Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POJIŠŤOVNA

OBSAH

Pracoviště provádějící Longovu metodu

V ČR probíhají tyto výkony v rámci pilotní studie VZP, do níž je zapojeno pět zdravotnických zařízení (to znamená, že zde pojišťovna tyto výkony hradí): Nemocnice Na Homolce, FN Bulovka, Nemocnice pod Petřínem, FN KV a FN Ostrava. Pro provedení operace Longovou metodou zde platí indikační omezení – pouze 3. a 4. stupeň (prolaps). Dosud bylo takto odoperováno 1 570 pacientů. Reference po provedeném zákroku jsou velmi dobré, pacienti se v řadě případů obejdou zcela bez analgetik. Oproti klasické operaci se zkracuje doba hospitalizace, a to zhruba na 2 dny, i pracovní neschopnosti. Důvodem omezeného výběru je cena speciálního operačního nástroje (zhruba 10 tisíc Kč), který je pouze na jedno použití. Po ukončení experimentu, který neověřuje účinnost, ale právě ekonomickou stránku terapie, rozhodne VZP o zařazení Langovy metody do svého platebního systému.

Stadia vnitřních hemoroidů:

  • Hemoroidy 1. stupně: Žíly jsou nateklé, ale jinak se nevyskytují problémy. Občas může dojít ke svědění.
  • Hemoroidy 2. stupně: Žíly jsou podstatně nateklé a zasahují do průsvitu konečníku či análního otvoru. Objevuje se bolest a krvácení při vyprazdňování, svědění, při větších hemoroidech i pocit nedokonalého vyprázdnění. Míra příznaků může kolísat.
  • Hemoroidy 3. stupně: Hemoroidy rostou, problémy se stupňují. Při vyprazdňování vystupují z konečníku, dají se ještě zasunout nazpět.
  • Hemoroidy 4. stupně: Hemoroidy již nelze zasunout zpět, jsou velké a mohou kromě výše zmíněných příznaků způsobovat rozličné další komplikace (například mohou znemožnit pacientovi sedět).

Zdroj: Longova metoda

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Rajcseková.

Dobry den přeju ! Chtela bych jse optat ,proč Neplatí pojištovna Eliquis ? když je to tak drahy ? A neexistuje něco jako podobného ,co platí pojištovna ? Dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neplatí ho právě proto, že je tak drahý. Kdyby pojišťovna proplácela každému Eliquis, tak za chvíli nebude fungovat žádné zdravotní pojištění. Narozdíl od drahého Eliquisu je zde velmi levná alternativa v podobě Warfarinu, díky čemuž se podařilo prodloužit mnoho životů za minimální náklady.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Co hradí pojišťovna a co pojištěnec

Lázeňská léčebně rehabilitační péče je podle zákona hrazenou službou, je-li poskytována jako nezbytná součást léčebného procesu, kdy její poskytnutí doporučil ošetřující lékař a potvrdil revizní lékař pojišťovny.

Lázeňská léčebně rehabilitační péče je poskytována výhradně jako následná lůžková péče. Lázeňský pobyt hradí zdravotní pojišťovna svému pojištěnci buď plně (komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče), nebo částečně (příspěvková lázeňská léčebně rehabilitační péče).

V případě komplexní péče si pacient může sám platit nadstandard v ubytování, zdravotní pojišťovna hradí náklady na léčení, ubytování a stravování ve standardní úrovni. Dopravu do lázeňského zařízení a zpět hradí pouze v případě, že zdravotní stav pacienta podle vyjádření ošetřujícího lékaře, který tuto dopravu indikuje, neumožňuje dopravu běžným způsobem bez použití dopravní zdravotní služby.

U příspěvkové péče zdravotní pojišťovna hradí pouze standardní léčení, ostatní výdaje za lázeňský pobyt si pacient platí sám.

Zdroj: Lázně Bělohrad

Diskuze

V diskuzi HRADÍ PRADAXU POJIŠŤOVNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Humplíková.

Dobrý den,
manžel byl již 2x na tzv. ablaci, má stále silné arytmie (je mu 72 let).
Kardiolog mu předepisuje Pradaxu, ale v plné výši si tento lék musí hradit sám. Je nějaká možnost, aby ho proplácena pojišťovna (třeba i s doplatkem)?
Děkuji Humplíková

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hradí pradaxu pojišťovna

Stravování

Zdravotní pojišťovna hradí standardní stravování formou plné penze.

Strava standardní

Racionální a dietní strava. Snídaně kontinentální, obědy a večeře výběrem z několika jídel. Možnosti dietního stravování a konzultace s nutričním terapeutem.

Strava nadstandardní

Nehradí zdravotní pojišťovna, možnost objednání za příplatek. Snídaně formou bufetu, obědy a večeře výběrem z menu, ovocné a zeleninové saláty, ovoce, minerální voda, káva.

Zdroj: Lázně na cévy

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA TLAK HRADÍ POJIŠŤOVNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Kratochvíl.

údajně mají existovat léky na vysoký tlak plně hrazené VZP a to v každé skupině.Předem děkuji za pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobry večer,chtelaže jsem poprosit o radu.Muj přítel začal uzivat lék Brilique na doporučení lékaře ,který ho informoval,že tento lék nehradi pojišťovna,ale pouze jen do limitu 5000kč,pak mu ho bude pojišťovna hradit.Můžete mi poradit jak postupovat?děkuji za odpoved.Monika

Zdroj: diskuze Léky na tlak hradí pojišťovna

Úhrada z veřejného zdravotního pojištění

Možnosti lázeňské péče

Komplexní lázeňská péče (KLP):

  • Zdravotní pojišťovna hradí léčbu, ubytování i celodenní stravu.
  • Komplexní lázeňskou péči čerpá klient v době pracovní neschopnosti.
  • Délka léčení je stanovena na 28 dnů u vybraných indikací.
  • Platnost schváleného návrhu na komplexní lázeňskou péči je 3 měsíce od data vystavení.
  • Pokud revizní lékař schválí průvodce pro pobyt dospělého klienta, hradí zdravotní pojišťovna průvodci ubytování a stravu.
  • Lázeňskou rehabilitaci lze v některých případech prodloužit. „Návrh“ opět schvaluje revizní lékař příslušné pojišťovny.
  • Zdravotní pojišťovna odesílá schválený návrh přímo lázním, které klienta předvolají k nástupu do lázní.
Příspěvková lázeňská péče (PLP):
  • Zdravotní pojišťovna hradí pouze léčbu. Ubytování a stravování si hradí klient sám.
  • Příspěvkovou lázeňskou péči čerpá klient v rámci své dovolené.
  • Délka léčení je dle návrhu lékaře, který ji doporučuje, 14 nebo 21 dnů.
  • Platnost schváleného návrhu na příspěvkovou lázeňskou péči je 6 měsíců od data vystavení.
  • Příspěvkovou formu léčení mohou využít i klienti z nedalekého okolí lázní.

Zdroj: Lázně na cévy

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bezděkj.

Eliqvist jsem užíval rok,déle ho pojišťovna nehradí a dávat 2000 Kč za měsíc z důchodu se mě nelíbilo. Nepomohlo ani odvolání,tak jsem se nechal převést na warfarin.Teď se musím hlídat.Proč ten lék pojišťovna nehradí když je všechno jednodušší a levnější.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro pojišťovnu je právě jednodušší a levnější vás převést na Warfarin. Cena Warfarinu je za zlomkovou cenu z ceny Eliquisu. Léčba Warfarinem je i bezpečnější, protože při předávkování stačí aplikovat vitamín K, kdežto při předávkování Eliquisem není jak zastavit vzniklé krvácení. A to platí i pro akutní operace a krvácivá zranění. Warfarin díky své nízké ceně a skvělé spolehlivosti dokázal prodloužit životy mnoha lidí. Pro správnou léčbu Warfarinem stačí vyladit pouze dietu, jinak máte jistotu, že lék vždy dostanete za minimální cenu, narozdíl od drahých léků jako je například Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecba walfarinem

ACE-Inhibitory

Nejlepšími léky na vysoký tlak jsou v současné době ACE-Inhibitory (ACE-I). Za své výtečné účinky na vysoký krevní tlak vděčí svému působení na srdeční sval a ledvinovou tkáň. Srdce a ledviny jsou dva typické orgány, které se podílejí na vysokém krevním tlaku. Tyto léky mají občas nežádoucí účinky, objevuje se při nich suchý dráždivý kašel. 
Mezi ACE-Inhibitory patří tyto léky:
 

Prestarium Neo 

Prestarium Neo je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u tohoto léku je v době vydání článku 311 Kč. Zdravotní pojišťovna na lék Prestarium Neo přispívá maximálně 100 Kč na 30 tablet. U tohoto léku se vyplatí menší balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X5MG). U většího balení, kde je 90 tablet, je vyšší doplatek a cena jedné tablety je dražší až o 1,90 Kč! Aktuální cena doplatku u léku Prestarium Neo por tbl flm 30x5mg se dá zjistit zde: Prestarium Neo cena.
 

Prestarium Neo Forte

Prestarium Neo Forte je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u tohoto léku je v době vydání článku 495 Kč za 30 tablet. Zdravotní pojišťovna na lék Prestarium Neo Forte přispívá částkou maximálně 134 Kč. U tohoto léku se vyplatí menší balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X5MG). U většího balení, kde je 90 tablet, je vyšší doplatek a cena jedné tablety je nepatrně dražší až o 16 haléřů. Aktuální cena doplatku u léku Prestarium Neo Forte por tbl flm 30x5mg se dá zjistit zde: Prestarium Neo Forte cena.
 

Tritace 2,5mg

Tritace je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u tohoto léku je v době vydání článku 125 Kč za 20 tablet. Zdravotní pojišťovna na 20 tablet léku Tritace přispívá částkou maximálně 50 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí střední balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X2,5MG). U menšího balení, kde je 20 tablet, je sice nižší doplatek, ale cena jedné tablety je v tomto balení dražší až o 90 haléřů na jedné tabletě, než v balení po třiceti tabletách. Aktuální cena doplatku u léku Tritace por tbl flm 30x2,5mg se dá zjistit zde: Tritace 2,5mg cena (http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0056977&tab=prices)
 

Tensiomin

Tensiomin sice není hrazený pojišťovnou, ale je to výborný lék na snížení náhle zvýšeného krevní tlaku. Na lék Tensiomin nepřispívá pojišťovna, ale i tak je jen na lékařský předpis. Cena léku Tensiomin 25mg 30 tablet, kterou si pacient hradí celou sám, je v době vydání článku 69 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí menší balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X25MG). U většího balení, kde je 90 tablet, je cena jedné tablety nepatrně dražší o několik haléřů. Aktuální cena doplatku u léku Tensiomin por tbl flm 30x25mg se dá zjistit zde: Tensiomin 25mg cena.
 

Prenessa 4 mg

Prenessa je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u léku Prenessa 4mg je v době vydání článku 33 Kč za 90 tablet. Zdravotní pojišťovna na 90 tablet léku Prenessa 4mg přispívá částkou maximálně 301 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí největší balení, kde je 90 tablet (POR TBL NOB 90X4MG). U menšího balení, kde je 30 tablet, je sice stejný doplatek a cena jedné tablety se tak zdraží až o 90 haléřů na jedné tabletě, než v balení po 90 tabletách. Aktuální cena doplatku u léku Prenessa por tbl nob 90x4mg se dá zjistit zde: Prenessa 4mg cena.
 

Ramil 5 mg

Ramil 5 je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u léku Ramil 5mg je v době vydání článku 415 Kč za 90 tablet. Zdravotní pojišťovna na 90 tablet léku Ramil 5mg přispívá částkou maximálně 301 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí největší balení, kde je 90 tablet (POR TBL NOB 90X5MG). U menšího balení, kde je 30 tablet, je sice nižší doplatek, ale i tak je cena jedné tablety dražší asi o 40 haléřů, než v balení po 90 tabletách. Aktuální cena doplatku u léku Ramil por tbl nob 90x5mg se dá zjistit zde: Ramil 5mg cena.
 

Zdroj: Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem KŘÍŽKOVÉ LÁZNĚ PO TBC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Ročkár.

Prosím o diagnózu na celkově hrazené lázně Karlova Studánka. Prodělal jsem TBC a trpím na CHOPN. Inhalace atd. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Diagnózu určí váš plicní lékař a uvede ji v návrhu na lázně, včetně zařízení, kde se má uskutečnit. Vaše zdravotní pojišťovna vám dá do 30-ti dnů vědět, jak o návrhu na lázně rozhodla. V rozhodnutí uvede, jestli za vás zaplatí veškeré výdaje (procedury, jídlo a ubytování) a nebo jen procedury a zbytek si budete muset platit sám. Pojišťovna také určí místo, kam do lázní pojedete.
Rozsah příspěvku na lázně může určit pouze a jen vaše zdravotní pojišťovna. Na ní se také obracejte v případě, že s jejím rozhodnutím nesouhlasíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Křížkové lázně po TBC

Podmínky příspěvku od zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojišťovny České republiky hradí nová antikoagulancia (Pradaxu, Xarelto, Eliquis, Lixianu) v indikacích prevence ischemického iktu u nemocných s nevalvulární fibrilací síní a při léčbě hluboké žilní trombózy a plicní embolie či jejich rekurence po dobu delší než jeden rok jen v případě prokázané „kontraindikace warfarinu“, tedy při nemožnosti pravidelných kontrol INR, výskytu závažných nežádoucích účinků při léčbě účinnou látkou warfarin, nemožnosti udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0–3,0, při rezistenci na warfarin, kdy je nutné podávat denní dávku větší než 10 mg. Dále je tento lék primárně určen pro prevenci žilních tromboembolických příhod u dospělých pacientů, kteří podstoupili efektivní totální náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu.

Pokud pojišťovna odmítá hradit naprosto nezbytný lék Pradaxa, který nelze nahradit jiným lékem, můžete se samozřejmě proti tomuto rozhodnutí odvolat. Odvolání se podává písemně a nemá předepsanou žádnou formu, adresuje se pojišťovně, nejlépe její centrále. Toto odvolání je dobré doložit lékařským posudkem lékaře specialisty, který potvrdí, že zmíněný lék je jedinou možnou formou léčby potíží. V případě, že pojišťovna nevyhoví odvolání, je možnost se u ní odvolávat proti jejímu rozhodnutí i opakovaně. Vždy je však nutné doložit lepší lékařský posudek.

Pojišťovna musí ze zákona hradit vždy léčbu v provedení nejméně ekonomicky náročném. A tou pravděpodobně medikace Pradaxou není. Proto pojišťovna potřebuje prokazatelný důkaz, že jiná, levnější medikace není možná.

Zdroj: Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Poradna

V naší poradně s názvem FRANTIŠKOVY LÁZNĚ KŘÍŽKOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Šťastný.

Jsem po operaci levého kyčelního kloubu dne 2.1.2020. Pobyt by byl placen VZP. Bylo by možné zajistit pobyt u vás? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O lázeňské léčbě rozhoduje zdravotní pojišťovna na základě návrhu vašeho ošetřujícího lékaře. Pojišťovna zároveň určí místo léčby, které potom kontaktujete telefonem a dohodnete si termín a úroveň ubytování. Nejdříve se tedy obraťte na svou pojišťovnu a potom na vybrané lázeňské zařízení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Františkovy lázně křížkové

Postup pro získání lázeňského pobytu

Podmínky nároku na lázeňskou péči přes zdravotní pojišťovnu jsou dány zákonem č. 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění v platném znění a ve znění pozdějších předpisů. Jeho součástí je indikační seznam.

Postup pro získání lázeňského pobytu v komplexní lázeňské péči:

  • vystavení návrhu pacient konzultuje se svým praktickým či odborným lékařem;
  • lékař uvede typ péče a může doporučit místo léčení (pacient si může říct, kam chce jet, uvádí se 3 místa);
  • schválení návrhu rozhoduje revizní lékař zdravotní pojišťovny;
  • pokud pojišťovna návrh schválí, zasílá jej většinou přímo do lázní;
  • vystavený návrh se předá zdravotní pojišťovně.
Komplexní lázeňská léče (KLP):
  • 21- nebo 28denní pobyt dle indikace;
  • návrh na přidělení vystavuje praktický či odborný lékař;
  • pojišťovna hradí léčení, ubytování a stravování;
  • probíhá v rámci pracovní neschopnosti;
  • platnost návrhu: 3 měsíce od data vystavení;
  • pacient si hradí lázeňský poplatek, případně doplatek za nadstandard.

Zdroj: Komplexní léčba Františkovy Lázně

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF 800 DOPLATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je pojišťovnou hrazen u pacientů s gonartrózou či koxartrózou II. - III. stupně dle Kellgren-Lawrence, unilaterální či bilaterální s významnými epizodami kloubní bolesti s častou zánětlivou a bolestivou iritací. Dále je tento lék hrazen u pacientů s osteoartrózou drobných kloubů rukou s častou zánětlivou a bolestivou iritací. Nárok na úhradu mají jen pacienti, kteří současně dodržují doporučená režimová opatření (jako např. redukce váhy, fyzikální léčba či rehabilitace).
Specializace předepisujícího lékaře: revmatologie, dětská revmatologie, ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie.
Cena léku Condrosulf je v současné době 390 Kč za 30 tablet 800 mg.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

Condrosulf 800mg bez receptu nedostanete. PL vám napíše recept, ale platíte ho celý. Revmatolog vám napíše recept a přispívá vám pojišťovna. Dnes jsem ho kupoval: 30 tablet stojí 299 Kč, pojišťovna hradí 159,71 Kč a já platil 139,29 Kč.
Zdravé klouby všem!

Zdroj: diskuze Condrosulf 800 doplatek

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI PLOTÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fadrná alena.

dobrý den ráda by jsem se zeptala ,jsem po operaci ploténky a mám jít k panu doktorovi na vypsání lázní 18.5.2017 ,tak by mě zajímalo jestli by jste měli místo v lázních ,musím je vybrat do půl roku od operace to je do 9.9.2017 moc vás prosím o odpověd na operaci jsem byla 9.3.2017 děkuji vám Fadrná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O přidělení lázní rozhoduje vaše zdravotní pojišťovna na základě návrhu, který zpracuje praktický lékař. Pojišťovna rozhodne o místě, délce pobytu a formě spoluúčasti pacienta. Požádejte svého praktického lékaře o vypsání návrhu na lázně a vše ostatní se dozvíte od své zdravotní pojišťovny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci ploténky

Co se doplácí

U komplexní lázeňské péče si pacient případně hradí lázeňský a kulturní poplatek okolo 50 Kč/osoba/den, který není zahrnut v ceně doplatku.

A poté doplatek za nadstandard, pokud si přeje vyšší standard ubytování, než jaký za něj hradí pojišťovna (jednolůžkový pokoj či pokoj vyšší kategorie, lázeňský hotel vyšší kategorie).

Zdroj: Komplexní léčba Františkovy Lázně

Poradna

V naší poradně s názvem VZP PRAHA-NÁROK NA OPAKOVANÍ LÁZNÍ PO OPERACI PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šebková Hana.

Moc Vás prosím o informaci.Byla jsem v lázních po operaci bederní páteře a paní doktorka mi po propuštění sdělila, že mám ještě nárok na jedny kompl.lázně do 2 let od operace.Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou opakované lázně opravdu možné. Děkuji mnohokrát za zprávu,Šebková H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoduše si nechte od paní doktorky napsat žádost i o druhé lázně a uvidíte jak se k tomu pojišťovna postaví. Hodně záleží na tom, co si od lázeňské péče slibuje ošetřující lékař, a když je přesvědčen, že je to ku prospěchu léčby, která pak ve výsledku bude levnější právě díky lázním, tak není důvod, aby vám to pojišťovna neumožnila.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vzp praha-nárok na opakovaní lázní po operaci páteře

Jak postupovat pro získání lázní

Základem je dokument „Návrh na lázeňskou péči“, který vypisuje praktický lékař na doporučení odborného nebo ošetřujícího lékaře.

„Návrh“ může vypsat také odborný lékař před ukončením hospitalizace nebo při vaší ambulantní kontrole. Toto doporučení odevzdáte praktickému lékaři, který pro vás „Návrh“ vypíše.

Lékař uvede do „Návrhu“ indikaci i lázeňské místo a odešle do zdravotní pojišťovny. Dle zdravotního stavu klienta může navrhnout komplexní nebo příspěvkovou lázeňskou péči.

„Návrh“ vždy schvaluje revizní lékař dané zdravotní pojišťovny.

Schválený „Návrh na příspěvkovou lázeňskou péči“ je odeslán do lázní prostřednictvím zdravotní pojišťovny nebo pacienta. V případě příspěvkové lázeňské péče přispívá zdravotní pojišťovna na léčebnou část celkové ceny lázeňského pobytu. Ubytování a stravování si léčený hradí sám a během pobytu není v pracovní neschopnosti. Pobyt (neboli lázeňskou lůžkovou péči) může dle platné legislativy poskytnout výhradně registrované zdravotnické zařízení lůžkové péče. Pobyt není možné rozdělit na dílčí části, to znamená léčebnou péči zajistit ve zdravotnickém zařízení a ubytovat se mimo zdravotnické zařízení nebo na léčbu docházet z domova. V takovém případě už by se jednalo o péči ambulantní, a to za přímou úhradu nebo na náklady pojištění.

Neschválí-li zdravotní pojišťovna hrazenou lázeňskou péči, může klient absolvovat pobyt v lázních jako samoplátce – lázeňské léčebné pobyty.

Zdroj: Lázně na cévy

Poradna

V naší poradně s názvem PRVNÍ SLUCHADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Chovancová.

Dobrý den. Po vyšetření na ORL jsem dostala doporučení k lékaři na své první sluchadlo. S tím že lékaře si mám najít na internetu. Můžete mi poradit, kam se obrátit v Praze? Audiogram i žádanku mám. Děkuji, Chovancová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Specialista na naslouchadla je v Praze na poliklinice Budějovická. Nedaleko je výstup z metra C. Budova je červená a je to v 8. patře. Ve stejné budově je i pojišťovna VZP, a Městský úřad pro Prahu 4. Náklady na pořízení prvního naslouchadla hradí zdravotní pojišťovna v plné výši. Nezapomeňte se pak u tohoto specialisty informovat na způsob úhrady druhého a dalšího naslouchadla, popřípadě na možnost opravy.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazené pojišťovnou

Ubytování

Zdravotní pojišťovna hradí ubytování ve dvoulůžkových pokojích kategorie standard. Nadstandardní ubytování a ubytování v jednolůžkovém pokoji je za příplatek.

Indikace:

  • II/1 SYMPTOMATICKÁ ISCHEMICKÁ CHOROBA SRDEČNÍ
  • II/2 STAV PO INFARKTU MYOKARDU
  • II/3 HYPERTENZNÍ NEMOC II. AŽ III. STUPNĚ HODNOCENÍ HYPERTENZNÍ NEMOCI
  • II/4 ONEMOCNĚNÍ TEPEN KONČETIN NA PODKLADĚ ATEROSKLEROTICKÉM II B. NEBO ZÁNĚTLIVÉM
  • II/5 FUNKNČÍ PORUCHY PERIFERNÍCH CÉV A STAVY PO TROMBÓZÁCH. CHRONICKÝ LYMFATICKÝ EDÉM
  • II/6 STAVY PO KARDIOCHIRURGICKÝCH VÝKONECH TYPU: NÁHRADA CHLOPNĚ BIOPROTÉZOU NEBO METALICKOU PROTÉZOU, REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA CHLOPNÍCH, DEFEKTY SEPTA SÍNÍ NEBO KOMOR, CHIRURGICKÁ REVASKULARIZACE MYOKARDU – KORONÁRNÍ ARTERIÁLNÍ BYPASS (CABG), OPERACE VROZENÝCH SRDEČNÍCH VAD U DOSPĚLÝCH, OPERACE VÝDUTĚ LEVÉ KOMORY, OPERACE NÁDORŮ SRDCE, OPERACE OSRDEČNÍKU, OPERACE HRUDNÍ AORTY
  • II/7 STAVY PO PERKUTÁNNÍ TRANSLUMINÁRNÍ KORONÁRNÍ ANGIOPLASTICE (PTCA)
  • II/8 STAVY PO REKONSTRUKČNÍCH A REVASKULARIZAČNÍCH OPERACÍCH NA CÉVNÍM SYSTÉMU MIMO SRDCE A HRUDNÍ AORTY / STAVY PO PERKUTÁNNÍ TRANSLUMINÁRNÍ ANGIOPLASTICE
  • II/9 STAVY PO TRANSPLANTACI SRDCE

Zdroj: Lázně na cévy

Co udělat pro získání lázní

Lázeňská péče v České republice se rozděluje na dvě základní skupiny, a to na komplexní lázeňskou péči a na příspěvkovou lázeňskou péči. Třetí samostatnou skupinu tvoří lázeňské pobyty pro samoplátce. Tato poslední skupina má v posledních letech vzrůstající tendenci, protože stále více lidí si uvědomuje skutečnost, že je lepší nemocem předcházet, než je následně léčit.

O komplexní nebo příspěvkovou léčbu si můžete požádat, pouze pokud jste občany ČR a jste pojištěni u některé ze zdravotních pojišťoven v ČR.

Lázeňskou léčbu vám doporučí váš ošetřující lékař, který tak jedná většinou na základě vyhodnocení zdravotního stavu u odborníka-specialisty. Vaše první kroky tedy musí vést za odborným lékařem a s doporučením následně za obvodním lékařem. Návrh na lázeňskou péči, ať už komplexní nebo příspěvkovou, pošle váš obvodní lékař pojišťovně. Následně její revizní lékař posoudí splnění podmínek indikačního seznamu.

V indikačním seznamu jsou kromě indikačních skupin nemocí a jim odpovídajících diagnóz také uvedeny typy lázeňské péče, délka léčebného pobytu a možnost lázeňských míst, kde se můžete léčit. Určeny jsou zde i časové limity, dokdy jako pacient po operacích, či úrazech i jiných onemocněních musíte lázeňskou péči nastoupit.

Pokud pojišťovna schválí návrh na komplexní lázeňskou léčbu, odešle ho do příslušných lázní a ty vás následně budou kontaktovat a vyzvou vás k nástupu lázeňské léčby. V případě schválení návrhu na příspěvkovou lázeňskou léčbu je návrh předán pojištěnci a ten si sám s určeným lázeňským zařízením dohodne termín nástupu léčby.

Komplexní lázeňská péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění – náklady na vyšetření, ale i ubytování a stravu, případně dopravu (to platí pro pacienty, jejichž zdravotní stav podle ošetřujícího lékaře neumožňuje běžnou dopravu, ale je nutné použít zdravotní služby). Komplexní lázeňská péče se hovorově označuje též jako „křížkové lázně“ či „lázně na křížek“.

U příspěvkové lázeňské léčby hradí zdravotní pojišťovna jen lékařské vyšetření a celé léčení. Ubytování, stravu a dopravu si hradí pojištěnec.

Podmínky pro poskytování a hrazení lázeňské péče stanoví zákon o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb. Tou hlavní normou je pak Indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé a Indikační seznam pro lázeňskou péči o děti a dorost (vyhláška MZ ČR č. 58/1997 Sb.). Kromě indikačních skupin nemocí a jim odpovídajících diagnóz jsou zde uvedeny typy lázeňské péče, délky léčebných pobytů.

Jestli splňujete podmínky indikačního seznamu, to posoudí nejprve váš lékař, za kterým musí vést vaše první kroky, a následně revizní lékař zdravotní pojišťovny, u které jste pojištěni. Povinností ošetřujícího lékaře je také určit, jak moc je lázeňská léčba naléhavá. Podle splnění podmínek v Indikačním seznamu také revizní lékař rozhodne, jestli vám náleží lázeňská léčba, která bude zdravotní pojišťovnou uhrazena jako komplexní, nebo jako příspěvková.

Komplexní lázeňská péče navazuje na ústavní nebo specializovanou ambulantní zdravotní péči a je zaměřena na doléčení, zabránění vzniku invalidity a nesoběstačnosti nebo na minimalizaci rozsahu invalidity. Poskytuje se například po úrazech, po provedených operacích, po srdečních infarktech, ale i při některých chronických chorobách, například při onemocnění diabetem, u artróz nosných kloubů v soustavném léčení, u Bechtěrevovy choroby a podobně. Na komplexní lázeňskou léčbu nastupuje pacient velmi rychle po operaci nebo po odeznění akutních stavů onemocnění.

Příspěvková lázeňská péče se většinou poskytuje u chronických onemocnění, kde se předpokládá opakování lázeňské léčby. Zdravotní pojišťovna v tomto případě hradí vaše vyšetření a léčení, dopravu, ubytování a stravování si platí každý pacient sám. Tato péče bývá standardně poskytována jednou za dva roky.

Základní kontraindikace lázeňské péče najdete v platné vyhlášce č. 2/2015, o stanovení odborných kritérií a dalších náležitostí pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče.

Postup:

  1. Pokud to váš zdravotní stav vyžaduje, požádejte svého ošetřujícího lékaře o vypsání návrhu na lázeňskou péči. Ideální je, pokud máte doporučení i od odborného lékaře (rehabilitačního lékaře, gynekologa, onkologa, ...).
  2. Ošetřující lékař navrhne typ lázeňské péče (komplexní nebo příspěvkovou) a místo pobytu. Pamatujte, že máte právo na výběr lázeňského zařízení.
  3. Návrh na lázeňskou léčbu schvaluje revizní lékař zdravotní pojišťovny. Ten může v odůvodněných případech místo navrhované komplexní lázeňské péče schválit příspěvkovou.
  4. S dotazem se můžete obrátit i na vámi vybrané lázně. Zde vám poradí s výběrem vhodného pobytu pro samoplátce v případě, že vám lékař lázně nenavrhne nebo je pojišťovna neschválí.
  5. Nedostali jste lázně? Zkuste se odvolat. Zjistěte si co nejdřív na pobočce nebo telefonicky, proč jste lázně nedostali. Dozvíte se třeba, že jste jen zapomněli přiložit doporučení od specialisty nebo něco nevyplnili. Pak se ihned odvolejte a doplňte odvolání o požadovaný dokument či údaj. Pojišťovna je povinna se k odvolání vyjádřit.

Dostali jste komplexní lázeňskou péči, a lázeňské zařízení po vás přesto chce nějaké doplatky? Za každý den pobytu se platí takzvaný lázeňský poplatek, který činí okolo 15 Kč. Pokud požadujete vyšší standard ubytování, výběrovou stravu nebo jednolůžkový pokoj, také si budete muset připlatit. Ceník doplatků je uveden na internetových stránkách jednotlivých lázeňských zařízení. Pokud dostanete lázně komplexní nebo příspěvkové a chcete si co nejmíň připlácet například za jednolůžkový pokoj, zvolte si termín mimo hlavní lázeňskou sezónu. Doporučuje se využít takzvanou mimosezónu nebo mezisezónu, kdy jsou doplatky na bydlení levnější. Termíny najdete na internetu.

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Amalgámová plomba

Amalgámové výplně, vyrobené ze směsi stříbra, cínu, zinku, mědi a rtuti, se používají k vyplnění dutin již více než 100 let.

Výhody:

  • Vysoká odolnost pro velké dutiny nebo dutiny na stoličkách;
  • Rychlá doba vytvrzení pro oblasti, které se obtížně udržují suché během pokládání výplně;
  • Schopnost potlačovat množení různých patogenů;
  • Schopnost výrazně omezit vznik sekundárních zubních kazů (kaz pod plombou);
  • Nízká cena, řádově stokoruny, pojišťovna přispívá z části nebo zcela;
  • Kratší doba vytvoření plomby, což může být důležité pro neklidné děti a pacienty se speciálními potřebami, pro které může být obtížné zůstat během ošetření v klidu.

Nevýhody:

  • Viditelná tmavá barva amalgámu vytváří na bílých zubech nepěkný efekt;
  • Možnost prvního jídla až dvě hodiny po vytvoření výplně.

Přestože je zubní amalgám bezpečným a běžně používaným zubním materiálem, možná vás zajímá jeho obsah rtuti. Měli byste vědět, že když je rtuť smíchána s těmi ostatními čtyřmi kovy, tvoří dohromady bezpečný a stabilní materiál.

Světová zdravotnická organizace a mnoho předních stomatologických institucí se shodují na tom, že na základě rozsáhlých vědeckých důkazů je zubní amalgám bezpečným a účinným materiálem pro vyplňování dutin.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst

Bílá plomba

Novější fotokompozitní výplně na bázi pryskyřice bez rtuti, tak zvané bílé plomby, jsou velmi oblíbené u lidí, kterým není lhostejná barva a vzhled jejich zubů. Kompozitní pryskyřičné výplně, aby byly dostatečně pevné, tak jsou vyrobeny z plastu smíchaného s práškovým sklem. Bílá fotokompozitní výplň na bázi pryskyřice nabízí pacientům několik výhod.

Výhody:

  • Výplně je v barvě zubů, takže není vůbec vidět;
  • Možnost jíst ihned po dokončení bílé výplně;
  • Při vrtání se může odstranit méně původního zubu, než je tomu třeba u amalgámových výplní;
  • Možnost vystavět / obnovit / rekonstruovat odlomené části zubu do původního stavu.

Bílé fotokompozitní výplně na bázi pryskyřice mají také některé nevýhody.

Nevýhody:

  • Vyšší cena než amalgámové výplně, řádově tisíce Kč a pojišťovna nic nepřispívá;
  • Omezená schopnost bojovat proti patogenům;
  • Omezená schopnost odolávat sekundárnímu kazu (kaz pod plombou);
  • Vrstvené rozsáhlé plomby mohou trvat více než jednu návštěvu;
  • Bílá plomba vyžaduje více času na vytvoření než amalgámové výplně, protože se musí určitou dobu osvětlovat UV paprskem, který spouští vytvrzení;
  • Bílá plomba vyžaduje absolutní sucho. Jediná kapka sliny vadí.

Jak dlouho vydrží bílá plomba?

Bílé výplně nevydrží tak dlouho jako ty tmavé amalgámové výplně. V průměru bílá plomba vydrží asi 7 až 10 let. Pokud je ale bílá plomba umístěna do oblasti mimo skus, například plomba na předním zubu, tak může vydržet i celý život. Bílé výplně jsou neuvěřitelně silnou a úspěšnou léčbou většiny dutin.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst

Podmínky pro křížkové lázně

Do lázní lze odjet na takzvanou komplexní lékařskou léči, na příspěvkovou lázeňskou péči, nebo jako samoplátce. Komplexní lázeňská péče je plně hrazena zdravotní pojišťovnou. Pacient má navíc tu výhodu, že si nemusí na lázeňský pobyt vybírat dovolenou, protože je veden v pracovní neschopnosti.

O lázeňské péči rozhoduje sám lékař, který pacientovi vystaví návrh na základě doporučení odborného lékaře. Při návrhu, zda by pacient měl dostat komplexní či příspěvkovou léčbu a kde by se měl léčit, se řídí indikačním seznamem pro lázeňskou péči. Lázně musí odsouhlasit ještě revizní lékař pojišťovny.

Lázeňská léčba je pojištěnci hrazena, jen jde-li o nezbytnou součást léčebného procesu, a tehdy, když je indikována podle příslušných zákonných norem, definovaných zejména Indikačním seznamem – příloha č. 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Nejedná se o rekreaci, takže je sice možno přihlédnout k přání pojištěnce, že by nechtěl jet do lázní v zimním období nebo naopak, ale toto přání není pro vystavení návrhu určující.

Pokud se jedná o méně závažnou diagnózu, pak dochází k příspěvkové formě péče. Znamená to, že mu sice pojišťovna zaplatí všechna vyšetření a léčebné výlohy, nicméně ostatní náklady (ubytování, strava) si musí pacient platit sám. Není přitom možné se ubytovat v levnějším penzionu ani docházet na procedury z domova.

Indikační seznam vyjmenovává u konkrétních diagnóz další podmínky, které by měl zájemce splňovat, nebo také za jakých okolností je možné pobyt v lázních prodloužit. Existují ovšem také skutečnosti, kvůli kterým se šance vyjet do lázní znemožní.

Lázeňskou léčebně rehabilitační péči musí pacientovi jako nezbytnou součást léčebného procesu doporučit jeho ošetřující lékař. Návrh podává zdravotní pojišťovně buď registrující praktický lékař, nebo ošetřující lékař při hospitalizaci. Návrh musí potvrdit revizní lékař zdravotní pojišťovny.

V předloženém návrhu revizní lékař posuzuje, jsou-li splněny podmínky pro úhradu lázeňské péče z prostředků veřejného zdravotního pojištění dané platnou legislativou, jsou-li uvedena všechna potřebná vyšetření a nebrání-li léčení nějaká kontraindikace.

V odůvodněných případech může revizní lékař místo navrhované komplexní lázeňské péče schválit úhradu příspěvkové formy lázeňské péče, u které je z veřejného zdravotního pojištění hrazena zdravotní péče, a pacient si hradí ubytování a stravování.

Časových omezení pro lázeňskou péči je víc. Prvním je v některých případech limit stanovený u dané indikace přímo v indikačním seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči. Týká se zejména lázeňské péče po chirurgických výkonech, kdy je podmínkou nastoupit lázeňskou léčbu do stanoveného počtu měsíců po úrazu nebo operaci.

Podobná podmínka ale existuje i u některých dalších indikací, kde lázeňská léčba nenásleduje po žádné operaci, transplantaci a jiných chirurgických výkonech – pacient například musí nastoupit lázeňskou léčbu do x měsíců od stanovení konkrétního onemocnění či od zahájení léčby daného onemocnění, nebo do x měsíců po ukončení hospitalizace, nebo do x měsíců po odeznění akutní fáze onemocnění a podobně.

Druhý časový limit pro nástup na lázeňskou léčbu, který se týká všech indikací, je dán platností návrhu a počítá se od doby vystavení návrhu. Jestliže se jedná o komplexní lázeňskou léčebně rehabilitační péči v I. pořadí naléhavosti (například o překlad z nemocničního lůžka na lůžko v lázeňském zařízení), musí pacient nastoupit lázeňskou léčbu do jednoho měsíce od data vystavení návrhu ošetřujícím lékařem.

U pořadí naléhavosti č. II musí být dodržen termín nástupu nejpozději do tří měsíců od data vystavení návrhu, později ztrácí návrh platnost. U příspěvkové lázeňské léčebně rehabilitační péče je stanoven termín nástupu léčení nejpozději do šesti měsíců od data vystavení návrhu. Další limit platí pro případný opakovaný pobyt (je-li u dané indikace možný) – zde je vždy indikačním seznamem stanoveno, že pacient musí léčení nastoupit do určeného počtu měsíců od začátku základního pobytu, nebo naopak nejdříve x měsíců od začátku základního pobytu. Všechny tyto zákonné limity a intervaly musí doporučující a navrhující lékaři respektovat a navrhovanou činnost tomu podřídit. Stejně tak to platí pro samotné pacienty. Pokud by vystavený návrh na lázně neodpovídal podmínkám stanoveným platnými právními normami včetně limitů a intervalů pro nástup na lázeňské léčení, nemohl by být následně schválen revizním lékařem, a tedy ani uhrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Zdroj: Lázně Bělohrad


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP