Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POKOŽKA

OBSAH

Citlivost pokožky hlavy

Pnutí, svědění a vlasy, které jsou bolestivé až u kořínků. Stejně jako pleť nebo pokožka těla může být citlivá i pokožka hlavy, která je každý den cílem mnoha agresivních vlivů, které ji oslabují. U takovéto pokožky se pak může vyvinout akutní citlivost. Kromě svědění se objevuje i pocit suchosti a pokožka je na dotyk až bolestivá. Také se mohou objevit lupy. Fyziologická flóra pokožky hlavy je změněná a mikroorganismy se rozmnožují. Buňky pokožky hlavy se obnovují mnohem rychleji a způsobují, že se tvoří lupy.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JiříBratschadl.

Je mi 66 let a asi dva roky se mi tvoří lupy a na řasách, pokožka na obličeji je napjatá a velmi suchá. Jinde na těle je vše v poiřádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka

Čím trpí suchá kůže?

Suchou pokožkou trpí nejčastěji děti a lidé starší šedesáti, ale tento problém se nevyhýbá ani ostatním. Suchá kůže trpí nedostatkem hydratační látky zvané urea a záleží na tom, kolik vám jí chybí, podle toho jsou vaše problémy intenzivní... Urea je totiž látka, která na sebe váže vodu a je přirozeným hydratačním faktorem lidské pokožky. Není však jediná, hydrataci pokožky zabezpečují například různé aminokyseliny nebo speciální lipidy a další. Suchá pokožka je vlastně normální pokožka, která nedokáže udržet potřebnou hydrataci v důsledku nedostatku těchto látek, a tak se stává suchou. Pokožka je napjatá, na dotek hrubá a má sklony se olupovat, v případech, kdy jde o extrémní suchost, pokožka velmi svědí, až bolí, má sklony praskat a tvoří se na ní celá zrohovatělá suchá ložiska.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ MĚ POKOŽKA NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažková Olga.

Již 2 roky mě svědí pokožka na hlavě a píchá celé tělo. Je to takové bodání na tom nebo onom místě. Padají vlasy a nové rostou jemnější.Vyšetřena jsem snad na vše a žádná změna. Prosím poradte. Prášky na vlasy zapůsobily tím, že mám chlupatější atmavší ruce až k loktum. Hlava stále svědí až jemně pokožka na dotek bolí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Blažková, zkuste ve svém jídelníčku omezit cukry, a to jak přímé (cukr, sladké pití, cukrovinky), tak i cukry nepřímé - sacharidy (mouka, pečivo, rýže, knedlíky, atd.) Na místo toho si dejte každý den pytlíček dýňových semen a ráno berte B-komplex podle návodu. Dále přidejte ještě Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu v dávkování 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den. A k tomu užívejte rybí tuk v kapslích, zož jsou omega 3 a 6 mastné kyseliny, v dávkování 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu). Na vlasy si často dělejte odvar z měsíčku lékařského. A na tělo používejte přírodní glycerinové mýdlo obsahující bylinné extrakty, čisté přírodní silice a termální vodu z vřídla Podhájska. Pak si celé tělo promastěte kokosovým olejem.
Do svého životního stylu zařaďte nějakou vhodnou aktivitu, která Vás bude bavit a zároveň trochu zrychlí Váš krevní oběh, například delší procházky svižnou chůzí (musíte se při tom zadýchat a také i spotit).
Toto praktikujte celý měsíc a pak zde spolu zhodnotíme Vaše výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí mě pokožka na hlavě

Citlivá pokožka

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Zvýšená sensibilita se projevuje v souvislosti se zátěžovým obdobím jako například v těhotenství, přechodu atd. Dále citlivost pleti ovlivňují externí vlivy, životní prostředí, kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli, avšak podle místa výskytu lze v některých případech snadněji identifikovat, o jaké onemocnění se jedná.

Zdroj: Citlivá a začervenalá pokožka

Diskuze

V diskuzi CITLIVÁ POKOŽKA VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Klimešová.

Dobrý den, prosím Vás obracím se na Vás s prosbou. Od ledna 014 mě svědí/až bolí, když se opřu o hlavu/ pokožka na hlavě. Nejvíce vzadu a nad ušima, bohužel lupy ani jiný problém nemám. Mám sušší pokožku po barvení a velmi husté vlasy. Již jsem vyzkoušela/Nizoral, Linola/. Mám i kortokoidy, ale bohužel ani ty mi nepomáhají. Jediné co mí zmírní svědění je Claritin na alergie.Vyzkoušela jsem kůru z bahna od f. Kapyderm, mám jejich šampon i gel, ale zatím výsledek žádný. Již opravdu nevím, co mám dělat. Kožní už neví, co by mi dala. Kupuji další šampony a učinek nulový.Odborník od f. Kapydermu mi řekl, že mám seboroiskou dermatitidu. už jsem o tom přečetla spustu článků, ale zjistila jsem, že každému pomůže něco jiného. Dokáže někdo udělat opravdu diagnozu pokožky, co by to mohlo být? Moc prosím o radu, nebo na koho se obrátit. Moc děkuji za odpověď. 

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václava Pasterčíková.

Mám ty samé problémy jako p.Klimesova a pokožku ve vlasech mám červenou uz rok též na kožním si už neví rady vyzkoušela jsem toho moc a nic.Vlasy jsou pro mne doménou od jakživa a jsem blondyna o to víc mi červená pokožka prosvítá a me to moc trápí neodbarvuji se již rok a me vlasy jsou již šedivé a nemohu se s tím smířit poraďte prosím.dekuji

Zdroj: diskuze Citlivá pokožka ve vlasech

Péče o suchou pokožku rukou

Pro denní péči doporučujeme krém na přírodní bázi s obsahem přírodních hydratačních látek - Masticha krém s vanilkou . Proč používat kvalitní kosmetiku? Levné přípravky často nabídnou řešení "na první pohled". Jinými slovy efekt zaznamenáte těsně po aplikaci, ale dlouhodobě neposkytují žádné řešení, protože narušují běžný ochranný filtr už tak narušené pokožky. Pokožka je po jejich používání ještě křehčí a sušší. Z levnějších variant můžete vyzkoušet Nivea, Neutrogena.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou

Poradna

V naší poradně s názvem INFRASAUNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Pakostová.

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat ,zda infrasauna pomůže na svrab,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sauna svrab nevyléčí. Svrab sice vysoké teploty nad 60°C nepřežije, ale tím že žije uvnitř v kůži, tak se nemůže ohřát na víc než 40°C. Lidská pokožka má totiž výbornou termoregulaci, kdy díky pocení dochází k jejímu neustálému ochlazování, ikdyž je vystavena teplotě třeba 90°C. Pokud se pokožka prohřeje na 40°C, tak vyšle do mozku signál, který zajistí odchod ze sauny. Svrab lze vyléčit pouze mastí ze síry a nebo krémem Infectoscab, který je na lékařský předpis, protože obsahuje účinný jed, který svrab bezpečně usmrtí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infrasauna

Odlupování kůže kolem nehtů

Někdy se stává, že se kolem nehtů zaříná odlupovat kůže a mohou se díky tomu i tvořit záděry. Odlupující se kůže kolem nehtů může ukazovat na probíhající mykózu - plíseň kolem nehtu, v takovém případě pomůže několik dní mazat postižená místa mastí Clotrimazol. Další možností, proč se kůže kolem nehtů odlupuje je vysušená pokožka rukou. Ta může vzniknout zejména při častých návštěvách bazénů nebo výřivek, ve kterých je chlorovaná voda. Chlórem upravená voda totiž kůži nadměrně vysušuje a výsledkem je pak popraskaná pokožka, která se po několika dnech začne olupovat a často se po tom třepí i nehty. První pomocí na takto vysušenou pokožku jsou noční olejové zábaly na nehty. Ruce se natřou olivovým olejem a navléknou se na ně bavlněné rukavice, které jsme před tím také namočili do oleje a dobře vyždímali.

Foto: Fotolia.cz

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Danna.

Potřebovala bych poradit, co pomůže udržet pokožku zdravou? Hodila by se mi něčí rada :)

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Tipy, jak vyzrát na suchou pokožku

  • žádný chlór ani sůl – okamžitě po koupání v bazénu či moři opláchněte dítě čistou vodou, jemně osušte a namažte;
  • zvlhčovač vzduchu – v době topné sezóny vlhčete suchý vzduch pokojíčku, ideální je přístroj s funkcí studené páry, která vzduch příjemně zvlhčí, ale neovlivní pokojovou teplotu;
  • pitný režim – zvláště v zimě je nutné dohlížet na příjem tekutin, pokožka se zvlhčuje nejen zvenčí, ale i zevnitř;
  • přiměřené oblékání – v zimě dítě oblékáme tak, aby se nepotilo, používáme lehké, ideálně bavlněné, prodyšné materiály;
  • časté větrání – a to hlavně v zimě, zvlhčuje se tím vzduch;
  • používání krémů s UV filtrem – děti díky svým venkovním činnostem obdrží 3x více slunečního záření než dospělí.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Klimešová.

Taky bych se ráda zeptala na problém s vlasovou pokožkou. Lupy nemám, ale pokožka na hlavě mě svědí již 2 roky. Taky v noci mě to budí. Nemůžu být delší dobu opřená o polštář, tak to začne svědit až pálit. Někdy si musím přikládat led. Vyzkoušela jsem již spoustu šamponů, ale bezúspěšně. Napadají mě taky, že se jedná o plísně, ale kožní doktorka mi odběr vzorků nikdy nenavrhla, nevím, zda to vůbec dělá.Beru již 2 roky prothiaden, po kterém mám pocit, že je to lepší. Jinak bych se udrbala. Už jsem to vzdala. Nevím, si vůbec rady. Můžete mi prosím poradit. Moc děkuji za radu.S pozdravem.

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Příčiny citlivé pokožky hlavy

Citlivost pokožky hlavy má různý původ. Může být způsobena nerovnováhou v procesu vylučování kožního mazu, která vede k podráždění. Znečištění a stres také mohou dráždit pokožku hlavy. Ve skutečnosti znečištění pokrývá vlasy škodlivými látkami, které tvoří matný film na vlasu a stejně jako stres vytvářejí volné radikály. Tyto volné radikály pozměňují strukturu pokožky hlavy a způsobují změny také ve vlasové cibulce. Vlasy tak ztrácejí svůj lesk a sílu. Níže uvádíme další běžné příčiny způsobující citlivost pokožky hlavy:

  • nevyvážená strava;
  • nevhodný šampon;
  • častý styling a vysoušení vlasů fénem;
  • nošení motorkářských helem po dlouhou dobu;
  • chlorovaná voda, sluneční záření.

Svědění, červená místa a šupinatá pokožka hlavy mohou signalizovat i ekzém nebo lupénku. Pokud by se jednalo o tyto případy, měli byste tento problém léčit.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Zvlhčovadla vzduchu

Pokud je vzduch suchý, jsou velmi účinná zvlhčovadla vzduchu. Kontrolu vlhkosti zajistíte pomocí misky s vodou, kterou umístíte v blízkosti topného tělesa tak, aby docházelo k odpařování vody a zvlhčení vzduchu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená

Zdroj: diskuze Kolagen

Výživa pro zdravé nehty

Hlavně v zimě bychom měli dbát na to, co jíme. Naše nehty, pokud jsou křehké, třepí se a nebo rostou pomalu, potřebují nenasycené mastné kyseliny a kolagen. Doplňte proto do jídelníčku ryby, slunečnicová semínka, ořechy, dále olivový nebo sezamový olej (za studena lisované).

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
již měsíc mě trápí svěděnírukou od zápěstí až polokty. Byla jsem u lékaře, ale žádné zlepšení. po poškrábání pokožka pálí, jako tisíc jehliček. Co stím?
Předem děkuji
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinou takového svědění může být například prací prášek nebo nová aviváž. Pak také změna v kvalitě koupelové vody nebo pěny do koupele. Dalším spouštěcím faktorem může být alergická reakce na sezónní ovoce. Také náhle zvýšená hladina krevního cukru by mohla tyto komplikace se svěděním způsobit. Opravdu to nejde jednoznačně podle vašeho popisu určit. Pokud chcete radu co si na to můžete volně koupit, tak zkuste Claritine, ten vám pomůže utlumit to svědění. Ale pokud berete svůj zdravotní stav vážně, tak si zajděte na kožní, kde vám určitě poradí. Třeba zkuste i více různých lékařů, máte na to jako pojištěnec nárok.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domácí léčba

Struktura pokožky

Struktura pokožky (pórovitost) je především dána geneticky, avšak některé externí a vnitřní faktory mohou ovlivňovat její vzhled. Kožní buňky mají regenerační cyklus 30 dnů, při vhodné péči můžeme ledacos ovlivnit. Jemnost a vzhled pokožky lze vylepšit jednak vhodnou kosmetickou péči, ale také doplněním vhodných doplňků stravy. Záleží čistě na nás, jak moc chceme tento problém řešit.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou

Diskuze

V diskuzi PODRÁŽDĚNÍ KONEČNÍKU PO ROUPECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VP.

Dobrý den, zajímalo by mne jestli po likvidaci roupů přípravkem Vermox, po první tabletě, může pokožka kolem konečníku být ještě pár dní podrážděná a svědit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podráždění konečníku po roupech

Trichologické vyšetření

Většina trichologů pracuje s trichologickou kamerou. Jedná se o takový digitální mikroskop, který nemá pevný podstavec, ale dá se pohodlně přiložit k vlasům a vlasové pokožce. To, co nasnímá, zvětší cca 250x a promítá na televizi nebo monitor před vámi. Z toho, co vidíte, tricholog čte příběh vašich vlasů. Podívá se na strukturu samotných vlasů, zkoumá detailně pokožku, na které vidí například jednotlivé vlásečnice – pokud je pokožka správně prokrvena. Poté vytrhne jeden vlas a podívá se na jeho kořínek. Jaký má tvar, velikost, jestli není obalen mazotokem. Mezitím si s vámi povídá a hledá příčinu problému, pokud nějaký je. To vše vidí dnes a denně, a tak pozná z vlasů i váš životní příběh. Například, že máte za sebou drastickou dietu nebo že holdujete spíš kávě než vodě atd. To vše může silně ovlivnit zdraví vlasů a pokožky. Trichologické vyšetření je dobré pro každého, koho zajímají jeho vlasy a pokožka. Ať už s nimi máte nějaký problém nebo ne. Tricholog je tu od toho, aby provedl diagnostiku a objektivně vás informoval. Tricholog je zvyklý vídat jak naprosto zdravou pokožku, tak i velmi rozvinutou lupénku. Nemusíte mít tedy před ním strach nebo se stydět. Je to profesionál.

Zdroj: Trichologie

Doplňky stravy na suchou pokožku

Z doplňků stravy lze užívat Colafit (kolagenové kostičky). První měsíc je vhodné užívat 2 kostičky ráno, poté postačí 1 kostička denně.

Z času na čas doporučujeme aplikovat parafínové zábaly, tuto službu provádějí vybrané kosmetické studia, cena se pohybuje kolem 250 Kč.

Ruce by se dále neměly namáhat chemickými čisticími prostředky – myti nádobí přenechte jiným členům rodiny.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou

Možnosti léčby

Zaznamenáte-li na své pokožce negativní změny, začne vás pálit, objeví se puchýřky či šupinky a tento stav přetrvává několik dnů, doporučujeme se co nejdříve vyhledat odbornou pomoc. Problémy s pokožkou se zabývá lékařský obor dermatologie. Dobrý lékař by měl nejdříve zjistit rodinnou anamnézu a pokožku důkladně prohlédnout. Rovněž by se neměla zanedbat i fakta, která mohla ovlivnit stav pokožky během posledních několika dnů a mohou být příčinou onemocnění. V tomto případě se však doporučuje obrátit na soukromé dermatologické ordinace, kde si sice připlatíte, ale přinejmenším máte jistotu, že vás lékař neodbyde vlažným pohledem. Alarmující je skutečnost, že ve většině případů, kdy si lékař není jist diagnózou, bývá nejsnadnějším způsobem „léčby“ předepsání medikamentů na bázi kortikoidů. Ty problém ve skutečnosti neřeší, ale pouze zmírní příznaky na přechodné období.

Citlivá pokožka se vyznačuje nízkou úrovní tolerance především na kosmetické prostředky s obsahem chemických látek. Pokud se jedná o náhlý problém a na pokožce se objeví červené flíčky, pupínky a nebo zarudlé tváře, zkuste se nejdříve zamyslet a sami zapátrat po příčině. Zhoršení stavu pokožky může způsobit i stres či velké vypětí, změna kosmetiky, návštěva kosmetického studia, sauny, ale i chlorovaná voda v bazénu a solárium. Alergenem může být například i jídlo či hormonální změna (antikoncepce).

Obecně se doporučuje používat přírodní kosmetické výrobky, jenže i ty mohou obsahovat alergizující látky (esenciální oleje, bylinné extrakty). S výběrem kosmetiky byste proto měli být opatrní. Pokožka potřebuje dostatek výživných látek, proto dbejte na zdravou stravu, která obsahuje primárně čerstvou zeleninu a ovoce. Vyhýbat byste se měli kořeněným jídlům, sladkostem a sušenkám. Dostatečnou hydrataci pleti zajistíte příjmem čisté vody (minerálky byste měli pít nanejvýš 8 týdnů v roce).

Zdroj: Citlivá a začervenalá pokožka

DOVE VYŽIVUJÍCÍ TĚLOVÉ MLÉKO

DOVE VYŽIVUJÍCÍ TĚLOVÉ MLÉKO nejen hydratuje vnější vrstvu pokožky, ale poskytuje také intenzivní hloubkovou výživu. Jedná se o jedinečný komplex s bohatým esenciálním olejem obsahující pokožce přirozené nutrienty. Pravidelným používáním mléka se pokožka stane krásnou a hebkou.

DOVE VYŽIVUJÍCÍ TĚLOVÉ MLÉKO obsahuje tyto konzervační látky: parabeny, fenoxyethanol, sorbát draselný, kyselina sorbová, benzoát sodný, kyselina benzoová.

Zde je cena přípravku DOVE VYŽIVUJÍCÍ TĚLOVÉ MLÉKO.

Zdroj: Nejlepší tělová mléka na suchou pokožku

Suchá a šupinatá pokožka hlavy

V některých případech může být šupinatění pokožky hlavy způsobeno jinými příčinami. Nejčastěji se projevuje známými lupy. Těžká forma lupů bývá doprovázena intenzivním svěděním vlasové pokožky. Tento problém už může být formou ekzému, takzvaného seboroického ekzému, který způsobuje podráždění pokožky. Častým problémem způsobujícím šupinatění pokožky je rovněž lupénka.

Problematický stav šupinaté a suché pokožky na hlavě je charakteristický převážně zhrublými, dobře ohraničenými, okrouhlými anebo oválnými ložisky, střídajícími se s červenými místy a šupinami. Mohou být různé velikosti, dokonce mohou vytvořit „přilbu“ pokrývající celou hlavu. Šupiny jsou stříbrnobílé, pevné, suché a velmi lepkavé. Většinou je tento stav provázen intenzivním svěděním. Nejčastějšími příčinami bývá genetická predispozice, stres, určité typy infekcí a některé léky.

Příčinou je kombinace tří jevů:

  • intenzivní dělení buněk, které vede k výraznému ložiskovému zhrubnutí kůže, provázené zčervenáním a šupinatou pokožkou;
  • problém týkající se diferenciace, tedy obnovy buněk pokožky – cyklus obnovy, který běžně trvá třicet dní, se zkracuje na méně než týden (tři až šest dní), keratinocyty neprocházejí procesem stárnutí a ponechávají si jádro až do korneální nejsvrchnější vrstvy;
  • zánětlivá reakce na úrovni dermis a epidermis.

Těžké stavy šupinaté a suché vlasové pokožky se vyvíjejí ve střídajících se fázích akutního období a období zklidnění.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy


Autoři obsahu

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP