Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KDY VYMIZÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY CIPRALEXU

OBSAH

Vyrážka po Cipralexu

U některých pacientů byla zjištěna suchá pleť, akné, vyrážka a svědění kůže.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Také jsem proděla covid, pak začaly různé zdravotní problémy a nakonec úzkosti, cipralex a místo aby se můj stav zlepšil mám pocit , že opak je pravdou. Pocit točení hlavy je u mě na denním pořádku- celý den a ráno nevysvětlitelná úzkost a strach ze sebemenší povinnosti
Už to trvá dlouho , mám pocit , že přežívám že dne na den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální pociťovat závratě po Cipralexu?
Cipralex (escitalopram) je SSRI antidepresivní lék, který působí tak, že ovlivňuje hladiny serotoninu v určitých oblastech mozku. Jako všechny léky může mít nežádoucí účinky, z nichž většina není závažných a časem vymizí. Mezi běžné vedlejší účinky přípravku Cipralex patří právě závratě.
Kdy u Cipralexu závratě zmizí? Než závratě odezní, může trvat několik dalších měsíců. Můžete zkusit jiné antidepresivum, nebo vyzkoušet pomoc jiného psychiatra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Účinky Cipralexu na spánek

Vzhledem k tomu, že Cipralex působí přímo na mozek, je spojen s několika vedlejšími účinky, týkajících se nervové soustavy. Mezi vedlejší účinky patří potíže se spaním. Cipralex také ovlivňuje kvalitu spánku a často snižuje množství očního kmitání ve spánku. U některých lidí může užívání Cipralexu způsobit únavu a ospalost.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX A MARIUHANA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jaké nežádoucí účinky by se mohly dostavit po kombinaci cipralexu a mariuhany.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při společném užívání THC a antidepresiv zejména hrozí prohloubení primární deprese a vznik bipolární poruchy - manio-depresívní psychózy. Pak také společné užívání marihuany a antidepresiv může vést k rozvoji schizofrenie a různých sociálních poruch osobnosti.
V některých případech se může stát ale i pravý opak, kdy užití marihuany má pozitivní vliv na psychický stav a může od deprese ulevit. THC vám dovolí lépe souznít s přírodou nebo s vaším bezprostředním okolím (s tělem, pokojem, bytem, meditační místností a podobně) a to může vést k odreagování a rozptýlení chmurných myšlenek.
Rozhodně je třeba při takovýchto hrátkách s trávou a antidepresivy požádat někoho z vašeho okolí, kdo je nezaujatý, aby vás mohl případně upozornit na to, že se v této souvislosti psychicky měníte k horšímu. A to by mělo být pro vás jasným signálem k ukončení používání této kombinace.
Buďte opatrný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex a mariuhana

Cipralex a chřipkové příznaky

Příznaky chřipky patří mezi nežádoucí účinky Cipralexu, jedná se o kýchání, výtok z nosu, kašel, kongesce, horečka, zánět vedlejších nosních dutin, zvýšené pocení a bolesti nebo ztuhlé svaly a klouby.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Neždoucí účinky,zkušenosti s cipralexem
Beru cipralex 10 mg. jeden denně. Mám nadměrnou plynatost,nadměrné nadýmání,zácpu,bolest břicha, bolest nohou, rozmazané vidění Nevim si rady co bych měla dělat,aby bolesti se zmenšily.K lékaři jsem objednána 12. října.

Děkuji, s pozdravem
Zdenka Olivová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Cipralexu

Cipralex a infekce močových cest

CIpralex může způsobovat záněty močových cest a zvýšit frekvenci močení, ale jen u některých pacientů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Cipralex zkušenosti padání vlasů

U jednoho pacienta ze sta se může vyskytnout zvýšené padání vlasů a může dojít až k úplné ztrátě vlasů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi PŘIBÍRÁNÍ PO CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Horváthová.

Nevíte jestli se po cipralexu přibírá? Mám pořád pocit hladu. I když jím stejně jako před
tím než jsem ho začala brát. Tak mi kila jdou nahoru.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přibírání po cipralexu

Cipralex a kardiovaskulární problémy

V některých případech měli pacienti neblahé účinky na srdce, zvýšenou srdeční frekvenci, rychlý srdeční tep, vysoký krevní tlak, EKG abnormality a křečové žíly. Mohou nastat i jiné nežádoucí účinky, ale nemusí být přímo spojeny s Cipralexem, mezi tyto účinky patří srdeční infarkt, hluboká žilní trombóza, srdeční selhání, otok srdce a fibrilace síní.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Užívam terbinafin Milan 5 dní, do toho ale deti doniesli zo škôlky bakterialnu infekciu a lekárka mi predpísala antibiotika 1xdenne Summamed. Zabudol som sa ale opýtať, či ich môžem užívať súčasne s terbinafinom. Po terbinafine pozorujem nadránom kŕče v nohe a cez deň závrate. Je to normálne? Ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antimykotikum Terbinafin Mylan a antibiotikum Sumamed je možné užívat společně, protože nemají žádnou vzájemnou interakci. Vámi zmiňované nežádoucí účinky léku Terbinafin jsou běžně a Sumamed je může ještě zesílit nebo se mohou objevit nové. Oba léky mají řadu nežádoucích účinků, které naštěstí vymizí po ukončení léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Cipralex a neurologické problémy

Mezi nežádoucí účinky také patří závrať, nervozita, podrážděnost, bolesti hlavy, zvonění v uších. Krom toho také někteří lidé zažívají nežádoucí účinky v sexuálním životě, jako je sníženost libida, obtížnost dosáhnout orgasmu a může také způsobit impotenci. Dále může způsobovat problémy s viděním, rozmazané vidění, suché oči nebo poruchy vidění spojené s halucinacemi. Ve vzácných případech může způsobovat třes, problémy s rovnováhou a koordinací, záškuby, křeče nebo zmatenost.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den.Uzivala jsem cipralex 1 rok a vubec mi nepomahal s depresi a to i mnoho dalsich antidepresiv.I pres to mi psychiatr dale cipralex predepisoval.Ted jsem se rozhodla neuzivat zadne antidepresiva.Za jakou dobu mi muze byt lepe?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naďa Slabá.

Dobrý den,
začala jsem užívat Cipralex a začala jsem mít střevní potíže, které po přidání probiotik ustaly.
Objevily se mne poruchy spánku, při užívání předešlých antidepresiv nebyly.
Cipralex užívám asi měsíc a mám bolesti svalů a kloubů.
Beru davku 10 mg.
Mám dotaz, zda ustanou tyto bolesti při delším užívání?
Děkuji za odpověď.
NS

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Cipralex a gastrointestinální problémy

Problémy se žaludkem a trávením, byly také často hlášeny při léčbě Cipralexem, včetně průjmu, zvracení, zácpy, pálení žáhy, bolesti břicha, snížené chuti k jídlu a nadýmání. Také sem, zřídka patří zvýšená frekvence stolice, říhání, nadýmání, zánět žaludku a hemoroidy. Ale ve vzácných případech může dojít ke krvácení během stolice, i když tyto případy nebyly jasně spojeny s Cipralexem.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX 10MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den, chci se zeptat či Cipralex 10mg na úzkost můžu brát na antibiotika a ak ano tak jaký dávkovaní.

Děkuji


Simona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Cipralexu nevadí a je možné je užívat současně. Dávkování Cipralexu v tomto případě zůstává beze změny tak, jak vám ho naordinoval váš lékař. Sama bez porady s lékařem Cipralex neužívejte a ani nepřerušujte naordinovanou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex 10mg x 28

Předávkování

Ideální množství, které by měl člověk za den zkonzumovat, je maximálně 1,5 dl šťávy denně. Při vyšší konzumaci hrozí předávkování vitamíny, což může mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Cipralex nemá alkohol v kontraindikaci, pouze se nedoporučuje a to né kvůli cipralexu, ale právě kvůli účinkům na psychiku. Při současném užívání Cipralexu a alkoholu je potřeba se kontrolovat a sami si určit vhodnou maximální dávku alkoholu. Pokud jste zvyklí si dát večer k televizi sklenku vína, tak to Cipralexu vůbec nevadí a vám to také neublíží, spíše naopak. Ovšem přehnaná konzumace alkoholu a následná opilost vám však jistě ublíží, a to tím, že se zhorší úzkostné stavy!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cipralex a alkohol

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Nežádoucí účinky

Červená řepa může mít i nežádoucí účinky na lidský organismus, může například způsobovat zácpu nebo bolesti hlavy.

Konzumaci listů by se kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli vyhnout lidé se záněty kloubů, dnou či ledvinovými kameny.

Betanin, což je barvivo obsažené v červené řepě, je vylučován do moči a stolice a obarvuje je. Jedná se o přirozený důsledek konzumace, proto není třeba se obávat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Účinky na krevní tlak

Pacienti, kteří dlouhodobě užívají kotvičník, mívají zvýšený pocit tepla, rychlejší tep, jsou excitovaní a neklidní. Tyto nežádoucí účinky jsou častější při dávkách nad 500 mg. Dalším možným nežádoucím účinkem je nízký krevní tlak, který u těchto uživatelů může způsobit závratě, zvláště při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Přehled nežádoucích účinků taurinu

Lidé často předpokládají, že přírodní produkty nemohou mít žádné vedlejší účinky, ale na to se nelze spoléhat, jakýkoli doplněk stravy s léčivými vlastnostmi může mít nežádoucí účinky. Ačkoli má taurin je málo zjištěných a potvrzených nežádoucích účinků, je stále možné, že se mohou objevit i nové, neznámé. Při překročení denního příjmu 5 000 mg taurinu se může například objevit průjem, útlum CNS, poruchy krátkodobé paměti.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

Nežádoucí účinky

Klinické testy neprokázaly toxicitu rostliny Tribulus terrestris ani vedlejší účinky a to i při podání velmi vysokých dávek. Byl popsán pouze jeden případ mladého muže v říjnu 2004, u kterého se kvůli užívání Tribulusu objevila gynekomastie, což je zvětšená prsní žláza u mužů.

Možným nepřímým nežádoucím účinkem by tak mohly být jen následky zvýšené hladiny testosteronu. Mezi ně patří zvýšená agresivita, sexuální náruživost, akné a rakovina prostaty.

Zdroj: Nežádoucí účinky Tribulusu

Nežádoucí účinky lecitinu

Ačkoliv je lecitin pro většinu lidí bezpečný, u některých jedinců může mít nechtěné vedlejší účinky.

Lecitin může vyvolat tyto nežádoucí reakce:

  • kopřivka,
  • obtíže s dýcháním,
  • otok obličeje, rtů, jazyka, nebo hrdla.

Pokud se u vás některý z těchto nežádoucích účinků vyskytne, tak vyhledejte lékařskou pomoc.

Časté nežádoucí účinky při užívání lecitinu mohou zahrnovat:

  • průjem,
  • nevolnost,
  • bolesti břicha nebo pocit plnosti.

V některých případech může sojový lecitin negativně ovlivnit potenci u mužů, protože existují doměnky, že díky fytoestrogenům, které soja obsahuje, může zvýšit hladinu estrogenu. Estrogen je ženský hormon a u mužů způsobuje například abnormální růst prsní tkáně. Více informací je uvedeno zde: soja a estrogen u mužů.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP