaří se mně to zlikvidovat.
Prosím poradí někdo co s tím

Zdroj: diskuze Mám hrubý povrch nehtu co je příčinou

Prohlubně na nehtech

Prohlubně na nehtech jsou způsobeny vadným vývojem vrstev povrchové nehtové destičky. To je časté u pacientů s psoriázou a problém může postihnout až 50 % lidí, kteří trpí tímto stavem.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • změny v normálním tvaru (deformace);
  • zhuštění, respektive ztluštění nehtu;
  • barva nehtů (změna barvy);
  • typické dolíčkování nehtové ploténky;
  • „olejové skvrny“ nehtového lůžka.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají prohlubně na nehtech.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Dobrý den, vloni v létě mi na koncertě nekdo dupl na nohu a nehet na palci se oddělil od nehtového lůžka, nehet jsem odstranila, ale až po zahojení nehtového lůžka (do té doby přelepen). Zůstaly cca 2 milimetry nehtu, je to již 14 měsíců a nehet stále nedorostl do původní délky. Beru sice léky na úpravu funkce štítné žlázy, před nasazením léčby se mi nehty hodně lámaly a rostly extrémně pomalu, ale nyní se funkce štítné žlázy upravila, tak myslím, že s pomalým růstem nehtu nesouvisí. Kde muze byt problém? Více jak 14 měsíců na obnovu mi přijde opravdu hodně. Děkuji za odpověď Lena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stržený nehet

Vyšetření nehtové mykózy

Pro správné diagnostikování plísňové infekce nehtu, bude lékař vyšetřovat nečistoty, které odebere z pod nehtu. Stěry budou použity při zkouškách s hydroxidem draselným (KOH) nebo se z nich vykultivuje plísňová kultura, která se pak zkoumá pod mikroskopem. Test s KOH lze provést rychle, zatímco kultivace plísňové kultury může trvat týdny. Lékaři musí být opatrní při diagnostice plísňových infekcí nehtů, protože několik jiných onemocnění může mít podobné příznaky jako plíseň, patří sem (lupénka, kontaktní dermatitida, trauma, nádor nehtového lůžka, ekzém a syndrom žlutého nehtu).

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem TENKÁ HNĚDÁ ČÁRKA NA NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš.

Dobrý den, před několika týdny se mi na pravém ukazováku na ruce znenadání vytvořila tenká hnědá čárka (od nehtového lůžka po vrchol nehtu) - co by to mohlo být - nebolí to - je mi 22 let, snažím se jíst pestrou vyváženou stravu. Děkuji za Váš čas. A.P. (přikládám foto)
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to nic nebezpečného. V místech, kde se tvoří nehet dochází k miniaturnímu úniku krve a tím, jak nehet roste, tak se tento výron krve protahuje po celé délce nehtu a tvoří tuto nepatrnou linku. Příčinou může být náraz do prstu, ke kterému došlo před několika měsíci, ani si to nemusíte pamatovat. Stav se může sám zlepšit a linka postupně zmizí nebo může přetrvat dlouhou dobu. Žádná léčba není třeba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tenká hnědá čárka na nehtu

Zvedání nehtu

Zvedání nehtu může být způsobeno onemocněním označovaným jako onycholýza, což znamená oddělení, uvolnění nehtové ploténky od nehtového lůžka.

Příčiny

Jedná se o patologický proces vyvolaný různými příčinami. Může být způsoben traumaticky, různými kožními chorobami, jako je psoriáza, onychomykóza, či některými celkovými nemocemi, například tyreotoxikózou. Zvláštním případem je fotoonycholýza.

Příznaky

Pokud máte onycholýzu, začnou se vám nehty „odlupovat“ nahoru od nehtové podložky a pravděpodobně uvidíte bílé zabarvení. Proces naštěstí není bolestivý.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá zmiňované zvedání nehtu.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTU NA RUCE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den.
U prsteníčku na ruce mi částečně odstoupil (odlepil) nehet z nehtového lůžka. Mám zároveň trochu narušený nehtový val. Zabarvení nehtu je ale pořád stejné jako dřív, nemám ani žádné vroubky na nehtu. Navštívila jsem i kožní lékařku, která pořádně nevěděla, co by to mohlo být. Doporučila mi Naloc. Mohla by to být plíseň? Mám to cca 6 měsíců. Vyzkoušela jsem i "chytrou houbu" na plíseň - ta vůbec nepomohla. Také jsem zkusila Exoderil. Zatím nic. Naloc jsem si nejprve nechtěla koupit (stojí cca 450 Kč), ale už jsem koupila, zatím aplikuji tři dny, tak uvidím jestli budou nějaké výsledky.
Děkuji za jakoukoli radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtu na ruce?

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Kašpar.

Jak použít sodu proti plísni nehtů, nohy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Bohužel mám čerstvou zkušenost a dělala jsem si koupele v lavoru se sodou a pak jsem pokapávala tímto www.biomineraly.cz/d… Opravdu to vypadá jako krev :-) Ale je to míza stromu, potírala jsem jí i prsty, záhyby, prostě i vše okolo...

Zdroj: diskuze Jedlá soda na plíseň nehtů

Projevy zánětu nehtového lůžka

Akutní zánět nehtového lůžka se může vyvinout během několika hodin, postižené místo se stává bolestivé, červené a oteklé. Někdy se pod nehty nebo poblíž objeví žlutý hnis. V některých případech je akutní zánět nehtového lůžka doprovázen horečkou a bolestí žláz v podpaží. Akutní zánět nehtového lůžka obvykle zmizí během několika dní a málokdy se vrací.

Projevy zánětu nehtového lůžka:

  • zarudnutí v okolí nehtu,
  • zvýšená citlivost až bolestivost postiženého místa,
  • vymizení kutikuly – kůžičky okolo nehtu,
  • trofické změny nehtové ploténky,
  • někdy omezení funkce kloubů v blízkosti postiženého místa,
  • závažnou komplikací může být hluboká flegmóna předloktí,
  • může probíhat jako závažná infekce s projevy sepse,
  • teploty,
  • zvýšené pocení,
  • únava, malátnost.

Chronický zánět nehtového lůžka:

  • bývá způsoben především kvasinkou Candida albicans;
  • vzácně i virové, bakteriální a mykobakteriální příčiny;
  • doprovází onkologická oněmocnění:
    • metastatický karcinom,
    • spinocelulární karcinom
    • melanom subunghial;
  • může se vyskytovat u jedinců, kteří opakovaně vystavují své ruce vlhku nebo dráždivým látkám (kyseliny a zásady) a jiným chemikáliím;
  • zánět nehtového lůžka může patřit mezi ostatní patologické stavy spojené s psoriázou;
  • Indiánský virus (HTLV) je retrovirové onemocnění způsobující zánět nehtového lůžka u lidí léčených s HIV.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Otázky a odpovědi, jak na třepení nehtů u dětí

Co dělat, když se kůže na nehtech odlupuje?

Kůže se odlupuje pouze u suché pokožky, která je vystavována častému mytí rukou. Velmi účinná je pravidelná hydratace, která může hodně pomoci.

Co dělat, když si dítě kouše nehty?

Pokuste se udělat něco pro to, aby si dítě nekousalo nehty, postačí namáčení nehtů do pepřové šťávy.

Co dělat, když se mi kůže odlupuje z prstů?

Nejspíše se jedná o ekzém. Je vhodné navštívit dermatologa, který vám poradí co a jak, a předepíše vám účinné krémy nebo léky.

Co dělat, když se mi třepí nehty?

Snížení poškození nehtů můžete dosáhnout dostatečným přísunem biotinu. Velmi účinný je krém Eucerin. Také se doporučuje namáčení nehtů před spaním do vody po dobu 10 minut.

Co dělat, když se mi na nehtech objevují bílé čáry?

Nejspíše se jedná o lupénku, proto je důležité navštívit dermatologa.

Co dělat, když se mi odlupují nehty od nehtového lůžka?

Může se jednat o nedostatek železa, lupénku, slintavku nebo základní metabolické vady.

Zdroj: Třepení nehtů u dětí

Ukázky modeláže nehtů

Modeláž nehtů a výsledek této práce si můžete prohlédnout jak na fotografiích, tak na videu, které vám modeláž přiblíží.

Zdroj: Modeláž nehtů

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Zánět nehtového lůžka na nohou

Zánět nehtového lůžka může postihnout i prsty na nohou. Hnisavě zánětlivé onemocnění bývá často zaviněno špatným stříháním nehtů na nohou do obloučku nebo příliš těsnými botami. Dbáme tedy na to, abychom nehty na nohou zastřihávali rovně.

Při výběru obuvi pak myslíme i na své prsty a nehty, které si z nevhodných bot mohou odnést nepříjemné deformace. Důležitá je důsledná hygiena nohou, nošení funkčních ponožek, které denně měníme. Přírodní medicína doporučuje večer před spaním koupel nohou v odvaru z dubové kůry a následně aplikaci nějakého bylinného balzámu na nohy, který obsahuje složky, jako je výtažek z tymiánu, šalvěje, rozmarýnu, měsíčku, mentolu a kafru.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP