Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POHYB

OBSAH

Život je pohyb

Každý z nás musí pochopit jednu pravdu: Pokud vedeme aktivní život, nejenže chráníme svoje zdraví, ale současně se můžeme zbavit mnoha nemocí. Co nám obecně především překáží v pohybu, je naše obyčejná lenost! Zkuste proto změnit své stereotypní myšlení. Naučte se, že pohyb je strava pro vaše svaly, orgány a mozek. Strava, bez které váš organismus slábne, je nemocný, stárne. Soustřeďte se na fyzické aktivity, jako je uzdravující chůze, běh, chůze na boso!

Zdroj: Jak žít dlouze a zdravě

Diskuze

V diskuzi POHYB PŘI HUBNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aička.

Pohyb jse samozřejmě důležitý, samotne prášky nestačí www.inhubnuti.cz/cvi…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pohyb při hubnuti

Pohyb

Pohyb zlepšuje veškeré funkce organismu, optimalizuje svalové ústrojí a zdraví buněk. Při pohybu vstupuje do mozku více kyslíku a energie, zvyšuje se mentální bdělost. Kardiovaskulární systém je posílen, díky čemuž klesá krevní tlak. Biochemické procesy v těle, jako je metabolismus nebo imunitní systém, jsou rovněž mobilizovány během cvičení. Ti, kteří pravidelně cvičí, si nejen vypracují zdravější a silnější tělo, ale trpí i o dost méně na infekce. Výzkumy dávají důvod k naději, že sport sám o sobě může zpomalit závažná onemocnění. Během cvičení se snižují stresové hormony, místo nich se do krve dostávají „hormony štěstí“ (serotinin a endorfin). Proto i půlhodinový ležérní sportovní výkon zvyšuje vaši náladu a může přinést skutečné vzrušení. Mysl se vrátí do rovnováhy, zátěžové situace lze zvládnout suverénněji.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Diskuze

V diskuzi MOJE ZKUŠENOST S CGA 800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Venda.

Tak to i ja su uplne to same - pohyb ani nahodou, jediny muj pohyb su sipky v krcme :-D no a tyto tablety mi prece enom pomohly. Takze to funguje i pro nas lebochy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Hájková.

Přesně tak. já mam pohyb taky leda v hospodě. Dycky když se vožeru tak ráda tancuju na stole. Nevim, možná mi pomohlo to tancování a ne cga ale to pochybuju takže cga doporučuju!!!

Zdroj: diskuze Zkušenosti s cga800

Co když v pracovním procesu nenajdeme žádnou volnou chvilku?

Finta na křečové žíly je jednoduchá. Jen je třeba pravidelnost. Recept zní: 2 x 40

Nejde o kapky nebo pilulky. Opět jde o pohyb. Ovšem o takový, který nám nezabere mnoho času.

Zdroj: Prevence proti křečovým žilám

Diskuze

V diskuzi UZIVANI W ARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nechybova.

Dobrý den.skoro rok uzivam warfarin a přibrala jsem 7kilo.přitom se SPATNE redim ,při 4mg MAM KVIK 1.58 při zvýšení na 5mg 1.78 a s každým miligramem jdou kila opět nahoru.již rok přísně dodržují TE nekonzumuji nevhodné potraviny a mám zhoršením funkcí ledvin a problémy s kovovým měchýře.vážím UŽ 104 kg a trapim se.můj lékař o změně léků nechce ani slyšet.jak mohu sama napomoci řešení krve a tím snížit dávky w arfarinu?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola.

Po warfarinu se netloustne. Tloustne se při nadbytku jídla a nedostatku pohybu. Základní pravidlo -> více se hýbu = více jím. Pro hubnutí buďto omezte příjem potravy a nebo zintezivněte pohyb. Vhodný pohyb jsou procházky v přírodě, jízda na kole, plavání, atd.

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice

Osteopenie krčku femuru

Osteopenie se vyznačuje trvající bolestí kyčle či pánve bez předcházejícího traumatu.

Důležitou součástí léčby je i přiměřený pohyb – pacientkám se doporučuje nepřerušovat obvyklé fyzické aktivity, jako je plavání, cyklistika, lyžování, jóga, procházky. Je důležité je upozornit na ochranu proti úrazům a nedoporučuje se zvedání břemen nad 10 kg. Pohyb stimuluje přestavbu kostních trámečků do směru nejvyššího zatížení. Opakovaně se pacientkám zdůrazňuje, že jejich kosti se i v jejich věku stále staví a bourají. A tím, že se podpoří jejich stavba, přibrzdí se bourání kosti, a tak se osteoporóza může vyléčit. Dále léčba osteopenie krčku vyžaduje jak změnu diety – zvýšit příjem vitamínu D a vápníku hlavně ve formě mléčných výrobků, tak i změnu životního stylu – nekouřit, omezit příjem kofeinu, zvýšit pohyb. Navíc výsledky léčby nejsou vidět hned a léčba trvá obvykle několik let.

Zdroj: Osteopenie

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kotikova.

Děkuji za radu ohledně kombinace léků,ano za radu,ano vím ,že zdravý pohyb je základ,jenže v současné době mé problémy s kolenem mě nedovuluji pohyb,těším to s ortopedem,
Bohužel již týden jsem nespala a opravdu si nevím rady... spánek chybí! Jsem opravdu zoufalá,prostě neusnu ať dělám co dělám...

Za případnou radu děkuji.
Eva Kotikova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tom případě se zkuste obrátit na svého ošetřujícího lékaře a požádejte ho o předpis na lék Trittico. Lék Trittico by mohl přesně vyřešit vaše problémy s depresemi i se spánkem. Jde o moderní lék s výbornými účinky poskytující úlevu při úzkosti, pocitech napětí, neklidu a právě při poruchách spánku. Lék je velmi dobře snášen a pro minimum nežádoucích účinků je vhodný pro starší pacienty. Tablety jsou uzpůsobeny k postupnému uvolňování účinné látky do organizmu, což přispívá k rovnoměrné hladině léčivé látky v krvi. Další výhodou je, že lék není návykový.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kombinace

Výsledek studie

Asi 53 % účastníků mělo oboustrannou ztrátu sluchu. Ve 40,48 % (17 osob) případů byla omezena rotace doleva. Pohyb flexe a extenze byl omezen u 23,8 % (10 osob) a 30,95 % (13 osob) účastníků. Nebyl zjištěn žádný statisticky významný vztah mezi pohlavím a ztrátou sluchu, ale byla pozorována významná korelace mezi ztrátou sluchu u mužů a omezením rotace krční páteře doleva.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Diskuze

V diskuzi ZAUZLENÍ STŘEV U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, je vhodné,po požití potravy a následné běhaní psa za balónem,prostě pohyb,jestli nehrozí zauzlení střev. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peu.

Dobrý den,
po krmení se pohyb nedoporučuje. Pes ma mít klid alespoň 2hodiny, jinak hrozí torze žaludku.

Zdroj: diskuze Zauzlení střev u psa

Detoxikace za 7 dní

Při detoxikaci organismu za 7 dní není nutné počítat kalorie ani zvyšovat tepovou frekvenci pro spalování tuků. Důležité je, co jíte. Základem této detoxikace je zrychlit metabolismus naprosto přirozenou cestou.

Po 7 dnech se vám sníží váha asi o 3 kg. U někoho méně a u někoho více. Váha se ale po několika dnech zase zvýší asi o 1,5 až 2 kg. Jedno kilo by vám však dole zůstat mělo, což můžete považovat nejen za úspěch, že jste zhubli, ale především je to známka toho, že jste se očistili.

Základním principem zdravého životního stylu není omezení živin, ale naopak je tělu dodat, aby mělo vše, co potřebuje. Když tělo má všeho dostatek, tak nemá důvod si udržovat tukové zásoby. Pokud do svého režimu zařadíte i běžný každodenní pohyb, jako je obyčejná chůze, dojde k redukci váhy. Spojte jídlo i pohyb a udělejte z těla „výkonný stroj“. Abyste zrychlili svůj metabolismus, je ideální jíst pravidelně 6–7x denně malé porce vyváženého jídla.

Zdroj: Jídelníček pro detoxikaci organismu za 7 dní

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kotikova.

Dobrý den,prosím o radu zda mohu kombinovat MELATONIN 5 mg a Persen.
Mám již dlouholeté problémy se spaním .

Děkuji
Kotikova Eva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemělo by to dělat problémy, ale nečekejte od toho velké změny ve vašem spánku. Vsaďte spíše na zdravý pohyb na čerstvém vzduchu, abyste se přirozeně unavila a večer pak padla do postele jako zabitá. Pohyb a fyzická námaha při cvičení zajistí tvorbu endorfinu, který odstraní deprese a následná únava vám pomůže lépe spát. Ušetříte si tím játra, která nyní musí metabolizovat antidepresiva, která užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kombinace

Pohyb a srdce

Sedavé činnosti a nedostatek pohybu vedou ke zpomalení mnoha funkcí v těle. Stejně jako každý jiný sval i srdce ztrácí na výkonu, když není pravidelně zatěžováno. Fyzicky aktivní jedinci nejen že trénují své svaly, ale také srdce a cévy. Pohyb přidá na rychlosti tělesných funkcí a orgánům a svalům je dodávána čerstvá energie. Znečišťující látky jsou odstraněny a rychle vyloučeny. Pravidelné cvičení posiluje srdeční sval a snižuje krevní tlak. Zvýšení energetického výdeje inhibuje škodlivý cholesterol v krvi a dochází k jeho snížení, díky čemuž jsou cévy chráněny proti ateroskleróze. Lze tedy shrnout, že pozitivní účinky sportu snižují riziko srdečního infarktu. Když ale srdce musí pracovat plnou rychlostí a nedochází k trvalé relaxaci napětí, působí nadměrná zátěž (stres) na srdce negativně a neumožňuje delší životnost srdce. Redukce stresu a pravidelná relaxace jsou tedy cennými pomocníky v ochraně proti srdečním onemocněním.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINY NA ZRYCHLENÍ METABOLISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

všude radí a doporučují výrobky, bylinky a čaje na zrychlení metabolismu... ale co naopak jeho zpomalení, dokázal by někdo poradit?
Byl bych velice vděčný.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na zpomalení metabolizmu je nejlepší přestat jíst a omezit pohyb. Za těchto podmínek se metabolizmus zpomalí za 2 dny.

Zdroj: diskuze Byliny na zrychlení metabolismu

Účinky

Kyselina hyaluronová je v podstatě zodpovědná za pružnost vaší kůže. Plní funkci zásobníku vody, která se ukládá v tělesných buňkách. S přibývajícím věkem se začínají tvořit vrásky, kůže je méně pružná, a to je právě následek klesající hladiny kyseliny hyaluronové. Tu je naštěstí možné doplňovat pomocí tablet a tím zamezovat ochablosti kůže.

Kyselina hyaluronová nemá vliv pouze na krásnou pleť, ale je také důležitou součástí kloubní tekutiny. Pomůže vám tedy i při osteoporóze kolen, umožní bezbolestný pohyb kloubů.

Zdroj: Kyselina hyaluronová v tabletách

Zácpa u dvouletého dítěte

U starších batolat, která jsou mimo jiné i na umělém mléku, se doporučuje taktéž jeho změna a do jídelníčku zařazení potravin bohatých na vlákninu. Ideální je pohyb, který rozhýbe celý trávicí systém, a výsledek v podobě uvolnění zácpy se tak může dostavit velmi rychle.

Co pomáhá: Úprava stravy, vynechání banánů, zařazení vlákniny do stravy.

Babské rady: Rozpustit a smíchat 1 lžičku másla s 1 lžičkou povidel a ještě teplou „medicínu“ podat dítěti. Dávkování je 1x ráno a 1x večer.

Čípky na zácpu: Nebyla-li úspěšná léčba v podobě úpravy životosprávy, diety a psychoterapie, může dítěti pomoci farmakoterapie, která se ovšem doporučuje až po použití předchozích metod:

  • prokinetika – zlepšují průchod trávicím traktem;
  • spasmolytika – uvolňují spasmy (křeče, stažení svalů ve střevě);
  • projímadla – rozdělují se na:
  • laxativa s osmotickým účinkem
  • laxativa dráždící střevo (ricinový olej, mentolový olej, pryskyřice)
  • parafínový olej, minerální oleje
  • mucilaginóza a bobtnavé látky (agar, lněné semínko) – nevstřebávají se střevem a ve střevě nabobtnají, čímž stimulují pohyb střev.

Zdroj: Zácpa u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Ještě se zeptám, nedojde k zatížení ledvin při takovém množství bílkovin za den ?
Pokud se ještě k tomu jedná o hubnutí.
Kolik by měl tedy přijmout 110 kg muž bílkovin, pokud nemá dnu, jen zvýšenou kyselinu močovou a je kontrolována lékem ?

Děkuji za upřesnění

H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže se zvýšenou kyselinou močovou je maximální zdravá dávka bílkovin 1,5 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Pro ochranu ledvin je vhodné dodržovat pitný režim a to tak, aby moč byla vždy buď čirá a nebo nepatrně zbarvená do zlata. K pitnému režimu se nejlépe hodí pramenitá voda v objemu minimálně 3 litry za den, která může být doplněna dvěma až třemi šálky kávy nebo čaje.
Důležitý je i zdravý pohyb obsahují posilovací cvičení se zátěží a aerobní pohyb s trvalou tepovou frekvencí 120 po dobu alespoň 20 minut každý den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Pohyb proti stárnutí

Lidské tělo je předurčeno k aktivitě. Pohyb má pro náš organismus zásadní význam. Fyzická aktivita má stimulovat, obnovovat a dodávat energii celému tělu. Metabolické odpadní látky a toxiny jsou snadněji odplavovány, je podporována regenerace buněk. Sport a fyzická aktivita jsou tedy opravdovým zdrojem mládí pro celé tělo, zejména pro kosterní a svalovou soustavu, protože podporují její zachování a odolnost. S věkem dochází k nevyhnutelnému úpadku svalů a kostních denzitů, což však může být výrazně zpomaleno sportem a cvičením. Zdravé silné kosti jsou mnohem méně náchylné k osteoporóze. Dobře vyvinuté svaly podporují kostru, zejména na slabých místech, jako jsou kolena nebo páteř, takže typické problémy spojené s přibývajícím věkem nemají šanci. Součastný způsob života bohužel vypadá úplně jinak. Lidé se málo pohybují, mají sedavé zaměstnání a příliš málo sportují, čímž dochází ke zhoršení fyziologických procesů. Toxiny, volné radikály a metabolity se akumulují a mohou poškodit buňky. Krátkodobá regenerace vede k rychlejšímu stárnutí těla.

Zdroj: Vitamíny proti stárnutí

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hovorka.

Mravenčení rukou převážně pravé a nejsilnější pálení mám v konečcích prstů. Špatně spím a usínám. Přes den mravenčení pozvolna odchází, ale stačí nevhodný pohyb a je to tu znovu. Snažím se cvičit, ale moc to nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Účinky pohybu na zdraví

Pravidelná fyzická aktivita prováděná po delší dobu snižuje rizika vzniku různých onemocnění nebo dokonce úmrtí.

  • Snižuje rizika předčasného úmrtí.
  • Snižuje rizika předčasného úmrtí na srdeční onemocnění.
  • Snižuje rizika vzniku diabetu.
  • Snižuje rizika vzniku vysokého krevního tlaku.
  • Pomáhá snižovat krevní tlak u lidí, kteří již mají vysoký krevní tlak.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
  • Snižuje pocity deprese a úzkosti.
  • Pomáhá kontrolovat váhu.
  • Pomáhá budovat a udržovat zdravé kosti, svaly a klouby.
  • Pomáhá starším lidem, aby se stali silnějšími a lépe se pohybovali bez pádů.
  • Podporuje psychickou pohodu.

Zdroj: Zdravý pohyb


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Hanka Synková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP