Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK DOUHO TRVA VYSLEDKY NA SPALNIČKY

OBSAH

Léčba

Spalničky se léčí pomocí léků, kterými se snižuje teplota, podobně jako u chřipky. Pokud teplota neklesá, používají se zábaly a omývání. Léky na spalničky mají za úkol podporu imunitního systému nemocného. V rozvojových zemích, kde se u dětí často vyskytuje nedostatek vitamínů, se podává jako součást léčby i vitamín A, který zmírňuje projevy nemoci. Je třeba také dohlédnout na dostatečný přísun tekutin. Většina nemocných se uzdraví během 10 až 14 dní a po uzdravení má člověk doživotní imunitu vůči tomuto onemocnění.

Zdroj: Spalničky u dospělých

Diskuze

V diskuzi CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT KOLIK VYJDE CELKOVÁ PROTÉZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den, chci se zeptat potřebuji celkovou protézu, kolik si tak mám připravit, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

kolik stoji cela zubni nahrada a za jak douho mam narok na novou zubni nahradu

Zdroj: diskuze Zubní náhrady ceník

Oplodnění po ovulaci

Oplodnění po ovulaci je možné. Ovulace sama o sobě trvá jen kratičkou chvilku. Občas si ji někdo plete s plodným obdobím a ptá se – kolik dní trvá ovulace? Pro vyjasnění pojmů – ovulace trvá jen pár sekund, ale plodné dny nastávají právě kolem tohoto okamžiku – zhruba tři dny před ovulací a den po ní.

Zdroj: Chci oplodnit

Diskuze

V diskuzi VŠI ŠATNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Prosím,má někdo zkušenost s likvidací vší šatních? Mám podnájemníka a zjistila jsem,že mi je s největší pravděpodobností přinesl do domu. Jak se dostávají ze šatů,postele či přímo z těla či vlasů,jsou li i v nich? A jak douho vydrží bez tzv. hostitele? V čem mám podnájemníka vymáchat? A stačí vyprat vše v horké vodě? Děkuji za každou radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vši šatní

Spalničky v cizím jazyku

Spalničky latinsky: morbilli.

Spalničky slovensky: osypky.

Zdroj: Spalničky - obrázky

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.

Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.

Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrá den, obracím se na Vás s žádostí o radu. Dcera je po dvou porodech.Druhý porod byl před třemi lety. Nyní ji začaly extremně moc padat vlasy. Byla na vyšetření ,ale v krvi nic nenašly. Užívá různé vitaminy, koupila si speciální šampony na padání vlasů,ale řádný velký účinek. Můžete prosím poradit co s tím? Děkuji .

Zdroj: diskuze Otec pleskač www stránky

Obrázky a fotografie

Následuje několik odkazů na fotografie. Na těchto odkazech je možné si prohlédnout, jak spalničky vypadají u kojence a u dospělého člověka.

Spalničky u kojence

Spalničky u dospělých

Zdroj: Spalničky - obrázky

Diskuze

V diskuzi IDEÁLNÍ VÝSLEDKY ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Prosím o sdělení jaké jsou ideální výsledky krve na štítnou žlázu.

děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ideální výsledky štítné žlázy

Spalničky u kojence

V chudých zemích patří ještě dnes spalničky mezi nejčastější příčiny úmrtí kojenců. Dříve byly obávanou nemocí pro svůj poměrně těžký průběh a možné komplikace. Nemoc postihuje zejména kojence a děti, šíří se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je 7–18 dní. Dítě je infekční zhruba čtyři dny před a čtyři dny po objevení vyrážky.

Zdroj: Spalničky

Diskuze

V diskuzi LÉČBA SPALNIČEK U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KoczkaMatěj.

Jsem dospělý a mám asi spalničky,podle všech příznaků.Je dobrý tekutý pudr? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba spalniček u dospělých

Spalničky v dospělosti

Spalničky se v dospělosti vyskytují jen výjimečně. Přibližně 1, 9 % všech případů je komplikovaných, vyžadujících hospitalizaci. Z toho jde v téměř 40 % o vážná onemocnění respiračního traktu, ve 32 % o otitis media (nemocní s těmito komplikacemi tvoří 20 % všech hospitalizovaných), dále jde například o trombocytopenii (těchto případů sice není mnoho /3, 5%/, ale pacienty je nutné hospitalizovat v 75 % z nich).

Zdroj: Spalničky

Poradna

V naší poradně s názvem KVASNICE NA AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pro léčbu akné, respektive pro komplexní léčbu při nedostatku vitamínů skupiny B, jsou kvasnice skutečně prospěšné, Pivovarské kvasnice, droždí nebo jejich sušená léková forma - Pangamin, jsou přirozeným zdrojem bílkovin a jiných biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin (kolem 40 procent), cukrů a zejména komplexu vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky v lékové formě Pangamin. Ta se obecně využívá při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách (tedy i léčba uhrů), při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách (játra souvisí s výskytem akné). Je nutné ale mít na paměti, že ne všechny vitamíny skupiny B jsou v boji proti akné prospěšné. Vitaminy skupiny B Vitamin B2 a vitamin B5 projevy akné prokazatelně vylepšují, ale vitaminy B6 a B12 je mohou naopak zhoršovat, nebo dokonce i vyvolat. Všechny tyto čtyři vitaminy jsou obsaženy v droždí. A jaké je celkové výživové složení droždí nebo pivovarnickcých kvasnic?
Zde je souhrn aktivních látek, které můžou tělu kvasnice dodat:

- Biologicky cenné látky dusíkaté
(proteiny, cerevisin, zymokasein, nukleoproteidy, glutathion, esenciální aminokyseliny).

- Glycidy
(zvláště glykogen, ribosa a desoxyribosa)

- Lipidy
(nenasycené mastné kyseliny, zvláště pak kyselina linolová a linoleová, označovaná jako vitamin F).

- Fosfatidy a steroly
(lecitin, kefalin, ergosterol - provitamín D, a steroly podobné pohlavním hormonům).

- Minerální látky
(Ca - vápník, P - fosfor, K - draslík, Mg - hořčík, Na - sodík)

- Stopové prvky
(Fe - železo, J - jód, Cu - měď, Zn - zinek, Mn - mangan atd.)

- Vitaminy
(Thiamin – B1, riboflavin – B2, niacin – B3, kyselina listová, kyselina pantotenová – B5, pyridoxin – B6, kyselina p-aminobenzoová, cholin, kobalamin – B12, kyselina pangamová – B15, kalciferol – D).

- Enzymy jak ze skupiny hydrolýz, tak desmolaz.

- Ostatní biologicky účinné látky
(biotin - H, inozitol, protianemický faktor, glykokininy, cytochrom, melaninové pigmenty atd).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vitio.

Skinoren-najít,pročíst,použivat.Výsledky vyzkoušené.Tečka.

Zdroj: diskuze Kvasnice na akné

Inkubační doba

Inkubační doba u spalniček je zhruba deset až čtrnáct dní. Člověk je infekční již několik dní (5 – 7 dní) před vznikem vyrážky a ještě zhruba 5 dní poté, co se vyrážka objeví. V tuto dobu je potřeba, aby nemocný byl v izolaci a nemohl šířit spalničky dále.

Zdroj: Spalničky - obrázky

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nika.

Dobrý den, jak dlouho má být člověk se svrabem doma? A když je 4 dny po namazání InfectoScab tak kdy může do kontaktu s blízkými osobami? A jak dlouho trvá než se úplně ztratí ta vyrážka? A co doporučujete za mast na to aby to nesvědělo? Děkuji předem za odpověď.

Nika

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Nebezpečí v dospělosti

Protože spalničky nejsou samy o sobě nebezpečným onemocněním, léčí se jen jejich příznaky. Onemocnění však bývá nebezpečné v kombinaci se zánětem plic, encefalitidou a jinými vážnými nemocemi. Spalničky začínají jako běžné virové onemocnění spojené s rýmou, zánětem spojivek a kašlem. Až poté se objevuje typická spalničková vyrážka. Jedná se o takzvané Koplikovy skvrny, což jsou červené makuly, které jsou v centru modrobílé, vybledlé. Nacházejí se na vnitřní straně tváří – na bukální sliznici. Po třech až pěti dnech se na kůži vytvářejí jasné červené makuly, hlavně na čele, za ušima a na krku. Vyrážka se dále šíří na trup a končetiny. Odeznívá po několika dnech ve stejném sledu, jako se objevila. Po prodělaných spalničkách zůstává dlouhodobá imunita. V době vyrážky se mohou přidat i průjmy, nechutenství a zvětšení mízních uzlin. Nemoc trvá 7–10 dní.

U dospělých jedinců se mohou vyskytnout komplikace respiračního traktu, otitis media a trombocytopenie.

Zdroj: Spalničky v dospělosti

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADAVANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Chtěla bych se zeptat. Vypadávají mi vlasy vůbec je jinak nenamáhám nežehlím je ani nestahuju do gumyčky a ani nedržím žádne diety ani nebarvím ale před rokem a půl jsem měl velký stres ale mslím si že od toho je to už dlouhá doba může to být stále od too ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadávání vlasů a stres jsou dva nerozluční přátelé. Proces vypadávání vlasů trvá nějakou dobu od svého počátku a u tebe to může být právě doba půl roku. Recept proti tvému vypadávání vlasů tedy bude, vyvarovat se opakování podobných stresových situací, zařadit do své stravy některý z moderních doplňků na podporu růstu vlasů, například tento: www.neobotanics.cz/h… Také začni jíst hodně bílkovin, nejlepší na skvělý růst vlasů je dát si před spaním proteinový koktejl z hydrolizované sysrovátky každý večer. Tímto postupem se dostanou tvoje vlasy do normálu za podobnou dobu, jako došlo k jejich vypadávání, tedy do půli roku. Když tak napiš, jaké máš pokroky a výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu

Jak poznám spalničky?

Spalničky mají své typické projevy, podle kterých jasně poznáte, že se jedná právě o toto dětské onemocnění. V první fázi se projevují suchým dráždivým kašlem, zánětem spojivek a rýmou. Na sliznici v dutině ústní se zároveň mohou vytvořit bílé skvrny na červeném podkladě. Po zhruba čtyřech dnech se při onemocnění spalničkami objevuje makulopapulózní vyrážka. Jedná se o světlé skvrny, jež postupně tmavnou. Vyskytují se nejdříve za ušima, odkud se postupně šíří přes obličej na celé tělo. Dítě rovněž trpí vysokými horečkami.

Zdroj: Spalničky

Diskuze

V diskuzi FAKULTNÍ POLIKLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ 554 32 ODBĚRY KRVE HEMATOLOGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Brunová.

Prosím o info,
Od kolika hodin je v provozu oddělení centrálního odběru krve? Jsem diabetik a léčena pro hypofunkci štítné žlázy, tak mě odesílá lékařka z Vysočan na lačno hned ranní odběr. Vím, že je to v přízemí, ale nevím od kolika hodin.
S pozdravem Marie Brunová

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela.

Dobrý den mám dotaz maminka od mého přítele byla na klinice na odběrech a ted potřebuje vyzvednout výsledky dají je mě do ruky bez ničeho nebo musím k tomu něco mít.Díky Gábi

Zdroj: diskuze Fakultní poliklinika karlovo náměstí 554 32 odběry krve hematologie

Jak dlouho trvá svědění

Pokud po léčbě přetrvává svědění, lékaři doporučují nadále kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy. Délka svědění je individuální, může být i psychosomatického charakteru.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu

Diskuze

V diskuzi UREA 10 2 AŽ 10,8 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Plná.

Nikdy jsem neměla takové hodnoty,ale že mě nebylo poslední dobou dobře,jsem šla k
lékaři.Myslela jsem,že je to od štítné žlázy s kterou se léčím,ale náhodou jsem se podívala na výsledky.
Proto prosím o sdělení jaké jsou vlastně normální výsledky urei anebo zvýšené.

Děkuji Vám.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Urea 10 2 až 10,8

Obrázky a fotografie

Zde můžete vidět projevy spalniček.

Zdroj: Spalničky

Co to jsou spalničky?

Spalničky patří mezi typická dětská onemocnění. Postihují převážně děti ve věku kolem 4 až 5 let. Mohou jimi ale onemocnět i starší děti a mladiství. Spalničky jsou infekční onemocnění, které je bohužel také vysoce nakažlivé. Samy o sobě nejsou zase tak závažné, problémy působí především možné nebezpečné komplikace se spalničkami často se pojící. V převážné míře jde o zápaly plic, záněty středního ucha, dokonce i o zánět mozku (encefalitidu). Mezi charakteristické projevy spalniček patří horečky, zánět spojivek, kašel a typická kožní vyrážka. Spalničky a onemocnění jim podobná se objevují už v záznamech pocházejících ze 7. století po Kristu. Známé je lidstvu toto onemocnění tedy velmi dlouho. Přesto se původce podařilo najít až roku 1954. V následujícím desetiletí byla objevena první účinná očkovací vakcína. Tato vakcína znamenala velký průlom, jelikož před zavedením očkování všeho obyvatelstva byly spalničky jedním z nejčastějších dětských onemocnění. Spalničky se ještě v nedávné minulosti projevovaly jako epidemie přicházející ve dvouletých intervalech. Každoročně zanechávaly tyto epidemie po sobě nejen tisíce dětí stižených encefalitidou a dalšími komplikacemi, ale také spoustu úmrtí. Naštěstí se díky objevení vakcíny podařilo spalničky téměř úplně vymýtit a dnes už nepředstavují díky moderním lékům tak závažné onemocnění jako v minulosti. Přesto je nelze brát na lehkou váhu.

Zdroj: Domácí rady na spalničky

Příznaky spalniček

Infekce spalniček se projeví přibližně deset dní poté, co se nakazíte. Projevuje se zvýšením teploty, která může stoupnout až na 38–39 C °. Spolu s teplotou přichází zánět spojivek. Oči jsou zarudlé, nepříjemně pálí a slzí. Jsou také velmi citlivé na světlo. V místnosti s nemocným byste proto neměli rozžínat silné světlo, ale používat raději malou lampičku. Objeví se i rýma a suchý, dráždivý kašel. Uvnitř úst, na vnitřní straně tváří, se tvoří malé bílé skvrny či pupínky. Tato fáze trvá přibližně 4 dny. Poté nastupuje další fáze, ve které se nemocnému objeví na těle vyrážka ve formě malých skvrn, které postupně tmavnou. Jako první napadá vyrážka oblast za ušima a postupně se šíří po celém těle. Přes obličej pokračuje na krk, trup a dále na končetiny, a to horní i dolní. Tato vyrážka se pozná podle typické červené až červenohnědé barvy. Velikost vyrážky se pohybuje od 3 do 7 mm. I v této fázi se nemocného drží horečka, která s výskytem vyrážky klesá. Nemocný je pro své okolí nakažlivý až sedm dní před výsevem vyrážky a až pět dní po jejím prvním objevení. Asi po pěti dnech až týdnu všechny příznaky postupně mizí. Tady je několik fotek, na kterých jsou spalničky vidět: spalničky foto.

Shrnutí:

  • spalničky se projeví přibližně deset dní po nakažení;
  • zvýšená teplota, stoupá až na 38–39 C °;
  • zánět spojivek – oči jsou zarudlé, nepříjemně pálí a slzí, jsou velmi citlivé na světlo;
  • objevuje se rýma a suchý, dráždivý kašel, uvnitř úst, na vnitřní straně tváří, se tvoří malé bílé skvrny či pupínky;
  • v další fázi se objeví na těle vyrážka ve formě malých skvrn, které postupně tmavnou.

Zdroj: Domácí rady na spalničky

Spalničky patří mezi dětské nemoci

Spalničky jsou dětské onemocnění, které se objevuje u dětí ve věku od čtyř do pěti let. Výjimečně se však mohou objevit i u starších dětí, a dokonce i u dospělých. Vir, jenž je způsobuje, má jediného hostitele – člověka. Nákaza se šíří vzdušnou cestou, pomocí malých kapének. Inkubační doba (neboli doba od nakažení po první projev nemoci) je 6–19 dní.

Protože spalničky nejsou samy o sobě nebezpečným onemocněním, léčí se jen jejich příznaky. Onemocnění však bývá nebezpečné v kombinaci se zánětem plic, encefalitidou a jinými vážnými nemocemi. Když dítě onemocní spalničkami, snažíme se mu pomocí léků a zábalů snižovat horečku a podáváme mu dostatek tekutin. V prvních dnech nákazy je nutné, aby bylo dítě v izolaci – kvůli vysoké nakažlivosti. V dnešní době však nakažení spalničkami téměř nehrozí. Každému miminku se totiž podávají dvě dávky MMR vakcíny, jež chrání před spalničkami, příušnicemi a zarděnkami.

Zdroj: Spalničky

Domácí pomoc při spalničkách

V průběhu spalniček můžete sami zmírnit jednotlivé projevy tohoto onemocnění. Na horečku pomáhají, stejně jako u jiných nemocí, běžné tabletky proti horečce. Také zábaly a omývání může každý praktikovat doma. Projevy zánětu spojivek se dají mírnit očními kapkami či omýváním mokrou vatou. Na rýmu zas pomáhají nosní kapky. Jakékoliv podezření na spalničky by ale mělo být v prvé řadě konzultováno s lékařem.

Zdroj: Domácí rady na spalničky

Epidemie Ostrava

V současnosti se v dubnu 2017 vyskytla epidemie spalniček v Moravskoslezském kraji. Zhruba polovinu případů tvořily děti do čtyř let. Zhruba čtvrtina byly děti dokonce mladší jednoho roku. Pacienti byli v izolaci a kvůli tomuto onemocnění přijala řada oddělení v nemocnicích (například dětské oddělení Městské nemocnice v Ostravě) zákaz návštěv. Nemoc se sem dostala pravděpodobně ze zahraničí jako v roce 2014, kdy se do České republiky dostaly spalničky z Indie.

Zdroj: Spalničky - obrázky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP