Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POHYBY

OBSAH

Pohyby

Každé dítě je jiné a neexistuje žádný popis toho, jak by pohyby měly správně vypadat například v 33. týdnu těhotenství. Důležité je, aby se frekvence a charakter pohybů příliš neměnily – při déletrvajícím zeslabení či naopak zesílení pohybů dítěte je lepší vyhledat lékaře a nechat jej zkontrolovat, zda je vše v pořádku. Někteří lékaři doporučují po 28. týdnu těhotenství pro větší pocit jistoty jednou nebo dvakrát denně počítat pohyby dítěte v určitém časovém intervalu. Jednou z možností je v klidu (vsedě nebo vleže na boku) sledovat, jak dlouho trvá, než ucítíte 10 pohybů dítěte (kopání, šťouchání nebo pohyby celého těla). Tato doba by neměla překročit 2 hodiny (ve většině případů to trvá mnohem kratší dobu). Pohyby miminka v tomto období cítíte spíš jako přetáčení než jako kopání. Možná vysledujete, že se miminko hýbe v závislosti na vaší aktivitě, jídle, relaxaci nebo při konkrétních zvucích.

Zdroj: 33. týden těhotenství

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanka.

Mozem sa opytat moze sa trittico brat s escitalopramom? Rano beriem 10 mg escitalopramu a vecer cele trittico s lexaurinom 3 mg dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krejsová Zdenka.

možnost kombinace s Lexaurinem při samotném Trittico 100 mg neklidný spánek mimovolní pohyby, špatné sny.Děkuji

Zdroj: diskuze Trittico a lexaurin

Jak začít jemnou masáž obličeje?

Položíte si ruce na tvář a jemnými pohyby bez nějakého tlaku si masírujete obličej od ucha ke krku. Po třetím opakování můžete masírovat i ušní boltce, ale jemně, protože masírujete podél ucha. Závisí na tvaru ucha.

Zdroj: Masáž obličeje

Diskuze

V diskuzi PÉČE O YORKSHIRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Ondrejkova.

Dobrý den,mám 3 a půl měsíčního yorkshira,chtěla jsem se zeptat pořád kouše a
nedaří se to odnaučit,při hraní i při česání,hygieně nevím si už rady dost to
už bolí,děkuji za radu Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.

Hele myslím si, že to je o tréninku, zkusit mu nabídnout pamlsek a udělat danou aktivitu... Pomalé pohyby. Důležité je, aby si to spojil s něčím příjemným. 3 a půl měsíční štěně je malé ještě štěně a zvládne se to odnaučit.

Zdroj: diskuze Péče o yorkshira

Použití zubní nitě

Zubní nit se používá po vyčištění zubů, odstraňuje zbývající plak, který se nachází v místech, kam se kartáček nedostane. Pohybujte nití mírnými pohyby směrem dolů kolem zakřivení zubů, tím odstraníte plak.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Diskuze

V diskuzi TRITICCO A BRINTELLIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Mám mimovolni pohyby zdřejmě segmentovou dystonii. hrozně mě začali tuhnout ruce a paze.Oběvilo se mo to po operaci krční páteře. Je možné,že po nasazeni brintellixu 5mg se to tuhnutí a krece zhoršili. Do toho mi nasadili rivotril 2krát 0,5mg a backofen 10mg a triticco150mg.
Děkuji Horáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Nejsem lékařka, ale po zkušenostech s Rivotrilem jej už nikdy nevezmu. Nejen že je návykový, ale při užívání jsem dělala věci o kterých jsem pak nevěděla a dodnes si je neumím vysvětlit. Nikdy Rivotril!!!!

Zdroj: diskuze Triticco a brintellix

Příznaky skřípnutého nervu u psa

Skřípnutý nerv neuvidíte ani nenahmatáte, ale váš pes se bude pravděpodobně méně pohybovat a zaujímat neobvyklé polohy. Můžete také zaznamenat slabost, nekoordinované pohyby, ztrátu svalové hmoty, zvukové projevy, změny chování a v závažných případech ztrátu kontroly močového měchýře a střev.

Zdroj: Skříplý nerv u psa

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA PARKINSONOVU NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Danková.

Dobrý den já užívám na parkinsonovu nemoc tyto léky medipexol izikom a vyregit k velice by mě zajímalo zda jsou nějaké nové léky aby se nemoc nezhoršovala děkui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Tanzmann.

mam jiz dva roky parkinsonovu nemoc,uzivam denne 12mg rolpryna vzdy rano a pak isicom 100mg 1/2 tablety 3x denne,zajimalo by mne zda jak dlouho vydrzi tato medikace,zatim vse zvladam az na boleni nohou a zad,dle vysetreni u neurologa jsem pomalejsi,mentalne normalni,spoluprace dobra,alternujici pohyby vlevo vaznou

Zdroj: diskuze Nové léky na parkinsonovu nemoc

Masáž obličeje

Masáž začíná tak, že si dáte pravou ruku přes čelo a jemně ji táhnete. Tímto způsobem se přizpůsobí i obočí. Potom otočíte ruce a to samé provedete i levou rukou. Tlak, který vyvinete, může být silnější nebo slabší, ale závisí na vás. Při masáži spánků si položíte ruce na spánky a děláte jemné krouživé pohyby. Tato masáž je bez tlaku. Masáž spánku vám pomůže zesílit relaxaci.

Zdroj: Masáž obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽI V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Jenže co mu mám říct.Byl jsem tam asi před dvěma týdny a doktor mi vyšetřil ultrazvukem ledviny,prostatu i varlata.PSA bylo odebráno v srpnu,v době,kdy už jsem měl svědění několik měsíců..Prostatu pak vyšetřil i prstem a co našel,tak prý jen mám zúžený konečník a pak něco říkal o trhlince na konečníku.Asi týden před tím jsem měl dost velkou zácpu.Myslíte,že to může mít nějakou spojitost??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ještě by mohla pomoci neurologie, akupunktura, kineziologie nebo také fyzioterapie. Protože by to také mohl být kožní nerv, který vyhodnocuje pohyby šourku chybně - jako svědivý pocit. Nerv může být mírně uskřinutý v oblasti bederní páteře nebo někde po své dráze a to pak také způsobuje tyto pocity. Zkuste hledat řešení ještě v těchto oblastech medicíny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůži v šourku

Připravte si také oční odličovač make-upu

1 lžička ricinového oleje

1 lžička olivového oleje

2 lžičky čistého za studena lisovaného oleje

Olivový olej, ricinový olej a zastudena lisovaný olej smíchejte dohromady. Aplikujte papírovým ubrouskem či vatovým tamponem v oblasti kolem očí.

Pamatujte, že pokožka kolem očí je velmi citlivá. Nesnáší natahování, pnutí, drsné zacházení. Řasenka a oční make-up se odstraňují jemnými krouživými pohyby.

Zdroj: Domácí odličovač make-upu

Poradna

V naší poradně s názvem VIDEO ČIŠTĚNÍ SUCHÉ PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

chci se zeptat,jaká masáž obličeje,je nejlepší púro zralou plet.A jaký je vhodný pletový krém na zralou,suchou plet.Děkuji .Maruška.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Marie. Na zralou suchou pleť je nejlepší krém s obsahem Koenzymu Q10, který zbržďuje další stárnutí pleti a omezuje prohlubující se vrásky. Krém naneste na pleť a krouživými pohyby prstů ho rozmasírujte od nosu směrem k okrajům obličeje. Pro domácí čištění suché pleti je vhodné postupovat podle návodu, který popisujeme v tomto článku: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Video čištění suché pleti

Doporučení

Ať budete masáže provádět sami, nebo půjdete do masážního salónu či kadeřnictví, důsledně trvejte na dodržování následujících doporučení:

  • nejlepší dobou pro masáž je ráno a večer;
  • před každou masáží si vždy pečlivě umyjte ruce;
  • při masírování se uvolněte a zbavte se napětí;
  • soustřeďte se na rytmické a plynulé masážní pohyby;
  • používejte pouze kvalitní bylinné extrakty a éterické oleje;
  • máte-li zvýšenou teplotu nebo se cítíte slabí, masáže neprovádějte;
  • nemasírujte při kožním onemocnění (záněty, plísně, ekzémy), nemocích krve a uzlin.

Zdroj: Masáž vlasové pokožky

Diskuze

V diskuzi MÍZNÍ UZLINY V BŘIŠE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vondrakova.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám zvětšené uzliny v malé pánve ,a vodu na plicích.Vykonana operace a odebrány ty zvětšené 2 uzliny, a odsátí vody z plic ,před operací tyto uzliny hrozně boleli a držela se zvýšená teplota,a ukazovalo to na velký zánět.Po hystologii mi řekli metastáza špatně diferencovaného karcinomu , takže nevím z čeho to pramení, v hrudi cítím skubave pohyby a špatně se mi dýchá .Děkuji moc za radu s pozdravem Vondrakova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mízní uzliny v břiše

Domácí levandulový olej použítí

Takto vylisovaný domácí levandulový olej je naprosto úžasný právě do koupelí, kde stačí několik kapek k provonění ulevující olejové koupele. Domácí levandulový olej také skvěle zabírá na bolest hlavy, takzvaná migréna, kdy se nanese několik kapek oleje na prsty, kterými se pak masíruje krouživými pohyby obočí nad očima. Dále je možné, levandulový olej použít na masáže unavených svalů. K osvěžení vzduchu smíchejte jednu lžičku levandulového oleje s 50 ml silné vodky a 50 ml čisté vody. Promíchejte a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Získáte tak recept na přírodní bio osvěžovač vzduchu.

Zdroj: Domácí výroba levandulového oleje

Diskuze

V diskuzi MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vávrová.

Dobrý den, již druhý týden trpím silným motáním hlavy, někdy nejsem schopna ani sama jít na toaletu atd. Od OL mě odvezla RZ do nemocnice, tlak byl kolem 200/110, dostala jsem kapačku a za 4 hod jsem byla poslána domů. Dostala jsem recept na čípky, které mám použít při dalším silném motání a byla jsem hotová. Čípky s jmenují TORECAN. Jsem nucena je používat každý druhý den, motání je příšerné. Co mám dělat, toto přeci není k životu. Prosím, poraďte mi, kam se mám obrátit o pomoc.
Skutečně nejsem schopna normálně fungovat, v klidu jsem tak 2-3hod, pak musím zase odpočívat a být sama doma, to vůbec není možné, chvílema nejsem schopna se ani o sebe postarat.
Děkuji předem za pomoc!

Vávrová Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Měl jsem téměř ten stejný problém a ještě trochu mám... Všechna vyšetření v pořádku, nikdo mi nijak nepomohl, žádné prášky nezabírají. Od té doby co jsem začal chodit rovně s občasnými cviky a hlavně hodne pohybu je moje bolest, nevolnost, průjem, apatie na půlce, možná ještě více. Trvalo mi to rok. Pomáhalo mi si lehnout na rovnou podložku a podložit si krk tak až jsem ucítil úlevu a takové pohyby v krku. A když jsem byl úplně s nervy v kýblu, silné deprese atd... Pomohli 3+ piv. Alkohol totiž rozšiřuje cévy, zvýší tlak a mozek je lépe zásobený.

A když to shrnu, okamžitě začít chodit rovně s nejakými cviky na posílení hlubokých svalů páteře, zajít si za fyzioterapeutem aby upřesnil potíže s páteří a zvolil vhodné cvičení.

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Masáž hlavy – postup

Jedná se o maximálně pohodlný a relaxační typ masáže, kterou provádíte vsedě nebo vleže. Zpočátku je třeba urychlit krevní oběh v oblasti hlavy, a proto své čelo, spánky a zátylek masírujete jemným kruhovým pohybem. Následuje hlazení hlavy ve směrech čelo–zátylek, temeno–spodní část uší, od vrcholu hlavy ve všech směrech, ale vždy po směru růstu vlasů. Pohyby mohou být přímé, kruhové nebo spirálovité, lehce při nich tlačíme polštářky prstů proti pokožce hlavy. Na závěr zlehka masírujeme oblast krku. Celková doba masáže by se měla pohybovat mezi 4–10 minutami. Masáž účinkuje nejen proti vypadávání vlasů, ale blahodárně působí také při léčbě kožních onemocnění hlavy.

Zdroj: Masáž vlasové pokožky

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dostal.

Dobrý den
Chtěl bych poradit co mi pomůže na neuropatii na chodidlech.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Josef Dostal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neuropatie dolních končetin může mít řadu příčin. Dá-li bůh a poštěstí se, že znáte příčinu, která se dá léčit, tak můžete zmírnit i projevy neuropatie. Někdy se ale nepodaří nalézt žádnou příčinu a léčba je pak nemožná. Bez znalosti vašeho zdravotního stavu je možné odpovědět pouze obecně.

Cílem léčby je zvládnout stav způsobující neuropatii a zmírnit příznaky.


Léky proti dlouhodobé bolesti bez předpisu:

Kyselina acetylsalicylová – např. léky Aspirin, Anopyrin, Acylpyrin

Diclofenac – např. léky Almiral, Dicloalgan, Diclofenac, Flector, Olfen, Veral, Voltaren

Ibuprofen – např. léky Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen

Nimesulid – např. lék Aulin


Léky proti dlouhodobé bolesti na lékařský předpis:

Ketoprofen – např. lék Fastum gel

Indometacin – např. lék Indometacin

Meloxikam – např. léky Recoxa, Apo-Meloxicam, Meloxicam

Metamizol – např. lék Novalgin

Piroxicam – např. lék Flamexin

Kyselina thiaprofenová - např. lék Surgam

Dexketoprofen - např. lék Dexoket a Ketesse


Léky proti záchvatům:

Gabapentin - např. lék Gralise, Grimodin, Gordius, Gabapentin, Gabanox, Gabagamma

Pregabalin - např. lék Kartesada, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin, Pregamid, vyvinuté k léčbě epilepsie, mohou zmírnit i bolest nervů. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat ospalost a závratě.


Léčba přes kůži:

Kapsaicinový krém, který obsahuje látku nacházející se v feferonkách, může způsobit mírné zlepšení příznaků periferní neuropatie. V místě aplikace kapsaicinu můžete mít pálení a podráždění pokožky, ale je to jen na chvíli. Někteří lidé to však nesnesou.

Lidokainové náplasti nebo krémy jsou další léčbou, kterou aplikujete na kůži a která může nabídnout úlevu od bolesti. Volně prodejná je mast Emla. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat ospalost, závratě a necitlivost v místě náplasti.

Antidepresiva. Bylo zjištěno, že některá tricyklická antidepresiva, jako je Amitriptylin nebo Nortrilen pomáhají zmírňovat bolest tím, že narušují chemické procesy ve vašem mozku a míše, které způsobují, že pociťujete bolest.

Nežádoucí účinky antidepresiv mohou zahrnovat sucho v ústech, nevolnost, ospalost, závratě, změny chuti k jídlu, přibírání na váze a zácpu.


Pokročilé terapie:

Transkutánní elektrická nervová stimulace (TENS). Elektrody umístěné na kůži dodávají jemný elektrický proud o různých frekvencích. TENS by měl být aplikován po dobu 30 minut denně po dobu přibližně jednoho měsíce. Léčbu můžete dostat v lázních nebo v rámci rehabilitace předepsané lékařem.

Výměna plazmy a intravenózní imunoglobulin. Tyto postupy, které pomáhají potlačit aktivitu imunitního systému, mohou být přínosem pro lidi s určitými zánětlivými stavy.
Výměna plazmy zahrnuje odběr vaší krve, poté odstranění protilátek a dalších proteinů z krve a návrat krve do vašeho těla. Při imunoglobulinové terapii dostáváte vysoké hladiny proteinů, které fungují jako protilátky (imunoglobuliny).

Fyzikální terapie. Pokud máte svalovou slabost, fyzikální terapie může pomoci zlepšit vaše pohyby. Patří sem energie magnetického pole, protahování, masáže, parafínové zábaly, teplé koupele. Vše k dispozici v lázních.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Masáž vlasových kořínků

Existuje několik druhů masáží, viz níže.

Masáž hlavy za použití kartáče: Pořiďte si opravdu kvalitní vlasový kartáč vyrobený z přírodního materiálu. Masáž provádějte kruhovými pohyby, jimiž hlaďte a masírujte pokožku hlavy. Postupujte od spánkové části až k temeni hlavy. Dosáhnete tak velmi pozitivních účinků na zpevnění a celkové zdraví svých vlasů. Celý postup několikrát opakujte.

Masáž hlavy dlaní ruky – tlakem: Při této metodě si podložíte levou polovinu hlavy dlaní levé ruky. Po dobu přibližně pěti vteřin lehce tlačíte dlaň do hlavy a hlavu do dlaně. Stejný postup provádíte pravou rukou pro pravou stranu hlavy a také pro čelo a zátylek. Touto masáží se zesiluje krevní oběh v oblasti hlavy, což logicky zlepšuje prokysličení tkání a zásobování vlasových kořínků živinami.

Aromatická masáž hlavy: Pro tuto masáž se doporučuje používat jemný olej s rozmarýnem nebo černým pepřem. Na oblast spánku kápněte jednu kapku a krouživými pohyby, při nichž prsty ruky směrují dolů, olej jemně vmasírujte do pokožky. Další kapku použijte na zadní část krku tam, kde pod hlavou začíná páteř. Při masáži této partie směrujte pohyby k čelu. Na závěr se provádí masáž, při níž se prsty rukou jemně štípáte do pokožky hlavy.

Masáž krku: Často přetěžované krční svaly jistě také uvítají masáž. Navíc se tím zlepší přísun krve do pokožky hlavy a vlasy tak budou lépe vyživovány. Je dobré si uvědomit, že na krku máme velmi jemnou pokožku. Proto i při masáži krku postupujte jemně a opatrně, zejména v jeho přední části. Při masírování krku se postupuje shora dolů a intenzivnější tření je dobré prokládat lehčím hlazením pokožky. Soustřeďte se rovněž na pravidelné dýchání, nezadržujte nepřirozeně svůj dech. Masáž provádějte po dobu 3–10 minut. Vyššího efektu dosáhnete kombinací s masáží hlavy.

Zdroj: Masáž vlasové pokožky

Čistící biologické peelingy

Mandlový biologický peeling

Rozdrťte mandle do konzistence hrubého pudru. Navlhčete pleť a naneste pudr z mandlí na pokožku. Opláchněte. Skladujte na chladném místě po dobu jen několika dnů (rozdrcené mandle snadno oxidují). Připravujte proto jen malé množství.

Pomeranč a ovesné vločky

  • 1 hrnek suché pomerančové kůry
  • 1 hrnek vařených ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlí
  • borová voda

Pomerančovou kůru, ovesné vločky a mandle vsypte do mixéru a umíchejte v jemnou pastu. Vezměte část pasty do dlaní, nakapejte do ní pár kapek borové vody a aplikujte na pleť krouživými pohyby. Po chvilce opláchněte čistou vlažnou vodou. Borová voda v této kombinaci bude sloužit jako doplňující desinfekce pro vaši pleť.

Zdroj: www.ultimate-cosmetics.com

Zdroj: Čistící krémy, mléka a biologické peelingy

Babské rady na skřípnutý nerv

Řada léčebných postupů může pomoci obnovit funkci postižených svalů.

Použijte rovnátka nebo dlahy

Tyto pomůcky udržují postiženou končetinu, prsty, ruku nebo nohu ve správné poloze pro zlepšení svalové funkce.

Elektrický stimulátor

Stimulátory mohou aktivovat sval obsluhovaný poraněným nervem, zatímco nerv znovu dorůstá. Tato léčba však nemusí být účinná pro každého. Váš lékař s vámi probere elektrickou stimulaci, pokud je to možné.

Fyzikální terapie

Terapie zahrnuje specifické pohyby nebo cvičení, aby vaše postižené svaly a klouby zůstaly aktivní. Fyzikální terapie může zabránit ztuhlosti a pomoci obnovit funkci a cit.

Cvičení

Cvičení může pomoci zlepšit svalovou sílu, udržet rozsah pohybu a snížit svalové křeče.

Zdroj: Babské rady na skřípnutý nerv

Normální pleť

Medovo-mandlový peeling

  • 2 lžíce mandlí
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2 lžíce mouky
  • 1/2 lžíce medu

Rozdrťte mandle v mixéru nebo drtiči. Přidejte mléko, mouku a med a za stálého míchání připravte hustou pastu. Takto připravenou směs aplikujte krouživými pohyby na pleť a poté umyjte teplou vodou. Na závěr použijte pH balancer pleti.

Medovo-ovesný biologický peeling

  • 1/2 hrnku nepečených ovesných vloček
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce jablečného octu
  • 1 lžíce drcených mandlí

Smíchejte dohromady nepečené ovesné vločky, včelí med, jablečný ocet a drcené mandle. Pak navlhčete pleť a pak aplikujete připravenou směs přímo na pokožku (vyhněte se pokožce kolem očí).

Medovo-mléčný čistící krém

  • 1 lžíce medu a mléka nebo smetany

Všechny suroviny zamíchejte a aplikujte na pleť a dekolt. Tento krém musíte vždy připravit čerstvý.

Zdroj: Čistící krémy, mléka a biologické peelingy

Jak spočítat termín porodu

Z praktického hlediska se u lékaře vypočítává termín porodu podle prvního dne poslední menstruace, i když mohlo k ovulaci dojít dříve nebo později.

Používá se Naegeleho pravidlo: k 1. dni poslední menstruace se připočítá 7 dní a potom se odčítají tři kalendářní měsíce. Nutným předpokladem je pravidelná menstruace. Není-li menstruace pravidelná, připočítává se nebo naopak odečítá počet dní, které tvoří rozdíl mezi 28. Naegelova vzorce: PM + 7 dní – 3 měsíce nebo pomocí kolečka gravidometru v ordinaci gynekologa. Naegeleho pravidlo je pouze orientačním údajem a termín porodu se poté upravuje podle ultrazvuku provedeného na konci prvního trimestru.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

První den poslední menstruace


Dále se termín porodu určuje podle data prvních pohybů plodu: u prvorodičky se připočítává k tomuto datu 20 týdnů, u vícerodičky 22 týdnů (díky předcházejícímu těhotenství cítí pohyby dítěte dříve než prvorodička). Dnes už tato metoda není příliš užívaná.

Termín porodu se také odhaduje podle výšky uložení děložního čípku.

Zdroj: Termín porodu

Léčba

Epleyův manévr: Počáteční poloha je v sedu na lehátku s dolními končetinami do pravého úhlu. Nejprve se rychle pacient položí na záda s hlavou ukloněnou na postiženou stranu v úhlu 45 stupňů. V této poloze se mu hlava drží 30–60 vteřin a sleduje se pohyb očí. Po 2–5 sekundách se objeví závrať, která trvá asi 10 sekund.

Dix-Hallpikův manévr: Pacientovi se otočí hlava na druhou stranu a drží se asi 30–60 sekund. Poté se točí pacient na levý bok o dalších 90 stupňů, nosem dolů. V této pozici setrvá asi 1 minutu. Na závěr se pacient posadí a zůstane v klidu – hlava je v přirozené poloze. Po tomto manévru se pacient ponechá asi 10 minut v klidu v sedu nebo polosedu. Při návratu domů by neměl řídit. Následující 2 noci by měl spát s hlavou v úhlu 45 stupňů. Během dne musí vyloučit záklony a předklony hlavy, prudké pohyby hlavou, prudké brždění či akceleraci v autě. Vhodné je vyloučit návštěvu u zubaře, holiče, koupat se ve sprše, necvičit krční, ale ani bederní páteř, nekapat oční kapky vleže na zádech. Po dobu jednoho týdne spát se dvěma polštáři, nelehat na postiženou stranu. Vyloučit prudké pohyby hlavou dopředu a dozadu. Snažit se držet hlavu celý den ve vertikální poloze.

Brandt-Daroffovy cviky: Doporučují se cvičit až po 2 dnech. Po týdnu zkusit polohu, která dříve vyvolávala závratě a informovat lékaře. Toto cvičení má až 95 % účinnost. Jeden cyklus trvá 2 minuty, což je 4 x 30 vteřin. Cvičí se 5x za sebou (10 minut) 3x denně (ráno, v poledne a večer) po dobu 2 týdnů a 2x denně po dobu 3 týdnů. V poloze vleže na boku je důležité, aby hlava směřovala pod úhlem 45 stupňů vzhůru. Tuto metodu pacienta naučí specializovaný zdravotník.

Zdroj: Noční závratě

Příznaky

Huntingtonova nemoc způsobuje pohybové problémy, poznávací (kognitivní) a psychiatrické poruchy se širokým spektrem příznaků. Příznaky jsou individuální. Některé poruchy jsou více dominantní, jiné mají větší vliv na funkční schopnost či průběh nemoci.

Poruchy hybnosti

Pohybové poruchy spojené s Huntingtonovou chorobou zahrnují mimovolní pohyby a znehodnocují chtěné pohyby:

  • mimovolní trhavé pohyby nebo svíjení (chorea);
  • nedobrovolná, trvalá kontraktura svalů (dystonie);
  • svalová ztuhlost;
  • nekoordinované pohyby, které jsou slabé a pomalé;
  • pomalé nebo abnormální pohyby očí;
  • poruchy chůze, držení těla, rovnováhy;
  • obtížnost při mluvení;
  • problematické polykání.

Uvedené poruchy mají vliv na pracovní schopnost člověka, vykonávání každodenních činností, komunikaci a samostatnost.

Kognitivní poruchy

Mezi časté kognitivní poruchy Huntingtonovy choroby patří:

  • obtížnost plánování, organizování a stanovení úkolů;
  • neschopnost plnění úkolů a komunikace;
  • nedostatek flexibility, myšlení, chování nebo jednání (perseverace);
  • nedostatečná kontrola impulzivity, která má za následek výbuchy, bezmyšlenkové pochody a sexuální promiskuitu;
  • problémy s prostorovým vnímáním, které vedou k pádům, nešikovnosti nebo nehodám;
  • nedostatečná sebereflexe vlastního chování a schopností;
  • neschopnost zaměřit se na dlouhodobé úkoly;
  • pomalé myšlenkové pochody nebo nedostatečná slovní zásoba;
  • problém s učením se novým informacím.

Psychiatrické poruchy

Nejčastější psychiatrickou poruchou spojenou s Huntingtovou chorobou je deprese, která nebývá způsobena reakcí na přijetí diagnózy. Deprese může být zapříčiněna i poraněním mozku a následnými změnami funkce mozku. Příznaky a symptomy zahrnují:

  • pocity smutku nebo neštěstí;
  • ztrátu zájmu o běžné činnosti;
  • sociální stažení;
  • nespavost nebo nadměrné spaní;
  • únavu a ztrátu energie;
  • pocity bezcennosti nebo viny;
  • nerozhodnost, roztěkanost a sníženou koncentraci;
  • myšlenky na smrt, umírání či sebevraždu;
  • změny v chuti k jídlu;
  • snížené sexuální touhy.

Jiné psychiatrické poruchy jsou:

  • obsedantně kompulzivní porucha, což je recidivující stav, který vede k dotěrným myšlenkám a opakujícímu se chování;
  • mánie, která způsobuje zvýšenou náladu, hyperaktivitu, impulzivní chování a přehnané sebevědomí;
  • bipolární porucha, což je střídání deprese a mánie.

Další změny nálady nebo osobnosti – nejedná se o konkrétní psychiatrické poruchy – zahrnují:

  • popudlivost;
  • apatii;
  • úzkost;
  • sexuální inhibici nebo nevhodné sexuální chování.

Příznaky mladistvé Huntingtonovy choroby

Nástup a průběh Huntingtonovy choroby u mladých lidí mohou být mírně odlišné od dospělých. Problémy, které se často objevují v průběhu nemoci:

  • ztráta dříve získaných psychických nebo fyzických dovedností;
  • rapidní snížení celkové výkonnosti ve škole;
  • problémy s chováním;
  • svalová ztuhlost ovlivňující chůzi (zejména u malých dětí);
  • změny jemné motoriky, které jsou patrné v dovednostech, jako je rukopis;
  • otřesy nebo mírné mimovolní pohyby;
  • záchvaty.

Kdy navštívit lékaře?

Navštivte lékaře, pokud si všimnete změn v pohybu, emocionálním stavu nebo duševních schopnostech. Známky a příznaky Huntingtonovy choroby mohou být způsobeny řadou různých faktorů. Důležitá je rychlá a důkladná diagnóza.

Zdroj: Huntingtonova nemoc


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP